forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1212

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 27/07/2022 : 13:49:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by hrvoje23

quote:
Originally posted by bvagner3

Evo ovaj tjedan budu Ludensovi stripovi,ali po 10 kn u Kauflandu,bude Zagora,Dilana i sl.

Bio jutros prije posla. Paketi pakirani po 7-8 stripova.
Bilo je možda 20-tak tih paketa, ali po junaku ispadne po max 2-3 različita stripa.
U ovom kauflandu (Zagreb-Lanište), ako se dobro sjećam po naslovnicama (-gledam paralelno u enciklopediji po junacima) , od Zagora su bili -Klasik 15,16, Chico kolor-14,15 (?), Dylan spec.32, Dylan maxi 23 , Dylan almanah 22, Tex-SA kolor-1,2,5 , Tex Maxi 23,25 i 1 primjerak br.26 kojeg sam ja uzeo.

Pa to nije loše. Baš sve je po 10 kn?

Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a.
Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži.
Go to Top of Page

hrvoje23
Senior Member

Croatia
2175 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 27/07/2022 : 14:25:06  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message  Reply with Quote
Tako je, sve po 10. Zaboravih napisati da je bilo i Zagor Kolor, mislim da brojevi 7 i 8.
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 28/07/2022 : 00:53:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 12:19:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Pročitah Rauchov "Povratak Zimske Zmije", dosta hvaljena priča kao i sam Rauch kojeg vidin opće mijenje vidi kao veliku bijelu nadu. Žao mi je što remetim konsenzus al nema tu ništa. Ova priča nije loša al nema tu ništa izvanredno, jedan rutinski odrađen povratak starog lika kompaktno upakiran u malo stranica. Ništa tu nije naročito loše al nije ni dobro. To mi je sažetak cijelog Rauchova rada. Lik je kao neka nogometna nada koja je uhvatila 28-u godinu, ono momak dosad si morao isporučiti. Tu ima maksimalno kapaciteta za popunit zapisnik i odigrati zahvalnu ulogu kad treba rotirati roster ili ukrasti malo vremena pred kraj utakmice.

Za sam Povratak Zimske Zmije ne znam, ali baš sam pročitao U potrazi za Rakosijem i Povratak samuraja. I obje ove priče su mi ugodno iznenađenje, a sam Rauch također. Jako dobro je vodio priče, to je boselli-style, skinut Boselli iz najboljih dana. Nije epohalno kao Nolittino zlatno razdoblje, pa onda Bosellijevo oživljavanje Zagora devedesetih, no sasvim je isporučena prava zagorovska pustolovina. Tako da je tvoja usporedba previše na štetu Raucha, nisu ove priče samo otaljavanje, već prije u rangu najboljeg šestog igrača: dosta zahvalna i cijenjena uloga.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 28/07/2022 : 13:04:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Pročitah Rauchov "Povratak Zimske Zmije", dosta hvaljena priča kao i sam Rauch kojeg vidin opće mijenje vidi kao veliku bijelu nadu. Žao mi je što remetim konsenzus al nema tu ništa. Ova priča nije loša al nema tu ništa izvanredno, jedan rutinski odrađen povratak starog lika kompaktno upakiran u malo stranica. Ništa tu nije naročito loše al nije ni dobro. To mi je sažetak cijelog Rauchova rada. Lik je kao neka nogometna nada koja je uhvatila 28-u godinu, ono momak dosad si morao isporučiti. Tu ima maksimalno kapaciteta za popunit zapisnik i odigrati zahvalnu ulogu kad treba rotirati roster ili ukrasti malo vremena pred kraj utakmice.

Za sam Povratak Zimske Zmije ne znam, ali baš sam pročitao U potrazi za Rakosijem i Povratak samuraja. I obje ove priče su mi ugodno iznenađenje, a sam Rauch također. Jako dobro je vodio priče, to je boselli-style, skinut Boselli iz najboljih dana. Nije epohalno kao Nolittino zlatno razdoblje, pa onda Bosellijevo oživljavanje Zagora devedesetih, no sasvim je isporučena prava zagorovska pustolovina. Tako da je tvoja usporedba previše na štetu Raucha, nisu ove priče samo otaljavanje, već prije u rangu najboljeg šestog igrača: dosta zahvalna i cijenjena uloga.

Hmmm.. navedene priče nisam pročitao pa ostavljam tu mogućnost. Ovo zasad šta san čita je razina rezervnog beka. Ne uviđam da bi rečeni autor moga bit spasitelj Zagora. Dat ću si zadatak da pročitam i te dvije.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 13:28:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ne uviđam da bi rečeni autor moga bit spasitelj Zagora.

Da. Nemam pojma kaj bi to uopće trebalo značiti. Spasitelj Zagora je već došao. I otišao. Zove se Nolitta. Neće biti second cominga. Pa bar ti si trezven, pronicav i kulerski čitatelj Zagora, a i općenito šmeker.

Ja sam sad u malim, diskretnim, smirenim uživanjima Zagora. Evo baš nedavno sklepah neke priče, fine ljetne Zagore i sad par dana čitam, od one grozote Neljudi, preko abnormalno lijepih irskih priča (s grozomornim Burattinijevim izokretanjem vrijednosti, pa imamo irske domoljube kao šufte i mračnjake, a cinkera i izdajnika kao heroja) do gotovo briljantnih Rauchovih pustolovina u velikom stilu. I ugodno me iznenadio Zagor, nije još krepao.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 28/07/2022 : 13:33:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Ne uviđam da bi rečeni autor moga bit spasitelj Zagora.

Da. Nemam pojma kaj bi to uopće trebalo značiti. Spasitelj Zagora je već došao. I otišao. Zove se Nolitta. Neće biti second cominga. Pa bar ti si trezven, pronicav i kulerski čitatelj Zagora, a i općenito šmeker.

Ja sam sad u malim, diskretnim, smirenim uživanjima Zagora. Evo baš nedavno sklepah neke priče, fine ljetne Zagore i sad par dana čitam, od one grozote Neljudi, preko abnormalno lijepih irskih priča (s grozomornim Burattinijevim izokretanjem vrijednosti, pa imamo irske domoljube kao šufte i mračnjake, a cinkera i izdajnika kao heroja) do gotovo briljantnih Rauchovih pustolovina u velikom stilu. I ugodno me iznenadio Zagor, nije još krepao.

Pa Rauch je velika bijela nada, dosta je jak favorit za preuzimanje mjesta glavnog urednika kad Bure napokon jednom odleprša. Zato spasitelj, jer ovo šta Bure radi u zadnje vrime je otvorena sabotaža. Pročitaj zadnjeg Hellingena, kažem ti to je otvorena sabotaža serijala.

Preporučam Marollu, posebno zombije u Darkwoodu, jako simbolična priča gdje se poteže crta sa sjekirom i kose mase zombiranih čudovišta bez milosti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 13:41:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
U svakom slučaju, bolje onda on nego Burattini. Čitao sam sad podosta tih novih, i ovaj potonji je napisao dva preinfantilna debilizma: Neljudi i Pipci (si čitao to?), dok su mi irske priče dobre, usprkos Burattiniju.

Ove priče koje spominješ nemam. Kad se nabavi, ja to cicibanski, po sajmovima, remitenda i valjda napokon - interliber.
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 28/07/2022 : 13:48:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Ma Neljudi su baš sjajna, zabavna, inteligentna i nadasve epska priča dostojna samih legendarnih Nolittinih klasika iz najboljih dana. Istinski sam uživao čitajući svaku stranicu Burattinijevog remek-djela koje u sebi sadržava samu esenciju Duha sa Sjekirom.
Da ne bi bilo zabune, ovo gore je iznimno ironično i ne treba biti shvaćeno ozbiljno

Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a.
Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži.

Edited by - Qwertz on 28/07/2022 13:50:33
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 28/07/2022 : 13:52:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

U svakom slučaju, bolje onda on nego Burattini. Čitao sam sad podosta tih novih, i ovaj potonji je napisao dva preinfantilna debilizma: Neljudi i Pipci (si čitao to?), dok su mi irske priče dobre, usprkos Burattiniju.

Ove priče koje spominješ nemam. Kad se nabavi, ja to cicibanski, po sajmovima, remitenda i valjda napokon - interliber.

Ma sve se bojim išta nova pročitat od Bure, to baš moram biti u specijalnom stanju svijesti. Irci me zanimaju, to je tako velika i zahvalna tema, al nemam nimalo povjerenja u ovakvog Buru. Bio sam mu čak na engleskom sastavio par opažanja, sve fino, točku po točku gdje griješi, napisah na engleskom ,moj talijanski je slabašan. Apelira sam na to kako je svojevremeno on pisao Nolitti sa nekim zamjerkama. Jasno, nije se usudio ništa odgovoriti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 14:05:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
edit: odgovor Qwertzu, par riječi o epizodi Neljudi

Zagor (kao strip) može podnijeti sve, pa i takve budalaštine da svemirski zlikovci pobjegnu iz svemirske kaznionice i stignu u Darkwoodu kokošariti... Čak je to već urađeno kultno, naime Crittersi. Samo što su ovi Burattinijevi Crittersi bez kritersa, odnosno, bez svega kultnog i genijalnog u takvim obiteljskim filmovima.

Da ne govorim koliko je to ulizivačko, snishodljivo, pomodno prišlepavanje na odvratan trend sveopće inkluzivnosti u holivudskom filmu i općenito u trendove redefiniranja popularne zabave. Pa tako je primjetno koliki je Burattini vakser, koliki je to briselski ćato, i pogledajte pažljivo njegovo raguzarenje Zagora, kompromisi s uključivanjem feminiziranih likova, djece, invalida... Posebno u ovoj priči je nepodnošljivo propovijedanje, invalid uključen u priču na najgrđi snishodljivoburatinijevski način. A tek njegova "priča u priči"... samohrani otac, podigao dijete u duhu sveopće inkluzivnosti i tolerancije prema različitima... a onda oslijepio i hrabro se s tim nosi. Najgrđe stranice najgrđe buratinijade, guzičasti Zagor duginih boja, ma užas.

Edited by - stinky on 28/07/2022 14:08:59
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

740 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 28/07/2022 : 14:31:54  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Ništa Rauch bolji od Burattinijja nije, ništa!

U tim njegovim vampirskim pričama je opet sve svedeno na nekakav detektivluk, banalni zapleti i simplifikacija. Rauch baš ništa svoje nije dao u te priče sa vampirima (a već ih se dosta nakupilo). Samo uzima sve od onih koji su pisali prije njega i servira jedno te isto, uz promjene scenografije, a to su sve samo kozmetičke promjene. Čak je i Boselli rekao da Rauch loše koristi "grupe" u kojima Zagor djeluje, koje su inače bile karakteristika Bosellijevog pisanja.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 14:50:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
To je točno, da ništa svoje nije dao u tom Rakosiju, ali zato smo i rekli da nije epohalan (a niti Spasitelj, makar su te mesijanske konotacije zalutale u Zagora, i fanovi koji žive na tim platformama su pomahnitali ili su jednostavno infantilci).
U tom Rakosiju je sve fino posloženo, obična kompilicija da, ali kako Bog zapovijeda, sve sa nabrijanim alfa vampirom Prusom!! Staviti Prusa kao zlikovca, to je to, nema neprijatelja do Prusa, ljudi-kajmani u Operaciji Posejdon i fanatična njemačka znanost, mahnita saksonska želja za ovladavanjem, to su klišeji koji su vječno mladi i gledao bih to odavde do vječnosti. A Rauch je skinuo Bosellija, sve bozelijevski udvostručio, pa Škot mrzi Vargu, a Varga Rakosija, a Varga ima odanog Turčina ili Arapa, a Škot Francuza i sve se isprepliće i svak je svakome mrzak i svak svakome pomaže i svi zajedno udružuju se protiv Rakosija... a tu su i Cigani, i invalid u kolicima, ali ne onako inkluzivnoburatinijsvski invalid, već invalid na tragu poetike špagetija... To je boselli-style u najboljem izdanju i ti si, doom, poludio što se jezdiš protiv toga. To je visokostandradizirani dobar Zagor, šmekerski. Drugo je kad ne tražiš da čitaš Zagora, to je nešto sasvim drugo, ali onda je do tvog promašaja i tada čovjek treba tražiti sreću negdje drugdje.
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 28/07/2022 : 15:10:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:

edit: odgovor Qwertzu, par riječi o epizodi Neljudi

Zagor (kao strip) može podnijeti sve, pa i takve budalaštine da svemirski zlikovci pobjegnu iz svemirske kaznionice i stignu u Darkwoodu kokošariti... Čak je to već urađeno kultno, naime Crittersi. Samo što su ovi Burattinijevi Crittersi bez kritersa, odnosno, bez svega kultnog i genijalnog u takvim obiteljskim filmovima.

Da ne govorim koliko je to ulizivačko, snishodljivo, pomodno prišlepavanje na odvratan trend sveopće inkluzivnosti u holivudskom filmu i općenito u trendove redefiniranja popularne zabave. Pa tako je primjetno koliki je Burattini vakser, koliki je to briselski ćato, i pogledajte pažljivo njegovo raguzarenje Zagora, kompromisi s uključivanjem feminiziranih likova, djece, invalida... Posebno u ovoj priči je nepodnošljivo propovijedanje, invalid uključen u priču na najgrđi snishodljivoburatinijevski način. A tek njegova "priča u priči"... samohrani otac, podigao dijete u duhu sveopće inkluzivnosti i tolerancije prema različitima... a onda oslijepio i hrabro se s tim nosi. Najgrđe stranice najgrđe buratinijade, guzičasti Zagor duginih boja, ma užas.

Ima nešto i u tome. Mislim, tolerancija drukčijih je dobra stvar (do određene mjere), ali mislim da tome nije mjesto u stripu poput Zagora. Vrhunac takvih idiotizama očituje se u epizodi s Harbour ranchom. Pitam se samo gdje sve skupa ide...

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 28/07/2022 : 15:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Moram pročitati al ne vjerujem tom vječnom talentu Rauchu. Vidim tu Stinky da čak i u pohvali više ideš u smjeru da on to dobro odradi a ne da daje velike stvari. Znači ne može bit glavni u staffu, eventualno kao korisna desna ruka.

Da Prus je dušu dao za negativca, e pa naš je Bure nijemca Hellingena (možda baš prusa) pretvorio u nekakvog nizozemca. Pa samo radi toga ga treba doslovno tući. Kakav nizozemac arhineprijatelj znanstvenik pobogu!
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

740 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 28/07/2022 : 17:09:55  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:

To je točno, da ništa svoje nije dao u tom Rakosiju, ali zato smo i rekli da nije epohalan (a niti Spasitelj, makar su te mesijanske konotacije zalutale u Zagora, i fanovi koji žive na tim platformama su pomahnitali ili su jednostavno infantilci).
U tom Rakosiju je sve fino posloženo, obična kompilicija da, ali kako Bog zapovijeda, sve sa nabrijanim alfa vampirom Prusom!! Staviti Prusa kao zlikovca, to je to, nema neprijatelja do Prusa, ljudi-kajmani u Operaciji Posejdon i fanatična njemačka znanost, mahnita saksonska želja za ovladavanjem, to su klišeji koji su vječno mladi i gledao bih to odavde do vječnosti. A Rauch je skinuo Bosellija, sve bozelijevski udvostručio, pa Škot mrzi Vargu, a Varga Rakosija, a Varga ima odanog Turčina ili Arapa, a Škot Francuza i sve se isprepliće i svak je svakome mrzak i svak svakome pomaže i svi zajedno udružuju se protiv Rakosija... a tu su i Cigani, i invalid u kolicima, ali ne onako inkluzivnoburatinijsvski invalid, već invalid na tragu poetike špagetija... To je boselli-style u najboljem izdanju i ti si, doom, poludio što se jezdiš protiv toga. To je visokostandradizirani dobar Zagor, šmekerski. Drugo je kad ne tražiš da čitaš Zagora, to je nešto sasvim drugo, ali onda je do tvog promašaja i tada čovjek treba tražiti sreću negdje drugdje.

Ali Škot, Varga i njezine sluge, ispreplitanje, svak svakome mrzak, sve je to doslovno prekopirano iz prijašnjih epizoda. Rauch je uzeo od Bosellija, Nolitte i Castellija bez da je išta nadogradio. Scenarij je baš ono, ziheraški napisan. Ne mogu reći skroz u Bosellijevom stilu, možda onako strukturno, da. Likovi koji se nisu nikako sreli na jedno 5-6 mjesta u priči govore "neznamo se, ali čuo sam sve o vama", to su ta jeftina rješenja, formalnosti na kojima Burattini inače inzistira, neprirodni i plastični dijalozi.

Nema do Prusa negativca - da, ali Rauch to ništa ne propituje, ne istražuje, ti elementi o kojima pričaš, on ne zna koje je njihovo značenje, kao što recimo Burattini ne razumije Krojača nego želi otkriti njegovo ime i prezime. One scene gdje Prus ubija svoje sluge koje Rauch smatra za 18+ su više groteskne nego zastrašujuće. To odrubljivanje glava i slične slike, upravo to je Burattinijev stil. Mogao je i Kerbera iz Podzemlja izvaditi, ali to je manjkavo ako nema nadogradnje. Ne jezdim se ja tu jer očekujem od Zagora nešto što bi trebao tražiti negdje drugdje, samo želim nešto više od nekakvih motiva koji bi upečatljivo djelovali na čitatelja samo zato jer bi trebali biti svjesni vrijednosti djela i mitova iz kojih su preuzeti. Mislim da ne tražim puno, i ima odličnih primjera na Zagoru, ali valjda je jasno da Rauch jednostavno nije dovoljno dobar. Za 20 godina rada na Zagoru, on nema nijednu priču u rangu najboljih Burattinijevih, a kamoli Nolitte i Bosellija.

Neznam jesi li upratio ovu Rauchovu izjavu:
Clearly any author tends to write what he likes. But if an author writes about someone else's or already existing character, who ALREADY has an audience, the priority changes and then he is OBLIGED to write first what the reader likes of that character. If it does so, it will be successful. Otherwise it risks making a flop. It seems obvious to me.
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

740 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 28/07/2022 : 17:15:55  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma sve se bojim išta nova pročitat od Bure, to baš moram biti u specijalnom stanju svijesti. Irci me zanimaju, to je tako velika i zahvalna tema, al nemam nimalo povjerenja u ovakvog Buru. Bio sam mu čak na engleskom sastavio par opažanja, sve fino, točku po točku gdje griješi, napisah na engleskom ,moj talijanski je slabašan. Apelira sam na to kako je svojevremeno on pisao Nolitti sa nekim zamjerkama. Jasno, nije se usudio ništa odgovoriti.

Ništa ti taj neće odgovoriti ako mu ne napišeš hrpu pohvala bellissimo, maestro, capolavoro...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 17:46:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom

Neznam jesi li upratio ovu Rauchovu izjavu:
Clearly any author tends to write what he likes. But if an author writes about someone else's or already existing character, who ALREADY has an audience, the priority changes and then he is OBLIGED to write first what the reader likes of that character. If it does so, it will be successful. Otherwise it risks making a flop. It seems obvious to me.

Da, to je filistarski mentalitet i tu se Rauch otkriva kao nemač pojma.
Ali, s druge strane, možda to nije pogrešno što se njega tiče, jer se po ovome čini da on barem spoznaje svoje limite. A to je već puno. Jako puno, ako mene pitaš. Za razliku od Burattinija, koji je jedna nametljiva uš i na sebe gleda kao na Stožer: ekspert koji bi propisivao mjere.

Znači, Rauch priznaje da ne može isporučiti autentično, ne može dati nadogradnju koju ti išteš, ali samim time što on to ZNA, barem savjesno radi unutar limita. I to je baš ono što sam dobio u ovim pričama koje sam čitao, evo taj Rakosi. Neusiljeno, iskompilirano, preuzeto od boljih, a opet umješno posloženo i primjereno višem domu Zagorovih pustolovina. Eto, to je moj doživljaj Rakosija.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 18:06:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Evo rezime mojega ljetnog Zagora:

NELJUDI 1/10
KRIK VILE SMRTI -7/1O (ovdje mi je teško izreći ocjenu, jer sam s jedne strane opsjednut irskim pričama, s druge je tu Bure ocrnio irske borce za slobodu i potpuno izokrenuo smjer, a to ni sami Englezi ne rade, nego pipavo zalaze u tematiku)
VATRENI IDOL ha, nemam pojma, ajde nek isto bude -7 za sada
CRNE SUZE 1/10
OSVETA SMIRNOFFA -7/10
U POTRAZI ZA RAKOSIJEM 8/10
POVRATAK SAMURAJA 8/10
PIPCI 2/10

Dakle: jel to Burattini il' se pas posro, pa ipak uzlet u irskim pričama. Sad, teško je to pripisati njemu, prije tu igra moja trenutna ekstaza u Irsku........ al' jopet, da ga j****, Burattini je taj koji je uzeo irske motive, Burattini je taj koji je sklepao Irce i Kelte i nadrobio Kandraxa (možda najupečatljivijeg Zagorovog neprijatelja), znači - evo ti pionirska značka Burattini, pošteno ti dajem par bodova.
Mignacco od imbecilnosti do sasvim prihvatljivog Smirnoffa.
I onda Rauch, gotovo neki plafon.

Gdje sad, nakon svega ovoga, nakon ovakvih lutanja od jedinice do osmice, stoji Zagor danas?
Da mu istaknem imbecilne pokušaje u Suzama, u Neljudima il' da mu vrednujem umješno izvedene pustolovine s Rakosijem, s Japancima?
Tja, uzimam ovo drugo, i kao privremenu radnu hipotezu iznosim da Zagor još nije krepao te da, čak mogu to i dalje čitati u svojim malim guštanjima.
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

740 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 28/07/2022 : 18:06:18  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Da, to je filistarski mentalitet i tu se Rauch otkriva kao nemač pojma.
Ali, s druge strane, možda to nije pogrešno što se njega tiče, jer se po ovome čini da on barem spoznaje svoje limite. A to je već puno. Jako puno, ako mene pitaš. Za razliku od Burattinija, koji je jedna nametljiva uš i na sebe gleda kao na Stožer: ekspert koji bi propisivao mjere.

Znači, Rauch priznaje da ne može isporučiti autentično, ne može dati nadogradnju koju ti išteš, ali samim time što on to ZNA, barem savjesno radi unutar limita. I to je baš ono što sam dobio u ovim pričama koje sam čitao, evo taj Rakosi. Neusiljeno, iskompilirano, preuzeto od boljih, a opet umješno posloženo i primjereno višem domu Zagorovih pustolovina. Eto, to je moj doživljaj Rakosija.

Onda se postavlja pitanje zaslužuje li takav pisac biti urednik? Hoće li dopustiti ostalim scenaristima da se odvaže pisati ambicioznije od njega?

Edited by - doom on 28/07/2022 18:07:41
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/07/2022 : 18:23:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Onda se postavlja pitanje zaslužuje li takav pisac biti urednik? Hoće li dopustiti ostalim scenaristima da se odvaže pisati ambicioznije od njega?

Urednik je zapravo po definiciji - mediokritet.
Urednik ne može biti genij ili kako god hoćemo nazvati našega "Spasitelja", jer takav iskače iz propisanih gabarita, odnosno urednog urednikovanja.
Sad, ja ne znam puno o Rauchu, svidjelo mi se ovo što sam sad pročitao, a i prema ovom tvom citatu on barem priznaje da nije on taj koji je odvažan u svijetu neodvažnih, tj. filistarskom svijetu. To je barem neka elementarna pretpostavka da može urednikovati, odnosno puštati bolje od njega da se razmašu. Uostalom, nemam pojma to s urednikom, i tko kako zašto kada. Ako je dilema Rauch ili Burattini, onda definitivno Rauch.

Čak i sada, pod šjorom Guzzizom, prema mojem prethodnom rezimeu pročitanih ljetnih Zagora, nije Zagi potonuo u mučnu grozotu. Znači, i takav antitalent nije spalio sve ono dobro što su ljudi prije njega podigli. samo je srozao. Al' što sad, tko se s tim ne može pomiriti, ostaje mu ono otprije, nova čitanja i re-čitanja, a ako ni to, onda put vodi dalje.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 28/07/2022 : 23:38:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Ma da li bi Raucha mogao zamisliti kao glavnog scenarista? Ono da nosi serijal? Ja zaista ne mogu.

Šteta rane smrti Adea Caponea, on je bio veličina dostojna to iznijeti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 29/07/2022 : 09:04:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Opet ti kažem: na kraju krajeva, svejedno mi je tko je glavni. Glavni je već bio i otišao, uvijek se mogu vratiti i čitati prvog Kandraxa itd.
U osnovi, doom je sve dobro detektirao, nema ničega epohalnog kod Raucha. A i on sam to kaže, nema kod njega sve ili ništa, pukovnik il' pokojnik. On neće biti floop, on poštuje publiku haha, pače obvezan je... nemam pojma kome.
Pa ipak, uza sve to, otišao sam vidjeti spisak novih Zagora i veseliti se kad pod scenaristom piše Rauch, a ne Burattini.

Nemam pojma, valjda nisam pravi zagorovac:)) Slobodan sam od tih presudnih pitanja tko će biti glavni urednik na Zagoru, te će se borbe odvijati mimo mene. Ne mogu ni patiti, čak se ni hiperventilacijom ne mogu podignuti u ta povišena stanja kada histerične ženice padaju u nesvijest na sentimentalne romane Janka Matka. Ja sam samo obični dečko iz susjedstva, volim popričati sa šemekerskim Ponchom o Zagoru, i volim vidjeti ako dolaze mlade nade poput dooma. Muški se pokefati, ispaliti cijeli šaržer u snobove.

Neka te ništa ne brine, neka te ne brine smrt dječaka u Kabulu
https://www.youtube.com/watch?v=BdfranrYNeI
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/07/2022 : 09:10:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Dobro definitivno se mogu složiti da je olakšanje kad ne piše Burattini scenarist these days... Jedino je gore ako piše Mignacco, to je baš horor, i to ne u dobrom smislu.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/07/2022 : 13:53:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ništa ti taj neće odgovoriti ako mu ne napišeš hrpu pohvala bellissimo, maestro, capolavoro...

I dobih odgovor nakon cca 3 tjedna, kao da mu pošaljem na neku drugu adresu u rujnu. Valjda je na godišnjem. Znam da neće uvažiti nijednu opservaciju al bar da primi ka znanju.
Go to Top of Page
Page: of 1212 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.84 seconds. Snitz Forums 2000