Author |
Topic  |
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 17/03/2022 : 21:56:04
|
quote: Originally posted by StripArt
Nisam očekivao da će jedna moja rečenica privući toliku pažnju. Prvenstveno sam htio kazati da se udalja(vamo) od teme a to je jedan jednostavan ali subjektivan spisak stripova. Mi možemo ‘braniti’ svoj spisak pa čak i ‘napadati’ neki spisak ali to nije tema. Inače neke od definicija su: De gustibus (non est disputandum) Na hrvatskom znači 'o ukusima (se ne raspravlja)' i znači da su osobne preferencije samo mišljenja i ne mogu objektivno biti niti ispravna niti kriva. ili Konvencionalno smatramo da to znači dopušteni pluralizam mišljenja ili subjektivni doživljaj svijeta oko nas.
Predlažem da se malo više držimo teme i da svi skupa ponudimo barem još 10-ak spiskova.
Spiskove najboljih stripova imaš u sticky topicu par centimetara poviše ovoga topica. Ovo je varijacija na istu temu i pomalo dosadno.
Priča o ukusima prolazi kad pričamo o dvi usporedive stvari. Inače služi samo ka opravdanje za manjak istoga.
|
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
Edited by - NESVRSTANI on 17/03/2022 22:05:02 |
 |
|
Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 18/03/2022 : 04:30:50
|
quote: Originally posted by stripnik
Čisto trolanje.
quote: Originally posted by Ferri
sa Mausom sam zavrsio na 4 stranici i menjao ga za Čiko Šerif.
Zasto tako mislis, nije mi to cilj bio.
Jednostavno sam izneo svoje. Pre par godina jedan poznanik (bivsi ljubitelj i kolekcionar stripova) kupio je Mausa posto je cuo hvalospjeve o tom stripu. Medjutim bio je razocaran (crtezom i prikazom likova) i poznavajuci mene kao ljubitelja poklonio mi Mausa. Medjutim isto sam bio razocaran crtezom (i ne volim kad su likovi prikazivani u obliku zivotinja).
Posle nekog vremena imao sam priliku i menjao sam za ZS Ciko Serif, sta je tu tebi cudno? Meni je beznacajan i bezvredan.
Moramo svi voleti isto? |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 18/03/2022 : 09:59:23
|
quote: Originally posted by stripnik
Čisto trolanje.
sa Mausom sam zavrsio na 4 stranici i menjao ga za Čiko Šerif.
Zasto tako mislis, nije mi to cilj bio.
Jednostavno sam izneo svoje. Pre par godina jedan poznanik (bivsi ljubitelj i kolekcionar stripova) kupio je Mausa posto je cuo hvalospjeve o tom stripu. Medjutim bio je razocaran (crtezom i prikazom likova) i poznavajuci mene kao ljubitelja poklonio mi Mausa. Medjutim isto sam bio razocaran crtezom (i ne volim kad su likovi prikazivani u obliku zivotinja).
Posle nekog vremena imao sam priliku i menjao sam za ZS Ciko Serif, sta je tu tebi cudno? Meni je beznacajan i bezvredan.
Moramo svi voleti isto?
Ne moramo svi volit isto. Isto tako ne moramo i ne možemo svi imat ukusa. Usporedba Mausa i Čike šerifa ne prolazi pod "o ukusuma se ne raspravlja". To može proć ka neukus(Maus je tu nebitan, Čiko je bitan), ili ka nuspojava lobotomije. |
Edited by - NESVRSTANI on 18/03/2022 10:08:08 |
 |
|
StripArt
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
344 Posts
Member since 14/04/2019 |
Posted - 18/03/2022 : 11:07:33
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Priča o ukusima prolazi kad pričamo o dvi usporedive stvari. Inače služi samo ka opravdanje za manjak istoga.
Sve je usporedivo izuzev: Da li je hladnije noću ili vani? |
Everyone is entitled to their own opinion, but not their own set of facts. |
 |
|
sumohrvat
Advanced Member

4040 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 18/03/2022 : 11:57:00
|
Dakle... Ono što bih imao na policama u dnevnom boravku uz kolekciju Stephena Kinga je definitivno V for Vendeta, Bomba, Eternaut,Drakula,Spagethi Brothers, Fibrin komplet Ken Parkera, Živi mrtvaci, Taniguchijevi Vrh Bogova, Daleko susjedstvo i Spomenar mog oca, Bilo jednom u Francuskoj, pokoji kultni Zagor i Alan Ford i to je sve. |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 18/03/2022 : 12:57:50
|
quote: Originally posted by StripArt
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Sve je usporedivo izuzev: Da li je hladnije noću ili vani?
I "kako kiša kada pada?" je isto malo zajebano za usporedit.
Na stranu (loša)zajebancija, upis ti je besmislen. Nije sve usporedivo. Mogu li se usporedit Unforgiven i Wild bunch? Mogu. Mogu li se usporedit Led Zeppelin i Deep Purple? Mogu. Mogu li se usporedit Clint Eastwood i William Holden? Mogu. Mogu li se usporedit Wild bunch i Četverored. Mogu ako si odradija lobotomiju. Mogu li se usporedit Aca Lukas i Led Zeppelin? Mogu ako nemaš ukusa. Mogu li se usporedit Čiko i Maus? Mogu ako se potrefi da nemaš ukusa i da si uz to odradija lobotomiju.
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 18/03/2022 : 13:38:57
|
Zapravo, i mogu se i ne mogu se. Oboje su stripovi, ali je Maus u c/b tehnici, dok je Cico u boji. I tu prestaje svako poređenje. :D
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 18/03/2022 : 13:46:42
|
quote: Originally posted by Poli
Zapravo, i mogu se i ne mogu se. Oboje su stripovi, ali je Maus u c/b tehnici, dok je Cico u boji. I tu prestaje svako poređenje. :D
I Mandella i Hitler se isto mogu usporedit. Oboje su bili državnici i oboje su bili u zatvoru. Sve je to li-la. Stvar je ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1668 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 18/03/2022 : 19:10:02
|
Ako se Ferrijeva izjava može smatrati upoređivanjem Mausa i Čika, onda se to svodi samo na usporedbu crteža, a on je u ovom slučaju na strani Čika, odnosno Ferrija.
Maus ima ružan crtež i to nije stvar ukusa nego nepobitna činjenica. Ko tvrdi da mu je crtež u Mausu lep, taj stvarno nema ukusa.
Još je Maus i dobro prošao, mogao je Ferri s njim naložiti vatricu, obrisati du...dugo bi trajalo nabrajanje, a ipak je završio u razmeni, što pokazuje racionalno razmišljanje jednog stripofila i čak dobar poslovni potez, Čiko na aukcijama svakako više vredi od Mausa.
Ovako, svi siti i zadovoljni, i miševi na broju.  |
Mek Koj nema alternativu |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 18/03/2022 : 19:34:17
|
Čuj,lep crtež. Kao da je to samo po sebi kvaliteta.
Pa nije ni priča lijepa, i takav crtež je jedini moguć.
"Šareno je i budali lepo." |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 18/03/2022 : 19:39:29
|
Kao da crtež treba biti lijep da bi bio dobar. Crtež u Mausu je ružan i odličan, baš kao što i treba biti za jednu ružnu i odličnu priču. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10627 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 18/03/2022 : 20:00:29
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI I Mandella i Hitler se isto mogu usporedit. Oboje su bili državnici i oboje su bili u zatvoru. Sve je to li-la. Stvar je ukusa, a o ukusima se ne raspravlja.
Nije to baš za poređenje sa stripovima jer ubrzo dolazimo do onoga za neke heroj, a za neke zločinac.
Srećom stripovi nisu maligni. |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 18/03/2022 : 20:36:42
|
Ali... proceniti neki strip u četiri stranice??? Posedovati fizicku kopiju nekog stripa i proceniti nakon 4 stranice da je za odbaciti???? Pa, to nije ni uvod!
Ferri, briga me za Mausa i za Čika. Sve je to ok. Ali, ako imaš dovoljno čuke za "Tolstojevskog", onda je barem 40 strana neki minimum koji moraš da daš novom stripu da te upozna sa svojim tipom naracije, likovima i zapletom (kad si vec seo da citas). Šteta je. U 4 strane nemaš ama baš ništa.
Dobronameran savet, za ubuduce. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 18/03/2022 20:40:20 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21667 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 18/03/2022 : 20:54:56
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Ferri, briga me za Mausa i za Čika. Sve je to ok. Ali, ako imaš dovoljno čuke za "Tolstojevskog", onda je barem 40 strana neki minimum koji moraš da daš novom stripu da te upozna sa svojim tipom naracije, likovima i zapletom (kad si vec seo da citas). Šteta je. U 4 strane nemaš ama baš ništa.
ne pričaj ti ništa 
Walking Dead: Priče/Jedno doba jedna priča Z faktor umnozen nekih sto puta i ne toliko dobro nacrtan. Citanje ide bez smetnji i dosade, ali sve mi je vec vidjeno i u stripovima, i u knjigama i u igricama: zombiji haraju svetom, grupa likova se bije sa njima i tu i tamo interne sapunice. Ne da mi se.
|
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
anto
Advanced Member

Serbia
21667 Posts
Posted - 18/03/2022 : 21:14:59
|
Ne praštaś, Prcadžijo Ali, eto, lep primer: Walking Dead procitani vol.1-3, Balada o Halo Jones 60 strana i Berserk vol.1 i TEK ONDA odbačeni. S tim da me je swampiša nagovorio da HJ nastavim dalje, a WD i B nastavljam makar digitalu, pa ćemo da vidimo.
4 strane nije ništa
 ako ti WD ne leži posle prvog trejda (a kamoli posle trećeg;ili pričaš o svesčicama??),onda je to to.Al moram da se načudim kad se nekome ne svidi ovaj strip jer je meni mega zarazan. |
Edited by - anto on 18/03/2022 21:15:59 |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
Jozzinelli
Senior Member

1668 Posts
Posted - 19/03/2022 : 03:15:27
|
Ali... proceniti neki strip u četiri stranice???
Za procenu crteža sasvim dovoljno.
Zašto bi neko morao da trpi 40, 100 ili 200 strana crteža koji mu se ne dopada, kad može umesto toga da uzme da čita neki roman o holokaustu ili istorijsku literaturu?
Inače, sawitch, kao pokretač ovog topika, je među prvima koji ne vole ovakav crtež, ali je u ovom slučaju očigledno prevazišao tu prepreku, jer ga interesuju istorijske teme a i povodljiv je kad je neki strip hvaljen, ima kultni status "remek-dela" i "obavezne literature" za svakog stripofila. Koliko je samo odbacio stripova koji imaju i bolji crtež, da nije te tematike u Mausu ne bi ga on ni u ruke nikad uzeo.
Ali, nismo svi isti. I kad bih hteo da imam Mausa u kolekciji, gledao bih ako mogu da nabavim (jeftino, po mogućstvu) ono mekokoričeno izdanje iz 2 dela koje je izašlo davno u Srbiji, sasvim odgovarajuće za ovakav crtež.
|
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9256 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1668 Posts
Posted - 19/03/2022 : 03:59:52
|
quote: Originally posted by alexts
Nemaš Mikija Mausa!? To je klasik.
Eh, i još kad bi ga neko objavio na ovim prostorima u luksuznom izdanju... (Makar onog retro-modernog, Kozijevog ) |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15842 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 19/03/2022 : 07:43:38
|
quote: Originally posted by VALTER
To je misao kojom zagorologija želi sve spustiti na svoj nivo doživljaja svijeta.
To je prava uravnilovka, a ne da ubogi Ivanlo okolo dijeli svoje komplete glancera Superstripa.
L-o, L-o  |
Los cukar na fritulama! |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15842 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 19/03/2022 : 08:19:48
|
quote: Originally posted by sumohrvat
Dakle... Ono što bih imao na policama u dnevnom boravku uz kolekciju Stephena Kinga je definitivno V for Vendeta, Bomba, Eternaut,Drakula,Spagethi Brothers, Fibrin komplet Ken Parkera, Živi mrtvaci, Taniguchijevi Vrh Bogova, Daleko susjedstvo i Spomenar mog oca, Bilo jednom u Francuskoj, pokoji kultni Zagor i Alan Ford i to je sve.
Nastranu sad sve ostalo pobrojano, ali kultnih Alan Fordova, bar je stotinjak, nikako samo pokoji. |
Los cukar na fritulama! |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 19/03/2022 : 11:28:53
|
quote: Originally posted by anto
Ne praštaś, Prcadžijo Ali, eto, lep primer: Walking Dead procitani vol.1-3, Balada o Halo Jones 60 strana i Berserk vol.1 i TEK ONDA odbačeni. S tim da me je swampiša nagovorio da HJ nastavim dalje, a WD i B nastavljam makar digitalu, pa ćemo da vidimo.
4 strane nije ništa
 ako ti WD ne leži posle prvog trejda (a kamoli posle trećeg;ili pričaš o svesčicama??),onda je to to.Al moram da se načudim kad se nekome ne svidi ovaj strip jer je meni mega zarazan.
Oo, pa nisi me dobro razumeo, brate. Nisam rekao da mi je leži. Ide on fino. Samo sad (uzvičnik na sad) nemam živaca da se bacam na skupljanje još jednog dugog serijala koji me nije zgrabio kao neki s kojima trenutno slatku muku mučim. A glede crteža: sad sam se setio da Priče:Faktor Z Gualdonija i Bianchinija nikad nije objavljen na našim prostorima, pa mozda nisi shatio referencu. Bianchini rastura! |
|
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 19/03/2022 : 13:13:26
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
Ali... proceniti neki strip u četiri stranice???
Za procenu crteža sasvim dovoljno.
Crteža da. Stripa ne. Da je crtež jedina bitna stavka stripa, Spawn i Spider-man Todda McFarlanea bi se nalazili na gomili ovih listi.
quote:
Zašto bi neko morao da trpi 40, 100 ili 200 strana crteža koji mu se ne dopada, kad može umesto toga da uzme da čita neki roman o holokaustu ili istorijsku literaturu?
Zato što za razliku od mnogih ima privilegiju da uživa u jednom mediju više.
quote: Inače, sawitch, kao pokretač ovog topika, je među prvima koji ne vole ovakav crtež, ali je u ovom slučaju očigledno prevazišao tu prepreku, jer ga interesuju istorijske teme a i povodljiv je kad je neki strip hvaljen, ima kultni status "remek-dela" i "obavezne literature" za svakog stripofila. Koliko je samo odbacio stripova koji imaju i bolji crtež, da nije te tematike u Mausu ne bi ga on ni u ruke nikad uzeo.
Ako iko išta ovde može odgovorno da tvrdi, to je da je Savić sve samo ne podvodljiv. Taj brat zna šta voli. Pročitaće do kraja, ili makar doooobar deo toga, pa će reći fuj. Pogotovo oko Mausa. Da je Maus loš strip, ne bi se Savić libio ni sekundu da opali po njemu iz svih topova, pogotovo kao neko ko gleda na tematiku i sa stručne, kritičnije strane. Ali evo ti Savića, hvali priču i negoduje oko crteža.
Retko kome od nas se crtež u Mausu sviđa. Ali funkcioniše da je to divota.
Ali kao što rekoh, zabole me uvo kome se šta sviđa, a kome ne. Je*e mi se za to, iskreno. Preporučujem samo drugu Ferriju da ubuduće nekom drugom stripu da više strana šanse.
|
|
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21667 Posts
Posted - 19/03/2022 : 14:49:47
|
quote: Originally posted by anto
4 strane nije ništa
 ako ti WD ne leži posle prvog trejda (a kamoli posle trećeg;ili pričaš o svesčicama??),onda je to to.Al moram da se načudim kad se nekome ne svidi ovaj strip jer je meni mega zarazan.
Oo, pa nisi me dobro razumeo, brate. Nisam rekao da mi je leži. Ide on fino. Samo sad (uzvičnik na sad) nemam živaca da se bacam na skupljanje još jednog dugog serijala koji me nije zgrabio kao neki s kojima trenutno slatku muku mučim. A glede crteža: sad sam se setio da Priče:Faktor Z Gualdonija i Bianchinija nikad nije objavljen na našim prostorima, pa mozda nisi shatio referencu. Bianchini rastura!
aha,jasno - računaj da ako nam se poklope kockice (recimo kad budem išao leti kod familije u RS),dajem ti ga na čitanje. |
 |
|
Topic  |
|