forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Politički kompas i teoretske rasprave o politici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

manhunter
Moderator

Switzerland
25623 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 23/08/2022 : 20:16:15  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by RAKOSI4

Čekajte,čekajte iz ovih zadnjih doskusija daje se naslutiti da je Isusu Kristu najsličniji Kiky

Ma dajte ,ako ništa drugo Krist je imao kosu i bradu a Kiky je gladak kao nojevo jaje izvađeno iz svinjske masti

Em religija, em uvrede. I to bukvalno pošto sam upozorio na to. I šta ja sad da radim? Hajde ti mi reci.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

5060 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 23/08/2022 : 20:20:57  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Manhunter popij nešto osvježavajuće ja idem odmah,jer imam nekakvih obveza,a za to vrijeme sve će se razbistriti i zasijati sunce

Edited by - RAKOSI4 on 23/08/2022 20:24:39
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/08/2022 : 20:27:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Evo jednog citata, dotiče se vodstva i vođa, kad se već to spomenulo. To je Heidegger, sad, njegov jezik je težak za one koji se s tako nečime prvi put susreću (realno, to su gotovo svi ljudi na svijetu, što znači, svima će ovo biti teško čitati). Ukratko, H. ovdje kaže da nema nikakve razlike lijevog i desnog, sve je to isto s obzirom na vođenje i vođe. H. zapravo kaže da je stanje svijeta (a on to piše tamo tridesetih, mislim) takvo da zahtijeva jednu jedinu stvar: vođenje, odnosno upravljanje, kako on kaže, "bivstvujućim", odnosno svime što uopće dolazi u obzir, materijalom, ali i mislima, planovima. Takav pak odnos, grozničavo traženje tzv. svrsishodnog upravljanja, uobličava se u ovu pojavu koja je tobože ozloglašena, a zapravo ju svi traže: traganje za vodstvom i vođama. Otuda vođe i na desnici i na ljevici, jer te razlike i nisu razlike, to su više kozmetičke nijanse. Traganje za vođama ima dublje, metafizičke korijene prema H.u.
Uglavnom, meni je okej to što je rekao tada, a danas je vjerojatno još gora situacija, još veća "bludnja" kako se on izražava.

Bludnja ne poznaje istinu bića, ali zauzvrat u svakoj oblasti razvija skroz pripremljeno sređivanje i obezbeđivanje svakog planiranja. U krugu takvih oblasti posebna područja ljudskog pripremanja neminovno
postaju »sektori«; »sektor« poezije, »sektor« kulture takođe su samo planski obezbeđene oblasti svagdašnjeg »vođenja« koje ima svoje mesto među ostalim »vođenjima«. Moralna gnušanja onih koji još ne znaju šta je posredi često su uperena na samovolju i vladalačke pretenzije »vođa« — to je najfatalnija forma u kojoj im se ukazuje stalna počast. Vođima ostavimo onaj gnev koji ih goni da slede negodovanje što samo na izgled izaziva njihova delatnost, pošto oni zapravo i ne delaju. Veruje se da su vođi, zaslepljeni besomučnom sebičnošću, na svoju ruku uzurpirali sva prava i sve sredili po svojoj volji. U stvari, njihova delatnost je nužna posledica činjenice da je bivstvujuće prešlo u stanje bludnje, u kojem se širi praznina koja zahteva jedan jedini poredak i obezbeđenje bivstvujućeg. Otuda i nužnost »vođenja«, odnosno proračunavanja koje planski obezbeđuje celinu bivstvujućeg. U tom smislu treba organizovati i pripremiti takve ljude koji će služiti vođenju. »Vođi« su merodavni radnici pripremanja, koji nadgledaju sve sektore obezbeđenja iskorišćavanja bivstvujućeg, jer razumeju celinu svih sektora i tako gospodare bludnjom — u onoj meri u kojoj se ona da izračunati.
Go to Top of Page

ponki
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3113 Posts

Member since 20/09/2008

Posted - 23/08/2022 : 20:32:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ponki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by lwood

Nego di je Sawic nesta?

Igra Zvezda večeras za ulazak u CL, pa se sprema da gleda prenos.

Otisao je on na stadion. Taman posla da gleda takav mec na TV-u.. i posto je napravio ispravnu odluku veceras, ovaj put ce se vratiti normalno kuci
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/08/2022 : 20:35:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by Beva

Ovo s Isusom je zanimljivo, po svemu on bi danas bio socijalist i pacifist. Okreni drugi obraz i daj drugu haljinu potrebitom.

Da,samo šteta što vi socijalisti niste shvatili poruku pa ste darežljivi jedino s novecm drugih.

Ovo je smiješno, tako ja mogu napisati da bi vi kapitalisti sav kapital prebacili u ruke već bogate manjine. Nema smisla pripisivati nekome stavove koje nigdje nije iznio. Uostalom, ne smatram kapitalizam lošim, samo, poput idejnog mu tvorca Adama Smitha, smatram da treba biti reguliran. Evo par njegovih izjava s kojima se itekako slažem:

"Our merchants and master manufacturers complain much of the bad effects of high wages in raising the price, and thereby lessening the sale of their goods, both at home and abroad. They say nothing concerning the bad effects of high profits; they are silent with regard to the pernicious effects of their own gains; they complain only of those of other people."
"It will be found, I believe, in every sort of trade, that the man who works so moderately, as to be able to work constantly, not only preserves his health the longest, but, in the course of the year, executes the greatest quantity of work."

I još Smithovih ideja s kojima se apsolutno slažem:

Smith recognized that capitalism would inevitably lead to price-controlling monopolies. So, he argued, the government should break up banks and private companies once they got too big. He also recognized that a military and police force run for profit would only protect those who could afford it—and so suggested the government should provide them instead.

The same holds for the legal system; all utilities and infrastructure—water, roads, rails—today, he’d probably include electricity and the internet. According to Smith, anything necessary for the functioning of business should not only be regulated but should be provided by the government. And how should this all be paid for? A progressive tax system, Smith said, where the more wealth a person has, the higher percentage of it they would pay in taxes.

Vidi, meni ne smeta ako netko akumulira golemo bogatstvo, samo smatram da je sramota za društvo u globalu da netko ima milijarde a netko ništa. Ne smatram da bi svi trebali imati jednako, to je i naivno i glupo, ali smatram da svi imaju pravo na dostojan život. Zato ne bih imao ništa protiv univerzalnog dohotka, nitko ne bi gladovao a ambiciozniji bi lako stekli veći imetak. Smatraš li ti skandinavske zemlje "lošim", s obzirom da je kod njih socijalni aspekt itekako ugrađen u mentalitet društva i uređenje države?

Uostalom, da nije takvog razmišljanja i takvih težnji, dan danas bi bilo normalno raditi po 14 sati 6 dana u tjednu.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/08/2022 : 20:46:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije bas dobra usporedba jerbo Portugal nije prosa rat i funkcionira je u istom politickom obliku vec stoljecima. Salazar je u biti odrzava njihovu elitu i postojeci poredak drustva, a kome se nije svidjalo uvik je moga skupit prnje i u Angolu ili Mozambik.
[/quote]

Imao je i Portugal svojih radikala, samo što su bili skresani u startu.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/08/2022 : 20:53:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vidi, meni ne smeta ako netko akumulira golemo bogatstvo, samo smatram da je sramota za društvo u globalu da netko ima milijarde a netko ništa.

Kad si ranije spomenuo Isusa, Isusov brat Jakov (prema nekima je on autor Jakovljeve poslanice) je još radikalniji od njega:

"5 Čujte me, bogataši! Zaplačite i zakukajte nad nevoljama koje će vas snaći.
2 Bogatstvo vam trune, a odjeću vam izgrizaju moljci.

3 Vaše zlato i srebro hrđaju i postaju nevrijednima. Baš to bogatstvo u koje ste se pouzdali progutat će vaša tijela kao oganj. To blago koje ste skupili bit će dokaz protiv vas na Dan suda.

4 Slušajte! Viču žeteoci vaših njiva kojima ste uskratili plaću. Plaća koju im niste dali viče protiv vas. Glasovi žetelaca doprli su do ušiju Gospodina nad vojskama.

5 živjeli ste na zemlji raskošno i razuzdano. Srca su vam utovljena za dan klanja.

6 Osudili ste i ubili pravednika koji vam se nije mogao suprotstaviti."
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/08/2022 : 21:24:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Zato ne bih imao ništa protiv univerzalnog dohotka

Ha, ni ja ne bih imao ništa protiv toga da me netko plaća - samo zato što sam živ!
Pa da, to bi bilo savršeno.

Problem je što iskustvo kaže da nema ničega takvoga nigdje ni u jednom kutku svemira, a pogotovo ne među ljudima. I tamo gdje prividno ima donacija i sličnoga, to nije samo tako, već prema određenim uvjetima. Taj tko te izdržava ujedno i određuje pravila igre.

Ujedno, ovo ti je dobar test da si provjeriš gdje stojiš po pitanju slobode.
Ja biram slobodu, odnosno, ne prihvaćam baš sve što si je netko zamislio, taman i tamo gdje to znači ići težim putem: ako mi netko nudi izdržavanje i u paketu s time stvari koje su meni neprihvatljive, ja mu se lijepo nasmijem u lice i odem svojim putem. Pa meni je omiljeni žanr vestern haha, odnosno idejno je to žanr gdje ljudi svojim snagama izbore se za svoju slobodu. Nekad i blještavo propadnu, a i Nolitta je pisao svoju završnu sagu stojeći jednom nogom na toj mitologiji sjajne propasti, pa Mister No mora iz Manausa itd.
Kako god, za sada se još uvijek može pobijediti ko u pravom vesternu, a kasnije... kasnije ćemo vidjeti. Ali nikad, sve mi tako izgleda, ne bih mogao prihvaćati tuđe uvjete, pa ni taj famozni univerzalni dohodak ako bi on značio da moram ispovijedati bulažnjenja tzv. otvorenog društva i slične mudrolije. Drugim riječima, s ovakvima kao ja bit će ti teško, pacifistu moj.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/08/2022 : 21:33:36  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

Nije bas dobra usporedba jerbo Portugal nije prosa rat i funkcionira je u istom politickom obliku vec stoljecima. Salazar je u biti odrzava njihovu elitu i postojeci poredak drustva, a kome se nije svidjalo uvik je moga skupit prnje i u Angolu ili Mozambik.

Imao je i Portugal svojih radikala, samo što su bili skresani u startu.
[/quote] A di nema radikala? Portugal je za razliku od Espane skroz druga prica,ma koliko da imaju slicnosti.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/08/2022 : 21:35:16  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ovo s Isusom je zanimljivo, po svemu on bi danas bio socijalist i pacifist. Okreni drugi obraz i daj drugu haljinu potrebitom.

Da,samo šteta što vi socijalisti niste shvatili poruku pa ste darežljivi jedino s novecm drugih.

Ovo je smiješno, tako ja mogu napisati da bi vi kapitalisti sav kapital prebacili u ruke već bogate manjine. Nema smisla pripisivati nekome stavove koje nigdje nije iznio. Uostalom, ne smatram kapitalizam lošim, samo, poput idejnog mu tvorca Adama Smitha, smatram da treba biti reguliran. Evo par njegovih izjava s kojima se itekako slažem:

"Our merchants and master manufacturers complain much of the bad effects of high wages in raising the price, and thereby lessening the sale of their goods, both at home and abroad. They say nothing concerning the bad effects of high profits; they are silent with regard to the pernicious effects of their own gains; they complain only of those of other people."
"It will be found, I believe, in every sort of trade, that the man who works so moderately, as to be able to work constantly, not only preserves his health the longest, but, in the course of the year, executes the greatest quantity of work."

Smith recognized that capitalism would inevitably lead to price-controlling monopolies. So, he argued, the government should break up banks and private companies once they got too big. He also recognized that a military and police force run for profit would only protect those who could afford it—and so suggested the government should provide them instead.

The same holds for the legal system; all utilities and infrastructure—water, roads, rails—today, he’d probably include electricity and the internet. According to Smith, anything necessary for the functioning of business should not only be regulated but should be provided by the government. And how should this all be paid for? A progressive tax system, Smith said, where the more wealth a person has, the higher percentage of it they would pay in taxes.

Vidi, meni ne smeta ako netko akumulira golemo bogatstvo, samo smatram da je sramota za društvo u globalu da netko ima milijarde a netko ništa. Ne smatram da bi svi trebali imati jednako, to je i naivno i glupo, ali smatram da svi imaju pravo na dostojan život. Zato ne bih imao ništa protiv univerzalnog dohotka, nitko ne bi gladovao a ambiciozniji bi lako stekli veći imetak. Smatraš li ti skandinavske zemlje "lošim", s obzirom da je kod njih socijalni aspekt itekako ugrađen u mentalitet društva i uređenje države?

Uostalom, da nije takvog razmišljanja i takvih težnji, dan danas bi bilo normalno raditi po 14 sati 6 dana u tjednu.

Civilizacija je i izgradjena na robovima. To s 14 sati i 6 dana jos super i izgleda

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 23/08/2022 : 22:03:33  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

quote:

quote:
Originally posted by stinky

quote:
Ko je ono bija najbolji Hitlerov prijatelj za vrime napada na Francusku, i na čijoj nafti je napravljen Blickrig?

Hitler i Mussolini, ako su to nekakvi desničari haha, obojica su izrasli iz onog socijalnog, odnosno veze nemaju sa tradicijom, konzervativizmom i tim šemama. Isto tako ni Plenković, ako je to nekakav desničar, veze nema sa konzervativizmom itd. Sve se to može smatrati i ljevicom, na kraju krajeva, ako se hoće.
Mussolini je direktno vezan na Sorela, još jednog lijevog teoretičara, i to su njegovi idejni korijeni. Sindikalizam, teorije nasilja i mita, Revolucija i nasilje... samo što većina ljudi malo što zna, i uostalom, tko bi čitao sve te dibiduse (osim mene). tu je nesvsrstani u pravu, i lipo pustiti mozak na pašu, uklopiti se u šemu i biti... mali ljevičar, taman ko beva.

Pa da, Musolini je u mladosti bija socijalist. Pa se skompa s Futuristima kojima je rat bija higijena čovječanstva, i u to umniksa patriotizam veterana Velikoga rata. Sve to zamišano u teći je dalo fašizam.
A Hitler nije ni sakriva taj socijalistički moment. Uostalon, nisu se bezveze nazivali nacionalsocijalistima.
Jedino mislin da nije baš da Hitler nije brija na tradiciju.
I kad je uloga žene u pitanju, i pruska vojna tradicija, i forsiranje tradicionalne odjeće, i slično...
Naravno, kad mu je pasalo.
Nije mu smeta život u divljen braku i da SSovci štancaju arijevsku dicu i van obitelji.

Mussolinija su podrzali svi bitni cimbenici u preuzimanju vlasti od kralja,crkve,masona pa do dila mafije. Sve da ne dodje do revolucije i kaosa. Nekima se to posli obilo o glavu a neki su se dobro snasli. Sta se tice Hitlera on je isto mixa sve zivo. U biti najjace borbe su bile medju frakcijama ljevice i njenim hibridima. Da je H dobia rat vjerovatno bi se obracuna s krscanstvom ,i to gadno.

Tako je. Straj od crvene revolucije je bija presudan. S tin da su najvažniji čimbenik u preuzimanju bili najveći idustrijalci zbog logičnoga straha od crvenih.
Šta se te "šta bi bilo kad bi bilo" priče sa kršćanstvon u Njemačkoj, vjerovatno bi presudno bilo to koliko bi Himmler bija uporan. Inače, nisan siguran da bi ulazija u direktan sukob sa kršćanstvon, ali bi ga vjerovatno pokuša modificirat da bude šta više u skladu sa Nacizmon.

Procitaj njegovo djelce pa sam presudi uglavnom da ne duzimo ,krscanstvo je smatra slaboscu ,podupiranjem slabih i degenericnih oblika koje bi priroda sama odstranila da ga nema. Dosta tu kopira Nicea s tin da vise uvlaci eugeniku .

Pa da, slažen se s tobon. Ne negiran da je on ima tu želju, ali isto se malo boja krenit direktno na crkvu. Nijemci su (baren tada) bili poprilično odani crkvi, nije bija siguran billi nekakav otvoreniji napad na crkvu narod lako proguta.
Ovo za slabe šta pišeš je isto istina. To su dijelovi koji su tribali bit odstranjeni iz te nekakve eventualne nove verzije Nazi kršćanstva.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 23/08/2022 22:41:55
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 23/08/2022 : 22:10:08  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Čekajte,čekajte iz ovih zadnjih doskusija daje se naslutiti da je Isusu Kristu najsličniji Kiky

Ma dajte ,ako ništa drugo Krist je imao kosu i bradu a Kiky je gladak kao nojevo jaje izvađeno iz svinjske masti

Em religija, em uvrede. I to bukvalno pošto sam upozorio na to. I šta ja sad da radim? Hajde ti mi reci.

Vriđat nekoga jer je ćelav, klempav, ili nosat je retardirano.
Meni je na ignoru, al bi mu da mogu roknija misec dana zbog genocida sivih stanica normalnih ljudi.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/08/2022 : 22:15:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:
Ko je ono bija najbolji Hitlerov prijatelj za vrime napada na Francusku, i na čijoj nafti je napravljen Blickrig?

Hitler i Mussolini, ako su to nekakvi desničari haha, obojica su izrasli iz onog socijalnog, odnosno veze nemaju sa tradicijom, konzervativizmom i tim šemama. Isto tako ni Plenković, ako je to nekakav desničar, veze nema sa konzervativizmom itd. Sve se to može smatrati i ljevicom, na kraju krajeva, ako se hoće.
Mussolini je direktno vezan na Sorela, još jednog lijevog teoretičara, i to su njegovi idejni korijeni. Sindikalizam, teorije nasilja i mita, Revolucija i nasilje... samo što većina ljudi malo što zna, i uostalom, tko bi čitao sve te dibiduse (osim mene). tu je nesvsrstani u pravu, i lipo pustiti mozak na pašu, uklopiti se u šemu i biti... mali ljevičar, taman ko beva.

Pa da, Musolini je u mladosti bija socijalist. Pa se skompa s Futuristima kojima je rat bija higijena čovječanstva, i u to umniksa patriotizam veterana Velikoga rata. Sve to zamišano u teći je dalo fašizam.
A Hitler nije ni sakriva taj socijalistički moment. Uostalon, nisu se bezveze nazivali nacionalsocijalistima.
Jedino mislin da nije baš da Hitler nije brija na tradiciju.
I kad je uloga žene u pitanju, i pruska vojna tradicija, i forsiranje tradicionalne odjeće, i slično...
Naravno, kad mu je pasalo.
Nije mu smeta život u divljen braku i da SSovci štancaju arijevsku dicu i van obitelji.

Mussolinija su podrzali svi bitni cimbenici u preuzimanju vlasti od kralja,crkve,masona pa do dila mafije. Sve da ne dodje do revolucije i kaosa. Nekima se to posli obilo o glavu a neki su se dobro snasli. Sta se tice Hitlera on je isto mixa sve zivo. U biti najjace borbe su bile medju frakcijama ljevice i njenim hibridima. Da je H dobia rat vjerovatno bi se obracuna s krscanstvom ,i to gadno.

Tako je. Straj od crvene revolucije je bija presudan. S tin da su najvažniji čimbenik u preuzimanju bili najveći idustrijalci zbog logičnoga straha od crvenih.
Šta se te "šta bi bilo kad bi bilo" priče sa kršćanstvon u Njemačkoj, vjerovatno bi presudno bilo to koliko bi Himmler bija uporan. Inače, nisan siguran da bi ulazija u direktan sukob sa kršćanstvon, ali bi ga vjerovatno pokuša modificirat da bude šta više u skladu sa Nacizmon.

Procitaj njegovo djelce pa sam presudi uglavnom da ne duzimo ,krscanstvo je smatra slaboscu ,podupiranjem slabih i degenericnih oblika koje bi priroda sama odstranila da ga nema. Dosta tu kopira Nicea s tin da vise uvlaci eugeniku .

Pa da, slažen se s tobon. Ne negiran da je on ima tu želju, ali isto se malo boja krenit direktno na crkvu. Nijemci su "baren tada" bili poprilično odani crkvi, nije bija siguran billi nekakav otvoreniji napad na crkvu narod lako proguta.
Ovo za slabe šta pišeš je isto istina. To su dijelovi koji su tribali bit odstranjeni iz te nekakve eventualne nove verzije Nazi kršćanstva.

To su zvali "pozitivno kršćanstvo", nekakva dejudaizirana varijanta Biblije sa Isusom kao arijevskim ratnikom koji se bori protiv Židova.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/08/2022 : 22:54:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Drugim riječima, s ovakvima kao ja bit će ti teško, pacifistu moj.

Ha, lako meni za mene, ja se svakako tu ništa ne pitam, kao uostalom ni ti, samo teoretiziramo o idealnom društvu. Jer, htjeli ili ne, živimo u društvu i nekakav kompromis se mora postići. Ti kažeš da želiš apsolutnu slobodu, a to ti je moguće jedino ako sam loviš i uzgajaš hranu i živiš u totalnoj izolaciji. Pošto to ne radiš, pa još i koristiš blagodati civilizacije, moraš pristati na neke uvjete. Sve te silne knjige koje čitaš ne bi bile moguće bez civilizacije. Da su Heidegger i slični morali loviti da prežive, ne bi imali vremena razmišljati o smislu, bitku i sličnom. To nužno proizlazi iz viška vremena dobivenog napretkom. Ne možeš praznog želuca kontemplirati o smislu života.

Puno ljudi jako je na riječima o slobodi i koječemu dok im ne zatreba neka usluga, tipa zdravstvena skrb. Onda ti bude drago što nisi na tom istom divljem zapadu prepušten samom sebi. Današnji sustav nije najbolji, ali trend (barem u državama zapadne Europe) pokazuje konstantno poboljšanje uvjeta života.

A Zapad "propada" desetljećima, možda i duže, pa nikako da do toga dođe. Prošlo je preko stotinu godina otkad je Spengler napisao sljedeće o Europi: “Ti umireš. Vidim u tebi sve značajke stigmi propasti. Mogu dokazati da tvoje golemo bogatstvo i tvoje golemo siromaštvo, tvoj kapitalizam i tvoj socijalizam, tvoji ratovi i tvoje revolucije, tvoj ateizam, tvoj pesimizam i tvoj cinizam, tvoj nemoral, tvoji uništeni brakovi i tvoja kontrola rađanja, cijede iz tebe i posljednju kap krvi odozdo i ubijaju te odozgo, ubijaju te u mozak i istrijebit će te – mogu ti dokazati da se kod tebe vide svi znakovi umirućih zemalja iz davnih vremena – Aleksandrije, Grčke i neurotičnoga Rima.

Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4757 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 23/08/2022 : 22:55:51  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Je si li ti čitao "The Wealth of Nations" ili opet kronično lažeš u nadi da ja nisam? Adam Smith, tvorac koncepta "nevidljive ruke", zagovarao regulaciju slobodnog tržišta (inače bilo bi dobro da u daljnjoj raspravi upotrebljavamo ovaj termin, termin "kapitalizam" su skovali socijalisti Louis Blanc i Proudhon kao pogrdan naziv za isto)? Da je to bilo tako ne bi dobili kameraliste koji su zapravo zagovarali regulacije i kritizirali njegov rad.

Evo što je on mislio o regulacijama: As soon as government management begins it upsets the natural equilibrium of industrial relations, and each interference only requires further bureaucratic control until the end is the tyranny of the totalitarian state.

A evo i ovaj, koji bi "dobročiniteljima s dobrim namjerama" bio dobar wake up call, pogotovo boldano: As every individual, therefore, endeavours as much as he can both to employ his capital in the support of domestic industry, and so to direct that industry that its produce may be of the greatest value, every individual necessarily labours to render the annual revenue of the society as great as he can. He generally, indeed, neither intends to promote the public interest, nor knows how much he is promoting it. By preferring the support of domestic to that of foreign industry, he intends only his own security; and by directing that industry in such a manner as its produce may be of the greatest value, he intends only his own gain, and he is in this, as in many other cases, led by an invisible hand to promote an end which was no part of his intention. Nor is it always the worse for the society that it was not part of it. By pursuing his own interest he frequently promotes that of the society more effectually than when he really intends to promote it. I have never known much good done by those who affected to trade for the public good.

Ovaj prvi citat koji si ti stavio između redaka ismijava poslodavce koji se žale kada cijene proizvoda padaju, a cijene rada rastu. To je radio i Milton Friedman, to radim i ja kada vidim nekog poljoprivrednika na televiziji kako plače jer cijena mlijeka pada, i to je sasvim ok, jer ne čuješ te ljude da se žale kad je obrnuta situacija.
Drugi citat je mišljenje o kvalitetnom načinu rada, i nema nikakve veze sa stigmatizacijom profita.

quote:

Da, baš bi bilo super da nas država provajda s internetom, di si izvukao ovu pretpostavku?
S većinom ovih stvari se slaže svatko normalan, pa tako i ja. Normalno da stvari kao što su vojska i policija ne mogu biti privatni biznisi.
Što se tiče progresivnog oporezivanja, da, Adam Smith je smatrao da onaj koji najviše profitira od društva treba i više pridonijeti istom, ali to bogati ionako već rade jer je očito da onaj koji zaradi milijun eura godišnje uplati više poreza od onog koji zaradi 10000 eura s istom poreznom stopom od npr. 25%. I to je u redu. Problem je opet što vi socijalisti vidite u tome ogromnu nepravdu jer gledate samo postotak, a ne količinu uplaćenog novca pa zagovarate porez koji bi smanjio razliku između ova dva navedena primjera, što automatski ubija daljnji motiv za ekspanziju, samim time i kreaciju novih radnih mjesta i rast prosperiteta.

quote:
Vidi, meni ne smeta ako netko akumulira golemo bogatstvo, samo smatram da je sramota za društvo u globalu da netko ima milijarde a netko ništa.

Ne smeta te, ali te smeta. Da ne postoji možda neki dobar razlog zašto je netko milijarder, a netko siromah? John D. Rockefeller je smislio najbrži i najjeftiniji način dostave goriva do potrošača od čega je profitiralo cijelo društvo i ovaj je postao milijarder. Vincent Van Gogh je slikao, u ono vrijeme, eksperimentalne post-impresionističke slike koje nitko nije htio kupiti i zato se upucao u siromaštvu i bijedi. To nije ni pravedno ni nepravedno, to je jednostavno tako. Isto tako možemo polemizirati o tome je li pravedno da je netko rođen ružan ili lijep, visok ili nizak itd itd.

quote:
Ne smatram da bi svi trebali imati jednako, to je i naivno i glupo, ali smatram da svi imaju pravo na dostojan život. Zato ne bih imao ništa protiv univerzalnog dohotka, nitko ne bi gladovao a ambiciozniji bi lako stekli veći imetak. Smatraš li ti skandinavske zemlje "lošim", s obzirom da je kod njih socijalni aspekt itekako ugrađen u mentalitet društva i uređenje države?

Svatko ima pravo na život, slobodu i privatno vlasništvo, to su tri temeljna ljudska prava, a kako će ostvariti svoj "pursuit to happiness" je samo na njima. Nitko nema pravo na tuđi novac, u kakvoj god bijedi živio. Na to se odnosio moj komentar o "darežljivosti s tuđim novcem". Ako ti osobno želiš nekome pomoći da živi dostojanstven život, nitko ti ne brani da mu pomogneš, no zagovaranje za pretakanje novca iz jednog dijela pučanstva u drugo nije solidarnost. Univerzalni dohodak podržavam samo za ljude koji nisu u stanju raditi. Radno sposobna osoba nema što biti na socijali. Ako se welfare omogući svima to je obično mnogima motivacija da sijede doma i ne traže posao.

quote:

To sam i ja mislio kao mlađi, ali te težnje su nastale zbog veće dostupnosti informacija koja je za posljedicu imala veće obrazovanje pučanstva, a to je sve opet omogućilo slobodno tržište. Cijelu ljudsku povijest su obilježili bijeda, patnja i siromaštvo, tek pojavom omraženog "kapitalizma" na prijelazu iz 18. u 19. smo doživjeli nagli procvat, nagli rast životnog vijeka i nagli rast standarda općenito i danas živimo u najboljem periodu ljudske povijesti i stvarno mi ne ide u glavu zašto nas neki žele vratiti u neolitik.

Go kneel and weep
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/08/2022 : 23:05:46  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Meni i dalje nije jasno zašto si ti toliko agresivan u ovim raspravama.
Još si sam sebi upao u riječ, rekavši prvo da Smith nije zagovarao nikakve regulacije, a poslije toga da naravno da je zagovarao javnu policiju npr.
Naravno da Beva banalizira govoreći da su on i Smith zapravo oboje na strani sličnog koncepta reguliranog kapitalizma (a očito je da je između dva koncepta Marijanska brazda), ali ni ti nisi puno bolji ako ne nalaziš razlike između Smitha i Ayn Rand.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - tinton on 23/08/2022 23:06:05
Go to Top of Page

verab
Senior Member

Croatia
2860 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 23/08/2022 : 23:11:13  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Meni je na ignoru, al bi mu da mogu roknija misec dana zbog genocida sivih stanica normalnih ljudi.

neshvatljivo mi je da moderacija nema nikakvih problema s ovim gadljivim proganjanjem čovjeka, sa sumanutim upornim vrijeđanjem, sprdanjem, ismijavanjem nekoga zbog ćelavosti.
ajde jednom, ajde dvaput, ali brate mili to traje godinama na svim topicima. baš mrzite kikyja, ili je dogovor da se gleda kroz prste ljudima s kognitivnom insuficijencijom?

hejt, jal & rock 'n' roll
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/08/2022 : 23:22:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Nisam ja socijalist koji bi mijenjao nešto što očito djeluje (ma što test pokazao :D), samo smatram da ima boljih i lošijih verzija kapitalizma. Po meni, skandinavske zemlje su bolje uređene od Amerike. E sad, Amerika je ogromna i postoje značajne razlike između Kalifornije i Ohia, recimo, ali da pojednostavimo tretirat ću je kao dosta homogenu.

Uzmimo zatvorski sustav, na primjer. Kod Amerikanaca kažnjavanje je očito i dalje bitnije od rehabilitacije. Skandinavci naglasak stavljaju na reintegraciju zatvorenika u društvo. I to djeluje, po podacima iz 2014. u skandinavskim zemljama postotak ljudi koji ponovno počine zločin je 20%, dok je u Americi taj broj 70%.

Onda zdravstvo, ulazak osiguravajućih kuća u američko zdravstvo doveo je do golemih povećanja cijena jer bolnice rade za profit. Menadžeri su bitniji od liječnika. Rezultat toga je činjenica da gomila Amerikanaca ima problem platiti neke rutinske zdravstvene usluge.

Ja se ne zalažem za socijalizam nego za skandinavsku verziju kapitalizma. Svjestan sam da mi kao društvo nismo zreli za takvo nešto, ali čovjek može sanjati.

Edit: napravio sam glupu grešku i iz nekog razloga usporedio državu s gradom :D

Edited by - Beva on 23/08/2022 23:30:00
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 23/08/2022 : 23:26:20  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by verab

quote:

quote:

quote:

neshvatljivo mi je da moderacija nema nikakvih problema s ovim gadljivim proganjanjem čovjeka, sa sumanutim upornim vrijeđanjem, sprdanjem, ismijavanjem nekoga zbog ćelavosti.
ajde jednom, ajde dvaput, ali brate mili to traje godinama na svim topicima. baš mrzite kikyja, ili je dogovor da se gleda kroz prste ljudima s kognitivnom insuficijencijom?

To ti virova ili ne traje otkad se Kikiju nije svidila profina žena.
Stavija san ga još onda na ignore jer je pisa erotsku haiku poeziju spomenutoj gospođi. Turbogadljivo grebanje za snošaj. Rigoleto.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 23/08/2022 23:27:30
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4757 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 23/08/2022 : 23:28:04  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Meni i dalje nije jasno zašto si ti toliko agresivan u ovim raspravama.
Još si sam sebi upao u riječ, rekavši prvo da Smith nije zagovarao nikakve regulacije, a poslije toga da naravno da je zagovarao javnu policiju npr.
Naravno da Beva banalizira govoreći da su on i Smith zapravo oboje na strani sličnog koncepta reguliranog kapitalizma (a očito je da je između dva koncepta Marijanska brazda), ali ni ti nisi puno bolji ako ne nalaziš razlike između Smitha i Ayn Rand.

Nervira me ovaj beva
Naravno, Adam Smith je pisao i gluposti, npr. njegova teorija o vrijednosti je apsolutni bullshit, ali ipak je udario temelje moderne ekonomske misli i kao takav ima moje poštovanje

Go kneel and weep
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/08/2022 : 23:33:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nervira me ovaj beva

Hajde, hajde, baš lijepo raspravljamo. Ne znam za vas, ali ja smatram da iz ovakvih razmjena mišljenja možemo izaći samo pametniji.

Moguće da su moji stavovi utopistički, ali nisu zlonamjerni. Valjda i to nešto znači ;)

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/08/2022 : 23:35:28  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam ja socijalist koji bi mijenjao nešto što očito djeluje (ma što test pokazao :D), samo smatram da ima boljih i lošijih verzija kapitalizma. Po meni, skandinavske zemlje su bolje uređene od Amerike. E sad, Amerika je ogromna i postoje značajne razlike između Kalifornije i Ohia, recimo, ali da pojednostavimo tretirat ću je kao dosta homogenu.

Uzmimo zatvorski sustav, na primjer. Kod Amerikanaca kažnjavanje je očito i dalje bitnije od rehabilitacije. Skandinavci naglasak stavljaju na reintegraciju zatvorenika u društvo. I to djeluje, po podacima iz 2014. u skandinavskim zemljama postotak ljudi koji ponovno počine zločin je 20%, dok je u Americi taj broj 70%.

Onda zdravstvo, ulazak osiguravajućih kuća u američko zdravstvo doveo je do golemih povećanja cijena jer bolnice rade za profit. Menadžeri su bitniji od liječnika. Rezultat toga je činjenica da gomila Amerikanaca ima problem platiti neke rutinske zdravstvene usluge.

Ja se ne zalažem za socijalizam nego za skandinavsku verziju kapitalizma. Svjestan sam da mi kao društvo nismo zreli za takvo nešto, ali čovjek može sanjati.

Uf, ovdje si se jako zaletio.
Pa ogromne plaće doktora su jedan od glavnih razloga zašto je zdravstvo u Americi toliko skupo.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/08/2022 : 23:40:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Uf, ovdje si se jako zaletio.
Pa ogromne plaće doktora su jedan od glavnih razloga zašto je zdravstvo u Americi toliko skupo.

Ispravi me ako griješim, ali doktori imaju ogromne plaće i u Kanadi, recimo, pa je opet njihovo zdravstvo dostupnije prosječnom čovjeku.

Koliko sam ja razumio, cijene u američkim bolnicama su prenapuhane jer osiguravajuća društva ionako neće platiti puni iznos, ispregovarat će uvjete s bolnicom i na kraju platiti možda 40% inicijalnog iznosa. Problem je što 26 milijuna ljudi nema nikakvo zdravstveno osiguranje pa će platiti puni iznos.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/08/2022 : 23:53:14  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Nisam ekspert za tu uaporedbu, ali razlika u plaćama između zemalja svakako ovisi o specijalizaciji. Ono na što sam se ja osvrnuo je bila tvoja implikacija da su doktori nebitbi u Američkom zdravstvu.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 24/08/2022 : 00:02:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam ekspert za tu uaporedbu, ali razlika u plaćama između zemalja svakako ovisi o specijalizaciji. Ono na što sam se ja osvrnuo je bila tvoja implikacija da su doktori nebitbi u Američkom zdravstvu.

Možda je tako ispalo, nisam mislio da su nebitni, nego da su u američkim bolnicama menadžeri bitniji od doktora. Naravno da je to dijelom generalizacija, slažem se.

Ostala mi je negdje u glavi slika njujorške bolnice za vrijeme korone kad je medicinsko osoblje improviziralo zaštitu jer menadžment nije osigurao dovoljno zaštitnih maski. A nije da nisu imali sredstava, samo bi tako profit bio manji :D

Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000