Author |
Topic  |
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 21/10/2022 : 14:50:30
|
quote: Originally posted by StripArt
@Pakao01 “Originali su bili dostupni i namjerno se nisu koristili.” je u najmanju ruku smjela tvrdnja i interesira me na osnovu kojih informacija je izrečena, mislim na ovaj dio ‘namjerno’.
Ovo dolje je napisano ima godinu dana, malo više:

Znači izdavač zna da u NSK postoji "dobar dio" originala, al se odlučuje za skenove iz revije? Pa valjda iz toga izlazi da je namjerno odlučio da neće koristiti originale, a ne možda nekako slučajno ili ne znam kako? |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 21/10/2022 14:51:55 |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 21/10/2022 : 15:16:29
|
Ne znam, ne bavim se izdavaštvom, ali nekako mi nema smisla raditi ultimativno izdanje ičega, ako pritom namjeravaš ignorirati dostupne originalne materijale.
Shvatio bih da NSK nema ništa. Ali jebote, mi ovdje govorimo o materijalima za pola stripa, ako ne i više.
Zašto bi netko svjesno odlučio bazirati svoje izdanje na lošijim materijalima? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8226 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 21/10/2022 : 15:37:23
|
pa zar nitko još nije provjerio brojno stanje u nsk?! zar boddhisatva ne radi tamo
e sad, ako ispadne da se radi o 50% ili manje originala, onda ajde, razumijem da se krenulo u restauraciju po skenu strip stripa - iako bih ja i u tom slučaju preferirao kombinaciju skenova originala i loše štampe, pa se patio s restauracijom - ali bi imali referentne primjere kako to treba izgledati, pa bi i restaurirane table (možda) bile bolje nego su sada ali, ako ispadne da u nsk ima velika većina originalnih tabli/pasica, onda očekujem u dogledno vrijeme novo izdanje ovog remek djela za sada je ovo izdanje - kojim sam zadovoljan, iako je nakon viđenih skenova originala, moje oduševljenje splasnulo - sasvim zadovoljavajuće
|
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 21/10/2022 : 17:08:05
|
quote: Originally posted by all_ba
@Frano, otkad smo mi to na per si. Tvoje postove i doživljavam samo kao reklamu i nikako drugačije. bajdvej, trebaš ti još dosta toga naučiti o digitalnoj restauraciji, kako ne bi pravio svakojake eskapade.
Prije deset godina, vjerovatno bi se naljutio na tvoje postove, no ti znaš da si moj favorit od "novijih snaga" po pitanju crteža, pa to obilato koristiš. Samo pucaj.:)
G. Alija. Alija. Ja o tiskarskom poslu nemam pojma. Sad sam se zbog vas malo zainteresirao kako su radili otisak u to vrijeme. 60tih.
Prvo su fotkali izvorne radove! Pa ih onda nekak prosvjetljavali na ploču, pa neko kemijanje da bi dobili udubine na ploči ... ono rusvaj. Razne tehnike. I to su bili tek počeci.
Želim reći. Bude nekaj iz ovog svega dobro izašlo.
Cijela je priča fora. Gotov scenarij.
Pa tko ga već čopi.
Scenarista: Život. :)
|
Edited by - frano on 21/10/2022 20:45:55 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 21/10/2022 : 17:22:49
|
Frano, pripazi malo na spam. Posljednje upozorenje.
|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 21/10/2022 : 17:42:56
|
quote: Originally posted by Paka01
quote: Originally posted by Peyo
Ali zar nije istina da je ovdje u startu moglo bolje nego što smo dobili? Originali su bili dostupni i namjerno se nisu koristili. Parafraziram, ali ako je bio izbor da recimo 50% stripa budu skenovi originala, a drugih 50% obrade starih skenova iz revija, doslovno ne mogu virovat da je odlučeno da se ovih prvih 50% ignorira kako bi se cijeli strip sveo na kvalitetu ovih drugih 50%.
Izvuklo se najbolje što se moglo, da, ali od loši(ji)h dostupnih materijala. One bolje se uopće nije ni koristilo.
Nisam siguran koliko bi to dobro izgledalo jedno pored drugog, super sken uz dosta lošiji sken.
Ako bi bilo riječ o manjem broju nedostajućih kvalitetnih skenova onda OK, ali ako je riječ o značajnijem postotku onda bi po meni to izgledalo iritantno/odbojno.
Teško mi se sad prisjetiti nekog sličnog izdanja ako postoji.
Ne znam, možda je stvar ukusa... Ako se ide raditi nekakvo ultimativno izdanje, a mislim da se ovo reklamiralo kao takvo, onda treba koristiti najbolje moguće materijale koji postoje (i koji su dostupni, naravno). S obzirom da su originali iz NSK dostupni, prava je šteta što se nisu iskoristili. Po mom mišljenju je bolje da je pola stripa kvalitete 10/10, a pola recimo 8/10, nego da je sve skupa 8/10.
@Pakao, nisi u pravu, koristio sam najbolje moguće predloške iz dosadašnjih izdanja, otisak npr. iz Man-stripa je mnogo bolji nego u Strip-Strip sveskama (i pričaš kao mnogi napamet), nisi vidio izdanje.
S druge pak strane, bolje je imati ujednačeni kvalitet svih pasica u stripu, nego da jedan dio izdanja bude savršen, a drugi ispod tog nivoa. Tom logikom sam se i rukovodio.
I na kraju, još ne znamo koliko u NSK imao riginalnih pasica.
|
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
Posted - 21/10/2022 : 17:45:34
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Ne znam, ne bavim se izdavaštvom, ali nekako mi nema smisla raditi ultimativno izdanje ičega, ako pritom namjeravaš ignorirati dostupne originalne materijale.
Shvatio bih da NSK nema ništa. Ali jebote, mi ovdje govorimo o materijalima za pola stripa, ako ne i više.
Zašto bi netko svjesno odlučio bazirati svoje izdanje na lošijim materijalima?
Ne mogu svima odgovoriti, niti mi je namjera, ono što sam odgovorio drugaru @Pakao, to važi i za tebe i sve druge koji misle kao vi.
|
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Posted - 21/10/2022 : 17:51:32
|
@Pakao, nisi u pravu, koristio sam najbolje moguće predloške iz dosadašnjih izdanja, otisak npr. iz Man-stripa je mnogo bolji nego u Strip-Strip sveskama (i pričaš kao mnogi napamet), nisi vidio izdanje.
Pa vidim ove ogledne stranice iz pripreme što si postavio. Tu bi valjda trebalo biti najreprezentativnije kako je priprema odrađena, crno na bijelo, bez utjecaja vrste papira.
S druge pak strane, bolje je imati ujednačeni kvalitet svih pasica u stripu, nego da jedan dio izdanja bude savršen, a drugi ispod tog nivoa. Tom logikom sam se i rukovodio.
Uh, ne. Ne x100. Ako imaš vrhunski odrezak i osrednji krumpir, nećeš zbog toga na isti tanjur staviti lošiji odrezak kako bi bio u istom rangu s krumpirom. Tj. ako već ideš s tom logikom, ne znam kako se ovo može reklamirati kao nekakvo ultimativno izdanje kad se nisu koristili najbolji mogući dostupni materijali. A dostupni su.
I na kraju, još ne znamo koliko u NSK imao riginalnih pasica.
Po mom mišljenju si to valjda trebao prvo provjeriti kad si krenuo raditi ovo izdanje. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Posted - 21/10/2022 : 17:58:36
|
Ja sam isto diplomirani grafički dizajner usput sam vlasnik i (usudio bih se reći) mladog, ali neloše poslujućeg obrta koji se između ostalog bavi grafičkim dizajnom i s pristojnim stažom u struci. Tako da te priče o amaterstvu možeš prodavati nekome drugome. |
Edited by - Paka01 on 21/10/2022 17:58:52 |
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
Posted - 21/10/2022 : 18:05:47
|
Ja sam isto diplomirani grafički dizajner usput sam vlasnik i (usudio bih se reći) mladog, ali neloše poslujućeg obrta koji se između ostalog bavi grafičkim dizajnom i s pristojnim stažom u struci. Tako da te priče o amaterstvu možeš prodavati nekome drugome.
Nisam znao, sorry, u tom slučaju, drago mi je to čuti. No, po pitanju svega ostalog vezano za tvoje opaske o ovom izdanju se ne slažemo nikako. Imaš pravo na svoje mišljenje.
Ako nekad uđeš u izdavačke vode, ti radi šaroliko izdanje, niko ti ne brani. To važi i za sve ostale koji misle kao ti. |
|
Edited by - all_ba on 21/10/2022 18:06:21 |
 |
|
Chief Warhead
Senior Member

1258 Posts
Member since 28/08/2011 |
Posted - 21/10/2022 : 18:13:35
|
quote: Originally posted by mladjo
Posljednje upozorenje
Meni ovo skroz catchy naslov za neki strip. |
Tri ljuta moderatora suzbijala spam. Jedan dobi povišicu, ostade ih dva... |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 21/10/2022 : 19:47:37
|
Alija. Sve u svemu. Potaknuli ste i napravili dobre stvari.
Pozdrav, F.Petruša. strojarski teh. kosarkaški trener za mlađ.dob.skup.
PS Grička je dobila svoje, točno kak treba bit :)
|
Edited by - frano on 21/10/2022 20:28:10 |
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
AleksandarN
Senior Member

.jpg)
Serbia
2078 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 21/10/2022 : 21:26:40
|
Vidim da ovde pisu ljudi koji nisu videli izdanje uzivo. Ako vec necete da kupite ovo ultimativno delo, barem prelistajte negde pa pisite utiske. Posedujem komplet Man-stripa i kompletna Gricka Vjestica bolje izgleda u Alijinom integralu. Takodje posedujem i glanc nov komplet Strip Strip gde je jos ranije izlazila Gricka Vjestica i uporedjivao sam, opet je Alijin integral pobedio. 
A glupost uporedjivati stranice stripa koje se citaju sa krompirom koji se jede stvarno nisam ocekivao od Pake.  |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27624 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 21/10/2022 : 21:27:51
|
@Pakao1, ne slažemo se 100% , ja sam likovni umjetnik, grafički dizajner i izdavač, ja to tako gledam, a ti kao amater možeš imati svoje mišljenje, ali je neispravno.
  Legenda! |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
anam
New Member

229 Posts
Member since 23/08/2022 |
Posted - 21/10/2022 : 22:03:33
|
Pratim svu ovu raspravu oko izdanja Gričke vještice u integralu i dolazim do zaključka: Hrpa fotelja generala....pa gdje su bili kad se boj bio i svojim komentarima pridonijeli "onom boljem" izdanju. Nakon bitke svi su pametni...pa hajde neka se netko prihvati posla i izda nešto bolje rado ću i to kupiti, a dotle mi je ovo najbolje izdanje. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 21/10/2022 : 22:18:13
|
quote: Originally posted by AleksandarN
Vidim da ovde pisu ljudi koji nisu videli izdanje uzivo. Ako vec necete da kupite ovo ultimativno delo, barem prelistajte negde pa pisite utiske. Posedujem komplet Man-stripa i kompletna Gricka Vjestica bolje izgleda u Alijinom integralu. Takodje posedujem i glanc nov komplet Strip Strip gde je jos ranije izlazila Gricka Vjestica i uporedjivao sam, opet je Alijin integral pobedio. 
A glupost uporedjivati stranice stripa koje se citaju sa krompirom koji se jede stvarno nisam ocekivao od Pake. 
Ne može kopija biti bolja od izvornika. A Strip Strip je izvornik Aliji. Strip Strip ima bogat i oštar otisak sadržaja, ali rijetkom, neujednačenom (suhom) bojom.
Alijino izdanje ima gustu, ujednačenu boju, ali zbog kalibriranja rijedak i osiromašen sadržaj otiska.
On je od kopije želio postići bolji izvornik. :)
Đumbus kreće tek kad staneš pred original. I pogledaš otisak.
I to je tak nekak sad raspoređeno. Hladno gledajući.
|
Edited by - frano on 21/10/2022 23:21:31 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 21/10/2022 : 22:30:05
|
quote: Originally posted by anam
Pratim svu ovu raspravu oko izdanja Gričke vještice u integralu i dolazim do zaključka: Hrpa fotelja generala....pa gdje su bili kad se boj bio i svojim komentarima pridonijeli "onom boljem" izdanju. Nakon bitke svi su pametni...pa hajde neka se netko prihvati posla i izda nešto bolje rado ću i to kupiti, a dotle mi je ovo najbolje izdanje.
Ih. Boj traje non - stop. I trenutno je baš solidno bubetanje.
Ne znam jel kužite, srbeki i bosančerosi, kefamo se ko kulturni ljudi :) Na kulturnom polju. I to je dobro.
Tekmi je gledanost velika.
|
Edited by - frano on 21/10/2022 23:17:33 |
 |
|
anam
New Member

229 Posts
Member since 23/08/2022 |
Posted - 21/10/2022 : 23:19:34
|
frano
"Ih. Boj traje non - stop. I trenutno je baš solidno bubetanje.
Ne znam jel kužite, srbeki i bosančerosi, prvi put se kefamo ko kulturni ljudi. Na kulturnom polju. I to je dobro.
Tekmi je gledanost velika."
-----------------------------------
Ma sve ja to kužim al' čemu to - osim ako se ne izrodi nešto novo-bolje na kulturnom planu, ovako samo kefanje riječima i bubetanje...ono "bosančerosi", pa malo ispod pasa po pitanju Gričke vještice...jer upravo su si ti "bosančerosi" (oprosti Alija i ekipa) dali truda i izdali integralno izdanje Gričke vještice...gdje su tada bile "domaće" kulturne snage?...ima još dosta toga od stripova za izdati integralno, pa neka navale na posao a mi kao kupci ćemo svojom kupovinom ili ne kupovinom ocijeniti rad. Da ne bude zabune svi nastojimo kupiti najbolje trenutno izdanje. Kulturno kefanje na kulturnom polju (bez predrasuda i slično) za dobrobit svih ok. Naravno gledanost takvih tekmi je velika. Nadamo se da će iskustva iz svega toga pripomoći nekome novom izdavaču iz regije da vidi smjer u kojem ići...naravno nikad se ne može svima udovoljiti.
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 21/10/2022 : 23:23:46
|
Baš tako, Aname. Od ovog kefanja će biti nešto dobro.
Ali eto. Ne ide bez kefanja :)
Trebao je Bane pljapnut Aliju odmah na početku.
Pljap.
Ko Jaki.
:)
|
Edited by - frano on 21/10/2022 23:31:10 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts