forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Inflacija
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 16/01/2021 : 12:57:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Kako štite novac od inflacije, s obzirom da se ne isplate svi poslovi s bankama, da je zlato i dionice previše varijacija, da u nekretnine se ne isplati i sve ostalo?

Mislim da je od 2019 do 2020 inflacija bila 2%, a od 1986 do 2020 nevjerojatnih 81%.

InvisibleMan
Starting Member

88 Posts

Member since 07/01/2021

Posted - 16/01/2021 : 14:00:42  Show Profile Show Extended Profile  Send InvisibleMan a Private Message  Reply with Quote
Ja se od inflacije štitim uglavnom tako da nemam para, a kad imam, onda odmah sve protrajbam. Kupim strip neki, ili knjigu, pročitam tri puta, i tako mi uloženo naraste za 300%.

Snalazi se čovjek kako zna...

😉😊
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 16/01/2021 : 14:13:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
Odakle ti to da se ulaganje u nekretnine be isplati?
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4757 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 16/01/2021 : 14:30:34  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Podsjetio si me da bih trebao promijeniti eure u funte, dolare i švicarske franke, ali mi se nekako ne da...

Go kneel and weep
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27119 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 16/01/2021 : 14:52:03  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ulažem u Fibrine stripove.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17839 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 16/01/2021 : 14:57:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice tehnologije nema inflacije
Uvijek za iste pare mozes za godinu bolje kupiti

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Edi B
Average Member

Croatia
805 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 16/01/2021 : 14:58:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Edi B a Private Message  Reply with Quote
To su takozvane slatke brige
Go to Top of Page

Milac
Starting Member

Bosnia and Herzegovina
90 Posts

Member since 27/06/2003

Posted - 16/01/2021 : 15:11:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Milac a Private Message  Reply with Quote
Sve zavisi od toga koliko novca posjeduješ. Ako imaš viška od par stotina do koju hiljadu eura najbolje je kupiti investicijsko zlato (kovanice ili polugice) na koje se sada u Hrvatskoj ne plaća porez (možeš ga uz malo truda kupiti i u bilo kojoj drugoj zemlji regiona).

Ko ima viška od deset hiljada do više stotina hiljada eura najbolje je napraviti tzv diverzifikaciju sredstava - dio zadržati u gotovini (najlikvidnije), dio u investicijskom zlatu, dio u nepokretnostima (trenutno je plodna zemlja ili seosko imanje dobra investicija), dio u realan posao u kome se ima puna kontrola (proizvodnja hrane, energije, ništa preambicijozno). U ovom momentu je najbolje izbjegavati stanove (trenutno, možda se brzo promjeni situacija) u velikim gradovima i dionice tj. bilo koji finansijski derivat koji se ne razumije u potpunosti i za koji se zavisi od nekog drugog. Kriptovalute su za avanturiste, možda ko baš ima viška da kupi ethereum ili bitcoin (ostale samo na sopstvni rizik).

Ko ima više miliona eura njemu ne treba nikakav savjet, kao ni onom koji nema ništa. Ko ima dugove iskreni i najbolji savjet je da ih se što prije riješi i da posveti svoju energiju izlasku iz duga i da napravi plan otplate u najbržem realnom vremenu.

Veću količinu novca nije preporučljivo držati u banci zbog inflacije, nesigurnosti (kome je ostala "stara devizna štednja" zna o čemu pričam) i zbog toga što neko drugi raspolaže tvojom mukom. Ako se ulaže novac najbolje je ulagati u tzv asset-e, vrijednosti koje donose dobit ili im raste vrijednost. Može se ulagati i u umjetnine ali tu treba imati "nos" i sreću a i u vrijedne stripove, svjedoci smo da najvrijedniji primjerci ZS/LMS i Alan Forda danas vrijede višestruko više nego prije deset godina, a vrijednost novca je samo opala pa ko drži u slamarici i on je izgubio dio realne vrijednosti. Treba u ovo vrijeme izbjegavati luksuz tj trošenje na prezentaciju svojeg visokog statusa u društvu.

Najvažnija je diversifikacija sredstava (ko ih ima) i zdravorazumsko ulaganje bez emocija i uticaja mešetara koji isključivo gledaju svoju korist. Zbog toga treba u svakom momentu imati kontrolu nad sopstvenim sredstvima i ulaganjima i to ne prepuštati drugima - sam sebi si najbolji finansijski stručnjak.

Ovo je moje mišljenje, moguće i da griješim, možda neko ima bolje ideje i bogati se na njima.

Go to Top of Page

Damir82
New Member

135 Posts

Member since 02/06/2019

Posted - 16/01/2021 : 15:53:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Damir82 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Milac

Sve zavisi od toga koliko novca posjeduješ. Ako imaš viška od par stotina do koju hiljadu eura najbolje je kupiti investicijsko zlato (kovanice ili polugice) na koje se sada u Hrvatskoj ne plaća porez (možeš ga uz malo truda kupiti i u bilo kojoj drugoj zemlji regiona).

Ko ima viška od deset hiljada do više stotina hiljada eura najbolje je napraviti tzv diverzifikaciju sredstava - dio zadržati u gotovini (najlikvidnije), dio u investicijskom zlatu, dio u nepokretnostima (trenutno je plodna zemlja ili seosko imanje dobra investicija), dio u realan posao u kome se ima puna kontrola (proizvodnja hrane, energije, ništa preambicijozno). U ovom momentu je najbolje izbjegavati stanove (trenutno, možda se brzo promjeni situacija) u velikim gradovima i dionice tj. bilo koji finansijski derivat koji se ne razumije u potpunosti i za koji se zavisi od nekog drugog. Kriptovalute su za avanturiste, možda ko baš ima viška da kupi ethereum ili bitcoin (ostale samo na sopstvni rizik).

Ko ima više miliona eura njemu ne treba nikakav savjet, kao ni onom koji nema ništa. Ko ima dugove iskreni i najbolji savjet je da ih se što prije riješi i da posveti svoju energiju izlasku iz duga i da napravi plan otplate u najbržem realnom vremenu.

Veću količinu novca nije preporučljivo držati u banci zbog inflacije, nesigurnosti (kome je ostala "stara devizna štednja" zna o čemu pričam) i zbog toga što neko drugi raspolaže tvojom mukom. Ako se ulaže novac najbolje je ulagati u tzv asset-e, vrijednosti koje donose dobit ili im raste vrijednost. Može se ulagati i u umjetnine ali tu treba imati "nos" i sreću a i u vrijedne stripove, svjedoci smo da najvrijedniji primjerci ZS/LMS i Alan Forda danas vrijede višestruko više nego prije deset godina, a vrijednost novca je samo opala pa ko drži u slamarici i on je izgubio dio realne vrijednosti. Treba u ovo vrijeme izbjegavati luksuz tj trošenje na prezentaciju svojeg visokog statusa u društvu.

Najvažnija je diversifikacija sredstava (ko ih ima) i zdravorazumsko ulaganje bez emocija i uticaja mešetara koji isključivo gledaju svoju korist. Zbog toga treba u svakom momentu imati kontrolu nad sopstvenim sredstvima i ulaganjima i to ne prepuštati drugima - sam sebi si najbolji finansijski stručnjak.

Ovo je moje mišljenje, moguće i da griješim, možda neko ima bolje ideje i bogati se na njima.

Svaka čast na objašnjenju i ovom tekstu,odlično
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2520 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 16/01/2021 : 16:32:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Damir82

quote:

Svaka čast na objašnjenju i ovom tekstu,odlično

+1

Carpe diem
Go to Top of Page

motorista
New Member

Serbia
284 Posts

Member since 16/02/2019

Posted - 16/01/2021 : 17:35:13  Show Profile Show Extended Profile  Send motorista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

Pre 6 godina sam kupio nov »El-Džijev« android za 55 €, skromniji ali solidan. Sada je verovatno smešno pomišljati na mobilni za toliko novca. Interesantno, tada je retko ko kupovao one od 200 € ili skuplje.

On topik: proživljavamo uticaj komunizma – ne može se živeti samo od kapitala.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3892 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 16/01/2021 : 20:28:13  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Kakva inflacija, sve potrošim prije nego mi isplate jer znam kad ce isplatiti :)

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/01/2021 : 01:47:39  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Inflacija uvijek postoji.
Inflacija je normalna pojava.
Ne znam koliko je normalno da bude u prosjeku godišnje ali rekao bih nekih 2%, tu negdje.
Ali to nije ona klasična inflacija na koju mi mislimo.
Pojavljuje se sve više roba i usluga i postoji potreba za što više novca.
To je sve normalno.
Dok se ne štampaju pare bez pokrića:))

Jednom mi je kao klincu, tata divno objasnio inflaciju. Bilo je to tamo negdje '92 i Hrvatsku je zadesila ozbiljna inflacija. Ja sam pitao starog"Pa dobro tata, zašto država jednostavno ne odštampa novce?"
On mi je odgovorio"Sine, onaj naš dućan BIS u kvartu, na Ilici, zamisli sad da dođeš sa milion Dinara (bili su tada još Hrvatski Dinari) i sve pokupuješ. Ti si svojih milion Dinara unovčio i kupio si robu za njih. E sad, poslije tebe dođem ja isto sa milion dinara (jer država je odštampala novce) i što mogu kupiti? Ništa! Jer ti si došao prvi sa svojim milionom i pokupio sve. E sad, imaš tu i vlasnika dućana. On je dobio od mene milion dinara ali što sad on može sa njima kada su sve zalihe pokupovane? Znači vrijednost tih miliona nije potkrijepljena u robi i taj novac vrlo brzo ništa ne vrijedi. E sad, što trgovac radi? Očito je da sa tim tvojim milionom on nema ništa. Ima milion i prazan dućan. Dakle, da bi imao robu koju mora prodati on mora što - povećati cijene! Jer milion mu nije dovoljan da bi se opskrbio robom, pa onda digne cijene tako da sada roba u dućanu ne vrijedi milion dinara nego deset miliona dinara. Tako fino sada kada kupac dođe sa milion dinara ne može više kupiti cijeli dućan nego samo desetinu i to je za prodavača odlično jer sada njegova roba opet ima neku vrijednost. Dakle sine, direktna posljedica štampanja novca je inflacija. U početku (vrlo kratko) štampanje novca funkcionira ali vrlo brzo cijela ekonomija odlazi u kolaps."

Stari je fakat znao objasniti stvari.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Edited by - mladjo on 17/01/2021 01:50:20
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 17/01/2021 : 10:11:16  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message  Reply with Quote
Nisam neki financijski ekspert, ali novac se isplati uvijek uložiti u nekretnine, a ako imate stvarno viška novca i skloni ste riziku onda u dionice.

„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“
"...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..."
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 17/01/2021 : 10:13:26  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Ne znam koliko je normalno da bude u prosjeku godišnje ali rekao bih nekih 2%, tu negdje.
To je sve normalno.

Jednom mi je kao klincu, tata divno objasnio inflaciju. Bilo je to tamo negdje '92 i Hrvatsku je zadesila ozbiljna inflacija. Ja sam pitao starog"Pa dobro tata, zašto država jednostavno ne odštampa novce?"
On mi je odgovorio"Sine, onaj naš dućan BIS u kvartu, na Ilici, zamisli sad da dođeš sa milion Dinara (bili su tada još Hrvatski Dinari) i sve pokupuješ. Ti si svojih milion Dinara unovčio i kupio si robu za njih. E sad, poslije tebe dođem ja isto sa milion dinara (jer država je odštampala novce) i što mogu kupiti? Ništa! Jer ti si došao prvi sa svojim milionom i pokupio sve. E sad, imaš tu i vlasnika dućana. On je dobio od mene milion dinara ali što sad on može sa njima kada su sve zalihe pokupovane? Znači vrijednost tih miliona nije potkrijepljena u robi i taj novac vrlo brzo ništa ne vrijedi. E sad, što trgovac radi? Očito je da sa tim tvojim milionom on nema ništa. Ima milion i prazan dućan. Dakle, da bi imao robu koju mora prodati on mora što - povećati cijene! Jer milion mu nije dovoljan da bi se opskrbio robom, pa onda digne cijene tako da sada roba u dućanu ne vrijedi milion dinara nego deset miliona dinara. Tako fino sada kada kupac dođe sa milion dinara ne može više kupiti cijeli dućan nego samo desetinu i to je za prodavača odlično jer sada njegova roba opet ima neku vrijednost. Dakle sine, direktna posljedica štampanja novca je inflacija. U početku (vrlo kratko) štampanje novca funkcionira ali vrlo brzo cijela ekonomija odlazi u kolaps."

Mladjo odlično pojašnjeno. Bio sam relativno klinac kad je bila inflacija u bivšoj Jugi (tamo krajem 80-ih), ali znam da su zbog nje (štampanja novca bez pokrića) ljudi koji su imali ogromne kredite (npr na 10-20 godina) doslovno ih prebijali sa jednom mjesečnom plaćom.

„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“
"...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..."
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 17/01/2021 : 10:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nenno

Nisam neki financijski ekspert, ali novac se isplati uvijek uložiti u nekretnine, a ako imate stvarno viška novca i skloni ste riziku onda u dionice.

Nekretnine su u pravilu uvijek isplative
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6357 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 17/01/2021 : 10:31:08  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Ja bi rekao da je Milac to najbolje objasnio.
Ne možete samo reći, nekretnine se isplate i EOD.
Pa nemaju svi tu lovu da kupe, a ne žele se zaduživat.
Čovjek je fino pojasnio kako se kreće od male uštede pa postepeno do neke ozbiljnije love.
A sa npr najobičnije oročenjem love mogu reći da je došlo doba kada će izgleda klijent plaćat banci da mu oroči lovu...jer su kamate trenutno mizerne.

EDIT: @Supermark: A mislim da će prestat biti isplative ako ikada uvedu taj porez na nekretnine.
Stanje na tržištu je očajno, cijene su prenapuhane van svih granica zdravog razuma baš zato što ljudi štede u njima. Posljedica toga je da netko ko traži novi dom (i sam si rekao da si nedavno kupio stan, pa vj znaš ovo jako dobro) mora prodat oba bubrega za novi stan i debelo debelo ga preplatiti. Pa novogradnja koja na prvi pogleda izgleda super, a onda ubrzo skužiš da si kupio kramu...što ekipi koja ulaže u njih ne predstavlja problem jer će ih vj iznajmljivati.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 17/01/2021 10:38:58
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17839 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 17/01/2021 : 12:46:21  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ja sam zadovoljan sa 1.2% kamate kod nas u nekoliko banaka
skromnost je vrlina ljudi koji nemaju drugih vrlina

gore je kolega dobro objasnio
ali ja npr ne volim zlato :D niti sta osjecam prema njemu

a za stan nemam ni za sebe da zivim a kamoli nesto kao investicija

1.2% zakon za ljude ko ja

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17839 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 17/01/2021 : 12:47:43  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by motorista

quote:

Pre 6 godina sam kupio nov »El-Džijev« android za 55 €, skromniji ali solidan. Sada je verovatno smešno pomišljati na mobilni za toliko novca. Interesantno, tada je retko ko kupovao one od 200 € ili skuplje.

On topik: proživljavamo uticaj komunizma – ne može se živeti samo od kapitala.

brkas pojmove

za milju eura ćeš za godinu moći kupiti bolji laptop

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Milac
Starting Member

Bosnia and Herzegovina
90 Posts

Member since 27/06/2003

Posted - 17/01/2021 : 14:15:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Milac a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovdje upavo važi ono što sam naveo da u ekonomiji se ide zdravorazumski i bez emocija. To ne znači da se treba biti bezdušni zelenaš koji otima sirotinji sve već u upravljanju sopstvenim finansijama ne treba unositi ljubav, mržnju, emociju, za to postoji kazalište.
Ako smatraš da je 1.2% godišnje koliko banka daje dovoljno za tebe, to je OK. U isto vrijeme je inflacija bila 2%. Cijena zlata je prošle godine u ovo vrijeme bila 1550USD po unci, a sada je 1820USD po unci što je više za oko 15%. Ako je to neki manji iznos onda i nije toliko važno, a ako je veći iznos onda jeste važno.
Nije bitan nečiji lični afinitet prema zlatu (ili nečem drugom, slušao sam npr. više puta vatrene napade na bitcoin a on sada vrijedi 40.000 dolara) bitno je kako se čuvaju i uvećavaju teško stečena sredstva. Zlato je čuvar vrijednosti i to realne vrijednosti. Za oko tri kilograma zlata se u Zagrebu mogla kupiti dobra kuća 1936. godine i danas se u Zagrebu može kupiti dobar stan ili kuća za tri kilograma zlata. U kriznim vremenima zlato posebno dobija na vrijednosti.
Nije mi namjera da zastupam zlato, banke, kriptovalute, nepokretnosti ili bilo šta već da iznesem moje viđenje ekonomije koje ne mora biti ispravno.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/01/2021 : 16:20:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

To je sve normalno.

Mladjo odlično pojašnjeno. Bio sam relativno klinac kad je bila inflacija u bivšoj Jugi (tamo krajem 80-ih), ali znam da su zbog nje (štampanja novca bez pokrića) ljudi koji su imali ogromne kredite (npr na 10-20 godina) doslovno ih prebijali sa jednom mjesečnom plaćom.

Da, tad su bili krediti bez valutne klauzule, pa to je bio cirkus:))
Kupiš auto na 60 rata( čekova) i rata ti je recimo 2000 DIN (kao npr. danas 2000 kn). dvije godine kasnije rati ti je i dalje 2000 DIN samo sada za nju možeš kupiti jednog Zagora Tada je ekipa masovno profitirala na tome.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 17/01/2021 : 16:22:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

Odakle ti to da se ulaganje u nekretnine be isplati?

Tako pokazuje tržište, ono što sam istraživao.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 17/01/2021 : 16:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Poštovani kolega, hvala na tvom vremenu i trudu za ovaj komentar.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47365 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/01/2021 : 16:30:26  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

To je sve normalno.

Da, tad su bili krediti bez valutne klauzule, pa to je bio cirkus:))
Kupiš auto na 60 rata( čekova) i rata ti je recimo 2000 DIN (kao npr. danas 2000 kn). dvije godine kasnije rati ti je i dalje 2000 DIN samo sada za nju možeš kupiti jednog Zagora Tada je ekipa masovno profitirala na tome.

i onda u plač da je propa sistem i država

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 17/01/2021 : 16:36:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovdje upavo važi ono što sam naveo da u ekonomiji se ide zdravorazumski i bez emocija. To ne znači da se treba biti bezdušni zelenaš koji otima sirotinji sve već u upravljanju sopstvenim finansijama ne treba unositi ljubav, mržnju, emociju, za to postoji kazalište.
Ako smatraš da je 1.2% godišnje koliko banka daje dovoljno za tebe, to je OK. U isto vrijeme je inflacija bila 2%. Cijena zlata je prošle godine u ovo vrijeme bila 1550USD po unci, a sada je 1820USD po unci što je više za oko 15%. Ako je to neki manji iznos onda i nije toliko važno, a ako je veći iznos onda jeste važno.
Nije bitan nečiji lični afinitet prema zlatu (ili nečem drugom, slušao sam npr. više puta vatrene napade na bitcoin a on sada vrijedi 40.000 dolara) bitno je kako se čuvaju i uvećavaju teško stečena sredstva. Zlato je čuvar vrijednosti i to realne vrijednosti. Za oko tri kilograma zlata se u Zagrebu mogla kupiti dobra kuća 1936. godine i danas se u Zagrebu može kupiti dobar stan ili kuća za tri kilograma zlata. U kriznim vremenima zlato posebno dobija na vrijednosti.
Nije mi namjera da zastupam zlato, banke, kriptovalute, nepokretnosti ili bilo šta već da iznesem moje viđenje ekonomije koje ne mora biti ispravno.

U banke se ne isplati stavljati novac, mizerna kamata, bogate se još više na tvom novcu i mentalitet krda treba izbjegavati.

Zlato. Sumnjivo je to što praktički gdje god se pokreneš, bombadiraju te reklamama štednje u zlatu.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47365 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/01/2021 : 16:41:22  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Kupi dionice.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000