forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Sloboda i Bog: ulazak na vlastitu odgovornost
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 13:46:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ordell
Strah i drhtanje

... tu važi stav, da samo
onaj koji radi, svoj hleb dobija, samo onaj koji
u teskobi strepi, mir nalazi, samo onaj koji u donji
svet silazi, voljenu spasava, samo onaj koji nož
vadi, Isaka dobija.
[/i]

To mi je valjda najbolja Kierkegaardova knjiga. Ima dobar dio o vitezu vjere.
A i ovo paradoksalno mišljenje je odlično. Teško je reći za nekog tako genijalnog kao Heidegger, a i ne poznajem ga još tako dobro, ipak izgleda da mu je Kierkegaard, i Augustin, da su mu to bile smjernice koje su ga vodile fundamentalnoj analizi tubitka i ozloglašenim stranicama o brizi, smrti, tjeskobi... kažem ozloglašene, jer opet ovi "tehničari" to pogrešno shvaćaju, pa ispada kao da on tu piše neke morbidne misli o smrti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 13:52:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Imam jednu i drugu knjigu, ordell. Kraj filozofije sam djelomično pročitao (i to ti je odličan ulov!!), Doći na svijet dospjeti u jezik, mislim da se zove, nisam još. Svojedobno sam Sloterdijka cijenio kao najvećeg živućeg filozofa... Sad mi je i on vjerojatno smanjio se, postajem sve mračniji i radikalniji;)) i sve mi svjetovno postaje dosadno (osim vesterna). Ponovio sam nedavno Kritiku ciničkoga uma i palo mi je to. Od Slota sam pročitao dosta, nekada mi se jako sviđao njegov roman Čarobno drvo.. i esej Pravila za ljudski vrt, to bi mi, po svemu sudeći, trebalo biti i sada dobro. Fil. temperamenti mi se nisu nešto svidjeli, Srdžba i vrijeme mi je tada bila super, i nemam pojma što sam još čitao, knjigu U istom čamcu itd.

Edited by - stinky on 30/08/2022 13:53:00
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47478 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/08/2022 : 14:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by lwood

quote:

quote:

[quote]Originally posted by ordell

Dekalog govori što ne treba raditi ali i ono što moraš raditi. Poštivati oca i majku npr.ote]

Zato šta površno to prihvaćate pa vas zmeša.

U čemu je problem? Ako imaš pitanje, pitaj. Ako ipak već sve znaš onda nam daj lekciju i objasni kako smo površni;)

Problem je u tome sta je taj dekalog izvorno djelova prilicno zlokobnije. A sta se tice zakona u SZ imas ih 613 ako nisi zna.

Ma znam, nije to bitno u toj raspravi. Imao sam na ispitu 3 Mz, Levitik. Ne znam jel si kad čitao to, kako je sve precizno opisano, kako darovati koju životinju, kakav je postupak itd. Bude ti muka. Ni oni najorotodoksniji židovi danas nemaju više takve prakse.
Ali ne treba to gledati kao nešto strašno i dobro je stvari postaviti u kontekst onog vremena. Neki od propisa, npr kako postupiti sa gubavcima itd su na kraju i pitanja higiene

Dobra ti je ta s čitanjem. Doduše većina ljudi ništa i ne čita osin internet portala . Ne znan samo šta ti je tu bila muka? Tribaš uvik imat u glavi da su sve te priče i pričice kolale po bliskom istoku ,da su obredi bili slični ili modificirani. ništa to nije naročito čudno. Naravno zakoni koji se odnose na Hram ne mogu se ni primjenjivat jerbo Hrama (trenutno) nema. Ako te zanima više imaš od Marthe Roth knjigu - Law Collections from Mesopotamia and Asia Minor

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 14:22:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Dobra ti je ta

iwood, ajd nemoj se sad opet duriti puranček

evo ti zrelo pitanje: si čitao kad koju ozbiljnu knjigu? ne znam si čitao barem hr književnost, si čitao Ognjište ili barem Latinovicza?
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 30/08/2022 : 15:08:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Strah i drhtanje

To mi je valjda najbolja Kierkegaardova knjiga. Ima dobar dio o vitezu vjere.

Odlična je. Ipak, meni je najbolja ili najdraža Bolest na smrt. Tamo sam neke stranice toliko puta ponavljao dok ga nisam u slovo shvatio.

"Da bi osoba umrla od očaja, kao što umire od neke bolesti, ono vječno Ja u njoj moralo bi umrijeti na isti način kao što tijelo umire od bolesti. Ali to je nemoguće: u očaju se umiranje neprestano pretvara u oživljavanje. Očajna osoba ne može se prilagoditi; kao što bodež ne može ubiti misao. Tako ni očaj ne može uništiti vječno Jastvo, koje je nositelj očaja, čiji crv ne umire i čija se vatra ne gasi."

Svi ti oblici očaja koje sistematično Kierkegaard dalje opisuje, tek sam ih poslije počeo primjećivati, kako na sebi tako i na drugima

Edited by - ordell on 30/08/2022 15:08:48
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 15:23:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Bolest na smrt se ne sjećam, nije mi u glavi

citat je dobar. samo treba vidjeti što hoće reći s ovim neuništivim Jastvom. ovako ispada da očaj pomaže vječnom Ja da se izgradi;))) tu je tanka granica koja se mora na oštrici britve prelaziti između toga da budeš Ja, a opet u Gospodu
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 30/08/2022 : 17:14:55  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bolest na smrt se ne sjećam, nije mi u glavi

citat je dobar. samo treba vidjeti što hoće reći s ovim neuništivim Jastvom. ovako ispada da očaj pomaže vječnom Ja da se izgradi;))) tu je tanka granica koja se mora na oštrici britve prelaziti između toga da budeš Ja, a opet u Gospodu

Pa da, očaj ima duplu ulogu. I sam se pita, jel očaj prednost ili mana?

Jer dijalektički je oboje.

Kierkegaard reče da ako bismo očaj gledali apstraktno, a da pred očima nemamo očajnika, morali bismo reći da je to ogromna prednost.
Jer očaj te tjera na "nešto". On je mogućnost.
Možemo reči da je mogućnost ove bolesti kao prednost čovjeka u odnosu na životinje, a ta prednost ga razlikuje na drugačiji način od uspravnog hoda jer svjedoči o bezgraničnoj uspravnosti ili beskrajnoj uzvišenosti – da je duh. A izliječenje od ove "bolesti" je vječna sreča.

Biti svjestan očaja je dobar početak. Tu Kierkegaard polako dolazi do Ja ili Jastva. Da budeš baš ti - ti. Jer većina ne želi biti oni nego neki drugi.

Mogućnost da možeš očajavati stoga je neograničena prednost. Pa ipak, očaj nije samo najveća nesreća nego i izgubljenost.

Muka očaja je u tome da ne možeš umrijeti.

Bilo bi okrutno i nehumano kada bismo pacijentu neprestano predbacivali: "Sada si ti - bolestan, gomilaš bolest", jer to bi značilo da svaki trenutak stvarnosti bolesti želimo rastočiti u njezinu mogućnost. Istina je da si je navukao bolest, ali samo jednom. Trajanje bolesti je jednostavna posljedica činjenice da ju je jednom navukao, ali sada ne možemo, da bi ga stalno optuživali ​​za njezin tijek. Navukao ju je, ali ne možemo reći da si je navlaći. Kod očaja je pak drukčije: svaki stvarni trenutak očaja mora biti povezan s njegovom mogućnošću, svaki trenutak očaja čovjek gomila očaj. Ovdje smo uvijek u sadašnjosti, ovdje ne nastaja prošlost koja se povlači i udaljava od stvarnosti; svaki stvarni trenutak očaja očajnik nosi sa sobom svu prošlost u mogućnost kao sadašnjost. To je zato što je očaj određenje duha i povezan s onim vječnim u čovjeku. Ali čovjek se ne može spasiti od vječnog, čak ni u vječnosti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 18:38:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
to njegovo inzistiranje na očaju ti je paralelno s Heideggerovom tjeskobom kao egzistencijalom. mislim da u ovoj knjizi koju si uzeo (Kraj filozofije...) imaš predavanje Što je metafizika. čitaj to. doduše, neće ići lako. ali tu se govori na toj razini koju ti, izgleda, voliš. o Ničemu i onda kako je to Ništa konstitutivno za tubitak (odnosno čovjeka), a na razini čovjeka H. prepoznaje Ništa u jednom odlučnom fenomenu: tjeskobi.

to je tekst za tebe, iako, kažem, vjerojatno će ti isprve biti nerazumljiv. čovjek se mora navići na H-ov jezik, koji je onako malo, sulud.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 30/08/2022 : 19:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Dekalog govori što ne treba raditi ali i ono što moraš raditi. Poštivati oca i majku npr.ote]

U čemu je problem? Ako imaš pitanje, pitaj. Ako ipak već sve znaš onda nam daj lekciju i objasni kako smo površni;)

Problem je u tome sta je taj dekalog izvorno djelova prilicno zlokobnije. A sta se tice zakona u SZ imas ih 613 ako nisi zna.

Ma znam, nije to bitno u toj raspravi. Imao sam na ispitu 3 Mz, Levitik. Ne znam jel si kad čitao to, kako je sve precizno opisano, kako darovati koju životinju, kakav je postupak itd. Bude ti muka. Ni oni najorotodoksniji židovi danas nemaju više takve prakse.
Ali ne treba to gledati kao nešto strašno i dobro je stvari postaviti u kontekst onog vremena. Neki od propisa, npr kako postupiti sa gubavcima itd su na kraju i pitanja higiene

Dobra ti je ta s čitanjem. Doduše većina ljudi ništa i ne čita osin internet portala . Ne znan samo šta ti je tu bila muka? Tribaš uvik imat u glavi da su sve te priče i pričice kolale po bliskom istoku ,da su obredi bili slični ili modificirani. ništa to nije naročito čudno. Naravno zakoni koji se odnose na Hram ne mogu se ni primjenjivat jerbo Hrama (trenutno) nema. Ako te zanima više imaš od Marthe Roth knjigu - Law Collections from Mesopotamia and Asia Minor

Ili, kao što većina kršćana ne čita Bibliju ili je ne poznaje
Jbg, vjera se ne sastoji u ispraznom palamuđenju i glumatanju, ili kroz kvaziintelektualizam na forumu, nego kroz to da se - posrće. Neprekidno posrtanje na putu do cilja, a cilj nije drugo nego samoponištavanje. To što sam uopće ovo napisao je još jedan posrtaj.
Ali, bolje je i posrtati cijelo vrijeme, nego misliti da si u kuli bjelokosnoj i misliti da si odabran i spašen i gledati kako mali ljudi prolaze ispod.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 19:58:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
joj, a ti si tako dobar pa se žrtvuješ za nas... i još dolaziš drito u kvazifilozofski kvaziintelektualni kvazikršćanski kvazivjerski topic, gdje je opet onaj kvazifilozof kvazivjernik i kvaziovo i kvaziono...

baš je to kvazičudno, takav kvazimazohizam i kvaziposrtanje. od svih mogućih topica, ma ne, od čitavog foruma, opet i opet u kvazitopic kvazionoga.

e, aj sad čuj mališa:
dosadio si mi s tom svojom podlošću i jadikovanjem. dobit ćeš po pi*** ako se naljutim.
a to ne bih htio.
ti se imaš što preispitati, otvoreno ti govorim da si.. da ne kažem što.
al' to na stranu, kad već ne možeš se maknuti od mene, i ne znaš ni sam što hoćeš, evo ja ti još jednom ponavljam: ako misliš pričati, ako misliš dolaziti u iste teme, onda se prestani više samosažaljevati i prihvati svoju slabost. ja ću ti čak odgovoriti možda ponekad, ako ti negdje treba pomoći da se središ, ili ako kojim slučajem napišeš nešto pametno (bez onelinera i bez fige). ono što si radio, to ostaje, eto, čitaj gore Hegela o zakonu, kazni, opraštanju. oproštaj je već ovo što sam sada ponovo rekao, umjesto tvojeg kiselog meškoljenja. a ostalo moraš zaslužiti. vratiti ono što je bilo, ne možeš. jednostavno, moraš prihvatiti svoje mjesto i smiriti se.

ako ne, put pod noge i traži dobre ljude. oni će ti pomoći, ponekad. a ponekad će te i oderati, jer si nezreo.
uglavnom, tu si sad: tu stojiš ili padaš. ja ti dajem ovako ili onako. malo je?
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 30/08/2022 : 20:12:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

to njegovo inzistiranje na očaju ti je paralelno s Heideggerovom tjeskobom kao egzistencijalom. mislim da u ovoj knjizi koju si uzeo (Kraj filozofije...) imaš predavanje Što je metafizika. čitaj to. doduše, neće ići lako. ali tu se govori na toj razini koju ti, izgleda, voliš. o Ničemu i onda kako je to Ništa konstitutivno za tubitak (odnosno čovjeka), a na razini čovjeka H. prepoznaje Ništa u jednom odlučnom fenomenu: tjeskobi.

to je tekst za tebe, iako, kažem, vjerojatno će ti isprve biti nerazumljiv. čovjek se mora navići na H-ov jezik, koji je onako malo, sulud.

Imam i Kierkegaardov Pojam tjeskobe. Doduše nisam je završio i sad se ne sjećam o čemu tamo piše, znam da je tema izvorni grijeh.
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

733 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 30/08/2022 : 20:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Da se ja ubacim na trenutak, kad već dajete preporuke za čitanje, što ti stinky preporučaš da se čita o ljubavi na nivou saznanja? Ako se dobro sjećam mislim da si rekao da to ide kroz umjetnost, filozofiju i religiju.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 20:19:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Tamo raspravlja o nasljednom grijehu i Adamu, i pojašnjava kako nastaje grije: grijeh "skokom" ulazi u čovjeka i to stalno. Ne znam sad više u detalje, uglavnom, ključan je taj moment skoka. Dobra stvar.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 20:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom

Da se ja ubacim na trenutak, kad već dajete preporuke za čitanje, što ti stinky preporučaš da se čita o ljubavi na nivou saznanja? Ako se dobro sjećam mislim da si rekao da to ide kroz umjetnost, filozofiju i religiju.

o ljubavi?
Strah i drhtanje bi možda bilo dobro.

Ima jedna Gassetova (Ortega y Gasset) knjiga direktno o ljubavi, ne znam sad više kako se točno zove, dal Studije o ljubavi. To mi je bilo dobro, i da, to je lakše čitati, nije ova ubitačna spekulacija, za koju trebaš ipak godine da uđeš u to.

Zatim, Scheler, njegov rad Ordo amoris. To preporučam, ima hrvatsko izdanje Ideja čovjeka i antropologija: izbor tekstova. Tu se nalazi Ordo amoris i to je jako dobra stvar.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/08/2022 : 20:41:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da, Studije o ljubavi
https://www.antikvarijat-biblos.hr/knjige/filozofija/studije-o-ljubavi

doom, ovo bi ti se možda svidjelo

ali prije svega Scheler https://globus.hr/proizvod/max-scheler-ideja-covjeka-i-antropologija/

edit: da ne govorimo da je Schelerova knjiga po okej cijeni od 60 kunića. a vjerojatno možeš naći još jeftinije. na interliberu sam ovo nekada davno kupio za 20 kn valjda. tako da ne žuri, ako ideš na inteliber, to ćeš sigurno naći skroz jeftino. u knjižnici to sigurno imaš.

Edited by - stinky on 30/08/2022 20:44:05
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47478 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/08/2022 : 21:28:04  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Jbg, vjera se ne sastoji u ispraznom palamuđenju i glumatanju, ili kroz kvaziintelektualizam na forumu, nego kroz to da se - posrće. Neprekidno posrtanje na putu do cilja, a cilj nije drugo nego samoponištavanje. To što sam uopće ovo napisao je još jedan posrtaj.
Ali, bolje je i posrtati cijelo vrijeme, nego misliti da si u kuli bjelokosnoj i misliti da si odabran i spašen i gledati kako mali ljudi prolaze ispod.

Bah,i te koji citaju vise zanimaju dogme nego istine pa nema smisla trosit enegiju.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47478 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/08/2022 : 21:30:53  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
@ Doom ,imas od Fromma- umijece ljubavi

Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 30/08/2022 : 21:53:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bah,i te koji citaju vise zanimaju dogme nego istine pa nema smisla trosit enegiju.

Nemojte tako
Internet portali su istinsko vrelo mudrosti i spoznaje. Pa na njima dobivamo tekstove o najvećim mudracima današnjice poput Severine, Marka Grubnića, Maje Šuput i ostalih modernih mislilaca koji nam iz dana u dan daju nove, nezamislive informacije kojima unaprijeđujemo naš um
P.s. Sada sam se sjetio nečega što nam je profesor filozofije jednom rekao: u ljudskoj je prirodi da se pitamo, ali razlika između mudraca i običnog čovjeka je u tome što se mudrac više ne pita, već ZNA.
Što mislite o tome? Je li moguće da čovjek uz svoj razum uspije dostići takav, gotovo božanski, nivo u kojem bi mu sve bilo jasno i više se ne bi morao pitati ni o čemu?

Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a.
Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 30/08/2022 : 22:18:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

i te koji citaju vise zanimaju dogme nego istine pa nema smisla trosit enegiju.

A što je drugo dogma nego istina o kojoj se više ne postavljaju pitanja (ili bi to trebala biti; to što je nešto samo proglašeno dogmom, uopće ne znači ništa, ne govori je li istinito ili je laž)

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 30/08/2022 : 22:21:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Qwertz

Je li moguće da čovjek uz svoj razum uspije dostići takav, gotovo božanski, nivo u kojem bi mu sve bilo jasno i više se ne bi morao pitati ni o čemu?

Ne samo da nije moguće, već kad jednog takvog naiđeš, koji će sam tvrditi za sebe da je takav, odmah nepogrešivo znaš da je to fejker i lažov. Uostalom, navedeni stav sa kršćanstvom, a valjda bi bar u teoriji trebalo biti riječ o kršćanskom Bogu, a ne poganstvu, nema neke veze, jer u kršćanstvu se do sveznanja, ako se tako može nazvati, dolazi jedino tako da se poništi samog sebe, nošenje križa itd. Pa i Pavao ti kaže (ali kad ljudi ne čitaju Bibliju) da je kršćanska istina nešto drugo od istine filozofa. Kršćanska mudrost je mudrost bezumnih.

Da ne ispadne da to ja nešto blebećem svoje, stavimo i što kaže sam Pavao, pa neka se mudri postide, a neumni promisle:

"Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov. Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih, i odbacit ću umnost umnih. Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali. (1 Kor 1,17-31)"

Edited by - Zoroasterixx on 30/08/2022 22:43:08
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 31/08/2022 : 08:22:17  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
Pitanje Qwertza je jednostavno. Može li čovjek znati sve?
Ne, jer bi to značilo da se digao do apsolutnog, što znači da bi shvatio Boga.
Mogao bi reći, Bog je to i to.
Barem za ovog života to nije moguće.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/08/2022 : 08:56:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, Qwertzovo pitanje je lako otkloniti.
Međutim, moram ovdje dopuniti ili čak, popraviti, Zoreka. Naime, tako kako je on postavio, to je također lako. On si olakšava "problem" tako što postavlja šarlatana i onda kaže: evo šarlatana.

Pravo kršćanstvo nije takvo olako namještanje niti otpisivanje. Zato je Isusova riječ: po plodovima ćete ih prepoznati. Kada bi bilo ovako kako je to Zorek zamislio, oni ljudi ne bi ni pitali Isusa tko je ovakav a tko onakav. Jer bi i sami znali - da je tako jednostavno.

Dakle, mora se gledati dalje, prodornije i bez afekcije, odnosno, bez specifičnog sviđanja koje dolazi otuda jer je vezano na tvoju "precious" osobu (pa se ljudima "sviđaju" oni koji im laskaju itd.).

Moraju se gledati "plodovi". Ovo je težak zahtjev, ali, po meni, dohvatljiv svakome. Inače ga Isus ne bi ni rekao. Za prepoznati plodove ne treba biti doktor, ali treba biti - osoba. Ne smiješ varati samoga sebe, biti namješten, nego moraš odvažno prihvatiti to što jesi i tako ćeš znati i što drugi jesu. Bez fige ćeš shvaćati plodove.

Znači, postoje znalci, to Isus ne otklanja.
Kriterij nije što oni govore ili ne govore, kako se drže po nekoj zamišljenoj normativki, i skroz je cicibanski hvatati velike ljude u sitnicama, izvrtati i štakorski tražiti gafove: to nije nikakvo raskrinkavanje, već za to ima sasvim precizno ime - resantiman.
Veliki ljudi stoje ili padaju na "plodovima", a ne na tome postavljaju li druge na mjesto (što su opet "plodovi", samo što ovaj postavljeni treba shvatiti).

To je kršćanstvo.
Različite karizme. Pavao Korinćanima I, 12, 12 nadalje. Pogotovo 12,28.
Svijet i život shvaćen kao organizam.
Razlike među ljudima.
One moraju biti.
Nikakva utopija jednakosti.
Tamo gdje su razlike, samo tamo može biti zajednica. Ali to zahtijeva vraćanje na Korinćanima I, 12,28.
I smirivanje. Uzimanje Isusove riječi o plodovima ozbiljno.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/08/2022 : 09:43:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Je li Bog apstraktan i dalek, ili stalno prisutan?
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 31/08/2022 : 10:09:28  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Je li Bog apstraktan i dalek, ili stalno prisutan?

Znaš kako je rekao Bonhoeffer? Boga koji bi "postojao", nema.
Ne možeš reći on je tu ili on je tamo, on je takav i onakav, ne možeš mu odrediti ni vrijeme ni prostor.
Bog, kako ga ja doživljavam, je živi Bog - stalno prisutan. Jer da nije, ne bi mogao ostvariti odnos.
No to ne znači da ja Njega "znam". Usotalom kad bi znao ne bi imao potrebe vjerovati.
Praviš neku nepotrebnu distinkciju.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47478 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 31/08/2022 : 12:59:59  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Qwertz

Je li moguće da čovjek uz svoj razum uspije dostići takav, gotovo božanski, nivo u kojem bi mu sve bilo jasno i više se ne bi morao pitati ni o čemu?

Ne samo da nije moguće, već kad jednog takvog naiđeš, koji će sam tvrditi za sebe da je takav, odmah nepogrešivo znaš da je to fejker i lažov. Uostalom, navedeni stav sa kršćanstvom, a valjda bi bar u teoriji trebalo biti riječ o kršćanskom Bogu, a ne poganstvu, nema neke veze, jer u kršćanstvu se do sveznanja, ako se tako može nazvati, dolazi jedino tako da se poništi samog sebe, nošenje križa itd. Pa i Pavao ti kaže (ali kad ljudi ne čitaju Bibliju) da je kršćanska istina nešto drugo od istine filozofa. Kršćanska mudrost je mudrost bezumnih.

Da ne ispadne da to ja nešto blebećem svoje, stavimo i što kaže sam Pavao, pa neka se mudri postide, a neumni promisle:

"Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov. Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih, i odbacit ću umnost umnih. Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali. (1 Kor 1,17-31)"

Hehe,kako je Saul Paul rasturija ovde. Naime nisu baš rado primali neŽidove u svoju opskurnu sektu prije njegove pojave. A nakon njega su procvitali. To je ono kad imaš priliku i iskoristiš je.

Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000