forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 124

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/11/2020 : 09:00:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nisam ja mislio na tu Božju srdžbu i taj gnjev; više na Bohmea, Schellinga, na 'procese' u Bogu, pa ti je to što se 'naivno' izražava u Bibliji razmatrano u spekulacijama (ali kažem, nije to sad bitno, to su opširne stvari).

Samo ti hoću sugerirati da se to što bi ti tako jednostavno i po kratkom postupku, ima tu puno toga za vidjeti. Treba istražiti da li se kod nas srdžba koristi isključivo tako kako kažeš; svakodnevni govor nije mjerilo (to se slažemo, ali... opet igra neku ulogu), pa bi trebalo vidjeti književnost, crkvenu upotrebu kroz povijest, filozofska razmatranja (kad bi ih bilo)...

Evo hrv. jezični portal: "sr̀džba ž
DEFINICIJA
psih. jako izraženo stanje srditosti, ponekad praćeno gubitkom samokontrole, žestoka reakcija izazvana dubokim nezadovoljstvom; bijes"

Dakle, stavljen je "bijes" pored srdžbe, definirano kao žestoka reakcija, gubitak samokontrole. Odnosno, nije definirano tako kako ti kažeš.

Školski rječnik hrv. jezika: "sr̀džba
im. ž. 〈G sr̀džbē〉 stanje izazvano osjećajem nezadovoljstva; sin. ljutnja"

Vidimo da je to drugačija definicija.

Evo ovaj online talijansko-hrvatski rječnik https://hr.glosbe.com/hr/it/srd%C5%BEba
Vidimo da Talijani imaju puno riječi za "srdžbu" --- i pogledaj primjere, to su neki biblijski primjeri, i nije jasno kakva je razlika između ira i furore u kontekstu Boga.

Osnovno je pitanje, u ovom našem primjeru, može li srdžba biti mahnita, gnjevna? Ako ne, onda si u pravu. Ali ako može, ako je i takvo značenje u našoj jezičnoj upotrebi, onda niti nemaš prava poticati Božju srdžbu na libellus;))

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/11/2020 : 13:27:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
HJP je portal za prvu ruku, vrlo neprecizan i pun pogrešaka, te odavno neodržavan. Ako si baš u žurbi, ideš na nj.
Ako ti se da, pročačkaj neke elementarne stvari, pa ćeš vidjeti da i tamo ima pogrešaka.
Katkad imam osjećaj da osoba A nema pojma o čemu osoba B tamo piše.

Ova pak školska definicija, iako neprecizna, nije ni u najmanjoj suprotnosti s ovim o čemu govorim.

Imaš lijepu petominutnu emisiju na radiju svakoga dana u dva termina, pa ako ikad začuješ ovu temu, odvoji koju minutu. To ti je najbolji izvor, uređuje ju Institut za jezik i jezikoslovlje.
Ako hoćeš više, pogledaj stupnjevanje ljutnja (u koju spada i srdžba) - bijes (još uvijek može biti i tu) - gnjev (e tu više nikako ne može biti) u kakvu religijskom ili psihologijskom članku, lako se nađe. Čak ćeš naći, a ti bi to trebao bolje znati, da je od ovoga samo gnjev jedan od smrtnih grijeha, ostalo nije.

A zašto ja volim biti precizan? Jer ako pustiš, onda dobiješ na TV-u neprestano "srditi se". Imaš programe, emisije i prijevode u kojima su doslovce izbacili sve druge riječi, jer im je valjda netko rekao da je to "pravilnije, više u duhu hrvatskog" i što ja znam. Stalno čuješ "srditi", Bože me sačuvaj. Tako se ubija jezik, uništavaju dobre riječi, i to pogrešnom zamjenom.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/11/2020 : 15:25:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Razumijem ja tebe, i nemam ništa protiv preciznosti, štoviše. Samo što ja smatram da se ne može do te "preciznosti" kakvu ti sad zahtijevaš - olako. Ne možeš doći i reći, aha, stavili su srdžba, a srdžba nije to, nego je srdžba ovo.
Tako je, tu imaš suptilna nijansiranja, a ta pak stupnjevanja se moraju razvijati kroz opširna određenja; to je, po meni, jedini način da se POKAŽE da suvereno barataš pojmovima. Ti ne voliš filozofirati, ali realno, ne ide ovo što ti hoćeš bez toga. Ne možeš imati jedno bez drugog. Nema tu matematičke točnosti, ne može se geometrijskom metodom dokazati; može se pokazivati i tako zaobilaznim putem prisiljavati druge da prihvate.

Usput, ovo o srdžbi mi je baš zanimljivo, obzirom i na religijski kontekst. Tu sam pak ja čitao zanimljivih stvari, ali zato sam ti i rekao (premda, kažem, može biti i da se varam, da sam pomiješao nešto) da su autori (ili prevoditelji, ali to su takvi prevoditelji koji se opet bave tom materijom) koristili i srdžba i gnjev, praktički za istu stvar (ne ono kako si ti mislio interpretirati).

I općenito uzevši, nisam siguran da je srdžba samo to što kažeš; izgleda mi da se koristi i drugačije, onako kako ti nikako ne bi, i za žestoka stanja.

"Srdžbu mi, boginjo, pjevaj Ahileja, Peleju sina,
Pogubnu, kojano zada Ahejcima tisuću jada,
Snažne je duše mnogih junaka ona k Aidu
Poslala, a njih je same učinila plijen da budu
Psima i pticama gozba; a Zeusu se vršaše volja,
Otkad se bjehu onomad razdvojili poslije svađe
Atrejev sin, junacima kralj, i divni Ahilej."

Ova srdžba nije bezazlena, kao, Ahilej zapravo voli Ahejce, ali se malo duri; nego, ona dovodi do "pogubnih posljedica" pa već samim time ide u kontekst žestokoga i Ahilej ustraje u srdžbi premda ove snađe tisuću jada, pogibaju, kontekst je jedno sveopće razaranje. Kada bi srdžba bila samo to kako si ti krenuo, onda bi čovjek (Ahilej) morao sagledati cjelinu i odustati od svog malog durenja. Međutim, on ustraje gotovo do prave mahnitosti, dok se sve oko njega razara, uništava, ovi pogibaju, goste pse, vrane...

Znači, i srdžba može ići u žestoko, u ekstreme.
Za sada bih jedino se složio s tobom da se razlikuje od gnjeva, ako ga shvatimo kao pravu maniju, bjesoumučnost. Čini se da nije toliko razlika u stupnju ispoljavanja, koliko u tome ODAKLE dolazi povod.

Ti si dobro krenuo sa SRCEM. Srdžba je to što dolazi iz srca; ali kao i sve što dolazi iz srca, može se ispoljavati i žestoko, dapače.
Gnjev je nešto što dolazi izvana, kao neka obuzetost, neka manija kojoj se ne možeš oduprijeti, i čak, ako hoćeš, tu bi trebao suprotstaviti srce, jer samo srce može pobijediti takvu maniju.

U tom pravcu bih ja to sagledavao, čini mi se da bolje pogađa stvar nego samo stupnjevanje u žestini.

Ili misliš da ova Ahilova srdžba nije žestoka? Nećeš valjda reći da je Maretić pogrešno preveo?
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/11/2020 : 16:09:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Pa zar ti misliš da su prijevodi precizni?
Ovdje je riječ o pjesničkoj slobodi.
A siguran sam da Maretić nije ni razlikovao značenja. Eto, bogohuljenje
Tabak je legenda, ali je toliko pogrešaka načinio u Mobyju, da je to čudo jedno. Čak i materijalnih, činjeničnih.
Pa opet, pogotovo u pjesmama, ne možemo tražiti preciznost. Taman posla.
Evo, valjda u legendarnoj Ilijadi prepoznaješ i posve pogrešne padeže, na samu početku.
Nećemo zato dativ stavljati umjesto genitiva/pridjeva, jer je Maretić tako htio. Da zvuči ljepše. Ali pogrešno i dijelom nerazumljivo svakom školarcu.
Danas se pak sasvim lijepo to razlikuje, i jedino što nas priječi u pravilnoj upotrebi je neznanje ili nebriga. Nema treće. A, da, katkad i čista lijenost.
No opet, sitno je to, donekle, slažem se. Prema užasu CREEKI zbilja je presitno.

Kako bilo, slažem se da i srdžba može ići u ekstreme, ali ovdje je riječ o Zagorovu gnjevu. Baš, ono, pravom.
Nisam ni rekao da je razlika u žestini. Pogrešno si me shvatio. Dapače, suprotno! Razlika je u osnovnu značenju.
Da je samo stupnjevanje, rekao bih da je možda mlako, ali svakako ne pogrešno.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.

Edited by - Curunir on 02/11/2020 16:11:17
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/11/2020 : 17:52:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zapravo mi je drago da si poveo ovu raspravu o srdžbi:)
Jer, em me ta stvar zanima (recimo, drugačije nego tebe), em se samome meni razbistrilo, ne samo puko jezično (tu ja vidim tvoju manu, tj. zaustavljaš se i zadovoljavaš određenim rješenjima, dok bi trebao prodirati dalje).

Netom sam napisao prethodni post i maknuo se od računala, došla su mi jasnija određenja ove stvari o kojoj pričamo: gnjev i srdžba. Otišao sam trčati i sad je sve jasno;)))
Ne, bez zezanja, mislim da se varaš. Jest, različito znače gnjev i srdžba, ali su te stvari i povezane. Nije tu takav prekid (među njima) kako ti misliš, nego bih sad dodao i ovo na prethodno razmatranje:

Čak se u jednom smislu može reći da je to ista stvar, samo, pazi sad: jednom promatrana iznutra, drugi put izvana. Kada gledamo iznutra, onda je to srdžba. Ali kada gledamo ispoljavanje, znači gledamo izvanjsku manifestaciju, to je gnjev.

Srdžba prelazi u gnjev, zato ima u Isusovom učenju uputa da se izbjegava to nutarnje stanje, ta srditost na drugoga. Jer se neće moći kontrolirati, nego će tražiti izlaz, smjer prema van. Tako dolazi do gnjeva. Gnjev onda više nema posla sa srcem, to je kao neko ludilo, mahnitost kojom si obuzet.

Gnjev i srdžba su različito, ali ne tako oštro odvojeni kako bi ti htio to postaviti, to je tako, bog, amen;)
I nije ni tako da je ovo libellusovo apsolutno pogrešno. Jer, ima tu i jednog i drugog: i srdžbe i gnjeva. Zagor je zapravo cijelo vrijeme srdit, njegova srdžba je žestoka i ne može ju smiriti ni majstor-učitelj Fitzy. Ona se rastvara u gnjevu. (ali trebaš vidjeti genijalne scene, kada, dakle, mahniti Zagor pobije Abenake i ščepa Kinskog za gušu, dakle, u toj ekstazi Burattini stavlja jednu od najpokakanijih replika i Zagor postaje nemam pojma što, vjeroučitelj ili stručni suradnik koji uredno provađa GOO i upućuje pedagošku packu ocu "tata, kako si mogao zapovjediti napad na selo miroljubivih ljudi?")

ps - u pjesmama ne tražimo "preciznost", nego ZNAČENJA. tu se ti varaš, jer pjesnici nama daruju jezik (značenja). ali da sad to ne širimo. kažem, ti bi htio preciznost značenja, ali bez razvijanja pojmova, odnosno, najrađe bi preskočio pjesničko-filozofsku dimenziju u svemu tome. a to ne ide, tu griješiš.

ps2 - ovaj prijevod Ilijade koji sam gore stavio, pa to je vrh, čovječe!! to je iznad genitiva i dativa;))

srdžbu mi, boginjo, pjevaj Curunira, libellusu dušmana...
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/11/2020 : 18:07:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote

A, ne. Nije tako. Upijam ja sva značenja, makar ih posve krivo napisali.
Naprosto ne vidim zašto ne može moćno ali pravilno, ako ne bi nimalo oskvrnulo ljepotu.
Nikad nisam rekao da je nešto oštro odvojeno.
Ta nema disjunktnih značenja, pojmova, riječi. U svakoj možeš naći nešto iz druge, makar bili i antipodi.
Jer, na koncu Kula, čeka ih Sauronov bijes i gnjev Mordora, a ne nekakva tamo neodređena srdžba...
Samo kažem, daj najbolji pojam za određeno značenje. Nema tu iznutra, vani, trčanja, seksa, tamanjenja janjetine koji prosvjetljuju. Jok. Ali prevelika je to i druga priča.
I nećeš me uvući u ono što me inače živcira

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/11/2020 : 18:11:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Evo ti ih tamo gdje mjere simetričnost orla.
Pa sam onda ja cjepidlaka

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/11/2020 : 17:31:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Pročitao sam OTOK MAGIJE, MNo.
Čitao sam je i prije godinu dana, ali me izgleda nije oduševila. Zapravo sam i zaboravio da sam čitao relativno nedavno. Ušao sam u čitanje tek tako, da vidim, s malim očekivanjima.

Ipak mi je, začudo, sasvim solidna ova priča. 7/10.
Rekao bih da je ovdje posrijedi suradnja Castellija i Nolitte. Ovaj tip priče je nolitijanski, izvedba je Castellijeva. Kao da je Nolitta dao smjernice, a Castelli napisao. U toj izvedbi se vidi da fali pravog ritma i vođenja radnje, no sama priča je meni vrh: Haiti, revolucija, vudu, diktatorski režim.

Izvedba je trešerska, ali to je još onaj pravi, dragi treš koji ima šmeka: režim je diktatorski i zlikovački, mali pokret otpora je divan i krasan i mirišljav; na strani režima je glavni lik policajac manijak koji šmrče kokain i nepogrešivo puca iz lugera, a otpor vodi napaljena plavuša koja razbija pivske flaše na glavama revolucionara kada se ovi opuste. Mister No ulazi u taj sukob ekspresno, bez ikakvog razvijanja radnje, a petparački, gotovo klošarski motiv sa prijateljem iz rata koji se slučajno nađe u baru i slučajno umre pred njegovim očima i slučajno mu ostavi pare i slučajno sliku plavuše revolucionarke... to je najgrđi način pisanja priča, ali u ovom slučaju se gotovo poništava, jer, kako kažem, u igru odmah ulaze nestvarni, operetni likovi zločestog policajca i plemenite plavuše.

Volim daleke, egzotične svjetove, ali ne kao što onaj reče da će putovati svjetovima Aldebarana, nego ono što je Toppi sakupio u Solitudinis morbus: Aboridžini, Bušmani, Eskimi, ljudi sa Kavkaza, iz sibirske tajge, rubovi svijeta. Ova priča o Haitiju ide u tu grupu. I Mister No se sam čudi kamo je dospio, u ludu zemlju, gdje stvari funkcioniraju na deseti način. U osnovi je to jedna prosvjetiteljsko-pedagoška priča o potrebi suprotstavljanja silnicima i ova se revolucionarna grupa ponaša kao zastupnik naše zapadne svijesti u onome što je za nas normalni život, dok s druge strane stoje manijaci, dodatno pojačani kroz insinuaciju da su to doklatareni bivši nacisti sa svih strana svijeta (sigurno ima i naših, ako nije sam Kovacs Ugro-Hrvat). Inače ne podnosim te moralke i higijeničarstvo, ali kažem, ovdje je to trešerski šmekerski pretjerano, abnormalno i to se da čitati, i pod stare dane.

I to želim reći, ugođaj priče je egzotika Haitija u svakom smislu. No, nevjerojatno je, ako poželite kao ja nakon stripa, naći takve sadržaje na filmu, nećete se usrećiti. Nema popularnih filmova o Haitiju i Tontons Macoutes! Više puta sam gledao ZMIJA I DUGA, i očekivao sam da ću naći sličnih stvari - ali nema ni za lijek. Ispada da je Zmija i duga jedini film slične tematike, zanimljivo, napravljen 10 godina kasnije.

Pa i u tom smislu ostaje Otok magije kao prikladan sadržaj. Politički dio je dobar, za punu atmosferu trebalo je još malo vudua. Iako, ovako nepovezano-povezano daje dodatni zavrtanj treš izvedbi, a Kovacs koji kontrolira Mamu Mathildu i drogira se sve u šesnajst, to su dragocjeni trenuci svjetskog stripa. Crtački i scenaristički genijalna 185. stranica, sa kultnim potpisom u dnu Bignot:

"Ja sam Kovacs! Pukovnik Kovacs!
I svi, svi, svi se boje pukovnika Kovacsa! Svi! Ha! Ha! Ha!"

Edited by - stinky on 04/11/2020 17:38:20
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 04/11/2020 : 18:13:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Možda bi ti bila zanimljivija Mignaccova Štovatelji zla iz SD. to je isto Haiti, ali sa naglaskom na zombijima i crnoj magiji.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/11/2020 : 18:16:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Imam to negdje, možda ponovim. Samo, sumnjam da će biti bolje od ovoga, ovdje ima momenata koji podižu, operetni likovi i tako.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 04/11/2020 : 18:26:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Čitao sam tu epizodu, i najviše sam upamtio tu scenu gdje se Kovacs drogira; puno pažnje posvećeno manje više nebitnim liku. Taj dio je svakako Castelli pisao.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25781 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/11/2020 : 18:33:42  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Otok magije je đubre, a Štovatelji zla je još lošiji.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 04/11/2020 : 18:36:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Za Haiti u Bonelliju, bolji su Nolittini Zombiji.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25781 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/11/2020 : 18:56:56  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Inače stinky, ukoliko želiš da uporediš pristup između ira i furor, preporučujem kompoziciju Dies irae, kao i sliku Furor Teutonicus.

Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 04/11/2020 : 18:58:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
posljednje što sam imao priliku da pročitam od mister noa je bila POŠTANSKA KOČIJA. i priča uistinu je... posebna. i stilom i formom i... svime. s jedne strane posveta westernu, a s druge (groteskna) predstava sa totalno (ne)stvarnim likovima i đirom u stilu romana agathe christie. stinky, ovo bih ti preporučio da pročitaš i ocjeniš... dalo bi se ovdje mnogo toga napisati. i sam ću još jednom pročitati priču čisto da još malo produbim i pročistim svoje dojmove.

i da, priču je napisao sklavi. a to je nešto što se vidi/osjeti kroz cijelu epizodu.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 04/11/2020 : 19:05:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kiky

posljednje što sam imao priliku da pročitam od mister noa je bila POŠTANSKA KOČIJA. i priča uistinu je... posebna. i stilom i formom i... svime. s jedne strane posveta westernu, a s druge (groteskna) predstava sa totalno (ne)stvarnim likovima i đirom u stilu romana agathe christie. stinky, ovo bih ti preporučio da pročitaš i ocjeniš... dalo bi se ovdje mnogo toga napisati. i sam ću još jednom pročitati priču čisto da još malo produbim i pročistim svoje dojmove.

i da, priču je napisao sklavi. a to je nešto što se vidi/osjeti kroz cijelu epizodu.

Kakav ti je Sclavijev Svemirac, ono sa ruskim kozmonautom?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/11/2020 : 19:13:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
evo ti dies irae koji volim;)
https://www.youtube.com/watch?v=QQ4D3a5PhPE
(a talijanski, pa to ipak neću proučavati;)

kiky,
POŠTANSKU KOČIJU sam čitao puno puta. nekada mi je to bio MNo broj 1, ali sada više ne. iako mi je, naravno, odlična. daj neki uvod, piši, pa ćemo popričati, solidno se sjećam.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7804 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/11/2020 : 19:16:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Ne, već je Otok magije odličan, a Štovatelji zla malo lošiji.

Za razliku od tebe i kratkih tvrdnji bez objašnjenja, ja imam opširnije objašnjenje u svojim komentarima - linkovi:

http://www.libellus.hr/Forum/default.aspx?g=posts&t=1463

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 04/11/2020 : 19:17:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:

Za razliku od tebe i kratkih tvrdnji bez objašnjenja, ja imam opširnije objašnjenje u svojim komentarima - linkovi:

Jesi li recenzirao sve epizode Mr Noa?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/11/2020 : 19:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Kakav ti je Sclavijev Svemirac, ono sa ruskim kozmonautom?

Ako mi TUĐINAC nije sada draži od Poštanske kočije. I Tuđinac ima taj ubertrešerski moment kada Kruger upadne na scenu sa mitraljezom u džungli. Do tog trenutka, taj je strip vođen kao neko visokointelektualno poigravanje: putujemo na Mjesec, a drže nas u šaci divljaci sa kopljima. I sva ta međuigra Rusa i Amera, sve je to onaj gorko-slatki humor kao iz najgrđe fibre. A onda, onda upada na scenu Kruger, iz vedra neba, i puca luđački po Indiosima. Tamo se raspravlja pacifizam i glupost hladnog rata, a ovamo najtrešerskiji momenti eksploatacijske akcije i tamanjenje Indiosa, baci bombu, goni bandu. Taj suludi spoj, imam sada za takve stvari razumijevanja, i nekako sam olabavio gard na takve čiste uživancije;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 04/11/2020 : 19:32:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Sve mi se čini da Nolitta uspješnije izbjegava ostaviti dojam kao da podučava čitatelja, nego npr Sclavi ili Berardi. Recimo, iz one zadnje epizode Mr Noa, nije da se direktno kritizira ovisnost o drogama, ali ima zgodna epizoda gdje je prijatelj Mr Noa postao ovisnik, samo što je ta kritika tih kultova i slično uklopljeno u radnju tako da ne strši.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25781 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/11/2020 : 19:37:26  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Evo ti recenzija koji sam napisao pre 14 godina, pa čitaj.

https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lms-568-570-mambo-mambo/427/

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/11/2020 : 19:38:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

"- Prva Castellijeva priča u serijalu, a i prva na kojoj nije sudjelovao Nolitta."

Spock, meni se čini da je itekako sudjelovao Nolitta. Rekao bih da je ovo njegova ideja i da je tu obavio posao urednika. Castelli je napisao scenarij (i to se vidi, jer fali one prave dubine u radnji), a kao da mu je Nolitta rekao: vidi, imaš Haiti, imaš diktatorski režim, pokret otpora, imaš vudu i egzotiku, imaš Mister Noa koji se mora boriti za dobre...

To je baš tip priče kakve Nolitta piše (njegovi Zombiji na Zagoru, pa Tuarezi, pa Uskršnji otok, pa Mau Mau...). Samo što je ovdje izvedbu proveo Castelli (na žalost), i tu je sve još jako pojednostavljeno, onako pravo stripovski: dobri dečki protiv loših, plava plemenita revolucionarka protiv crnokosog zločestog Miše Kovacsa.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7804 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/11/2020 : 19:43:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

quote:

Jesi li recenzirao sve epizode Mr Noa?

Ma to su više opširniji komentari, samo nekoliko pravih recenzija.
Na linku su poveznice za sve koje sam za sada opširnije komentirao. Polako napredujem kako čitam, samo vremena je malo, a puno stripova za čitanje i komentiranje.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/11/2020 : 19:46:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Evo ti recenzija koji sam napisao pre 14 godina, pa čitaj.

https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lms-568-570-mambo-mambo/427/

nisi ti tu dobro pristupio ovom šmekerskom trešu
pa baš ta plavuša kao vođa pokreta otpora (i to pazi kakva: drži željeznu disciplinu među potčinjenim crncima borcima za slobodu) je dražesna. tko bi drugi uopće mogao biti pandan zločestom Miši Kovacsu, policajcu koji šmrče kokain, narcisoidno se obožava i fantazira da je posljednji revolveraš? ti ekstremi su baš fantastični, na razini simbola.

kažem, bio sam jako skeptičan prema Otoku magije, ali me je ugodno iznenadio ovaj put.
Go to Top of Page
Page: of 124 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000