forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 563

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/02/2021 : 20:46:55  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

The Man Who Wasn't There (2001) r. braca Koen

Veliki sam ljubitelj rada brace Koen. Covek koji nije bio tu je njihov film i 2001. godine, prelepo usnimljen u crno beloj tehnici kojom maestralno vlada veliki Roger Deakins , njihov cesti saradnik. Film je istovremeno i omaz i preispitivanje Amerike s kraja 40ih i pocetka 50ih u koji su sjajno uklopili incident u Rozvelu kao ociglednu metaforu. Radjen potpuno u stimungu noir filmova, ali glavni lik nije cinicni privatni detektiv vec berberin, moderan covek kako ga nazivaju u filmu. Donekle omaz Wilderovom Double Indemnityu ili je mene samo asocirao film na taj klasik.
Medjutim braca Koen se ovde bave kao u i u svim svojim filmovima filozofijom, prevashodno nihilizmom, a ima malo i Frojda ubacenog sa Skarlet Johanson. E pa bas do tog trenutka film mi je bio odlican, odnosno do budjenja u bolnici, posle toga mi se i nije svideo sam rasplet i nije mi bas najjasnije sta su hteli da nam kazu Koenovci, a mozda sam samo bio umoran jer sam kasno gledao. Voleo bih i da su produbili taj odnos izmedju Eda Cranea i Scarlett, u cemu je tu bila fora, bilo je tu dosta eroticnosti kad je on poseti u njenoj spavacoj sobi i znamo sta se posle desilo, ali nije mi bas najjasnije sta su hteli s tim, voleo bih da sam video jos toga. U svakom slucaju ocekivao sam drugaciji, efektniji i mozda otvoreniji kraj, koji postavlja vise pitanja. I mislio sam da ce se glavni lik izvuci iz svih zlocina jer je on Covek koji nije bio tu, mislio sam da je fora u tome sto sta god on ucini, bilo dobro ili lose, prodje neprimeceno koliko je on beznacajan i koliko god uticao na svoj zivot i drugih oko sebe, niko to ne primecuje i ne pridaje mu na znacaju i vaznosti. Medjutim film nije otisao u tom smeru.
Smisao za humor je prisutan i par puta sam se bas lepo nasmejao iako je film pretezno ozbiljan, ali to je ta posebna darovitost Koenovaca kako ukomponuju humor u svaki film zajedno sa filozofskim razmisljanjima.

Billy Bob Thorton odlicno zna da glumi samo pogledima i jednim te istim izrazom lica, odnosno ume da glumi da cuti. Tu je i Frances McDormand, stalna saradnica brace Koen jos od prvog filma i zena Dzoela Koena, i ljupka i slatka Scarlet Johanson pre Lost in Translationa i mislim pre Ghost Worlda. Pokojni James Gandolfini takodje odlican.
Ali ja najvise volim u filmovima brace Koen sporedne likove i sporedne glumce i ovde kradu show i maestralno glume Tony Shalhoub kao ludi, preskupi advokat iz San Franciska Freddy Riedenschneider i Jon Polito kao peder prevarant Creighton Tolliver. Njih dvojica su bili fenomenalni i u Barton Finku mom omiljenom filmu brace Koen.

Preporuka za ovaj film, iako me nije odusevio. 8/10
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 08/02/2021 : 20:51:12  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Zmaš da su film sluzbeno izdali i u boji :)

Pretpostavljam da si gledel uobičajenu c/b verziju. Meni je film osobn o bil pravo dobro iznenađenje braće Coen. Očekival krimi noir a dobil brutalno dobru satiru.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8585 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 08/02/2021 : 23:30:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by BeaGea

Pretpostavljam da si gledel uobičajenu c/b verziju. Meni je film osobn o bil pravo dobro iznenađenje braće Coen. Očekival krimi noir a dobil brutalno dobru satiru.

Meni pomalo neugodno što prvi put čujem za ovaj film.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/02/2021 : 23:36:12  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam znao za verziju u boji, meni je bas legla ova crno bela i bas mi ide uz pricu i vremenski period.

@paro Joel Coen je za ovaj film (tada se jos uvek samo Jeol potpisivao kao reditelj, kasnije su poceli obojica, iako su koliko sam ja razumeo oduvek zajedno rezirali filmove) dobio nagradu za najboljeg rezisera koju je podelio sa Lynchom 2001. (za Mulholand Drive) na Kanskom filmskom festivalu. Preporuka za film u svakom slucaju.
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4654 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 09/02/2021 : 11:12:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Slucajno naleteo na FOX Movies reklamu za Alien week.
I odjednom, protekla nedelja je postala puno bolja :)
Alien
Aliens
Alien 3
Alien Resurection
Prometheus
Alien: Covenant
AVP Requiem

Steta sto su izostavili AVP radi celosnog ugodjaja, ali kad vam se poklopi da ovako "tematski" odgledate sve ove Alien related filmove, mozete uvideti sve uspone i padove koji serijali sa sobom donose. Imate tu sjajni caracter development lika kao sto je Ripley, sjajne varijacije na temu Aliena (atmosfericni horor, akcija, melodrama, bizarna koemedija - ovo naravno kao gruba kategorizacija prva cetiri filma), dublji zalazak u istoriju Alien vrste, kao i besmisleni masakr u kojem je Predator skoro pa pozitivac :)

Sve u svemu,
That's entertainment!

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7844 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 09/02/2021 : 12:37:29  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
Uh, nikad nisan gleda Aliena, nijednog.
A ovo na Fox Movies mi je u prekasnu uru...

Ispravak: Gleda san Prometeja, je li se i on računa?

Edited by - mpavin on 09/02/2021 12:39:31
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/02/2021 : 13:40:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mpavin

Uh, nikad nisan gleda Aliena, nijednog.

Mjesec dana kazne ili dok ne pogledaš

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4654 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 09/02/2021 : 15:20:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
:D

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 09/02/2021 : 15:23:56  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Ma pusti ih. Nisam, a niti hocu iako su u kokekciji, gledel Aliene, ali zato sam vec nekoliko puta gledel fantasticnog Prometeja!

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 09/02/2021 16:34:25
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25454 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/02/2021 : 16:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Prometej je posle prvog Aliena najbolji deo serijala. Ko tvrdi drugačije nema pojma i leti mesec dana sa foruma!

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 09/02/2021 : 16:44:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
<<<suzdrzava se odgovora

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 09/02/2021 : 21:39:32  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma pusti ih. Nisam, a niti hocu iako su u kokekciji, gledel Aliene, ali zato sam vec nekoliko puta gledel fantasticnog Prometeja!

Tamo je fantastična jedino glupost i loša gluma.

quote:
Originally posted by manhunter

Prometej je posle prvog Aliena najbolji deo serijala. Ko tvrdi drugačije nema pojma i leti mesec dana sa foruma!

Moš' samnom u kaznionu, ali prometej mi je jako loš. Sama ideja nije toliko loša koliko je loša izvedba, često i iritirajuća, kao kad vrhunski znanstvenici ugledaju aliene i cijeli veseli skidaju zaštitnu opremu kako bi se igrali s njima.

Prvi Alien kultni SF Horor, izvrstan. Drugi jako dobar. Dalje sve ide nizvodno.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25454 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/02/2021 : 21:59:45  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Prometej je od drugog dela milion puta bolji. U stvari, to je najlošiji deo serijala.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 09/02/2021 : 22:03:40  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Kud bas primjer sa znstvenicima. Jesi videl ikad reakciju istog na neko otkrice za kojim traga?
Jesi cul od cega je umrla Marie Curie? Znastvenici su po prirodi "ludi" (nemarni za sebe) i ova scena je dobar primjer kako ljudi kritiziraju stvari koje ne vide. Mislim na gledatelje. Fora je valjda u tome kak bi oni reagirali pa ako nije tako ne valja, a neki se i podsmjehuju. Jebiga. Prometej je bas pokazal tu ljudsku glupost kao prepreku napretku. Uz svu tehnologiju, ne smijemo smetnut s uma operez, jer on je uzrok kaj se upropasti ono dobro. Tak barem meni to u filmu izgleda!

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 09/02/2021 22:05:30
Go to Top of Page

koze123
Average Member

937 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 09/02/2021 : 22:30:36  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Prvi Alien je filmsko remek delo, u svakom smislu. Posebno kada se posmatra žanr horora, i to slasheri konkretno - besprekorna režija, sjajan koncept, izolacija, horor, nezaboravne scene, ma apsolutno sve funkcioniše i mogu ga gledati 1000 puta. Aliens sam gledao jednom i nije mi se svideo tad, ali moram ponoviti pre nekog ozbiljnijeg suda. Prometej je isto veoma dobar, dobra kombinacija sf akcije i filozofije, e sad ko je očekivao još jednog Aliena ostao je razočaran, tako da...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22327 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 09/02/2021 : 22:58:00  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
1. Alien
2. Aliens
3. Alien Covenant
4. Alien 3
5. Alien Resurrection
6. Prometheus
7. AVP 1
8. AVP 2
Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 09/02/2021 : 23:04:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Aliens je daleko najbolji Alien film.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 10/02/2021 : 00:39:36  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

Edward Scissorhands

Kao klinac sam vise puta gledao (odnosno hvatao na TVu) uvek samo drugu polovinu filma. Uvek me je pogadjao taj tragicni i tuzan kraj.
Nisam nesto lud za Burtonom, niti sam se nagledao njegovih filmova, ali ovaj je stvarno odlican pogotovo za decu (ali i za odrasle sa odredjenim seksualnim forama i drugim forama koje ne verujem da bi deca odmah razumela).
Moderni, Burtonovski Frankenstajn i njegova mlada. Cak Winona Ryder nosi belu haljinu u poslednjoj sekvenci kao vencanicu.

Negde procitah da Depp dugo nije mogao da preboli raskid sa Winonom, ne znam da li je to istina, ali vidi se da Deppu nesto ne ide u ljubavi sudeci po novinskim naslovima! Nadam se da nece i njega najuriti iz Holivuda, vec je simptomaticno to sto je morao da se povuce iz one glupave fransize JK Rowling, a i sad za Superbowl je izasla reklama gde se pojavljuje Edward Scissorhands a ne glumi ga Depp, jer to ni nije Scissorhands nego kao njegov sin, ali tu je Winona Ryder.

Inace kad smo kod dobrih reklama, ova je premocna i zbog nje sam kupio svoj jedini original parfem direktno iz prodavnice, a ne od shanera(ne ovog naseg s foruma!) Stvarno vrhunski parfem!

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8447 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 10/02/2021 : 12:22:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Konačno sf vrijedan gledanja.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 10/02/2021 : 12:25:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Prometej je od drugog dela milion puta bolji. U stvari, to je najlošiji deo serijala.

Aliens je po meni tu negdje, u rangu Terminatora 2. Kako bi i moglo biti drukčije? Mislim Cameron je postavio takav standard u žanru akcije da se mogu svi po njemu mjeriti i te granice su u glavnom nedostižne.
Jednostavno to su perfektni filmovi, nema dalje od toga.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8447 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 10/02/2021 : 12:29:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Alien i aliens su praktički neusporedivi, to su dva različita žanra kolko god oba bili horrori... i jedan i drugi su izvrsni.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8585 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 10/02/2021 : 14:47:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Pogledao Little Things i nije mi baš nešto, a opet nije ni loš. Srednja žalost. Jedino mi Malek baš ne odgovara u ulozi nekog ozbiljnog murjaka.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/02/2021 : 15:20:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Windwalker

Aliens je daleko najbolji Alien film.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8189 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 10/02/2021 : 17:54:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Alien i aliens su praktički neusporedivi, to su dva različita žanra kolko god oba bili horrori... i jedan i drugi su izvrsni.

potpis

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

koze123
Average Member

937 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 10/02/2021 : 19:18:08  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Nadam se da nece i njega najuriti iz Holivuda, vec je simptomaticno to sto je morao da se povuce iz one glupave fransize JK Rowling,

Mesec dana hlađenja za vređanje HP sveta. Iako smatram da je FB 2 baš loš.
Go to Top of Page
Page: of 563 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1 seconds. Snitz Forums 2000