forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 120

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 24/02/2022 : 17:45:55  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
... ne znam ...
... još uvijek plačem na predgornji post ...
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8308 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/02/2022 : 18:02:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Pitanje: je li Danijel Žeželj sve slike u Poglavici jelena nacrtao "pješke" ili su neke od tih slika fotografije, pa onda crtano preko fotografije ili ta neka šema?
Frano? Ili bilo tko?

sjecam se jednog intervjua u kojem zezelj kaze: ljudima je tesko povjerovati da je sve to bez upotrebe fotografija...

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/02/2022 : 19:02:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da

Frano, ne znam da ćeš ti moći čitati Poglavicu jelena, uzevši u obzir kako govoriš o tom nemiru i strahu kad vidiš crnilo. ovo nije kao Sophia, dražesno, to je sad skoro pa prava demonologija. traži se pravac prema gore, oceansko stapanje, a u međuvremenu se sebi dozvoljava iskušavanje nečega na granici, uživanje u slikama jedne mračne dubine. nisam siguran da je to pravi fajt anđela i demona. ali moram još prostudirati, iako, uglavnom vjerujem svojem prethodnom razumijevanju.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 05:18:05  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ma dobro, nije baš sad da sam se prepao, no još ko pubertetlija sam osetil da Žeželj piči svoje sjenom. Da nije linearac. Gradi svoje s puno monovolumenske crne. Ondak udara svjetlo temperom.

Izvlači svjetlo van :)
Dobro je to.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 05:20:11  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Slikarski je to pristup.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 07:50:22  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Nema baš puno slikara koji se izražavaju stripom.
Njihov način mišljenja nije linearan.
Slikaju sjenama.
I svjetlom.

Divlji Andrija je najbolji primjer.
Nije džabe 30 kopalja likovno ispred i Kordeja i Žeželja ...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 09:51:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Maurović je prezirao baš to što rade Kordej i Žeželj. Tko ne vjeruje, nek čita onu monografiju, gdje Maurović to gotovo doslovno kaže. Dakle, on je, po tom pitanju, puno tvrđi od mene.
Meni je okej da ima i jednog i drugog, samo što je poredak takav da ono u čemu se rasipaju Kordej i Žeželj stoji ispod "kaubojaca" kakve je Maurović još mogao svariti. Trojica u mraku je i danas strip koji je zanimljiviji od Poglavice jelena, recimo (da o Kordejevim deja-vu-pokušajima ne govorimo).

To je što se tiče cjelovitog pristupa stripu, a on je za mene prvenstveno čitanje priče. O samom crtanju, slikanju, grafici, ovo ono, nije riječ; za mene su sva trojica majstori i dovoljno dobri da bi mogli davati prave stvari. U nekoj pomislivoj, idealnoj situaciji, gdje bih ja sad mogao komunicirati sa svom trojicom, stvar stoji ovako: Maurović ide u moj krug, on bi davao neslućene visine - on tendira na moju wild side. Žeželj možda, ponešta ima, još je neformiran odlučno, uostalom, tek ću ga proučiti. Kordej mislim da ne, on je zaštopan, izbjegava ono pravo, on je taština nad taštinama (a samo donekle ima podlogu, naime, po crtanju... što ipak nije dovoljno za takvo napuhavanje).

Od mahera koji bi još mogli u moj krug: Devlić.

I naravno, Frano; ali tu se već, samo po sebi, razvija nešto. Vidjet ćemo što.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 10:04:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Inače,
presjekao sam Žeželja jednim Kordejom. Wanderer.
Što reći. Fantasy je meni mrzla juha, tako da je sad tu teško da mu ja pametujem. Nikada nisam čitao čak ni Konana, to mi je i kao djetetu bilo previše dosadno. Od samog stripa Wanderer, gotovo da mi je zanimljiviji Kordejev napuhani tekst o Wandereru. Ne zato što je tu nešto bitno rečeno, nego su, svima na izvol'te, dani mehanizmi Kordejevog napuhavanja. On je maltene predvidio da će Wanderer poharati globusom. Dogodilo se to da mu je taj album objavila Matica 2012. - i nije bilo nikakvog potresa. Dapače, strip je završio u ropotarnici, i o njemu nema ni slovca. Pokušao sam naći na scomu, i ima samo jedno sirotinjsko, puko bilježenje da je Wanderer izašao. Nema rasprave, par prigodnih postova, doslovno na prste jedne ruke. Zapravo, stvar stoji tako da je ovaj moj post najduže i najeksplicitnije bavljenje Wandererom.

Sam strip je pristojan, solidno napisan i nacrtan. Beznačajan. Teško se može istaknuti među prosječnim bonelijima, tako da bi taj strip ustvari mogao imati nekakvu bazu. Zašto nema, s tim nek se bavi Macan.
Ja sam to vidio sad - i nikad više, kako se kaže.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 10:40:08  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Glede Andrije.
Stari je bil konjanik, u vojsci, ak ne grešim.
Jahal je, za razliku od današnje generacije, konje, a ne mobitele.

Andrijini pisani intervjui su jako zanimljivi. Recimo,
svoju snagu nikad ne pripisuje sebi. Čini mi se da opisuje gomilu svoje prerano preminule rodbine (jeli braće ili tako nešto, nisam siguran), svojih predaka. Osjeća da je sva ta snaga sad natrpana u njemu.

Danijel koji opisuje priče o jelenima i indijancima, bar skreće ljude nazad prirodi. Sad bum se i ja čopil tih stripovima.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 10:42:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Apropo Godišnjaka.

"GODIŠNJAK hrvatskog stripa čini mi se nužnim. Pri ruci želim imati solidan svezak svježe produkcije, u tvrdim koricama kojima po glavi mogu pedagoški kvrcnuti svakoga tko nešto prezrivo pomisli o hrvatskom stripu. Želim imati knjigu u kojoj stilovi, pristupi i naraštaji razgovaraju, u koju je autorima stalo ući, zbog koje se izostavljeni dogodine potrude jače. I da, svake godine želim novi takav tom. Želim jednom ući u nečiju biblioteku i na polici vidjeti niz od deset-petnaest GODIŠNJAKA, živu povijest našega medija."

Sviđa mi se da je Macan na barikadama za hrvatsku stvar. Vidim da bi i kvrcao i lupao. Dobro da je i Markos tu. Oni su iskusni u Supermašini. Takvi trebaju. Takvi su neophodni.

Jedino... što ja ipak ipak ipak ne vjerujem u tu ekipu. Oni su neophodni, i trebaju, i sve pet, pa ipak ne mogu dati skroz pravu stvar. Bilo bi dobro da se varam. Ali teško. Za skroz pravu stvar treba prisutnost u trenutku kakvu nema Macan, pogotovo ne Markos. Taj bi Godišnjak trebalo uređivati da ti krv izbija, maltene kristologija pod križom. Oni su previše sekularni za to.
Ali dobro je da rade Godišnjak i vidjet ćemo što su uradili. Daj što daš je, za sada, sasvim okej, dok se svijet još kreće u suprotnom smjeru, u lunarnoj inteligenciji.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 11:02:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano
Danijel koji opisuje priče o jelenima i indijancima, bar skreće ljude nazad prirodi. Sad bum se i ja čopil tih stripovima.

Ajde daj apsolviraj Poglavicu jelena.
Da vidim što ćeš reći.
Jel čitao uopće tko na scomu Poglavicu jelena??!?????

Problem: kao da Žeželju trebaju razni glasni apologeti i laskavci, koji drže Žeželja po policama (i možda idu na festivale). Gledao sam ono, tobože predstavljanje Poglavice jelena, a ustvari predstavljanje samog sebe od strane voditelja, onog Šagadina. To je bilo grozno za gledati, i čini se da se samom Žeželju smučilo od tog lupetanja.

Prvi puta sam vidio kako Žeželj izgleda, i moglo bi biti da je iz Zagorja, to je jedna zagorska fizionomija. To je čovjek koji se muči i koji je tamo nadvisivao promišljenim riječima iz utrobe Šagadinovo blebetanje. Žeželj čupa riječi, tako to mora biti. Još se traži, makar je, sudeći po Poglavici, skrenuo pomalo krivo.

Da ne govorim kako mi je riječ žeželj najjača hrvatska riječ. Usjekla mi se.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 11:12:44  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Žeže.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 11:14:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
No, moja je namjera bila čuti nešto o Poglavici jelena.
To se, u tom predstavljanju posvećenom Poglavici jelena, nije zbilo. Ništa tamo o toj priči nisu rekli, uključivši samog Žeželja. Dakle, i za njega samog je Poglavica jelena nepoznanica. Nije mu transparentan, što bi se reklo. Vrijedno pažnje se moglo čuti, jer se posredno hvataju signali o Žeželju... i onda o Poglavici. Žeželj mi se solidno svidio, nije napuhan. Traži po krivim putevima, to da, no bar se kreće po putu, istini i životu.

O Poglavici jelena bi se moglo progovoriti, nastavivši na ono što sam započeo. Tu je sad pravac prodora u to. Za takvu stvar trebaju muževi. Sto milja daleko od lupetanja i blebetanja. Poglavica jelena se ne da izboriti tako da ga pospremiš na policu i onda se smrzneš.

Edited by - stinky on 25/02/2022 11:16:14
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 11:29:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Žeže.

Kordej isto nije loša hrvatska riječ. Od riječi kordej lako možeš dobiti krojed.

"Krojed je svedej."
Ova zagonetna rečenica je opet mega materijal za hrvatski strip koji bi razorio Macanov godišnjak.

Žeželj je snažnija riječ, žeželj je predobro, ali kažem "Krojed je svedej" je također jaki izraz i to bi već samo po sebi garantiralo jaki rukopis.

Petruša isto nije loša hrvatska riječ, no, istini za volju žeželj je plafon, a kordej je blizu.
Možda mi je čak hrvatska riječ frano jača od petruše. Petruša je pak jača od hrvatske riječi duplančić, koja također nije loša. Hrvatska riječ macan isto nije za odbaciti.

Dakle, uopćeno uzevši, hrvatski stripaši imaju visoku razinu jakosti kad ih svedemo na hrvatske riječi. Čak toliku da oni nikada nisu iskoristili taj potencijal do kraja. Da, sad kad već pričamo, maurović je skroz jaka hrvatska riječ. Možda u rangu frano, ne tako jako kao kordej, a napose ne poput žeželja.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 12:57:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
I dalje pičimo po Žeželju.
Pročitao SUN CITY.
Eh da, tu se sad dobro vidi Žeželj, i krivo srastanje u Poglavicu jelena.
Ali ajde ovako. Tonto je rekao da mu je to najbolji Žeželj. Sun City je generacijski Žeželj, navodno. Ja bih pustio generaciju da priča o Sun Cityju. Tonto, ispričaj mi priču o Sun Cityju. Ili Macon, on sigurno voli Sun City. Posebno bi dobro bilo da Peyo ispriča o Sun Cityju. I bilo koji drugi žeželjovac.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8308 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 25/02/2022 : 13:51:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tonto, ispričaj mi priču o Sun Cityju.

Da bih ista pricao morao bih ga ponoviti, a nije mi dostupan. Ja sam to i vecinu zezelja gutao sredinom devedesetih, znaci kad sam imao 15-ak godina. Tada je to bilo mocno, drukcije, zanimljivo i umjetnicki na nekoj visoj razini. Moje odusevljenje je bilo prvenstveno grafickom stranom, ali mislim da sam bas na tom stripu shvatio vaznost ritma u pripovjedanju.
O sadrzaju, metaforama, dubini ili ne postojanju iste cekamo tebe. Ja bih volio cuti sto imas za reci, makar da me podsjeti cega je tamo sve bilo.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 13:55:08  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Odo ja po Poglavicu jelena...
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1420 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 25/02/2022 : 14:22:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:

I dalje pičimo po Žeželju.
Pročitao SUN CITY.
Eh da, tu se sad dobro vidi Žeželj, i krivo srastanje u Poglavicu jelena.
Ali ajde ovako. Tonto je rekao da mu je to najbolji Žeželj. Sun City je generacijski Žeželj, navodno. Ja bih pustio generaciju da priča o Sun Cityju. Tonto, ispričaj mi priču o Sun Cityju. Ili Macon, on sigurno voli Sun City. Posebno bi dobro bilo da Peyo ispriča o Sun Cityju. I bilo koji drugi žeželjovac.

Ja volim Žeželjev grafizam ali priče mi nisu bog zna nešto i nikad mi nisu bile.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 16:10:31  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Phuh, phuh, dah, dah ... našel sam Poglavicu jelena ...

Mislim, ovo je grafički kuršlus. Raspašoj.
Monumentalno razvaljivanje.

Al, meni je još uvek sve to sablasno.

Prva poglavlja bi bila vizualno super za neku stripovsku adaptaciju Zle smrti 2 :)

I ondak švas. Od poglavlja sedmog urličem da je ovakav grafički storyteling idealan za Šumu striborovu - tu računam i jelena praporčića.

Iskreno, nisam očekival onaj pičok švajs.

A skateboard vozi ko pravi.

Eto, toliko od mene bez spojlera :)

Danijel čupa i traži svetlo, ali meni je sve to još uvek mrklo.

Bog daj.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 16:26:45  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ovak.
Od sutra bum stavljam Papka duju na ovu Stinkyjevu platformu.

Svaki vikend po stranicu, dvije. Tri.
Da probamo.

Kak dišemo.

Prve stranice su crtane na kompu. Ne volim to, ali tak je kak je.

Štedim si na vremenu i živcima.
No, niš to nije bitno.

Čitamo se sutra.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 17:43:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Papka dvojku ćemo pratiti.
Riskiram i to da te usporavam, ali mi je predobro pričati s tobom, frano, o hrvatskom stripu. Moraju se i ovi drugi pokrenuti. Nema izgovora, Tonto. Pa vidiš kako smo frano i ja usredotočeni. Nema lagodno, odemo u knjižnicu i posudimo, nađemo, nabavimo. Imaš knjižnicu, uzmi Poglavicu jelena, Sun City itd. itd. (ps za Tonta - budemo kasnije o Sun Cityju, sad mi je Poglavica prvi, a i kroz Poglavicu se može davati migove na Sun City)

Frano,
eto, to sam ti baš i rekao: da će ti biti "sablasno". O tome se da pričati. Zato sam ja i stavio pojam koji pogađa ovo djelo: demonologija.
S tim sad u vezi, ti kažeš da je likovni izraz idealan za Šumu striborovu. Ali to bi onda bila jedna darknajterska Šuma striborova!!?! Mračne vizije dječje priče. Ili ipak nisi za to??

O demonologiji možda kasnije. Malo pojasniti kako se to misli, zašto je najbliži pojam koji ove Žeželjeve vizije opisuje - demonologija.

Frano, da bi se dobili neki smisleni sklopovi, koji onda ove vizije prevode na jasniji jezik, pogledaj poglavlje 3. Tu imaš: on, zovimo ga poglavica jelena, penje se na drvo --- uvis, pravac je gore. To ne ide, pada. Sanja crne olupine broda, a okolo je bijelo. Skače u ocean, i bez obzira što je to sad kao svaki pad, prema dolje, po smislu je isto gore, stapanje sa tom bjelinom, oceansko, kozmičko.

Jahati jelena -> po smislu = gore. Haj haj, jače jače, leti.
Voziti skejt -> isto kao jahati jelena, po smislu = gore. Samo piči, vozi, haj haj.

Završetak: kamera se udaljava, poglavica jelena piči po autoputu, iznad planina, gore gore, sve više bijelo. Ostaje samo bjelina. Oni prazni listovi, bijelo, to je isto strip.

Znači, to su sad neke koordinate koje postavljaju smisao: šuma, crno, granje, korijenje, debla. Dominira. I onda jedan pravac ascendencije, gore, gore, pokušava se gore, osloboditi se masivne crne. Oceansko, kozmičko bijelo je sad jedno oslobađanje, kojemu se teži. -----------------------------

Ovo zvuči kao okej postavka. Ja pak mislim da to još nije dobro postavljeno, jer 1. ovakvo mistično stapanje je fejk oslobađanje 2. težina (šuma, granje, crno, susret jelena i čovjeka, meso) je shvaćena demonološki.

.............................................

Nastavljamo. Čekamo druge muže. Maconu bi ovo trebalo odgovarati, prvo jer je nacrtano kako si rekao "grafički kuršlus - monumentalno razvaljivanje"; a drugo, jer je demonologija, skoro kao mađarski nihilizam, Tarr (koji mu se svidio kad sam mu rekao za Werckmeisterove harmonije).

Mene vuče na Wendiga (2001.), nije nemoguće da je Žeželj gledao taj film. Vidi trejler https://www.youtube.com/watch?v=43G7rai6rVk

Edited by - stinky on 25/02/2022 17:50:19
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 17:55:42  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
poglavlje 07 - svi oni zimski pejzaži - Šuma Striborova skroz na skroz - bilo bi to snahino, gujino vrijeme kad oće zatuć, protjerat baku, majku - ne mere bolji background.
Ali fali mi svjetla.
Fali Domaćih...
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 17:59:10  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Možda ono kad si zahakla rogove i liči na nekog Stribora.

Uglavnom, strava od ambijenta.
I u pozitivnom i u negativnom smislu.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6729 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 25/02/2022 : 18:03:36  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
A onda opet, usred te zime, najde i Danijel načina da se zgrije he, he, he ... hijooooj, poglavlje sedmo ti poljubim :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/02/2022 : 18:17:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, da, sad sam pogledao poglavlje 7, i početak sa zimskim pejzažima je svjetlo, idila.
Ali se završava sa spiljom, pa opet sanjanje... Kam će pobjeći poglavica jelena, sanja vaginalne manipulacije.

Vidiš, žena ga je izmanipulirala, sam sebi nabija rogove na glavu i odlazi iz šume.
Nadvožnjaci i petlje, surfanje na kamionima. Žeželj se još nije oslobodio urbanog. (urbano je velika preokupacija D. Žeželja, u ranim radovima - Sophia, Sun City - ga to urbano "jebe")

Poglavica jelena se ne zna nositi sa ženskim. Žensko meso mu još izgleda kao tajna, umjesto da radi na androginu na jedan sunčaniji način. Baš ženu treba spiritualizirati, a ne ove pravce gore, oceansko stapanje - to treba konkretizirati, malo mesa. Znači, obrnuto nego D. Žeželj, za sada, radi.
Go to Top of Page
Page: of 120 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.98 seconds. Snitz Forums 2000