forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Novi Zagor u Italiji...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 776

guderian
Junior Member

303 Posts

Member since 10/07/2009

Posted - 24/11/2021 : 15:28:36  Show Profile Show Extended Profile  Send guderian a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlladimir

quote:
Originally posted by Kontrast 2

Kjarola je loš crtač Zagora.
Možda bi bio dobar na Dilanu, ili Dampiru, takav žanr mu, sa ovim deformisanim telima - svakako više odgovara.
Prebacivanje njega i braće Kazaro, iz MM stafa u Zagorov - meni je potpuna nepoznanica zašto?
Prebacili su ih ovamo, a u MM staf su došli neki drugi.
Čemu onda te promene, kada je i budali jasno, da njihov stil na Zagoru uopšte ne paše?

Ako posmatraš tako, onda ni Donatelli nije pasovao na Zagoru.

Ako ne posmatraš tako, onda je evidentno da i Kasarovi i Kjarola imaju poteze i način tretiranja crteža slično Donateliju, kao što i Laurenti određene poteze tretira u stilu Ferija.

Jednostavno, sva trojica imaju šmek stare Zagorovske škole, i zato su tu. Kao i Đule Van Gog.

Brljanje ovog Chiarole uspoređuješ sa Donatelijem???
Strava!
Go to Top of Page

Lukeruk
Average Member

Serbia
507 Posts

Member since 17/01/2018

Posted - 24/11/2021 : 23:08:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Lukeruk a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kjarolin prljavi stil nikako ne može biti sličan Donatelijevom, koji je precizan i jasan, poput Vernijevog danas.

Verni ne poseduje sopstveni stil. Verni imitira Ferija.
Ne bih imao nista protiv da je unapredio Ferijev crtez, usavrsio ga, nacinio ga boljim. Ali nije. Cak su mu i uši gore od Ferijevih. S toga ga ne treba uzimati u razmatranje pri ovakvim polemikama.

...

A Kjarola mi se prilicno dopao. Vešto vodjene linije, dobar kadar, sveprisutna dinamika u pokretima likova, ali i u smenjivanju crnih i belih povrsina, prosto tesko mi je da mu pronadjem falinku. Barem kada je likovnost u pitanju. Prvi put sam video njegov crtez u epizodi "Lord u Darkvudu" i prilicno me je iznenadio taj pomak kod edicije Zagor, ajde da ne kazem na bolje, ali svakako pomak u napred.

Njegov Zagor mi je osvezenje. Stvorio je svog Zagora, razlicitog od svih dotadasnjih, a opet Zagora koji je vizuelno i dalje prototip strip heroja i atlete.

Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4344 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 25/11/2021 : 00:37:42  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
svako ima svoj ukus....ako bas ocete feri je legenda ali iskreno pitajte bilo koga ko se malo bolje razume u crtez njegov crtez je na osrednjem nivou ali mi svi smo ga voleli i volimo ga...o ukusima se ne raspravlja...chiarola je u samom vrhu kvalitete bonelijevih crtaca ..neko ga voli neko ne...kao i kod svakog crtaca...mnogi se upiske od srece kad citaju roievog dilana ali znam i neke koji ga ne podnose...zato uzivajte u pricama a svako nekoga vise voli nekoga ne..
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 25/11/2021 : 07:43:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guderian

Brljanje ovog Chiarole uspoređuješ sa Donatelijem???
Strava!

Brljanje Chiarolle?

Svako ima svoj ukus, naravno, ali napisati tako nešto... no comment.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 25/11/2021 : 07:57:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kjarolin prljavi stil nikako ne može biti sličan Donatelijevom, koji je precizan i jasan, poput Vernijevog danas.

Za zvaničnog Zagora, da. Čistije i svedenije, kako bi mogao brže da radi, ali imao je on itekako te ''prljavštine'' u potezu.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4473 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 25/11/2021 : 12:55:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Brljanje Chiarolle?

Pa dobro, guderian čita samo Zagora i ništa poslije Zlatne serije mu ne valja tako da takva izjava niti je šokantna niti je relevantna za nekakvu raspravu. :)
Za neke epizode Chiarollin stil daje dodatnu dimenziju. Npr već spomenuta Sedam gradova Cibole, ili Grenland, ili Tajanstveni otok. u svima je Chiarolla napravio fenomenalnu atmosferu. Dok s druge strane recimo Indijanska zemlja- tu iako volim priču bez problema mogu zamisliti nekog drugog crtača. Može i Ferri a bome može i Bisi, Rubini ili netkos čišćim crtežom.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 25/11/2021 : 12:59:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Za neke epizode Chiarollin stil daje dodatnu dimenziju. Npr već spomenuta Sedam gradova Cibole, ili Grenland, ili Tajanstveni otok. u svima je Chiarolla napravio fenomenalnu atmosferu. Dok s druge strane recimo Indijanska zemlja- tu iako volim priču bez problema mogu zamisliti nekog drugog crtača. Može i Ferri a bome može i Bisi, Rubini ili netkos čišćim crtežom.

Pa to brate, to! Bravo care!

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7800 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 26/11/2021 : 20:58:57  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
U onom solarovom topicu o pričama u pripremi, imaju još tri priče od casarovih...
Go to Top of Page

FelipeKajetano
New Member

256 Posts

Member since 01/06/2016

Posted - 27/11/2021 : 04:06:49  Show Profile Show Extended Profile  Send FelipeKajetano a Private Message  Reply with Quote
Umjesto da vrate vrhunske villaine poput SuperMikea ili Nata Murda, Buratini tristoti puta vraća Mortimera. Ne kažem da je loš negativac, al šta je dosta, dosta je.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4606 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 27/11/2021 : 11:29:25  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Meni je kjarola dobar npr. u MM, ali Mi na zagoru nikako ne pase. Jedina epizoda gdje Mi se svidio je maksi tajanstveni otok. Nije los Ni spomenuti grenland. Ne razumijem se u crtez, ali Mi verni onako laicki nekako ide prirodno uz zagora
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 29/11/2021 : 08:53:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]Originally posted by Lukeruk

Svaki crtač poseduje svoj stil, a to što Verni pokušava da imitira Ferija, to nije odraz neznanja (crtačkog), nego naprotiv - sposobnost da crtaš na odradjeni zadati način.
Na moju žalost, Verni je još daleko od Ferija, a mislim da nikada neće ni uspeti da ga skine dovoljno dobro.

To što ti navodiš kao manu - svuda se traži.
Kada je trebalo naći crtača za mladost Bluberija, nisu tražili "nekog sa svojim vidjenjem" Bluberija, nego su našli Kolina Vilsona, koji je pokušao (i dosta dobro uspeo) da imitira Žiroov stil.

Sećam se davno, priče vezano za Vernija. Lik je (ako nije i dalje), bio poslastičar. Bio je blizak prijatelj Buratinija, koji je Serdja duži vremenski period nagovarao da prime Vernija, jer zna da kopira/precrtava u stilu Ferija, i da može da nauči da radi u tom fazonu. Znači, lik je bio samo fan, koji je kopirao, nije bio stripar. Ne znam kako je uspeo da ubedi Serdja, ali lik je ušao u ekipu.

Što se Wilsona tiče, normalno je da je čovek tretirao lik Bluberija, kako ga je definisao Žiro, ali ipak on ima svoj stil, i dosta je to drugačije od Žiroa. On ga ne imitira, niti pokušava da ga imitira. Čistiji je od Žiroa, drugačije tretira četku, likovi su mu ''mesnatiji''... Uostalom, pogledaj njegove druge radove, tipa Star Wars Invasion, Sudiju Dreda, Texa... to je njegov stil, koji je uvek prepoznatljiv kako na Bluberiju, tako i na drugim stripovima. Nema tu nikakve imitacije Žiroa. Može mu biti stilski blizak, da postavimo to tako, ali nije imitator.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

guderian
Junior Member

303 Posts

Member since 10/07/2009

Posted - 29/11/2021 : 11:40:33  Show Profile Show Extended Profile  Send guderian a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

quote:
Brljanje Chiarolle?

Pa dobro, guderian čita samo Zagora i ništa poslije Zlatne serije mu ne valja tako da takva izjava niti je šokantna niti je relevantna za nekakvu raspravu. :)

Istina, zadnjih 10tak godina čitam uglavnom Zagora i imam sve epizode.
Povremeno čitam i MM, DD i pilota.
E sad, daj samo pokušaj zamisliti Chiarolino Prokleto blago, drugog vampira, Demonsku masku, 4 i 5 Helingena, Crnu kulu i tako.
Go to Top of Page

guderian
Junior Member

303 Posts

Member since 10/07/2009

Posted - 29/11/2021 : 14:08:45  Show Profile Show Extended Profile  Send guderian a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Sećam se davno, priče vezano za Vernija. Lik je (ako nije i dalje), bio poslastičar. Bio je blizak prijatelj Buratinija, koji je Serdja duži vremenski period nagovarao da prime Vernija, jer zna da kopira/precrtava u stilu Ferija, i da može da nauči da radi u tom fazonu. Znači, lik je bio samo fan, koji je kopirao, nije bio stripar. Ne znam kako je uspeo da ubedi Serdja, ali lik je ušao u ekipu.

Što se Wilsona tiče, normalno je da je čovek tretirao lik Bluberija, kako ga je definisao Žiro, ali ipak on ima svoj stil, i dosta je to drugačije od Žiroa. On ga ne imitira, niti pokušava da ga imitira. Čistiji je od Žiroa, drugačije tretira četku, likovi su mu ''mesnatiji''... Uostalom, pogledaj njegove druge radove, tipa Star Wars Invasion, Sudiju Dreda, Texa... to je njegov stil, koji je uvek prepoznatljiv kako na Bluberiju, tako i na drugim stripovima. Nema tu nikakve imitacije Žiroa. Može mu biti stilski blizak, da postavimo to tako, ali nije imitator.

Apsolutno je nebitno šta je Verni bio pre crtanja za Boneli.
Ne možeš postati crtač ako ne poseduješ crtački dar, a on ga ima.
Da li je silom prilika morao da zaradjuje za život kao poslastičar, lučki radnik, radnik u komunalnom,... nije uopšte bitno.
Nemaju svi sreću da su im roditelji (relativno) bogati, pa da im priušte pohadjanje nekih akademija, gde će te predavač naučiti da crtaš, iako za to nemaš dar od Boga.
Raditi neki posao i usput crtati - to je u bar 50% slučajeva bio životni put prosečnog crtača stripova.
Verni je jedan od boljih crtača Zagora i hvala Bogu na njemu.
Sit sam "umetnika" i njihovih egzibicija, gde ne znaš ni šta je prikazano na slici, a Zagora prepoznaješ samo po majici.

Što se Vilsona tiče - primljen je u staf samo zato što je imao stil koji je sličan (kopiran) Žiroovom.
To što je kasnije, kada se ustali, mogao da crta i nešto drugačijim stilom, to je već stvar protoka vremena i postepenog navikavanja čitalaca na takve promene.
Njegovi stilovi na drugim stripovima nisu relevantni.
Pa sam Žiro je imao dve verzije svog stila, a Bluberija je radio jednim od njih, uvek.
(postepeno menjanje stila usled starosti ne računam)

Kod Zagora govorimo o stripu koji nije od juče - postoji već 60 godina.
Još ima živih ljudi koji su kupili prve brojeve (u Italiji, a i kod nas).
Ti ljudi (a i one kasnije generacije, moja i nešto mladje), su Zagora prihvatili onakvim, kakvim ga je (prevenstveno) predstavio Feri i žele takvog, ili eventualno boljeg, Zagora da čitaju i dalje.
Ne da gledaju neka škarabatanja od Kjarole, braće Kazaro, Gramačonija, pa i sadašnjeg Laurentija i Mandjantinija.
Šteta što niko od vas ne može da plasira Zagora koga bi crtali isključivo takvi "umetnici", ali da vam zarada zavisi samo od prodaje i da od toga živite.
I onda da vidimo šta je bolje...

👍
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9469 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 29/11/2021 : 14:08:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Od 60 godina Zagora gotovo pola (mjesec više-manje) otpada na novo doba sa Andreuccijem, Laurentijem itd.). Možda da ipak ne pretjerujete?

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

murdo
Average Member

Christmas Island
998 Posts

Member since 24/07/2002

Posted - 29/11/2021 : 14:51:42  Show Profile Show Extended Profile  Send murdo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Od 60 godina Zagora gotovo pola (mjesec više-manje) otpada na novo doba sa Andreuccijem, Laurentijem itd.). Možda da ipak ne pretjerujete?

A 90% Zagora u prodaji su izdanja iz starijeg doba, klasici, zlatni klasici, originali...
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9469 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 29/11/2021 : 14:57:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by murdo

quote:

A 90% Zagora u prodaji su izdanja iz starijeg doba, klasici, zlatni klasici, originali...

Redovni, Maxi, Specijal a uskoro i Extra

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4473 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 29/11/2021 : 19:54:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guderian
E sad, daj samo pokušaj zamisliti Chiarolino Prokleto blago, drugog vampira, Demonsku masku, 4 i 5 Helingena, Crnu kulu i tako.

Crnu kulu bez problema, Donatelli mi je preneozbiljan za takvu temu.
Drugi vampir.... hmm Ferri je tu briljirao ali nije da ne bih volio vidjeti i Chiarollinu verziju.
Ove ostale nikako jer to nije stil priče za Chiarollu, isto kao što to ne bi bili niti Bijes ratnika Osaga, Zimska Zmija ili Američka odiseja. Ne zbog kultnog statusa nego što niti ugođajem niti scenografijom to ne bi bio najbolji izbor s obzirom na Chiarollin prljav, pjeskovit i makabristički stil.

No recimo Horde Zla, Vukodlak, Došljaci s Aljaske, Tajna sedam moći i Vatreni bikovi u njegovoj verziji- Apsolutno može!

Bok, kako si.
Go to Top of Page

macca1985
New Member

Croatia
244 Posts

Member since 25/07/2010

Posted - 29/11/2021 : 20:53:21  Show Profile Show Extended Profile  Send macca1985 a Private Message  Reply with Quote
[/quote]

Apsolutno je nebitno šta je Verni bio pre crtanja za Boneli.
Ne možeš postati crtač ako ne poseduješ crtački dar, a on ga ima.
Da li je silom prilika morao da zaradjuje za život kao poslastičar, lučki radnik, radnik u komunalnom,... nije uopšte bitno.
Nemaju svi sreću da su im roditelji (relativno) bogati, pa da im priušte pohadjanje nekih akademija, gde će te predavač naučiti da crtaš, iako za to nemaš dar od Boga.
Raditi neki posao i usput crtati - to je u bar 50% slučajeva bio životni put prosečnog crtača stripova.
Verni je jedan od boljih crtača Zagora i hvala Bogu na njemu.
Sit sam "umetnika" i njihovih egzibicija, gde ne znaš ni šta je prikazano na slici, a Zagora prepoznaješ samo po majici.

Kod Zagora govorimo o stripu koji nije od juče - postoji već 60 godina.
Još ima živih ljudi koji su kupili prve brojeve (u Italiji, a i kod nas).
Ti ljudi (a i one kasnije generacije, moja i nešto mladje), su Zagora prihvatili onakvim, kakvim ga je (prevenstveno) predstavio Feri i žele takvog, ili eventualno boljeg, Zagora da čitaju i dalje.
Ne da gledaju neka škarabatanja od Kjarole, braće Kazaro, Gramačonija, pa i sadašnjeg Laurentija i Mandjantinija.
Šteta što niko od vas ne može da plasira Zagora koga bi crtali isključivo takvi "umetnici", ali da vam zarada zavisi samo od prodaje i da od toga živite.
I onda da vidimo šta je bolje...

[/quote]

Zagor, Diabolik, Conan i Venom - best comics ever!
Go to Top of Page

murdo
Average Member

Christmas Island
998 Posts

Member since 24/07/2002

Posted - 29/11/2021 : 22:56:40  Show Profile Show Extended Profile  Send murdo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by murdo

quote:

Redovni, Maxi, Specijal a uskoro i Extra

Priznajem nije 90%, ali maxi i specijali.. toga nema ni 50 brojeva, slobodno dodaj Čika i Zagor almanahe. A ja ću dodat Libellus, Ludens knjige, VČ knjige.
Go to Top of Page

Quebrasco
Stripovi.com suradnik

Croatia
2266 Posts

Member since 26/03/2008

Posted - 02/12/2021 : 08:59:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Quebrasco a Private Message  Reply with Quote
Scenarij: Moreno Burattini
Crtež: Esposito Bros
Naslovnica: Alessandro Piccinelli

https://shop.sergiobonelli.it/zagor/2021/12/01/albo/mortimer-colpisce-ancora-1021110/

Table:
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1638355554988.jpg--.jpg?1638355555000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1638355555596.png--.png?1638355555000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1638355555765.png--.png?1638355555000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1638355555953.png--.png?1638355556000

Takav je skot bio Alan
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14172 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 02/12/2021 : 09:43:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
? Mortimer. Zar zbilja?
Go to Top of Page

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1494 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 02/12/2021 : 10:24:17  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
Sad će ispasti da je Zagor ubio dvojnika nekog. Ili je ovo Mortimerov ludi brat blizanac. Tajna, uvijek su bila dvojica...
Koji je ono film o mađioničarima ima tu foru?
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17205 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 02/12/2021 : 15:28:45  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by prop_ovednik

Sad će ispasti da je Zagor ubio dvojnika nekog. Ili je ovo Mortimerov ludi brat blizanac. Tajna, uvijek su bila dvojica...

Samo da nije ovo sad hologram...
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

733 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 02/12/2021 : 16:16:28  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Meni su ovdje zanimljive dvije stvari sto se tice ove price:

1. Ako se ne varam mislim da je Burattini kod zadnjeg mortimerovog pojavljivanja javno pitao fanove hoce li ubiti mortimera ili samo ostaviti pricu da se nezna jel prezivio. Nekako cudan potez sa burattinijeve strane. Neznam za nijedan slucaj gdje pisci tako olako pristupaju velikim likovima i na neki nacin daju spojlere u javnost.

2. Dosada je Verni crtao sve Burattinijeve price sa najpoznatijim zagorovim neprijateljima tako da sam skeptican oko toga da se ovdje radi o pravom Mortimeru.
Go to Top of Page

Duke Zill
Senior Member

Croatia
1078 Posts

Member since 23/05/2015

Posted - 02/12/2021 : 16:40:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Duke Zill a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by prop_ovednik

Prestiž sa Baleom i Jackmanom. Jackman ima dvojnike
Go to Top of Page
Page: of 776 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.95 seconds. Snitz Forums 2000