forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 379

Alex Ferguson
Starting Member

19 Posts

Member since 29/04/2019

Posted - 14/11/2021 : 09:53:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Alex Ferguson a Private Message  Reply with Quote
Baš me zanima procenat kupaca ČK izdanja koji gleda gde je izdanje štampano, i po tome se odlučuje na kupovinu.
Ili bolje promila?
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 14/11/2021 : 10:05:20  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Ah, drama o Roto/Simbol se nastavlja :-)
Rotografika je dobra, ali nije savršena kao što vlada ubeđenje.
Simbol je imao propusta, ali su bolji nego što ih bije glas, i konstantno su bolji. Uostalom, i drugi izdavači štampaju ili su štampali kod Simbola. Darkwood je uradio Čudotvorca tamo, ako se ne varam, pa ih niko nije prozivao zbog toga.
Grafostil je dobar.
Prevara jer se štamparija promeni? Malo preterno, zar ne? Zaboga, i štamparije imaju svoje rokove i kapacitete.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6365 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 14/11/2021 : 10:17:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Za razliku u Jeremiah-ima, fino uzmite S-A izdanje i ČK pa usporedite. Poprilična razlika, pogotovo što su S-A integrali od 4-12 tiskani u Denoni koja mi moram priznat djeluje bar za koplje iznad Stege (integrali 1-3 su tiskani u Slo, vj Rustemagićev uvjet...?). Za DW i npr Komikova izdanja iz Simbola sam već naveo, a mislim da su se neki i složili da je kvaliteta veća u odnosu na njihov rad za ČK. Mora tu biti nečega, tj DW-ovci i Vuk iz Komika vj posvećuju puno veću pažnju svojim izdanjima u odnosu na ČK koja to vj odrađuje rutinski, tj vj kao da tiskaju kataloge za neki lanac prehrane.
Ugl da, ja sam jedan od debila koji u zadnje vrijeme jako važe gdje se što tiska od ČK, pa sam spreman nekome iskrcat višak love za kvalitetnije izdanje.
Evo za primjer, uzeo sam ČK Tornjeve jer su sva 3 iz Rotografike, ali sam isto tako uzeo Aaronovog Punishera iz Simbola jer ''nemam izbora''. :)

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 14/11/2021 10:20:29
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2762 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 14/11/2021 : 10:27:42  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by karven

Ah, drama o Roto/Simbol se nastavlja :-)
Rotografika je dobra, ali nije savršena kao što vlada ubeđenje.
Simbol je imao propusta, ali su bolji nego što ih bije glas, i konstantno su bolji. Uostalom, i drugi izdavači štampaju ili su štampali kod Simbola. Darkwood je uradio Čudotvorca tamo, ako se ne varam, pa ih niko nije prozivao zbog toga.
Grafostil je dobar.
Prevara jer se štamparija promeni? Malo preterno, zar ne? Zaboga, i štamparije imaju svoje rokove i kapacitete.

Samo jedno pitanje, uz sve rokove i kapacitete, zasto ne zadrzati istu stampariju za odredjeni serijal? Samo to, pa neka bude bilo koja...
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2762 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 14/11/2021 : 10:30:51  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

quote:
Originally posted by john connor

Sto se mene tice, bolje da nisu ni ulazili u stripove, ne bi se po..ali po desetinama naslova...one skracene amere da ne pominjem, to je vec nakaradno na kvadrat...a po toj logici svakom serijalu lose ide prodaja, jer na svakom su to napravili, a izdanja izlaze kao na traci...radovao sam se onomad i Dzeremaji, i Valijantu, sada mi stizu i Spiru i Talicni, i ovog potonjeg ce garant uajebati, jbg ludom radovanje...

ČK zaslužuje poprilično kritika, npr. skraćeni ameri, izbacivanje sadržaja, objavljivanje samo dijelova pojedinih "run-ova", ali se brate poprilično i pregoni. Upravo sam maksuz uzeo ponovo Džeremaje i prelistavao, gledao da li krckaju, puckaju, kakav je otisak, kakav je uvez i nisam našao nikakvu, ali baš nikakvu razliku u kvalitetu između integrala koje je radio Roto s onima iz Simbola. Čak mi se čini da je ponegdje kod Roto znala uletiti mutnije odštampana stranica. Ja stvarno ne vidim šta je, evo konkretno kod Džeremaje, "ujebano".

Navodili su ljudi stranama unazad, meni to godinama unazad smeta, ok vecini ne smeta, prodaje se opet dobro, nazalost...

Dzeremaja sam se resio, ako te bas zanima sta je problem kod simbola, maltene kod vecine, mogu ti kad stignem, poslati slike na viber, i to izdanje ce leteti...
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 14/11/2021 : 10:43:14  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo jedno pitanje, uz sve rokove i kapacitete, zasto ne zadrzati istu stampariju za odredjeni serijal? Samo to, pa neka bude bilo koja...

Pa koliko sam video Blub je sve u Roto odštampan, Tornjevi i Asteriks isto, sumnjam da su jedini, ali ne znam, ne zagledam te tehnikalije oko štamparije. Ja sam jedan od onih bolida koji sabijaju abnormalne količine stranica svakog dana, pa ne konstatujem mnogo šta je gde štampano. Kao što rekoh, rokovi štamparije i kapaciteti nekad imaju udela. Žao mi je što ti toliko smeta Simbol, po meni su sasvim korektni a štampa im je često bolja od Roto. No, hiljadu ljudi...

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2033 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 14/11/2021 : 10:56:23  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
Meni je neverovatno da ce ljudi (kvazi ljubitelji stripa!)odustati od serijala koji vole zato sto je stampan u drugoj stampariji. I nije u pitanju stampa nego povez i osecaj u ruci. Kupujem sve i svasta od svih izdavaca ali nisam primetio da je STAMPA losija u simbolu ili bolja u rotografici. Ocigledno da pojedninci nisu odrasli na ex-YU revijama, LMS-u/ZS-u nego su odmah poceli sa fibrom i libellusom pa im sve smeta.

Istina da Vuk posvecuje vise paznje izdanjima sto se tice simbola za razliku od CK pa to izgleda bolje. Mnoga bonelli CK izdanja cak nemaju ni uvez i to jeste budalastina ali ne treba kriviti stampariju nego izdavaca jer ocigledno se izjasni tipa "e uradite nam ovo sto pre, kako god da bude sto jeftinije". I ja, naravno, vise volim roto nego simbol ali bolje da ide dalje nego da se ugasi zbog skuplje stamparije.
CK amere ne kupujem pa necu ni da komentarisem skracivanje i izbacivanje sadrzaja.

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6365 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 14/11/2021 : 11:02:30  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by AleksandarN

Meni je neverovatno da ce ljudi (kvazi ljubitelji stripa!)odustati od serijala koji vole zato sto je stampan u drugoj stampariji. I nije u pitanju stampa nego povez i osecaj u ruci. Kupujem sve i svasta od svih izdavaca ali nisam primetio da je STAMPA losija u simbolu ili bolja u rotografici. Ocigledno da pojedninci nisu odrasli na ex-YU revijama, LMS-u/ZS-u nego su odmah poceli sa fibrom i libellusom pa im sve smeta.

Istina da Vuk posvecuje vise paznje izdanjima sto se tice simbola za razliku od CK pa to izgleda bolje. Mnoga bonelli CK izdanja cak nemaju ni uvez i to jeste budalastina ali ne treba kriviti stampariju nego izdavaca jer ocigledno se izjasni tipa "e uradite nam ovo sto pre, kako god da bude sto jeftinije". I ja, naravno, vise volim roto nego simbol ali bolje da ide dalje nego da se ugasi zbog skuplje stamparije.
CK amere ne kupujem pa necu ni da komentarisem skracivanje i izbacivanje sadrzaja.

E to da, ona najmanja Bonelli izdanja su užas, već sam pisao o tome i o tome kako sam sve prodao. Ćao-Bao.
Jep, razmažen sam.
Da me ne zanima kolekcionarstvo, onda bi mi skenovi i knjižnica bili sasvim dovoljni, a nije da nisam hrpu stripova tako i pročitao, vj i puno više nego što sam ih kupio...jbg biram, a od birača nema jebača.

Go to Top of Page

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 14/11/2021 : 11:13:42  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sto se mene tice, bolje da nisu ni ulazili u stripove, ne bi se po..ali po desetinama naslova...

Ako bih morao da izaberem jednu tvrdnju sa foruma sa kojom se apsolutno ne slažem, to bi bila ova. Bukvalno kažem HVALA Čarobnoj knjizi što su ušli u strip izdavaštvo i što su mi omogućili veliki broj izdanja francusko-belgijske škole koja me najviše interesuje. I to po vrlo prihvatljivim cenama, a i tehnički su u proseku sasvim zadovoljavajuća izdanja, bar po mojim merilima.

Naravno da treba uputiti i kritiku ČK kad ima razloga za to. Zasmetaju mi nepravilnosti u pojedinim prevodima, ali još je to i dobro kad se uzme u obzir šta se sve vodi kao "prevod" kod nekih izdavača beletristike (u nekim Laguninim knjigama bukvalno ima gramatičkih grešaka kakve se ne javljaju u sastavima učenika petog razreda.)

Upoređuje se otisak Džeremaje kod Strip-Agenta i Čarobne knjige, a previđa se da je ČK izdanje na većem formatu i po neuporedivo nižoj ceni! Kupio sam prva tri SA integrala, a onda se pojavila ČK sa integralima koji su tada u promo periodu koštali 900 din! Dobro, sad su poskupeli, koštaju 1350 po primerku, ali i dalje je to manje od polovine cene SA (koja je trenutno kod nas 2995 din)! Navodim cene iz striparnice Alan Ford jer tamo kupujem. Verujem da je ovaj odnos cena drugačiji van Srbije, ali za mene lično kao kupca nema dileme.

Dakle, ČK nije savršen strip izdavač, ali u mojim očima su itekako pozitivna pojava. Nisam dovoljno platežno jak da bih jurio "savršena" izdanja, zadovoljan sam i ovako. I radujem se kad na polici vidim i Džeremaju, i Tornjeve, i Sedam života kopca, Velikog mrtvaca, Inakala... i mnoge druge stripove koje ne bih imao. Naravno, zadovoljstvo je još veće kad ih čitam.

Ah da - i jedno nepopularno mišljenje - volim i papir koji koriste. Sviđa mi se tačno ta količina sjaja.
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2033 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 14/11/2021 : 11:15:34  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DiSkAcH

E to da, ona najmanja Bonelli izdanja su užas, već sam pisao o tome i o tome kako sam sve prodao. Ćao-Bao.
Jep, razmažen sam.
Da me ne zanima kolekcionarstvo, onda bi mi skenovi i knjižnica bili sasvim dovoljni, a nije da nisam hrpu stripova tako i pročitao, vj i puno više nego što sam ih kupio...jbg biram, a od birača nema jebača.

Da, jesu katastrofa ali ih imam u kolekciji i mnogo sam pazljiviji kad ih citam. Do sada mi se ni jedan strip nije raspao.

I ja sam kolekcionar (99% kolekcije mi je u mintu! / jedna cela soba je samo u policama sa stripovima) ali ne bih odustao od nekog stripa koji me zanima jer je stampan u nekom stampariji koja mi nije po ukusu. Npr. ne volim SC izdanja kad je A4 format u pitanju ali uzimam Modesty stripove iako bih voleo da je HC. I ne podnosim fibrine debeljuce (zivi mrtvaci, stranci u raju...) pa ih imam u kolekciji i uzivam u njima. Ipak mi je bitniji strip nego kako ce mi izgledati na polici.

Groucho Marx
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2033 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 14/11/2021 : 11:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sto se mene tice, bolje da nisu ni ulazili u stripove, ne bi se po..ali po desetinama naslova...one skracene amere da ne pominjem, to je vec nakaradno na kvadrat...a po toj logici svakom serijalu lose ide prodaja, jer na svakom su to napravili, a izdanja izlaze kao na traci...radovao sam se onomad i Dzeremaji, i Valijantu, sada mi stizu i Spiru i Talicni, i ovog potonjeg ce garant uajebati, jbg ludom radovanje...

Sto se mene tice, bolje da nisi napisao ovakvu glupost. Da su samo objavili Asterixa ovako kako jesu, treba im odati priznanje. Evo sad i Talicni a da ne pricam o svemu sto su objavili.
Zasto ti ne objavis nesto pa da vidimo kako ce da izgleda.

Da li bi placao pomenute serijale da su stampani u rotografici po libellusovim cenama? Siguran sam da bi onda smarao o ceni stripa. Ti ocekujes da cena bude niska, da se serijal radi u najboljoj stampariji iako se ne prodaje dobro i da sve ide brzo. Ne moze to bas tako.

Groucho Marx
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6365 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 14/11/2021 : 11:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Nisam se dobro izrazio, neću se riješit nekog stripa zbog tiskare ako me zadovljava kvalitetom (ne mora biti savršena, ali mora biti zadovoljavajuća), mali Bonelliji to nisu.
A i dok imam izbora između ČK Simbola ili nečeg skupljeg od nekog drugog, uzet ću vj to izdanje, tj zavisi i o razlici u cijeni i o tome koliko mi znači određeni strip.
Ja sam morao dosada hrpu puta zamjeniti izdanja tiskana u Simbolu, i na svu sreću pa barem ima tu mogućnost, ali mi je malo dosadilo a i neugodno mi je više...
I ja sam zahvalan za hrpu toga što je ČK izdala po fantastičnim cijenama, samo nikako ne kužim ovu politiku sa Simbolom i fušerajem što kod drugih Sr izdavača nije praksa.
Tako da bi bilo dobro da samo pojačaju kontrolu Simbol izdanja, ili da kod njih ne tiskaju stripove...ili da nastave kao do sada što vj i hoće jer su izdavač za mase koliko kužim, a mi ćemo glasati novčanicima.

Edited by - DiSkAcH on 14/11/2021 11:34:18
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2301 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 14/11/2021 : 11:53:41  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Karvene, štampa u Simbolu nije problem.
Nemoj zezati, sto puta ljudi kažu jedno te isto. To važi i za DW i za Komiko i za sve izdavače koji štampaju u Simbolu, a to je popucala plastifikacija posle čitanja. Slično je i sa AMD štamparijom. Pročitao sam Miriklmen pre mesec dana , i na prvoj knjizi mi je pukla plastifikacija na drugoj nije. Znači niko ne kritikuje ČK što puca plastifikacija. Ali bi ČK trebalo da prenese Simbolu i AMDu da treba da porade na tome.
E sad, nisam štampar, ne znam da li je do nedovoljnog pritiska prilikom formiranja žlebova uz riknu ili do suviše tanke folije ili neadekvatne temperature prilikom lepljenja. Nije ni važno. Znam samo da ne mora tako jer imam gomilu drugih knjiga i stripova kojima ne puca plastifikacija prilikom čitanja...

A što se štampanje svih stripova na istom papiru tiče, to ne vredi ni spominjati...

Resistance is futile.

Edited by - borg on 14/11/2021 11:55:54
Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 14/11/2021 : 12:02:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
Nijednom drugom izdavaču se ni približno ovoliko ne ističu loše i/ili "loše" strane, dok se mnoge dobre guraju pod tepih.

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 14/11/2021 : 12:12:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

Kompromis... Lošije ide prodaja, pa ili da prekinu serijal ili prebace u jeftiniju štampariju...

Pouzdano znaš da je štampa u Simbolu jeftinija ili nagađaš?

Što se tiče Grafostila, ajde prvo da vidimo kako će izgledati njihov strip u A4. Dosad sam vidio samo Y i to je veoma dobro urađeno izdanje.

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2301 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 14/11/2021 : 12:16:57  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Što se mene tiče, ČK izdaje Asterixa, Taličnog i Valijanta koji se izdaju kompletni na ovim prostorima jednom u dvadeset-trideset godina, pa je naravno kvalitet poželjan i očekivan. I svaka brljotina neprihvatljiva.

A ČKu se prigovara zbog neverovatne količine brljotina iz prošlosti. Niko ne spori napredak u poslednje vreme. Ali smo morali da izližemo tastature dok nisu shvatili da neke stvari treba menjati.

Roto je skuplja nego Simbol, pouzdano znam.

Edit: Grafostil je jedna od kvalitetnijih štamparija, al, što kažeš, ajd da sačekamo veća izdanja. Ja imam ovaj strip grčkog autora, i nemam zamerki.
Dal ima ijedan drugi izdavač koji je tutkalio HC izdanje umesto da ga šije? Ja se ne sećam?

Resistance is futile.

Edited by - borg on 14/11/2021 12:21:14
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 14/11/2021 : 13:25:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:

A što se štampanje svih stripova na istom papiru tiče, to ne vredi ni spominjati...

To niko ne može da ti garantuje. Zašto? Zato što smo zemlja trećeg sveta. Štampar poruči isti papir, dobije tri različita. Pa se ti žali za jedan sanduk, a drugi naručuju po milion. Dileri papira neće ni da ti odgovore na mejl. Da ne govorimo da je tek sada u doba nestašice papira problem.

Što se tiče večne Roto/Simbol diskusije, Roto kad se ne trudi (često) je gora od Simbola kad se trudi (ne često). Hoće li se neko potruditi ili neće nemaš pojma unapred. Pa ako već moraš da se kockaš, bolje se kockaj za osetno (ponekad i duplo) manje pare kod Simbola. Da sam izdavač, ništa ne bih štampao u Roto (doduše, ni u Simbolu, ni u AMD - Roto barem šalje mejlove umesto da bez blama zove u pola sedam ujutru ili pola dvanaest noću - tako da nisam izdavač).

Drugim rečima, prema forumski priznatim standardima štampe DEKARA 9001:2021, i Roto i Simbol ne valjaju, a jedan od njih je pride i preskup za ono što nudi.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
524 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 14/11/2021 : 13:44:21  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
Nadovezat cu se samo na skracivanje americkih stripova. Netko je na forumu vec objasnjavao da su nasi izdavaci zapoceli tu praksu prije 20 godina jer nije bilo tiskare u regiji koja je tehnicki mogla napraviti originalni americki format, a B5 je bio najblizi tome.

Osobno mi taj jedan cm po visini ne mijenja dozivljaj prilikom citanja, i radije kupim takvo izdanje nego absolute format koji ima 300-400 stranica jer mi je to neprakticno za citanje. Fibrine absolute uglavnom uzmem ako su tanji, poput recimo Batman Godine prve, to mi je jos ok, nije pretesko, ne zauzima previse prostora, itd. Čudesni bi mi pak bili sto puta drazi da su upola tanji, bez dodataka.

Pokusavam reci da je meni osobno prakticnost dimenzija iznad estetskog dojma koji ostavljaju i ne ubrajam ih u nedostatke americkih stripova koje izdaju CK, Fibra, Bookglobe ili bilo koji nakladnik.

Edited by - PaoloRivera on 14/11/2021 13:49:09
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3326 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 14/11/2021 : 14:32:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Navodili su ljudi stranama unazad, meni to godinama unazad smeta, ok vecini ne smeta, prodaje se opet dobro, nazalost...

Kad neko žali što nekom neka prodaje ide dobro...po meni sve svoje argumente validni bili ili ne, izgubi.

Mnogo šta od komentara ljudi za bilo koja/čija izdanja mogu da stoje, samo nek ne polaze da su to nekakve apsolutne istine. Nisu, nema ih. To što TI preferiraš drugačiji format, to što je TEBI neka cena ispod/iznad koje bi išao, to što je TEBI takva naslovnica/štampa/štamparija/uvez nivo kakav tražiš, ne znači da je i drugima. Ovo mislim na sve, ne samo na Konora. Svako ima pravo da svojim novčanikom iskaže svoje mišljenje o izdanju.

Izađite iz svog mehura, i shvatite da i drugi imaju svoje standarde i prioritete.

Edited by - Red Marquis on 14/11/2021 14:35:00
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9042 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/11/2021 : 14:51:53  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PaoloRivera

Nadovezat cu se samo na skracivanje americkih stripova. Netko je na forumu vec objasnjavao da su nasi izdavaci zapoceli tu praksu prije 20 godina jer nije bilo tiskare u regiji koja je tehnicki mogla napraviti originalni americki format, a B5 je bio najblizi tome.

Osobno mi taj jedan cm po visini ne mijenja dozivljaj prilikom citanja, i radije kupim takvo izdanje nego absolute format koji ima 300-400 stranica jer mi je to neprakticno za citanje.

Nažalost, postoje tu konkretniji problemi vezani za fontove i format. Čitam sada Betmen koji se smeje i odabrani font u originalnoj kombinaciji - crvena slova i siva pozadina - onako umanjen i prenatrpan u oblačićima (rečenice u prevodu su duže) mi je praktično nečitljiv i sa odličnim naočarima za blizinu (!). Crvena slova na crnoj pozidini su još i čitljiva.

Ovo se često dešava kod novijih američkih stripova, gde umanjenje formata, slepo držanja originalnih boja slova kod "eksperimentalnih" dijaloga i didaskalija, neobičnih fontova i veći broj slova u prevodu, čine problem čitaocima, posebno onima 35+, a njih je mnogo. O trudu - proširivanja oblačića neznatno, ako treba ili skraćivanju teksta (ovo nije poželjno, znam), da ne govorim.

Edited by - alexts on 14/11/2021 14:52:44
Go to Top of Page

Chief Warhead
Senior Member

1258 Posts

Member since 28/08/2011

Posted - 14/11/2021 : 15:08:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Chief Warhead a Private Message  Reply with Quote
quote:

po meni nepostovanje kupaca,

Videli da kupci ne poštuju same sebe pa što da ne. Jedini način da neko prestane kenjati po tebi je da ga potpuno prestaneš hraniti, to samo od sebe nije ni u stanju da se zaustavi. Tako mu je to.

Tri ljuta moderatora suzbijala spam.
Jedan dobi povišicu, ostade ih dva...
Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
524 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 14/11/2021 : 15:53:56  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by PaoloRivera

Osobno mi taj jedan cm po visini ne mijenja dozivljaj prilikom citanja, i radije kupim takvo izdanje nego absolute format koji ima 300-400 stranica jer mi je to neprakticno za citanje.

Nažalost, postoje tu konkretniji problemi vezani za fontove i format. Čitam sada Betmen koji se smeje i odabrani font u originalnoj kombinaciji - crvena slova i siva pozadina - onako umanjen i prenatrpan u oblačićima (rečenice u prevodu su duže) mi je praktično nečitljiv i sa odličnim naočarima za blizinu (!). Crvena slova na crnoj pozidini su još i čitljiva.

Ovo se često dešava kod novijih američkih stripova, gde umanjenje formata, slepo držanja originalnih boja slova kod "eksperimentalnih" dijaloga i didaskalija, neobičnih fontova i veći broj slova u prevodu, čine problem čitaocima, posebno onima 35+, a njih je mnogo. O trudu - proširivanja oblačića neznatno, ako treba ili skraćivanju teksta (ovo nije poželjno, znam), da ne govorim.

Možda je rješenje da svi počnu izdavati samo u izvornim standardnim dimenzijama. Onda ništa neće biti ni preveliko, ni premalo. Zašto ne? Ako je mogao Darkwood, valjda mogu i drugi?
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2762 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 14/11/2021 : 15:59:09  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Kad neko žali što nekom neka prodaje ide dobro...po meni sve svoje argumente validni bili ili ne, izgubi.

Mnogo šta od komentara ljudi za bilo koja/čija izdanja mogu da stoje, samo nek ne polaze da su to nekakve apsolutne istine. Nisu, nema ih. To što TI preferiraš drugačiji format, to što je TEBI neka cena ispod/iznad koje bi išao, to što je TEBI takva naslovnica/štampa/štamparija/uvez nivo kakav tražiš, ne znači da je i drugima. Ovo mislim na sve, ne samo na Konora. Svako ima pravo da svojim novčanikom iskaže svoje mišljenje o izdanju.

Izađite iz svog mehura, i shvatite da i drugi imaju svoje standarde i prioritete.

Ne zalim, naravno, sto im prodaja ide dobro, neka budu milioneri, zal je sto to govori da vecini to uopste ne smeta, ni mali format amera, ni preskakanje trejdova, ni izbacivanje pojedinih epizoda, ni promena stamparije, ni ostale brljotine, zal je zbog pada kriterijuma, uvijes govno i prodas Aleksandru npr, i on srecan, i ubedjuje sebe da govno mirise...

Diskusija se nastavila, tako i treba, meni drugacije misljenje ne smeta, niti sam ikog prekorio osobno, zasto nekima toliko smeta ako se nesto iskritikuje, a ne samo hvali...naravno da cu javno reci sto meni smeta, a Red ili neko drugi neka misli svojom glavom, tako i treba...

Karven je u pravu takodje, nekad i preteram naravno...
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2762 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 14/11/2021 : 16:00:05  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što se mene tiče, ČK izdaje Asterixa, Taličnog i Valijanta koji se izdaju kompletni na ovim prostorima jednom u dvadeset-trideset godina, pa je naravno kvalitet poželjan i očekivan. I svaka brljotina neprihvatljiva.

A ČKu se prigovara zbog neverovatne količine brljotina iz prošlosti. Niko ne spori napredak u poslednje vreme. Ali smo morali da izližemo tastature dok nisu shvatili da neke stvari treba menjati.

Potpis.
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2033 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 14/11/2021 : 16:41:54  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ne zalim, naravno, sto im prodaja ide dobro, neka budu milioneri, zal je sto to govori da vecini to uopste ne smeta, ni mali format amera, ni preskakanje trejdova, ni izbacivanje pojedinih epizoda, ni promena stamparije, ni ostale brljotine, zal je zbog pada kriterijuma, uvijes govno i prodas Aleksandru npr, i on srecan, i ubedjuje sebe da govno mirise...

Diskusija se nastavila, tako i treba, meni drugacije misljenje ne smeta, niti sam ikog prekorio osobno, zasto nekima toliko smeta ako se nesto iskritikuje, a ne samo hvali...naravno da cu javno reci sto meni smeta, a Red ili neko drugi neka misli svojom glavom, tako i treba...

Karven je u pravu takodje, nekad i preteram naravno...

Samo da dodam par stvari. Ubij ili budi ubijen, Fade Out, Y i sve sto ima kod Fibre sam uzeo od Fibre bas zbog kvaliteta i formata, sto nema uzecu kod CK. Ali mislim da previse jedes govna kad je u pitanju CK. Kad vec spominjes uvijanje. Ali opet... ocigledno je da kupujes stripove da ti stoje na polici a ne da ih citas zato pa nisi primetio da je sama stampa u Simbolu odlicna. To meni puno govori tako da imas svako pravo da kritikujes Simbol, riknu i ostalo.

Groucho Marx
Go to Top of Page
Page: of 379 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.51 seconds. Snitz Forums 2000