forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Fibra, stanje na skladištu
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 132

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 20/11/2020 : 05:50:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Gospodari ječma su reprintani ako se ne varam (možda i još nešto). Čudno ako su išli u samo 400 kom u prvoj ediciji, za to se moglo računati da će biti hit.

Od ostalog, mislim da je Frank Cappa mogao u startu računati na sigurnu prođu i sa nešto većom tiražom, za ostalo nisam siguran da se to može reći.

Hvala na skretanju pažnje, evo, označio sam i tu kolorku. Iskreno, prevideo sam da je reprintovana, jer me ne privlači taj naslov
(mislim i bukvalno, naslov "Gospodari ječma" mi zvuči tako odbojno) i nije mi jasna fama oko tog stripa.
Dobro, grubo je da tako govorim o nečemu što nisam čitao, ali meni ta tematika deluje skroz nezanimljivo
(možda zato što nisam baš toliki ljubitelj piva ) i čudio sam se svojevremeno kad je drugar kupio Bukglobovo izdanje
te 2005. godine kad je izašlo, šta ga je privuklo tom naslovu (u stvari, jasno je da je to bio Van Ham, koji je već bio stekao renome na Torgalu i XIII)

Mislim, ne radi se o tome da samo naslovi koji su "hitovi" sa ove liste, to jest koji bi se prilično brzo rasprodali, treba da imaju veću nakladu.
Ako tako gledamo, onda ni mnoge kolorke od broja 50 naovamo ne moraju da imaju nakladu od 500 primeraka,
jer tek treba da vidimo koliko će im godina trebati da budu rasprodane.
Meni su Mikeluci i Somer omiljeni autori, pa sam malo razočaran što su baš oni ispali "crne ovce" sa nakladom,
i to mislim da nije zbog procene isplativosti, već najverovatnije zbog neke trenutne Markosove finansijske kalkulacije.
Mada, ako ćemo pravo, nije se baš moglo za Franka Cappu računati u startu na tako dobru prođu, kao što tvrdiš.
(Ja bih računao, ali bih isto računao i za Petru, a ona, evo, još uvek ne može da se rasproda ni po sniženoj ceni)
Lako je to govoriti sad kad je izdanje rasprodano u relativno kratkom periodu.
Ni za Alvara Markos nije u startu računao da će imati takvu prođu i da će ga kasnije još dvaput reprintovati.

Stvar je u tome da je izdavaču svakako bitno da se izdanje rasproda, po mogućstvu u što kraćem roku,
i svejedno mu je da li će ići sa smanjenim tiražom, ako smatra da tako treba ili mu to u tom trenutku odgovara,
ali nama kupcima svakako znači tih 100 komada više, pa i ako se strip bude prodavao koju godinu duže.
(Pogotovo ovakvima kao ja, koji kupuju neke naslove tek posle nekoliko godina )
A ako se neki od tih naslova s nakladom od 400 komada rasproda ipak brzo, problem je što nije sigurno da će ići reprint,
ako izdavač proceni da bi mogao možda da proda još tih 100 komada, ali ne i svih 400 kolika bi verovatno bila naklada
za ponovljeno izdanje, onda mu se ne isplati, a kupci nek se snalaze...a da je naklada odmah bila 500, ne bi bilo takve dileme.

Druga stvar, ako se već ide s nakladom od 400 komada, dobro je da kupci znaju u startu na čemu su, da ne čekaju previše s kupovinom.
Eto, ja sam znao samo za ove Kozijeve stripove koji su kasnije objavljeni da su išli sa smanjenim tiražom,
za ove naslove odranije nisam proveravao, zato sam sad i odradio ovaj popis Fibrinih izdanja.
Taman sam planirao letos da nabavim Kabaret Folies Bergere, a on se rasproda 2-3 nedelje pre toga...
Mislim, lista za nabavku mi je ionako vrlo uska, a onda se desi da i od tih malo naslova neki bude rasprodan.
Na one koji su odavno rasprodani i ne računam, ali kad se desi da se rasproda u skorije vreme, bude ti krivo što nisi požurio.
Znam, neki će reći da sam imao dovoljno vremena, ali, iskreno, postali smo preplavljeni stripovima s tematikom Prvog svetskog rata
poslednjih godina, tako da je došlo do prezasićenja, čekao sam trenutak kad će da me privuče takva tematika za čitanje (u stvari,
glavna stvar koja mi se sviđa kod ovog stripa je crtež). Da sam znao da je naklada za njega 400 komada, sigurno ne bih čekao toliko.

Mek Koj nema alternativu

Edited by - Jozzinelli on 20/11/2020 05:52:06
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27119 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/11/2020 : 10:59:00  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Gospodari ječma su ti vrhunska sapunica.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 20/11/2020 : 10:59:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:
Originally posted by vukozec

Bolje ne spominjati to izdanje :)

Ja ga još imam
Nisam ga dugo čitao a ko zna sad kad sam oćoravio totalno hoću li moći?

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1275 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 20/11/2020 : 12:04:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

Znam, neki će reći da sam imao dovoljno vremena...

...čekao sam trenutak kad će da me privuče takva tematika za čitanje

Vjerojatno je puno parametara prema kojima izdavač određuje format, cijenu, nakladu i svašta drugo. I na kraju teško može biti apsolutno siguran kako će se strip prodavati.
Parametar "čekanja da me strip privuče" je teško predvidjeti.

Na kraju će se rasprodati i oni s nakladom 350 kao i oni s 1000, i netko će zakasniti...

Jedino što je pod kontrolom nas ljubitelja stripova - kupiti strip na vrijeme!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/11/2020 : 12:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
dobro je ovo, stvara se paranoja oko toga sta ce da se rasproda. i to na svim frontovima
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3323 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 20/11/2020 : 12:38:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je Markos dosad pokazao da ima svoju matematiku koja radi posao, zašto bilo šta da menja i rizikuje? Povećavanje tiraža smanjuje broj rasprodanih izdanja. A svaki put kad se Shaner oglasi da je nešto otišlo, nekog to ubrza da kupi na vreme nešto.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29460 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/11/2020 : 13:04:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Trenutno stanje skladišta:

total_weight	quantity
101270,786	91092

I sad bih ja trebao povećati naklade i natovariti si još ne znam koliko tona i tisuća primjeraka na vrat da bi netko mogao kupiti neki strip 7-8-10 godina nakon njegovog izlaska? A čak i da to želim, gdje da smjestim tolike stripove? Moram seliti u neko novo, skuplje skladište. Ajd, skuplje možda još i nekako pregorim, ali... jeste li vi ikad selili 100 tona stripova? Ja sam selio 20 i ne želim to ponoviti više nikad u životu:) Nadam se da neću ni morati.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 20/11/2020 : 13:18:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Pa ne, saberi prednarudzbe i onda tiskaj to u tih 8-10-12 primjeraka. Poslije uplate potencijalnih kupaca valjda. :D

(nije da se salim iz njih/nas koji kukaju/mo za neke reprinte, da ne bi bilo sada neke zabune, ali razumijem izdavaca)

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 20/11/2020 13:19:09
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27119 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/11/2020 : 14:16:13  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Dobro je ovo.
Uostalom one najbolje je dosad Marko reprintirao.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11894 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/11/2020 : 14:28:24  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
A mnogi su otkrili neke naslove kasno, zainteresovali se za Fibrin katalog dosta kasnije nego sto su neka izdanja izasla, ili su sada u boljoj finansijskoj situaciji nego nekada pa sad zele da nabave odredjene stripove a oni rasprodati. Zato ne volim rasprodata izdanja i volim da ima nekih 50ak primeraka na lageru da mogu da ih nabavim jednog dana.
Ali naravno to je iz perspektive kupca, iz perspektive izdavaca je potpuno drugacije, ali sto vise rasprodatih finansijski isplativih izdanja je dobar znak za sve, znaci da strip jos zivi i da cemo zahvaljujuci tim izdanjima videti i neke manje mejnstrim i isplative naslove.
Go to Top of Page

kifi
Junior Member

447 Posts

Member since 30/10/2005

Posted - 20/11/2020 : 16:02:46  Show Profile Show Extended Profile  Send kifi a Private Message  Reply with Quote
Da se rasproda koji Kriminal, odmah bi se našao neki pametnjaković koji bi moljakao reprint.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 20/11/2020 : 16:23:22  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kifi

Da se rasproda koji Kriminal, odmah bi se našao neki pametnjaković koji bi moljakao reprint.

aldebaran sindrom, cim se raspodao krenula ludnica za leom
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3323 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 20/11/2020 : 16:31:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Reprint Aldebarana je povukao to i da su se rasprodali Betelgez i Antares, tako da je to bio pravi potez.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29460 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/11/2020 : 16:47:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo ih čekam.

Trouble will find me
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 20/11/2020 : 17:11:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Reprint Aldebarana je povukao to i da su se rasprodali Betelgez i Antares, tako da je to bio pravi potez.

a meni je to npr među najgorin fibrinim izdanjima.
al dobro ukusi su različiti.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6357 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 20/11/2020 : 17:30:59  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:

E zato meni fale ta 2.
A dobro, dok ne uleti nešto po normalnoj cijeni, tu su bar skenovi i knjižnica za ponovno čitanje.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29460 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/11/2020 : 17:32:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mislim da se Betelgeuse prodao prije reprinta, a Antares je ionako bio na par komada, tako da to nije puno utjecalo.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5335 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 20/11/2020 : 17:40:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kriminal je strip koji definitivno ima svoju publiku, ali koliko broji ta publika, to neznam jer u svih sedam knjiga Kriminala nije navedeno kolika je naklada ovog serijala?
Ako se ne varam, jedine knjige koje nemaju navedenu nakladu...

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29460 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/11/2020 : 17:49:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
prve 4 500, 5-7 400.

Trouble will find me
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6357 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 20/11/2020 : 17:51:04  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oki

quote:

Kriminal je strip koji definitivno ima svoju publiku, ali koliko broji ta publika, to neznam jer u svih sedam knjiga Kriminala nije navedeno kolika je naklada ovog serijala?
Ako se ne varam, jedine knjige koje nemaju navedenu nakladu...

Kriminal je vrhunski serijal, i ja sam odustao nakon privjua koji ne daje pravu sliku (prekratak je). Nakon što sam ga pročitao iz knjižnice sam se zapalio i pala je momentalna kupovina.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 20/11/2020 17:51:28
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 20/11/2020 : 19:19:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Od prvih 50 kolorki rasprodano je 28 brojeva.
Od 51.-100. 7 brojeva.
Od 101.-150. 9 brojeva.

Ova srednja skupina zabušaje.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7415 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 20/11/2020 : 21:04:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Od 51.-100. 7 brojeva.
Od 101.-150. 9 brojeva.

Sreća, jer mi iz nje fali jedno desetak komada.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21321 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/11/2020 : 21:56:36  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

quote:

Od 51.-100. 7 brojeva.
Od 101.-150. 9 brojeva.

+1

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Manny
Average Member

572 Posts

Member since 21/08/2011

Posted - 20/11/2020 : 22:21:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Manny a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos
Ajd, skuplje možda još i nekako pregorim, ali... jeste li vi ikad selili 100 tona stripova?

Voleo bih videti slike tog skladišta, siguran sam da nisam jedini. Bile su jednom u nekom intervju 2-3 slike, ali bilo bi super videti i ostatak.
Što se tiče selidbe, ako postoji šansa da se tu negde krije jedan komplet Blasta, spreman sam pomoći. :)
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2024 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 20/11/2020 : 22:24:08  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

quote:

Od 51.-100. 7 brojeva.
Od 101.-150. 9 brojeva.

Bas gledam sada, meni ni jedna kolorka ne fali. Zapravo, 3 kolorke nisam ni kupovao jer mi ne trebaju, 14 imam od drugih izdavaca sto znaci da imam 155 kolorki. Nije lose.

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page
Page: of 132 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000