forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Enter Sandman / Udjite u Sendmena :)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/09/2021 : 09:52:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Znači... Lucifer je žena, Lucien je žena i crnkinja, Smrt je žena i crnkinja, Kain je indijac... Ko zna šta nas još čeka.
Je, recite da sam zadrt i da su mi stavovi glupi, ali meni sve te pizdarije idu na živce. Ako je već adaptacija stripa, napravi likove onakvima kakvi su u stripu ili nemoj radit uopće.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

koze123
Average Member

930 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 26/09/2021 : 09:55:03  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Znači... Lucifer je žena, Lucien je žena i crnkinja, Smrt je žena i crnkinja, Kain je indijac... Ko zna šta nas još čeka.
Je, recite da sam zadrt i da su mi stavovi glupi, ali meni sve te pizdarije idu na živce. Ako je već adaptacija stripa, napravi likove onakvima kakvi su u stripu ili nemoj radit uopće.

Ne mislim da su ti stavovi glupi, u potpunosti se slažem. Mala "uteha" mi je što je Gejman tako hteo, očigledno da doda neku novu "dimenziju" svom delu.
Ali da, to dodboravanje publici i taj takozvani diverzitet šalje potpuno pogrešnu poruku i ujedni nervira fanove.
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4360 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 26/09/2021 : 09:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Na stranu i sve te nepotrebne izmjene što se likova tiče, ali ovaj teaser bome ne privlači, dosta loša scenografija i snimka, djeluje nekako jeftino.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

Iluvatar
New Member

Bosnia and Herzegovina
226 Posts

Member since 01/06/2021

Posted - 26/09/2021 : 12:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Iluvatar a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisi ni zadrt niti su ti stavovi glupi. Naprotiv, ali je tesko pricati o tome sa ljudima koji nisu ljubitelji neke fransize a da te ne gledaju kao zadrtog ili rasistu.

Sve cega se holivud dotakao zadnjih desetak godina upropasteno je. Mozda jedino da je game of thrones ostao operisan od politickih agendi dok se pratio materijal knjiga.

Ja sam se zbog toga vratio knjigama i usao u stripove. Jednostavno svijet filma i serija mi je postao odbojan. Ne postuju autenticnost niti jednog djela. Obavezna je rasna zastupljenost, obavezna je razlicita spolna orjentacija i spolna sposobnost. Pa je tako u witcher seriji crnac vilenjak a svako zna da to nema veze sa mozgom i da je sapkovski to radio na bazi slavenske mitologije te je malo krao od tolkina i da je to djelo istocno europski folklor. Nisu tog vilenjaka stavili sto je bitan za pricu nego da ispostuju rasnu zastupljenost i da razbiju to da se nesto veze za jednu rasu. Jasno je kao dan da su npr vilenjaci izrazito bijele puti, svijetlih ociju i bijele ili plave kose. Ali zasto ne bi bio crnac sa afro frizurom? Zasto sutra ne bi bio trans sa zelenom kosom... Jebes autenticnost djela, jebes autora, jebes logiku i geografiju..ubacit ce kineza u autohtono crno pleme da ti kroz grlo nabiju politicku poruku. I da, obavezno zena koja je sposobnija i bolja ratnica od svih muskaraca.
Tako su upropastili zadnjeg he mana, prije toga star wars sa lgbtq porukama, tako ce i sandmana.

Ja ne smijem ni zamisliti sta ce amazon uraditi sa tolkinom i gospodarom prstenova niti namjeravam to da gledam.

Doci ce po svaku fransizu i unistit ce njenu autenticnost radi raznih agendi, to je sada standard. Nece smisliti nesto novo, jer nisu dovoljno kreativni niti ce to postici zeljeni uspijeh, ali ce zato uzeti popularne fransize koje imaju velike fanbaze i kroz to ce nametati svoje agende.

Serija kao sopranosi npr sada je nezamisliva.

A autori cesto popuste radi novca i daju prava. Ne zele ni oni da im izmasakriraju djelo ali pristaju na to radi finansija. Kreatori se hvale kako su ukljucili autora u izradu a u stvari ga ne sljive ni 5%>

Edited by - Iluvatar on 26/09/2021 12:11:34
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

726 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 26/09/2021 : 12:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Zemljo otvori se

Nije uopce cak problem u tome jel netko zensko, crnac ili nesto drugo promijenjeno u odnosu na original. Stvar je da ovi filmmakeri jednostavno danas neznaju tretirati djelo na pravi nacin. Nista im nije unikatno, sve im je jednako. Ovo izgleda kao bilo koja druga serija ili film na platformi. Isto kao i ovaj najnoviji dune, marveli i ostali scifi-isti principi scenografija, ista znacenja, iste ideje, i jos sve pokriveno sa ogromnom kolicinom besmislenih efekata da eto, publika moze biti zadovoljna bar sa nekim aspektom filma. I onda za posljedicu jedini kriterij ljudima postaje to hoce li pustiti mozak na pasubi zabaviti se gledajuci. Bas ono teski kic.
A i gaimanu ocito nije dosta para pa jos i podupire i reklamira prostiturianja svojih radova.

Edited by - doom on 26/09/2021 12:28:48
Go to Top of Page

Iluvatar
New Member

Bosnia and Herzegovina
226 Posts

Member since 01/06/2021

Posted - 26/09/2021 : 12:39:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Iluvatar a Private Message  Reply with Quote
Ma naravno da je problem odabir likova, njihova karakterizacija i autenticnost djela. Je li ok da supermen bude kinez ili crnac u filmu? da gandalf bude zena? je li ok da crni panter bude bijelac? bitno je i meni uzasno smetaju takve stvari. takve stvari obicno imaju i los scenarij, dijaloge i sl jer im je sva energija i zaokupljenost otisla na te gluposti. misle da su ispunili svoju misiju ako su supermena progurali kao kineza. zato ti i takvi filmovi prolaze kod publike kako prolaze, pa cak i kod ozbiljnih kritika. oskar je izgubio na popularnosti vise nego ikada, ali to sto sada rade nece stati jer su im bitnije mladje generacije koje dolaze. jednostavno treba cekati dok se ne nadju ljudi iz te industrije koji ce reci svemu tome ne i koji ce poceti raditi stvari onako kako treba pa ce tako i ovaj glupi trend koji je sada aktuelan proci.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8301 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 26/09/2021 : 13:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ma da su svi redom indijanci ništa ne može nadmašiti Kurdy Malloya crnca...

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 26/09/2021 : 13:23:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Meni casting ni najmanje ne smeta, briga me je li Smrt bjelkinja ili crnkinja, samo me zanima hoće li serija biti dobra.

Za ove koji misle da se Gaiman "prodao", pitam se jesu li uopće čitali Sandmana? Nije da je Neilov svjetonazor od jučer.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8301 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 26/09/2021 : 13:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Meni casting ni najmanje ne smeta, briga me je li Smrt bjelkinja ili crnkinja, samo me zanima hoće li serija biti dobra.

Slažem se, s tim da mene nije briga previše ni hoće li serija biti dobra. Strip mi je sasvim dovoljan.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 26/09/2021 : 13:37:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by Beva

Slažem se, s tim da mene nije briga previše ni hoće li serija biti dobra. Strip mi je sasvim dovoljan.

Ma i meni je, ali nisam pogledao nijednu novu seriju još od Breaking Bad (a i tu nisam dovršio), ovo je prva koja me nakon puno vremena zanima pa ću probati. Radije bih onda da mi se svidi, mada sam svjestan da će morati biti reducirana verzija stripa.

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/09/2021 : 13:39:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Jebiga, Gaimana nije briga, mene je. Ne volim kad se naknadno mijenjaju stvari... Podsjeća me na onaj preserans s J.K. Rowling i Dumbledoreom koji je odjednom postao gay.

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Edited by - Paka01 on 26/09/2021 13:39:46
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 26/09/2021 : 13:44:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jebiga, Gaimana nije briga, mene je.

Ne samo da Gaimana nije briga, on je tako htio. Kaže da su sve glumce odabrali samo na osnovu audicija. Ne znam za druge, ja mu vjerujem. Sad samo ostaje da vidimo je li dobro.

Što kaže Tonto, sve da serija bude i smeće, uvijek nam ostaje strip.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47166 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/09/2021 : 13:47:09  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čekaj da Jelena Veljača to čuje...

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 26/09/2021 : 14:01:05  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Da se ponovi fraza toliko opetovana medju prostim pukom brdovitog balkana.. "Nitko se nije vratio sa onoga svijeta da nam posvjedoci kako je tamo! "
Tako nemamo niti podataka o hmm.. Bicima od svjetla koja odnose duse u purgatorij, bicima koja provode kaznu tjerajuci ljude vilama da bacaju ugalj u kotlovnicu.
Do tada ne zelimo ni znati tko je tko u hijerarhiji, ionako cemo se svi okupiti na afterlife partyiju. Do tada uzivajmo u blagodatima multikulturalizma, ionako ponekad nije bas sjajno, ali eto kotrlja se, zivi se.

Gaiman ne bi htio da mu neke udruge broje glumce i rasno ih profiliraju, cuj, lova je u igri, a i siguran si od internet progona i bojkota na trzistu.
U seriji "Supernatural" su kosci(deathreaper) su bili naizmjenicno i bijelac i crnkinja i nije mi pokvarilo dozivljaj, osobno jos nisam citao Sandmana, ganjam ga vec dvije godine, tako da cu izgleda prije odgledati seriju nego procitati strip, tako me i ne dira odabir rase za pojedine uloge.
O, Lord, I want to be in that number!

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"

Edited by - emirem on 26/09/2021 14:02:15
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 26/09/2021 : 14:12:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Tolkien, Superman i sva ranija dela su dela koja reflektuju tadašnje stanje, stanje tadašnje bele/hetero/zapadnjačke monokulture. Takvo stanje ne odgovara sadašnjosti i logično je da se neke stvari moraju menjati. Kao što nekad Krypton je bio belačka planeta kod svih autora, a u nekim novim radovima više nije. I zašto ne? Novo doba, nove potrebe.

Ali problem nije kada te stvari postoje i menjaju se, već kada se stavljaju u prvi plan, kad menjaju originalne ideje i odnose u samim delima. Onda to više nije blago tweakovanje originalne vizije, već najobičnije uzimanje tuđeg brenda i guranje u zacrtani kalup. A takva je sad većina stvari. Ja sad već u startu se oladim kad vidim tako nešto pa barem ni ne trošim vreme na ista dela.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1692 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 26/09/2021 : 14:42:15  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Tolkien, Superman i sva ranija dela su dela koja reflektuju tadašnje stanje, stanje tadašnje bele/hetero/zapadnjačke monokulture. Takvo stanje ne odgovara sadašnjosti i logično je da se neke stvari moraju menjati.

Nije čitava fikcija o sadašnjosti. Hoću da kažem, takve stvari se mogu raditi ako za to ima pokrića u samom delu. Ako nema, ne bi trebalo. Na primer, istorijska drama o rimskom caru koga igra pripadnik plemena Zulu ne bi prošla kao verodostojna. S druge strane, nekad davno su Mongole igrali američki, ili bar zapadnjački, glumci, što jeste slično. Dakle, ništa se nije izmenilo, samo su se promenili "igrači".

Htedoh da kažem još nešto, ali nećete me uvući u tu zečju rupu. Osim ako ne snime animirani film o Snupiju sa mačkom u njegovoj "ulozi"!

Empatija >> identifikacija. Moderna kultura se, nažalost, zasniva na ovom drugom. Meni ne treba identifikacija sa bilo čim da bih uživao u fikciji. Čak je, rekao bih, štetna, jer "dresira" čoveka na pogrešan način, i vratiti se odatle (= osloboditi se tih predrasuda) je jako teško.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/09/2021 : 14:50:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tolkien, Superman i sva ranija dela su dela koja reflektuju tadašnje stanje, stanje tadašnje bele/hetero/zapadnjačke monokulture.

Na mobitelu sam pa mi se ne da previše tipkati, ali samo da kažem jednu stvar po pitanju ovoga.

Kada se 70ih trebalo prikazati rasnu raznolikost u superherojskim stripovima među već ustoličenim i poznatim likovima DC je osmislio Johna Stewarta kao Green Lanterna. Danas se uopće ne bi trudili napraviti nekoga novoga već bi jednostavno Hala Jordana prikazali kao crnca i amen.

U tome je cijela problematika. Nema novih likova (ili ih je jako jako malo) koji će prikazati rasnu, spolnu, seksualnu ili neku četvrtu raznolikost... Sve što se događa je mijenjanje već postojećih likova i to mi se gadi.

Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/09/2021 : 15:32:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Meni sve te izmjene ne smetaju. Pogotovo u jednom Sandmanu gdje je prakticno radi o avatarima. Vise me brine ako ce se drzati price bez prilagodbe. Mislim da ne postoji strip kojemu bi dobra prilagodba bolje legla od doslovne adaptacije.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4360 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 26/09/2021 : 17:04:55  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Tolkien, Superman i sva ranija dela su dela koja reflektuju tadašnje stanje, stanje tadašnje bele/hetero/zapadnjačke monokulture.

Na mobitelu sam pa mi se ne da previše tipkati, ali samo da kažem jednu stvar po pitanju ovoga.

Kada se 70ih trebalo prikazati rasnu raznolikost u superherojskim stripovima među već ustoličenim i poznatim likovima DC je osmislio Johna Stewarta kao Green Lanterna. Danas se uopće ne bi trudili napraviti nekoga novoga već bi jednostavno Hala Jordana prikazali kao crnca i amen.

U tome je cijela problematika. Nema novih likova (ili ih je jako jako malo) koji će prikazati rasnu, spolnu, seksualnu ili neku četvrtu raznolikost... Sve što se događa je mijenjanje već postojećih likova i to mi se gadi.

Slazem se. Zasto James Bonda mora biti zena? Zasto bi pola likova iz Harry Pottera odjednom moralo biti crno?
Zar je feministicki/afroamericki ponos uzimanje likova koji su slavu stekli kroz par desetljeca tako sto su bijeli?
Nek smisle originalne, zanimljive i nove likove koji ce zainteresirati gledatelje, a ne ovaj rewriting svega

Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 26/09/2021 : 19:45:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
To ti je život u kapitalizmu. Gde se cedi brend do iznemoglosti. Zato što je lova tu sigurnija no u davanju prostora nekom da kreira nešto novo.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1692 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 26/09/2021 : 19:59:06  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Uz slaganje sa mnogo stvari koje su ovde već rečene, primećujem i da se ponekad ljudi žale na multietničku postavu čak i kada te zamerke nemaju smisla. Na primer, na račun The Expanse. Ali to je naučno-fantastična serija postavljena u budućnost, a takva budućnost se sasvim lako može zamisliti. Postoji problem sa nekim od glumaca, koji očigledno ne mogu da iznesu date im uloge, ali to nema veze sa ovom zamerkom.

Ili: serija Britannia je dobila loše ocene na IMDB-u uglavnom zbog toga (i "istorijske neautentičnosti"). Mislim, ljudi ne mogu da podnesu činjenicu da žene imaju prominentno mesto u seriji (kod Kelta jesu imale položaj u društvu) ili da se pojavljuju crnci (u rimskoj armiji; istorijski nije nemoguće).

S druge strane, u serijama poput The Witcher ili Cursed ili Carnival Row ta težnja ka ravnopravnoj reprezentaciji izgleda baš, baš glupavo. Kako će izgledati u Sandmanu, nemam pojma. Više bi me brinulo - da sam zainteresovan za seriju, a nisam preterano - to što trejler izgleda poput nove sezone Chilling Adventures of Sabrina.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4360 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 26/09/2021 : 20:41:27  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Ma taj diverzitet se proširio na sve sekcije filmmakinga i snimanja serija pa do ocjenjivanja istih. Opet je na Emmyjima ispalo skandalozno što nitko od nebijelih glumaca nije dobio Emmyja. Kriteriji su se izvrnuli, nisu bitne ni zasluge, nego se gleda uključenost i participacija, sve se svelo na krutu statistiku i brojke.

Uglavnom, kao veliki poklonik source materiala, nadam se da će Sandman ipak ispasti uspješan. Glumci na papiru izgledaju dobro, Gaiman je dosta involviran što bi moglo značiti da ostatak kreativne ekipe neće previše skretati u vlastite interpretacije stripa. Jedino kao problem vidim to što je strip dosta lepršav po radnji i ima dosta one shot priča koje ne spadaju pod glavnu radnju pa će se morati možda širiti sama suština stripa na neke neprikazane scene i sfere.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47166 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/09/2021 : 21:12:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Bah,pa filmska industrija prati politiku oduvik. Prije kojih stotinjak godina https://youtu.be/ebtiJH3EOHo a da ne navodimo i gomilu westerna di su bili glumci Indijanci. Uglavnom, dobro je dok su još uopće ljudi u filmovima. Bilo kakvi.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1612 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 26/09/2021 : 21:50:44  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote

Po meni je do sad najbolje reko Beva, nije vazno di ko koga igra, najvaznije je da ispadne dobro i kvalitetno.

Kolko sam vidio, dolje u filmskom podforumu nikoga nije smetalo da Dev Patel igra sira Gawaina i Davida Copperfielda makar je smedji, jer su i jedan i drugi film ispali dobro, a on je dobar glumac. Britanska skola.

Problem je kada se takve promjene rade naustrb kvalitete. Vidjet cemo.

Nego, jel izasla serija Y The Last Man?

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 26/09/2021 : 23:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Potpisujem!
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000