forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koliko nas ima
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/02/2023 : 14:21:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

Ako Fibra ima worldwide licencu za nešto, onda izdavač u Srbiji ne može da dobije licencu za Srbiju (to se već dogodilo u slučaju Korta, Bookglobe je imao licencu za celu Ex-Yu i Darkwood nije mogao da je dobije za srpsko tržište).

Colt, koja je definicija "worldwide"? Iz ove bi se rečenice dalo zaključiti da je bivša Juga cijeli svijet Šalim se, ali kako se definira koje države upadaju u taj worldwide? Dogovorom između vlasnika prava i lokalnog izdavača?

quote:

Ukoliko srpski izdavač dobije licencu, to znači da Fibra više nema worldwide (dva izdavača ne mogu da imaju licencu za isto tržište, osim ako se nekako ne dogovore, kao u slučaju Ludensa i Libellusa oko SBE naslova) i srpski izdavač bi mogao da traži povlačenje Fibrinog izdanja.

Znači li to da vlasnik prava u nekom trenutku može povući već izdanu worldwide licencu jednom izdavaču ukoliko se pojavi neki drugi izdavač koji želi isti taj strip prodavati unutar svoje države?

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/02/2023 : 14:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kao što već rekoh, kolizija između izdavača i kupaca je praktično neminovna jer kupce razlozi tipa "mi uskoro izdajemo taj strip i ne odgovara nam da se pre toga u prodaji nađe hrvatsko izdanje" ne interesuju.

Ma kako u toj "koliziji" nekako u tvojoj analizi izdavači ispadaju pravedni legalisti, a kupci nerazumna glupa masa?

Šta ste vi izdavači učinili da za izdanja koja ne nameravate da objavite u Srbiji (a takvih je mnogo), ne blokirate čitaocima, koji žele da ih čitaju (a neki jedino tako i mogu) na srpsko-hrvastsko-bošnjačkom jeziku?
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/02/2023 : 14:26:26  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Hvala, Colte. Čekali smo nekoliko mjeseci, ali napokon smo dočekali sve odgovore.

quote:
Originally posted by DK24

Po ovoj logici tko ima worldwide prava jedini na cijelom svijetu može objaviti taj strip?? Gubite se malo u svemu ovome...

Samo na tom jeziku, koliko sam shvatio.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 23/02/2023 : 14:27:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01
Colt, koja je definicija "worldwide"? Iz ove bi se rečenice dalo zaključiti da je bivša Juga cijeli svijet Šalim se, ali kako se definira koje države upadaju u taj worldwide? Dogovorom između vlasnika prava i lokalnog izdavača?

Tuvalu, Laos, Zambija, Surinam itd, sve se gleda... naravno da ne :). Worldwide je otprilike Ex-Yu, ne vidim gde bi drugde mogao da nađeš interes da izvezeš (tačnije, da neko iz dijaspore uveze manji broj primeraka), samo što nisam siguran da ima previše takvih licenci na ovom području (naročito ne za mainstream stvari koje bi vlasnik prava sigurno mogao da naplati u više zemalja).
Mislim da se prosto čeka da nekom istekne takva licenca i onda se ona ne obnavlja u tom obliku, već samo za matično tržište.

Edited by - Colt on 23/02/2023 14:28:26
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/02/2023 : 14:28:42  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znači li to da vlasnik prava u nekom trenutku može povući već izdanu worldwide licencu jednom izdavaču ukoliko se pojavi neki drugi izdavač koji želi isti taj strip prodavati unutar svoje države?

Mislim da je stvar u tome da su licence dane na određeno vrijeme.
Jednom kada worldwide licenca istekne, onda domaći izdavač može zatražiti novu. Jedino što ovaj dio da bi se nakon toga radio povrat stripova prodanih po staroj licenci nema smisla. Pretpostavljam da se tu Vuk zaletio.

Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
642 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 23/02/2023 : 14:28:57  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Hvala, Colte. Čekali smo nekoliko mjeseci, ali napokon smo dočekali sve odgovore.

quote:

Po ovoj logici tko ima worldwide prava jedini na cijelom svijetu može objaviti taj strip?? Gubite se malo u svemu ovome...

Onda nema problema, zabrane ne mogu proći haha
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 23/02/2023 : 14:29:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima prava za ceo svet za Kolorku 188, ne za isti taj strip koji je objavio nemački Carlsen ili španska Norma Editoriale.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/02/2023 : 14:31:53  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Podsećam - do skoro su svi srpski izdavači (a svi bitni su imali predstavnike na forumima), na pitanja forumaša o mogućnosti objavljivanja pojedinih naslova, listom odgovarali - nije nam u planu, nećemo objaviti, to ne bi išlo i sl.

A sad ispada da praktično sve što je ikada u svetu objavljeno ili će biti objavljeno od stripova, imaju u planu!?!
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 23/02/2023 : 14:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Podsećam - do skoro su svi srpski izdavači (a svi bitni su imali predstavnike na forumima), na pitanja forumaša o mogućnosti objavljivanja pojedinih naslova, listom odgovarali - nije nam u planu, nećemo objaviti, to ne bi išlo i sl.

A sad ispada da praktično sve što je ikada u svetu objavljeno ili će biti objavljeno od stripova, imaju u planu!?!

ne samo da imaju u planu, nego su sigurni da ce se prodavati kao vruc burek

Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 23/02/2023 : 14:36:34  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Inace ti (Colte) si medju prvima osetio "sudar po bubrezima"

zlato i krv...

A imamo raznih situacija ..
(darkwood prodavnica prodaje izdanje darkwood izdavaca i izdanje fibre istog stripa i tako...

veselo :)

hm ili dw ken u dw prodavnici zajedno sa SA kenom i tako (a ako ne u dw onda barem u af )

Francuski Bogovi Grafizma

Edited by - matori paraliticar on 23/02/2023 14:37:00
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/02/2023 : 14:37:24  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ima prava za ceo svet za Kolorku 188, ne za isti taj strip koji je objavio nemački Carlsen ili španska Norma Editoriale.

Ali ovo je nekompatibilno s onim što si prije rekao. Taman sam mislio da smo stavili točku na i.
Kakve veze ima je li to Kolorka 188 ili individualni strip? Po toj logici bi Fibra mogla kupiti worldwide prava za svaki strip koji već ima licencu u Srbiji i prodavati ga tamo kao kolorku.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/02/2023 : 14:40:11  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Onda nema problema, zabrane ne mogu proći haha

Ma možemo mi imati razna mišljenja o tome, ali za strance je to isti jezik. Da ja napišem na aplikaciji za posao da pričam 4 jezika, proglasili bi me za neuračunjivog i deportirali u roku od odmah.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/02/2023 : 14:44:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Znači ja uzmem worldwide prava za hrvatski jezik i automatski blokiram nekome da uzme worldwide prava za srpski jezik? Nema mi smisla ovo. Pretpostavljam da je Bookglobe bio kupio i prava za srpski jezik s Cortom ili što već pa DW nije mogao izdavati.

Jasno je meni da su manji izdavači (u smislu broja naslova) ljuti kad se preklopi izdanje pa njihovo lošije prođe, ali pravno mi ovo nema smisla. Glavna prednost Fibre su integrali, a srpski izdavači često govore da su integrali preskupi za srpsko tržište. Pa ako su preskupi Fibra se neće prodavati i riješena stvar. Ako nisu preskupi, zašto onda srpski izdavači cjepkaju stripove umjesto da ih izdaju odjednom? Većina kupaca želi sigurnost da će dobiti kompletan strip i integral je onda najsigurnija opcija.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 23/02/2023 : 14:52:04  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Misliš, ima worldwide prava za hrvatski jezik?
Inače, mene zanima jedna druga stvar, nemoguće je naći tu informaciju na internetu. Baš dobro da si spomenuo njemački Carlsen. Npr. Oni imaju prava za Urusawinog Monstera. Budući da je njemački jedinstven jezik pa ne postoji austrijski i švicarski jezik, je li to znači da niti jedan švicarski i austrijski izdavač ne mogu izdati švicarsko/austrijsko izdanje Monstera? Isto,pretpostavljam, onda vrijedi i za engleski jezik - američki darkhorse ima prava za Berserka, znači Britanski izdavači ga ne mogu izdati?

Go kneel and weep
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 23/02/2023 : 14:53:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DiSkAcH

Ali kako je to samo najavio....

Zar nije lakše da se napiše ime te agencije?

Odavno sam izašao iz stripskih FB grupa, ali na ovo je jednostavno nemoguće ne odreagovati. Naime, šta je ekipica čekala 10 godina? (I duže, Fibra postoji punih 15 godina.)

Lepo što se ovo pakuje u priču o integritetu srpskog strip-tržišta, kao odbranivši ga spolja, ali valja misliti i na lični integritet, kao i na integritet famoznog tržišta iznutra, jer živimo u Srbiji. Kiseli smeškovi na sajmovima neće izostajati, dok tvrde kako ne gledaju jedni na druge kao konkurenciju i vele da nema preotimanja izdanja u Srbiji.

Kad ono: Bone(r)!

Ova ekipa je uspela da dobar deo stvari pravno pokrije, ali je generalno ovo jedan takav kolektivni transfer blama, koji ne da Dunav i Sava ne mogu da operu, ovo ne može okean da opere.

Najsmešnije (najtragikomičnije, zapravo) jeste to što je ovu Pandorinu kutiju potpuno slučajno otvorio izdavač koga u kartelu nema...

quote:
Originally posted by maelstrom

Zanima me samo kako nikom nije palo na pamet da uradi malo bolju reklamu svojih izdanja, da proba da ih približi malo potencijalno široj publici?Zašto za reklamu služe samo strip tribine i mini-festivali gde se uvek vrte uvek jedni te isti ljudi?Zna se kako se reklamira i kako funkcioniše marketing.

Nije ili možda i jeste, ali tu treba da se ulaže i stvara. Lakše je srušiti nešto i, posle toga, još lakše biti ono što jesi, a ovde se pre svega radi o bahatosti.

Eno, VČ FB strana je primer za odličan marketing, nedavno i nagrađena (iako su, doduše, za sadržaj nagrađeni i neki koji sadržaj nemaju, ali to je neka druga priča) od strane PC Pressa. (Iako je ta ista strana užasan primer za komunikaciju s čitaocima, gde se preskače svako iole škakljivo pitanje; a ovo je postalo pravilo koje su preuzeli svi izdavači.)

Pored izostanka marketinga, svedočimo i sve većem padu kvaliteta, pre svega prevoda, zatim izostanka lekture i korekture, ali i tehničkih pitanja. I unutar i izvan kartela. Premda živimo u zemlji gde potrošači i ne znaju svoja prava, ovo nije način da se potrošači edukuju. I posmatraju kao ovce, jer nisu svi ovce.

Vraćam se na pitanje (od milion dolara) - šta se čekalo punu deceniju, odnosno deceniju i po? Ah, da, pa da neko drugi otvori Pandorinu kutiju.

Edited by - Gil-galad on 23/02/2023 15:01:13
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/02/2023 : 14:54:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

Inače, mene zanima jedna druga stvar, nemoguće je naći tu informaciju na internetu. Baš dobro da si spomenuo njemački Carlsen. Npr. Oni imaju prava za Urusawinog Monstera. Budući da je njemački jedinstven jezik pa ne postoji austrijski i švicarski jezik, je li to znači da niti jedan švicarski i austrijski izdavač ne mogu izdati švicarsko/austrijsko izdanje Monstera? Isto,pretpostavljam, onda vrijedi i za engleski jezik - američki darkhorse ima prava za Berserka, znači Britanski izdavači ga ne mogu izdati?

Ne virujem da je tako za engleski jezik, tj bar nije bilo prije, ne znam kako je sada... DCeve stripove je bez problema izdavao Titan Comics u Engleskoj, imam neka njihova izdanja kod kuće (Pride of Baghdad npr).
Slično je i s Marvelom i Paninijem... Imam prvu knjigu Miraclemana od Marvela (američko izdanje), a druge dvije od Paninija (englesko izdanje). Identične su u svemu osim u položaju teksta i sličice na hrptu i to me jako živcira

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 23/02/2023 14:56:10
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/02/2023 : 14:55:18  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

quote:

quote:

Pa logična pretpostavka je da Carlsen nema worldwide prava, nego samo za njemačko tržište.

Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 23/02/2023 : 14:56:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali ovo je nekompatibilno s onim što si prije rekao. Taman sam mislio da smo stavili točku na i.
Kakve veze ima je li to Kolorka 188 ili individualni strip? Po toj logici bi Fibra mogla kupiti worldwide prava za svaki strip koji već ima licencu u Srbiji i prodavati ga tamo kao kolorku.

Eto, ukucao sam random broj i vidim da je to strip koji smo i mi objavili. Ako Fibra uzme worldwide prava za neki naslov, onda taj naslov na hrvatskom jeziku može da prodaje u Srbiji i neće biti srpskog izdanja sve dok traje ta licenca. Problem sa worldwide "titulom" je što je to u našem slučaju zapravo Ex-Yu, jer ti se sa ovakvim tiražima ne isplati da izvoziš par primeraka u Finsku ili Tadžikistan, a ti sa srpskim/hrvatskim jezikom nisi konkurencija francuskom ili norveškom izdavaču jer tamošnji kupci nisu upoznati sa tvojim jezikom.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/02/2023 : 14:56:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne virujem da je tako za engleski jezik, tj bar nije bilo prije, ne znam kako je sada... DCeve stripove je bez problema izdavao Titan Comics u Engleskoj, imam neka njihova izdanja kod kuće (Pride of Baghdad npr).
Slično je i s Marvelom i Paninijem... Imam prvu knjigu Miraclemana od Marvela (američko izdanje), a druge dvije od Paninija (englesko izdanje). Identične su u svemu osim u položaju teksta i sličice na hrptu i to me jako živcira

E sad, pitanje od milijun dolara: Uvoze li engleske striparnice stripove iz SAD ili brane integritet tržišta?

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/02/2023 : 14:59:50  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Eto, ukucao sam random broj i vidim da je to strip koji smo i mi objavili. Ako Fibra uzme worldwide prava za neki naslov, onda taj naslov na hrvatskom jeziku može da prodaje u Srbiji i neće biti srpskog izdanja sve dok traje ta licenca. Problem sa worldwide "titulom" je što je to u našem slučaju zapravo Ex-Yu, jer ti se sa ovakvim tiražima ne isplati da izvoziš par primeraka u Finsku ili Tadžikistan, a ti sa srpskim/hrvatskim jezikom nisi konkurencija francuskom ili norveškom izdavaču jer tamošnji kupci nisu upoznati sa tvojim jezikom.

Ok, ali to je praktična strana priče. Jasno je da Fibra ne izvozi u Finsku. Pravno vjerojatno ima pravo i na to kad uzme worlwide prava.
S druge strane, nema ga pravo izdati na finskom.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/02/2023 : 15:02:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znači najlakši način da se kod nas riješiš konkurencije je da za sve naslove uzmeš Worldwide i nitko ih ne može izdavati? Znači sad primjerice Fibra za sve uzima Worldwide i srpski izdavači su blokirani? Ili je ipak bitno na kojem su jeziku prava?

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27616 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 23/02/2023 : 15:05:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva
Pretpostavljam da je Bookglobe bio kupio i prava za srpski jezik s Cortom ili što već pa DW nije mogao izdavati.

BG je vjerovatno kupio licencu za teritorij bivše juge.Koji jezik je bio naveden i nije toliko bitno.Srpskohrvatski,hrvatskosrpski,srpski,hrvatski...
I ako vlasnik licence smatra da je to to onda niko drugi nemože dobiti prava pored BGa.
Uglavnom,sve ovisi o vlasniku prava i kako on doživljava naše jezike ili ih uopće ne doživljava.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 23/02/2023 : 15:09:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ok, ali to je praktična strana priče. Jasno je da Fibra ne izvozi u Finsku. Pravno vjerojatno ima pravo i na to kad uzme worlwide prava.

Jezik tu i jeste bitna stavka, zato što su u teoriji vlasnici prava smatrali da je u pitanju isti (srpskohrvatski) jezik, a u praksi se pravila razlika i gledalo se prevashodno tržište. O tome je pričao Bojan iz Golkonde, jer je verovatno i on obavešten kao i drugi izdavači, ali svi skočiše na njega zbog toga pa je odustao od komentarisanja. Od sada će se gledati da izdanje na hrvatskom jeziku ne sme da se prodaje u Srbiji, a izdanje na srpskom jeziku su
Hrvatskoj. I ne znam zašto to ne važi za SBE, od njih nije bilo informacija po tom pitanju.

Edited by - Colt on 08/10/2024 21:38:58
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3384 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 23/02/2023 : 15:13:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Jezik tu i jeste bitna stavka, zato što su u teoriji vlasnici prava smatrali da je u pitanju isti (srpskohrvatski) jezik, a u praksi se pravila razlika i gledalo se prevashodno tržište.Od sada će se gledati da izdanje na hrvatskom jeziku ne sme da se prodaje u Srbiji, a izdanje na srpskom jeziku su
Hrvatskoj. I ne znam zašto to ne važi za SBE, od njih nije bilo informacija po tom pitanju.

A šta će se desiti sa recimo Cat Claw, koja će biti na srpskom jeziku, ali od hrvatskog izdavača? Pravno, onda će to izdanje smeti da se uveze ili ne?
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 23/02/2023 : 15:16:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Znači najlakši način da se kod nas riješiš konkurencije je da za sve naslove uzmeš Worldwide i nitko ih ne može izdavati? Znači sad primjerice Fibra za sve uzima Worldwide i srpski izdavači su blokirani? Ili je ipak bitno na kojem su jeziku prava?

S obzirom na to da su za brojne naslove koje je Fibra izdala agenti slali upite u Srbiju, očito je da Fibra za njih nije imala prava za srpsko tržište. Samo Marko može da kaže za koje naslove ima worldwide prava.
Nakon slučajeva Bookglobe vs DW i Fibra vs Beli Put, jasno je da je to nekada bila praksa, mislim da to za veliku većinu naslova odavno nije moguće jer je vlasniku prava u interesu da za što veće pare proda strip na oba tržišta, a sumnjam da je nekom izdavaču isplativo da kupuje i tiraž za drugu zemlju.

Edited by - Colt on 23/02/2023 15:19:08
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.56 seconds. Snitz Forums 2000