S obzirom na interes za jezu iskazan na temi o Black Metalu, otvaram novu, ovog puta s naglaskom na - klasično slikarstvo. Netko bi pomislio, što tu ima jezivo. No polako.
Imate li vi neke slike (iz slikarstva) koje vam se čine - jezovite?
Da počnemo sa jednom slikom koja mi je uvijek bila zanimljiva otkako sam je vidio prvi put (samo što tada nisam znao ni ime autora ni slike) - Bruegelov Trijumf smrti:
Ovaj apokaliptični krajolik bi glatko mogao poslužiti kao prikaz Ivanova Otkrivenja, ali ja bih ovdje prije stavio Poeov citat iz Maske crvene smrti:
"Crvena smrt već je dugo pustošila zemlju. Kuga nikad nije bila toliko kobna ni toliko strašna. Krv je bila njezino utjelovljenje i njezin pečat, crvena boja i užas krvi."
Malo koja slika tako snažno prikazuje pogled na život kao brutalan, nemio i kratak poput ove.
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Zoro, nisam nikad bio u Louvreu, nazalost. Ali ima vremena. Nije melankolicna, niposto. Jeziva je jer je radena po istinitom dogadaju, i brodolomnici su jeli jedni druge da bi prezivjeli. Otkako sam je prvi put vidio 'proganja me'. Stavio sam gore objasnjenje sa vikipedije. Potrebno je procitati kako je i zasto nastalo ovo remek djelo slikastva, da bi se shvatila cijela jeza dogadaja.
Zoro, nisam nikad bio u Louvreu, nazalost. Ali ima vremena. Nije melankolicna, niposto. Jeziva je jer je radena po istinitom dogadaju, i brodolomnici su jeli jedni druge da bi prezivjeli. Otkako sam je prvi put vidio 'proganja me'. Stavio sam gore objasnjenje sa vikipedije. Potrebno je procitati kako je i zasto nastalo ovo remek djelo slikastva, da bi se shvatila cijela jeza dogadaja.
Komentirao sam sliku, događaj ne znam, sada sam vidio da je to prikaz pravog brodoloma.
gotovo sve od Alberta Giacomettija (stilizacija do dehumanizacije kao istinske slike čovjeka) i de Chirica (melankonijom protiv života), i jasno, Bocklinov "Otok mrtvih".
Iako su mi i Bosch i Bruegel među najdražim slikarima većina njihovih slika mi nije baš jezovita. Upečatljiva, simbolička, atmosferična svakako da- u tome su vrh vrhova. Ali fali ono neznano i suptilno koje čini sliku uznemirujućom a samim time i jezovitom.
Edit: čak su mi jezovitiji naši naivni umjetnici. Npr Ivan Večenaj, Mijo Kovačić itd
Iako su mi i Bosch i Bruegel među najdražim slikarima većina njihovih slika mi nije baš jezovita. Upečatljiva, simbolička, atmosferična svakako da- u tome su vrh vrhova. Ali fali ono neznano i suptilno koje čini sliku uznemirujućom a samim time i jezovitom.
Komentirao sam sliku, događaj ne znam, sada sam vidio da je to prikaz pravog brodoloma.
E da. Gericaoult je isao po bolnicama i radio studije umirucih i mrtvih, te razgovarao s prezivjelima o svemu sto se dogadalo (kanibalizam da se prezivi), stolar koji je prezivio napravio mu je pravi model splavi... i tako dalje. Nije izasao iz prostorije dugo vremena dok je kompletnu nije naslikao. Totalno zafrkana i strasna prica, kao i slika sama. Meni teska jeza.