Author |
Topic |
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29620 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 31/01/2021 : 19:05:15
|
quote: Originally posted by koze123
Ove nedelje sam tri stvari odgledao:
1) Rocky (1976) Spreman sam da me svi popljujete ali meni je Roki dosta slab film.
nisu za tebe filmovi odi čuvati koze |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3771 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 31/01/2021 : 21:13:16
|
Preko dva, a ne skoro :)
Nemam CC izdanje vec r2 AE, a tu nema komentara tak da nisam. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
Edited by - BeaGea on 31/01/2021 21:13:35 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 31/01/2021 : 21:13:45
|
The Dig (2021), r. Simon Stone
Evo prvog filma iz 2021. koji sam pogledao i kojim polako pocinjem popunjavanje jedne od Vukozecovih kategorija u izazovu. Ja o ovom filmu nisam znao nista pre gledanja, niti radnju, temu nista, samo sam video glumce i na preporuku druga odlucio da pogledam. The Dig je najnoviji film u Netflixovoj produkciji (izasao je pre bukvalno 2 dana) i snimljen je krajem 2019. godine. Ne znam zasto su cekali do sada da ga objave. The Dig (ne znam kako bismo ga preveli Nalaziste? Iskopina? Kopanje?) je film o grupi kopaca, arheologa i vlasnici imanja na kome je otkriveno jedno od najznacajnijih arheoloskih nalazista iz 6. veka Suton Hoo koje se nezaobilazno spominje u svim knjigama o istoriji umetnosti. Jako dobar i lep film. Emotivan. Ko bi rekao da film o arheologiji (a da nije avantura ala Indijana Dzons) moze da bude ovako uzbudljiv i zanimljiv. Umeju britanci lepo da naprave te drame gde nisu bitni samo dvoje glavnih likova nego ima tu i dosta sporednih likova cije su price takodje lepo ispricane i bitne su. Mozda je sam kraj malo previse sklisnuo u patetiku, ali svakako preporuka za film. Jedina veca zamerka mi je sto je Keri Maligan, iako sjajno glumi i licno je volim, ipak premlada za ulogu koja joj je dodeljena. Treba da tumaci gospodju od 50ak godina, a na njoj se vrlo jasno vidi da ima 30ak godina. Inace njenu ulogu je trebalo da tumaci Nikol Kidman, ali nista od toga, ne znam zasto.
U filmu glume: Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James
8,5/10 |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 31/01/2021 : 21:35:58
|
quote: Originally posted by BeaGea
Chungking Express Podsjetio se malo majstora Wong Kar Waija. Još uvijek jako dobar film, kao da je jučer snimljen koliko mu ova (skoro) dva desetljeća nisu naškodila!
+1 Izvrstan.
quote: Originally posted by koze123 3) O Brother, Where Art Thou?
E već mi je bilo dosta loših filmova - ovaj film braće Koen sam davno gledao i sećam se da sam se smejao ko lud i uživao. Ništa se nije promenilo ni na drugo gledanje, jer je u pitanju totalno opičen film kakav samo Koenovci umeju da naprave. E sada, zamislite modernu obradu Homerove Odiseje, isprepletanu sa Velikom Depresijom, vesternom, mjuziklom, KKK, raznim legendama i mitovima, crnim humorom i predivnim predelima - pa kako bi to uopšte moglo da funkcioniše? Pa uz genijalan scenario, besprekornu režiju i fenomenalnog Klunija, Turtura i Nelsona (od kojih se bukvalno ne zna ko je bolji) dobijamo neverovatnu vožnju koja će vas oraspoložiti i nasmejati do suza. Pored toga ima tu i niz skrivenih značenja i metafora, i u centru prijateljstvo između trojice (ponekad četvorice) zatvorenika. Ja sam veliki ljubitelj braće Koen (Blood Simple, No Country for Old Men, Fargo sve genijalni filmovi koje sam gledao i koje ću rado ponavljati), pa mi je zato i ovo super leglo, ali znam da ih neki ne podnose i generalno ne vole njihov specifičan stil. Soundtrack je ovde za čistu desetku, nije ni čudo što je svaka druga scena propraćena pesmom (ili je svaka druga scena pesma sama po sebi). Preporuka ko vrata. 8/10
Genijalan u svim pogledima od glume, priče do glazbe. Soundtrack redovito zavrtim. Ovo je tip komedije koji mi savršeno odgovara.
Koje "njuške", ne možeš ostati ravnodušan. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3771 Posts
|
BeaGea
Advanced Member
3771 Posts
Posted - 01/02/2021 : 11:10:47
|
quote: Originally posted by Shaner Slažem se, odličan je Chungking. Super mi je bio i audio komentar koji se nalazi na Criterionovom izdanju, obavezno ga poslušaj ako već nisi.
...nije mi vrag dal mira, potražil kopiju CC izdanja i pronašao. Poslušal komentar Tony Ryana i bio si u pravu, stvarno vrlo zanimljiv i informativan komentar! |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7344 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 01/02/2021 : 12:28:24
|
quote: Originally posted by BeaGea
quote: Originally posted by Shaner Slažem se, odličan je Chungking. Super mi je bio i audio komentar koji se nalazi na Criterionovom izdanju, obavezno ga poslušaj ako već nisi.
...nije mi vrag dal mira, potražil kopiju CC izdanja i pronašao. Poslušal komentar Tony Ryana i bio si u pravu, stvarno vrlo zanimljiv i informativan komentar!
Nisam ni sumnjao da ćeš to napraviti.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3771 Posts
Posted - 01/02/2021 : 14:40:17
|
Tony Ryan je dobar stručnjak za azijsku kinematografiju, od najranijeg razdoblja do moderne filmografije. Pogledao sam nekoliko njegovih video eseja ali ovo mi je prvi njegov komentar filma. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 02/02/2021 : 05:46:28
|
Network (1976) r. Sidney Lumet
Kakva filmcina! Potpuno ludilo, ubedljivo opipljivo ludilo svih u filmu (ne samo Howard Beale kog svi nazivaju ludakom). Rejtinzi, gledanost, milione, milijarde, ljubav, seks (mozda ipak ima nedovoljno seksa), crni humor. Perfektna prorocka satira jednog izopacenog pogleda na svet koji deluje toliko sveze kao da je snimljen pre par godina, mada je u poslednjih 10ak godina Televizija u stagnaciji zbog interneta. Ali svejedno ovo je mocan film. Faye Dunaway je vrhunsko prikazala hladnocu, okturnost i krvozednost ,,novih generacija" kako je u filmu nazove William Holden. Peter Finch maestralan kao ludak, tv prorok. I maestralni William Holden u jednoj od svojih poslednjih uloga, kog obozavam od kad sam ga gledao u Sunset Boulevardu. Sjajnu filmografiju je imao i interesantan zivot. Gledao sam prosle godine Golden boy, taj cuveni film iz 1939. koji ga mu je otpoceo karijeru. Wild Bunch takodje sjajan film, Most na Reci Kvaj... Nisam ga gledao u Stalagu 17, a posto volim Wildera mislim da ce to uskoro doci na red za gledanje.
Evo i jako dobrog dokumentarca o njegovom zivotu:
U Networku takodje zapazeno mesto zauzima i Robert Duvall, a prepoznao sam i mladu Bertu iz Dva i po muskarca. Fej Danavej u jednom trenutku kaze da nam treba obican verski fanatik zvali bismo Billya Grahama, americkog propovednika koji je bio blizak prijatelju Dzoniju Kesu, a bio je i blizak savetnik americkim predsednicima od Trumana do Obame.
Apsolutna preporuka za Network! 10/10 |
Edited by - going going on 02/02/2021 05:46:53 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26952 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 03/02/2021 : 05:16:55
|
Notes on a scandal (2006), r. Richard Eyre
Napeti psiholoski triler. Mozda je kraj mogao da bude malo pompezniji i sokantniji. Ali i ovako jako dobar film. Sjajna gluma Judi Dench i Kejt Blanset, a tu je i sarmantni Bill Nighy.
Preporuka
8,5/10 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8437 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 05/02/2021 : 04:38:58
|
quote: Originally posted by Tonto
Pogledao The Little Things, fincherovski dobro.
Jared Leto kao Johnny Štulić.
Evo sta pisasmo Valter i ja na topicu Kino danas o The Little Things.
quote: Originally posted by going going
quote: Originally posted by VALTER
Vidim da ga kritika baš ne voli, ali meni je baš sjeo 'The Little Things'. Dobre su role odigrala sva trojica (Washington, Malek i Leto), atmosfera je izvrsna, i obrat na kraju također. To je dovoljno da pokrije mane, kao što je neujednačen ritam, kojih svakako ima.
Evo i ja pogledao veceras The Little Things, dobar je, kao sto kazes odlicna glumacka postava, atmosfera je tu, zanimljiv je, ali nedovoljno, nesto fali, ne znam sta. Dobro je za pogledati i dobar je kraj, ali moglo je ovo sveukupno da bude mnogo bolje.
Inace, odlican poster za film.
|
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6303 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 05/02/2021 : 09:17:32
|
Pogledao sam i treć film braće Safdie, Heaven Knows What. Jako dobar kao i ostala dva koja sam gledao: Uncut Gems i Good Time. Fasciniralo me da glavna glumica glumi zapravo sebe i da je film snimljen po njenoj priči. Vidim da je i glumac koji glumi Mike-a isto nekakav delinkvent u stvarnom životu (sex droga i r&r :D).
Od ta tri, naj mi je Good Time, tu je Pattinson razvalio, a i priča mi je nekako top, onda bi išao ovaj i na kraju Uncut Gems. Sviđa mi se kako u svakom filmu uspiju izvuć sve najbolje iz glumaca, i sviđa mi se taj nervozno-kaotičan ritam, jedino mi smeta ta glasna i kaotična muzika, znam da ovo zvuči kao kontradikcija i da muzika pojačava taj efekt ludila u njihovim filmovima, ali u nekom trenutku me baš znala iziritirati. Njihove filomve gledam dosta stišane zbog toga. :)
Sve u svemu, veselim se daljnjim filmovima ovog odličnog dvojca.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 05/02/2021 11:27:50 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7344 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 05/02/2021 : 10:41:12
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Pogledao sam i treć film braće Safdie, Heaven Knows What. Jako dobar kao i ostala dva koja sam gledao: Uncut Gems i Good Time. Fasciniralo me da glavna glumica glumi zapravo sebe i da je film snimljen po njenoj priči. Vidim da je i glumac koji glumi Mike-a isto nekakav delinkvent u stvarnom životu (sex droga i r&r :D).
Od ta tri, naj mi je Good Time, tu je Pattinson razvalio, a i priča mi je nekako top, ona bi išao ovaj i na kraju Uncut Gems. Sviđa mi se kako u svakom filmu uspiju izvuć sve najbolje iz glumaca, i sviđa mi se taj nervozno-kaotičan ritam, jedino mi smeta ta glasna i kaotična muzika, znam da ovo zvuči kao kontradikcija i da muzika pojačava taj efekt ludila u njihovim filmovima, ali u nekom trenutku me baš znala iziritirati. Njihove filomve gledam dosat stišane zbog toga. :)
Sve u svemu, veselim se daljnjim filmovima ovog odličnog dvojca.
Slažem se za filmove, ali ne i za muziku. Ja sam odmah po gledanju Good Time i Uncut Gems skinuo soundtrackove i rado ih slušam (kad supruga nije doma ). Ali meni se generalno sviđa Lopatinova muzika.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6303 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 05/02/2021 : 11:29:58
|
Možda bi mi bila manje iritantna da nije tako odjednom pojačan do daske, napravljeno je kao reklame na jutjubu, osjetno su glasnije od ostataka sadržaj, pa se taman navikneš na glasnoću, a onda te odjednom razvali ko šaka u glavu (što i je efekt koji želi postići i google i braća). |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 05/02/2021 : 11:48:38
|
Dara iz Jasenovca (2020) https://www.imdb.com/title/tt10554232/
Danas krece premijera u SAD, u Bg 21. aprila., za Hr samo Bog zna. Ne znam da li je to prvi film kojem je IMDB izbrisao mogucnost ocjenjivanja i prosjecnu ocjenu poslije "rata jedinica i desetki."
Redatelj Antonijevic je ulogu Luburica ponudio i poznatom hrvatskom glumcu koji ju je odbio da bi ga doma ubili ako bi je prihvatio.
Znaci, imamo film koji je naravno vec u startu kontroverzan, pa da ne bi sada upadali padobranci zbog kojih bi letjele glave kao sto se to desilo sa stripom o Kosovu. Film treba prvo pogledati, no tema je svakako vrijedna paznje i filmske ekranizacije. Ako ce kinematografi i dalje biti zakljucani ove godine, onda ce se pogledati doma.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 06/02/2021 : 04:28:27
|
Na preporuku kolege Ernie Pikea pogledah veceras The Hitch-Hiker (1953.) u reziji Ide Lupino. Dobar, napet film. Uvek se obradujem kada vidim film iz 40ih ili 50ih koji je sniman na pravim lokacijama u eksterijeru, a ne u studiju. Ida je snimala film po pustinjama u juznoj Kaliforniji. Glumci su odlicno odigrali pogotovo William Talman koji glumi Emmetta Myersa ludog autostopera koji ubija one koji stanu da ga povezu, inace film je inspirisan istinitim dogadjajima s pocetka 50ih godina. Tu je i Edmond O'Brien kojeg sam gledao prosle godine u D.O.A. (1950.). Pored njih dvojice u filmu glumi i Frank Lovejoy, bas lepo prezime. Ocekivao sam ipak malo napetiji i bolji kraj, da to finale bude malo grandioznije, ovako se to dosta mlako odigralo, ali dobro.
Film je u Public Domainu tako da ga besplatno mozete pogledati na wikipedijinoj stranici, imaju da se nadju i titlovi na hrvatskom pa da se ubace. |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29620 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 06/02/2021 : 10:06:35
|
quote: Originally posted by Poli
Danas krece premijera u SAD, u Bg 21. aprila., za Hr samo Bog zna. Ne znam da li je to prvi film kojem je IMDB izbrisao mogucnost ocjenjivanja i prosjecnu ocjenu poslije "rata jedinica i desetki."
koliko vidim i dalje se može glasovati |
|
|
koze123
Average Member
937 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 06/02/2021 : 18:52:27
|
quote: Originally posted by Poli
Znaci, imamo film koji je naravno vec u startu kontroverzan, pa da ne bi sada upadali padobranci zbog kojih bi letjele glave kao sto se to desilo sa stripom o Kosovu. Film treba prvo pogledati, no tema je svakako vrijedna paznje i filmske ekranizacije. Ako ce kinematografi i dalje biti zakljucani ove godine, onda ce se pogledati doma.
Svakako treba pogledati, no treba biti i emotivno spreman za takav film. Čekam neko raspoloženje, ali će se sigurno pogledati. |
|
|
koze123
Average Member
937 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 07/02/2021 : 20:32:28
|
Evo filmova za ovu nedelju (bilo je malo varanja):
1) No Good Deed (2014)
Volim ja ove skrajnute filmove, koji se ni po čemu ne izdvajaju, a opet im ništa konkretno ne fali. No Good Deed bi se najbolje mogao opisati kao solidan home-invasion triler, gde sa jedne strane imamo bespomoćnu ženu sa dvoje dece, dok je sa druge strane nestabilan kriminalac koji "ima svoje razloge". Generalno je film skroz dobro snimljen, atmosfera je odlična (zabačena kuća dok napolju bije oluja), gluma je isto korektna (posebno se Elba izdvaja), a sam zaplet i rasplet su suvi prosek, svakako prepun klišea koji su postali kanon za dosta holivudskih filmova. Meni je fino legao kad sam bio umoran, ne treba vam puno pažnje a možete solidno da provedete sat i dvadeset minuta. Ipak, baš zbog toga što je ovo itekako prosečno, ne mogu ga preporučiti.
5/10
2) Canvas (2020)
Zašto kažem da sam ove nedelje malo varao? Zato što su od 4 odgledana filma dva zapravo kratkometražna, na koje sam sasvim slučajno naleteo pregledajući Netflixov library. Canvas spada u onaj lošiji, koji pokušava da nekako izazove kod vas emocije ali u tome uopšte ne uspeva - a ono što mu fali je suptilnost. Sve je preterano eksplicirano, šablonski i podloga je nedovoljno iskorišćena, tako da ono što dobijamo je baš prazan film sa visokim pretenzijama (i dobrom, realističnom animacijom).
4/10
3) If Anything Happens I Love You (2020)
E ovo je već sasvim druga priča. Ovaj animirani kratkometražni film je pravi primer kako se u svega 10 minuta mogu iz gledaoca izvući jake emocije, i to ne samo zbog ozbiljne i teške teme kojom se bavi. Ovaj filmić suptilno prenosi straove i anksioznosti roditelja i suočava ih sa najgorim mogućim (realnim) ishodom koji u potpunosti urušava srž porodice i čitav porodični sistem. Ovde imamo sporu i efektnu ekspoziciju, krajnje lepo a istovremeno turobno i melanhonično pripovedanje, i kraj koji daje drugačiji ton i koji stvari šalje u jednom optimističnom pravcu. Ne čitajte ništa o samoj priči, ako ste spremni za težu tematiku, sedite i uživajte u 10 minuta izuzetno dobro napisanog i animiranog filma.
8/10
4) Below Zero (2021)
Španci se u poslednjih nekoliko godina ističu po izuzetnim trilerima, pa kad god vas neko pita za kvalitetan triler, prve stvari koje vam padnu na pamet i koje ispucate su Contratiempo, Cuerpo, Mirage, Mientas Duermes, La cara oculta itd. Makar meni. I zato se jako radujem svakom novom španskom trileru, te se sećam da je poslednji koji sam gledao (na dan premijere) Occupant sa Casasom i Gutierezom )inače iako pmalo naivan veoma napet triler, preporuka za ljubitelje žanra). Bajocero je još jedan film u kome glavnu ulogu tumači Gutierez, a sam film daje jedan jako interesantan twist na već viđen žanr. Naime sve počinje kada čuvar zatvorenika prevozi nekoliko zatvorenika tokom noći u drugi zatvor - neko naizgled pokušava da ih oslobodi i tada kreće borba na dva fronta: prvo sa potencijalnim kriminalcima, a drugo sa hladnoćom i niskom temperaturom. Ono gde film stvarno zasija je kad krene da se razvija zaplet, i posebno kraj koji je istovremeno brutalan i srceparajuć. Kao i Occupant ima propusta i nelogičnosti, ali ništa što previše može da zasmeta gledaocu. Jako napet, interesantan i veoma dobro snimljen, sa solidnom glumom i pomalo neočekivanom pričom. Preporuka za ljubitelje trilera, uživajte!
7,5/10 |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
going going
Advanced Member
Serbia