forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Coronavirus
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 256

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 08/01/2021 : 15:00:56  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
Iči u direktno uspoređivanje zemelja je praktički nemoguče (morao bi usporediti npr Sloveniju sa mjerama i bez njih...). Jedino što ti daje nekakvu ocjenu o mjerama su uspoređivanje sa modelima, ali koji su opet po defoltu ograničeni.
Ali kod večine zemaljau EU se vidi, da je puno više mrtvih bilo u prolječe. To se je moglo vidjeti tek mjesec - dva nakon toga i to u prvom redu na bruto zbroju umrlih ali je zbog ljeta i koncentriranje medija, stožera i protivnika na broj inficiranih, uglavnom prošlo ispod radara.

Znači imamo dvije situacije, prvu u prolječe - panika, drastičan lockdown i generalno pridržavanje mjera (manje te puno tiši kritičari). Zdravstveni sistem se poprilično lomio, a prepoznalo se manje od 10% umrlih od covida. Druga, jesenja je bila potpuno drugačija sa dosta bolje razrađenim mjeram, ali koje su se puno teže prihvačale i teže pridržavali. "Procvjetali" su i oponenti svih boja i kalibara, što je bio još dodatan minus, dok se sa druge strane medicinski sistem, bar na operativnom nivou uspio sabrati (ali je irealnijim brojkama doprinjeo zbunjivanju javnosti). Neka statističari kažu konačne brojke, ali ovako preko palca, broj smrti je podjeljen nekako 60:40 na štetu prolječa po moj sasvim subjektivnoj ocjeni, uz pomenut problem sa upoređivanjem, mislim da je postojao neki pozitivan efekt u jesen, u kolikoj mjeri je taj posljedica spremnije medicine, lockdowna i ostalih mjera ili nečeg trečeg, nemoguče je sa sigurnošču tvrditi.. U nekoj mjeri su uspješnost mjera potvrdile države, koje imaju sreču sa geografijom i koje su uz poprilično rigorozan i sistematički pristup mjerama, epidemiju uspjele dovesti pod kontrolu (Australija, Tajvan, NZ, Singapur...)

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/01/2021 : 18:55:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
nemogućija je ova tvoja usporedba, onda GGG. neke daleka južna mora povlačiš u paralelu...

da, teško je usporediti, ali to ti jedino preostaje da si onda objasniš te modele i mjere. inače nemam pojma koji je pokazatelj da su mjere ovakve ili onakve. ako si za švedsku pričao da nema mjere, onda pogledaj njihove brojeve, usporedi sa onim tko ima mjere (eto, slovenija), pa ćeš vidjeti što će se pokazati. naravno, nećeš moći znati u dlaku u čemu je stvar, nego čisto na toj razini na kojoj se i donose mjere (odokativnoj).
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 08/01/2021 : 23:47:08  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
Švedska je, zbog svojih specifičnih mjera slučaj za sebe, a ako se baš mora se nečim uspoređivati, onda su to druge skandinavske zemlje - linkove sam več stavljao nekoliko puta. Ovaj je dosta dobar za proljetnu rundu https://www.efta.int/Publications/news/COVID-19-Excess-Mortality-Selected-European-Countries-521261 i još jedan wrap-up trenutne situacije https://twitter.com/bjornpiltz/status/1347597959165333504.

Sa našim prostorima se švedska možeteško uporediti, zbog višeg zdravstvenog i ekonomskog standarda i drugačije društvene dinamike - veči gradovi su možda "belosvetski" sasa otvorenim lpkalima, trgovinama i svime ostalim, do su u manjim gradovima i na seluljudi več i prije funkcionirali kao u lockdownu. Dosta manje je dnevnih migracija, jer su radna mjesta dosta raspršena. A kako izgleda, "Švedski model" neče više biti tema https://www.ft.com/content/b376ae27-4889-4f54-803d-8507de9dcb7e?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a

Svi modeli i interpratacije su više-manje "odokatiativni" , jer drugačiji ni ne mogu biti. Sa mjerama je stvar još gora jer su "današnji" podaci zapravo rezultat nečega što se napravilo prije dva do četiri tjedna, a efekt, če se vidjeti za mjesec dana. Čisto sumnjam, da su se odluke u 10. mjesecu donosile na osnovu analize podataka za prolječe, koji su bili skupljeni u 7. ili 8. mjesecu. Možda je i kakva naivčina nešto i predložila, ali je vjerojatno bio na brzinu "usklađen" sa dnevnopolitičkom linijom.
,
Što se Slovenije tiče, slovensko društvo je na određenim nivoima prilično ljigavo. Več sam pisao o tome, da je bio održan tihi plebiscit, da država kao predpisuje mjere, a mi se ih kao pridržavamo, privreda je pridodala svoj lončič da se drži metode "gas, dok se ne probijemo". Večini državne uprave i javnih službi prilično paše raditi od kuče, slobodna mjesta u domovima za starije neče više biti problem, u najmanju ruku možeš si pumpati ego pravednčkimim buntom, te dizati samopouzdanje intenetnim mudrostima

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 09/01/2021 : 18:16:43  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message
quote:
Originally posted by corto33
Dobili smo podatke za novembar in preliminarne za decembar 2020.
Ipak sam dosta pogrešio u predvidanjima i brojke su puno više u zadnja dva mjeseca godine.

Za 2020 će izgleda smrtnost za Sloveniju biti oko 11,3 na 1000 populacije, znaći 14% viša nego u 2019 i oko 12% iznad trenda.

I što sad? Siguran sam da će ekipa koju pratiš pronaći nekakvo revolucionarno objašnjenje za to, sve samo da se ne prizna da su bili u krivu.

Bez obzira na različite stavove mislim da si forumaš s kojim se može normalno diskutirati, a to potvrđuje i tvoje priznanje da si pogriješio. Kažu da je ljudski griješiti.

12% iznad trenda uz rigorozne mjere nije malo.
Međutim treba razlikovati dvije bitne stvari, a to su mjere i provođenje mjera. Možemo mi imati najrigoroznije mjere, ali od toga neće biti koristi ukoliko se one stvarno i ne provode.

To se točno vidi po RH i zemljama u okruženju, ništa ne djeluje dok ne krene frka, e tek onda se ljudi malo discipliniraju i krenu rezultati. Vidimo ih sada kod nas i sad više nitko ne komentira kako mjere ne djeluju. Moje predviđanje je da će pad biti sljedeća dva tjedna i onda će se ljudi opet opustiti i opet će krenuti problemi, tako to ide. Malo je država koje imaju narod toliko discipliniran da je u stanju podnijeti žrtvu za dobrobit zajednice. Kod nas to šljaka samo na kratke staze.

Da malo proširimo temu, već sam pisao u temi za filmove, ali vezano je uz koronu pa evo i ovdje. Mislim da je dosta zanimljivo.

Odgledao sam jučer "Contagion", gnjavi me Netflix već tjednima s tim filmom, pa rekoh da ga pogledam. Naravno i njega sam već gledao ranije i zaboravio, ali sad je to potpuno drugi dojam, gledati u ovoj trenutnoj situaciji djeluje kao da smo u filmu ili dio njega.

Preporučio bi svima gledanje, ne zato što je film nekakvo remek-djelo, niti približno, već zato što odlično predviđa i prikazuje ljudsko ponašanje u stanju pandemije. Uz to jako precizno prikazuje pojavu, prelazak, širenje i centar svega. Srećom ovaj COVID19 je barem 10 puta manje smrtonosan, ali možemo kroz film vidjeti kako bi to izgledalo da ima sličnu smrtnost.

Čudi me da teoretičari zavjera nisu već razapeli Soderbergha kao reptila koji je sve ovo zakuhao.

Film dosta precizno detektira pojavu virusa, prelazak sa šišmiša na svinju, a sa nje na čovjeka. Početnu točku širenja virusa, farma sa koje dotična svinja završi na mokroj tržnici u Hong Kongu. Način prijenosa virusa i širenje. Pojavu teoretičara zavjera u obliku blogera koji svjesno koristi svoj utjecaj za širenje razno raznih pizdarija... sve skupa jako slično ovome što se dešava zadnjih godinu dana.

E sad, Gatesa se razapelo jer je među ostalim 2015 održao govor na Ted Talku u kojem je upozorio na mogućnost epidemije i opasnosti koje nas čekaju.

Ovaj film je još precizniji i snimljen je 2011. godine. Za pretpostaviti je da je snimljen i pod utjecajem nedavne pojave svinjske gripe H1N1, nedugo prije početka snimanja filma.

Edited by - stripofil on 09/01/2021 18:17:27
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12642 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/01/2021 : 18:31:31  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message
Covid crisis actor:
https://videos.galaxyverge.com/20201228-covid_crisis_actor_china.mp4

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 09/01/2021 : 19:26:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
quote:
Originally posted by stripofil

Međutim treba razlikovati dvije bitne stvari, a to su mjere i provođenje mjera. Možemo mi imati najrigoroznije mjere, ali od toga neće biti koristi ukoliko se one stvarno i ne provode.

o isuse bože i konstantnog drobljenja jednog te istog!

a pazi ovo; kolegica sa posla zbog koje smo svi završili u samoizolaciji je bila fanatična po pitanju nošenja maski, držanja distance i dezinficiranju ruku i po nekoliko puta dnevno. ali se zarazila samo tako...

starački dom tristo metara od moje kuće je bio u najstrožoj karanteni dva mjeseca, što znači bez posjeta, sa strogim režimom maski, higijene i epidemioloških mjera. virus se probio i tamo samo tako, zarazio sve redom od osoblja do korisnika (od kojih su dva preminula).

prijateljica profesorica hrvatskog u tehničkoj školi se zarazila. nosila masku za vrijeme nastave, držeći distancu za svojim stolom bez pretjeranog prilaska učenicima za vrijeme nastave.

i svi ti ljudi su mi redom rekli jedno te isto; "jao, pa ja sam toliko pazio/la na sebe, ja nemam pojma gdje i kako sam se mogla zaraziti!".
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 09/01/2021 : 19:52:42  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message
quote:
Originally posted by kiky

quote:

o isuse bože i konstantnog drobljenja jednog te istog!

i svi ti ljudi su mi redom rekli jedno te isto; "jao, pa ja sam toliko pazio/la na sebe, ja nemam pojma gdje i kako sam se mogla zaraziti!".

treba ponavljati dok ne uđe u glavu, često se samo odbije.

nitko ti neće reći da nije pazio, to je tako, ljudi dnevno dotaknu lice preko 500 puta, a da toga uopće nisu svjesni. Od toga jedna trećina ide na oči. To su nesvjesne već automatizirane radnje.

Starački domovi uglavnom budu zahvaćeni preko djelatnika koji imaju normalne živote van doma, to je već više puta dokazano.

Nema šanse da nisi na neki način izložen, osim ako ne živiš na pustom otoku. Sve što se može je smanjiti mogućnost zaraze, ali i pri tome treba paziti da to ne ode u paranoju i paniku.

Koliko tih ljudi će priznati da imaju loše higijenske navike? Nitko, svi će reći kako su super uredni i čisti i to i je tako sa njihovog gledišta. I to ti se zove subjektivnost.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 09/01/2021 : 19:58:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
ali o koliko onda i na koji način učinkovitom lockdownu možemo pričati? ako će virus uvijek pronaći put..?
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 09/01/2021 : 20:36:47  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message
quote:

ali o koliko onda i na koji način učinkovitom lockdownu možemo pričati? ako će virus uvijek pronaći put..?

Lockdown je tu da uspori širenje virusa kako se bolnički sustav ne bi preopteretio, nema govora o totalnom zaustavljanju širenja virusa jer je to gotovo nemoguća misija, a i nema smisla sa virusom koji ima smrtnost oko 2%.

To ti je kao da bazen koji nema čep puniš sa vatrogasnim crijevom ili vrtnim crijevom, kod prvoga će se kad tad prepuniti i početi prelijevati dok će kod drugoga uvijek biti malo prazan.

Meni to djeluje jasno i jednostavno, ne znam kako to drugi vide. Nekako mi se čini da se sve svelo na to koliko će ljudi preminuti i da je to glavni problem.

Edited by - stripofil on 09/01/2021 20:37:04
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 09/01/2021 : 20:45:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
ja samo znam da se od mene u posljednje vrijeme očekuje, zapravo zahtijeva... to jest naređuje poprilična žrtva u svrhu mjera od kojih ja smatram da i nema neke koristi (za praktički nikoga). a opet meni nepobitno idu na štetu. a i statistike i brojke, koje eto dolaze upravo sa vaše strane, mi nekako idu u korist tome mišljenju.

Edited by - kiky on 09/01/2021 20:46:28
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 09/01/2021 : 20:57:33  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message
quote:

ja samo znam da se od mene u posljednje vrijeme očekuje, zapravo zahtijeva... to jest naređuje poprilična žrtva u svrhu mjera od kojih ja smatram da i nema neke koristi (za praktički nikoga). a opet meni nepobitno idu na štetu. a i statistike i brojke, koje eto dolaze upravo sa vaše strane, mi nekako idu u korist tome mišljenju.

Nebitno je što ti smatraš ili što ja smatram po ovom pitanju.

Živimo u zajednici koja ima svoja pravila, zauzvrat uzimamo neke stvari iz te zajednice i dajemo nazad neke druge. Postoje ljudi koji su zaduženi za određene segmente i njih slušamo. Jesu li pravi ljudi na tim pozicijama je sad druga tema o kojoj bi se dalo diskutirati, ali i za to imamo demokratske opcije preko kojih možemo mijenjati stvari koje nam ne odgovaraju. Na kraju se sve svodi na onu "kako siješ tako žanješ", gledajući generalno cijelu zajednicu.

Do tada jedna isfurana, ali potencijalno korisna izreka:
"When life gives you lemons, make lemonade".
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 09/01/2021 : 21:01:10  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/osobni-papin-lijecnik-umro-od-korone-poglavar-katolicke-crkve-najavio-da-ce-se-cijepiti-15022827

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3889 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 09/01/2021 : 21:14:08  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:

a pazi ovo; kolegica sa posla zbog koje smo svi završili u samoizolaciji je bila fanatična po pitanju nošenja maski, držanja distance i dezinficiranju ruku i po nekoliko puta dnevno. ali se zarazila samo tako...

Koliko puta treba ponoviti da ove mjere koriste ako ih poštuju drugi prema vama da bi se to konačno registriralo i shvatilo?
Kolegica se nije mogla zaštiti kad ju drugi nisu štitili, kao što nitko ni ne može sam sebe zaštit ako te drugi ne štite. Jedino da si u samici.

Maska ti ne pomaže ako zaraženi kreten pored tebe ne nosi masku. U istoj poziciji je i moja supruga koja radi u maloj firmi od troje zaposlenih, naravno idiota koji ne nose mase i jasno je da su joj prenjeli koronu. Jedina u užoj obitelji koja ju je imala. A zašto ju nismo dobili mi ostali s njom u kontaktu? Zato jer je odgovorna i nosi masku i održava distancu (pogotov u vrijeme kad joj je potvrđena korona), tak da ona nije širila zarazu kao što to na žalost kreteni rade. I još ono, boli me kurac ja sam koronu prebolio. E, ali korona dolazi u više krugova, baš me zanima kako će se provesti kad ju dobiju ponovo. Pluća će im biti vrlo zahvalna.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 09/01/2021 : 21:34:49  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:
Ovaj film je još precizniji i snimljen je 2011. godine. Za pretpostaviti je da je snimljen i pod utjecajem nedavne pojave svinjske gripe H1N1, nedugo prije početka snimanja filma.

Odgledao sam i ja Contagion nedavno.
Film je realan kao rjecimo 28 Days.
Ali kao SF prolazi.

A u vezi "svinjske gripe" ...
quote:
The Parliamentary inquiry will look into the issue of ,,falsified pandemic" that was declared by WHO in June 2009 on the advice of its group of academic experts, SAGE, many of whose members have been documented to have intense financial ties to the same pharmaceutical giants such as GlaxoSmithKline, Roche, Novartis, who benefit from the production of drugs and untested H1N1 vaccines. They will investigate the influence of the pharma industry in creation of a worldwide campaign against the so-called H5N1 "Avian Flu" and H1N1 Swine Flu. The inquiry will be given "urgent" priority in the general assembly of the parliament.
In his official statement to the Committee, Wodarg criticized the influence of the pharma industry on scientists and officials of WHO, stating that it has led to the situation where "unnecessarily millions of healthy people are exposed to the risk of poorly tested vaccines," and that, for a flu strain that is "vastly less harmful" than all previous flu epidemics.
Wodarg says the role of the WHO and its the pandemic emergency declaration in June needs to be the special focus of the European Parliamentary inquiry. For the first time, the WHO criteria for a pandemic was changed in April 2009 as the first Mexico cases were reported, to make not the actual risk of a disease but the number of cases of the disease basis to declare "Pandemic." By classifying the swine flu as pandemic, nations were compelled to implement pandemic plans and also the purchase swine flu vaccines.

https://healthcare-in-europe.com/en/news/european-parliament-to-investigate-who-pandemic-scandal.html

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 09/01/2021 : 21:40:36  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:

quote:
Dobili smo podatke za novembar in preliminarne za decembar 2020.
Ipak sam dosta pogrešio u predvidanjima i brojke su puno više u zadnja dva mjeseca godine.

Za 2020 će izgleda smrtnost za Sloveniju biti oko 11,3 na 1000 populacije, znaći 14% viša nego u 2019 i oko 12% iznad trenda.

I što sad? Siguran sam da će ekipa koju pratiš pronaći nekakvo revolucionarno objašnjenje za to, sve samo da se ne prizna da su bili u krivu.

Bez obzira na različite stavove mislim da si forumaš s kojim se može normalno diskutirati, a to potvrđuje i tvoje priznanje da si pogriješio. Kažu da je ljudski griješiti.

12% iznad trenda uz rigorozne mjere nije malo.

Slažem se, 12% iznad trenda nije malo.
Ali ovo smo "zaradili" tek nakon što su počele rigorozne mjere od negdje kraja oktobra 2020 nadalje.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12642 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/01/2021 : 21:57:00  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message
quote:

A u vezi "svinjske gripe" ...
quote:
The Parliamentary inquiry will look into the issue of ,,falsified pandemic" that was declared by WHO in June 2009 on the advice of its group of academic experts, SAGE, many of whose members have been documented to have intense financial ties to the same pharmaceutical giants such as GlaxoSmithKline, Roche, Novartis, who benefit from the production of drugs and untested H1N1 vaccines. They will investigate the influence of the pharma industry in creation of a worldwide campaign against the so-called H5N1 "Avian Flu" and H1N1 Swine Flu. The inquiry will be given "urgent" priority in the general assembly of the parliament.
In his official statement to the Committee, Wodarg criticized the influence of the pharma industry on scientists and officials of WHO, stating that it has led to the situation where "unnecessarily millions of healthy people are exposed to the risk of poorly tested vaccines," and that, for a flu strain that is "vastly less harmful" than all previous flu epidemics.
Wodarg says the role of the WHO and its the pandemic emergency declaration in June needs to be the special focus of the European Parliamentary inquiry. For the first time, the WHO criteria for a pandemic was changed in April 2009 as the first Mexico cases were reported, to make not the actual risk of a disease but the number of cases of the disease basis to declare "Pandemic." By classifying the swine flu as pandemic, nations were compelled to implement pandemic plans and also the purchase swine flu vaccines.

https://healthcare-in-europe.com/en/news/european-parliament-to-investigate-who-pandemic-scandal.html

Take a vaccine developed in haste? Never again, says Meissa Chebbi, who, like hundreds of other young Swedes suffered debilitating narcolepsy after a mass vaccination campaign against the 2009-2010 swine flu pandemic:
https://www.thelocal.se/20201126/why-some-young-swedes-are-wary-of-new-vaccines-after-swine-flu-campaign

Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 10/01/2021 : 09:49:55  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
quote:

Lockdown je i bio zamišljen (barem kod nas) da se u jednom trenutku ne zarazi prevelik broj ljudi i ne napravi preveliki pritisak na zdravstveni sustav (govorim o ožujku prošle godine). U biti strah je bio da na respiratoru ne završi više ljudi nego što respiratora ima. Zato i sad ove brojke u RH ne rade takvu paniku kao što je radilo 15-20 zaraženih u prolječe prošle godine jer znamo da kod 99% ljudi sve prolazi više-manje bez simptoma i posljedica i bez potrebe za lječničkim tretmanom

„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“
"...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..."
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 10/01/2021 : 09:51:45  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
i naravno, virus će uvijek pronaći put i prije ili kasnije mislim da će svaka osoba doći u kontakt sa njime, ali zar nismo svi barem jednom u životu bili prehlađeni?

„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“
"...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..."
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6226 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 10/01/2021 : 10:10:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message
Virus nije običan grip ili prehlada, pravi ozbiljnije simptome kod onih gde se razvije klinička slika. Nemoguće je da ne znate nekog ko je završio u bolnici zbog korone? Raste CRP, raste D dimer, rastu drugi biohemijski parametri i napada više organa.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12642 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 10/01/2021 : 20:20:20  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message
Horowitz: New studies show robust immunity among health care workers from COVID reinfection six months after infection:
https://www.theblaze.com/horowitz-new-studies-shows-robust-immunity-among-health-care-workers-from-covid-reinfection-six-months-after-infection

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17839 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 10/01/2021 : 20:44:12  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message
Svaki put kad neko spomene obicnu prehladu jedna se zvijezda ugasi

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 10/01/2021 : 22:09:42  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message
quote:
Odgledao sam i ja Contagion nedavno.
Film je realan kao rjecimo 28 Days.
Ali kao SF prolazi.

Aj baš me zanima što je to po tebi toliko nerealno u tom filmu jer ne vidim previše poveznica sa 28 days koji je zombie horror. Osobno mi je ovaj film djelovao dosta realno, naravno sve je u filmu temeljeno na hipotetskoj situaciji, ali mi se činilo da su se dosta držali znanstvenih činjenica.

Ne budi lijen malo sam sada provjerio znanost u filmu i ugodno (ili kako se uzme) se iznenadio.

Za potrebe filma je angažiran poznati i priznati znanstvenik W. Ian Lipkin, MD.

W. Ian Lipkin (born November 18, 1952) is the John Snow Professor of Epidemiology at the Mailman School of Public Health at Columbia University and a professor of Neurology and Pathology at the College of Physicians and Surgeons at Columbia University. Lipkin is also director of the Center for Infection and Immunity, an academic laboratory for microbe hunting in acute and chronic diseases.

https://en.wikipedia.org/wiki/W._Ian_Lipkin
https://www.publichealth.columbia.edu/people/our-faculty/wil2001

Čovjek ima bolje kvalifikacije od našeg stožera.

Contagion has been widely hailed for being one of the most scientifically accurate Hollywood productions. In 2011, the publication New Scientist wrote an article detailing the rigorous attempts to keep the movie as rooted in scientific facts as possible.

https://screenrant.com/contagion-behind-the-scenes-trivia/

There certainly are plenty of enormously successful science-fiction films that abuse science in the name of drama, like Outbreak and The Day After Tomorrow, but very few Hollywood productions realistically portray the process of science, both its successes and frustrations. That’s what makes Contagion unique. Although it is by no means flawlessly accurate – it’s not a NOVA documentary – Contagion has been well fact-checked compared to most science-y blockbusters.

https://www.newscientist.com/article/2239913-how-realistic-is-contagion-the-movie-doesnt-skimp-on-science/

Our experts think it's a realistic story — so realistic that Rebecca Katz, director of the Center for Global Health Science and Security at Georgetown University, says she often shows the film's ending to the students in her class on emerging infectious diseases.

https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/02/16/802704825/fact-checking-contagion-in-wake-of-coronavirus-the-2011-movie-is-trending?t=1610311677559

The Film 'Contagion' Based on Scientific Facts
https://www.medscape.com/viewarticle/765321

I sad ti napišeš da je film realan poput horror zombi filma 28 Days i da prolazi kao SF.
Kome sad vjerovati?

quote:
Slažem se, 12% iznad trenda nije malo.
Ali ovo smo "zaradili" tek nakon što su počele rigorozne mjere od negdje kraja oktobra 2020 nadalje.

Znao sam ja da ćeš ti odmah detektirati gdje je uzrok i problem.
Bez mjera koronavirus ne bi ni osjetili.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 11/01/2021 : 11:04:24  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
corto33 više vjeruje profesionalnom teoretičaru zavjera - onaj članak na healthcare-in-europe.com, napisalo je ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/F._William_Engdahln .

A kad smo kod cortovih "analiza", još uvijek je otvoreno, šta smo to "zaradili", ako virusi ne postoje ?

I još jednom podsjednik "zašto mjere"
https://twitter.com/paulkrugman/status/1332663968259829764

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 11/01/2021 : 12:00:35  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
Nisam nikada napisao, da virusi ne postoje.
Postavio sam nekoliko videa o virusima, možeš potražiti unazad.

quote:
What is a virus (by Zach Bush)

There are 10000000000000000000000000000000 viruses in the air and again this number in the water and again this unimaginable number in the soil. That’s more than all the stars in the universe. We know that there are at least 3 times more bacteria in our microbiome, that is, in the digestive tract and on our skin, than there are cells in our own body. But there are even more viruses in and on us.

It is important to understand that a virus does not fit the definition of a living organism. It cannot reproduce on its own, does not produce energy, has no metabolism as such. A virus is a messenger of information, genetic information. Viruses have been present on the planet for more than 3 billion years and allow the exchange of genetic information between the cells of the same organism and between the different organisms of an ecosystem and of a planet.

Some viruses are created by our own cells. These are called exosomes, vesicles secreted by our cells sometimes in response to exogenous toxic damage or stress to alert other cells in the body.

Viruses create proteins and these can be regulated by our system or can become an attack on our immune system when they get out of control. In fact, the immune system reacts to these proteins and not to the virus itself.

The body has the ability to normally regulate the replication of viruses and their proteins within us through certain enzymes in order to receive the genetic information that viruses carry and to be able to make an upgrade, such as an “update” of a computer program.

For example, by analyzing blood banks dating back to the 1960s, it was discovered that the AIDS virus was already present in North America, but it was well managed by the population, i.e., it did not create any symptoms.

The point is that the body can adapt and manage the genetic codes that viruses share as messengers on the planet.

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6226 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 11/01/2021 : 12:23:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message
Jeste, adaptira se u virusni onkogen. "Point" mu je za google edukovane i one click mase.
Go to Top of Page
Page: of 256 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.7 seconds. Snitz Forums 2000