forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 389

jagodanbg
Advanced Member

3012 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 31/01/2021 : 12:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Ne moze nikako biti ista ciljna grupa!

Pumpaj
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10682 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 31/01/2021 : 13:51:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jagodanbg

Ne moze nikako biti ista ciljna grupa!

Može, rekao bih da je King u pravu, a pogotovo kada se obuhvati šire razdoblje i sveukupni autori.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 31/01/2021 : 14:06:48  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ciljne grupe su najšira publika za eskapističku zabavu, ljubitelji strip serijala glavnog toka sa avanturom, akcijom, fantastikom...
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7893 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 31/01/2021 : 14:56:18  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by I like girlz

quote:
Originally posted by going going

U pripremi:

e jbg, opet ništa od najavljenog pratta...

samo da znaš da će biti na ćirilici

šta fali, znam ćirilicu, smatram je i svojim pisom, isto kao i latinicu.

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1336 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 31/01/2021 : 15:00:54  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by koze123
...dok Zagor ostaje na tom nekom naivnom pristupu koji je šljakao pre 30 i kusur godina.

...dok će neko drugi u svakoj Zagorovoj rečenici tražiti Hegela

Ček, Batman nije naiva? Kao i Hulk, Spiderman....
Istina, nema tu prevelike filozofije oko Zagora, samo avantura i akcija, malo komedije za zabavu.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3399 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 31/01/2021 : 20:49:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Nema usporedbe. I jedni i drugi imaju štanc u nedogled, kao i svaki drugi uspešan proizvod u kapitalizmu.
No s druge strane, i jedne i druge rade autori drugoligaši. S ogromnom razlikom da s vremena na vreme Batmana uradi neki Moore, Miller, Gaiman, Morrison, dakle prva liga. Kod Zagora nema Moebiusa, Pratta, Trondheima, Larcenata, Barua...stoga i najbolji Zagor može da dobaci najdalje do Intertoto kupa, a nikad do Lige Šampiona.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/01/2021 : 20:50:53  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
lepo rečeno

Odbrojavanje: još 1 dan
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11455 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 31/01/2021 : 20:52:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Kako priča uvijek bez problema skrene s teme

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3399 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 31/01/2021 : 21:30:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Kako priča uvijek bez problema skrene s teme

Pa ti si kriv. Kad staviš Zagora u rečenicu s bilo kojim drugim likom, znaš da će uragan zaduvati
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10682 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 31/01/2021 : 22:20:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Nema usporedbe. I jedni i drugi imaju štanc u nedogled, kao i svaki drugi uspešan proizvod u kapitalizmu.
No s druge strane, i jedne i druge rade autori drugoligaši. S ogromnom razlikom da s vremena na vreme Batmana uradi neki Moore, Miller, Gaiman, Morrison, dakle prva liga. Kod Zagora nema Moebiusa, Pratta, Trondheima, Larcenata, Barua...stoga i najbolji Zagor može da dobaci najdalje do Intertoto kupa, a nikad do Lige Šampiona.

Te koje spominješ su više sporadična pojava kod Batmana, nešto kao guest stars, kap u moru objavljenih epizoda. I oni su jednom gotovo karikaturalnom stripu u kojem je glavni junak duboko istraumatizirana i ne baš normalna osoba pokušali dati nekakvu dubinu i realističnost što je samo po sebi smiješno. Čak i ponajbolji Batman od tih autora Killing Joke je svojevrsna sprdačina/poigravanje sa glavnim likovima, pa i s onima koji ovaj strip shvaćaju preozbiljno. Neko vrijeme to može da bude originalno i zabavno, ali poslije postaje nepotrebno zamorno (i ponavljajuće ako donosi neku zaradu) te samo za sljedbenike (kojih ima nemalo).
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 31/01/2021 : 22:47:42  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Da, Morison je bio guest star 10 godina na Betmenu :D
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 31/01/2021 : 22:57:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Zagor>>>>>Betmen
Suprotno svim očekivanjima, još nisam pročitao Betmena koji mi je legao :( Nezavisno ko ga piše.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3399 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 31/01/2021 : 23:20:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:

I oni su jednom gotovo karikaturalnom stripu u kojem je glavni junak duboko istraumatizirana i ne baš normalna osoba pokušali dati nekakvu dubinu i realističnost što je samo po sebi smiješno.

Ja razumem tvoju hroničnu potrebu da ratuješ sa "oni koji vole ozbiljne stripove" vetrenjačama, i simpatična mi je, ali ovo što si napisao nema smisla.
Neko ko je prošao duboku traumu ne može kao osoba imati dubinu, i ne može biti realističan lik?
A sve i da jeste tako, valjda postoje metafore, alegorije, antropomorfnosti, semiotike i slično, pa kao što može neki mali mačak da duva i kreše sve iako to mačak ne može zapravo, može i neko malo dete da priča 10x pametnije no dete u njegovim godinama, pa tako valjda i neko u trikou ili helankama može da bude simbol, ideja nečeg dubljeg.

Edited by - Red Marquis on 31/01/2021 23:22:20
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 31/01/2021 : 23:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Peyo

Te koje spominješ su više sporadična pojava kod Batmana, nešto kao guest stars, kap u moru objavljenih epizoda. I oni su jednom gotovo karikaturalnom stripu u kojem je glavni junak pokušali dati nekakvu dubinu i realističnost što je samo po sebi smiješno. Čak i ponajbolji Batman od tih autora Killing Joke je svojevrsna sprdačina/poigravanje sa glavnim likovima, pa i s onima koji ovaj strip shvaćaju preozbiljno. Neko vrijeme to može da bude originalno i zabavno, ali poslije postaje nepotrebno zamorno (i ponavljajuće ako donosi neku zaradu) te samo za sljedbenike (kojih ima nemalo).

Ovo su i jedno i drugo potpuno netačne tvrdnje.

Betmen je zanatski u proseku, tokom najdužih perioda, bolji strip od Zagora i to bez ovih izvikanih zvezda-autora i raznih specijalnih izdanja.

Tačno je da se to ovde na stripovi.com ne može dokazivati. Onih koji odlično poznaju opuse oba junaka ima na prste pola ruke.
Tačno je da se Zagor i Betmen ne mogu porediti. Ne mogu na stripovi.com. Sve dok vlada kult Zagora, nekritičkog obožavanja, kod strane ogromnog procenta forumaša, takav pokušaj analize je besmislen.

Betmen uopšte nije bio (a ni sada ne bi trebalo da je) "duboko istraumatizirana i ne baš normalna osoba". Zapravo, on je kao i Supermen, ili Miki Maus ili Zagor, idealizovana verzija čoveka - hrabar, požrtvovan, nesebičan, pošten,pravedan itd.

Tek su ga neki od gorepomenutih autora pokušali pretvoriti u osobu sa problemima i traumama u cilju neke realističnosti, ali to nikada nije zaživelo, on je i dalje idealan, savršen, herojski lik.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10682 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 31/01/2021 : 23:45:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Dobro, slažem se, od spomenutih Morrison je zaista više radio na Batmanu/Robinu, 100-tinjak sveščica ili malo više sudeći po ovom popisu
https://thegothamarchives.com/grant-morrisons-batman-reading-order/

The Black Casebook
Batman and Son (Batman #655-658, 663-666)
The Resurrection of Ra’s al Ghul (TPB)
The Black Glove (Batman #667-669, #672 –675)
Heart of Hush (Batman #846-#850)
Batman RIP (Batman #676-678)
Robin (#175-176)
Batman RIP (Batman #679-681)
Outsiders (#11-13)
Nightwing (#147-150)
Last Rites – Last Days of Gotham (Detective Comics #851, Batman #684)
RIP Missing Chapter (Batman #701)
Final Crisis(#1-5)
Last Rites – Batman(Batman #682-683)
Final Crisis (#6-7)
RIP Missing Chapter (Batman #702)
Whatever happened to the Caped Crusader (Batman #686, Detective Comics #853)
Last Rites – Nightwing (151-153)
Last Rites – Faces of Evil Epilogue (Detective Comics #852, Batman #685)
Robin (#183)
Battle for the Cowl (TPB)
Batman Reborn (Batman #687)
Batman and Robin (#1-12)
The Return of Bruce Wayne (#1-4)
The Road Home Prequel (Batman #703)
Time and the Batman (Batman #700)
Batman and Robin (#13-14)
The Return of Bruce Wayne (#5-6)
Batman and Robin (#15-16)
The Road Home
Batman: The Return
Batman Incorporated (#1)
Batman and Robin (#17-25)
Batman Incorporated (#2-8)
Batman Incorporated – Leviathan Strikes!
Batman Incorporated (#9-16)

Koliko od toga je na visokoj razini, a koliko nekakva konfekcija ne mogu procijeniti budući da dosta toga nisam pročitao.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/02/2021 : 00:08:02  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Peyo

često kažeš kako publika koja doživljava strip kao popularnu zabavu, čita stripove kako bi više puta uživala u crtežu, vraćala se stripu iznova.

Hajde mi reci kad je Zagor imao ovakvog crtača, koji je godinama bio tipičan, crtač "običnog", redovnog Betmena?

Dalju, potencijalnu diskusiju na ovu temu nemam nameru da nastavljam, jer kao što rekoh, nema smisla ovde raspravljati, ali me zanima tvoje mišljenje, oko zanatskog (pa i umetničkog) nivoa.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 01/02/2021 : 00:41:51  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Vi ste stvarno neozbiljni.

Svađate se oko nekih dečijih junaka.

Pređite na ozbiljne stripove ;)

Resistance is futile.
Go to Top of Page

zare80
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 22/09/2008

Posted - 01/02/2021 : 01:52:30  Show Profile Show Extended Profile  Send zare80 an AOL message  Send zare80 a Yahoo! Message  Send zare80 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

Vi ste stvarno neozbiljni.

Svađate se oko nekih dečijih junaka.

Pređite na ozbiljne stripove ;)

Slazem se, i to sam i mislio. Meni su oni toliko slicni i gadjaju potpuno istu publiku. Kvalitet crteza ok, jaci je Bets, ali sta je njegova prica jaca i po cemu? Evo ovaj Dvor Sova toliko izvikan, nista preterano, mozes naci Zagora rame uz rame sa njim. Jeste zanimljivije je od danasnjeg Zagora koji je smece, ali nista da je neka radnja da padnes na dupe. Naravno da je potpuno besmislen Zagor koji u 21 veku stiti indijance koji vise ne postoje, ali sta to Bets kao nudi. Unapredio se u JLA, mozes misliti 😀. I sta radi, stiti ljude na beskonacan nacin i po 20 puta ga resetuju. I onda prave nauku od redosleda citanja, to je glavna fora. Jedino je napredovao po kolicinama nasilja koje se forsira i kad ima i kad nema smisla. I priznajem, moram da procitam Morrison run i jos neke Betse od Fibre, pa se mozda nesto promeni. Za sada Miller, tata.
I nije tacno da kao prvo sam voleo Zagora, pa sad naginjem na njegovu stranu. ja volim i citam i jednog i drugog, ali iskreno u 99% slucajeva ne nude nista sem puke zabave i zato je jasna njihova popularnost i namena. I razvijaju nam kao osecaj za pravdu, ne treba to zanemariti.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1820 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 01/02/2021 : 08:44:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Morrison je najpogrešniji primer za "duboku karakterizaciju" likova.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10932 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 01/02/2021 : 10:12:32  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
njah, ima betmen ta dva trojanca od milera, koji se stalno spominju kao dokaz kvaliteta. al zali boze, toliko popilaran strip. pa su to jos i super popularni filmovi, toliko para je okrenuo, mogli su malo vise da uloze u kvalitet. sramota
Go to Top of Page

mmihoci
Senior Member

1212 Posts

Member since 01/02/2018

Posted - 01/02/2021 : 10:33:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mmihoci a Private Message  Reply with Quote
Rekoh sebi "više nisi mali, već si dovoljno veliki da ti se strip 'Stranac' (prema romanu Alberta Camusa koji je bio lektira u srednjoj školi) dopadne za razliku od romana koje si onda kao 'žutokljunac' morao čitat za lektiru".
I nakon čitanja sam skontao da sam još uvijek "mali" jer sam strip jedva prožvakao.
Na žalost, morat ću se držati i dalje "dječijih i neozbiljnih" stripova, nisam ja za nešto "odraslije i ozbiljnije".

Edited by - mmihoci on 01/02/2021 10:34:14
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2419 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 01/02/2021 : 10:43:55  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Peyo

često kažeš kako publika koja doživljava strip kao popularnu zabavu, čita stripove kako bi više puta uživala u crtežu, vraćala se stripu iznova.

Hajde mi reci kad je Zagor imao ovakvog crtača, koji je godinama bio tipičan, crtač "običnog", redovnog Betmena?

Dalju, potencijalnu diskusiju na ovu temu nemam nameru da nastavljam, jer kao što rekoh, nema smisla ovde raspravljati, ali me zanima tvoje mišljenje, oko zanatskog (pa i umetničkog) nivoa.

Prekrasno izgleda stranica

Ali ne smiješ pročitat tekst. Ako pročitaš..
Meni se npr. kod Batmana sviđa što ima te runove koji daju nadu. Npr. mene skoro nijedan run nije oduševio ali uvijek se nadam. Jer, nešto se desilo, ima neka promjena.

A u Zagoru je uvijek isto i nema nade: već 30 godina pišu uglavnom 2 lika. Fora je kad nekad dođe nešto novo. Kao ovaj Mister No Revolution, ako i nije nešto fora je bar pročitat, sa novim crtačima i scenaristima.
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2086 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 01/02/2021 : 10:44:58  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mmihoci

Rekoh sebi "više nisi mali, već si dovoljno veliki da ti se strip 'Stranac' (prema romanu Alberta Camusa koji je bio lektira u srednjoj školi) dopadne za razliku od romana koje si onda kao 'žutokljunac' morao čitat za lektiru".
I nakon čitanja sam skontao da sam još uvijek "mali" jer sam strip jedva prožvakao.
Na žalost, morat ću se držati i dalje "dječijih i neozbiljnih" stripova, nisam ja za nešto "odraslije i ozbiljnije".

(Ne)vezano za to sto si napisao:
Jedva sam cekao da CK kompletiraju Asteriksa pa da se bacim na citanje i tako sam se plasio da ce mi biti bezveze jer sam matori konj pa sam odlagao ali... Juce sam smlatio prvi integral u dahu i jos vise se odusevio nego kad sam kao klinac citao Asteriksa u Asteriksovom Zabavniku i kasnije u Politikinim izdanjima. Jedva cekam da se vratim sa posla pa da citam drugi integral. Neka dela su za sva vremena!

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 01/02/2021 : 11:29:16  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mmihoci

Ozbiljni/neozbiljni stripovi su pecka Peyu.
Takvo nešto ne postoji

A, ni kategorija dečijih/odraslih nije prirodna- uglavnom ograničena nasiljem/sexom/religiom/politikom.
Dok sama pouka/suština može biti ista i kod jednih i kod drugih samo ispričana na drugačije načine.
Meni je Here podjednako dobar kao i Love. Uživam i u jednom i u drugom.

A Zagor i Bets su borci za pravdu (pravdu kakvu oni zamišljaju). Do pravde dolaze zahvaljujući inteligenciji, atletizmu, sticaju okolnosti uz upotrebu ogromne količine nasilja, gde Zagor ipak preteruje jer je ubio brdo ljudi. Bets ima više krvi i nasilja, ali geslo- ne ubij. Zagor zapostavljen kao i kaubojci,Bets se prilagodio gura dalje...

U krajnjem, ko ih voli, može dugo da uživa u njima. Kome se ne sviđa, može da ih preskoči...

Resistance is futile.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10932 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 01/02/2021 : 11:33:40  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borgA Zagor i Bets su borci za pravdu (pravdu kakvu oni zamišljaju). Do pravde dolaze zahvaljujući inteligenciji, atletizmu, sticaju okolnosti uz upotrebu ogromne količine nasilja, gde Zagor ipak preteruje jer je ubio brdo ljudi. Bets ima više krvi i nasilja, ali geslo- ne ubij. Zagor zapostavljen kao i kaubojci,Bets se prilagodio gura dalje...

pa koga bet da ubije, dzokera? ima par neprijatelja i ako ih makne sta mu ostaje? a opet, on je ispiracija dzokeru za krajnje bizarna i bezumna ubistva
Go to Top of Page
Page: of 389 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.95 seconds. Snitz Forums 2000