Author |
Topic  |
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6336 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 01/02/2021 : 11:52:07
|
quote: Originally posted by mmihoci
Rekoh sebi "više nisi mali, već si dovoljno veliki da ti se strip 'Stranac' (prema romanu Alberta Camusa koji je bio lektira u srednjoj školi) dopadne za razliku od romana koje si onda kao 'žutokljunac' morao čitat za lektiru". I nakon čitanja sam skontao da sam još uvijek "mali" jer sam strip jedva prožvakao. Na žalost, morat ću se držati i dalje "dječijih i neozbiljnih" stripova, nisam ja za nešto "odraslije i ozbiljnije".
Nijedan pisac ne sjedne za pisaći stol i odluči napisati nešto dosadno. Svakoga zabavljaju različite stvari. I to je u redu.
Ovo sad ide općenito, da ne pomisliš da pričam isključivo tebi. Netko tko ne voli Sandmana, recimo, teško će razumjeti da je meni taj strip jednako zabavan kao što je njemu zabavan, karikiram, Mali Rendžer. Ništa loše ako voliš Malog Rendžera, ali kao što je tebi dosadan Sandman, meni je dosadan MR. Stavi bilo koji drugi strip. Sandmana spominjem jer znam par ljudi koji su ga pokušali čitati i brzo odustali, a meni je nešto najbolje što sam pročitao.
Ne mora nužno svaki "ozbiljniji" i "pretenciozniji" strip biti i dobar. Kao što i u industrijskoj proizvodnji stripova ima pravih remek djela. Neka svatko čita ono što ga zabavlja. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
 |
|
kasper
Advanced Member

10932 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6336 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 01/02/2021 : 12:15:05
|
quote: Originally posted by kasper
quote: Originally posted by borgA Zagor i Bets su borci za pravdu (pravdu kakvu oni zamišljaju). Do pravde dolaze zahvaljujući inteligenciji, atletizmu, sticaju okolnosti uz upotrebu ogromne količine nasilja, gde Zagor ipak preteruje jer je ubio brdo ljudi. Bets ima više krvi i nasilja, ali geslo- ne ubij. Zagor zapostavljen kao i kaubojci,Bets se prilagodio gura dalje...
pa koga bet da ubije, dzokera? ima par neprijatelja i ako ih makne sta mu ostaje? a opet, on je ispiracija dzokeru za krajnje bizarna i bezumna ubistva
Dobro ispričana suština njihovog odnosa u Vicu i Belom vitezu gde jedan drugom daju svrhu postojanja. Ali Bets je smisleniji kad nema Jokera. S druge strane popularnost koju mu je Joker doneo dostigla je vrhunac, i počinje polako da ga guši, i ako u narednom periodu ne vrate betsa na detektivski nivo, na simbol postojanja, brzo će ga potrošiti u borbi sa super-zlikovcima i marvelovcima. Izgubiće smisao. Stoga bi bilo dobro da ga uskoro kokne Bets  |
Resistance is futile. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10932 Posts
Posted - 01/02/2021 : 12:21:05
|
quote: Originally posted by borg Stoga bi bilo dobro da ga uskoro kokne Bets 
eh, pa ce onda crvendac da bude betmen, dok ovaj ne ustane iz groba |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10683 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 01/02/2021 : 12:25:08
|
quote: Originally posted by borg Ozbiljni/neozbiljni stripovi su pecka Peyu. Takvo nešto ne postoji 
Drago mi je da se voliš šaliti i peckati . I ja sam takav.
Jednom prilikom mi se učinilo da si preosjetljivo reagirao na moje peckanje pa rekoh možda se iza tvog avatara krije neka žena pa da se pristojno ponašam pred Borginjom .
Ma nemam ja nikakvu podjelu ozbiljni/neozbiljni stripovi, više idem u smjeru stripovi stripskog i nestripskog sadržaja, u smislu da je nešto trebalo ostati neoslikana literatura jer ne vidim nikakva smisla u crtanju istih faca u zatvorenom prostoru na tisuće načina (ili još gore u svega par poza). Skroz besmisleno.
Iako preferiram zabavne stripove s akcijom, prihvaćam sa radošću i zanimanjem stripove autora koji pomiču granice tipa Mazzucchelli čiji su radovi Asterios Polyp, a pogotovo adaptacija City of Glass meni izuzetno zanimljivi. |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 01/02/2021 : 12:53:37
|
Ajde, pa da vidimo i tog novog Neznanca. Ako ce biti samo do koljena starome, to je dovoljno. Znaci, uzima se.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts
Posted - 01/02/2021 : 13:08:57
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by borg Ozbiljni/neozbiljni stripovi su pecka Peyu. Takvo nešto ne postoji 
Drago mi je da se voliš šaliti i peckati . I ja sam takav.
Jednom prilikom mi se učinilo da si preosjetljivo reagirao na moje peckanje pa rekoh možda se iza tvog avatara krije neka žena pa da se pristojno ponašam pred Borginjom .
Ma nemam ja nikakvu podjelu ozbiljni/neozbiljni stripovi, više idem u smjeru stripovi stripskog i nestripskog sadržaja, u smislu da je nešto trebalo ostati neoslikana literatura jer ne vidim nikakva smisla u crtanju istih faca u zatvorenom prostoru na tisuće načina (ili još gore u svega par poza). Skroz besmisleno.
Iako preferiram zabavne stripove s akcijom, prihvaćam sa radošću i zanimanjem stripove autora koji pomiču granice tipa Mazzucchelli čiji su radovi Asterios Polyp, a pogotovo adaptacija City of Glass meni izuzetno zanimljivi.
Heh, umem da odgovorim, i često sa smajlijem. Ne posmatram forum ozbiljno jer ne poznajem sagovornike. Možda je neko dete, tinejdžer, udovac, žena, probisvet, filozof, invalid, doktor nauka iza avatara. Drugačije ljudi gledaju na stvari pod drugačijim okolnostima i životnim iskustvom. A i do sada sam naučio da svi sve najbolje znamo, pa ni ne vredi raspravljati 
Nema besmislenih stripova, samo onih u kojima ti ili ja ne vidimo smisao. A to ne isključuje da ga nema.
|
Resistance is futile. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10683 Posts
Posted - 01/02/2021 : 14:01:31
|
quote: Originally posted by alexts Dalju, potencijalnu diskusiju na ovu temu nemam nameru da nastavljam, jer kao što rekoh, nema smisla ovde raspravljati, ali me zanima tvoje mišljenje, oko zanatskog (pa i umetničkog) nivoa.
Ovo je čini mi se besmrtni Gene Colan. Kakvog smisla ima da je procjenjujem vrijednost njegovog rada čiji sam i sam veliki fan.
José Luis García-López, Marshall Rogers, Steve Rude, Neal Adams, David Mazzucchelli, Brian Bolland, Tim Sale, Bruce Timm, Darwyn Cooke, Frank Miller, Mike Mignola i mnogi drugi najbolji svjetski majstori su crtali Batmana, to je neupitno. Malo koji strip junak s time može pohvaliti.
S druge strane neki od ovih autora su crtali Batmane kojima je scenario bio na vrlo niskim granama (recimo neke epizode koje je genijalno nacrtao Neal Aadms da ne spominjem i druge).
Ja nisam Zagora i Batmana ni uspoređivao zanatski nego sam spomenuo da bih se složio oko Kingove tvrdnje za iste ciljne skupine ovih stripova, samo za različita podneblja.
|
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 01/02/2021 : 16:13:41
|
[quote]
Ovo je čini mi se besmrtni Gene Colan. Kakvog smisla ima da je procjenjujem vrijednost njegovog rada čiji sam i sam veliki fan.
José Luis García-López, Marshall Rogers, Steve Rude, Neal Adams, David Mazzucchelli, Brian Bolland, Tim Sale, Bruce Timm, Darwyn Cooke, Frank Miller, Mike Mignola i mnogi drugi najbolji svjetski majstori su crtali Batmana, to je neupitno. Malo koji strip junak s time može pohvaliti.
S druge strane neki od ovih autora su crtali Batmane kojima je scenario bio na vrlo niskim granama (recimo neke epizode koje je genijalno nacrtao Neal Aadms da ne spominjem i druge).
Ja nisam Zagora i Batmana ni uspoređivao zanatski nego sam spomenuo da bih se složio oko Kingove tvrdnje za iste ciljne skupine ovih stripova, samo za različita podneblja.
Sa tim sam se i ja složio, na prethodnoj stranici.
Ono je Don Newton (mada je Colan sjajan, kao i ostali).
Epizode Neala Adamsa su nastajale dosta rano. Ako si imao samo prvu knjigu, koju si prodao, to su najranije i najlošije. Kasnije je bilo solidnijih scenarija koje sam video. Ne sviđa mi se njegov re-color tih trejdova. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 01/02/2021 : 16:26:02
|
na dw forumu se ozbiljno sumnja da se iza borgovog nika krije jedna lepa devojka.
da li je pejotl nanjušio istinu?? |
Odbrojavanje: još 1 dan |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10683 Posts
Posted - 01/02/2021 : 17:16:02
|
quote: Originally posted by alexts Ono je Don Newton (mada je Colan sjajan, kao i ostali).
Da i čini mi se Alcalin tuš? Lijepo to izgleda. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts
Posted - 07/02/2021 : 14:10:51
|
quote: Originally posted by anto
na dw forumu se ozbiljno sumnja da se iza borgovog nika krije jedna lepa devojka.
da li je pejotl nanjušio istinu??
Heh, promače mi ovo  Ma, Anto kad pusti buvu džabe joj posle noge vezivati 
|
Resistance is futile. |
 |
|
vladar
Average Member

Serbia
787 Posts
Member since 05/09/2002 |
Posted - 07/02/2021 : 15:12:10
|
Skrobonja kaže na fejsu da prevodi 18. tom Princa Valijanta za ČK.
Ovo je, za mene, vest godine, sto se stripa tice. Ako objave kompletnog Valijanta, sve im je oprosteno. |
 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 07/02/2021 : 16:54:01
|
Videh upravo... Najbolja vest iz ČK otkako su ušli u svet stripa. Da vide ljudi konačno kako Valiant nije samo Foster. |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3401 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
cronos six
Advanced Member

.jpg)
Serbia
7988 Posts
Member since 09/09/2008 |
Posted - 07/02/2021 : 22:19:43
|
quote: Originally posted by Red Marquis [br]Fenomenalna vest!
I vise od toga Samo kad bi i rip kirbija zavrsili opet bi bio |
Juznjak! Tex Willer.
|
 |
|
KuntaKinte
Senior Member

.jpg)
Serbia
1723 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 07/02/2021 : 23:20:27
|
quote: Originally posted by Gil-galad
Videh upravo... Najbolja vest iz ČK otkako su ušli u svet stripa. Da vide ljudi konačno kako Valiant nije samo Foster.
Ali jeste!  |
Dosta je bilo praštanja! |
 |
|
jagodanbg
Advanced Member

3012 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12314 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 09/02/2021 : 00:05:25
|
quote: Originally posted by jagodanbg
Rogan na FB rece da ce Beli vitezovi za jedno nedelju-dve, a da su prevedeni i Zero Year i Graveyard Shift
Odlicno! Pogotovo sto Beli vitez i nastavak mu izlaze zajedno odjedanput! |
 |
|
kasper
Advanced Member

10932 Posts
Posted - 09/02/2021 : 08:14:59
|
*eb*i ih betmen i superheroji. nevernovatno da ne mogu da izadju iz tog mulja |
Edited by - kasper on 09/02/2021 08:15:30 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17749 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 09/02/2021 : 12:05:08
|
quote: Originally posted by jagodanbg
Rogan na FB rece da ce Beli vitezovi za jedno nedelju-dve, a da su prevedeni i Zero Year i Graveyard Shift
Graveyard Shift nije još izašao u Fibrinom izdanju, znači premijerno na ovim prostorima.
Nisam ništa od ovoga počeo da čitam, ali doći će i to na red nekad tokom godine. |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7893 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 09/02/2021 : 15:29:23
|
quote: Originally posted by kasper
*eb*i ih betmen i superheroji. nevernovatno da ne mogu da izadju iz tog mulja
+1