Author |
Topic |
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 14/10/2021 : 18:36:06
|
Eto ljudi, dajte štagod preporuka za dobar avanturistički strip
Možda zvuči banalno ovo šta tražim s obzirom da gomila stripova može spadati pod ovaj žanr, no mislim da nije baš tako jednostavno naći dobar avanturistički strip. Po meni bi dobar takav strip trebao imati ove karakteristike:
- ne pretjerano ozbiljan ton, znači neka ima nešto opušteniju atmosferu, no opet da nije primarno humoristični strip - zanimljive i dobro karakterizirane likove - radnju koja se po mogućnosti ne odvija na jednom mjestu, već se likovi kreću po različitim državama, teritorijima i slično - ne previše nasilja - dobar omjer akcijskih scena i "pauza" u radnji, odnosno strip ne bi trebao juriti 100 na sat cijelo vrijeme
Ajde, baš me zanima šta biste ubacili u ove gabarite
|
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26836 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
RadioClash
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1670 Posts
Member since 20/11/2015 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9403 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Edi B
Average Member
Croatia
800 Posts
Member since 21/05/2020 |
|
ridiculus
Senior Member
1693 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 14/10/2021 : 19:28:28
|
Usagija Yojimba bismo mogli preporučiti skoro za bilo šta, ali pre bih rekao da je mešavina žanrova nego čista avantura.
Taj žanr je cvetao u doba novinskog stripa, kada su egzotični predeli zemaljske kugle još imali mističnu privlačnost kod šire čitalačke publike.
I tako mi se očigledan odgovor jasno nameće, ispunjavajući sve kriterijume koje si naveo.
Kevin the Bold.
Jedino što je star 50-70 godine, pa ne znam kako bi ti taj aspekt legao.
Među japanskim stripovima, po meni Saiyu yoenden (nešto kao "putovanje magičnog majmuna na Zapad", aka priča o San Gokuu).
Eto, dva stripa koja nigde ne mo'ž čitati . Mrzećeš me zbog toga, znam. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
naker
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
CountCagliostro
Starting Member
44 Posts
Member since 17/07/2018 |
|
jagodanbg
Senior Member
2814 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
BeaGea
Advanced Member
3521 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 14/10/2021 : 21:21:46
|
quote: Originally posted by Paka01 - ne pretjerano ozbiljan ton, znači neka ima nešto opušteniju atmosferu, no opet da nije primarno humoristični strip - zanimljive i dobro karakterizirane likove - radnju koja se po mogućnosti ne odvija na jednom mjestu, već se likovi kreću po različitim državama, teritorijima i slično - ne previše nasilja - dobar omjer akcijskih scena i "pauza" u radnji, odnosno strip ne bi trebao juriti 100 na sat cijelo vrijeme
Lumpen! |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
vukozec
Advanced Member
4968 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10358 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 14/10/2021 : 22:44:34
|
Paka, ovaj tvoj opis u potpunosti odgovara klasičnim BD stripovima (od 60-ih do 80-ih) čije scenarije potpisuju Charlier, Van Hamme, Greg da spomenem samo najistaknutije. Ako bi dodavali karikaturalne likove tu su stripovi po scenariju Hergea, Goscinnyja, Peyoa, Franquina, Waltheryja i dr.
Takvih stripova ima kod velikana američkog novinskog stripa, kod Marvela i DC-a prije nego se krenulo u nekakvo "duboko psihologiziranje", zatim engleski novinski strip, Prattovi stripovi, a naravno da toga ima i kod Bonellija od MM-a nadalje pa kod mangi ... |
Edited by - Peyo on 14/10/2021 22:45:12 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7277 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
|
BeaGea
Advanced Member
3521 Posts
Posted - 15/10/2021 : 07:57:25
|
quote: Originally posted by Peyo
Paka, ovaj tvoj opis u potpunosti odgovara klasičnim BD stripovima (od 60-ih do 80-ih) čije scenarije potpisuju Charlier, Van Hamme, Greg da spomenem samo najistaknutije. Ako bi dodavali karikaturalne likove tu su stripovi po scenariju Hergea, Goscinnyja, Peyoa, Franquina, Waltheryja i dr.
Takvih stripova ima kod velikana američkog novinskog stripa, kod Marvela i DC-a prije nego se krenulo u nekakvo "duboko psihologiziranje", zatim engleski novinski strip, Prattovi stripovi, a naravno da toga ima i kod Bonellija od MM-a nadalje pa kod mangi ...
Nisam siguran da baš dobar dio njih svi zadovoljava ovaj kriterij: radnju koja se po mogućnosti ne odvija na jednom mjestu, već se likovi kreću po različitim državama, teritorijima i slično |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10358 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 15/10/2021 : 09:08:43
|
Nisam razradio po junacima, navest ću neke najistaknutije.
Charlier stripovi: Barbe-Rouge/Riđobradi, Tanguy et Laverdure, Buck Danny. I kod nas malo poznati ili nepoznati La Patrouille des Castors (sjajan serijal o mladim izviđačima, kod nas nažalost nepoznat), Valhardi (Charlier je tu manjim dijelom), Tiger Joe, Marc Dacier i dr..
Van Hamme: XIII, Largo Winch, Thorgal, Blake and Mortimer (Van Hamme je tu djelomično) i dr.
Greg: Bernard Prince, Bruno Brazil, Luc Orient i dr.
Za Bonellija znate bolje od mene tko zadovoljava ove kriterije od Martyja pa do Texa.
Što se tiče superheroja iz američkih stripova masa njih zuji po svijetu i zadovoljava Pakine kriterije.
|
Edited by - Peyo on 15/10/2021 12:12:06 |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 15/10/2021 : 09:28:47
|
Nitko ne spominje Nury-a i njegove radove: Kako se obogatiti..., Katanga, Zlato i krv, Sin sunca, Sials Corey. Po meni očigledni primjeri. Posebno bih istaknuo Sommerovog Frank Cappu.
A kako Paka voli američane (pa možda nije čitao) toplo preporučam Top Cow-ov run na Tomb Raideru sa kraja 90-ih. Ja imam fantastično DHC-ovo Tomb Raider Archives izdanje i meni je sam strip totalno ludilo, prvo crtež Andy Parka u prvoj knjizi je apsolutno ludilo (nisu ni drugi crtači loši, ali Andy baš osjetno odskače kvalitetom), a drugo je da je strip prokleto zabavan i sve frca od nerealno nenormalne akcije. ;)
EDIT. OK, sada vidim da se moji prijedlozi baš i ne poklapaju po svemu sa onime što Paka traži, ali i dalje stoji da su to sve odlični stripovi i da bi ih valjalo pročitati.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 15/10/2021 09:44:08 |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 15/10/2021 : 10:08:46
|
Ovako na prvu loptu - Largo Winch, Gipsy od Marinia, Jugurta, Lutka od slonovače od Franza, Tanguy & Laverdure, možda čak i Thorgal.... |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
1Euro
Advanced Member
12494 Posts
Member since 17/07/2008 |
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31045 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 15/10/2021 : 11:57:51
|
Marti Misterija svakako |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38104 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
BeaGea
Advanced Member
3521 Posts
|
ridiculus
Senior Member
1693 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 16/10/2021 : 11:04:08
|
Što se tiče američkih stripova:
Barksovi radovi bi bili očigledan odgovor, pre nego Usagi, ali nisu ni oni uvek avanturistički. A i mislim da Paka zna za njih!
Princ Valijant bi takođe bio tačan odgovor, ali njegov ton (na stranu prezentacija, koja neće svakome da legne) je previše rezervisan i "uzvišen". Kevin the Bold je obrađivao slične pustolovine, na daleko prizemniji i duhovitiji način, a i Collinsov crtež je pun visprenosti i razigranosti, pa nikako nije u pitanju "sirotinjska verzija" Valijanta. Još uvek bi to bio moj prvi odgovor.
A onda, tu je gomila stripova, poput Bucka Rogersa (ko voli fantastiku), preko Terry and the Pirates do Johnny-ja Hazarda, koji su više ili manje čista avantura. Da ne pominjem gomile drugih stripova koji sadrže taj žanr u nekoj meri.
Danas ih ima mnogo manje, jer je koncept putovanja drugačiji. U ovo naše vreme cveta turizam, ne istraživanje. Peyo pominje superheroje ali nema ih mnogo koji sadrže misteriju i privlačnost nepoznatog, uz originalnu Fantastičnu četvorku. Čak ni X-Men, koji pod Claremontom putuju svugde po kosmosu i dimenzijama, a kamoli ovoj maloj planeti, nemaju taj šmek pustolovine i otkrivanja novog.
Od italijanskih, Marti Misterija - da, meni najinteresantniji italijanski strip kada sam bio klinac, verovatno zbog žanra, ali danas mi deluje vizuelno daleko - i predaleko - manje privlačno nego ono što je Castelli pre toga radio sa Tacconijem, ali što, opet, nije čista avantura.
|
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 16/10/2021 11:15:50 |
|
|
Topic |
|