Susret velikog francuskog stripaša Christophea Blaina sa Jean-Marcom Jancovicijem, cijenjenim stručnjakom za energetiku i čovjekov utjecaj na klimu, urodio je projektom koji progovara o akutno aktualnoj temi koja se tiče svih nas. Ovo inteligentno i jasno napisano djelo koje usto nije lišeno humora objašnjava, u ritmu poglavlja, što trenutačno proživljava naš planet i što bi mogle biti posljedice, koje već možemo primijetiti, katkad radikalnih promjena.
Jean-Marc Jancovici potkrepljuje primjerima svoju izvrsno argumentiranu viziju, a središnje teme svog razmišljanja – energiju i klimatske promjene – povezuje s ekološkim, društvenim i ekonomskim problemima, u vezi s čime logički dovodi u pitanje ekonomsko načelo stalnog gospodarskog rasta pitajući se vodi li nas ono u zamku. Ovo zanimljivo razlaganje dragocjeno je i zanimljivo svjedočanstvo o našem vremenu koje potiče na razmišljanje o katkad vrlo osjetljivim temama, na primjer o energetskoj tranziciji. Crtač Christophe Blain preuzima ulogu Candidea, koji svojim naivnim pitanjima čitatelja vodi k boljem upoznavanju svijeta i društva u kojem živi. Nezaobilazno štivo za svakog Zemljanina!
Kolorka 233 • Svijet bez kraja • 196 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Jean-Marc Jancovici • Crtež Christophe Blain • Prijevod Petra Matić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.10.2022. • Cijena 180 Kn
Ljudi, ne postoji iole razuman način da objasnim koliko je bitno da uzmete ovaj strip i čitate ga iznova i iznova i iznova. I kupujete i poklanjate ljudima oko sebe, bibliotekama, familiji, komšijama, kome god. (pokušao sam ukratko da se bavim time u "Čovečanstvu s gvozdenom maskom", pa ko ima živaca, a već nije, neka baci pogled (oni koji jesu, trk natrag:))
A Antić kao neko ko radi u prosveti bi trebalo da se stidi onako paušalnih komentara!
U svakom slučaju, bravo Marko za objavljivanje ovog neprocenjivo vrednog dela:) I nadam se da će se u Srbiji što pre odvažiti da učine isto.
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Ljudi, ne postoji iole razuman način da objasnim koliko je bitno da uzmete ovaj strip i čitate ga iznova i iznova i iznova. I kupujete i poklanjate ljudima oko sebe, bibliotekama, familiji, komšijama, kome god. (pokušao sam ukratko da se bavim time u "Čovečanstvu s gvozdenom maskom", pa ko ima živaca, a već nije, neka baci pogled (oni koji jesu, trk natrag:))
A Antić kao neko ko radi u prosveti bi trebalo da se stidi onako paušalnih komentara!
U svakom slučaju, bravo Marko za objavljivanje ovog neprocenjivo vrednog dela:) I nadam se da će se u Srbiji što pre odvažiti da učine isto.
Potpisujem svaku reč. Na žalost nismo dovoljno ili uopšte svesni koliko će se naš način života u poslednjih nekoliko decenija obiti o glavu našoj deci i unucima. Ovaj strip upozorava na to.
Evo na tvoju preporuku sam procitao preview i kupicu strip. Cak mi ni crtez vise nije problem. Ovo je cista edukacija poput onih Otkrica bez granica nekad..
Evo na tvoju preporuku sam procitao preview i kupicu strip. Cak mi ni crtez vise nije problem. Ovo je cista edukacija poput onih Otkrica bez granica nekad..
Bukvalno strip mora da bude opste mesto:)
"Greota" je samo sto je po pitanju podataka i pojedinih saznanja (logicno) usmeren na Francusku, ali glavne ideje, poruke, saznanja su univerzalna i od kljucne vaznosti za modernu opstu svest.
PS: deci isto daj da citaju, dzaba sve bez indoktrinejšna jugenda:)
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
* nego mi je do jaja sto je Rundek izgleda postao Richard Dawkins xD
Da da, nikad ga nisam muzički cenio, ali vidim da je pod stare dane kul čova. Podržao je i nedavno aktiviste na Šodrošu (za neupućene, gamad u Novom Sadu pokušava da rasturi zelenu zonu oko Dunavca i nabije tu most i izgradi Novi Sad na vodi poput one abominacije u BG).
Jean-Marc Jancovici je završio politehniku, profesor je na rudarskom fakultetu u Francuskoj, stručnjak za energetiku i klimu, aktivista, suosnivač i saradnik konsultantske firme Carbone4, a sada vidimo i pisac/scenarista... On i Blain počinju tako dosadno da sam se tri puta kanio da krenem čitanje i tri puta bataljivao posle prvih par strana. E, kada je došao odmoran dan, bez obaveza, sedoh i u dahu slistih ovo delo. Kreće sa glupavim pitanjima, sa još dosadnijim predstavljanjem i nekim početnim statističkim podacima koji su vodili u još statističkih podataka a oni pak u nove statističke podatke. Ali kako je koja stranica odmicala tako ta statistika počinje da ima sve tečniju priču, da bi ne znam tačno u kom trenutku prešla u filozofiju. Nekako sve to nečujno počne dolaziti. Na kraju kada se sklopiše korice skontam da će ovo još da se čita. Naravno, sada znam da ću preskakati početak. Mada je za prvo čitanje važan i uvod, prosto da se upoznamo sa naratorima i temom. A tema prevazilazi proste eko parole i zadire u zupčanik društvenog poretka! Što se crteža tiče može se zaključiti da je Blain inspirisan Trondheim-om. Odličan da povremeno promeni doživljaj naracije.
Strip za svačiju kolekciju. Biće ovde reprinta, Markos je omanuo sa tiražom.
(edit: ma našalio sam se što se tiče reprinta. Malo je karakterističan strip. Ne znam koliko će da zaživi. Nemaju svi stpljenja za ovakvo štivo. A ima zanimljivih stvari i promatranja da se pročita.)
Čitao sam i čitam puno knjiga o klimatskim promjenama, povijesti prirode, neurobiologiji, nedavno čak i o černobilskoj katastrofi, i fascinantno je kako su se tisuće stranice uspjele komprimirati u jedan, ajmo reći dokustrip. I dalje preporučam proširivanje teme ali ovaj strip je vrlo dobra polazišna točka za upoznavanje o fosilnoj ekonomiji, klimatskim promjenama, "zelenim" zabludama, tragičnom uplivu politike u energetiku (što ne bi bila tema stripa ali indirektno bi pokazalo čak i problematiku rata u ukrajini). Strip također statističke podatke odlično likovno prevodi. Cijeli strip je poučan, vrlo deprimantan ali daje naznake kako dalje.
Ovo je još jedan u nizu OČITO NARUČENIH propagandnih pamfleta kao što je ona bljezgarija UJEDINJENI ZA PLANET koju je izdao bonelli i LIBELLUS . Možda postoje neki benefiti izdavanja ovakvog smeća koji služe kao poligon uvođenja DIGITALNOG totalitarizma a u principu teško se odmaknuti od propagande kad se izdaju stripovi jer oni i služe implementaciji i manipulaciji perecepcije a time i zatupljivanja čitatelja smećima kao što opravdavanje vojske ili politike ili ratova , cijele kazališne predstave koja je pojedinca uvjerila da je OPRAVDANI način življenja i općenito funkcioniranja .
Ista vlada koja saziva velike skupove radi klime stavlja pod normalno korištenje prodaju i reklamu otrova pesticida u uzgoju hrane , pametnom dovoljno ....