forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 388

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11986 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 08/04/2022 : 20:25:16  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jagodanbg

https://carobnaknjiga.rs/nova-biblioteka-Carobna-knjiga-manga

Vest godine, što se mene tiče.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2402 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 08/04/2022 : 20:38:08  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Ovo je jedina preostala oblast u koju nisu zakoračili, bilo je logično da i tu zabodu svoju zastavu. A realno jedini su koji i mogu da izguraju nešto na malo duže staze što mange iziskuju.

Nije... fale i latinoamerikanci... A znamo koliko tu ima bisera...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

nonchalant
New Member

181 Posts

Member since 12/11/2020

Posted - 08/04/2022 : 20:51:29  Show Profile Show Extended Profile  Send nonchalant a Private Message  Reply with Quote
Ne vidim kako ovo može da bude loš potez, pa zar Čarobna ovim naslovima ne "otključava" jednu novu publiku (sa tokyo revengers malo mlađu manga publiku, sa alitom i blade of the immortal malo stariju) koja do sada nije kupovala ni Marvele ni BD.

Naslovi su pažljivo odabrani (ali definitivno nisu sigurice kao u slučaju DW shounena), Blade of the Immortal je tematike koja bi se svidela starijim čitaocima koji generalno nisu fanovi mangi, Gunnm će zakačiti kojeg sci-fi fana, a tu je i Tokyo Revengers kao verovatno najaktuelnija delinquent manga.

Sve pohvale ČK za nove naslove, drago mi je da je na ovim prostorima konačno došla takva situacija da je potražnja za mangama velika te imamo prilike videti neke sjajne japanske stripove u domaćem izdanju. Uzimaju se sve tri, razume se.
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 08/04/2022 : 21:05:23  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Slazem se. Ovim potezom su otvoreni siroki putevi za manga scenu. Dok DW izbacuje sigurnije naslove koji su siroko poznati kod nas, CK nam zatim daje pored klasike i neke bas aktuelne novine tako da vjerujem da u buducnosti mozemo ocekivati jos fosta naslova.
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17671 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 08/04/2022 : 21:22:13  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Mislim da odlaženje u širinu ovoliko neće smetati, jer se publike malo preklapaju. Odnosno, izdavaču će verovatno koristiti.

Da, mislim da nas ima dosta koje ovakvi stripovi aposlutno ne zanimaju.
Go to Top of Page

Cuvam starudije
Senior Member

1940 Posts

Member since 03/02/2012

Posted - 08/04/2022 : 21:48:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Cuvam starudije a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axle munshine

quote:

Ovo je jedina preostala oblast u koju nisu zakoračili, bilo je logično da i tu zabodu svoju zastavu. A realno jedini su koji i mogu da izguraju nešto na malo duže staze što mange iziskuju.

+ Disney
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29660 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/04/2022 : 23:08:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
Pročitao sam 20ak knjiga Oštrice besmrtnika u izdanju Algoritma i nisam bio oduševljen
Dapače, vrlo konfuzno i nije mi sjelo
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3388 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 09/04/2022 : 00:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cuvam starudije

quote:
Originally posted by axle munshine

quote:

+ Disney

Dokle više čoveče
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 09/04/2022 : 12:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

Akcija/triler, samurajski/fantasy i distopijski SF - baš ništa od toga?

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/04/2022 : 12:54:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

quote:

Zađavla govoriš, može se raditi o apsolutno bilo kojem žanru koji postoji, al ima ljudi koji kad vide pojam "manga" automatski sebi postave mišljenje da to nije za njih. Poprilično uskogrudno gledište, al šta je tu je. Netko će za najveće tržište stripa na svijetu reći "to je sve isto i to nije za mene". To mi je u rangu izjave da su recimo Komandant Mark i Nathan Never ista stvar samo zato što su Bonelli.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 09/04/2022 : 13:23:07  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:

quote:

Zađavla govoriš, može se raditi o apsolutno bilo kojem žanru koji postoji, al ima ljudi koji kad vide pojam "manga" automatski sebi postave mišljenje da to nije za njih. Poprilično uskogrudno gledište, al šta je tu je. Netko će za najveće tržište stripa na svijetu reći "to je sve isto i to nije za mene". To mi je u rangu izjave da su recimo Komandant Mark i Nathan Never ista stvar samo zato što su Bonelli.

Ako nisi do sada primjetija prosječnon balkancu je zatucanost razlog za kurčenje.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10658 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 09/04/2022 : 13:25:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Tezuka, Koike/Kojima/Ikegami, Takahashi, Taniguchi, Miyazaki i da ne nabrajam dalje.

Voli li netko strip, ako može ignorirati njihove radove?
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 09/04/2022 : 13:31:44  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Tezuka, Koike/Kojima/Ikegami, Takahashi, Taniguchi, Miyazaki i da ne nabrajam dalje.

Voli li netko strip, ako može ignorirati njihove radove?

Ja volin strip al žute ne podnosin pa priskačen.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

djukak
Senior Member

2981 Posts

Member since 28/04/2005

Posted - 09/04/2022 : 13:44:59  Show Profile Show Extended Profile  Send djukak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ni mene doslovno ništa od toga.
Mange nikako ne mogu.

They have money for wars, but can't feed the poor!

Allow me to introduce first, Makaveli the Don.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9282 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/04/2022 : 14:39:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Interesantna priča, ali šta su originalni manga izdavači i njihovi licencni zastupnici učinili da se približe profilu "zatucanog balkanca" kao potencijalnog čitaoca? Čitanje s leva na desno i prilagoda formata (na omiljeni Boneli ovde npr.) je prvo što mi pada na pamet. (Akira - pokušaj?)

Ali strategija je "ko ih j...", ako neće da kupuju, ne moraju, idemo mi na nove mlađe generacije, da im ponudimo "tankobane" onako kao da smo u Japanu, sve identično.

I onda je to to.

Mada, ne bi to bilo dovoljno za one koji baš ne žele da vide japanski stil crtanja, nego isključivo "realističku stilizaciju", ali bila bi neka "dobra volja" da se dopre do njih.
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 09/04/2022 : 16:04:43  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
tankobOn...
No, pokušaj da se približi manga na taj način koji predlažeš, sleva-nadesno i prilagođenog formata, nikako nije opcija. Prvo i najvažnije, Japanci to ne bi dopustili. Nekada su dopuštali takve stvari (pre 20-ak godina), ali kako je manga postala mejnstirm u svetu tako je i to postalo jedno veliko NE. Format - isto. Ako u celom svetu ide u tom formatu, pa i tržištima poput američkog koji su za njih dragoceniji zbog tiraža i broja izdanja, slatko bi se nasmejali na pitanje da se format promeni. (A i čemu to, kada je ovo sasvim doboljno. Ne govorim o deluks izdanjima.)
A "obrtanje" smera čitanja, osim što je neverovatno zahtevan posao, doveo bi i do potpunih apsurda gde bi svi likovi bili obrnuti u ogledalu, levoruki itd. To se pokušalo sa starim američkim izdanjima Alite, npr. Stara DH Oštrica je čak kropovana pa su likovi prilagođavani kadrovima, što je totalno obesmislilo neke Samurine panele...

A ko ne voli "japanski stil crtanja", za njega je Oštrica ko stvorena. Samura je studirao slikarstvo, anatomija mu je fenomenalna, crtež je milina u svakom pogledu i ko ima predrasude prema krupnim očima i manga stilu ovo je ko naručeno.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/04/2022 : 17:15:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Interesantna priča, ali šta su originalni manga izdavači i njihovi licencni zastupnici učinili da se približe profilu "zatucanog balkanca" kao potencijalnog čitaoca? Čitanje s leva na desno i prilagoda formata (na omiljeni Boneli ovde npr.) je prvo što mi pada na pamet. (Akira - pokušaj?)

Ali strategija je "ko ih j...", ako neće da kupuju, ne moraju, idemo mi na nove mlađe generacije, da im ponudimo "tankobane" onako kao da smo u Japanu, sve identično.

I onda je to to.

Mada, ne bi to bilo dovoljno za one koji baš ne žele da vide japanski stil crtanja, nego isključivo "realističku stilizaciju", ali bila bi neka "dobra volja" da se dopre do njih.

Ako "zatucani balkanac" može čitati Alan Forda u onom formatu, može i japanske tankobone u onom formatu. Šta se tiče promjene s desna na lijevo, to je Karven već objasnio, nema smisla stvarno i takav pristup stvara puno više problema nego što donosi koristi.

Ne treba se neko umjetničko djelo prilagođavati čitatelju, već se čitatelj treba prilagoditi djelu (osim prijevoda, naravno). Takozvani "japanski stil crtanja" je nevjerojatno širok pojam koji nudi nenormalno velik broj crtačkih stilova i apsolutno nema šanse da nekome ne leži ama baš nijedan od njih, pa makar se radilo i o hardcore čitatelju Bonellija. Naprosto ne mogu prihvatiti da recimo netko voli Nathana Nevera, a ništa mu od mangi ne odgovara.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9282 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/04/2022 : 17:27:07  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ne govori se ovde o racionalnim objašnjenjima, nego o psihološkom štosu, ne umetničke, nego marketinške prirode. Kad sam rekao "originalni izdavači" na prvom mestu sam mislio na Japance. Ako kod njih takva želja ne postoji, besmisleno je pričati. Samo se nadam da nećemo biti izloženi gnjavaži kako je žalosno da publika koja priča o tački na LMS ili puni 100-tine stranica topika o najnovijoj reprizi AF pre nego što se pojavila, ne luduje za mangama.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10658 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 09/04/2022 : 18:12:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
A isto tako ni razmišljanjima tipa: Volim Mirka i Slavka (ili upišite po volji) i zar to nije najbolji dokaz kako volim stripove i koliki sam znalac iako me ostali stripovi ne zanimaju.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2433 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 09/04/2022 : 18:58:43  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Aleks, mange idu u ogromnim tiražima. Pričamo o milionima prodatih primeraka. Da budem precizniji, radi se o desetinama a nekad i stotinama miliona primeraka prodatih širom sveta. Ali najviše na njihovom tržištu.

Naše tržište je za njih nevidljivo. Osim ako im tih 500 primeraka ne fali da zaokruže na 500.000.000 prodatih primeraka Dragon Ball-a na primer, pa se upuste u avanturu marketargiranja naših čitalaca.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 09/04/2022 18:59:03
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 09/04/2022 : 22:04:48  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Sobzirom da smo mi male drzavice sa manjim brojem stanovnistva cija vecina cini fanove turbofolka, opijanja po splavovima, kafanama i ostalim prcarijama. Ovaj mali procenat Balkanaca koji kupuju stripove i radi koga se stampaju stripovi nije zavidan broj u usporedbi sa japanskim i americkim citateljima koji se broje na milion. A vidim po postovima dosta smo podijeljeni sto se tice stripova. I slozio bih se sdosta forumasa sto se tice njihovih misljenja zasto mange nisu popularne (toliko) medu nasim citateljima.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 10/04/2022 : 23:04:15  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Mislim da i Darkvud i Carobna sa svojim izdanjima mangi ciljaju najvise na mladju publiku koja uopste nije prisutna na forumu koji je sada vec zastareli vid komunikacije iz vremena internet kafea i dail up konekcije. Danasnji klinci razgovaraju o stripovima (ako uopste i razgovaraju) preko modernih drustvenih mreza i te mange su one koje su mladjoj publici vec poznate iz drugih medija najvise animea i uopste pop kulture. Tako da ne treba cuditi da starije stripase ne privlace moderniji japanski serijalizovani naslovi ala Naruto ili Napad na titan itd. Ni mene bas ne interesuju preterano. Ali treba podrzati klince u citanju mangi, nekad su za navlacenje dece na stripove bili odgovrni Zagor i Dilan i Bonelli, uz klasike francuskog humoristickog stripa ali to danas vise ne prolazi kod dece s retkim izuzecima, vec preko mangi ce mozda jednog dana ako se zainteresuju dovoljno za strip kao umetnost otkriti i druge skole stripa. Mene cudi da americki superherojski strip nema tako dobru prodju kod nas zbog filmova i uticaja americke pop kulture vec to imaju mange, ali dobro. Ali da iskusnije stripase ne interesuju autori kao sto su Tezuka, Taniguchi, Tsuge, koji su se pokazali na svetskom nivou kao autori koji zavrednjuju paznju u svakom smislu, u nadnacionalnom poimanju stripa kao umetnosti, to mi nije jasno.
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 10/04/2022 : 23:33:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Istina ovo sto Going kaze, klinci su ludi za mangama. Keva mi radi u skolskoj biblioteci i stalno je klinci pitaju za mange.
Nedavno je na b92 bio clanak o 15-godisnjoj devojcici koja je napisala i nacrtala mangu (tipicne teenage vampire tematike), naravno inspiraciju je nasla u mangama i animeima.
Kod mangi ima taj problem sto se vecina mangi na koje se klinci loze (Naruto, One piece, Beleznica smrti) ima puno tankobona i klinci ili nemaju para, ili zivaca da sve to isprate, narocito ako su iz unutrasnjosti ili ne znaju za striparnice... ili ako ne mogu da nabave neku epizodu jer je rasprodata.
Cak sam mislio da nabavim neke mange i doniram skolskoj biblioteci, ali onda nastaje problem jer klinci hoce nastavke, i ako iz bilo kojih nabrojanih razloga ne mogu da dodju do njih, odustanu i razocaraju se...
To je po meni veliki minus mnogih mangi, sto su razvucene i tvore jednu pricu, ja kad sam se navlacio na stripove to je bilo preko Dilana Doga i Alana Forda, gde je kontinuitet i redosled citanja mnogo manje bitan. Ford kod mladih vise ne prolazi, ali za Dilana i dalje vlada interesovanje medju mladima, narocito kod zenske publike.
Iz perspektive odrasle osobe zvuci banalno da deca nemaju para za tankobon od 300-400 dinara, ali deca imaju brojna interesovanja koja mame pare i hronicni manjak para, pa kad se na to doda pet serijala od 15-20-30 tankobona i rasprodatost pojedinih tankobona sto znaci da je kontinuitet citanja narusen, lako je zakljuciti zasto odustaju od kupovine. Koliko puta sam i sam kao klinja bio razocaran sto sam propustio neki broj zabavnika, pa sam stripove iz zabavnika citao od pola, ili samo poslednju cetvrtinu...

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19573 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 11/04/2022 : 04:33:17  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Klinci vole mange, bar kod nas...
Naj prvo neke Anime pa korejski filmov a onda i mange..
Samo da su jim dostupnije..
Kod nas vise čitaju engleski nego ovo iz sorodnih nam jezika...
Algoritam se dobro prodao i kod nas, dok nije crko.. onda su presaltali na engleski verziju..
Ma samo da čitaju nesto, pa bile to i mange..

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6455 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 11/04/2022 : 12:20:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Mange su do jaja, mislim da bi ja mogao Alitu. ;)

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page
Page: of 388 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.88 seconds. Snitz Forums 2000