Author |
Topic  |
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 09/12/2020 : 20:05:01
|
Nije jos dosao na red za citanje, ali... oni koji ste vec procitali - da li je taj Gomez feudalni gospodar, pa mozda zbog toga?
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 09/12/2020 : 22:05:05
|
quote: Originally posted by Poli
Nije jos dosao na red za citanje, ali... oni koji ste vec procitali - da li je taj Gomez feudalni gospodar, pa mozda zbog toga?
Francuski tekst je samo seigneur. |
 |
|
GGG
Senior Member

Slovenia
2561 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 14/12/2020 : 00:47:48
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by Poli
Francuski tekst je samo seigneur.
Mislim, da bi i na slovenskom "gospodar" ili čak "posestnik" bilo bolje. Ovaj "fevdni gospod" je kao iz riječnika iz 19. vjeka za titulu iz 17. vjeka
U vezi fibrinog "mača", wikipedia kaže ovako: The Order of Santiago , also known as the Order of St. James of the Sword. Oni, koji smo igrali Total War: Medieval, znamo tko su to, a za ostale, taj "od mača" daje taj ratnički štih 
Šta reči o samom stripu - dva majstora, strip odličan, u skladu sa svim najavama i očekivanjima. Problem je Fibra i njezin kvalitet i kvantitet izdanja. Nakon svih tih stripova možeš i kod ovakvog stripa sa svim superlativima samo napraviti dvije kvačice i reči, OK, idemo dalje...Ne znam, da li su to godine ili se čovjek jednostavno prenajede dobrog, ali nekako su mi draži stripovi, koji su možda manje dorađeni, ali me mogu dirnuti i iznenaditi na neki svoj način. Ali da ne budem previše ciničan, strip je flagship izdanje Fibre ove godine, bar u kategoriji BD-a. Nabavite ga obavezno, ako ne kod Fibre, onda koje od ostalih ex-Yu izdanja. Strip je objektivno 10/10, format ima kakav zaslužuje, i nadajmo se još takvog pristupa ubuduče. |
Stara Huta za 36 minuta |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
Posted - 15/12/2020 : 10:05:38
|
quote: Originally posted by anto Ayroles,očekivano,nudi jednu predobru priču;predobru u svakom pogledu. Ovo je avanturistički strip pre svega,ali nabijen i dobrim humorom,uzbudljivom akcijom,zanimljivom istorijom,sjajnim dijalozima. Ne treba napomenuti da je slojevitost priče itekako prisutna, a opet je priča pitka i prosto klizi; jedan od onih scenarija za koje ne možete pretpostaviti u kome će vas pravcu odvesti.
Moram da priznam da sam u jednom trenutku,pa bogami je već bilo više od polovine stripa,pomislio nešto u fazonu "pa jebem mu miša,jeste ovo sve dobro i kvalitetno,ali očekivao sam još bolje i kvalitetnije", ali došlo je i to u nekom trenutku.
Sve u svemu,strip štima po svim pitanjima,i verujem da će se naći u samo vrhu pri izboru za strip godine. Fibrino izdanje (kažem Fibrino pošto se uskoro očekuje i Makondovo) je fantastično,i sa punim pravom grande formata.
+1
Kao što je anto i spomenuo, Ayroles nas navlači i čini vam se da priča i nije nešto da bi vas onda iznenadio i odveo na nezaboravno putovanje.
Sinergija scenarista i crtača je povremeno baš zadivljujuća. Povremeno me kad bolje razmislim scenarij podsjeća na Ubojicu kada ubojica moralizira što me tamo pomalo i iritira. Ovdje je to srećom pod kontrolom i zapravo ta Ayrolesova kontrola nad scenarijem i osjećaj za ritam priče (koja nikad ne prelazi u dosadu i nudi iznenađenja) pokazuju njegovu vještinu pripovijedanja. Rekao bih da je Pablos gori čak i od Villona, a ne bih se složio ni s onima koji koji kažu da ovo nije poučno štivo.
Treba li uopće spominjati Guarnida i njegovo majstorstvo? Možda samo onima koji se s njegovim djelima dosad nisu susretali.
Top izdanje u svakom pogledu i bit ću razočaran ako se ovo uskoro ne rasproda.
quote: Originally posted by GGG ....strip je flagship izdanje Fibre ove godine, bar u kategoriji BD-a. Nabavite ga obavezno, ako ne kod Fibre, onda koje od ostalih ex-Yu izdanja. Strip je objektivno 10/10, format ima kakav zaslužuje, i nadajmo se još takvog pristupa ubuduče.
+1 |
 |
|
Zula
Senior Member

1636 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 15/12/2020 : 12:25:40
|
@Peyo moj, nisu neki rekli da nije poučno, već ja.
Ako gledamo samo glavnu priču i glavnog lika (bez malih, sporednih, a ukusnih začina), pouči me što je tu poučno. Jel poučno: 1. Ako želiš ostati živ i ne raditi, ako se puno trudiš uspjet ćeš u tome. Ili 2. Ako varaš, kradeš i ubijaš uz malo sreće sve će ti se to višestruko isplatiti.
Možda ima još nešto poučno što mi je promaklo pa me, molim te, pouči. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
Posted - 15/12/2020 : 17:21:47
|
quote: Originally posted by Zula
@Peyo moj, nisu neki rekli da nije poučno, već ja.
Ako gledamo samo glavnu priču i glavnog lika (bez malih, sporednih, a ukusnih začina), pouči me što je tu poučno. Jel poučno: 1. Ako želiš ostati živ i ne raditi, ako se puno trudiš uspjet ćeš u tome. Ili 2. Ako varaš, kradeš i ubijaš uz malo sreće sve će ti se to višestruko isplatiti.
Možda ima još nešto poučno što mi je promaklo pa me, molim te, pouči.
Mogao bih ti i oštro odgovoriti, ali ne vidim potrebe za time.
Kao što ne vidim potrebe ni da se osjećaš prozvanim ili uvrijeđenim. Da sam imao ikakvu namjeru da te uvrijedim bio bih vrlo konkretan i bez okolišanja i zamotavanja.
Čini mi se da ti i ja volimo i cijenimo dosta sličnih stripova i uglavnom se slažem s tvojim ocjenama.
No da se vratim na tvoje pitanje. Iz svega se može učiti.
Bolje je učiti iz tuđih pogrešaka nego svojih do kojih nije moralo doći da si nešto naučio iz tuđih.
Iz ovoga recimo stripa možeš naučiti da ne budeš naivan i ne prihvaćaš sve onakvim kako se na prvi mah čini.
Da ne dozvoliš da ti pohlepa zamuti razum i kasnije te košta života.
Jedan od poučaka ovog stripa je i da se glavni lik kao takav nije rodio nego je rezultat sredine i vremena u kojoj je živio i razvijao se, uostalom kao i svi mi.
Ima tu još dosta toga što se može naučiti i ne mislim ti sve navoditi. Znam da si dovoljno inteligentan da to i sam spoznaš
Vezano za ovo što navodiš:
quote: Originally posted by Zula Jel poučno: 1. Ako želiš ostati živ i ne raditi, ako se puno trudiš uspjet ćeš u tome.
To možeš ostvariti ako živiš nekom na grbači, bilo kao član neke obitelji ili žene/muža koji te izdržavaju. To ovaj strip iako si ti stekao takav dojam ne promovira.
quote: Originally posted by Zula Jel poučno: 2. Ako varaš, kradeš i ubijaš uz malo sreće sve će ti se to višestruko isplatiti.
Ako zaista tako misliš (znam da ne misliš!), preporučujem ti da isprobaš ovaj recept. Ovo nije recept za dug i uspješan život. Vjerojatnije je da će ti pronaći leš u nekoj zabačenoj uličici ili ćeš imati sreće da živiš iza rešetaka o državnom trošku. To ovaj strip iako si ti stekao takav dojam ne promovira.
Glavni lik ovog stripa je bitanga, lupež i meni simpatičan koliko i Villon (znači nimalo) i nimalo mu se ne divim ako si možda stekao takav dojam.
Ovo je poučan i zabavan strip, majstorski napravljen.
I da, prihvaćam kritiku u smislu da nisam napisao da se neće svima svidjeti. |
Edited by - Peyo on 15/12/2020 17:25:26 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 15/12/2020 : 19:08:37
|
Nakon pročitanog pr nije me navuklo na uzimanje. ne znan vidiću još. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
Zula
Senior Member

1636 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 15/12/2020 : 20:23:59
|
@Peyo, kako si?
Niti sam se osjetio prozvan, niti uvrijeđen. Niti sam htio biti oštar komentirajući tvoj komentar.
U redu mi se čini samo dati svoj komentar. U redu mi je i referirati se na nešto što je netko rekao (npr. poučan strip ili ne), a tad bi bilo dobro reći na koga, i što je neki protuargument: "Zula kaže da mu strip nije poučan, a meni se baš čini suprotno, zbog toga i toga."
Napisao sam zašto to meni nije poučan strip (s obzirom na glavnu priču i njenog junaka), ti si napisao zašto tebi je i sve ok.
Sad, koliko sam ja inteligentan i jesam li shvatio tvoje objašnjenje to nije toliko važno, bitno da forumaši imaju ovdje što čitati, o pročitanom razmišljati, i na kraju - kupiti i čitati ovaj izvrstan (poučan!?) strip! |
Edited by - Zula on 16/12/2020 00:08:44 |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7607 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3384 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 24/12/2020 : 19:54:15
|
Ne razumem one koji su kritikovali ovaj format. Ovo je komotno moglo i veće koliko je detaljno i koliko je Guarnido razvalio. RA ZVA LI O.
Ayroles shvata kolika je razlika života u siromaštvu od života privilegovanih. Pablos ima simpatičnu njušku, ali je pravi antijunak, meni ako ništa, zbog ubijanja onih malih slatkih životinjica (liče na morsku prasad ali nisam siguran šta su) i antipatičniji od Villona kad se već porede. Ayroles se lepo sprda sa idealom rada kao prevazilaženjem svoje teške situacije, što ne znači da propagira nerad, već kritikuje društvo u kome su ne samo ogromne razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju već su one i nepremostive. Takvo društvo i stvara beskrupuloznost kakvu Pablos poseduje. Čitaće se ovo još x puta. 9/10 |
Edited by - Red Marquis on 24/12/2020 19:56:13 |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
Posted - 24/12/2020 : 19:55:56
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Ne razumem one koji su kritikovali ovaj format. Ovo je komotno moglo i veće koliko je detaljno i koliko je Guarnido razvalio. RA ZVA LIO.
Ayroles shvata kolika je razlika života u siromaštvu od života privilegovanih. Pablos ima simpatičnu njušku, ali je pravi antijunak, meni ako ništa, zbog ubijanja onih malih slatkih životinjica (liče na morsku prasad ali nisam siguran šta su) i antipatičniji od Villona kad se već porede. Ayroles se lepo sprda sa idealom rada kao prevazilaženjem svoje teške situacije, što ne znači da propagira nerad, već kritikuje društvo u kome su ne samo ogromne razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju već su one i nepremostive. Takvo društvo i stvara beskrupuloznost kakvu Pablos poseduje. Čitaće se ovo još x puta. 9/10
Dobar osvrt. Zvuči poučno ! |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2407 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 05/01/2021 : 15:20:50
|
Ima stripova koji su top, ima stripova koji su flop, a ima i stripova koji su zadovoljavajući ali ne i oduševljavajući. Jedan od takvih su i Podmukle Indije. Priča o pokvarenom dos Pablosu je u početku malo dosadna, a u drugom činu sjela na svoje i do kraja ostaje zabavna. Guarnidov crtež je lijep, ali od ljepote se ne živi. Od ovakva dva autora teškaša sam očekivao nešto više. U Plaštu i očnjacima prica je bila epskija, u Garulfu uzbudljivija i smiješnija, a u oba stripa su likovi lako osvojili moje srce. Ovdje mi je don Pablos cijelo vrijeme meh, a ostali likovi skoro ni ne postoje osim kao kotačići radnje. Radnje koja je zabavna ali i ništa više od toga. Guarnido je na razini ali po meni, u ovakvom stripu o ljigavoj protuhi u nepravednom društvu crtež bi morao biti i smiješan, ljigav, nekad groteskan, a on je ovdje većinom samo lijep. Strip humor i radnju gradi na suprotnosti između ispricanog teksta i prikazanog slikom što meni i nije najdraži način pripovijedanja. Od slicnih stvari, puno bolje su ispale rane Priče Broja Jedan koje imaju isti način pripovijedanja i fantastičan humoristički crtež i puno su smješnije.
To su mane, a vrline su što je ovo vješto napisan i lijepo nacrtan strip u lijepom izdanju i fora ga je čitati nakon ručka. |
Edited by - pcoro on 05/01/2021 15:22:32 |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27611 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 07/01/2021 : 17:40:34
|
Dobre su Indije pogotovo vizualno na onom velikom formatu(daj nam još) ali gdje prevoditelj izvuče:krčag? |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27611 Posts
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41096 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27611 Posts
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13010 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 07/01/2021 : 19:33:56
|
Tog krčaga se sičan iz nekog yu Tarzana ,nisan onda zna šta je to. Ali nije se ni vrč nešto koristija. Pa i danas ,jedino od vlaja čujen da koriste izraz vrčina .  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27611 Posts
Posted - 07/01/2021 : 19:57:39
|
quote: Originally posted by izivko
Krčag - po meni dobar izbor. Dalmatincima možda manje poznato jer koriste uglavnom tal. izraze.
U kojem kraju u HR se koristi krčag?
|
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13010 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 07/01/2021 : 20:04:12
|
quote: Originally posted by jaki
Krčag - po meni dobar izbor. Dalmatincima možda manje poznato jer koriste uglavnom tal. izraze.
Ne govori se hrvatski samo u Hrvatskoj. Ali nebitno, ja znam za oba izraza , pa i treći i četvrti. |
Have mercy |
 |
|
Humbert Coe
Average Member

Croatia
598 Posts
Member since 17/02/2005 |
Posted - 07/01/2021 : 21:51:14
|
quote: Originally posted by jaki
Prvo sam mislio da se radi o nekim pokušajima komike i provokacije reda radi, ali stvarno već ide na živce kada ljudi imaju ograničen vokabular (vjerojatno jer se čitaju samo stripovi, i to ne prezahtjevni), a za to krive druge. Dakle, ako znam što je i kliker, i pikula, i špekula, i šugaman, i peškir, i ručnik, kada je riječ samo o narječjima i regionalizmima, onda očekujem da prosvijećeni puk zna barem za standardne riječi ili da se barem zna poslužiti rječnikom, više čita ili barem izađe iz dvorišta. Ili barem da sve što ne zna ne smatra nečim nevaljalim.
Evo, ja te izazivam na natjecanje u poznavanju standarda, regionalizama, sinonima, antonima, tuđica, etimologije. Može i poznavanje engleskog i latinskog. Samo da nešto dokažem. A gdje sam ja od Ladana ili Anića... A Tony Šercer bi tu dodao i barem francuski. Elokventnijeg prevoditelja ne sreće se često, čovjek ne ide na prvu, nego ima razlog zašto stavi krčag, a ne vrč. Bilo da mu se više sviđa, bilo što mu možda više odgovara u kontekstu, ambijentu. A služi se samo "dopuštenim" sredstvima. "Nedopuštena" bi netko već uglavnom eliminirao.
Evo ovako, budi pošten pa sam sebi odgovori/objasni što su: laudanum, gamaša, bukinist, heteroklit, mrtvaja, lustar (ne luster!), baronet, gurka, gimnozof, egzegeza, žovijalan, efemeran, efemerid, efeb, incineracija...
Nakon što vjerojatno nisi znao veliku većinu ovoga, nadam se barem da nisi pomislio da te riječi nisu dio našeg jezika. A neke i nemaju alternativu. Onako usput, ovo su sve riječi uglavnom iz jednog stripa, baš sam ih išao tražiti. Ja dodao lustar, pao mi na pamet.
I ono najbitnije... Koliko, ali koliko čovjek mora biti nesretan da se bavi traženjem ovakvih stvari i, prije nego se uhvati komentiranja, napadne samo radi vlastitog neznanja?
Probaj mi, molim te, bez ustezanja, odgovoriti koja je motivacija ovoga. Stvarno me zanima, ne provociram.
P. S. Podsjeća me na članak od prije (ili otprije) pet godina (lustar) u kojem se govorilo o mladeži (bez brige, znam da ti nisi tako mlad ) koja je po internetima, nakon suradnje Kanye Westa s Paulom McCartneyjem, pisala kako je lijepo da Kanye daje priliku neafirmiranim glazbenicima, starijim ljudima i sl. da se pokažu, kao i to da je glupo što Westa neki koriste za samopromociju.  A trebalo je samo - guglati ili pitati nekoga.
|
Humbert Coe |
Edited by - Humbert Coe on 07/01/2021 22:15:49 |
 |
|
Topic  |
|
|
|