forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: ORKA 49 - Blast
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

naker
Advanced Member

4559 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 23/05/2021 : 20:59:22  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Blast će se morati overiti ali Šavovi, Duplo Dno i Lemirov Lost Dogs su do zla boga depresivni stripovi. A ne znam da li išta može biti tužnije od Tiho, tiše i Jimmy Corrigana
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4810 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 23/05/2021 : 21:30:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
Essex isto depre

sangue navajo
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2135 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 23/05/2021 : 22:22:22  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Meni je Šninkel bio najdepresivniji.

Gledam ga... Mali, ružan, glup, dlakava stopala... Ne zna gde udara...
A na svakoj drugoj strani ćapi po neki par sisa.

A ja iz dana u dan ništa... Pa zar sam toliko gori od takvog lika... Padam u depresiju žešću

Eh, posle slice of life smo dobili još jedan dramski podžanr - depresiju.

Samoooo... Sad nam za postavljanje dijagnoze stripovima treba malo više od vikend kritičara.
Bilo bi lepo da Markos ubacuje po kutiju tricikličnih antidepresiva uz naslove tog podžanra. Za svaki slučaj ako je depresija zarazna

Resistance is futile.

Edited by - borg on 23/05/2021 22:25:58
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 23/05/2021 : 22:45:26  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
da li je nekom potraga za pticom vremena depresivna. sad je pravo vreme da kaze
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10352 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 23/05/2021 : 22:46:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

Eh, posle slice of life smo dobili još jedan dramski podžanr - depresiju.

Krivo. Slice of life = depresija.

Toliko ste zabrazdili u depru da sad i gunđate kada strip dobije sretan završetak.

Kažete da to nije pridrodno .
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12517 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 23/05/2021 : 22:58:29  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

Nimalo.

Potaknuo si me da malo razmislim koji strip mi je depresivan i onda se sjetih - Zagor!

Have mercy
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8302 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 23/05/2021 : 23:01:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

Meni. Ubio me kraj.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4559 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 23/05/2021 : 23:11:38  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Meni je depresivno što je ljudima Pre Potrage bolje od Ptice vremena
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10352 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 23/05/2021 : 23:43:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Vaši postovi me bacaju u depru.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2281 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/05/2021 : 18:53:57  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Pošto je izašao ovaj integral, sad je prilika da ostavim svoje velecijenjeno mišljenje o Blastu. To ću učiniti po sjećanju jer mi se ne da sad sve ponovno čitati, a friškom čitatelju treba dobar, upućen komentar.

Znači, prvi utisak na Blast kao na cjelinu je bio neki prazan osjećaj, kao što je rekao kolega Jocko u temi na Blastu 4. Mene je u strip povukla Polzina vizijao Mauima - cijelo sam se vrijeme nadao da tu ima nešto i onda me svršetak koji sve rasturi razočarao. Godine su rpošle, a Blast je ostao lebdjeti ni na nebu ni na zemlji - nikad nisam odlučio je li top ili flop.

Argument za top je snaga stripovskog pripovijedanja, fantastični veliki kadrovi, tjeskoba koju strip vješto prenosi, fanastična upotreba različitih tehnika koja nikad ne prelazi u razmetanje nego se doima totalno prirodno.

Argumenti za flop su mi - ok, a šta je pjesnik zapravo htio reći, povremeno ponavljanje, a i to što likovi često govore nekakva pamflete, kao da su svi na liniji sa Polzom (što je moguće opravdati time što zapravo on priča priču pa tako i daje glas likovima)
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2281 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/05/2021 : 19:15:16  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Sad, s nekim odmakom, imam dojam da je Blast priča koja uživa u svom jadu. Nešto kao u sjajnim stihovima velikog hita Mountain Goatsa:

I hope I cut myself shaving tomorrow
I hope it bleeds all day long
Our friends say it's darkest before the sun rises
We're pretty sure they're all wrong
I hope it stays dark forever
I hope the worst isn't over
And I hope you blink before I do
And I hope I never get sober

Mislim da sam čitao da je Larecent u to doba bolovao od depresije ili nečeg sličnog i da je prestao uzimati lijekove da stvori Blast. Možda to i nije tako, ali definitivno se čini da jest. U stripu on valja Polzu po dnu i nikad ne bude bolje. Polza je inteligentan ali emocionalni kripl bez prijatelja (Polzu nitko ne voli, samo ga podnose). Zapustio je odnose s roditeljima, zarobljenik je vlastitog grotesknog tijela, rob njegovih samouništavajućih prohtjeva (pa non stop davi one čokoladice, toliko je ogrezao da je iza srama).

Očeva smrt ga baca preko ruba i on u tom trenutku doživljava blast, trenutak mistične ekstaze i kad on prođe, jedino što želi je da se blast ponovi. I onda ide ća, bježi u prirodu, postaje beskućnik, uživa u miru i traži nove Blastove. Ali svijet ga ne pušta iz ralja, susreće druge ljude, koji svi na kraju ispadaju u kurcu, silovatelji, ubojice, bolesnici.. svaki trenutak mira na kraju završi agonijom i užasom. I na kraju, kad se pojavi zračak nade, ispadne da je i to samo zavaravanje.

Svijet je užasan, ljudi se ne mogu razumjeti, sve je samo patnja i bol.

Svijet je predivan, ali samo dok nema čovjeka u njemu, samo dok je čista priroda. Svijet sa ljudima je pakao.

To Polza govori, a vjerovatno i Larecent kroz njega. Ona dva policajca na kraju su publika, kojoj se na kraju otkriva još strašnija istina: Blast, veličanstveni trenutak sjedinjenja i spoznaje je samo spazam psihičkog bolesnika. Sve je čak i JOŠ GORE nego što Polza misli, a on misli da je najgore što može biti!

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2281 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/05/2021 : 19:21:35  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Zbog toga što je sve tako crno, mislim da je prava namjera bila baš to, zagnjuriti u najdublje blato i valjati se u njemu.. ne namjerno, nego da je to možda slika te neke crne depresije - tako je ja zamišljam.

A opet, ono što Blast čini privlačnim je baš ta mistika ludila - Polza je osjetljiv, on može potonuti do dna, ali ima oko i za ljepotu svijeta koju mi običnici često ne primjećujemo. Može egzaltirati nad leptirovim letom i mirom šume. Suprotnosti između ta dva ekstrema daju Blastu snagu.

I mistika Blasta. Kad sam prvi put čitao, to je bilo ono što me privuklo, taj nagovještaj nečega onkraj stvarnosti, kojeg može doživjeti samo neko iznimno osjetljiv, onaj tko titra na rubu: Polza/Larecent.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/05/2021 : 19:26:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Zbog toga što je sve tako crno, mislim da je prava namjera bila baš to, zagnjuriti u najdublje blato i valjati se u njemu.. ne namjerno, nego da je to možda slika te neke crne depresije - tako je ja zamišljam.

A opet, ono što Blast čini privlačnim je baš ta mistika ludila - Polza je osjetljiv, on može potonuti do dna, ali ima oko i za ljepotu svijeta koju mi običnici često ne primjećujemo. Može egzaltirati nad leptirovim letom i mirom šume. Suprotnosti između ta dva ekstrema daju Blastu snagu.

I mistika Blasta. Kad sam prvi put čitao, to je bilo ono što me privuklo, taj nagovještaj nečega onkraj stvarnosti, kojeg može doživjeti samo neko iznimno osjetljiv, onaj tko titra na rubu: Polza/Larecent.

Što vrijedi taj nagovještaj kad Larcenet nije sposoban to i dati, zato je prvi Blast još donekle zanimljiv, a dalje sve gore i gore.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2281 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/05/2021 : 19:30:47  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Što se depresivnosti stripa tiče, meni nije jako depresivan, kao što Iživko kaže. Polzine opsesije su mi daleke, ja živim mirnije, pazim da se ne zapustim toliko, pazim da ne popustim toliko, ne dam da me stvari previše dirnu, ne propitujem previše, hodam daleko od ruba, kao i većina nas i Blasat mi je više interesantan nego strašan.

Što se tiče Polzinog oca i zašto ima kljun, što se Jocko pitao: ne znam, ali ima jedna kultna manga, Goodnight Punpun koja je slična Blastu - velika, golema gvalja očajanja, priča o odrastanju labilnog dječaka Punpuna kojem se nikad ništa dobro ne desi nego sve samo postaje gore i gore i gore i zatvara se oko njega i nema izlaza. Punpun i svi likovi iz njegove porodice, otac, mjka i drugi je prikazan kao kljunata prica. Možda nema veze ali ta dva stripa su dosta slična i može biti riječ da se radi o posveti.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2281 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/05/2021 : 19:33:23  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Što vrijedi taj nagovještaj kad Larcenet nije sposoban to i dati, zato je prvi Blast još donekle zanimljiv, a dalje sve gore i gore.

Dao je ono što može, a to je i namjera - da sve bude još gore i gore. Da i ti vidiš svijet bez izlaza, kako ga on doživljava.

Valjda
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/05/2021 : 19:35:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Dao je ono što može, a to je i namjera - da sve bude još gore i gore. Da i ti vidiš svijet bez izlaza, kako ga on doživljava.

Valjda

Ne držim puno do takvih i sličnih vizija svijeta (a ni onih kojima je istina "voda duboka i nedokučiva").
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/05/2021 : 19:51:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Uglavnom, Larcenet je imao namjeru kakvu je imao, ali on ju je opet imao jer on nekakvu "viziju istine", gnozu što li već, nije sposoban dati, pa zato mora "svesti stvar u realne okvire" tj psihologiziranje, šizofrenija kao objašnjenje itd.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2281 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/05/2021 : 20:07:41  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ne znam da li sam uspio jasno reći što mislim. Mislim da Larecent ne govori o istini, niti da govori za ozbiljno, nego da kroz stripu koji pokušava prenijeti iskustvo ajmo reć ludila, depresije, osjećaja koji vrte kad se nalaziš između uzvišenih trenutaka mira i najcrnjeg beznađa i kad se čini da nema izlaza.

Očigledno ima izlaza, inače ne bi ni nacrtao strip, na kraju krajeva, crtao je i Svagdanju borbu i Povratak zemlji i Valerijana, ali možda postoje te neke misli koje nekad isplivaju na površinu i iz toga je onda nastao Blast.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3516 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 24/05/2021 : 20:28:01  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Nikakvu viziju Larecent nema namjeru davati niti ikaj slično plasirati, on samo vrhunski vodi jednu zanimljivu priču. I to dela majstorski. Vrlo vješto postavlja mnoštvo zanimljivih pitanja i to je najveća vrijednost Blasta.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2474 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 24/05/2021 : 21:05:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by BeaGea

Nikakvu viziju Larecent nema namjeru davati niti ikaj slično plasirati, on samo vrhunski vodi jednu zanimljivu priču. I to dela majstorski. Vrlo vješto postavlja mnoštvo zanimljivih pitanja i to je najveća vrijednost Blasta.

Apsolutno.
Nekima ovo treba nacrtati.
Mada je već nacrtano u stripu...

Carpe diem
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/05/2021 : 21:18:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by BeaGea

Ma da se Blast čitati, ali Zagor je bolji.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15787 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/05/2021 : 22:42:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Covjek je crtajuci ovaj izvanredan strip pozdravio dovraga svoje unutrasnje demone i svaka mu cast. Vec je to dovoljan uspjeh. Sad, ko vidi te demone, ko ih prepoznaje, ko ih ne zeli ni vidjeti, kome to sve pomogne, koga zajebe jos vise, ko nista ni ne vidi...totalno je druga stvar.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2281 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/05/2021 : 22:46:23  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Pa možda sam tako nešto i htio reći, samo sa puno više riječi
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/05/2021 : 22:47:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

Covjek je crtajuci ovaj izvanredan strip pozdravio dovraga svoje unutrasnje demone i svaka mu cast. Vec je to dovoljan uspjeh. Sad, ko vidi te demone, ko ih prepoznaje, ko ih ne zeli ni vidjeti, kome to sve pomogne, koga zajebe jos vise, ko nista ni ne vidi...totalno je druga stvar.

Pa crtež je dobar tj odličan
No priča je ta koja promašuje, jer obećava neku mistiku i otkrivenje, a nudi šipak.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15787 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/05/2021 : 22:54:06  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Meni je osobno taj okus tog sipka i taj njegov sok dao socnost koje se rado sjecam. Nema dugo iscitao sam Blasta ponovo u 'cugu' i opet mi je legao samo tako.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000