forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Politički kompas i teoretske rasprave o politici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 02:00:09  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter
Znam nekoliko takvih, dobri i pametni ljudi, ali beže od problema tako što ih teoretišu. Ne kažem da je stinky takav, ali stiče se takav dojam.

Prvi metafilter koji je nas mozak stvorio jeste upravo taj od i ka, da parafraziram reptilski mozak bezi ili napadni. Ali to su sve stvari konteksta i nijedna osoba na svetu nije toliko iskljuciva u celosti. Po Virdziniji Satir cak igramo ceo zivot odredjene uloge. Ja se stvarno trudim da vise ne generalizujem osobe (gle, to je jedan od tri osnovna filtera mozga pored izvrtanja i brisanja).

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/08/2022 : 07:08:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Puno ljudi jako je na riječima o slobodi i koječemu dok im ne zatreba neka usluga, tipa zdravstvena skrb. Onda ti bude drago što nisi na tom istom divljem zapadu prepušten samom sebi.

Neki samo brbljaju na tipkovnici, a neki postanu kao Ted Kaczynski.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 24/08/2022 : 07:15:23  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by tinton

Nisam ekspert za tu uaporedbu, ali razlika u plaćama između zemalja svakako ovisi o specijalizaciji. Ono na što sam se ja osvrnuo je bila tvoja implikacija da su doktori nebitbi u Američkom zdravstvu.

Možda je tako ispalo, nisam mislio da su nebitni, nego da su u američkim bolnicama menadžeri bitniji od doktora. Naravno da je to dijelom generalizacija, slažem se.

Ostala mi je negdje u glavi slika njujorške bolnice za vrijeme korone kad je medicinsko osoblje improviziralo zaštitu jer menadžment nije osigurao dovoljno zaštitnih maski. A nije da nisu imali sredstava, samo bi tako profit bio manji :D

Ali zar taj problem s nedostatkom maski nismo imali na početku pandemije svuda u svijetu?

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 24/08/2022 : 07:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Ali zar taj problem s nedostatkom maski nismo imali na početku pandemije svuda u svijetu?

Za opću populaciju da, za medicinsko osoblje nisam siguran. Baš su mi u glavi ostale slike iz New Yorka. S obzirom na veliku cijenu njihovog zdravstva, ovo je porazno:

https://www.9news.com.au/world/coronavirus-new-york-hospital-staff-using-garbage-bags-for-makeshift-ppe-amid-supplies-shortage/a52c0d54-c725-452d-8be8-f5153a5c496c

Doduše, moguće da se ovo događalo zbog relacija gradonačelnik New Yorka - Bijela kuća, ali ne znam da to išta popravlja na stvari.

S obzirom koliko Amerikanci troše na zdravstvo, to se ne bi smjelo događati:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_per_capita

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 08:20:03  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Pa ne znam baš, desničari u principu traže jakog vođu, otud idoliziranje Orbana, Erdogana i sličnih, i često ponavljanje kako "i nama treba jedan takav da zavede red".

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 08:26:14  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Nego di je Sawic nesta?

Bio sam u BG-u na nekom treningu. A kasno mi bilo da citam ceo topic sinoc. Dosao do pola i video da je Stinky raspalio romane pa nisam mogao. Sad polako... :)

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 08:28:30  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Evo jednog citata, dotiče se vodstva i vođa, kad se već to spomenulo. To je Heidegger, sad, njegov jezik je težak za one koji se s tako nečime prvi put susreću (realno, to su gotovo svi ljudi na svijetu, što znači, svima će ovo biti teško čitati). Ukratko, H. ovdje kaže da nema nikakve razlike lijevog i desnog, sve je to isto s obzirom na vođenje i vođe. H. zapravo kaže da je stanje svijeta (a on to piše tamo tridesetih, mislim) takvo da zahtijeva jednu jedinu stvar: vođenje, odnosno upravljanje, kako on kaže, "bivstvujućim", odnosno svime što uopće dolazi u obzir, materijalom, ali i mislima, planovima. Takav pak odnos, grozničavo traženje tzv. svrsishodnog upravljanja, uobličava se u ovu pojavu koja je tobože ozloglašena, a zapravo ju svi traže: traganje za vodstvom i vođama. Otuda vođe i na desnici i na ljevici, jer te razlike i nisu razlike, to su više kozmetičke nijanse. Traganje za vođama ima dublje, metafizičke korijene prema H.u.
Uglavnom, meni je okej to što je rekao tada, a danas je vjerojatno još gora situacija, još veća "bludnja" kako se on izražava.

Bludnja ne poznaje istinu bića, ali zauzvrat u svakoj oblasti razvija skroz pripremljeno sređivanje i obezbeđivanje svakog planiranja. U krugu takvih oblasti posebna područja ljudskog pripremanja neminovno
postaju »sektori«; »sektor« poezije, »sektor« kulture takođe su samo planski obezbeđene oblasti svagdašnjeg »vođenja« koje ima svoje mesto među ostalim »vođenjima«. Moralna gnušanja onih koji još ne znaju šta je posredi često su uperena na samovolju i vladalačke pretenzije »vođa« — to je najfatalnija forma u kojoj im se ukazuje stalna počast. Vođima ostavimo onaj gnev koji ih goni da slede negodovanje što samo na izgled izaziva njihova delatnost, pošto oni zapravo i ne delaju. Veruje se da su vođi, zaslepljeni besomučnom sebičnošću, na svoju ruku uzurpirali sva prava i sve sredili po svojoj volji. U stvari, njihova delatnost je nužna posledica činjenice da je bivstvujuće prešlo u stanje bludnje, u kojem se širi praznina koja zahteva jedan jedini poredak i obezbeđenje bivstvujućeg. Otuda i nužnost »vođenja«, odnosno proračunavanja koje planski obezbeđuje celinu bivstvujućeg. U tom smislu treba organizovati i pripremiti takve ljude koji će služiti vođenju. »Vođi« su merodavni radnici pripremanja, koji nadgledaju sve sektore obezbeđenja iskorišćavanja bivstvujućeg, jer razumeju celinu svih sektora i tako gospodare bludnjom — u onoj meri u kojoj se ona da izračunati.

Ali zar nije u prirodi coveka da prati ili da bude pracen? Nije to nista cudno i novo..

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 08:39:48  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

Nakon citanja postova vidim da se vode cesto i paralelne rasprave a mogli bismo otvoriti pojedine rasprave po ovim temama recimo. Prezvacemo prvu, pa onda idemo na drugu i tako redom pa posle neke generalne stvari. Dajte misljenja slobodno.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/08/2022 : 09:27:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch
Ali zar nije u prirodi coveka da prati ili da bude pracen? Nije to nista cudno i novo..

Znaš da me iznenađuješ, makar i ovako kad pomalo namjerno otvaraš razgovor preko Heideggera, koji te vjerojatno ni ne zanima. Ipak je to lijepa gesta, pa prihvaćam. Mislio sam da nas dvojica nećemo nikada ni o čemu pričati, jer nemamo dodirne točke. (Usput, iznenadio me i drogsy sa nekim oštrim promišljanjima; ali avaj, čemu to sve kad se troši u onom ekonomskom;)

Može se tako reći kako kažeš, s jedne strane. S druge opet, ne postoji tako nešto kao priroda čovjeka, jer svaki čovjek je posebna "vrsta", da tako sad kažem kratko. Koliko ljudi, toliko vrsta. Ne radi se o zečevima, pa da imamo jednu kolko-tolko utvrđenu prirodu vrste.

Iz te pozicije je i onaj Heideggerov tekst, jer on ne kaže da je to nešto čudno (ta potreba ili činjenica upravljanja, odnosno potreba za vođama), već zahvaća problematiku iz jednog drugačijeg kuta. On upućuje na problematičnost sveopće pomame za upravljanjem na temelju jedne (sad, da li krivo shvaćene ili ne, to su sad više hardkor filozofski razgovori u koje se ne trebamo upuštati) interpretacije bitka.

Da ovo probamo reći običnijim jezikom.
Ako čovjek organizira bilo koje područje života, tako da crpi svrsishodne rezultate, da ispostavlja ono korisno, to je okej.
Ako on ovu upravljačku djelatnost apsolutizira do jednog jedinog načina života i tako sve živo i neživo uvlači u jednoobraznost, onda to već prelazi u silovanje i pustošenje.
Prema H.-u, ali i ne samo prema njemu, već i suprotni tabor marksističke provenijencie se slaže, svijet se nalazi u takvom jednom totalitarnom uniformizmu. Razlika je ovih drugih, tu možemo uključiti i našega Bevu (kojemu ću odgovoriti uskoro na one njegove makinacije) što oni i ne smatraju to posvemašnje upravljanje nečim lošim, nego samo trenutno stanje stvari, koje je navodno nehumano, jedni eksploatiraju druge i sve te općepoznate priče. Beva kaže da bi se totalno upravljanje moglo uraditi tako da svi budu zadovoljni i maju sve (svakome prema potrebama i čitav taj arsenal parola).

Hiedegger, a to je i moja pozicija, pak kaže da nikakvo preslagivanje neće riješiti probleme svijeta, dapače, upravo inzistiranje na upravljačkim tehnikama dovodi do sve većeg gubitka smisla (on se izražava o bluđenju, o gubitku istine bitka, što može zvučati apstraktno, ako se ne razumije njegova misao koja, svakako, da se izražava neuobičajenim i teškim i "apstraktnim" jezikom za svakidašnju komunikaciju koja se odvija među ljudima). No, te njegove "apstrakcije" se mogu detektirati i vrlo konkretno, i jesu detektirane, kao otuđenje, ili još običnije, depresije, bijeg u drogu, bijeg u zen budizam, raspadanje obitelji, razvodi, samci do 40-te i 50-te itd. itd.

Jer, čovjek, ne živi samo o kruhu, kaže poznata izreka.
Ako se sve živo i neživo pretumači u izračunljivi materijal, onda u tom procesu dobiješ dvije stvari:
1. više ili manje uspješne tehnike zadovoljavanja potreba velikih masa
ali i 2. gubitak ljudskog ranga, čovjek postaje kotačić, šraf u sistemu, radi od 9 do 5 neki otupjeli posao, sve bi na brzaka, ne bi odrastao, a odrasti se u pravom smislu može jedino tako da prolaziš kroz strah i drhtanje, odnosno baš ono što čovjek totalnog upravljanja grozničava izbjegava pod svaku cijenu... gubi se pravi ljudski odnos ja i ti, svak je svakome samo stvar kojom može računati itd. itd.

Dakle,
ako se ovo razumije, onda se već može kretati po terenu gdje se vidi da vođenje i vodstvo nema puno veze s lijevim i desnim, već sa stvarima o kojima priča H., sa pretumačivanjem duha u intelekt i tako dalje (jer tu sad ima jako puno toga za raspraviti, uostalom svi ti filozofi pišu debele knjige i to ne samo jednu, pa opet teško nalaze pravi izraz, što će reći: stvari nisu jednostavne, pogotovo nisu lake za lajt forumske konverzacije, ali eto, pokušao sam dati jedan mig, pa makar me sad razapeli da previše filozofiram!!)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/08/2022 : 10:11:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ha, lako meni za mene, ja se svakako tu ništa ne pitam, kao uostalom ni ti, samo teoretiziramo o idealnom društvu. Jer, htjeli ili ne, živimo u društvu i nekakav kompromis se mora postići. Ti kažeš da želiš apsolutnu slobodu, a to ti je moguće jedino ako sam loviš i uzgajaš hranu i živiš u totalnoj izolaciji. Pošto to ne radiš, pa još i koristiš blagodati civilizacije, moraš pristati na neke uvjete. Sve te silne knjige koje čitaš ne bi bile moguće bez civilizacije. Da su Heidegger i slični morali loviti da prežive, ne bi imali vremena razmišljati o smislu, bitku i sličnom. To nužno proizlazi iz viška vremena dobivenog napretkom. Ne možeš praznog želuca kontemplirati o smislu života.

Puno ljudi jako je na riječima o slobodi i koječemu dok im ne zatreba neka usluga, tipa zdravstvena skrb. Onda ti bude drago što nisi na tom istom divljem zapadu prepušten samom sebi. Današnji sustav nije najbolji, ali trend (barem u državama zapadne Europe) pokazuje konstantno poboljšanje uvjeta života.

A jesi ga nadrobio na sitno.
Lipi moj Beva, u ovome što kažeš odzvanjaju mudre riječi, a isto tako i bezvezno posrano popovanje s pozicije malograđanina.

Kada ne bih znao sve ovo što lijepo kažeš, onda bih ti mogao reći svaka ti dala. Budući sam svjestan, onda mi je tvoje popovanje previše nametljivo i to je jedna uvijena podmuklost. A ti čak ni nisi netko loš, pokvaren u srži; tvoje ovakve eskapade proizlaze iz zbunjenosti modernog čovjeka, eto iz te H-ove otrcane bludnje.

Vidi ovako.
Prvo, uopće ne teoretiziramo o idealnom društvu. Odnosno, to ti radiš (i tu se nalazi problem!!), dok ja ne. Ta sasvim sam ti jasno i glasno rekao da mene društveni problemi ne zanimaju presudno (što ne znači da mi nisu poznati, dapače). Stavio sam ti i Isusovu riječ, gdje on otklanja sve to kao irelevantno. Ne znam kako bih ti nedvosmislenije mogao reći da ne teoretiziram o idealnom društvu. Možda o idealnom čovjeku, to prije, takva teoretiziranja su mi valjda bliskija, dinarci, nadčovjek, podčovjek, Zagor, Mister No, veliki proroci i tome slično.

Zatim,
ja ti lijepo kažem da mi je omiljeni žanr vestern, a tebe fantazija odvede u pravcu maštarija da doslovno živim u vesternu!!
Halo, čovječe, pa ja radim posrani malograđanski posao, imam obitelj, odlazim na tehnički pregled vozila, kupujem jeftino u sparu i čitam neke stripove, kao i svaki malograđanin. Razlika je u tome što mene sve ovo ne sprječava da budem car!!! I da plijenim pozornost i šokiram iste te moje sudrugove malograđane, prodornim analizama i mahnitom spaljenošću, slušanjem Thompsona i gledanjem bolivijskih filmova o Indijancima. A da ti tek kažem kako živim i kako izgledam, ti bi se možda smrznuo a možda usahnuo, smrtniče!!

Kako god bilo, iz svega predočenog ali i onog nepredočenog, nego što se čita između redova, sasvim je izvjesno da ja živim vestern više nego ti, pa čak i više nego drogsy.

S tim u vezi je razumijevanje slobode, gdje opet ti pokazuješ pronicavost veću od prosječnog kumeka, a manju od mene.
Naime, ni najmanje nije točno što kažeš, da želim apsolutno slobodu. Di si to vidio? Druga je stvar tvoja misinterpretacija, što je meni opet razumljivo, jer ljudi često misinterpretiraju pojedine moje riječi kad se susretnu s jednom ovako vehementnom egzistencijom (što sami nisu, pa su im osjećaji podijeljeni: i dive se i zavide, sve to u isti mah, jer ljudima je sve isto i neisto, oni su dvoglavi prema Parmenidu, a prema Heideggeru svakidašnji itd.)

Dobra ti je odlika što prihvaćaš autoritet (kada ga prepoznaš) i želiš učiti.
Danas ćeš naučiti nešto o slobodi.
Slobodu ljudi definiraju na dva uobičajena načina (oba su profulana, btw).
Najopćenitije shvaćanje slobode je ovo što ti kažeš: sloboda je kad radim ono što želim (ovo "želim" je shvaćeno neograničeno).
To je prva, i najrasprostranjenija definicija slobode, svakome intuitivno jasna - otuda i ima nešto istinito u sebi. Ipak je profulana, jer je to isuviše naivno shvaćanje. Bila bi sjajna kada bi se to de fakto moglo i ostvariti. Ali budući se ne može (nitko nema takve snage da sve i svakoga na svijetu podredi svojoj volji), a s druge strane je upitna i njena metafizička pretpostavka (je li pojedinac u stanju tako željeti ili se on obmanjuje, jer ipak je normalni čovjek malograđanin, tj. čovjek bez svojstva, pa tako i bez velike snage želje), ovu definiciju moramo odbaciti.

Drugo uobičajeno shvaćanje slobode je kada zamišljam da imam slobodu biranja između raznih mogućnosti: pa tako zamišljam da sam mogao uraditi ovako i onako, recimo da sam ti ja sada mogao odgovoriti na jedan drugi način, a ne upravo na ovaj kako sam odgovorio.
Ovdje se shvaćanje slobode premješta u logičke mudrolije, i naoko je to nešto ispravno, i mudro. Zapravo je to jedno bijedno i priglupo shvaćanje slobode i može zvučati paradoksalno kada ti kažem da ovo biranje između raznih mogućnosti ustvari ocrtava neslobodu - a ne slobodu!!
Onaj tko mora birati između raznih mogućnosti, tko ne zna što bi radio, taj je samo kolebljiv - a ne slobodan. Odnosno, on je neslobodan = ne zna što je posrijedi, što je stvar, što je "istina bitka".

Pravo shvaćanje slobode je: raditi ono što moraš, odnosno tamo gdje "osjećaš" da nisi mogao drugačije postupiti, i da si uradio tako i tako makar se svijet srušio, e tu se nalaziš u području slobode. Na ovome mjestu prekidam izlaganje, jer sam dosta pisao, i ne možeš reći da ti nisam lijepo postavio problematiku slobode, analitički i sintetički. O slobodi ja volim pričati, i realno, mogao bih ti još ohoho reći... pa bit će još prilike. Da ti lijepo natanane sve objasnim, pojasnim, opširno razradim i tako dalje.

Edited by - stinky on 24/08/2022 10:22:19
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/08/2022 : 10:35:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by manhunter
Znam nekoliko takvih, dobri i pametni ljudi, ali beže od problema tako što ih teoretišu. Ne kažem da je stinky takav, ali stiče se takav dojam.

Prvi metafilter koji je nas mozak stvorio jeste upravo taj od i ka, da parafraziram reptilski mozak bezi ili napadni. Ali to su sve stvari konteksta i nijedna osoba na svetu nije toliko iskljuciva u celosti. Po Virdziniji Satir cak igramo ceo zivot odredjene uloge. Ja se stvarno trudim da vise ne generalizujem osobe (gle, to je jedan od tri osnovna filtera mozga pored izvrtanja i brisanja).

Predaleko si otisa ,sisavci su opet razvili puno kompleksnije,drustvenije i altruisticnije oblike ponasanja.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 24/08/2022 : 11:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
@stinky,

samo da dam svoje viđenje slobode. Ne smatram da sloboda znači "činjenje što god hoćeš", nego "moja sloboda prestaje gdje tvoja počinje". Smatram (banaliziram) da nisam slobodan imati robove, recimo.

Sloboda je odgovornost, ljudi koji nisu odgovorni za svoje postupke nisu slobodni.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/08/2022 : 12:47:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

@stinky,

samo da dam svoje viđenje slobode. Ne smatram da sloboda znači "činjenje što god hoćeš", nego "moja sloboda prestaje gdje tvoja počinje". Smatram (banaliziram) da nisam slobodan imati robove, recimo.

Sloboda je odgovornost, ljudi koji nisu odgovorni za svoje postupke nisu slobodni.

Tamo gdje svatko radi što hoće ionako zavlada prirodna nužnost tj zakon jačega.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 12:51:51  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Znaš da me iznenađuješ, makar i ovako kad pomalo namjerno otvaraš razgovor preko Heideggera, koji te vjerojatno ni ne zanima. Ipak je to lijepa gesta, pa prihvaćam. Mislio sam da nas dvojica nećemo nikada ni o čemu pričati, jer nemamo dodirne točke. (Usput, iznenadio me i drogsy sa nekim oštrim promišljanjima; ali avaj, čemu to sve kad se troši u onom ekonomskom;)

Ti si klasican kontras i ja bih pre bilo kakve komunikacije sa tobom krenuti sa "verovatno se neces sloziti ali..." da bismo mogli debatovati. :) Ono sto ja primecujem jeste da si ti fokusiran na razlicitosti umesto na slicnosti i to ne vidim kao nesto lose ali eto cisto da znas zasto iritiras neke sagovornike. Mene uopste i nikad. Jedino me ubijes sa duzinom posta i okolisanjem gde si takodje fokusiran na detalje a ja bih siru sliku. Verovatno se u takvim stvarima razilazimo pa si mislio da necemo komunicirati nikad. Pukni svoje vidjenje slobodno.

Sto se Hajdagera tice nisam nista njegovo citao i pre nego sto se upustim u tu vrstu debate trebao bih se malo potkovati pa preporuci nesto na nasem jeziku, od engleskog me glava boli. Ceo dan su mi sastanci i mailovi na engleskom i citam kuci Paju Patka na engleskom, ne mogu vise. :)

U nacelu se ne slazem da je bas svaki covek potpuno razlicit od drugog. Da nije tako ne bismo imali odredjene skupove poput tipova licnosti, uloga, metafiltera itd. Naravno da ne zelim ni da potskupovima dajem funkcije skupa, odnosno da generalizujem ali ipak mozemo napraviti neke matrice kada su ljudi u pitanju.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 12:54:54  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Predaleko si otisa ,sisavci su opet razvili puno kompleksnije,drustvenije i altruisticnije oblike ponasanja.

Jesu, naravno. Ali kasnije. Po nekim teorijama postoji oko 80 metafiltera a ovaj je prvi razvijen.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/08/2022 : 13:05:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sto se Hajdagera tice

Što se Heideggera tiče bolje uzmi Hannah Arendt - Izvori totalitarizma, ako je već politika u pitanju.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40542 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 24/08/2022 : 13:16:37  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Belezim.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/08/2022 : 13:16:43  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

Sto se Hajdagera tice

Što se Heideggera tiče bolje uzmi Hannah Arendt - Izvori totalitarizma, ako je već politika u pitanju.

Heideger se toliko isprostituira sa nacistima da je dobro proša da nije čamija u zatvoru posli rata. A nije isključeno da je moga popit i metak.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/08/2022 : 13:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
“Idealan subjekt totalitarne vladavine nisu uvjereni nacisti ili uvjereni komunisti, već ljudi za koje je razlika između činjenica i fikcije (tj. stvarnosti iskustva) i razlika između istinitog i lažnog (tj. standarda mišljenja) nevažna. više ne postoji."

“Prije nego što masovni vođe prigrabe moć da prilagode stvarnost svojim lažima, njihova propaganda obilježena je krajnjim prijezirom prema činjenicama kao takvima, jer po njihovom mišljenju činjenice u potpunosti ovise o moći čovjeka koji ih može izmisliti.”

Hehe, Arendt je predvidjela pojavu post-činjeničnog ili alternativno-činjeničnog svijeta, ili bolje, primjetila.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/08/2022 : 13:19:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Sto se Hajdagera tice

Heideger se toliko isprostituira sa nacistima da je dobro proša da nije čamija u zatvoru posli rata. A nije isključeno da je moga popit i metak.

Heidegger je ušao u stranku, ali nisam siguran da je dugo bio pristaša pokreta. S druge strane, koliko mi je poznato, nikad se nije javno distancirao od nacizma. No i takav Heidegger je imao podosta utjecaja, kako na egzistencijaliste, tako na frankfurtovce.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/08/2022 : 13:40:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Touche!

Sad ostaje vidjeti kako si ti spajaš nespojivo, odnosno određene pretpostavke koje tebi ostaju skrivene, a na kojima počiva tvoje "ljevičarenje", tj. tvoja teoretiziranja, makar je bolji izraz, maštanja o idealnom društvu.

Znači, ti s jedne strane prihvaćaš odgovornost.
S druge strane misliš da društva nastaju tako da se ljudi nešto dogovaraju, kao, dođu, sjednu, izlože neke svoje rezone i onda se, hopla, dogovore = nađu na srednjem putu, prihvaćaju tzv. kompromise = ti si fan teorije društvenog ugovora.

Sad, ili su ljudi oduvijek živjeli odgovorni ili mi ni danas nemamo društva, ni države itd.
Jer ako, prema tom konceptu, tzv. društvenom ugovoru prethodi divlji zapad neobuzdanih desperadosa, onda se nameće pitanje kako su se takvi ljudi mogli in the first place o nečemu dogovarati??!!

To ti otvara i drugi jedan zanimljiv obrat: naime, tek u državi čovjek je slobodan, dok izvan svih okvira, neobuzdani desperados nije i ne može biti slobodan, budući mu su ne može pripisivati nikakva odgovornost.

Ovakva nas promišljanja vraćaju na našu polaznu točku, a ta polazna točka je: tebe muči da je svijet nepravedan, kao ima neko kapitalističko društvo ili državni poreci koji su nepravedni. Ali ako možeš pratiti tokove ovih gore promišljanja o slobodi i odgovornosti, onda jednostavno moraš prihvatiti činjenicu da su danas:
a) svi ljudi slobodni, ili ajde većina, jer je svijet organiziran u države
b) svi, ili ta većina su odgovorni bilo kako, jer su a priori spriječeni da rade neobuzdano, bilo da interioriziraju državnu prisilu bilo da ih državni aparat goni itd.

Time se pokazuje da te priče o nepravednosti, ugnjetavanju etc. stoje na klimavim nogama, jer sasvim je evidentno kada se promišlja, da su zadovoljeni konstitutivni uvjeti da bi uopće postojala sloboda. Druga je stvar kako će netko realizirati svoje šanse u konkretnoj situaciji, ali to već ide u domenu kojekakvih sentimentalnosti, što uostalom i jest slučaj kod tebe: da iz nekakve loše razumljene sentimentalnosti pričaš da svijet nije pravedan i slično.

To onda više nema veze sa "realnim", sa oštrim promišljanjima stvarnosti kojima te dobro tretirao drogsy, već sa laganim moraliziranjem, ili borbama u prostoru moći, gdje se onda takvo jadno moraliziranje podmeće kao oružje kojim se nastoji dobiti poene nad protivnikom (de fakto, sav komunizam je to: prijetvorno moraliziranje eda bi se osvojila vlast i samo se izmijenili gospodari).

Imaš državu, imaš Hrvatsku, to ti je taj neophodni minimum da bi bio slobodan, ostalo su tričarije; sve je na tebi, čovječe i ti se možeš realizirati kao 200 kilograma teški Žak Houdek ili možeš biti zadnji klošar s poderanim cipelama. Kod teoretskih rasprava, bitne su samo formalne pretpostavke koje omogućuju da se nešto pojavi ili ne. Formalna pretpostavka slobode ti je država, to je to, ostalo ćeš si ti iznaći iz graha ili po Duhu Svetome ili ćeš se educirati za eksperta, to je dragom Bogu svejedno.

Platon se realizirao u robovlasničkom društvu, nije mu ništa smetalo!! Nije cmoljio kao neki beva po scomu da je društvo nepravedno i bla bla bla. Znači, i tu su bile ostvarene formalne pretpostavke da se izgradi jedan Platon (makar je nama danas, zaista teško se unijeti u strukturu takvog jednog društva i ni sam se ne vidim kao netko tko ima robove. Ali ni ne ulazim u rasprave o tome s pozicija bezveznog moraliziranja; pravilo ti je u takvim stvarima, stvarima o kojima u pravom smislu ne možeš imati ni pojma niti doživjeti idejne nositelje koji oblikuju te stvari: pusti te o kojima se radi da se brinu o tome!).

Uostalom, to je i Isusova riječ: svakom je danu dosta svoje brige, ljiljani u polju. Ima tko brine za cjelinu svijeta i tko je sagledava. To ne možeš ti, ni ja, ni Plenković ni Beroš ni vojska eksperata.

Ljudskije je da se pobrineš za bližnje, svoju ženu, djecu, ili puki slučaj, ako naiđeš da neki gorostas prebija nekog znatno slabijih snaga, tu je polje da se dokažeš, pacifistu i humanistu! A za ljude općenito, za to ne. Za to se ne treba brinuti, lijepo ih pustiš da ih voda nosi, bilo da rade za crkavicu bilo da zarađuju nebodere i jahte.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 24/08/2022 : 14:00:11  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]

Ljudskije je da se pobrineš za bližnje, svoju ženu, djecu, ili puki slučaj, ako naiđeš da neki gorostas prebija nekog znatno slabijih snaga, tu je polje da se dokažeš, pacifistu i humanistu!

Jesi li ikad bija u situaciji da ti poznanik iz (baren tebi) nepoznatog razloga krene cipelarit curu?
Ako da, kakvo je tvoje iskustvo?

E da, interesantan detalj kod mog iskustva.
Nikakav ognjištarac. Anarhopanker. Aktivist.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 24/08/2022 14:46:52
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/08/2022 : 14:09:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

[quote]

Ljudskije je da se pobrineš za bližnje, svoju ženu, djecu, ili puki slučaj, ako naiđeš da neki gorostas prebija nekog znatno slabijih snaga, tu je polje da se dokažeš, pacifistu i humanistu!

Jesi li ikad bija u situaciji da ti poznanik iz (baren tebi) nepoznatog razloga krene cipelarit curu?

Naravno da laprda gluposti po običaju. Nije život Bonelli strip ili vestern film pa da se svatko može obraniti sjekirom ili pištoljem (ili, da može očekivati da će se pojaviti neki junak koji rješava stvari).
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 24/08/2022 : 14:10:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ljudskije je da se pobrineš za bližnje, svoju ženu, djecu, ili puki slučaj, ako naiđeš da neki gorostas prebija nekog znatno slabijih snaga, tu je polje da se dokažeš, pacifistu i humanistu! A za ljude općenito, za to ne. Za to se ne treba brinuti, lijepo ih pustiš da ih voda nosi, bilo da rade za crkavicu bilo da zarađuju nebodere i jahte.

Pa tako uglavnom i funkcioniram, za obitelj se dajem 100%, prijatelje i kolege na poslu također. U nekoj teoretskoj situaciji zaštite slabijeg volim vjerovati da bih reagirao, premda sumnjam nasilno. Naprosto nisam takav.

Ali eto, kako je ovo forum i diskutira se o općenitim političkim stavovima, uključio sam se sa svojim viđenjem. Nije da sam inače politički aktivan ili slično, nemam iluzija da tako nešto mogu promijeniti, a nisam ni lopov da se stranački aktiviram :D

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 24/08/2022 : 14:11:31  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

[quote]

Naravno da laprda gluposti po običaju. Nije život Bonelli strip ili vestern film pa da se svatko može obraniti sjekirom ili pištoljem (ili, da može očekivati da će se pojaviti neki junak koji rješava stvari).

Ja ne kažen da laprda.
Pitan ga konkretno.
Vidiš da lipo razgovaramo.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page