forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Пергам / Pergam
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 44

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 20/06/2022 : 11:07:30  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
Bezveze je ovaj hajka na Dušmana i VČ na temelju nekakvih "rekla-kazala" informacija....

Pergam je propao a nisu ni glas pustili o tome. Kako je krenula loša komunikacija sa kupcima u tom stilu je i završila.

Zamjeraju se nekakve pogreške VČ u tisku, a Pergam je od dva i pol stripa koji je izbacio u jednom otisnuo potpuno krivi hrbat i jel ste dobili novo izdanje ? Moš mislit.

Inače sa tim svojim polu-proizvodom, po cijeni kolor epizode, cjenovno su u HR bili skuplji od jednog LL-a.

Napisao bi da je VČ za njih pojam izdavaštva ali nisu oni za nikakvu usporedbu. Pergam ostao na lošem pokušaju.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25773 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/06/2022 : 11:14:57  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ne znam čemu ovolika povika, ukoliko je SBE povukao prava Pergamu, onda je i bilo osnova za tako nešto.

Koliko je meni poznato, prava se dodeljuju za jezik i državu objavljivanja. To se definiše ugovorom sa nosiocem prava.
Primer: prava za objavljivanje Asterixa na nemačkom jeziku ima samo jedna firma i ona ih objavljuje i ditribuira na čitavom nemačkom govornom području (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn i Luksemburg).

Ne znam kako su definisana prava za VČ.

- Ukoliko ih je dobio za srpski jezik na teritoriji Srbije, onda je Pergam mogao nesmetano da ih objavljuje na tom istom jeziku u BiH, pošto je i tamo jedan od službenih jezika (ne ulazeći u ekavicu i ijekavicu).

- Ukoliko ih je dobio za srpski jezik i čitavo govorno područje, onda je VČ nosilac prava za Srbiju, BiH i CG, ali se onda postavlja pitanje kako je Pergam uopšte dobio prava za BiH.

Kako se meni čini, neko u SBE je nešto zabrljao, a VČ je povukao jedan sasvim normalan ekonomski potez i branio ono što ima u ugovoru. Kao dugogodišnji partner SBE-a, naravno da se njegova reč više računa.
Pergam je napravio grešku što se nije na vreme obavestio po kojim uslovima dobija prava.

Ne branim VČ, meni bi bilo super da je Pergam i dalje nastavio, ali ne vidim razlog za ovoliku poviku na VČ. Stoji da su u komunikaciji užasni, stoji da im nikada neću oprostiti Blažinu, kao i ZS koja to nije, ali isto tako stoji da su spasili strip scenu u Srbiji.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19108 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 20/06/2022 : 11:19:31  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
volim Libellus i znam da jih zagovaraš ali vidiš,..iskreno, meni su ta dva kolorca Pergama bolja od Libellusovih 16 ili koliko več objavljenih knjiga..
Jer su ko u originalu objavljena, a hrbat 2 knjige bi popravili da su imali šansu...da nije došo neki Dušman zavidan početnom uspjehu nekog Bih izdavaća...
Najviše se pobunio izdavač koji izdaje 96 stranica pilota svaka 3 mjeseca a knjigu na dvije godine!
Da Veseli nema Zagora bio bi srbski Agarthi Comics!
Ajde ako su več stopirali oni pokrenu te kolorce! Veliki, renomirani izdavač!
Nemaju svi love za skupi Libellus i osam knjiga odjednom (200 eura skoro), zašto ne omogučit što večem broju zainteresiranih čitat piilota u kolru..
Najbolje da čitatelj iz BIH kupi 8 knjiga pilota odjednom i za to odvali pola plate!
Logo111, volim te ali gledaj malo šire!

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17203 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 20/06/2022 : 11:19:32  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Koliko je meni poznato, prava se dodeljuju za jezik i državu objavljivanja. To se definiše ugovorom sa nosiocem prava.
Primer: prava za objavljivanje Asterixa na nemačkom jeziku ima samo jedna firma i ona ih objavljuje i ditribuira na čitavom nemačkom govornom području (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn i Luksemburg).

To je pomalo nejasno. Da li izdavač može da bira za šta će kupiti prava? Npr. da kupi samo za Srbiju ili da još uzme npr. za Crnu Goru i BiH? Bilo je onih nekih izdanja, kao npr. Dobro došli na Kosovo, gdje je bilo banjalučko izdanje koje nije distribuirano u Srbiji, a za Srbiju je bilo beogradsko izdanje.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 20/06/2022 : 11:22:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Nadalje mogu dva izdavaca iz iste drzave izdati isti strip ako je jedan namenjen kioscima a drugi je albumsko izdanje za knjizare/striparnice.

Drukcije... vidim vec pocelo vrijeme kiselih krastavaca.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

SPQRoma
Average Member

Italy
973 Posts

Member since 30/06/2015

Posted - 20/06/2022 : 11:23:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit SPQRoma's Homepage  Send SPQRoma a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Sad sam pogledao tvoje stare postove i zaključio da si očito netko uključen u cijelu tu priču s Pergamom, pa daj onda da čujemo i drugu stranu, pa da vidimo tko je u pravu?

Radio sam prelom za jedno izdanje i na promociji izdanja, nemam veze sa politikom firme, tako da i ja kao većina ovdje prenosim ono što sam čuo od drugih. Malo mi je čudno da sa nekoliko strana čuješ iste priče, a da tu nema nečega istinitog...

quote:
Originally posted by Poli

Nadalje mogu dva izdavaca iz iste drzave izdati isti strip ako je jedan namenjen kioscima a drugi je albumsko izdanje za knjizare/striparnice.

Ne može ni to, ako se dva izdavača ne dogovore međusobno. To vjerovatno Markos može bolje da objasni.

HOKA-HEY

Edited by - SPQRoma on 20/06/2022 11:24:37
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 20/06/2022 : 11:24:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Pa rekoh, moze. :)

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25773 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/06/2022 : 11:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

quote:

To je pomalo nejasno. Da li izdavač može da bira za šta će kupiti prava? Npr. da kupi samo za Srbiju ili da još uzme npr. za Crnu Goru i BiH? Bilo je onih nekih izdanja, kao npr. Dobro došli na Kosovo, gdje je bilo banjalučko izdanje koje nije distribuirano u Srbiji, a za Srbiju je bilo beogradsko izdanje.

Nije nejasno, to se definiše ugovorom sa nosiocem prava. On može da uslovi jednu ili drugu opciju. Naravno da u većini slučajeva izdavač iznosi svoju ideju i traži prava za govorno područje (veći broj potencijalnih kupaca), ali ponekad se dobijaju prava samo za jednu državu i jedan, definisani jezik.

Go to Top of Page

SPQRoma
Average Member

Italy
973 Posts

Member since 30/06/2015

Posted - 20/06/2022 : 11:27:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit SPQRoma's Homepage  Send SPQRoma a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa rekoh, moze. :)

Pa ti si rekao može ako jedan ide na kioske, a drugi ne. Nije u tome fazon, nego ne može ni to ako se ne dogovore međusobno.

HOKA-HEY

Edited by - SPQRoma on 20/06/2022 11:28:06
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17203 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 20/06/2022 : 11:37:16  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Nije nejasno, to se definiše ugovorom sa nosiocem prava. On može da uslovi jednu ili drugu opciju. Naravno da u većini slučajeva izdavač iznosi svoju ideju i traži prava za govorno područje (veći broj potencijalnih kupaca), ali ponekad se dobijaju prava samo za jednu državu i jedan, definisani jezik.

Izdanja VČ ne idu na kioske u BiH, tako da oni vjerovatno nemaju prava za cijelo govorno područje.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 20/06/2022 : 11:41:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Delboj je dotakao istinu.😉

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Betmen987
New Member

Serbia
187 Posts

Member since 27/10/2020

Posted - 20/06/2022 : 11:41:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Betmen987 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Betmen987

Moguće je da je teko, ali, viseći ovde na forumu, da se primetiti, da se ti, koji si takođe veliki ljubitelj stripa i veoma veliki izdavač, prema kupcima odnosiš s poštovanjem. Cela ekipa iz Veselog Četvrtka (bar taj deo koji je zadužen za odnose s javnošću) tretira svoje kupce kao da su mentalno retardirani jadnici...
Zbog toga i toliko ljudi izražava nezadovoljstvo i vređa...

quote:

Možete vi govoriti što vas je volja, ali ja vam najozbiljnije kažem da vi u Srbiji možete biti sretni što imate Veseli četvrtak i što ga uređuje netko tko voli strip poput Dušmana.

Kao prvo, odnosim se poštovanjem prema onima koji poštovanje zaslužuju.
Kao drugo, ja nisam mjerilo. Ja sam s godinama naučio da će me uvijek netko pljuvati i ne obazirem se više pretjerano na to, osim ako mi je neki loš dan:) Koliko je to pametno, ne znam, ali meni je bitno lakše tako. Ali svakako razumijem i ne zamjeram previše onima koji na takvu pljuvačinu, hajku i harangu odgovaraju istom mjerom. Been there, done that.
Kao treće, ja sam siguran da je situacija obrnuta od onoga što ti kažeš - "Cela ekipa iz Veselog Četvrtka (bar taj deo koji je zadužen za odnose s javnošću) tretira svoje kupce kao da su mentalno retardirani jadnici... Zbog toga i toliko ljudi izražava nezadovoljstvo i vređa..." Siguran sam da su prvo kupci napadali i vrijeđali, a onda je došla reakcija. Nitko normalan neće vrijeđati kupce osim ako ga baš ne natjeraju na to. A Dušman je, koliko ga ja znam, uglavnom normalan lik. (dok nije krenuo u teretanu:))

Ja tog Dušana stvarno ne poznajem, čovek radi svoj posao kako radi, ne ulazim u to.
Meni lično je smetalo, jer sam pri pokušaju komunikacije s njima naipšao samo na laži i poruke koje su napisane tako, da nisam mogao da ih ne shvatim kao uvredu..
Znam još dosta ljudi koji imaju slična ili ista iskustva. I nije u pitanju neki konkretan problem ili konkretna situacija pa da mogu da kažem, dobro, desilose, već način komunikacije.
Ne znam da li se ponavljam, al ja stvarno nikad nisam naišao na išta slično u komunikaciji s bilo kojim izdavačem.

Da i replika na izjavu: "Kao drugo, ja nisam mjerilo. Ja sam s godinama naučio da će me uvijek netko pljuvati i ne obazirem se više pretjerano na to, osim ako mi je neki loš dan:) Koliko je to pametno, ne znam, ali meni je bitno lakše tako."
Ti bi trebao biti merilo kad je u pitanju pristup i način komunikacije. I ne samo ti, već mnogo koji posao koji rade, rade s ljubavlju.

Neka neko izda American Vampire...

Edited by - Betmen987 on 20/06/2022 11:46:03
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17844 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/06/2022 : 11:48:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
iskreno sad kad razmišljam i prisjećam se ideja pergama mi je od samog početka ličila na vrdanje zakona

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 20/06/2022 : 11:53:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Zeljko, pa nije da te cudi... iskreno.

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19108 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 20/06/2022 : 11:55:10  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

iskreno sad kad razmišljam i prisjećam se ideja pergama mi je od samog početka ličila na vrdanje zakona

bar nisu bili pirati..
a o vrdanju,..samo su se prilagodili okruženju!
Bez uvrede!

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!

Edited by - teller on 20/06/2022 11:56:17
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/06/2022 : 11:59:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SPQRoma

quote:

Sad sam pogledao tvoje stare postove i zaključio da si očito netko uključen u cijelu tu priču s Pergamom, pa daj onda da čujemo i drugu stranu, pa da vidimo tko je u pravu?

Radio sam prelom za jedno izdanje i na promociji izdanja, nemam veze sa politikom firme, tako da i ja kao većina ovdje prenosim ono što sam čuo od drugih. Malo mi je čudno da sa nekoliko strana čuješ iste priče, a da tu nema nečega istinitog...

OK, razumijem. U svakom slučaju, nitko Pergamu ne brani da iznese svoju verziju priče, dapače. Ovako nije u redu da sve na osnovu rekla-kazala pljuje po nekome.

quote:
quote:

Ne može ni to, ako se dva izdavača ne dogovore međusobno. To vjerovatno Markos može bolje da objasni.

Može ako to vlasnik prava želi, onda nije potreban međusobni dogovor.
Konkretan primjer, kad sam ja tražio AF HC trobroj prava prije par godina, rečeno mi je da ne može zbog ovih iz Srbije koji rade kiosk varijantu. Sad na primjeru Libellusa vidimo da očito može iz čega ja zaključujem da je moja ponuda Bunkeru očito bila premalena.

Trouble will find me
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17844 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/06/2022 : 12:01:13  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja kad pogriješim kažem izvini
nije mi teško priznati da sam bio u krivu

otpočetka je ličilo na prevaru jbg

čuj trebinje i stripovi

a i taj SBE mislim da bi i frižideru prodao prava za antarktik samo kad bi frižider bio programiran da liči na ljudsku komunikaciju i kad bi ga spojili na internet

samo pare care

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27169 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/06/2022 : 12:02:49  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Svako ko je bio na salonu stripa u Bratuncu priča kako je Dušman kukao na Pergam i žalio se kako će ih tužiti. Ako laže tih nekoliko ljudi koji su mi pričali istu priču, lažem i ja.

Znači da je ima osnove da ih tuži.
A očigledno nositelj prava(Panini) je isto tako mislija.
I zašto je Dušan kriv?Šta je branije interese firme di radi?
Izdavanje stripova je biznis ko i svaki drugi.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25773 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/06/2022 : 12:06:56  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Izdanja VČ ne idu na kioske u BiH, tako da oni vjerovatno nemaju prava za cijelo govorno područje.

Ne mora da znači. Mogu da imaju prava, da ih iz raznih razloga ne koriste. U ovom slučaju je verovatno neka začkoljica sa uvozom.
Mada mi je verovatnija varijanta da nemaju prava za celo govorno područje, ali se onda postavlja pitanje kako su blokirali prava Pergamu? Zbog ekavice?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47453 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 20/06/2022 : 12:07:41  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ja kad pogriješim kažem izvini
nije mi teško priznati da sam bio u krivu

otpočetka je ličilo na prevaru jbg

čuj trebinje i stripovi

a i taj SBE mislim da bi i frižideru prodao prava za antarktik samo kad bi frižider bio programiran da liči na ljudsku komunikaciju i kad bi ga spojili na internet

samo pare care

To je Zapad,samo pare su bitne nema tu ideologija i religija ko na Balkanu

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/06/2022 : 12:08:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Betmen987
Ja tog Dušana stvarno ne poznajem, čovek radi svoj posao kako radi, ne ulazim u to.
Meni lično je smetalo, jer sam pri pokušaju komunikacije s njima naipšao samo na laži i poruke koje su napisane tako, da nisam mogao da ih ne shvatim kao uvredu..
Znam još dosta ljudi koji imaju slična ili ista iskustva. I nije u pitanju neki konkretan problem ili konkretna situacija pa da mogu da kažem, dobro, desilose, već način komunikacije.
Ne znam da li se ponavljam, al ja stvarno nikad nisam naišao na išta slično u komunikaciji s bilo kojim izdavačem.

Da i replika na izjavu: "Kao drugo, ja nisam mjerilo. Ja sam s godinama naučio da će me uvijek netko pljuvati i ne obazirem se više pretjerano na to, osim ako mi je neki loš dan:) Koliko je to pametno, ne znam, ali meni je bitno lakše tako."
Ti bi trebao biti merilo kad je u pitanju pristup i način komunikacije. I ne samo ti, već mnogo koji posao koji rade, rade s ljubavlju.

Ne znam, stvarno ne pratim VČ pa ne znam na što ta komunikacija sliči, vjerujem da ima svega, ali ponavljam, siguran sam da su uvrede prvo počele pljuštati od strane kupaca. Meni je Dušman prijatelj i tu ga branim jer znam kakva je osoba, ali što se događa na VČ profilima, tko tamo piše i što, s obje strane, stvarno ne znam.

A sad, treba li izdavač na uvrede uzvratiti istom mjerom... Vjerojatno ne. Ali isto tako sam ja prvi sigurno bezbroj puta u proteklih 20-tak godina žestoko opleo po nekom hejteru. Nije lako izdržati da te netko pljuje dok radiš nešto što baš voliš i što si siguran da radiš najbolje što možeš. Meni je trebalo bar desetak godina da steknem kakav-takav imunitet. Dušman je puno mlađi, naučit će:)

Trouble will find me
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27169 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/06/2022 : 12:08:13  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa ti si rekao može ako jedan ide na kioske, a drugi ne. Nije u tome fazon, nego ne može ni to ako se ne dogovore međusobno.

Nemaju se šta izdavači dogovarat.
Sve je to stvar onoga koji prodaje prava.
Ako je neki nesporazum onda presudi nositelj prava.
Normalno je da će se svaki izdavač boriti za sebe i misliti da je on u pravu ali zna se ko odlučuje.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17844 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/06/2022 : 12:09:11  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

jes
samo ima mala čibulja tu
naime prodaje se šuplja da rade to za nas i iz ljubavi prema nama
to je ono što najviše smeta otkako se pojavilo da forumaši pokreću izdavačke kuće

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47453 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 20/06/2022 : 12:11:48  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by jaki

jes
samo ima mala čibulja tu
naime prodaje se šuplja da rade to za nas i iz ljubavi prema nama
to je ono što najviše smeta otkako se pojavilo da forumaši pokreću izdavačke kuće

Ma ajde željko pa imaš ti dovoljno godina da više ne viruješ u bajke

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27169 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/06/2022 : 12:12:41  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Pergam ako misli da je oštećen neka tuži Panini.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page
Page: of 44 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.52 seconds. Snitz Forums 2000