Author |
Topic |
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 20/09/2020 : 11:51:32
|
HJP navodi da je to k'uen iz kineskog. Kineski jezik, naravno, u strogom smislu ne postoji (to je isto kao kad kažeš jugoslavenski), a koji je točno, nisam uspio pronaći. Oni imaju desetak "velikih" i još hrpu "manjih" jezika.
Zanimljiv je i engleski/njemački korijen, koji se veže na staroslavenski (i srpski) "bukvar", od bukve, stabla u koje su se urezivale riječi kod Germana. Kako su sami bili manje-više mutavi, uzeli su riječ od Slavena. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17028 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 20/09/2020 : 15:36:10
|
Nisam sad potpuno siguran, ali čini mi se da je u stvari taj korijen "ig" isti u knjiga i u igla, da je to iz praslovenskog. Možda i nisam u pravu, davno sam bio student prve godine. |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7518 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 20/09/2020 : 21:12:34
|
quote: Originally posted by Curunir
HJP navodi da je to k'uen iz kineskog. Kineski jezik, naravno, u strogom smislu ne postoji (to je isto kao kad kažeš jugoslavenski), a koji je točno, nisam uspio pronaći. Oni imaju desetak "velikih" i još hrpu "manjih" jezika.
Zanimljiv je i engleski/njemački korijen, koji se veže na staroslavenski (i srpski) "bukvar", od bukve, stabla u koje su se urezivale riječi kod Germana. Kako su sami bili manje-više mutavi, uzeli su riječ od Slavena.
Zanimljivo, iako ne vidim taj korijen u riječi "svezak".
Ovo za "book" ili "Buch" je još zanimljivije. |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 20/09/2020 : 21:47:51
|
Zato što su kineske "knjige" bile isključivo u obliku svitaka tj. "svezane", pa je to postalo sinonim za knjigu. Dakle, knjiga nekad nije morala imati ni korice, a kamoli tvrde |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 22/09/2020 : 18:36:01
|
Zanimljiv je i engleski/njemački korijen, koji se veže na staroslavenski (i srpski) "bukvar", od bukve, stabla u koje su se urezivale riječi kod Germana. Kako su sami bili manje-više mutavi, uzeli su riječ od Slavena.
kad kažu kineski u strogom smislu danas misle isključivo na mandarinski. Taj k uen je ili neka stara verzija ili neki drugi kineski. U ovom službenom knjiga je Shu ( dugo u). [url=https://postimg.cc/PvXnyDLx][/url] |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 22/09/2020 : 19:30:46
|
Razvitak kineskih jezika i inačica pisma je nepregledan. To je toliko verzija da boli glava. Gdje je to točno nastalo i kada, ni Bog ne zna više. Osim toga, pogledaj za riječ svezak ili svežanj ili uvez... Ako ima u ovome što si gledao. O tome govorimo, tada je bila istoznačnica za knjigu. Sigurno nije to netko izmislio, mora ta riječ postojati. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Posted - 22/09/2020 : 19:51:07
|
Nabaci kineski znak ako imaš. Inače to je ova knjiga [url=https://postimg.cc/JyMBW12k][/url] volim pisat te kineske znakove,dobri su za mozak i zglobove. (Ne pada mi napamet da učim jezik) |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
Edited by - lwood on 22/09/2020 19:51:59 |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 22/09/2020 : 21:16:13
|
Zato će mali Kinezi zavladati svijetom. Zapadna civilizacija ubrzano otupljuje. Djeca samo tipkaju, digitala i ništa. Pojma nemaju ni o čemu. Generacija debila kojima ponosni roditelji tepaju "moje malo zlato, supermane moj" i koje ne smiješ ukrivo ni pogledati. Ne znaju ni govoriti ni pisati, a pamćenje im je kao u amebe, i to ne osobito uspješne. Kinezi su isto u svoj toj digitali, ali htjeli ne htjeli moraju vježbati i klasiku kad im je nekakav minimum minimuma 3000 znakova. Kolega je upisao tečaj i kaže da je to najniža razina, 3000. Zamisli koja je to vježba za mozak. A gdje je tradicionalni, s 50000+ znakova. Sve to uz budno oko KP i budućnost je posve jasna... i žuta. Potpuno zasluženo. Imali su pismo, medicinu, kupaonice, barut i rakete dok smo mi jeli vlastita govna. Red je da se vratimo u prvobitno stanje. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Posted - 22/09/2020 : 22:01:58
|
Točno tako. Kinezi su bili broj 1 (najmanje gospodarski) tamo negdi do 1750. Onda je zapadnjački bljesak to okrenija. Do 2050. Kina će bit uvjerljivo opet broj 1 u svakom pogledu.
ps. znakovi su stvarno šema za pisanje.(iako nažalost ne mogu posvetit vrimena koliko bi tija) |
Edited by - lwood on 22/09/2020 22:02:35 |
|
|
I like girlz
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7812 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 23/09/2020 : 08:48:21
|
Zapadna civilizacija ubrzano otupljuje. Djeca samo tipkaju, digitala i ništa. Pojma nemaju ni o čemu. Generacija debila kojima ponosni roditelji tepaju "moje malo zlato, supermane moj" i koje ne smiješ ukrivo ni pogledati. Ne znaju ni govoriti ni pisati, a pamćenje im je kao u amebe, i to ne osobito uspješne.
potpuno se slažem, ali ne samo zapadna (u geografskom smislu), nego i skoro cijela evropa, pogotovo naši krajevi. |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18881 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 23/09/2020 : 08:59:47
|
Zato će mali Kinezi zavladati svijetom. Zapadna civilizacija ubrzano otupljuje. Djeca samo tipkaju, digitala i ništa. Pojma nemaju ni o čemu. Generacija debila kojima ponosni roditelji tepaju "moje malo zlato, supermane moj" i koje ne smiješ ukrivo ni pogledati. Ne znaju ni govoriti ni pisati, a pamćenje im je kao u amebe, i to ne osobito uspješne. Kinezi su isto u svoj toj digitali, ali htjeli ne htjeli moraju vježbati i klasiku kad im je nekakav minimum minimuma 3000 znakova. Kolega je upisao tečaj i kaže da je to najniža razina, 3000. Zamisli koja je to vježba za mozak. A gdje je tradicionalni, s 50000+ znakova. Sve to uz budno oko KP i budućnost je posve jasna... i žuta. Potpuno zasluženo. Imali su pismo, medicinu, kupaonice, barut i rakete dok smo mi jeli vlastita govna. Red je da se vratimo u prvobitno stanje.
potpis.. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
roby05
Advanced Member
Croatia
3016 Posts
Member since 26/07/2013 |
Posted - 23/09/2020 : 09:01:50
|
Da,da...tko prezivi pricat ce. |
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju. |
|
|
roby05
Advanced Member
Croatia
3016 Posts
Member since 26/07/2013 |
Posted - 23/09/2020 : 10:44:48
|
Od jutros na kioscima! |
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Member since 25/10/2001 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26829 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1619 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 23/09/2020 : 16:03:24
|
quote: Originally posted by Kruger
Da stigao je. Druga priča je Yu Blek. A došao je i DD 181. Bijeda i okrutnost.
Je li Yu-epizoda Vatrena zamka? |
Elvis has just left the building! |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17028 Posts
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 23/09/2020 : 21:35:12
|
quote: Originally posted by I like girlz
Zapadna civilizacija ubrzano otupljuje. Djeca samo tipkaju, digitala i ništa. Pojma nemaju ni o čemu. Generacija debila kojima ponosni roditelji tepaju "moje malo zlato, supermane moj" i koje ne smiješ ukrivo ni pogledati. Ne znaju ni govoriti ni pisati, a pamćenje im je kao u amebe, i to ne osobito uspješne.
potpuno se slažem, ali ne samo zapadna (u geografskom smislu), nego i skoro cijela evropa, pogotovo naši krajevi.
Naravno. Mislio sam na čitav svijet, civilizaciju, npr. i Rusija u tom smislu spada u "zapadnu", kao način života. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17111 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 24/09/2020 : 12:01:42
|
quote: Originally posted by cerichus
quote: Originally posted by Kruger
Da stigao je. Druga priča je Yu Blek. A došao je i DD 181. Bijeda i okrutnost.
Je li Yu-epizoda Vatrena zamka?
Kako delboj kaže, da to je ta. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17028 Posts
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1619 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 24/09/2020 : 17:11:45
|
quote: Originally posted by delboj
Vidim da su sad kuge umjesto štetočine. Ljepše je zvučalo štetočine.
A možda bi najbolje zvučalo napasti. |
Elvis has just left the building! |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17028 Posts
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18881 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 26/09/2020 : 23:12:00
|
I sad nisu više štetočine več kuge? Te naslove mijenjaju češče ko čarape... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 27/09/2020 : 02:12:01
|
quote: Originally posted by delboj
Da, samo s drugim naslovom: Milost za izdajicu.
Ono, kad prevodilac nema pojma sta prevodi i ne zna da je to originalan srpskohrvatski naslov Vatrene zamke.... Zamislite da sada neki prevodilac prevede Fort Navajo sa Tvrdjava smrti ili tako nesto nebulozno prema nekom nemackom ili italijanskom izdanju? |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26829 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Topic |
|