Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
Siljak66
Junior Member
![](icon_star_bronze.gif) ![](icon_star_bronze.gif)
![](AvatarUpload/6640.jpg)
Iraq
351 Posts
Member since 15/06/2022 |
Posted - 30/06/2022 : 09:38:32
|
quote: Originally posted by tihomirduras
quote: Originally posted by ken2
skoro pola nabrojanog nisu rakije
![](icon_smile_wink.gif) Stara iskusnjara
Da većinom su likeri koje radiš sa najneutralnijom rakijom većinom loza ili komovica, pošto imam par brajdi loze svake godine dobijem oko 20ak l čiste rakije, a od toga polovicu iskoristim za raznorazne likere tipa medicu, orahovac (moj favorit), višnjevac, i drugih raznih varijacija (aronija, malina, kupina, itd.) Banija je inače bila poznat kraj po šljivi, kruški i jabuci.
Višnjevac i Višnjevača su 2 različite stvari kod nas, višnjevac liker ko što kažeš, a višnjevača baš rakija od višnje. |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
tex2
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/player_dalglish(1).jpg)
Croatia
31549 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 30/06/2022 : 10:04:34
|
Oki i orahovac moraš čuvati u mraku, onda bude zelene boje i pravi lijek! |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
Oki
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/vampire_008.jpg)
Croatia
5346 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 30/06/2022 : 13:19:26
|
quote: Originally posted by tex2
Oki i orahovac moraš čuvati u mraku, onda bude zelene boje i pravi lijek!
Ma jok…mora orahovac odraditi svoje jedno mjesec i pola na suncu. Zelen bude ako se orasi i to prerano ubrani namaču u mračnom kraće razdoblje i ne vjerujem da kao takav može biti pravi ljek. Doduše, orasi koje ubireš za orahovac moraju biti zeleni kada ih bereš (slušam stare i iskusne koji kažu da je to po datumu vrijeme od 17.06 do 07.07). Takvi nedozreli orasi su u tom razdoblju najbogatiji jodom, te od joda izloženog suncu rakija pocrni…tamna kao noć![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif) Uostalom, zaleti se ovo ljeto jedan dan na Mrežnicu na kupanje sa ženom i djecom, pa ću donjeti malo za degustaciju…vjeruj mi, tako nešto ne možeš kupiti nigdje jer takav orahovac nitko ne radi da bi ga prodavao. |
|
mesar
Junior Member
394 Posts
Member since 27/04/2015 |
Posted - 30/06/2022 : 14:17:18
|
Ja dam u 2.5L čašu pola kg šečera,15 zelenih oreha˙(na pola narezano),narezano limono i narezano narančo i nalijem slivovko.Pustš 40 dana i poslije precediš.I ja sam radio od tog dana ,kako kaže Oki. |
|
mesar
Junior Member
394 Posts
Member since 27/04/2015 |
|
tex2
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/player_dalglish(1).jpg)
Croatia
31549 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 30/06/2022 : 14:29:18
|
To je tako kad tražim po internetu, isprobao taj recept s mrakom i bio mi zeleni i super orahovac :-).
P.S. probat ću napokon ove godine na Mrežnicu, pa se javim! |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5346 Posts
Posted - 30/06/2022 : 19:31:25
|
quote: Originally posted by mesar
![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif) Ja dam u 2.5L čašu pola kg šečera,15 zelenih oreha˙(na pola narezano),narezano limono i narezano narančo i nalijem slivovko.Pustš 40 dana i poslije precediš.I ja sam radio od tog dana ,kako kaže Oki.
Staklenka 2.5L, najviše pola kg šečera (toliko i ja stavim jer žene vole slađe), orahe režem na četiri dijela i to stavim preko 15 (jer žene više vole kada je preko 15:), narezani limun i naranđu NE stavljam (iako bih stavio) jer je kora ovih što možeš kupiti po trgovačkim centrima prejako tretirana otrovima da budu što dugotrajniji i onda ti rakija te otrove izvuče, pa ti nekada bude onako metalan okus nakon ispijanja takvog orahovca i ako popiješ više takvih, po pravilu te potjera na wc , dalje…šljivu, ajoj, šteta šljive , ja stavljam ne mogu reći komovicu, a ne mogu reći ni lozu-nešto između![](icon_smile_approve.gif) …još stavim dva štapića cimeta, desetak zrna kave i ponekad ako mi je pri ruci stavim i jedan onaj burbon vanil šečer i sve to cca 45 dana na suncu, no kako prži zadnjih par godina, mislim da ne smeta ako se procijedi i ranije. Pauza gotova, nastavljam košnju vrta![](icon_smile_big.gif) |
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5346 Posts
Posted - 30/06/2022 : 19:48:40
|
To je tako kad tražim po internetu, isprobao taj recept s mrakom i bio mi zeleni i super orahovac :-).
P.S. probat ću napokon ove godine na Mrežnicu, pa se javim!
Ja neki puta bivam iznenađen u negativnom smislu kakve sve recepte ljudi kače po internetu (nedavno pročitao jedan kako na litru rakije ide 1 kg šečera![](lol.gif) ![](facepalm.gif) ,ali nađe se i ponekad i dobar recept).
Što se tiče Mrežnice, kažu mi prijatelji da već prošlu subotu i nedjelju (dok sam bio na moru) u podne na par mjesti nisi mogao naći parkinga kakva je navala Zagrebčana na sve uzdužne destinacije bila + svake godine nikne jedan novi kamp, pa je i stranaca sve više. Ja sam ovaj tjedan vodio djecu svaki dan ujutro, voda je čista i osvježavajuća što računam da će se lagano pogoršavati kako ljeto odmiče. U svakom slučaju, javi se ako dolaziš![](icon_smile_big.gif) |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/3(3).jpg)
14160 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 30/06/2022 : 20:49:57
|
Kad smo kod rakije, u mom kraju je prije par godina, lokalna inspekcija zatvorila čovjeku "ilegalnu pecaru", onaj stari kotao gdje se pekla rakija, a koji je imao čovjek u obitelji valjda 200 godina. I pritom ga finacijski oderala toliko, da mu nije mogla pomoći ni sva rakija. |
|
tihomirduras
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/Utah-Jazz.gif)
1839 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 30/06/2022 : 21:36:52
|
quote: Originally posted by Oki
Oki i orahovac moraš čuvati u mraku, onda bude zelene boje i pravi lijek!
Ma jok…mora orahovac odraditi svoje jedno mjesec i pola na suncu. Zelen bude ako se orasi i to prerano ubrani namaču u mračnom kraće razdoblje i ne vjerujem da kao takav može biti pravi ljek. Doduše, orasi koje ubireš za orahovac moraju biti zeleni kada ih bereš (slušam stare i iskusne koji kažu da je to po datumu vrijeme od 17.06 do 07.07). Takvi nedozreli orasi su u tom razdoblju najbogatiji jodom, te od joda izloženog suncu rakija pocrni…tamna kao noć![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif) Uostalom, zaleti se ovo ljeto jedan dan na Mrežnicu na kupanje sa ženom i djecom, pa ću donjeti malo za degustaciju…vjeruj mi, tako nešto ne možeš kupiti nigdje jer takav orahovac nitko ne radi da bi ga prodavao.
Ništa Oki ponijeti ću i ja svoj orahovac (a možda i medicu) pa da usporedimo čiji je duži ![](icon_smile.gif) Inače gotovo identično radimo orahovac iako smo mi znali ponekad i ostavljati cijele orahe ali u zadnjih par godina oh prepolovio, meni najbolja i po riječima starina oko mene najzdravija rakija. |
|
Siljak66
Junior Member
![](AvatarUpload/6640.jpg)
Iraq
351 Posts
Member since 15/06/2022 |
Posted - 01/07/2022 : 11:55:42
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
Kad smo kod rakije, u mom kraju je prije par godina, lokalna inspekcija zatvorila čovjeku "ilegalnu pecaru", onaj stari kotao gdje se pekla rakija, a koji je imao čovjek u obitelji valjda 200 godina. I pritom ga finacijski oderala toliko, da mu nije mogla pomoći ni sva rakija.
Kod nas tog, iskreno, nema, da ima digli bi se na oružje ![](icon_smile_tongue.gif) |
|
tihomirduras
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/Utah-Jazz.gif)
1839 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 02/07/2022 : 07:54:25
|
quote: Originally posted by Siljak66
quote: Originally posted by Hercule Poirot
Kad smo kod rakije, u mom kraju je prije par godina, lokalna inspekcija zatvorila čovjeku "ilegalnu pecaru", onaj stari kotao gdje se pekla rakija, a koji je imao čovjek u obitelji valjda 200 godina. I pritom ga finacijski oderala toliko, da mu nije mogla pomoći ni sva rakija.
Kod nas tog, iskreno, nema, da ima digli bi se na oružje ![](icon_smile_tongue.gif)
To je mislim nekako došlo sa ulaskom u eu možda koja godina prije, to i zabrana kolinja iako se to i dalje (manje) prakticira.
Što se tiče kotla za rakiju mislim da je bilo riječ o nekakvoj simboličnoj naknadi za registraciju istog, tipa 100kn.
Sa izumiranjem sela izumiru i neki običaji a znaš kako se kaže bolje da nestane selo nego običaji. |
|
lwood
Advanced Member
![](AvatarUpload/fangt.jpg)
Colombia
47431 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|