Author |
Topic |
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 18/10/2021 : 12:25:53
|
quote: Originally posted by naker
Onda ga slobodno overi jer Warheads i King City su rađeni na isti fazon, praktički isti crtež, humor, atmosfera, setting itd
King City je ono što volim kod Brandon Grahama: potpuno opičeno blesavljenje (kao što recimo radi Janjetov) uvijeno u SF, simpatičan humor, a prelepo nacrtano. BG tu i tamo ubaci i da mu je glavni uzor Moebius. Humor je super, nema ga mnogo, ali treba se udubiti u crtež, pa se tu nađe svašta. Osim svih blesavih stvari koje može da radi mačka Earthling u stripu, samo bih jedan detaljčić: video igrica koju igra Joe ima dugmiće "Fart" i "Neglect". Dve dosta korisne funkcije i inače, ne samo za igricu. Moram ponovo da pročitam Multiple Warheads, prošlo je mnogo godina od kad sam ga čitao poslednji put. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 18/10/2021 : 17:58:34
|
STRIPOVSKA BALJEZGANJA #6
Živimo u vremenu daleko najboljih izdanja stripova što se tiče tehnikalija na prostorima bivše Jugoslavije. Ne samo što je tržište uistinu krcato raznoraznim naslovima, već i što se tiče opreme imamo izbora kao nikad do sada. Čisto primjera radi, Fibrini box-setovi Vrha Bogova i Sin Cityja izgledaju fenomenalno, reprodukcija i papir kod najnovijeg izdanja Morta Cindera su nešto što ostatak svijeta može samo sanjati, Darkwoodove Hronike Conana su bogovska izdanja koja je naprosto divota gledati i držati u rukama, Libellus je već godinama top klasa šta se tiče tehničke opreme, itd itd... Malo po malo i neki drugi izdavači preuzimaju sličan model (npr. Strip-Agent s Tornjevima Bois-Mauryja)... Ukratko, ogroman je izbor "ultimativnih, tehnički savršenih izdanja".
Međutim, ono s čime se vjerojatno nećete složiti sa mnom je taj koncept "ultimativnog" izdanja. Naime, smatram da "luksuzno" nije uvijek "ultimativno", već ovisi od stripa do stripa.
Na polici imam ultimativno izdanje Mooreovog Swamp Thinga, a nije u pitanju ni Fibrino ni Darkwoodovo izdanje. Nije ni američki absolute, nije ni deluxe ni ništa slično... Ako mene pitate ultimativno izdanje ovog stripa je najobičniji Vertigov trejd na novinskom papiru i sa "starim" bojama. Neki stripovi zbog svog sadržaja, atmosfere i efekta za mene najbolje funkcioniraju u takvom jednostavnom izdanju. Fibrino i Darkwoodovo izdanje mi jednostavno izgledaju previše luksuzno za takav strip i atmosferu koju donosi. Hellblazer je npr. drugi primjer, Vertigovi trejdovi su mi fenomenalni za taj šporki urbani punk đir, za novinski papir i zagasite boje i nema tog deluxea koji može prenijeti taj osjećaj na sličan način. Darkwoodov Conan: Divlji Mač je možda i najbolji primjer; pretjerano velikih dimenzija, glomazno za čitati i teško za rukovati, po osjećaju i dojmu ne može parirati Dark Horseovim "telefonskim imenicima" koji djeluju baš onako kao pulp literatura koja na trenutke nema savršeno kristalan otisak, no za takav strip ne mogu zamisliti bolju prezentaciju. S druge strane (čak ako i zanemarimo Darkwood) Marvelovi reprinti u obliku omnibusa sa sjajnim stranicama i kristalnim tiskom djeluju sterilno i ubijaju jedan (po meni) bitan faktor doživljaja stripa.
TL,DR: Pojam "ultimativno izdanje" nije i ne bi trebao biti jednak za svaki strip. Ono što je ultimativno za npr. Sandmana, po mom mišljenju nije, ne može i ne mora biti jednako za Conana. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 18/10/2021 17:59:37 |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12515 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 18/10/2021 : 19:42:48
|
Ne bih svoje SC trejdove Swampija zamijenio za deluks/absolute ni za džabe. Savršeni takvi kakvi jesu. Ne vidim šta bih dobio time da su npr. tvrde korice u pitanju, samo će mi biti nezgodnije za listanje, a neće pomoći sadržaju nimalo. Velik broj HC što sam imao sam zamijenio i nabavio SC verzije. Onako kako su prvobitno izlazili, što se tiče formata, boje, papira itd., tako treba i da se reprintuju (bar u velikoj većini slučajeva). Donekle razumijem kad ljudi uzmu neko ultra izdanje stripa koji im je baš drag, ali letenje za tim ultimativnim izdanjima ne. Ludilo mi je kad neko komentariše vanjštinu stripa, tipa "strip brutalno izgleda". |
|
|
john connor
Senior Member
Serbia
2702 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 18/10/2021 : 20:17:29
|
Paka je ovde pogodio sustinu, i ja imam slicno misljenje, 100% se slazem za Hellblazer, takav ugodjaj samo trejdovi, sa novinskim papirom, kako je ova nova serija i uradjena, imam ih, i prezadovoljan sam, tu ne treba ni ogromoan format, ni ne daj boze sjajni papir. Sve u sredu, ultimativno izdanje ne znaci samo ogroman formaty hc, dodatke i sl, nego izdanje prilagoditi konkretnom stripu.
Sa druge strane, sto se tice Swampyja, Dw izdanje mi je potaman, ponajvise zbog formata, 26x17, koji je generalno najbolji za amere, i odlicnog papira, tako da to ne bih menjao za regular tpb... |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3994 Posts
Member since 28/03/2003 |
|
naker
Advanced Member
4557 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 18/10/2021 : 21:26:27
|
quote: Originally posted by KuntaKinte King City je ono što volim kod Brandon Grahama: potpuno opičeno blesavljenje (kao što recimo radi Janjetov) uvijeno u SF, simpatičan humor, a prelepo nacrtano. BG tu i tamo ubaci i da mu je glavni uzor Moebius. Humor je super, nema ga mnogo, ali treba se udubiti u crtež, pa se tu nađe svašta. Osim svih blesavih stvari koje može da radi mačka Earthling u stripu, samo bih jedan detaljčić: video igrica koju igra Joe ima dugmiće "Fart" i "Neglect". Dve dosta korisne funkcije i inače, ne samo za igricu. Moram ponovo da pročitam Multiple Warheads, prošlo je mnogo godina od kad sam ga čitao poslednji put.
A imao sam utisak da će ti King City leći Meni su presmešne Grahamove igre rečima kada mačka katapultom nešto gađa to se zove cat-apult, ili hacijenda u kojoj mačke žive se zove cat-ienda Warheads dođe kao unapređena verzija King Cityja jer kolor diže crtež na još jedan viši nivo
Što se tiče diskusije oko ultimativnog izdanja slažem se da zavisi od slučaja do slučaja.. Meni su npr Fables sasvim dovoljni u TPB formatu na engleskom i ne bih ih menjao za nešto drugo. Dok npr kada se za Močvarka stavi mahovina na korice to mi je sjajan detalj jer kada držiš strip u rukama imaš taj taktilni ugođaj koji te uvuče u priču i stvara iluziju kao da i ti gacaš po močvarama Luizijane.. Po meni je DW Swamp Thing ultimativno izdanje |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 19/10/2021 : 11:18:44
|
quote: Originally posted by naker A imao sam utisak da će ti King City leći Meni su presmešne Grahamove igre rečima kada mačka katapultom nešto gađa to se zove cat-apult, ili hacijenda u kojoj mačke žive se zove cat-ienda Warheads dođe kao unapređena verzija King Cityja jer kolor diže crtež na još jedan viši nivo
Da, da, ima toga dosta. Meni je urnebesno bilo na početku kad Joe koristi mačku kao sačmaricu, pa je "repetira", a ona "kaže" "chick chak!"
Enivej, veličina i format: slažem se konsenzusom ovde , uvek sam za originalni format kako je strip prvobitno objavljen, jer je u većini slučajeva za taj format i bio osmišljen i nacrtan. Meni je recimo ovaj format u kome Fibra objavljuje Batmana apsolutno preveliki i preglomazan. Ajd za neke knjige ima smisla, ali za većinu ne. Isto važi i za Sandmana. Opet, ono što radi ČK sa smanjivanjem formata je isto pogrešno, naročito recimo sa Belim vizezom i Kletvom Belog viteza, gde em je smanjeno, em su linije iskrzane jer je pogrešno urađena priprema za štampu (verovatno u samoj štampariji), pa se crna iz crnog kanala "prelila u ostale kanale". |
Edited by - KuntaKinte on 19/10/2021 11:20:25 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8012 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 19/10/2021 : 16:44:16
|
HULK: Gray
Scenarij: Jeph Loeb Crtež: Tim Sale Godina objavljivanja: 2003. - 2004. Izdavač: Marvel Žanr: SF
Ako bi morao rangirati, Sivog bi Hulka stavio na treće mjesto od ukupno četiri ukoliko gledamo mini-serijale "u boji" koje su Jeph Loeb i Tim Sale svojevremeno odradili za Marvel. Nije mi slab kao recimo Kapetan Amerika, no nije me ni nešto posebno dojmio na isti način na koji su to uradili Spider-Man i Daredevil. Loeb nam ovdje još jednom donosi priču o začetku ljubavi koja je završila tragično i pritom radi jednu skroz zanimljivu analizu karaktera Brucea Bannera, ali i samog Hulka. Treba napomenuti da ovaj strip ne prikazuje samo odnose između Brucea Bannera i Betty Ross, već nas upoznaje i s vječnom unutarnjom borbom koju Banner vodi s Hulkom, baš kao i komplicirani odnos koji Betty i Hulk tek počinju razvijati. Možda se na prvu čini previše komplicirano, no budite uvjereni da Loeb majstorski vodi priču. S druge strane, često sam za vrijeme čitanja imao dojam da je strip pomalo prazan. Previše je tu nepotrebno ogromnih kadrova kroz koje je dovoljno tek brzinski proletjeti tako da se ovih šest brojeva može stvarno brzinski pročitati. Nisam baš pretjerani ljubitelj ovakve dekompresije, iako to možda dobrom dijelu čitatelja i neće pretjerano smetati.
Saleov crtež je odličan, kao i skoro svaki put i na tom području stvarno nemam nikakve zamjerke. Odlično nam dočarava to meni oduvijek zanimljivo i intrigantno atomsko doba ranih 60ih godina prošlog stoljeća, kako kroz prikaz arhitekture, tako i kroz izrazito atmosferičan prikaz pustinjskog krajolika na kojem se odvija većina radnje. Njegovi me radovi uvijek ispočetka oduševe, baš ih uživam gledati.
-----------------------
S pročitanim Hulkom službeno mogu reći da sam pročitao sve stripove koje su Loeb i Sale radili zajedno. Bilo je tu svačega, od vrhunskih stripova pa do jedva čitljivih gluposti, no moram priznati da sam u globalu više nego zadovoljan. Kada bih rangirao sve njihove stripove, lista bi otprilike ovako izgledala:
1. Batman: The Long Halloween 2. Batman: Dark Victory 3. Superman: For All Seasons 4. Spider-Man: Blue 5. Challengers of the Unknown Must Die! 6. Daredevil: Yellow 7. Hulk: Gray 8. Batman: Haunted Knight 9. Captain America: White 10. Catwoman: When In Rome 11. Wolverine / Gambit: Victims |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8012 Posts
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7268 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 19/10/2021 : 17:54:43
|
Ja sam baš danas pročitao Batman: Haunted Knight i Catwoman: When In Rome te time pročitao sve što je ovaj dvojac radio a da se tiče Batmana. Slabi su ovo stripovi na temelju kojih mi se čini da su Loebova i Saleova karijera išle u suprotnim smjerovima - dok je Sale s godinama sve bolji, Loeb je sve lošiji. Na kraju njihova najbolja suradnja stvarno ispada The Long Halloween, s tim da je meni i on tek ok strip i daleko od bilo čega posebno pamtljivog ako izuzmemo Saleov crtež. Što povlači pitanje ima li što Saleovo, a da je bolje od radova s Loebom?
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 19/10/2021 : 18:19:59
|
quote: Originally posted by Shaner
dok je Sale s godinama sve bolji, Loeb je sve lošiji.
Mišljenja sam da je na Loebov karijerni put uvelike utjecala smrt njegovog 17-godišnjeg sina Sama 2005. godine. U to je vrijeme Jeph Loeb počeo izbacivati sve slabije radove i po mom se mišljenju nikad više nije vratio na razinu na kojoj je bio prije.
Što povlači pitanje ima li što Saleovo, a da je bolje od radova s Loebom?
Baci oko na Superman: Kryptonite koji je crtao Sale, a pisao ga je Darwyn Cooke. Meni je doduše Sale baš najbolji upravo sa Loebom tako da ne mogu puno toga preporučiti :-/ Također, jest da je s Loebom, ali preporučam i Superman For All Seasons. Prelijep strip. |
Edited by - Paka01 on 19/10/2021 18:21:41 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7268 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 19/10/2021 : 20:07:20
|
ima li sale ista da nije sa loebom? onaj billi, gde je lepo crtao detroit... i to je sve cega se secam.
|
Edited by - Vlaadisha on 19/10/2021 20:07:40 |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 19/10/2021 : 20:08:51
|
quote: Originally posted by Paka01
Baci oko na Superman: Kryptonite
na drugom topicu si mu odgovorio da ti je taj dosadan i da nisi odmakao od prve sveske |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12515 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 19/10/2021 : 20:20:16
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
ima li sale ista da nije sa loebom? onaj billi, gde je lepo crtao detroit... i to je sve cega se secam.
Leb i sol. |
Have mercy |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3994 Posts
Member since 28/03/2003 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 19/10/2021 : 20:51:40
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
quote: Originally posted by Paka01
Baci oko na Superman: Kryptonite
na drugom topicu si mu odgovorio da ti je taj dosadan i da nisi odmakao od prve sveske
Pa možda se njemu svidi više nego meni |
|
|
naker
Advanced Member
4557 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 19/10/2021 : 21:28:49
|
Paka jel ti Hush stvarno toliko loš da ni ne zaslužuje mesto na Loeb/Sale rang listi
Sale je crtao Hush? |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8012 Posts
Posted - 19/10/2021 : 21:32:45
|
Paka jel ti Hush stvarno toliko loš da ni ne zaslužuje mesto na Loeb/Sale rang listi
Pokušaj humora ili samo glupo pitanje? |
|
|
naker
Advanced Member
4557 Posts
|
ridiculus
Senior Member
1692 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 19/10/2021 : 23:18:13
|
Treći čovek saradnje Loeba i Salea je bio Archie Goodwin; on ih je spojio na specijalima serijala Legends of the Dark Knight, i on je bio urednik The Long Halloween.
Pre toga je Sale crtao priču Blades u okviru Legends of the Dark Knight, u saradnji sa drugim Goodwinovim pulenom, Jamesom Robinsonom. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 19/10/2021 23:20:19 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 20/10/2021 : 08:47:49
|
Blades je simpatična priča, isto kao recimo i Date Night koju je Sale radio s Cookeom, no ništa pretjerano vrijedna pamćenja. Inače, nekidan sam nabasao na strip The Amazon koji je Sale radio sa Stevenom T. Seagleom za Dark Horse i vizualno izgleda super, no nisam ga još pročitao. |
|
|
Topic |
|