forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Obavezno cijepljenje
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 148

xilrion
Advanced Member

Croatia
3033 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 17/08/2021 : 14:53:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message
Drago mi je što vidim da je sve više ljudi u tramvajima počelo odjebavat maske. I mladi i stari. Uključujući i mene, naravno.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17675 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 17/08/2021 : 15:02:06  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:
Originally posted by kifi

Skoro svatko od nas zna nekoga ko je imao određenih problema nakon cijepljenja. Zanimljivo, ali u HR nema nuspojava. I baš se pitam zašto se ljudi ne žele cijepiti???
A Švedi se cijepe i vjeruju svojoj vladi.

Ja sam poznavao dva čovjeka koja su umrla nakon vakcinacije, jedan odmah te noći, drugi za nekoliko sedmica.

Ovih dana sam čuo za dva-tri slučaja da su vakcinisani zaraženi.
Go to Top of Page

brko17
Junior Member

Croatia
389 Posts

Member since 30/08/2011

Posted - 17/08/2021 : 15:12:06  Show Profile Show Extended Profile  Send brko17 a Private Message
Ima slučajeva da su cijepljeni oboljeli od korone. Evo mogu reći da je kod nas slučaj s osobama koje su cjepivo primile u siječnju/veljači.

To nam ukazuje da ovaj umjetni imunitet ima rok trajanja, pa zar i nije bila na početku riječ o 3 dozi nakon nekih 6 mjeseci!? Prirodni imunitet koje osobe razviju nakon što su prebolile koronu svakako duže i jače štiti(barem za sad i barem protiv trenutnih varijanti).

U ovih nekoliko tisuća ljudi koje smo cijepili niti jedan smrtni slučaj, niti jedna ozbiljnija nuspojava(tu ne računam bol na mjestu uboda, slabost i temperatura ispod 38 dva tri dana i sl. nuspojave).

Osobno definitivno nisam za to da cijepljenje bude obavezno, mislim da je to osobna odluka svakoga pojedinca. Spadam u pobornike cijepljenja i svakome bih preporučio da se cijepi.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 15:20:30  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by brko17

Ima slučajeva da su cijepljeni oboljeli od korone. Evo mogu reći da je kod nas slučaj s osobama koje su cjepivo primile u siječnju/veljači.

To nam ukazuje da ovaj umjetni imunitet ima rok trajanja, pa zar i nije bila na početku riječ o 3 dozi nakon nekih 6 mjeseci!? Prirodni imunitet koje osobe razviju nakon što su prebolile koronu svakako duže i jače štiti(barem za sad i barem protiv trenutnih varijanti).

U ovih nekoliko tisuća ljudi koje smo cijepili niti jedan smrtni slučaj, niti jedna ozbiljnija nuspojava(tu ne računam bol na mjestu uboda, slabost i temperatura ispod 38 dva tri dana i sl. nuspojave).

Osobno definitivno nisam za to da cijepljenje bude obavezno, mislim da je to osobna odluka svakoga pojedinca. Spadam u pobornike cijepljenja i svakome bih preporučio da se cijepi.

Naravno da ima. Nitko normalan nije ni rekel da cjepivo 100% štiti od zaraze, samo su posljedice zaraze znatno manje tj. cijepivo sprijećava ono najgore i ne završava se na respiratoru.
Evo par forumaša je vec spomenulo kao je cjepivo sprijećilo najgore u slučajevima zaraze.

Cijepivo nas također oslobađa nošenja maski. tamo gdje su ljudi cijepljeni maske nisu potrebne.

Doduše pojedinci nikako da to shvate.

U zamišljenom kutu okrugle sobe...

Edited by - BeaGea on 17/08/2021 15:25:19
Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 17/08/2021 : 15:25:55  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message
Dosado, raduješ li se trećoj, "booster" dozi?
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 15:33:06  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by VALTER

Dosado, raduješ li se trećoj, "booster" dozi?

Ne radujem se, ali izgleda da će biti nužna. Nije nikakav problem kao kaj nije bil ni primiti cjepivo protiv TBC-a, ospica i svih onih bolesti protiv kojih sam dosad u ove 44 godine cijepljen. Lakše podnosim sva ta cijepiva od običnog penicilina.
Nisam pičkica da cvilim zbog doze cjepiva. Sve se to zalije dobrom tekilom ili gemištom i idemo dalje!

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 17/08/2021 : 15:36:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message

I nasa ministrica za skolstvo (koja i dalje nije napravila nista u vezi nove skolske godine, vrtici za nju ne postoje i ne zna da su otvoreni svih 12 mjeseci, a kako sama kaze radi 24/7, i kad spava :D) se zarazila, iako je primila 2 Zenice. :D

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 17/08/2021 : 15:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message
quote:
Originally posted by BeaGea

quote:

1) Naravno da ima. Nitko normalan nije ni rekel da cjepivo 100% štiti od zaraze, samo su posljedice zaraze znatno manje tj. cijepivo sprijećava ono najgore i ne završava se na respiratoru.
Evo par forumaša je vec spomenulo kao je cjepivo sprijećilo najgore u slučajevima zaraze.

2) Cijepivo nas također oslobađa nošenja maski. tamo gdje su ljudi cijepljeni maske nisu potrebne.

1) Ali koji kurac se onda tera da cijepljenje bude obavezno. Kad i sami cijepljeni sire zarazu i sami se zaraze. Ajmo onda tako i za grip itd. itd. Pa valjda nismo svi kilavi i korak od smrti pa da cemo zavrsiti na ventilatorima? Nek se cijepe oni koji su rizicne grupe i oni koji zele. A glupo je reci da se moraju svi, kad nema potrebe za tome. Ja sam prebolio, nisam trebao bolnicke usluge, kao i mnogi ovdje, i sta sad, da sam bio cijepljen ne bi ni znao da sam imao ovog vraga ili sta bi bilo bolje?

2) Mozda kod vas, kod nas ne, kao i mnogim drugim zemljama. Cak stavise, cak se i cijepljeni moraju testirati ako zele na neke događaje, koncerte, drukcije ne mogu uci. Ali da, kad je netko testiran, preboleo ili je bio cijepljen (i potvrda mu jos vazi), onda valjda ne trebaju vise maske. Samo sto malo morgen u praksi. Bas danas smo ponovno imali skolsku inspekciju i maske moramo nositi i kad smo sami u kancelariji, jedino ako nismo sami cjelo radno vrijeme (idiotluk par excellence), barem ako bismo se drzali svega sto budale napisu. A kod nas o tome odlucuje politika i ne strucnjaci. Zato i jesmo u banana fasistickom stanju drzave.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8955 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 17/08/2021 : 15:51:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
Nisam se cijepio (još), ali ne zato sto mislim da se ne treba cijepit. Smatram da je cjepivo dobra stvar i svakome bih preporucio da se cijepi. Mozda nije najučinkovitije, ali je trenutno najbolje oružje koje imamo protiv ovog virusa. Velika vecina ljudi koje poznajem se cijepila, ali kod mene se s vremenom razvio revolt prema ovim govnjarima na vlasti koji me ucjenama pokusavaju natjerati na cijepljenje, koji mi ogranicavaju pravo na normalan rad, a ne zele isplatit potpore. Stoka licemjerna koja nema muda uvesti obavezno cijepljenje jer zna da bi tad morala obestetit eventualne ozbiljnije posljedice cijepljenja. Govnad zbog koje nisi mogao u susjednu zupaniju na sprovod dragoj osobi dok se istovremeno kasta guzvala na sprovodu jednog obicnog kriminalca. Djubrad licemjerna koja kaznjava male obrtnike zbog nepridrzavanja mjera dok ih se i sama ne pridrzava ispred kamera na ocigled cijele javnosti.
E, pa ma necu vam se cijepit makar crko...

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2556 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 17/08/2021 : 16:05:33  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
PCR silovanje u Kini:
https://t.me/zerotolerancemedia/1495

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

brko17
Junior Member

Croatia
389 Posts

Member since 30/08/2011

Posted - 17/08/2021 : 16:15:27  Show Profile Show Extended Profile  Send brko17 a Private Message
Nisam mislio da je tako, ali evo kroz ovu sezonu/ljeto Slovenci mi ispali najveći antivakseri( prije ljeta ruku bih dao u vatru da nema šanse da je tome tako). I nemojte ovo shvatiti kao neki nacionalistički upis, to je samo osvrt na moje osobno iskustvo.

Ono što je činjenica da je još jako puno nepoznanica oko same bolesti i to je ono što je problem. Svjedoci smo svi zajedno da su sami sebi skakali u usta iz jednog mjeseca u drugi( nisu bili spremni priznati da nisu sigurni ili da još ne znaju).

Ono što sam siguran je da ne znam kako mi mogu opravdati eventualni lockdown na jesen ili škole online itd.(uz trenutačnu otvorenost i ovoliki broj ljudi). Slažem se da treba posebnu pozornost obratiti na stariju populaciju, kao i rizične skupine kroničara, imunokompromitriranih itd. Čuvati bolnice, stračke domove.... I jednostavno se naučiti živjeti s koronom , kao i s gripom na žalost.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 16:15:53  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by Poli

1) Ali koji kurac se onda tera da cijepljenje bude obavezno.

Odgovor ti je u rečenici koju citiraš...

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 16:19:49  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by Tonto

Nisam se cijepio (još), ali ne zato sto mislim da se ne treba cijepit. Smatram da je cjepivo dobra stvar i svakome bih preporucio da se cijepi. Mozda nije najučinkovitije, ali je trenutno najbolje oružje koje imamo protiv ovog virusa. Velika vecina ljudi koje poznajem se cijepila, ali kod mene se s vremenom razvio revolt prema ovim govnjarima na vlasti koji me ucjenama pokusavaju natjerati na cijepljenje, koji mi ogranicavaju pravo na normalan rad, a ne zele isplatit potpore. Stoka licemjerna koja nema muda uvesti obavezno cijepljenje jer zna da bi tad morala obestetit eventualne ozbiljnije posljedice cijepljenja. Govnad zbog koje nisi mogao u susjednu zupaniju na sprovod dragoj osobi dok se istovremeno kasta guzvala na sprovodu jednog obicnog kriminalca. Djubrad licemjerna koja kaznjava male obrtnike zbog nepridrzavanja mjera dok ih se i sama ne pridrzava ispred kamera na ocigled cijele javnosti.

Ti si kao iz one pjesme "Inati se Slavonijo"...a baš me zanima kome se inatiš. Sam sebi i svojim bližnjima Kao i Slavonci koji su se toliko inate da ih je sve manje a Slavoniju će naseliti neki drugi (evo i ja sam se naselio i baš mi je dobro).

Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2556 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 17/08/2021 : 16:22:02  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:
ZACH BUSH MD

The scientific community needs to come to grips with the fact that human biology is the result of the organic garden that we are born within. Destroying the soil systems of the human body is the pathway to chronic dysfunction and disorder.

We are polarized not just against one another. We are polarized against nature itself. Get out into the great outdoors today. Breathe your biome. Touch the nature that can heal us. Remember your origin story.

Your health is not waiting for the next technological breakthrough from the pharmaceutical chemical complex. Your health is waiting to rebirth within you as you embrace the nature that allowed you to be here now, at the tipping point of all things.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8955 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 17/08/2021 : 16:31:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
quote:

quote:

Ti si kao iz one pjesme "Inati se Slavonijo"...a baš me zanima kome se inatiš. Sam sebi i svojim bližnjima Kao i Slavonci koji su se toliko inate da ih je sve manje a Slavoniju će naseliti neki drugi (evo i ja sam se naselio i baš mi je dobro).

moji bliznji su cijepljeni, tako da... samo sam sebi. Osim toga vrlo je vjerovatno da sam je ovu zimu prebolio, a usto sam alergicar i moje cijepljenje ne ide po kratkom postupku kao kod ostalih.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 17:55:35  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
Baš nedavno na Ferragosto JAM-u sretnem (oni me zvali ja ih nisam uspio sve prepoznati ni nakon druženja, nije ni bitno) ekipu bivših učenika i malo pričamo (i pijemo konjak) o tome gdje su i kaj su. I tako vidim ekipa pretežno frustrirana životom i ovom situacijom, a prije svega pogubljena u svemu ovome (covid, potvrde, pizde materine). Jebiga, kad je trebalo učiti i misliti na budućnost zajebavali su se i jedva pozavršavali srednju. Danas naravno rade slabo plačene poslove (jedan je u Nizozemskoj, on ima love ali nema ekipu) i sad su im svi krivi za njihovu situaciju. Kako su me dečki (bilo i cura) častili konjakom tako ja njih pozovem kod sebe u šator na gemišt. Ali osjetim ja da tu nekaj ne štima, čude se oni kaj se ja i dalje zajebavam sa svojih 44 na leđima i kaj ne kukam (nisam im podrška u frustraciji na čitav svijet). Naravno gemišt ne odmah, jer je bilo vrijeme ručka pa smo prijatelj (s kojim sam došel na festival) i ja otišli do Orahovice. Nakon ručka odmaram ja kod šatora u ležaljci i evo ti samo jednog od njih s jednom curom (koja nema veze s njima, to mu je kolegica s faksa) ali bez ostalih. Sjednemo nas troje pa po gemištima i dimu, a prvo kaj me ozbiljno pital nakon par minuta bilo je pitanje cijepljenja. Dečko inače studira i povremeno konobari da nekaj zaradi i shvaća da za neke stvari treba savijet nekog s iskustvom i zanjem. A ostali, e ostali su i dalje pili konjak i bili ljuti na cijeli svijet. Nisu previše odmakli u kognitivnom razvoju od srednje, samo su svijesnih koliko je život zajeban. A nas troje smo se fino družili skoro tri sata (pričali o muzici i kulturi općenito), čak nas ni civilika nije izbacila iz ritma iako su nas ulovili s nezgodnim cigaretama. Ali i to smo ljudski riješili bez ikakvih sankcija. Sve se može kad se nađu dobri ljudi!
Takva je otpilike priča s ljudima danas, a posebno mladima. Svaki 7-8 nekaj misli svojom glavom dok ostali ne misle i inate se!

Živjela uskogrudnost i sebičnost!

Edited by - BeaGea on 17/08/2021 18:33:53
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8955 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 17/08/2021 : 18:32:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
Svatko ima svoju glavu i svatko bi trebao imati pravo sam donosit odluku o cijepljenju. Svatko ima svoje motive i razloge za odluku i oni mogu biti jednako opravdani kao i neopravdani. Iako sam realno pobornik cijepljenja i smatram ga civilizacijskim napretkom nemam problema saslušat i one suprotnog mišljenja.
Alergičan sam na one koji galame na one koji misle drukčije mada i sam znam podivljat. Najvećim glupanima smatram one koji govore onima suprotnog stava da su glupi s koje god strane došli.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 18:35:33  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:

Svatko ima svoju glavu i svatko bi trebao imati pravo sam donosit odluku o cijepljenju. Svatko ima svoje motive i razloge za odluku i oni mogu biti jednako opravdani kao i neopravdani. Iako sam realno pobornik cijepljenja i smatram ga civilizacijskim napretkom nemam problema saslušat i one suprotnog mišljenja.
Alergičan sam na one koji galame na one koji misle drukčije mada i sam znam podivljat. Najvećim glupanima smatram one koji govore onima suprotnog stava da su glupi s koje god strane došli.

Pitanje cijepiva nije pitanje stava vec zdravog razuma. Druga stvar je pričati o tome koju glazbu više voliš, za koji klub navijaš ili kakve filmove gledaš/stripove čitaš.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 18:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
Uostalom i sam veliš da se ne želiš cijepiš zbog bunta a ne zato jer smatraš da je cijepivo štetno.

Edited by - BeaGea on 17/08/2021 18:39:52
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8955 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 17/08/2021 : 18:49:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
quote:

Uostalom i sam veliš da se ne želiš cijepiš zbog bunta a ne zato jer smatraš da je cijepivo štetno.

Smatram da nije, odnosno smatram da je korisno u ogromnoj većini slučajeva. Isto tako znam za slučajeve kojima je cijepivo naškodilo i ostavljam mogučnost ozbiljnih nuspojava. Ne pada mi na pamet prozivat one skeptične i one koji se dvoume. Ti ih vrijeđaš i s tobom se jednostavno ne razgovara.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 19:09:39  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:

quote:

Smatram da nije, odnosno smatram da je korisno u ogromnoj većini slučajeva. Isto tako znam za slučajeve kojima je cijepivo naškodilo i ostavljam mogučnost ozbiljnih nuspojava. Ne pada mi na pamet prozivat one skeptične i one koji se dvoume. Ti ih vrijeđaš i s tobom se jednostavno ne razgovara.

Mislimo isto, kaj sam i navel u rečenici koju citiraš.

Vrijeđam...nije uvreda reči crncu da je crnac ili prostituki da je prostituka, pa tako ni onima koji su protiv cijepljenja da su nerazumni i ograničeni. Rekoh, pitanje cijepiva je pitanje zdravog razuma a ne ukusa. To je grubo ali barem nije dvolično, a onima koji znaju svoje vrijednosti i imaju samopuozdanja takav ton nije teško prihvatiti. Problem je frustriranim i onima s manjkom vjeru u sebe i svoje vrijednosti.
Sa mnom u principu ne komuniciraš, ali evo kako smo sad kad znaš kaj želiš reči sasvim normalno prodiskutirali. To je to.

Uživaj!

Edited by - BeaGea on 17/08/2021 19:14:28
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2556 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 17/08/2021 : 21:34:23  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
Treba praviti razliku i ne trpati sve u isti koš.
Pričati o cijepljenju opčenito nema više smisla jer je velika razlika izmedju novih mrna covid "cjepiva" i ostalih starijih cjepiva.
Nije cjepivo sve što ti ubrizgaju iglom u krvotok.
Može ideja cijepljenja biti itekako dobra ako onda gotovi proizvod ne isporučuje obečano.

Meni je najviše tužno u ovoj situaciji da ima baš puno ljudi koje se cijepe da bi mogli lakše na letovanje i slično a ne informiraju se ni najmanje o tome što je mrna cijepivo. Da bi barem prije pročitali upustva za cijepivo, kao što treba raditi kod lijekova. Pa i kad se bacaš u vodu sa litice prije češ provijeriti koliko je duboko.

Go to Top of Page

ziki
New Member

279 Posts

Member since 22/08/2010

Posted - 17/08/2021 : 22:01:43  Show Profile Show Extended Profile  Send ziki a Private Message
quote:

quote:

Naravno da ima. Nitko normalan nije ni rekel da cjepivo 100% štiti od zaraze, samo su posljedice zaraze znatno manje tj. cijepivo sprijećava ono najgore i ne završava se na respiratoru.

Cijepivo nas također oslobađa nošenja maski. tamo gdje su ljudi cijepljeni maske nisu potrebne.

Doduše pojedinci nikako da to shvate.

Alemka kaže drukčije.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/markotic-cijepljeni-mogu-prenijeti-zarazu-pa-zato-i-dalje-nose-maske/2294060.aspx
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4098 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/08/2021 : 22:26:03  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by ziki
Alemka kaže drukčije.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/markotic-cijepljeni-mogu-prenijeti-zarazu-pa-zato-i-dalje-nose-maske/2294060.aspx

Koliko puta trebam napisati da je nas stozer tragikomican da bi ti to dozivio

Nebrojeno puta sam rekel da me ne zanimaju nasi komedijasi vec ono kaj delaju svjetske sile, prvensteno SAD i Rusija u ovom slucaju.

Edited by - BeaGea on 17/08/2021 22:28:32
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/08/2021 : 22:34:55  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by ziki
Alemka kaže drukčije.

Koliko puta trebam napisati da je nas stozer tragikomican da bi ti to dozivio

Nebrojeno puta sam rekel da me ne zanimaju nasi komedijasi vec ono kaj delaju svjetske sile, prvensteno SAD i Rusija u ovom slucaju.

prvenstveno popuše u Afganistanu...

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page
Page: of 148 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000