Author |
Topic  |
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 23/02/2023 : 15:18:38
|
quote: Originally posted by Red Marquis A šta će se desiti sa recimo Cat Claw, koja će biti na srpskom jeziku, ali od hrvatskog izdavača? Pravno, onda će to izdanje smeti da se uveze ili ne?
Trebalo bi da može da se uveze, tu je vlasnik licence Kerac i on po svom nahođenju odlučuje o pravima. Pretpostavljam da je isti slučaj i za Macanova izdanja, ne vidim pravnu prepreku da ona ne dolaze u Srbiju. |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 23/02/2023 : 15:23:57
|
Ok, meni sada nije jasna još jedna stvar. Vuk kaže da ima worldwide prava za Mausa. A znamo da i Fibra izdaje Mausa u Hrvatskoj. Kako to dvoje nije isključivo prema svemu što smo do sada saznali? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 23/02/2023 : 15:29:51
|
quote: Originally posted by tinton
Kako to dvoje nije isključivo prema svemu što smo do sada saznali?
Jer su na različitim jezicima. Sve je pitanje kako promatraš BHS jezik(e). Meni je nelogično da se ovi zalažu da očuvaju svoj jezik, a onda se poteže da je to sve isto ovisno o situaciji.
Mislim, da se ne lažemo, ne smeta tu nikome jezik niti bi itko branio (u smislu obranio, ne zabranio :D) svoj jezik, nego smeta konkurencija. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 23/02/2023 : 15:32:54
|
quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by Colt
quote: Originally posted by DK24
Po ovoj logici tko ima worldwide prava jedini na cijelom svijetu može objaviti taj strip?? Gubite se malo u svemu ovome...
Ima prava za ceo svet za Kolorku 188, ne za isti taj strip koji je objavio nemački Carlsen ili španska Norma Editoriale.
Misliš, ima worldwide prava za hrvatski jezik? Inače, mene zanima jedna druga stvar, nemoguće je naći tu informaciju na internetu. Baš dobro da si spomenuo njemački Carlsen. Npr. Oni imaju prava za Urusawinog Monstera. Budući da je njemački jedinstven jezik pa ne postoji austrijski i švicarski jezik, je li to znači da niti jedan švicarski i austrijski izdavač ne mogu izdati švicarsko/austrijsko izdanje Monstera? Isto,pretpostavljam, onda vrijedi i za engleski jezik - američki darkhorse ima prava za Berserka, znači Britanski izdavači ga ne mogu izdati?
Pa logična pretpostavka je da Carlsen nema worldwide prava, nego samo za njemačko tržište.
To pokušavam saznati - je li se prava prodaju za jezik ili za državu, ili za jedno i drugo. |
Go kneel and weep
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 23/02/2023 : 15:36:06
|
Da, i ja. Bilo bi lijepo da nam jedan od izdavača ponudi na uvid ugovore s davateljima licence.
EDIT: Ali mislim da je sada očito da se ugovori daju za oboje. Izdanja se ne mogu preklapati tržištem i jezikom, ali mogu ili tržištem, ili jezikom. Ako sam u krivu, onda smo zaista opet na početnoj točki. |
|
Edited by - tinton on 23/02/2023 15:41:06 |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 23/02/2023 : 15:41:25
|
Ok, meni sada nije jasna još jedna stvar. Vuk kaže da ima worldwide prava za Mausa. A znamo da i Fibra izdaje Mausa u Hrvatskoj. Kako to dvoje nije isključivo prema svemu što smo do sada saznali?
Ne ostaje mi ništa drugo nego da izvršim mind meld sa Vukom i saznam to. Bacio sam pogled, Fibrin je objavljen 2009, Komikov 2019, ne znam da li je Fibri istekla licenca pa prodaje zalihe, a Komiko kasnije uzeo worldwide... ovakve stvari u suštini mogu da ti odgovore samo njih dvojica, ovo je kao da neko u raspravi kaže "zna se da Fibra ima worldwide licence" a niko od prisutnih nije imao uvid u ugovore. Sasvim je moguće da se takve stavke ranije nisu uvek gledale striktno, već da su vlasnici prava sada rešili da "preseku" i sebe poštede problema tipa "pa ja neću da uzmem te naslove ako i izdavač sa druge strane granice može da ih prodaje na mom tržištu". |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 23/02/2023 : 15:44:24
|
quote: Originally posted by alexts
Mislim da je sad sve potpuno razjašnjeno:
1. Licencna hrvatska i BiH zdanja na koja srpski izdavači imaju prava, ne smeju se uvoziti. 2. Sva ostala licencna strip izdanja hrvatskih i BiH izdavača se ne smeju uvoziti u Srbiju, za svaki slučaj, jer postoji verovatnoća da će za neko od njih, u nekom trenutku u budućnosti, biti kupljena prava u Srbiji.
Nisi u pravu... ne "biti kupljena" nego dovoljno je "razmatrati kupovinu". |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
Saale
Starting Member
76 Posts
Member since 26/09/2022 |
Posted - 23/02/2023 : 15:47:42
|
Možda grešim, ali koliko sam razumeo dosad - da se kojim slučajem srpski i hrvatski ne vode kao isti jezik, tamo na zapadu jelte, Markos bi mogao da izvozi hrvatska worldvide izdanja u Srbiju. Zanimljiva je ta priča o klasifikaciji "jednog jezika" i davanju prava od tih istih, za srpski ili hrvatski jezik. I zapadu smo dopizdili, pa zarad mira u kući, žmure na neke stvari. |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 23/02/2023 : 15:49:01
|
Ok, meni sada nije jasna još jedna stvar. Vuk kaže da ima worldwide prava za Mausa. A znamo da i Fibra izdaje Mausa u Hrvatskoj. Kako to dvoje nije isključivo prema svemu što smo do sada saznali?
Ne ostaje mi ništa drugo nego da izvršim mind meld sa Vukom i saznam to. Bacio sam pogled, Fibrin je objavljen 2009, Komikov 2019, ne znam da li je Fibri istekla licenca pa prodaje zalihe, a Komiko kasnije uzeo worldwide... ovakve stvari u suštini mogu da ti odgovore samo njih dvojica, ovo je kao da neko u raspravi kaže "zna se da Fibra ima worldwide licence" a niko od prisutnih nije imao uvid u ugovore. Sasvim je moguće da se takve stavke ranije nisu uvek gledale striktno, već da su vlasnici prava sada rešili da "preseku" i sebe poštede problema tipa "pa ja neću da uzmem te naslove ako i izdavač sa druge strane granice može da ih prodaje na mom tržištu".
Ma ovo te pitanje nije išlo direktno. Tebi svakako hvala što si od izdavača najviše odgovarao. Fibra je izdala hrpu reprintova Mausa (i Markos je rekao mislim da će izdavati nove reprintove kada god se rasproda), tako da sigurno nije još na tome iz 2009. Pretpostavljam da je onda stvar u tome što Beva govori da nije bilo konzistentnosti u tome gleda li se kao jedan jezik ili u ovome što ti kažeš da ih tada nije bilo briga. |
|
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
Posted - 23/02/2023 : 16:01:15
|
I dalje mi je ovo sve besmisleno.
Ja sam, primjerice, uzeo od Dibidusa Američke Bogove 1 i 2, i super sam zadovoljan izdanjem, kupio bih i završni, 3. broj, ali njega nema već preko 3 godine. Ja sad naravno sumnjam da će ikad i izaći, što je šteta, i ako izađe integral (bilo čiji) kupio bih ga. A to je superkratak serijal, bila je i serija i autor je Gaiman. Ako to ne bi bilo isplativije izbaciti odjednom (ili u kratkom roku), onda može sve u neku stvar. Pa gore je sad po Dibidus da ostave to nezavršeno, nego da završe po svaku cijenu, pa i dvostruku prodajnu ako treba jer je samo završni dio ostao. Ovako gube povjerenje kupaca. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
Edited by - Beva on 23/02/2023 16:02:10 |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Posted - 23/02/2023 : 16:03:53
|
@tinton U vezi jezika... Naravno da se razumimo ali znaš li gramatiku i jesi li siguran da znaš značenje svih riči u Srpskom? Ako znaš, a sumnjam, onda je sasvim legitimno da se smatraš govornikom tog jezika. Kad pričaš, jesi li siguran da tečno koristiš "istočnu" varijantu navodno "istog" jezika. Da glupo je ali je tako, Ćesi i Slovaci također se razumiju ali ne govore isto. Jer ovo što mi znamo, sa ove i one strane, dovoljno je za razumijevanje i nesmetanu komunikaciju no mogu li postati licencirani prevoditelj za Srpski? Čak i ćirilicu znam ;-) A onda kad ovo što sam napisa pročitan na Hrvatskom pa onda na Srpskom, vidim koliko smo mi sjebana regija i da nam nema pomoći. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27621 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Posted - 23/02/2023 : 16:15:52
|
quote: Originally posted by jaki
Normalno da ću reći da se koristim/znam 4 jezika. Zašto ne? Pa nek se stranci/oni misle:)
Daj nemoj, Hans je ionako već dovoljno sjeban situacijom...
15-20 godina je proučava materijale i taman pomislija da je savlada materiju kao ono 4 jezika!!!
Kako fetli u pifku matelinu???? |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 23/02/2023 : 16:27:45
|
Normalno da ću reći da se koristim/znam 4 jezika. Zašto ne? Pa nek se stranci/oni misle:)
Cilj mi je dobiti posao, ne nadmudrivati se s ljudima koji mi ga trebaju dati. Za to služi forum. |
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 23/02/2023 : 16:31:06
|
quote: Originally posted by Renky
@tinton U vezi jezika... Naravno da se razumimo ali znaš li gramatiku i jesi li siguran da znaš značenje svih riči u Srpskom? Ako znaš, a sumnjam, onda je sasvim legitimno da se smatraš govornikom tog jezika. Kad pričaš, jesi li siguran da tečno koristiš "istočnu" varijantu navodno "istog" jezika. Da glupo je ali je tako, Ćesi i Slovaci također se razumiju ali ne govore isto. Jer ovo što mi znamo, sa ove i one strane, dovoljno je za razumijevanje i nesmetanu komunikaciju no mogu li postati licencirani prevoditelj za Srpski? Čak i ćirilicu znam ;-) A onda kad ovo što sam napisa pročitan na Hrvatskom pa onda na Srpskom, vidim koliko smo mi sjebana regija i da nam nema pomoći.
Pa ne znam ni sve riječi na hrvatskom (nekada i gramatika šteka), a kamoli da bih mogao biti kvalitetan prevoditelj na hrvatski. Ajde, da apliciram za prevoditeljske poslove, tu bi imalo smisla navoditi različite jezike. U svakom slučaju, ja tu nisam mislio otvarati vječnu raspravu o tome radi li se o istim jezicima, samo sam rekao kako ljudi to vani gledaju (po mojem mišljenju/iskustvu). |
|
 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 23/02/2023 : 16:44:58
|
quote: Originally posted by Beva Pretpostavljam da je Bookglobe bio kupio i prava za srpski jezik s Cortom ili što već pa DW nije mogao izdavati.
BG je vjerovatno kupio licencu za teritorij bivše juge.Koji jezik je bio naveden i nije toliko bitno.Srpskohrvatski,hrvatskosrpski,srpski,hrvatski... I ako vlasnik licence smatra da je to to onda niko drugi nemože dobiti prava pored BGa. Uglavnom,sve ovisi o vlasniku prava i kako on doživljava naše jezike ili ih uopće ne doživljava.
A eto kako je i Corto - i ne samo Corto - rešen.
Isto kao svojevremeno ekspanzija Fibre u Srbiji sa stalnim popustom...
Dakle, ne samo da je moglo, nego može i drugačije. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
Wolfman
Senior Member

Croatia
1130 Posts
Member since 13/07/2010 |
Posted - 23/02/2023 : 17:01:54
|
quote: Originally posted by vukozec
Može li netko obavijestiti Komiko da, suprotno njihovim željama i naputcima, te suprotno pravima koja im je objasnio vlasnik prava, njihovi naslovi se i dalje distribuiraju u hrvatske striparnice?
https://www.stripovi.hr/stripovi/domaci-albumi/komiko.aspx?page=1&sort=DATECREATED_DESC
Trebalo bi obavijestiti Komiko, da povuku te naslove pod hitno, prije nego upadnu u probleme.
Već jesu, ali čini se da je Hans u svojoj beskonačnoj milosti ipak odlučio da neće primijenjivati novu odluku retroaktivno, nego će ona vrijediti samo za nova izdanja  |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 23/02/2023 : 17:13:19
|
quote: Originally posted by Wolfman
quote: Originally posted by vukozec
Može li netko obavijestiti Komiko da, suprotno njihovim željama i naputcima, te suprotno pravima koja im je objasnio vlasnik prava, njihovi naslovi se i dalje distribuiraju u hrvatske striparnice?
https://www.stripovi.hr/stripovi/domaci-albumi/komiko.aspx?page=1&sort=DATECREATED_DESC
Trebalo bi obavijestiti Komiko, da povuku te naslove pod hitno, prije nego upadnu u probleme.
Već jesu, ali čini se da je Hans u svojoj beskonačnoj milosti ipak odlučio da neće primijenjivati novu odluku retroaktivno, nego će ona vrijediti samo za nova izdanja 
Čini mi se da to nije ono što Komiko ovdje dolje, u zadnjem odgovoru, piše. Komiko je siguran sam spreman na povrat već distribuiranih naslova kad ona uđu u koliziju sa domaćim HR izdanjima, kao što je npr. ova "1984" što se kočoperi na vrhu stranice sada ušla.
quote: Originally posted by DiSkAcH
U komentarima:

|
Edited by - vukozec on 23/02/2023 17:13:36 |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7342 Posts
Member since 29/06/2005 |
|
Wolfman
Senior Member

Croatia
1130 Posts
Member since 13/07/2010 |
|
panda
New Member

Serbia
287 Posts
Member since 30/10/2011 |
Posted - 23/02/2023 : 17:38:56
|
...dobar deo kupaca uzima prvo izdanje koje se pojavi u prodaji (ko se zatekao u striparnicama prilikom uvoza iz Hrvatske zna kako to izgleda) i arhivira taj naslov. Druga stavka je mogućnost da Fibra, npr, određeni naslov koji bi trebalo uskoro da izađe u Srbiji, ili za koji su upravo kupljena prava, a kod nje se još nije rasprodao, pošalje po velikom popustu u Srbiju i ono ispadne (znatno) jeftinije nego srpsko izdanje koje će možda tek za koju godinu biti na popustu (ili uopšte izaći ). Naravno da to srpskom izdavaču ne odgovara, dok je za kupca veoma poželjno, i onda su tu u samom startu u razmimoilaženju i nema prihvatljivog objašnjenja.
Jbt, tamo u Zagrebu jedan lik cita ne znam koje kolicine stripova, pravi selekciju, pregovara za prava, radi redakturu, pravi fontove, upisuje i priprema za stampu, garant sam tegli iz stamparije u magacin (gradskim prevozom), a zatim podmuklo salje ogromne ture za Beograd i sa velikim popustom, samo da izminira svako izdanje na koje ovih 16 domacih izdavaca makar i pomisle. Nadcovek! |
 |
|
blueberry9
New Member

246 Posts
Member since 14/11/2016 |
Posted - 23/02/2023 : 17:57:54
|
quote: Originally posted by AleksandarN
quote: Originally posted by DiSkAcH
Ali kako je to samo najavio....

Ko kupi ovo pizda!
Nije pizda ako saceka uobicajene Komikove rasprodaje i kupi to za 500 do 1000 kinti. Ako kupi po ovakvim ludackim cenama onda nije pizda nego budala. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29699 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 23/02/2023 : 18:02:00
|
Ono kad misliš da je Vuk odavno dotakao dno, a on te iznenadi. Svaka čast. Čekamo novu rekordnu dubinu.
Dakle, po stoti put, Čarobna knjiga jednostavno želi izbaciti Fibru iz Srbije jer joj je, izgleda, prevelika konkurencija. Ucijenili su sve one koji prodaju Fibrina izdanja u Srbiji i zaprijetili tužbama, osnovali udruženje u to ime prikrpavši uz sebe ovih par jadnika i onda kao udruženje, kako bi izgledalo ozbiljnije i uvjerljivije, digli uzbunu kod stranih izdavačkih kuća. Pritom su, prigodno, zaboravili napomenuti Hansu da su oni godinama izvozili stripove u Hrvatsku i da su, paradoksalno, oni u svojim striparnicama prodavali Fibrina izdanja. Cijela priča sa autorskim pravima je samo izgovor, jer NE POSTOJI pravna zapreka da Fibra distribuira svoja izdanja za koja ima worldwide licencu za hrvatski jezik. Takvih izdanja Fibra trenutno, ne brojeći rasprodane naslove, ima stotinjak i bez obzira postoji li srpsko izdanje ili ne, bez obzira hoće li srpsko izdanje možda nekad u budućnosti postojati, ta se izdanja pravno gledano mogu prodavati u Srbiji. Ali AF i DW ipak, izgleda, neće uvoziti ni ta Fibrina izdanja, jerbo gorespomenuta ucjena/reket/prijetnja - ČK ne želi Fibru u Srbiji, ni u kom obliku i svatko tko se usudi uvesti bilo koja Fibrina izdanja, pa i ta worldwide, snosit će posljedice. Vuk to, naravno, zna, ali se malo pravi blesav i puno laže. Kao npr. u ovom primjeru o Mausu i o tome kako on ne želi slati svoje naslove u Hrvatsku ako već postoji hrvatsko izdanje. On to itekako želi i itekako ga je nudio, samo što ga Stripovi na kvadrat nisu htjeli kupiti, jer su procijenili da im se neće prodati (isto kao što ni AF ili DW neće uvesti Fibrinog Calvina, npr.)
|
Trouble will find me |
 |
|
Topic  |
|