forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Fan strip: DYLAN DOG - Skok
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 16/12/2021 : 09:51:39  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Scenario djeluje kao da je jedan desetogodisnjak pokusao nesto dubokoumno da napise. Naravno, ne nedostaje ni padanje na koljena. Da sam vidio samo prvu stranicu gdje pise "grad", sigurno bih predvidio i padanje na koljena.
Siguran sam da 99% secanrija koje dobiju ovi u SBE su na ovaj kalup, od padanja na koljena do dubokoumnih monologa poput:
- Padam
- Sanjam
- Kenjam

Za razliku od scenarija, tvoj crtez je vise nego solidan. Definitivno nisi za Dylana, ali sa dobrim scenarijem bi mogao da uradis sigurno jedan fin autorski strip. Nemojte sta zamjeriti, Miljanu poruci da nadje drugi hobi, za ovaj nije talentovan.

Go to Top of Page

Ted Miller
Average Member

734 Posts

Member since 28/10/2021

Posted - 16/12/2021 : 10:35:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Ted Miller a Private Message  Reply with Quote
sviđa mi se, i crtež i scenarij je bilo zanimljivo pročitati :)

Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 16/12/2021 : 12:37:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice scenarija, prica se mozda ne svidi svima, naravno, ali tehnicki ga je Miljan odlicno napisao. Radio je slicno kao Bonelli scenaristi (bar ono sto smo vidjeli na netu), opis kadra, prijedlog za kompoziciju i naracija, tako da je dosta crtackih rjesenja kadrova izaslo iz samog scenarija. Doza patetike je tu namjerna, jer realno gledano Dylan je veoma cesto patetican strip, pogotovo kada se radi o njegovom odnosu sa zenama i smrti.
Imam ja dosta autorskih stripova, uglavnom kratkih, neki su po mojim pricama, neki po tudjim, samo sto nisam htio ovdje puno o tome, ipak je tema Bonelli. A rekoh ranije u nekom od postova da se bavim profesionalno "crtackim stvaralastvom" ali druge estetike, pa znam da mi je i Dylan malo u tom "duhu".
Uglavnom ova epizoda je klasicni fan art gdje smo mi malo glumili Bonelli autore i bilo je bas zabavno.
Ostatak stize uskoro.

Blog www.zdravkocvjetkovic.blogspot.com
Moji radovi na FB https://goo.gl/ZtF6s8
Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 16/12/2021 : 15:42:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Table 6 i 7 su postavljene u prvi post...

Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 16/12/2021 : 16:38:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Well, nisam to očekivao.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7510 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 16/12/2021 : 17:20:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo i iznenađujuće.
Čekam još zadnje dvije stranice za konačan sud, ali za sada mi se sviđa - poprilično.

Crtež upečatljiv i atmosferičan - odgovara temi.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 16/12/2021 : 20:17:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Hvala drustvo... Nadam se da necemo razocarati sa zadnje dvije table...

Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

13989 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 17/12/2021 : 13:54:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Fino, čestitke autorima!
Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 17/12/2021 : 15:41:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav svima i hvala jos jednom na komentarima, kritikama i pohvalama.

Zadnje dvije table 8 i 9 su uploadovane u prvi post...

Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 17/12/2021 : 15:49:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Simpatična priča i jako dobar crtež, koji podseća na one tzv. 'autorske' iz koloraca. Sviđa mi se rešenje da Dilan stoji na nevidljivoj kosi Smrti. ''Kraj mene je bio večito dete, a nosio je moj teret odraslog čoveka'' - odlično opisan Gručo. I zaista u tom kadru se vidi kako priča vic

Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 17/12/2021 : 16:08:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jocko

Simpatična priča i jako dobar crtež, koji podseća na one tzv. 'autorske' iz koloraca. Sviđa mi se rešenje da Dilan stoji na nevidljivoj kosi Smrti. ''Kraj mene je bio večito dete, a nosio je moj teret odraslog čoveka'' - odlično opisan Gručo. I zaista u tom kadru se vidi kako priča vic

Hvala puno. Cilj mi je i bio da ne oponasam klasicne DD staff crtace, nego da ga probam uraditi to na svoj nacin i drago mi je da se to vidi. Cak sam pomislio i na to da ga obojim, onda bi bas bio za Color Fest (to mi je i Recchioni predlagao, kao on bi samo skice malo sredio i dodao jednu ili dvije boje).

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7510 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 17/12/2021 : 18:09:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by CZdravko
Cak sam pomislio i na to da ga obojim, onda bi bas bio za Color Fest (to mi je i Recchioni predlagao, kao on bi samo skice malo sredio i dodao jednu ili dvije boje).

Ovo bez problema može u objavu!
Zanimljivo, simpatično, s upečatljivim crtežom.
Zadnja vinjeta je crtački najbolja, iako je kontradiktorna "ljubav" s Dylanom. Prije besciljnost, zbunjenost, napaljenost, bludnost, zabluda, lakovjernost...
Posebno daje draž možda i nenamjerna (već spomenuta) poveznica s Barbatinim "Izborom".
Zgodna ideja s nevidljivom kosom.

Nego, što je onda zapelo s tim Color Festom

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 18/12/2021 : 00:15:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Hvala Spock. :) Nekako je ideja bila da se prikaze kako je smrt ustvari zaljubljena u Dylana i zbog toga ga stalno stiti i cuva, tj. ne da mu da umre, jer ako se to desi onda ga "prenosi" na onu stranu i vise ga nece moci vidjati tako cesto... zbog toga "vreme za smrt nikada, a za ljubav zauvek".

Sto se tice Color Festa nisam tada shvatio Recchionija da bi to bas objavio Bonelli... nego nekako je vise spominjao ovo je kao super za objavu, samo skice treba malo dotjerati i obojiti u 1-2 boje, ali onda je poceo pricati kako u Italiji ima jos tih manjih izdavakih kuca (tj. manjih kad su stripovi u pitanju) tipa Bao Publishing ili Mondadori kojima bi ovo bilo i zanimljivije... Ali od toga je proslo par godina, nisam ni ja radio nista po tom pitanju, pa sad kad sam konacno rijesio da ga zavrsim ko zna, mozda ga posaljem napokon gotovog... a razmislicu i o nekom koloru...

Uglavnom ostao sam Bevi duzan skice, pa cu ih uploadovati uskoro ovdje... a mozda i Miljanov scenario...

Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 20/12/2021 : 15:47:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Evo za Bevu i ekipu koja je htjela da vidi skice. Neke table su imale vise verzija, u finalu sam neke kadrove drugacije rijesio (recimo zadnji koji je imao nekoliko verzija, ovo u skicama je prva), dok sam recimo treci kadar na tabli 6 (Dylanove noge lebde iz njegove perspektive) naknadno ubacio pred samo tusiranje i finaliziranje, jer ga nije bilo u scenariju.

Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 20/12/2021 : 18:22:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Zadovoljan sam, dobar strip. zanimljiva priča koja se na neki način proteže kroz serijal.
Što se tiče unutarnje naracije, moram se složiti sa Kingom da djeluje kao jeftini trik i često nadoštukava nespretno ili nevješto pripovijedanje. Ovdje je to nepotrebno jer, kako se meni čini, strip bi se čitao i bez riječi jednako dobro. Opet, šteta zbog divnog opisa Groucha.
Od ostalih stvari koji možda mene bodu u oči su neobično male ciglice na vrhu zgrade i činjenica da kiša nakon prve dvije stranice mijenja smjer.

Naravno da ti je Rrobe rekao da bi samo malo doradio skice i ponudio na objavu jer je takav otprilike i njegov crtež

Sve u svemu, jako dobro i vidim da se nisam prevario oko crteža. Samo tako nastvi.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/12/2021 : 19:20:06  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ja ovo kao Fan art bas jako postujem i kao takvog ga dozivljavam u pozitivi. Ne cini mi se korektnim ukazivati na pogreske u ovom kratkom entuzijasticnom djelu. Ne bi bilo posteno. Niti ste profi, niti ste tu zbog para. Ovo sto je Deers primjetio kod promjene smjera kise, meni je bas okej. Pa kisa i mjenja smjer padanja, to je bas romanticno/deprimirajuci moment. Narocito ovdje. Ma ni cigle nisu upitne u svojim gabaritima, ali na nekim vinjetama kako je vec ukazano, glave likova jesu. Malo ih smanjiti, da budu sedam puta od vrha glave do dna stopala/dzonova cipela i bit ce u redu za u buducnost. Opis Grucho-a je zaista nadahnut, cjela prica do kraja bas i ne, ali prekratak je ovo strip pa nije ni za ocekivati filozofiju i dubiozu. Uglavnom, palac gore za Fan art!

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 20/12/2021 : 21:40:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Dilan Dog
Zdravko and Miljan project

1. Tabla

Slika 1:
Uvodni kadar je potpuno crn, zauzima celu širinu table, i tek dva – 3 santimetra visine. Treba da oslikava zatvorene oči našeg junaka.

TEKST (naracija): “SKOČI!”

Slika 2.
Vidi se London iz tačke gde Dilan stoji. Publika treba da vidi London njegovim očima. Na nebu je veliki, pun mesec. Pada blaga kiša. Sve treba da odiše Gotham atmosferom.

TEKST (naracija):” Grad…”

Slika 3.
Vidimo lice Dilana Doga, prikazano iz profila. On je pognute glave, melanholičnog izraza lica. Kapi kiše mu se slivaju niz lice. Frizura nekim čudom stoji

TEKST (naracija):” … Tako je tužan … sada znam da ga gledam poslednji put…”

Slika 4.
Udaljavamo pogled od njega. Vidi se cela njegova figura. Tada otkrivamo da on stoji na vrhu zgrade, na samoj ivici, kao betmen. I dalje je pognute glave i melanholičan.

TEKST (naracija):” … I nije mi žao …”

2. Tabla

Slika 1:
Gručova vesela faca u krupnom planu kako je u sred pričanja nekog vica. Trebalo bi da se nasluti da ga neko drži rukom oko vrata, kao na sledećoj slici, ali taj detalj bi trebalo da bude jasan tek tamo (na sledećoj slici). Slika ne treba da bude velika da bi ostavila prostora za sledeću jer se nalaze u istom kaišu.

Tekst naracija: “Prijatelj …”

Slika 2:
Kamera sa udaljava gde otkriva kako Gruča drži manijak koji je uperio pištolj u nekoga. Gručo i dalje nešto brblja kao da stiže do nekog epohalnog pančlajna neke epohalne šale. Dilan još nije u kadru.

Tekst naracija: “kraj mene je bio večito dete,
A nosio je moj teret odraslog čoveka”

Slika 3.
Ostatak strane zauzima kadar gde se vide svi akteri priče i cela drama koja se odvija. Negativac drži gruča i preti Dilanu da skoči sa zgrade u zamenu za Gručov život. Kadar i celu dramu ostavljam dragom prijatelju Zdravku da reši.

Tekst naracija1:
“… i nikad nije dozvolio da padnem…”
Tekst naracija2:
“… padnem…”

Tekst naracija3:
“Skoči Dilane Dog!
Skoči ili će tvoj prijatelj umreti!”

3. Tabla

Slika 1:
Zauzima prvu četvrtinu strane, uspravan kadar. Prikazuje Dilana kako hoda kroz neku usku uličicu, drži flašu pića, tetura se, pridržava se za obližnji zid. On je više kao silueta koja je posledica svetlosti i dešavanja iza njega. Scena je noćna i svetlost iza bi trebalo da bude gradsko noćno svetlo.

Tekst naracija:
”Grad ...
Sećam se koraka u njemu načinjenih,
Pogrešnih …”

Slika 2:
Scena gde se Dilan ljubi sa nekom ribom. Strasno. Više u Sinan Beg fazonu… što značim, strast u tri lepe. Kadar je sa strane. Dilan sa leve a riba sa desne. (a možda i obrnuto. Ti odluči)

Tekst naracija:
“… zarad ljubavi…
… pogrešnih…”

Slika 3:
Kadar je nastavak prethodnog. Isti ugao. Smrt se pojavljuje u pozadini kadra da ih vizuelno razdvoji. Vrh kose(alat kojim smrt uzima svoje žrtve, a ne frizura) viri iz devojčinih grudi. Smrt ju je probola s leđa. Oboje su prestravljeni. Ona pogotovo.

Tekst naracija:
”… i smrti …”

Slika4:
Kadar može da liči na onaj sa naslovne strane Mefista (dnevnikovog) gde smrt kosom (ne frizurom) ranjava Dilana po rukama, poseče mu nadlakticu. Naravno, taj kadar iz mefista je samo u mojoj glavi, srećom imaš svoju pa će nešto lepše da ispliva.

Tekst naracija:
“Uzimala me je
deo po deo, kidala je šta je njeno…”

Slika 5:
Dilan je na kolenima, slomljen, dok smrt, uspravna i nadmoćna, stoji nad njim.

Tekst naracija:
“Uvek ostavljajći dovoljno
Samo da preživim i patim.”

4. Tabla

Slika1: (Pola kaiša)
Pikazuje krupan kadar bezizraznog lilca Smrti.

Tekst naracija:
“Sa osmehom je odvodila moje ljubavi”

Slika 2: (Pola kaiša)
Dilanovo lice u krupnom kadru dok mu smrt briše suze kosom (ne frizura).

Tekst naracija:
“Dok je kosom brisala moje suze.”

Slika3: Ceo Kaiš.
Dilan je u prvom planu, dok gledamo pozadi Smrt koja pokazuje prstom u njega. Kosu (ne freizuru) sada drži preko ramena ili kako je već smrt drži kada ne planira da nekoga poseče.

Tekst naracija:
“Nije tvoje vreme”

Slika 4.
Dilan je već uspeo da se uspravi ponovo i da prkosno gleda u Smrt. Još uvek nesigurno stoji. Može i da se oslanja na nešto, zid ili šta ima u enterijeru. Kamera gleda direktno u njega, ali tako da ga blago gleda odozdo, da bi delovao nadmoćno u odnosu na publiku.

Tekst naracija1: “Vreme? Za šta?”

Tekst naracija2: “Život? Ljubav?”

Slika 5: Krupan kadar na Dilanovo lice iz profila. Treba da bude lice Dilana koji stoji na zgradi, pošto se vraćamo na tu scenu.

Tekst naracija: “Smrt?”

5. Tabla

Slika 1: Pola strane. Opet je prikazana cela scena sa Gručom i zlikovcem. Dilan odlučniji nego ikada da skoči.

Tekst naracija:
“Svaka igra sa njom je bila samo odlaganje...”

Slika 2. Kamera gleda odozgo na Dilana i ulicu ispod njega.

Tekst naracija:
“Put ka ovom trenu.”

Slika 3. Krupan kadar njegovih nogu kako čine taj poslednji korak

Tekst naracija:
“Samo jedan korak… i odlazim...”

Slika 4. Krupan kadar lica zlikovca koji je ozaren od zadovoljstva, što Dilan čini poslenji korak.

Tekst naracija:
“Skoči!“

6. Tabla

Slika 1: Slika je preko celog kaša. Priakazuje dilanove oči zatvorene, ali ne žmuri, nego ih je baš stegao jako.

Slika 2. Isto ceo kaiš, identična slika kao prethodna, osim što je sad otvorio oči. Pogled mu je okrenut na dole. Na licu treba da mu bude oslikano iznenađenje.

Slika 3. Zauzima ostatak table. Na slici je prikazan dilan kako stoji na kosi koju drži smrt. Blanasira, jer je ipak iznenađen, a i da ne pominjemo njegovu vrtoglavicu i ostale fobije. Predlažem da kadar bude iz donjeg rakursa. Ovaj kadar bi trebalo da ima dobru perspektivu i da bude vizuelno dinamičan.

7. Tabla

Slika 1: Pola kaiša. Slika prikazuje Dilana koji je u prvom planu i napokon poklanja pažnju neprijatelju i Gruču koji se vide u pozadini. Neprijatelj je zabezeknut. Dilan je takođe još u čudu, ali je pribraniji. Gručo je i dalje u svom fazonu kao da ga ne dotiče ceo Supernatural momenat.

Tekst naracija:
“Prijatelj… uvek je nosio moj teret odraslog čoveka…”
Slika 2. Pola kaiša. Slika prikazuje gruča koji udara laktom negativca, čiji je stisak popustio usled nastale situacije. Ugao kamere može biti sa strane ili kako god, dokle god se akcija dobro čita.

Slika 3. Četvrtina kaiša. Krupan kadar koji prikazuje detalj da Gručo drugom rukom kreće da vadi pištolj koji će dobaciti Dilanu.

Slika 4: ¾ kaiša. Kamera gleda na scenu sa strane tako da se vide svi akteri priče ali je i zarotirana tako da je Dilan ipak bliži a ostali su udaljeniji. Ne treba da bude velika razlika u planovima. Dilan skače za dobačenim pištoljem ali tako da ujedno doskoči na zgradu. Bitno je da se dobro čita akcija. U kadru je i Gručo koji ga dobacuje. Pištolj u ovoj sceni se nalazi između njih, u vazduhu. Smrt se ne vidi u ovoj sceni.

Slika 5: Dilan pada na stranu i ujedno puca. Kamera gleda direktno u njega.

Slika 6. Zlikovac biva pogođen u glavu. Donji rakurs, zarotirano sve za 45 stepeni tako da ga gledamo u njegove leve strane. Možda dodati neku blagu naznaku kako ga je smrt pokosila. Možda je prikazati u ovoj sceni kao nevidljivog saučesnika.

8. Tabla

Slika 1: Ceo kaiš.U prvom planu vidimo negativca pogođenog. Rupa na čelu iz koje se viori mali dim. Dilan i gručo su u drugom planu, ali i dalje ne bi trebalo da budu previše mali u sceni. Dilan, tužnog pogleda i gručo koji pored njega započinje neku novu šalu. Drži mu ruku na ramenu, gleda u njega. Dilan još uvek drži pištolj iz kojeg je pucao.

Tekst naracija:
“Nije moje vreme… Za šta?”

Slika 2. Pola kaiša. Dilan, pognute glave prikazan iz profila. U kadru je glava i tozo.

Tekst naracija:
“Život?”

Slika 3. Druga polovina kaiša. Identičan kadar i scena sa Dilanom kao na prethodnoj slici. Smrt se materijalizuje ispred njega i pruža ruku ka njegovom obrazu.

Tekst naracija:
“Ljubav?”

Slika 4: Dilan je i dalje prikazan sa strane. Smrt ga dodiruje po obrazu.

Tekst naracija:
“Smrt?”

9. Tabla

Slika 1: Sada prelazimo na closeup Dilana i Smrti. I dalje ih vidimo iz profila, mada ovde može da se i poigramalo sa konačnim uglom posmatranja. Njigova lica bi trebalo da budu bliz kao da će da se poljube. Mora da se oseti ta seksualna tenzija. Ukoliko se vidi Dilanov obraz, ruka od smrti bi trebalo da bude na njemu i dalje.

Tekst naracija:
“Nije tvoje vreme!”

Slika 2. Dilan je i dalje iz prifila. Smrt pognute glave se polako odvaja od njega. Ruka joj polako pada sa njegovg obraza i lica su im rzdvojenija nego pre. Tužna je jer je vreme da pođe dalje.

Tekst naracija:
“Za smrt?… Nikada!”

Slika 3. Slika zauzima ostatak table. Smrt u prvom planu kako odlazi/odleće dok napušta scenu sa Dilanom, Gručom i zlikovcem na podu krova.

Tekst naracija:
“Za Ljubav? Zauvek!”

Finito

Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 20/12/2021 : 21:51:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
Evo okacih i Miljanov scenarij ako koga zanima kako je izgledalo, meni kao crtacu je puno pomogao jer je davao i konkretne prijedloge kako je zamislio kadrove, sto sam dosta koristio, ali naravno i imao slobodu da neke stvari rijesim na drugi nacin.

Hvala na komentarima i sugestijama drustvo, dosta toga sto se tice crteza sam i sam svjestan i pokusavam da te stvari korigujem sto vise. Inace sam diplomirao i magistrirao na Likovnoj akademiji u Sarajevu, ali kada 15-tak godina radis u "entertaining industriji" (prvenstveno animaciji, ali i izdavastvu i ilustracijama za djecu i karikaturi) onda je tesko to izbaciti "iz ruke". Vazda su me fascinirali italijanski crtaci tipa Celoni koji se saltaju sa Diznija i Topolina i tog cartoony crteza na totalno realisticne Bonelli likove, kao da je to najnormalnija stvar. Cak mi je i Pontrelli kojeg sam upoznao u Herceg Novom na festivalu pokazao sve radove za Dizni, pa sam ostao u soku...

Ovo za Rrobea si u pravu Deers, i meni je to palo na pamet. Bio me malo demotivisao tada, ali kad vidim u kakvu je dubiozu zapao Dylan pod njegovom palicom kontam nesto mozda je covjek i ovdje proklizao, odoh ja ovo zavrsiti kako sam naumio. Uglavnom nadam se da ce neka sljedeca pricica vec biti bolja u svakom segmentu.

edit: I da, promjena smijera je namjerna, kisa cesto mijenja smijer kada je vjetrovito, pa mi je to nekako bilo prirodnije nego da je vazda isti prvac, a nekako u momentu kad Dilan "prelomi" da ce skociti i okoncati besmisao zivota i kisa vizuelno mijenja smijer u tom pravcu skoka i "gura" ga u ambis...

Edited by - CZdravko on 20/12/2021 21:58:54
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 20/12/2021 : 22:55:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Hvala CZdravko na skicama :D

Nemam ništa posebno za reći što drugi već nisu rekli, po meni je crtež svakako bolji dio ovog stripa, ali stilizacija mi baš i nije po volji, no to je ionako subjektivno.

King je već i ranije pisao o tome i u pravu je, svi bi odmah napisali priču veću od života, a to ne ide. Dylan je često patetičan, ali uvijek (barem u početku) s dozom humora i blagog optimizma da nam patetika lakše padne. Uostalom, lik Groucha zato i postoji. Manfredi je, recimo, bio među prvima koji je Dylanov lik shvaćao kao pretjerano ozbiljnog lika i nije se proslavio. Ne želim da ovo bude zvocanje o "prije je bilo bolje", ali jednom kad se ta doza humora i neshvaćanja sebe previše ozbiljno izgubila, Dylan se kao strip srozao. Volio bih kad bi scenaristi (pa i ovi amaterski) patetiku dozirali da ne bude glavni sastojak nego samo začin dobre priče.

P.S. Ja sam jedan od onih kojima je Dylan u "Johnnieju Freaku" pretjerano empatičan, što odmaže priči ;)

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213

Edited by - Beva on 20/12/2021 22:56:12
Go to Top of Page

CZdravko
New Member

288 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 28/12/2021 : 00:42:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit CZdravko's Homepage  Send CZdravko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Hvala CZdravko na skicama :D

Nemam ništa posebno za reći što drugi već nisu rekli, po meni je crtež svakako bolji dio ovog stripa, ali stilizacija mi baš i nije po volji, no to je ionako subjektivno.

King je već i ranije pisao o tome i u pravu je, svi bi odmah napisali priču veću od života, a to ne ide. Dylan je često patetičan, ali uvijek (barem u početku) s dozom humora i blagog optimizma da nam patetika lakše padne. Uostalom, lik Groucha zato i postoji. Manfredi je, recimo, bio među prvima koji je Dylanov lik shvaćao kao pretjerano ozbiljnog lika i nije se proslavio. Ne želim da ovo bude zvocanje o "prije je bilo bolje", ali jednom kad se ta doza humora i neshvaćanja sebe previše ozbiljno izgubila, Dylan se kao strip srozao. Volio bih kad bi scenaristi (pa i ovi amaterski) patetiku dozirali da ne bude glavni sastojak nego samo začin dobre priče.

P.S. Ja sam jedan od onih kojima je Dylan u "Johnnieju Freaku" pretjerano empatičan, što odmaže priči ;)

Nema na cemu Beva, drago mi je fakat cuti misljenja ekipe koja voli Doga i koja ga na kraju i najbolje razumije.
Cinjenica jeste da se "Dogovci" nekako dijele u dva, ili cak tri tabora: prvi koji uziva u mega-empaticnim i skoro isto toliko pateticnim epizodama (naveo si Johnny Freaka, tu je i Dugacki pozdrav, Dok nas smrt ne rastavi i jos nekoliko klasika), drugi koji uzivaju u slasherima i ne razumiju sta je to toliko WOW u ovim prvim navedenim epizodama i treci, koji vole i jedne i druge epizode samo ako imaju smisla i ako nemaju Scooby Doo zavrsetak. Ja sam ova zadnja grupa.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 28/12/2021 : 16:04:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by CZdravko

Nema na cemu Beva, drago mi je fakat cuti misljenja ekipe koja voli Doga i koja ga na kraju i najbolje razumije.
Cinjenica jeste da se "Dogovci" nekako dijele u dva, ili cak tri tabora: prvi koji uziva u mega-empaticnim i skoro isto toliko pateticnim epizodama (naveo si Johnny Freaka, tu je i Dugacki pozdrav, Dok nas smrt ne rastavi i jos nekoliko klasika), drugi koji uzivaju u slasherima i ne razumiju sta je to toliko WOW u ovim prvim navedenim epizodama i treci, koji vole i jedne i druge epizode samo ako imaju smisla i ako nemaju Scooby Doo zavrsetak. Ja sam ova zadnja grupa.

Ja obožavam dugački pozdrav i Dok nas smrt ne rastavi, samo mi Johnny i nije baš nešto. Naprosto mi je neuvjerljivo koliko brzo se Dylan u potpunosti zauzima za Johnnyja kojeg je tek upoznao, bez obzira na njegovu životnu priču. Tolika količina emocija razumljiva je ako se odnos gradi polagano, kao recimo u Dugačkom pozdravu. Tu se cijeli strip njih dvoje prisjećaju prošlosti pa te sami kraj baš "udari". Kod Johnnyja Dylan u samom startu pretjerano emotivno reagira i veže se za Johnnyja, odnos se nikako ne gradi nego se podrazumijeva. Čak mi ne smetaju pretjerivanja u smislu da je Johnny multitalent za sve, ali ima dojam da se priča mogla bolje ispričati.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/12/2021 : 16:10:25  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Zadovoljan sam, dobar strip. zanimljiva priča koja se na neki način proteže kroz serijal.
Što se tiče unutarnje naracije, moram se složiti sa Kingom da djeluje kao jeftini trik i često nadoštukava nespretno ili nevješto pripovijedanje. Ovdje je to nepotrebno jer, kako se meni čini, strip bi se čitao i bez riječi jednako dobro. Opet, šteta zbog divnog opisa Groucha.
Od ostalih stvari koji možda mene bodu u oči su neobično male ciglice na vrhu zgrade i činjenica da kiša nakon prve dvije stranice mijenja smjer.

Naravno da ti je Rrobe rekao da bi samo malo doradio skice i ponudio na objavu jer je takav otprilike i njegov crtež

Sve u svemu, jako dobro i vidim da se nisam prevario oko crteža. Samo tako nastvi.

Potpis na sve sto deers kaze!
I ja mislim da bi strip bolje funkcionisao bez naracije. Mozda samo na poslednje dve table da se ostavi tekst, sve ostalo bez teksta.

Edited by - going going on 28/12/2021 16:11:03
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000