Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29373 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 20/10/2022 : 12:57:47
|
Susret velikog francuskog stripaša Christophea Blaina sa Jean-Marcom Jancovicijem, cijenjenim stručnjakom za energetiku i čovjekov utjecaj na klimu, urodio je projektom koji progovara o akutno aktualnoj temi koja se tiče svih nas. Ovo inteligentno i jasno napisano djelo koje usto nije lišeno humora objašnjava, u ritmu poglavlja, što trenutačno proživljava naš planet i što bi mogle biti posljedice, koje već možemo primijetiti, katkad radikalnih promjena.
Jean-Marc Jancovici potkrepljuje primjerima svoju izvrsno argumentiranu viziju, a središnje teme svog razmišljanja – energiju i klimatske promjene – povezuje s ekološkim, društvenim i ekonomskim problemima, u vezi s čime logički dovodi u pitanje ekonomsko načelo stalnog gospodarskog rasta pitajući se vodi li nas ono u zamku. Ovo zanimljivo razlaganje dragocjeno je i zanimljivo svjedočanstvo o našem vremenu koje potiče na razmišljanje o katkad vrlo osjetljivim temama, na primjer o energetskoj tranziciji. Crtač Christophe Blain preuzima ulogu Candidea, koji svojim naivnim pitanjima čitatelja vodi k boljem upoznavanju svijeta i društva u kojem živi. Nezaobilazno štivo za svakog Zemljanina!
Kolorka 233 • Svijet bez kraja • 196 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Jean-Marc Jancovici • Crtež Christophe Blain • Prijevod Petra Matić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.10.2022. • Cijena 180 Kn
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-233-svijet-bez-kraja/820/
|
Trouble will find me |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3280 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 20/10/2022 : 13:09:08
|
Ovo svako treba da pročita. Možda nije nešto što će vam biti na nekim best of listama, ali da vredi pročitati a ponešto i naučiti...vredi itekako. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21116 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40286 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3280 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 20/10/2022 : 13:55:02
|
Ljudi, ne postoji iole razuman način da objasnim koliko je bitno da uzmete ovaj strip i čitate ga iznova i iznova i iznova. I kupujete i poklanjate ljudima oko sebe, bibliotekama, familiji, komšijama, kome god. (pokušao sam ukratko da se bavim time u "Čovečanstvu s gvozdenom maskom", pa ko ima živaca, a već nije, neka baci pogled (oni koji jesu, trk natrag:))
A Antić kao neko ko radi u prosveti bi trebalo da se stidi onako paušalnih komentara!
U svakom slučaju, bravo Marko za objavljivanje ovog neprocenjivo vrednog dela:) I nadam se da će se u Srbiji što pre odvažiti da učine isto. |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
Edited by - Lord Vader89 on 20/10/2022 15:47:51 |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
Kerempir
Senior Member
1593 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 20/10/2022 : 14:22:46
|
quote: Originally posted by vukozec
Ako nakon čitanja bude bar približno onako dobro koliko se nadam, uzet ću još par komada pa poklanjati kome stignem.
Možeš meni |
|
|
john connor
Senior Member
Serbia
2700 Posts
Member since 15/02/2011 |
|
stripadzija
Average Member
Slovenia
504 Posts
Member since 03/03/2009 |
Posted - 21/10/2022 : 09:34:23
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
Ljudi, ne postoji iole razuman način da objasnim koliko je bitno da uzmete ovaj strip i čitate ga iznova i iznova i iznova. I kupujete i poklanjate ljudima oko sebe, bibliotekama, familiji, komšijama, kome god. (pokušao sam ukratko da se bavim time u "Čovečanstvu s gvozdenom maskom", pa ko ima živaca, a već nije, neka baci pogled (oni koji jesu, trk natrag:))
A Antić kao neko ko radi u prosveti bi trebalo da se stidi onako paušalnih komentara!
U svakom slučaju, bravo Marko za objavljivanje ovog neprocenjivo vrednog dela:) I nadam se da će se u Srbiji što pre odvažiti da učine isto.
Potpisujem svaku reč. Na žalost nismo dovoljno ili uopšte svesni koliko će se naš način života u poslednjih nekoliko decenija obiti o glavu našoj deci i unucima. Ovaj strip upozorava na to. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21116 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 21/10/2022 : 14:24:06
|
jel si ozbijan il me trolaš?? |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40286 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 21/10/2022 : 14:56:59
|
U svakom slučaju, bravo Marko za objavljivanje ovog neprocenjivo vrednog dela:) I nadam se da će se u Srbiji što pre odvažiti da učine isto.
Evo na tvoju preporuku sam procitao preview i kupicu strip. Cak mi ni crtez vise nije problem. Ovo je cista edukacija poput onih Otkrica bez granica nekad.. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 22/10/2022 : 03:50:25
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Ovo svako treba da pročita.
Ljudi, ne postoji iole razuman način da objasnim koliko je bitno da uzmete ovaj strip i čitate ga iznova i iznova i iznova.
Hvala na preporukama. Čim bude dostupan u bibliotekama u Srbiji, uzeću da ga pročitam...
|
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 22/10/2022 : 11:32:54
|
quote: Originally posted by anto
jel si ozbijan il me trolaš??
za tebe samo trolanje! ozbiljno trolam xD
quote: Originally posted by sawitch
Evo na tvoju preporuku sam procitao preview i kupicu strip. Cak mi ni crtez vise nije problem. Ovo je cista edukacija poput onih Otkrica bez granica nekad..
Bukvalno strip mora da bude opste mesto:)
"Greota" je samo sto je po pitanju podataka i pojedinih saznanja (logicno) usmeren na Francusku, ali glavne ideje, poruke, saznanja su univerzalna i od kljucne vaznosti za modernu opstu svest.
PS: deci isto daj da citaju, dzaba sve bez indoktrinejšna jugenda:) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Chui
Senior Member
1034 Posts
Member since 13/12/2020 |
|
Odoakar
Junior Member
479 Posts
Member since 04/02/2017 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 10/11/2022 : 09:38:31
|
plus Servigne, slusajte coveka sta prica:)
* nego mi je do jaja sto je Rundek izgleda postao Richard Dawkins xD |
Edited by - Lord Vader89 on 10/11/2022 10:11:52 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 10/11/2022 : 09:46:39
|
Nadam se da je bolje nego ono šta pjeva |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 10/11/2022 : 09:55:36
|
xDDD za "Svijet bez kraja" znas vec hahah |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 10/11/2022 : 10:18:55
|
btw, tek sad izvaljujem boju koju ste odabrali za riknu; ne znam da li je slucajno ili namerno odabrana ta boja, ali svaka cast xD \m/ |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 10/11/2022 : 11:54:04
|
quote: Originally posted by Paka01
Nadam se da je bolje nego ono šta pjeva
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3280 Posts
Posted - 10/11/2022 : 14:38:59
|
* nego mi je do jaja sto je Rundek izgleda postao Richard Dawkins xD
Da da, nikad ga nisam muzički cenio, ali vidim da je pod stare dane kul čova. Podržao je i nedavno aktiviste na Šodrošu (za neupućene, gamad u Novom Sadu pokušava da rasturi zelenu zonu oko Dunavca i nabije tu most i izgradi Novi Sad na vodi poput one abominacije u BG). |
Edited by - Red Marquis on 10/11/2022 14:39:40 |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2128 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 13/11/2022 : 12:14:37
|
Jean-Marc Jancovici je završio politehniku, profesor je na rudarskom fakultetu u Francuskoj, stručnjak za energetiku i klimu, aktivista, suosnivač i saradnik konsultantske firme Carbone4, a sada vidimo i pisac/scenarista... On i Blain počinju tako dosadno da sam se tri puta kanio da krenem čitanje i tri puta bataljivao posle prvih par strana. E, kada je došao odmoran dan, bez obaveza, sedoh i u dahu slistih ovo delo. Kreće sa glupavim pitanjima, sa još dosadnijim predstavljanjem i nekim početnim statističkim podacima koji su vodili u još statističkih podataka a oni pak u nove statističke podatke. Ali kako je koja stranica odmicala tako ta statistika počinje da ima sve tečniju priču, da bi ne znam tačno u kom trenutku prešla u filozofiju. Nekako sve to nečujno počne dolaziti. Na kraju kada se sklopiše korice skontam da će ovo još da se čita. Naravno, sada znam da ću preskakati početak. Mada je za prvo čitanje važan i uvod, prosto da se upoznamo sa naratorima i temom. A tema prevazilazi proste eko parole i zadire u zupčanik društvenog poretka! Što se crteža tiče može se zaključiti da je Blain inspirisan Trondheim-om. Odličan da povremeno promeni doživljaj naracije.
Strip za svačiju kolekciju. Biće ovde reprinta, Markos je omanuo sa tiražom.
(edit: ma našalio sam se što se tiče reprinta. Malo je karakterističan strip. Ne znam koliko će da zaživi. Nemaju svi stpljenja za ovakvo štivo. A ima zanimljivih stvari i promatranja da se pročita.)
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 13/11/2022 12:19:39 |
|
|
Kerempir
Senior Member
1593 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 23/11/2022 : 16:37:25
|
Čitao sam i čitam puno knjiga o klimatskim promjenama, povijesti prirode, neurobiologiji, nedavno čak i o černobilskoj katastrofi, i fascinantno je kako su se tisuće stranice uspjele komprimirati u jedan, ajmo reći dokustrip. I dalje preporučam proširivanje teme ali ovaj strip je vrlo dobra polazišna točka za upoznavanje o fosilnoj ekonomiji, klimatskim promjenama, "zelenim" zabludama, tragičnom uplivu politike u energetiku (što ne bi bila tema stripa ali indirektno bi pokazalo čak i problematiku rata u ukrajini). Strip također statističke podatke odlično likovno prevodi. Cijeli strip je poučan, vrlo deprimantan ali daje naznake kako dalje.
Početak malo štuca, ali za preporukum |
|
|
dylan_dog12
Starting Member
86 Posts
Member since 19/11/2013 |
|
dylan_dog12
Starting Member
86 Posts
Member since 19/11/2013 |