forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Book Depository
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 102

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/07/2021 : 00:20:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Da komentiram malo što se tiče Amazon.uk i Zavvija.

Bez obzira odakle se poslalo iz Europe (ne EU nego čitave Europe), ako postoje troškovi carine i PDV-a, oni su UVIJEK URAČUNATI u cijenu proizvoda. Kupac ne plaća ništa dodatno. Unatoč Brexitu, i Amazon.uk još uvijek pravno spada pod Amazon EU Sarl, čije je sjedište u Luksemburgu. Ovo dakako ne vrijedi za Amazon izvan Europe.

Zavvi pak postupa na dva načina: kad god je moguće šalje iz skladišta u EU, a ako nije, onda podmiruje sve troškove i obavlja svu "papirologiju". Kupac ne plaća ništa dodatno.

No, druge firme uglavnom nemaju ovo ovako jasno definirano. Tada će vam, makar vam PDV i carina iznosili 15 kn, uredno naplatiti 40 kn pregleda pošiljke, pa ćete poštaru platiti 55 kn (imao sa nedavno takav primjer za jednu vrlo sitnu narudžbu iz UK, carina je bila 0%, PDV 13%, ali nema milosti - tu je taj famozni pregled pošiljke). Ipak, kad se sjetim prije odlaska na carinu osobno, uff, ovo je mila majka, ipak poštar donese.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7353 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 22/07/2021 : 07:14:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Nažalost, carinu san nedavno platija i priko zavvija i Amazon UK-a, povrh troškova uračunatih u cijenu.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 08:00:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Wolfman

Meni je tako UPS htio uvaliti troškove kada sam naručio s njemačkog Amazona, a Amazon poslao iz skladišta u UK.
Isto su me tražili da im pošaljem račun. Ja sam im lijepo poslao sve i napomenuo da sam naručio s njemačkog Amazona koji je u EU, a to što su oni poslali iz UK je njihov problem i neka sve dodatne troškove naplate Amazonu.
Na to su mi odgovorili potvrdno da Amazon pokriva troškove i paket su mi dostavili bez ikakvih dodatnih troškova.

Sumnjam da su ti htjeli uvaliti troškove, ja nisam imao nikad problema s njima, pretpostavljam da se radi o domaćem zastupniku za UPS - Rhei. Oni su meni uvijek poslali zahtjev za carinskom punomoći, kopijom osobne i računom i napomenuli da se radi o F/D vrsti naplate pošiljke što sam mogao i sam pročitati na uvoznom računu koji su mi poslali u mailu i da time nema nikakvih dodatnih troškova za mene, samo moram poslati dokumente za provođenje obrade.

F/D su Free Domicile pošiljke za koje sve troškove plaća pošiljatelj. Zastupnici obrade pošiljku i pošiljatelju pošalju račun za PDV, Carinu itd., a primatelju samo proslijede pošiljku, a tako sam primijetio da Amazon redovito radi kada pošalje nešto iz UK u Europu, odnosno bar je kod mene takav slučaj.

Tako da u osnovi i da nisi napomenuo ne bi ti ništa naplatili.

Filmovi, serije, super-heroji, stripovi - moj youtube kanal:
https://www.youtube.com/c/kanal301
Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 08:22:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice

Nažalost, carinu san nedavno platija i priko zavvija i Amazon UK-a, povrh troškova uračunatih u cijenu.

Trebao si se javiti Zavviju jer na njihovoj stranici pod International Delivery piše da kupac u EU ne plaća ništa dodatno bez obzira odakle oni slali robu, tako da bi ti vratili novce najvjerojatnije, samo se treba pozvati na ono što su napisali na svojoj stranici.

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7353 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 22/07/2021 : 08:38:26  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spectre

quote:

Trebao si se javiti Zavviju jer na njihovoj stranici pod International Delivery piše da kupac u EU ne plaća ništa dodatno bez obzira odakle oni slali robu, tako da bi ti vratili novce najvjerojatnije, samo se treba pozvati na ono što su napisali na svojoj stranici.

Nažalost ništa od toga, a koliko vidim po redditu, nisam jedni s takvim slučajem u zadnjih nekoliko mjeseci.

Zavvijeva korisnička podrška mi je i inače jedna od neugodnijih i nesposobnijih.

Tako da jbg, jedino šta mi ka kupcu ostaje je moje pravo da ih ubuduće izbjegavam.

Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2393 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 22/07/2021 : 08:46:08  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
Ja sa zavvijem nemam nikakvih problema. To što se tebi dogodilo, dogodilo se i mom frendu. Ali njemu su taj iznos refundirali
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1148 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 22/07/2021 : 09:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sumnjam da su ti htjeli uvaliti troškove, ja nisam imao nikad problema s njima, pretpostavljam da se radi o domaćem zastupniku za UPS - Rhei. Oni su meni uvijek poslali zahtjev za carinskom punomoći, kopijom osobne i računom i napomenuli da se radi o F/D vrsti naplate pošiljke što sam mogao i sam pročitati na uvoznom računu koji su mi poslali u mailu i da time nema nikakvih dodatnih troškova za mene, samo moram poslati dokumente za provođenje obrade.

F/D su Free Domicile pošiljke za koje sve troškove plaća pošiljatelj. Zastupnici obrade pošiljku i pošiljatelju pošalju račun za PDV, Carinu itd., a primatelju samo proslijede pošiljku, a tako sam primijetio da Amazon redovito radi kada pošalje nešto iz UK u Europu, odnosno bar je kod mene takav slučaj.

Tako da u osnovi i da nisi napomenuo ne bi ti ništa naplatili.

Da, Rhea. Meni su ti ovako formulirali mail:

quote:
Originally posted by Rhea

Molimo Vas da nam pošaljete dokumente na e-mail adresu robert.talevski@rhea.hr ili spedicija@rhea.hr ili na broj faksa 01/6606-300 kako bi pošiljku mogli riješiti sa carinom:

∙ kompletno ispunjenu carinsku punomoć i kopiju osobne iskaznice,

∙ narudžbu od Amazona gdje je vidljivo da ste platili Import Fee Deposit kako bi carini pokazali da je sve plaćeno unaprijed I kako ne bi sada imali dodatne uvozne troškove

U slučaju nepodnošenja carinske deklaracije u roku od 10 dana pokrenut će se postupak vraćanja pošiljke pošiljatelju.

Na što sam ja poslao invoice na kojem se vidi da je stvar naručena s Amazon.fr (pomiješao sam u prošlom postu, nije bila Njemačka nego Francuska, ali na isto dođe ), nije plaćen nikakav Import Fee Deposit, jer je roba naručena iz EU te da se za sve dodatne troškove, ukoliko ih ima zato što je Amazon odlučio robu poslati iz skladišta u UK, obrate Amazonu.

Na to su mi odgovorili:

quote:

Originally posted by Rhea

Zahvaljujemo na poslanoj dokumentaciji, u redu je.

Predmet može u postupak, kolege će napraviti carinsku deklaraciju.

Kada deklaracija bude završena i carina pusti pošiljku, ići će na dostavu.

Sve troškove plaća pošiljatelj.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27668 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/07/2021 : 09:42:14  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Koliki je omjer primljenih pošiljki bez ikakvih problema naprema ovih kompliciranijih pošiljki?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 09:55:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Koliki je omjer primljenih pošiljki bez ikakvih problema naprema ovih kompliciranijih pošiljki?

Kod mene je od početka godine odnosno Brexita 100% nekompliciranih, 0 kompliciranih. Naručio sam 15 omnibusa i 4 obična HC-a.

Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 09:59:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, Rhea. Meni su ti ovako formulirali mail:

Meni je u svakom mailu ispod ovog što si napisao bila i napomena:

"Za uvozne pošiljke kod kojih se carinska davanja u zemlji primatelja naplaćuju pošiljatelju ili trećoj strani (F/D import) ukoliko iz bilo kojeg razloga naplata carinskih davanja bude odbijena od strane pošiljatelja, treće strane ili UPS-a primatelj se obavezuje preuzeti obvezu plaćanja carinskih davanja za predmetnu pošiljku na sebe. Pošiljke koje imaju status F/D (piše na dokumentu koji Vam pošaljemo) NEMAJU nikakve dodatne troškove, samo trebaju poslati dokumentaciju."

I uz mail je bio prikvačen PDF sa "Obavijesti o prispijeću pošiljke", "Amazonovim invoiceom" i "Air Waybillom" sa podacima o pošiljci gdje je pod "billing type" uvijek pisalo F/D.

Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1148 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 22/07/2021 : 10:06:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
A eto, meni nisu tako napisali. Svakako je u najmanju ruku nespretno formulirao mail, jer je po onoj drugoj crtici ispalo da sam ja kao već trebao platiti Import Deposit Fee unaprijed te ako nisam da ću trebati platiti sada. Gledam baš Waybill i piše F/D pod billing type, no to u mailu nigdje nije spomenuo. Možda su kasnije počeli ubacivati to objašnjenje u standardni mail
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7353 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 22/07/2021 : 10:10:50  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivan_micic

Ja sa zavvijem nemam nikakvih problema. To što se tebi dogodilo, dogodilo se i mom frendu. Ali njemu su taj iznos refundirali

Jbg, meni nisu. I šta da sad uradim nego ih laganini odjebem iz dišpeta. :)

Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 10:18:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:

A eto, meni nisu tako napisali. Svakako je u najmanju ruku nespretno formulirao mail, jer je po onoj drugoj crtici ispalo da sam ja kao već trebao platiti Import Deposit Fee unaprijed te ako nisam da ću trebati platiti sada. Gledam baš Waybill i piše F/D pod billing type, no to u mailu nigdje nije spomenuo. Možda su kasnije počeli ubacivati to objašnjenje u standardni mail

Možda, a možda ovisi od agenta do agenta, vidim da je tebi Robert, a meni je sve pošiljke obrađivala Iva.

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7353 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 22/07/2021 : 10:40:09  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kod mene je otprilike petina kompliciranih. Nije kraj svita, al mi ide na k. ^^

Go to Top of Page

fler
Senior Member

Croatia
2082 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 22/07/2021 : 11:21:32  Show Profile Show Extended Profile  Send fler a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda, a možda ovisi od agenta do agenta, vidim da je tebi Robert, a meni je sve pošiljke obrađivala Iva.

OK, da znam koga tražiti ako zatreba -
živjela Iva

Inače, kad se već spominju imena (a u srodnoj smo temi) -
jedno legendarno sam zapamtio,
jer je bila toliko zloglasna da su je znali širom HR;
pa iako je uglavnom operirala po Zg području,
u par navrata je posegnula i do Slavonije:
Jadranka Posavec, djelatnica Carine.

Pojma nemam jel još aktivna,
dugo nisam čuo da se spominje ..
ali početkom stoljeća su je zdušno proklinjali.

Split your lungs with Blood and Thunder

Edited by - fler on 22/07/2021 11:26:51
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/07/2021 : 13:29:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

To je očajno. Ili onda laže Zavvi ili naši gadovi krše propise.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/07/2021 : 13:32:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Kod mene je od početka godine odnosno Brexita 100% nekompliciranih, 0 kompliciranih. Naručio sam 15 omnibusa i 4 obična HC-a.

Nemoj gledati početak i Brexit.
Bez obzira na nj, sve je i dalje išlo normalno dok mi nismo promijenili zakon, a on je stupio 1. srpnja.

Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 13:38:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir

Nemoj gledati početak i Brexit.
Bez obzira na nj, sve je i dalje išlo normalno dok mi nismo promijenili zakon, a on je stupio 1. srpnja.

Onda za sada samo 2 omnibusa poslije 1.7., svejedno je, ionako mi sve šalju iz Austrije ili Njemačke.

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/07/2021 : 13:40:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Ali u tom slučaju ne možeš ni imati teškoća.
To nije upitno nimalo.
Upitno je sljedeće:

- naručiš u EU filijali, a pošalju iz UK (ovo je posebno opasno)
- naručiš iz UK

Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 13:47:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali u tom slučaju ne možeš ni imati teškoća.
To nije upitno nimalo.
Upitno je sljedeće:

- naručiš u EU filijali, a pošalju iz UK (ovo je posebno opasno)
- naručiš iz UK

Sve naručujem preko UK BookDepositorya i na svim narudžbama piše da su poslane iz UK, ali u stvarnosti ne šalju iz UK već eventualno interno prebacuju iz skladišta u skladište i onda pošalju iz DE ili AT.

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/07/2021 : 14:31:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Aha, OK. Tako bi trebalo biti uvijek i s Amazon. uk i Zavvijem, no vidimo da nije slučaj.
Očito naša vrla pošta i dostavljači koriste ovu zbrku i pokušavaju naplatiti već naplaćeno.
Iskreno, nakon svega što sam ovdje pročitao, nemam više volje naručivati ništa (ionako sam već debelo smanjio zbog financija).

Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1148 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 22/07/2021 : 14:38:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Amazon.co.uk ti odmah napiše koliki će ti biti import fees i to ti unaprijed naplate tako da ti kasnije nemaš s tim posla.
Kasnije ti kroz par dana refundiraju višak ako su stvarni troškovi bili manji.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/07/2021 : 14:44:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Znam, to sam i sam naveo gore. Ali vidimo da se Vici dogodilo drukčije.
Očito nešto ne štima.
Evo imam sad jednu malu narudžbu s Amazon.uk, baš ću vam javiti što će biti.
Knjižica je, carine nema, PDV je 5%, došlo bi smiješnih 6 kn, ali ako stave famozni pregled pošiljke, onda 43 kn.
Baš ću vam javiti je li prošlo bez plaćanja.

Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 14:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
Ako recimo Amazon.es ili Amazon.de pošalje nešto iz UK skladišta onda put ide otprilike ovako:

quote:
Thursday, 8 July
10:43 PM Package transferred to another courier for delivery
9:27 PM Parcel arrived at a carrier facility, Hagenbrunn, AT
6:00 AM Package departed an Amazon facility, Eggolsheim, Bayern DE
12:42 AM Package arrived at an Amazon facility, Eggolsheim, Forchheim DE

Wednesday, 7 July
7:42 AM Package departed an Amazon facility, KREFELD, NW DE
4:20 AM Package arrived at an Amazon facility, Krefeld, KREFELD DE

Monday, 5 July
9:44 PM Completed customs clearance process, Rochester, GB
9:23 PM Initiated customs clearance process, Rochester, GB
8:07 PM Package departed an Amazon facility, Rochester, Kent GB
4:55 PM Package arrived at an Amazon facility, Rochester, Medway GB
Package has shipped, Kingston Park, Peterborough UK

Dakle najprije prebacuju između svojih skladišta pa onda šalju kupcu, a vjerujem da BD isto tako nekako radi, a ako pošalju direktno iz UK kupcu onda šalju onako kako sam napisao iznad F/D sa troškovima koji idu njima. Ali to ovisi i o kuriru kojeg koriste jer neki očito nemaju riješen taj sistem.

Amazon UK (i US) uzima (ponekad) unaprijed import fees kako je Wolfman napisao, ali imam osjećaj da bi i oni (UK) mogli preći na ovaj sistem pošto još uvijek spadaju pod Europski Amazon.

Eaglemoss je recimo isto nešto tako sredio pa šalju iz EU skladišta, a i Zavvi tvrdi isto, ali očito kod njih to ne funkcionira kako spada.

Uglavnom ja za sada nisam imao problema iako sam se orijentirao u zadnje vrijeme više na njemačke i europske dućane (a na žalost Buecher.de me iznevjerio jer je od 1.7. prestao primati narudžbe van DE i AT. )

Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 22/07/2021 : 14:52:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znam, to sam i sam naveo gore. Ali vidimo da se Vici dogodilo drukčije.
Očito nešto ne štima.
Evo imam sad jednu malu narudžbu s Amazon.uk, baš ću vam javiti što će biti.
Knjižica je, carine nema, PDV je 5%, došlo bi smiješnih 6 kn, ali ako stave famozni pregled pošiljke, onda 43 kn.
Baš ću vam javiti je li prošlo bez plaćanja.

Problem je što ako Amazon već nije naplatio 5% PDV onda bi ti kod nas mogli lupiti 25% + pregled.

Go to Top of Page
Page: of 102 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000