Author |
Topic |
logo111
Senior Member
Croatia
2841 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 30/07/2021 : 23:59:38
|
Manhunteru upozoravaš mmihocija....i to je ok.
Ali zašto se praviš da ne vidiš prvo vrijeđanje tog tvog "prevoditelja" koji piše mmihociju...
"Gdje, u izdanju debilicus snobicus koje ti je najdraže? Nemaš veze ni s čim, nemaš pojma o jeziku, ali se moraš javiti uvijek. Jedan od onih..."
I to ne zavrijedi ni upozorenje a onda mmihocijev puno banalniji odgovor da.
E pa moderiranje ne bi trebalo biti navijanje.... |
Edited by - logo111 on 31/07/2021 00:35:00 |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18874 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 31/07/2021 : 00:16:06
|
Njegova visost i ekselencija Curunir je u pravu.. Da njega nema bili bi nepismeni jos vise nego več jesmo.. Postujte avtoritet bez prigovora Ako moderatorji cijene njegov trud, morate i vi... bagro nepismena... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25298 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 31/07/2021 : 15:09:23
|
quote: Originally posted by logo111
Manhunteru upozoravaš mmihocija....i to je ok.
Ali zašto se praviš da ne vidiš prvo vrijeđanje tog tvog "prevoditelja" koji piše mmihociju...
"Gdje, u izdanju debilicus snobicus koje ti je najdraže? Nemaš veze ni s čim, nemaš pojma o jeziku, ali se moraš javiti uvijek. Jedan od onih..."
I to ne zavrijedi ni upozorenje a onda mmihocijev puno banalniji odgovor da.
E pa moderiranje ne bi trebalo biti navijanje....
Ni za koga ja ne navijam. Ovo pljuvanje po Curuniru traje već dugo, pa se niko nije žalio na to. Čoveku je to struka i verujem da to što priča odgovara istini. Ali ovde ima ljudi više veruju sebi, nego stručnom licu. Kad bi tako pametovali automehaničaru ili svom lekaru, pa da im taj isti grubo odgovori, ko bi bio kriv: ovi koji pametuju, ili stručno lice.
Ali da pravda bude zadovoljena, Curunire, hajde i ti pripazi na način komunikacije,hvala. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
mmihoci
Senior Member
1092 Posts
Member since 01/02/2018 |
Posted - 31/07/2021 : 19:10:51
|
U originalu ta epizoda je naslovljena "I vigilantes". Naslov koji je VČ dao ("Odmetnici") je po meni netočan (da ne kažem pogrešan). Bez obzira što možda većina nas (a možda i sami autori) "Vigilante" smatraju ološem ili zločincima, oni sami a možda i dio sugrađana ih smatraju pozitivcima i uvjereni su da ne rade ništa loše. Osim toga oni sami sebe tako nazivaju. Zašto ih preimenovat. Ako pogledate Google Translator (što po meni i nije loše) onda "vigilante" je: "a member of a self-appointed group of citizens who undertake law enforcement in their community without legal authority, typically because the legal agencies are thought to be inadequate." Jedino logično "prevođenje" bi mi možda bilo baš ono doslovno "Budnici" ili "Zornici". A možda najsmislenije bi mogli biti i "Hajduci".
Ali na kraju "Vigilanti" mi je sve u svemu najbolje što je Ludens mogao odabrati u okviru brzine, cijenu i voljnog momenta uključenog u 20 kuna koliko košta strip i mjesečnog ritma izlaženja "redovnog" Zagora. Prizivati nekakve "prave" države ili neku Instituciju i kažnjavat nekog je, opet po meni, baš bezveze (neki bi to mogli protumačiti i zastrašivanjem ili terorom). Ne znam kako Ludens radi svoja izdanja i da li prevodioci rade to sve "šlampavo" i "šlepaju" se s Google Translatorom (što ponavljam po meni je sasvim ok) no ne vjerujem da bar nemaju nekog pojma i da možda, ako ne baš sve, bar na Zagoru pokušavaju to napraviti dobro. Pokušavam na ružne upise drugih forumaša ne reagirati i jednostavno prijeći preko toga, no nekad, moja "zla" priroda podivlja na pojedina pljuvanja (vrlo često bez nekih smislenih argumenata, opet moje mišljenje). Ako smijem, dao bih "pljuvačima" savjet da se okane komentiranja autora koji im očito idu na živce. Ne mora se baš Zagoroljupcima ama baš svaka epizoda "ogađivati" makar to bili stručni ili rječiti komentari (opet po mom mišljenju, meni ti komentari nisu ni stručni niti rječiti) . Ispričavam se svima koje moji upisi smetaju.
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13988 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25298 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 31/07/2021 : 19:58:00
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
@mmihoci,fino pojašnjenje.
Samo ti piši, kome smetaju tvoji upisi, neka ih ni ne čitaju.
Naravno da treba da piše. Ali to pravo imaju i drugi. Koliko sam ja zaključio, problem nije što nekome smetaju njegovi upisi, već što njemu smetaju upisi drugih koji ne hvale sve i svakog kod Zagora.
Neka svako kaže svoje mišljenje, malo diskutujemo o tome, pa idemo dalje. Pristup "kome smeta neka ne čita" je ok, ali hajde onda da to primenimo i na njega, pa neka ni on ne čita i ne reaguje na upise koji mu smetaju... Samo ne vidim smisao u tom stavu. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 31/07/2021 19:58:57 |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7822 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18874 Posts
Posted - 31/07/2021 : 20:26:42
|
quote: Originally posted by mmihoci
U originalu ta epizoda je naslovljena "I vigilantes". Naslov koji je VČ dao ("Odmetnici") je po meni netočan (da ne kažem pogrešan). Bez obzira što možda većina nas (a možda i sami autori) "Vigilante" smatraju ološem ili zločincima, oni sami a možda i dio sugrađana ih smatraju pozitivcima i uvjereni su da ne rade ništa loše. Osim toga oni sami sebe tako nazivaju. Zašto ih preimenovat. Ako pogledate Google Translator (što po meni i nije loše) onda "vigilante" je: "a member of a self-appointed group of citizens who undertake law enforcement in their community without legal authority, typically because the legal agencies are thought to be inadequate." Jedino logično "prevođenje" bi mi možda bilo baš ono doslovno "Budnici" ili "Zornici". A možda najsmislenije bi mogli biti i "Hajduci".
Ali na kraju "Vigilanti" mi je sve u svemu najbolje što je Ludens mogao odabrati u okviru brzine, cijenu i voljnog momenta uključenog u 20 kuna koliko košta strip i mjesečnog ritma izlaženja "redovnog" Zagora. Prizivati nekakve "prave" države ili neku Instituciju i kažnjavat nekog je, opet po meni, baš bezveze (neki bi to mogli protumačiti i zastrašivanjem ili terorom). Ne znam kako Ludens radi svoja izdanja i da li prevodioci rade to sve "šlampavo" i "šlepaju" se s Google Translatorom (što ponavljam po meni je sasvim ok) no ne vjerujem da bar nemaju nekog pojma i da možda, ako ne baš sve, bar na Zagoru pokušavaju to napraviti dobro. Pokušavam na ružne upise drugih forumaša ne reagirati i jednostavno prijeći preko toga, no nekad, moja "zla" priroda podivlja na pojedina pljuvanja (vrlo često bez nekih smislenih argumenata, opet moje mišljenje). Ako smijem, dao bih "pljuvačima" savjet da se okane komentiranja autora koji im očito idu na živce. Ne mora se baš Zagoroljupcima ama baš svaka epizoda "ogađivati" makar to bili stručni ili rječiti komentari (opet po mom mišljenju, meni ti komentari nisu ni stručni niti rječiti) . Ispričavam se svima koje moji upisi smetaju.
|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13988 Posts
Posted - 31/07/2021 : 20:34:01
|
quote: Originally posted by VALTER
Tko se nabaci blatom po Zagoru ili Buretu, neka ide na hlađenje. Nema labavo, živio Zagor!
Kažem ja za valtera - doktor zagorologije. Ne vidim tko bi mu se ove godine uopće usudio suprotstaviti u finalu izbora za laskavu, prestižnu i jedinu truda vrijednu titulu - zagorologa godine.
Je da je malo preuranjeno, ali već sada, s posebnom čašću, nominiram valtera u tom izboru. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17012 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13988 Posts
|
gogs.321
Junior Member
Croatia
315 Posts
Member since 13/02/2011 |
|
Duke Zill
Senior Member
Croatia
1077 Posts
Member since 23/05/2015 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7718 Posts
Member since 24/03/2009 |
Posted - 04/08/2021 : 02:30:48
|
quote: Originally posted by WOLF-HUNTER
Nego sada ozbiljno, jel se rijec "vigilanti" nalazi u srb/bos/hrv rijecniku?
Meni je bila nepoznata do ovog stripa... |
|
|
Dr.GonZo
Senior Member
Croatia
1203 Posts
Member since 31/03/2002 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 05/08/2021 : 22:24:31
|
Po definiciji ova rijec bi ti oznacavala likove kao Franka Castlea. Al mi je malo cudno da balkanski izdavac da u skoro potpunosti napise stranu rijec sa manjim izmjenama da bude adekvatna nasoj gramatici. |
|
|
mmihoci
Senior Member
1092 Posts
Member since 01/02/2018 |
Posted - 06/08/2021 : 10:28:08
|
Eto Libellus izdao Zagor kolor 84-tu knjigu i na 172-goj stranici piše naslov "VIGILANTI S VELIKE RIJEKE" (2. dio 239 epizode). Orginal je "I vigilantes del grande fiume". |
|
|
Hajo
Senior Member
1873 Posts
Member since 26/12/2008 |
Posted - 06/08/2021 : 21:52:56
|
U hrvatskom nije. Iz svih aspekata totalno pogrešan prijevod. |
''Prijatelji postoje da bi cinili uzaludne stvari'' -Groucho |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18874 Posts
Posted - 06/08/2021 : 22:05:14
|
Ako nesto ne postoji u ex yu jezicima, ne znači da je pogrešano i da treba doslovno prevodit.. |
|
|
|
Topic |
|