forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 26/03/2021 : 22:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by RadioClash

quote:
Originally posted by Gru

quote:
Originally posted by Poncho

Znači Bure je napravio još jednog Hellingena? Šta je sad objasnio, kako je nazi Hellingen završio srednju školu?

Bure ima edipovski kompleks prema Zagoru, neće stati dok ga ne pokopa.

Ja očekujem u sljedećem Buretovom Helingenu: Helingen mačetom odsjeca Zagoru ruku pa mu govori "Zagore, ja sam tvoj otac!" (i naravno, onda slijedi objašnjavanje zašto mu je Helingen zapravo otac, a ne Mike Wilding).

Hellingen je zapravo Zagorov klon iz budućnosti, kloniran od strane Akronjonaca i poslan u prošlost da zaustavi Zagora.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2021 : 16:23:29  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Nestali istraživač

Kada sam se vratio stripovima, počeo sam ove epizode čitati negdje u proljeće pa je tako ostao običaj da svako drugo ili treće proljeće pročitam Sjevernoameričku epizodu i to ponekad cijelu, a ponekad samo neke epizode. Sve u svemu, kao klinac sam bio pomalo šokiran crtežom ali kasnje sam shvatio da mi Marcello baš paše, naročito sa snježnim epizodama. A radnja? Ha sve je rečeno:))
Scenarij:9/10
Crtež:9/10

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 30/03/2021 : 14:53:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote

Asaf Hanuka (Realist / K.O. u Tel-Avivu) i njegov dječački heroj.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 30/03/2021 : 15:56:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Pročitah jučer Nolitinog Kadraksa i danas Castelijevog vampira. Nolita ima tih elemenata g f ungera, to je pisac trash western pisanih romana, da li se Noliti taj trash może oprostiti vjerujem da może. Casteli je vrhunski majstor priča, u vampiru vješto spaja humor, akcić i horor. Razmišljao sam o valterovoj upadici kako se Casteli voli možda sprdati. Možda, meni ne djeluje tako. Možda ono kad se rakosi bahati sa vladanjem.
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10864 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 30/03/2021 : 16:08:42  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Asaf Hanuka (Realist / K.O. u Tel-Avivu) i njegov dječački heroj.

Interesantni,da li postoji neka pozadinska prica kako je uopce autor dosao do tih SBE stripova i njegova razmisljanja o utjecaju istih?

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 30/03/2021 : 16:19:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Pa Zagor je izlazio u Izraelu.

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 30/03/2021 : 16:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

Pročitah jučer Nolitinog Kadraksa i danas Castelijevog vampira. Nolita ima tih elemenata g f ungera, to je pisac trash western pisanih romana, da li se Noliti taj trash może oprostiti vjerujem da może. Casteli je vrhunski majstor priča, u vampiru vješto spaja humor, akcić i horor. Razmišljao sam o valterovoj upadici kako se Casteli voli možda sprdati. Možda, meni ne djeluje tako. Možda ono kad se rakosi bahati sa vladanjem.

Koliko se sjećam rasprave, to sprdanje u ovoj epizodi se odnosilo na to da Zagor kroz cijelu priču ide, ide, ide u to zaposjednuto selo, a nikako da dođe, i na kraju Pikman ubije Vampira..
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 30/03/2021 : 16:52:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Može tako izgledati a opet može izgledati kao dobar zaplet i rasplet ovog vrhunskog akcića. Bahaćenje Rakosija mi nekako djeluje kao neko ismijavanje iako je u Zagora toga podosta to kad je zlikovac pun želje za slavom i željom za vladanjem.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 30/03/2021 : 17:08:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

Može tako izgledati a opet može izgledati kao dobar zaplet i rasplet ovog vrhunskog akcića. Bahaćenje Rakosija mi nekako djeluje kao neko ismijavanje iako je u Zagora toga podosta to kad je zlikovac pun želje za slavom i željom za vladanjem.

Ima toga dosta kod Hellingena...
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 30/03/2021 : 17:41:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Da, on je mega željan vlasti i to u cjelom svemiru.
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12628 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 30/03/2021 : 20:51:05  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
da li je ovo netko več čitao:

Edited by - 1Euro on 30/03/2021 20:52:17
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10864 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 30/03/2021 : 22:12:49  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da,da,jeste,bila davno slika sa svim izdanjima u svijetu ,bas me zanima koliko je to guralo brojeva.😊

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

J.Stickman
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
399 Posts

Member since 28/10/2009

Posted - 31/03/2021 : 14:20:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit J.Stickman's Homepage  Send J.Stickman a Private Message  Reply with Quote
Moram priznati da me je obradovala ova priča Sindrom Belzebul koju je obajvio Veseli Četvrtak. Brz tempo, žestoka akcija, a Zagor poprilično nemoćan ali u maniru heroja iz zlatnog doba, rado će žrtvovati i život da bi spasio ljude. Tu i tamo je očajan, a situacija baš bezizlazna. Dopada mi se i geg s kobasicama, Čikom i zombijem. Podsjetio je na zlatnu eru ovog junaka. Akcija je žestoka, sviđa mi se što se sve brzo odvija i čita se u jednom dahu. Ono što fali, ili sam ja to previdio, je odgovor na pitanje zašto su ovi zombiji drugačiji od onih s kojima se Zagor susreo u tvrđavi na Blekstipu? Koji su pri tome, ako se ne varam, izliječeni. To mi je jedina veća zamjerka ovoj poprilično krvavoj horor priči. Ali da sam uživao - uživao. Ima ovaj marola potencijala za dobrog scenaristu.Nije mu loša ni ona priča Sablasti za Diging Bila no tu je malo smuljao kraj. Ima li još neku priču da je pisao za Zagora?

https://www.instagram.com/avet_rio_gribaje/
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 01/04/2021 : 08:36:40  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by J.Stickman

Moram priznati da me je obradovala ova priča Sindrom Belzebul koju je obajvio Veseli Četvrtak. Brz tempo, žestoka akcija, a Zagor poprilično nemoćan ali u maniru heroja iz zlatnog doba, rado će žrtvovati i život da bi spasio ljude. Tu i tamo je očajan, a situacija baš bezizlazna. Dopada mi se i geg s kobasicama, Čikom i zombijem. Podsjetio je na zlatnu eru ovog junaka. Akcija je žestoka, sviđa mi se što se sve brzo odvija i čita se u jednom dahu. Ono što fali, ili sam ja to previdio, je odgovor na pitanje zašto su ovi zombiji drugačiji od onih s kojima se Zagor susreo u tvrđavi na Blekstipu? Koji su pri tome, ako se ne varam, izliječeni. To mi je jedina veća zamjerka ovoj poprilično krvavoj horor priči. Ali da sam uživao - uživao. Ima ovaj marola potencijala za dobrog scenaristu.Nije mu loša ni ona priča Sablasti za Diging Bila no tu je malo smuljao kraj. Ima li još neku priču da je pisao za Zagora?

Odličan novi Zagor sindrom belzebul, duže vreme nije bio ovako dobar Zagor u redovnoj seriji, dosta bolje od Povratka Zimske Zmije, Kandraksa! još nisam čitao.
Kasnije pišem malo opširnije.
Marolla ima potencijala za mnogo i nadam se da ce pisati češće, vec sad bi mogao da mu ga doda malo po gasu.
Pored ove dve price koje si naveo, prva njegova prica za Zagora je bio jako dobar strip Helgejt gori/Pobuna.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 01/04/2021 : 10:06:47  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
meni je ovaj belzebul bas bas sranje, neka jurnjava ceo strip, boze me sacuvaj. al valjda je to sad moderno
nabavih i ovag zagora, senke nad brodom. ovo je opet sranje, al u nekom svom fazonu koji se forsira kod zagora vec jako jako dugo. svelo se to sve na karikaturu onog sto je nekad bilo, tj. rauk se poBuratinio
Go to Top of Page

J.Stickman
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
399 Posts

Member since 28/10/2009

Posted - 01/04/2021 : 14:32:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit J.Stickman's Homepage  Send J.Stickman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

quote:
Originally posted by J.Stickman

Odličan novi Zagor sindrom belzebul, duže vreme nije bio ovako dobar Zagor u redovnoj seriji, dosta bolje od Povratka Zimske Zmije, Kandraksa! još nisam čitao.
Kasnije pišem malo opširnije.
Marolla ima potencijala za mnogo i nadam se da ce pisati češće, vec sad bi mogao da mu ga doda malo po gasu.
Pored ove dve price koje si naveo, prva njegova prica za Zagora je bio jako dobar strip Helgejt gori/Pobuna.

Prijatelj mi je već spomenuo Hellgate. Moraću i to pronaći da pročitam.
Zagorovu redovnu seriju ne čitam baš u punom kapacitetu, samo pratim horor priče, tipa onih skorašnjih Vampira ( koji su mi bili sjajni), Zentiha i tako.
Sindrom je žestok, jak i nabijen akcijom. To mi se baš dopalo. Dobro razdrma kada ga čitaš, a ima upečatljivih scena. Ima očaja i beznađa. I krvavih scena. Žao mi je samo što se nisu dotakli i tog pitanja zbog čega su ovi zombiji drugačiji od onih vojnika iz tvrđave.
Kandraksa od Chiaverotija sam pročitao ali mi je bio toliko čudan jer sam od njega očekivao da će se malo više poigrati sa idejom Darkwooda bez Zagora. Šteta propuštene prilike.
No, šta je tu je.

https://www.instagram.com/avet_rio_gribaje/
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 02/04/2021 : 00:00:59  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Aljaska
Odličan Boselli ali i vrlo dobar Laurenti. U malo manje od dvije sveske dobili smo odličnu epizodu nabijenu akcijom, prevratima i zanimljivostima iz svijeta Indijanaca sa Aljaske. Nat Murdo je genijalan kao zločinac.
Scenarij:9/10
Crtež:8/10

Zmajevi gusari
Odlična epizoda sa neponovljivim Ferrijem
Scenarij:8/10

Sedam gradova Cibole
Pravo savršenstvo. Ovom stripu ne mogu naći zamjerku. Mislim, mogao bih ali bi to onda bilo cjepidlačenje. Možda male zamjerke idu na Chiarolin crtež - ako se ocjena 9 može smatrati zamjerkom:))
Scenarij:10/10

P.S. Zagor kao potomak čovjeka sa Atlantide? E, to bi bila priča! Hoće li je ikada napisati?

P.P.S. Nego vrijeme je za jednu Bonellijevsku Ligu pravde:Zagor, Tex, Nathan, Dylan...Jao to bi bio strip!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17672 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 02/04/2021 : 13:38:50  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

quote:

Da,da,jeste,bila davno slika sa svim izdanjima u svijetu ,bas me zanima koliko je to guralo brojeva.😊

Ne znam tačno, ali nije previše.

https://www.ebay.com/itm/LOT-ZAGOR-No-7-9-10-11-15-vintage-Hebrew-comics-Israel-edition-RARE/164229089228?hash=item263cd107cc:g:UN4AAOSwJ15e1pcB
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 03/04/2021 : 11:08:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Kandraxova osveta
Nocolai - Ferri

Kao uvod u četvrtog Kandraxa odlučio sam pročitati sve prethodne susrete. Drugi susret sam čitao po prvi put.

Po komentarima na forumu, očekivao san puno gori strip. Usprkos tome ovaj Kandrax me također razočarao. Formom i suštinom se ne razlikuje puno od prvog susreta. Nema nikakve nadogradnje lika, odnosno, scenaristi koristi praktično samo poznate elemente. I dalje je to zli čarobnjak koji želi obnoviti keltsko kraljevstvo ... kojeg nije bilo. I dalje su tu iste moći i iste metode. Ono malo nadogradnje je ne nužno dobro.

Opet imamo duži uvod (ali kraći od prvog Kandraxa) ali bez napetosti jer se odmah otkrije o čemu je riječ i tko je neprijatelj. I to dosta bezvezno. Odjednom, evo Kandraxa. Opet je sredina razvučena radi ničega ali ima manje prekidanja napetosti jer napetosti baš i nema. Pri kraju se stvar poboljšava, malo, tamo do sukoba sa Zagorovim prijateljima da bi kasnije to splasnulo i konačni dvoboj bio mlak.

Od neobičnijih stvari bih istaknuo brutalnost epizode, umjesto Nolittinog građenja empatije prema pojedinim likovima Nocolai ide na masovna smaknuća i to je izazivalo veće emocije kod mene. Od bezveznijih stvari bih istaknu keltski dvorac. Kako da to nije dovoljno, njega odkopaju ali je on kasnije na ravnom proplanku. Kandrax smanji životne funkcije, pa i disanje, na minimum i to pod vodom. Kasnije optuži Zagora za oskvrnjivanje njegovog groba iako je on najmanje kriv a to je i bila poanta onih dragulja. Izgleda da mu je ta silna voda naškodila.

Crtež je jako dobar. Mislim da mi je ovo najdraža inkarnacija Ferrija ali nije baš briljirao cijelo vrijeme. Osim pomenutog dvorca, izgleda da je imao probleme i sa scenarijem. Brdo mali kadrova i redovito oblačići prelaze u druge. Toga najviše ima na početku, kasnije je pripovjednija normalnije (ako izuzmemo redundantnost).

Mislim da i dalje Kandrax nije dobio priču kakvu zaslužuje, ova je ispala varijacija na temu i osim što smo vidjeli kakve je moći imao potpuno opravljeni Kandrax, malo smo toga dobili.
6/10

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/04/2021 : 12:36:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Okršaj u Los Angelesu

Vrlo dobra završnica sa Murdom, popraćena lokalnom ekipom - i dobrom i lošom. Ovaj klinac kaj imitira Zagora je super:))
Scenarij:7/10

Vještica iz Sierre

Ovo je jedna od najboljih kratkih priča. Priče od dva (ili manje) sveska su obično filler epizode, međutim, ovdje smo dobili i više nego dobru epizodu i to u manje od dvije sveske. Istina, malo je završnica ubrzana ali dobro. Crtež odličan.
Scenarij:7/10

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/04/2021 : 09:16:12  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

Bubnjevi smrti/Ratnici pokopanog grada
Toninelli/Donatelli

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-zs-804-805-bubnjevi-smrti/1449/

Bas losa prica. Ima neki sarm, ali taj sarm nije dovoljan da izvuce ovu pricu iz blata losih Zagorovih prica prepustenih zaboravu.
Odlicna recenzija, bjelolasice!

Prica: 4
Scenario: 4
Crtez: 7
Naslovna strana: 9

54%
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 08/04/2021 : 20:27:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Kandraxov povratak
Boselli - Ferri, Torricelli, Marcello

Kao uvod u četvrtog Kandraxa odlučio sam pročitati sve prethodne susrete.

Prvi čin: Dugo mračno poslijepodne duše

Što je to sa Kandraxom i dugim uvodima? Ovaj Uvod je čak sam po sebi najduži dio ovog Kandraxa. Da ne bi bilo zabune i iščekivanja evo nam glavnog neprijatelja već na prvoj stranici (ako možemo ikako zanemariti da je isti na naslovnici i imenu stripa!). I to je u redu, odlična prilika da ne gubimo vrijeme i da dobijemo nešto novo. Kadli, ćorak. Ovaj, čini se, slijedi u tančine vjerno prijašnje Kandraxe. I dalje imamo čarobnjaka koji želi provesti obred (i osvetiti se Zagoru k tome), i dalje imamo duuugački put do žrtvovališta sa dosadnim peripetijama, i dalje imamo Kandraxove moći hipnoze, i dalje imamo jako dobru i mračnu atmosferu (kad nije zatrpana nepotrebnim objašnjivanjima i gomilom teksta) i dalje imamo Zagora koji će to spriječiti najviše snagom volje. Kao bonus smo dobili brdo teksta i objašnjenja, od kojih su neka loša. Kao recimo Kandraxova "smrt" na kraju drugog pojavljivanja. (Ako ga je Mračni Donn tako lako spasio što ga ne vrati isto tako?) ((zapravo, za to nam se ponudi objašnjenje u drugom činu: SPOILER Donn je obični mamlaz).
U globalu ova priča je toliko ista da ni ne zaslužuje ocjene kao prethodne priče ali samo svjesnost da su neki odgovori potrebni (pa i Zagor na kraju zavapi: Zašto? Zašto? Zašto?) podiže ocjenu. Šteta što ne dobije odgovor. Ferri nije u najboljim danima ali i dalje zna znanje.
6/10

Drugi čin: U boj, u boj junaci!

Ono što je trebao biti samo jedan intermezzo u kojem će se Boselli razmahati sa sebi dragim temama: mitologija, epsko pripovijedanje, heroji veći od života, zmajevi, orci i zli čarobnjaci; ispada na kraju najzanimljiviji dio ovog Kandraxa i onaj po kojem će se on pamtiti. Ono malo mitologije što je do sada imao nadopunjeno je čitavim jednim svijetom fantazije. I to kakvim. Priča osim što prati obrazac mita sadrži čisti derivat fantasy žanra. Pa ipak, kako je gotov sve novo, likova puno a stranica malo ovo bi trebalo biti nečitljivo. Ali nije. Koristeći arhetipe Boselli uspijeva ispričati sasvim čvrstu priču sa uvjerljivim likovima i radnjom. Zagor se može činiti višak ali nije, u pat poziciji on je taj koji donosi prevagu (ne smijemo zaboraviti Tonku koji je također ispoštvovan). Uz svu predvidljivost žanra imamo i neizvjesnosti i par tvistova. Pravo čudo da je sve ubačeno. Od lošijih stvari bih možda napomenuo ove deus ex momenti mada su oni sastavni dio mitova.
A što reći o Torricelliju? Odavno nije bio toliko raspoložen, Ferrijev dio izgleda toliko inferiorniji da je čudo.
10/10

Treći čin: Sraz bezbroj svjetova

Ovo je na papiru čista genijalnost! Pazisadovo: Vječni rat kroz više svjetova- Darkwood u plamenu - kao da to nije dovoljno - neprijatelji (minorni?) su se udružili - tako da nije to klasičan rat (kao recimo u Demonu ludila, Crvenokožaca i bijelaca) već nešto puno više, epksije, dobro protiv zla - sudar svjetova - Zagor protiv kaosa!
Kao što rekoh, na papiru je ovo genijalština razmjera većih od spomenutih Demona ludila. Da me ne razapnu, dok su Demoni epska priča ovo je trebala biti mitska priča. U stvarnosti je priča podbacila. Na prvu je teško reći zašto. Da li zbog toga što je središnji dio bolje ispripovijedan? Zbog toga što je Marcello lošiji crtač? Zbog toga što se radnja djelom ponavlja? Rekao bih da Marcello nije kriv. Znam da sam nakon prvog čitanja bio razočaran crtežom sada vidim da sam bio u krivu. To što je on prljaviji od Torricellija ne znači da je loš. Iako nije kao u Nestalom istraživaču i dalje je jako dobar. Mislim da je glavni razlog podbačaja to što ne isporuči obećano. Za jedan treći čin ima previše teksta, previše obrata i slab konačan obračun. Da se razumijemo, obračun sa dvojnicima po svijetu je bo nužan da opravda sve ono spominjanje u prvom činu ali je to trebao biti uvertira u konačan sukob na kraju ovo baš traži nastavak. A nakon pet brojeva se čitatelj osjeća baš prevarenim.
8/10

Ukupna ocjena neka bude 8/10, zato jer se usudio. iako su ideje bile bolje od realizacije.

Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 08/04/2021 : 22:05:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Bubnjevi smrti/Ratnici pokopanog grada
Toninelli/Donatelli

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-zs-804-805-bubnjevi-smrti/1449/

Bas losa prica. Ima neki sarm, ali taj sarm nije dovoljan da izvuce ovu pricu iz blata losih Zagorovih prica prepustenih zaboravu.
Odlicna recenzija, bjelolasice!

Prica: 4
Scenario: 4
Crtez: 7
Naslovna strana: 9

54%

Jesi vidio kako Zagor skače s lijane na lijanu jednom rukom dok s drugom nosi odraslog muškarca?
Go to Top of Page

Gru
Average Member

839 Posts

Member since 07/01/2014

Posted - 09/04/2021 : 20:52:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Gru a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kandraxov povratak
Boselli - Ferri, Torricelli, Marcello

Kao uvod u četvrtog Kandraxa odlučio sam pročitati sve prethodne susrete.

Prvi čin: Dugo mračno poslijepodne duše

Što je to sa Kandraxom i dugim uvodima? Ovaj Uvod je čak sam po sebi najduži dio ovog Kandraxa. Da ne bi bilo zabune i iščekivanja evo nam glavnog neprijatelja već na prvoj stranici (ako možemo ikako zanemariti da je isti na naslovnici i imenu stripa!). I to je u redu, odlična prilika da ne gubimo vrijeme i da dobijemo nešto novo. Kadli, ćorak. Ovaj, čini se, slijedi u tančine vjerno prijašnje Kandraxe. I dalje imamo čarobnjaka koji želi provesti obred (i osvetiti se Zagoru k tome), i dalje imamo duuugački put do žrtvovališta sa dosadnim peripetijama, i dalje imamo Kandraxove moći hipnoze, i dalje imamo jako dobru i mračnu atmosferu (kad nije zatrpana nepotrebnim objašnjivanjima i gomilom teksta) i dalje imamo Zagora koji će to spriječiti najviše snagom volje. Kao bonus smo dobili brdo teksta i objašnjenja, od kojih su neka loša. Kao recimo Kandraxova "smrt" na kraju drugog pojavljivanja. (Ako ga je Mračni Donn tako lako spasio što ga ne vrati isto tako?) ((zapravo, za to nam se ponudi objašnjenje u drugom činu: SPOILER Donn je obični mamlaz).
U globalu ova priča je toliko ista da ni ne zaslužuje ocjene kao prethodne priče ali samo svjesnost da su neki odgovori potrebni (pa i Zagor na kraju zavapi: Zašto? Zašto? Zašto?) podiže ocjenu. Šteta što ne dobije odgovor. Ferri nije u najboljim danima ali i dalje zna znanje.
6/10

Drugi čin: U boj, u boj junaci!

Ono što je trebao biti samo jedan intermezzo u kojem će se Boselli razmahati sa sebi dragim temama: mitologija, epsko pripovijedanje, heroji veći od života, zmajevi, orci i zli čarobnjaci; ispada na kraju najzanimljiviji dio ovog Kandraxa i onaj po kojem će se on pamtiti. Ono malo mitologije što je do sada imao nadopunjeno je čitavim jednim svijetom fantazije. I to kakvim. Priča osim što prati obrazac mita sadrži čisti derivat fantasy žanra. Pa ipak, kako je gotov sve novo, likova puno a stranica malo ovo bi trebalo biti nečitljivo. Ali nije. Koristeći arhetipe Boselli uspijeva ispričati sasvim čvrstu priču sa uvjerljivim likovima i radnjom. Zagor se može činiti višak ali nije, u pat poziciji on je taj koji donosi prevagu (ne smijemo zaboraviti Tonku koji je također ispoštvovan). Uz svu predvidljivost žanra imamo i neizvjesnosti i par tvistova. Pravo čudo da je sve ubačeno. Od lošijih stvari bih možda napomenuo ove deus ex momenti mada su oni sastavni dio mitova.
A što reći o Torricelliju? Odavno nije bio toliko raspoložen, Ferrijev dio izgleda toliko inferiorniji da je čudo.
10/10

Treći čin: Sraz bezbroj svjetova

Ovo je na papiru čista genijalnost! Pazisadovo: Vječni rat kroz više svjetova- Darkwood u plamenu - kao da to nije dovoljno - neprijatelji (minorni?) su se udružili - tako da nije to klasičan rat (kao recimo u Demonu ludila, Crvenokožaca i bijelaca) već nešto puno više, epksije, dobro protiv zla - sudar svjetova - Zagor protiv kaosa!
Kao što rekoh, na papiru je ovo genijalština razmjera većih od spomenutih Demona ludila. Da me ne razapnu, dok su Demoni epska priča ovo je trebala biti mitska priča. U stvarnosti je priča podbacila. Na prvu je teško reći zašto. Da li zbog toga što je središnji dio bolje ispripovijedan? Zbog toga što je Marcello lošiji crtač? Zbog toga što se radnja djelom ponavlja? Rekao bih da Marcello nije kriv. Znam da sam nakon prvog čitanja bio razočaran crtežom sada vidim da sam bio u krivu. To što je on prljaviji od Torricellija ne znači da je loš. Iako nije kao u Nestalom istraživaču i dalje je jako dobar. Mislim da je glavni razlog podbačaja to što ne isporuči obećano. Za jedan treći čin ima previše teksta, previše obrata i slab konačan obračun. Da se razumijemo, obračun sa dvojnicima po svijetu je bo nužan da opravda sve ono spominjanje u prvom činu ali je to trebao biti uvertira u konačan sukob na kraju ovo baš traži nastavak. A nakon pet brojeva se čitatelj osjeća baš prevarenim.
8/10

Ukupna ocjena neka bude 8/10, zato jer se usudio. iako su ideje bile bolje od realizacije.

Fali ti ovdje Nicolaiev i Ferrijev Kandraks: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-zs-828-830-mocni-kandraks/315/
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 09/04/2021 : 21:29:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Nisam, evo ga na ovoj stranici par postova iznad

Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.59 seconds. Snitz Forums 2000