Author |
Topic  |
Billy_the_Kid
Senior Member

.jpg)
1523 Posts
Member since 02/06/2005 |
Posted - 30/09/2022 : 13:02:08
|
quote: Originally posted by prop_ovednik
Tako bi trebalo biti, da, ispravan kroniloški red. Nakon nemoguće dimenzije ide Bijela indijanka.
Hvala  |
Seeing things differently can open new paths. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 30/09/2022 : 19:07:42
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
quote: Originally posted by Poncho
Strahuj
Uh jebemu Patak očekiva san dašak optimizma, toliko je loše?
Deo koji je crtao Della Monica je bez greške. Kada Venturi preuzme, ide sve slabije i slabije sa finalnom grimasom "HE?!" kada dodjes do kraja
Šteta Kraj ostaje otvoren, ili imamo konačan sukob s Rakosijem? |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
|
jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3493 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 01/10/2022 : 17:52:11
|
quote: Originally posted by jaki
Ma nije loše ali nije ni dobro.
sveukupno je poprilicno lose, prva sveska je dobra, i druga k’o malo … |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 01/10/2022 : 23:20:43
|
quote: Originally posted by Qwertz
Strahuj
Deo koji je crtao Della Monica je bez greške. Kada Venturi preuzme, ide sve slabije i slabije sa finalnom grimasom "HE?!" kada dodjes do kraja
Šteta Kraj ostaje otvoren, ili imamo konačan sukob s Rakosijem?
To je već spojler zona. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 02/10/2022 : 09:04:33
|
quote: Originally posted by Qwertz
Strahuj
Šteta Kraj ostaje otvoren, ili imamo konačan sukob s Rakosijem?
To je već spojler zona.
Pošteno |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 02/10/2022 : 14:31:54
|
Ma nije los zadnji Rakosi, citajte ljudi i uzivajte. Ako trazite vec los strip, da vidite Mortimera koji je izasao odmah iza Rakosija :D Jad i bijeda, na sta spade i Mortimer i Buratini... |
No one gets out of childhood alive. |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
Kontrast 2
Senior Member

2328 Posts
Member since 12/09/2016 |
Posted - 04/10/2022 : 16:47:14
|
Rakoši uopšte nije loš strip. Rauh je ispoštovao sva pravila žanra i dao jednu solidnu priču, u skladu sa svim ograničenjima kojima je bio izložen. Ja zadovoljan. Jedina mana se odnosi na urednika, a ne na scenaristu - ceo strip je trebao da nacrta Dela Monika.
Mortimer je već nešto drugo, jer je to mamuzanje mrtvog konja. Zadnja priča je trebala da bude i konačna i to bi imalo potpuni smisao. Ovako smo imali povratak samo radi povratka - ništa novo nam nije pružio. I uopšte, Bure obožava povratke, jer tu nema mnogo filozofije - nekoliko akcionih scena koje podržavaju osnovnu nit priče, a to je osveta Zagoru ("Zagore prokletniče"). To bi i moja baba mogla da napiše. Da ne govorim i da su scene akcije krajnje stereotipne - Zagor nasrće sekirom na pet, deset, pedeset negativaca (pa on je Duh sa sekirom, zaboga), oni ga izmašaju sa dva metra bar pet puta u svakoj sceni i ... to je to. Samo se negativci menjaju: revolveraši, Indijanci, čudni Indijanci, sludjeni (hipnotisani, začarani) stanovnici nekog sela,... a suština priče jednostavna do bola, likovi crno-beli, negativci surovi koljači (pa jbmga, da je tako zaista bilo, ne bi ostao niko živ na tom Divljem Zapadu). I ta jeftina atrakcija sa odsečenim glavama, pokidanim telima, rascopanim lobanjama, crevima koja vise iz proburaženog trbuha,... Ne može to da nadomesti nedostatak kvalitetnog scenarija, nedostatak likova koji će da ti se urežu u sećanje - Nolita ih je stvarao sa takvom lakoćom, da je to neverovatno: Diging Bil, Bat Baterton, Dranki Dak, Going going, Trampi, ... Koji lik je stvoren za ovih 40-tak godina posle Nolite? Samo se recikliraju njegove ideje (i ne, ne mislim na negativce, nego na likove koji popunjavaju "okolinu", sporedne likove koji ostaju upečatljivi i posle čitanja neke priče). |
 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 04/10/2022 : 17:29:55
|
Stvarno, van Mortimera, koga je Bure još stvorio? Kći Mutanta Randala? Ima još koji lik da vam je u sjećanju, da je njegova tvorevina? |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 04/10/2022 : 20:16:22
|
quote: Originally posted by kasper
ako nista podario je dobru smrt bimbu salivanu
Istina |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 05/10/2022 : 11:48:12
|
quote: Originally posted by Kontrast 2
Rakoši uopšte nije loš strip. Rauh je ispoštovao sva pravila žanra i dao jednu solidnu priču, u skladu sa svim ograničenjima kojima je bio izložen. Ja zadovoljan. Jedina mana se odnosi na urednika, a ne na scenaristu - ceo strip je trebao da nacrta Dela Monika.
Della Monica možda u nije mogao, ali Venturi definitivno nije SMEO da se prihvati ovoga. Inače volim njegov rad, ali mu ovo ne leži. E,sad, ako grafika šteka u žanru čija se atmosfera oslanja isključivo samo na nju kako bi uopšte bila postignuta, čak ni procena "solidna" ne dolazi u obzir. A ni goli scenario nije ni "solidan". Ne sećam se detalja, ali imao sam nekoliko momenata transfera srama gde me baš izbaci iz priče, te apsolutni užas (u negativnom kontekstu) na poslednjih nekoliko strana. Definitivno najgora priča sa Rakošijem, i sigurno najgora Rauchova vampirska priča.
|
|
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 05/10/2022 : 11:56:46
|
Ne može to da nadomesti nedostatak kvalitetnog scenarija, nedostatak likova koji će da ti se urežu u sećanje - Nolita ih je stvarao sa takvom lakoćom, da je to neverovatno: Diging Bil, Bat Baterton, Dranki Dak, Going going, Trampi, ... Koji lik je stvoren za ovih 40-tak godina posle Nolite? Samo se recikliraju njegove ideje (i ne, ne mislim na negativce, nego na likove koji popunjavaju "okolinu", sporedne likove koji ostaju upečatljivi i posle čitanja neke priče).
Odlično pitanje. Malo se zamisli čovek. Ali, ipak, opet, nije da nema. Pibodi i ekipa iz Plezent Pointa, Onest Džo i onaj njegov oficir, Ostrvski klan (Otočka skupina), Džese i Roberts (i Po) iz Drugde, Henri Samers i princeza Nadja... mislim kad bih samo stao uz policu da pogledam naslove da bismo nasli nekolicinu kvalitetnih epizodnih likova ili grupa epizodnih likova. Ali da reciklaža i koljaža ubiše svaki ukus, je svakako istina |
|
 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 05/10/2022 : 14:06:25
|
Skoro sve likovi koje je Boselli kreirao. Rekao bih da je neviđena reciklaža ipak krenula s Buretom kao urednikom, od tada tomide leva-leva, svaka epizoda ima riječ Povratak u sebi |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
Kontrast 2
Senior Member

2328 Posts
Posted - 06/10/2022 : 14:36:51
|
Della Monica možda u nije mogao, ali Venturi definitivno nije SMEO da se prihvati ovoga. Inače volim njegov rad, ali mu ovo ne leži. E,sad, ako grafika šteka u žanru čija se atmosfera oslanja isključivo samo na nju kako bi uopšte bila postignuta, čak ni procena "solidna" ne dolazi u obzir. A ni goli scenario nije ni "solidan". Ne sećam se detalja, ali imao sam nekoliko momenata transfera srama gde me baš izbaci iz priče, te apsolutni užas (u negativnom kontekstu) na poslednjih nekoliko strana. Definitivno najgora priča sa Rakošijem, i sigurno najgora Rauchova vampirska priča.
Dela Monika je mogao, jer je upravo u tom periodu uradio priču za Maksi: Dezerteri iz Fort Kentona. Faktički trodelna priča, baš koliki je i Venturijev deo.
Kad kažeš da je neki završetak užas - šta bi ti uradio i kako bi završio ovaj susret? |
 |
|
Kontrast 2
Senior Member

2328 Posts
Posted - 06/10/2022 : 14:49:42
|
Odlično pitanje. Malo se zamisli čovek. Ali, ipak, opet, nije da nema. Pibodi i ekipa iz Plezent Pointa, Onest Džo i onaj njegov oficir, Ostrvski klan (Otočka skupina), Džese i Roberts (i Po) iz Drugde, Henri Samers i princeza Nadja... mislim kad bih samo stao uz policu da pogledam naslove da bismo nasli nekolicinu kvalitetnih epizodnih likova ili grupa epizodnih likova. Ali da reciklaža i koljaža ubiše svaki ukus, je svakako istina
Pošteni Džo - kopija kapetana Fišlega. Takvih kapetana možeš štancovati koliko hoćeš. Pibodi ni po čemu nije upečatljiv lik, samo se pojavio mnogo puta, pa smo ga zbog toga zapamtili. Isto to bi postao i neki šerif sela sa oboda Darkvuda, koji bi se pojavio s vremena na vreme, običan šerif, ni po čemu specifičan. Džesi i Roberts - isto, pojavili se više puta, ništa posebno upečatljivi likovi. Da je bilo koji drugi lik predstavljen kao šef Drugde, isto bi bilo. Henri Samers i princeza Nadja su se pojavili u priči o njima, a onda iskorišćeni za još jedno pojavljivanje. Ako bi Henri bio upotrebljen još koji put - onda bi mogao da se računa u grupu likova poput Nolitinih, mada nije "pomereni" lik.
Diging Bil, Dranki Dak, Bat Baterton, Trampi, ... koliko god da su otkačeni likovi, paradoksalno - upravo su oni davali realističnost Zagorovim avanturama. Nijedno vreme se ne pamti po običnim, normalnoponašajućim ljudima, već po onim koji odskaču iz gomile, na bilo koji način, a takvih likova je bilo uvek (u stvarnosti). Zato nabudžene priče sa gomilom nadrndanih, egoističnih, superjebačkih likova, ne deluju realistično, koliko god da su vizuelno i scenaristički atraktivne. Pogledati pod "superheroji".
(PS. kad u nekom meričkom filmu čujem prelik one rečenice: "bolje da ne znaš kakva sam kad se naljutim", koji izgovara neki ženski lik - stomak mi se prevrne)
|
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 06/10/2022 : 17:31:45
|
Dela Monika je mogao, jer je upravo u tom periodu uradio priču za Maksi: Dezerteri iz Fort Kentona. Faktički trodelna priča, baš koliki je i Venturijev deo.
Kad kažeš da je neki završetak užas - šta bi ti uradio i kako bi završio ovaj susret?
Ne mogu i neću da ulazim u to. Možda je Della Monica samo ustao sa stola i podviknuo na Burattinija: hebali vas vampiri, neću!!!! Ne znamo i ne možemo da znamo šta se zaista odigrava iza kulisa.
A ovo oko kraja: pa zar je tebi dobar? Rakosi zeva uprazno sa zidina svog dvorca nekih dvadesetak strana, malo rke-koke, zaleđeno jezero rke-koke, plup-glup gotovo. Prvo: Okršaj sa Vampirom -pardon- ćaćom svih vampira!, ponavljam, prirodom svog žanra traži napetost, crnilo, senke, gusto šrafiranje i kadrovsku igru sa tim čisto da bi makar vizuelno ispištovalo horor. Locirati ga na zaleđenom jezeru - hebeno najbelje i najsvetlucavije mesto una planeti ubija 90% opakosti samog vampira, redukuje ga u čiču sa dva duga zubića. Prešla se Evropa da bi se sukob desio u hebenom Drakulinom dvorcu i finale se odigra na jezeru? Ej, bre! Ja? Stavio bih Zagora u onu veliku ulaznu halu dvorca, Rakosi sa vrha stepeništa provocira "počuj pesmu moje dece noći" i iz senka kreće da naskače čopor farkaskoldoija kroz koje Zagor mora da se probije. I tako trka kroz dvorac, Vukovi jure hodnicima, naleću vampirske neveste, i tako u do nedogled, samo da Rakosi bude dvadesetak strana nedodirljiv. Razderi Zagoru malo majicu, malo hlače, nek lipti krv sa ruku i lica bla bla okršaj sa Rakosijem.na nekoj visokoj tački dvorca... ma na vertikalnom zidu. Zagi se na jedvite jade drži za biljke puzavice i simsove a Rakosi ala Spajdermen. Rke-koke naglavačke, te dobar udarac nogom, Rakosi pada na šiljak kapije. Dok svi siđu dole, telo nestalo. Šta sad? Uhvatićemo ga sledeći put. Kraj
Ne mora ni biti ne znam koliko inteligentno, ali dobrom atmosferom je i Feti uspeo da digne čak i Kastelijevog vampira. Uz dobrog crtača, i ovo moje bi bilo bolje. |
|
Edited by - PijaniPatak on 06/10/2022 17:34:21 |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 06/10/2022 : 17:49:15
|
Odlično pitanje. Malo se zamisli čovek. Ali, ipak, opet, nije da nema. Pibodi i ekipa iz Plezent Pointa, Onest Džo i onaj njegov oficir, Ostrvski klan (Otočka skupina), Džese i Roberts (i Po) iz Drugde, Henri Samers i princeza Nadja... mislim kad bih samo stao uz policu da pogledam naslove da bismo nasli nekolicinu kvalitetnih epizodnih likova ili grupa epizodnih likova. Ali da reciklaža i koljaža ubiše svaki ukus, je svakako istina
Pošteni Džo - kopija kapetana Fišlega. Takvih kapetana možeš štancovati koliko hoćeš. Pibodi ni po čemu nije upečatljiv lik, samo se pojavio mnogo puta, pa smo ga zbog toga zapamtili. Isto to bi postao i neki šerif sela sa oboda Darkvuda, koji bi se pojavio s vremena na vreme, običan šerif, ni po čemu specifičan. Džesi i Roberts - isto, pojavili se više puta, ništa posebno upečatljivi likovi. Da je bilo koji drugi lik predstavljen kao šef Drugde, isto bi bilo. Henri Samers i princeza Nadja su se pojavili u priči o njima, a onda iskorišćeni za još jedno pojavljivanje. Ako bi Henri bio upotrebljen još koji put - onda bi mogao da se računa u grupu likova poput Nolitinih, mada nije "pomereni" lik.
Diging Bil, Dranki Dak, Bat Baterton, Trampi, ... koliko god da su otkačeni likovi, paradoksalno - upravo su oni davali realističnost Zagorovim avanturama. Nijedno vreme se ne pamti po običnim, normalnoponašajućim ljudima, već po onim koji odskaču iz gomile, na bilo koji način, a takvih likova je bilo uvek (u stvarnosti). Zato nabudžene priče sa gomilom nadrndanih, egoističnih, superjebačkih likova, ne deluju realistično, koliko god da su vizuelno i scenaristički atraktivne. Pogledati pod "superheroji".
(PS. kad u nekom meričkom filmu čujem prelik one rečenice: "bolje da ne znaš kakva sam kad se naljutim", koji izgovara neki ženski lik - stomak mi se prevrne)
Te commedia dell'arte likove si mogao samo 60ih i da smislis a da imaju prodju (Čika takodje) Danas moraš biti dosadniji |
|
 |
|
Vlladimir
Senior Member

2045 Posts
Member since 26/08/2009 |
Posted - 07/10/2022 : 11:11:51
|
Ja? Stavio bih Zagora u onu veliku ulaznu halu dvorca, Rakosi sa vrha stepeništa provocira "počuj pesmu moje dece noći" i iz senka kreće da naskače čopor farkaskoldoija kroz koje Zagor mora da se probije. I tako trka kroz dvorac, Vukovi jure hodnicima, naleću vampirske neveste...
Ti bi 'ladno ubio Zagora. |
Ana Tomaskovic kraljica! |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 07/10/2022 : 13:52:55
|
istina, osim poa i agenata iz drugdje ovi drugi likovi mi ni po čemu nisu upečatljivi. izgubili su se u moru drugih likova, npr. otočna skupina, koji su tamo likovi pamtljivi, ima ih mali milion. quote: Originally posted by Kontrast 2
|
 |
|
Topic  |
|
|
|