Author |
Topic  |
Iluvatar
New Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
229 Posts
Member since 01/06/2021 |
Posted - 23/02/2023 : 13:02:46
|
Da,i ja mislim da je taj dio jako glup i netacan i mislim da ni jedan prodavac prava ne bi Marku rekao, ajd kontaktiraj sve knjizare i povuci sve dostupno iako imas worldwide licencu jer je neko iz Srbije zagrizao za prava. Neko je valjda platio neki porez na taj uvoz i sada da vraca robu? Glupost.
Ajd i da popusimo pricu tipa, ima izdavac iz Srbije koji je kupio licencu za to trziste i prvi najavio i objavio neki strip, pa sad da Fibra ulazi sa tim istim stripom na to trziste a ima licencu samo za Hr. To i da razumijem. Mada opet... kupci koji zele bolji kvalitet izdanja ostaju uskraceni.
|
 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3151 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6431 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 23/02/2023 : 13:05:14
|
Ukratko je zaključak da je Srbija planeta koja se nekako samo zakačila za Zemlju. U Worldwide nema planete Srbije. Ne znam sada koliko ima smisla da bacim još 2-3 skrinšota jer su ga dobro izbombardirali pitanjima, ali odgovara naravno selektivno. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
 |
|
Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 23/02/2023 : 13:07:44
|
Bio pre neki dan u Delfiju u Knezu, ima Svet bez kraja jedno 5-6 komada minimum a fibre koliko hoćeš. Jel to sad Udruga kreće i na Delfi da vraća stripove nazad?  |
Edited by - Imrahil on 23/02/2023 13:08:36 |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41110 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6431 Posts
Posted - 23/02/2023 : 13:20:19
|
quote: Originally posted by sawitch
Daj link za post Diskacu.
A ne mogu jer su Stripofili zatvorena grupa. Ali pretraži Vukove postove i to ti je to. Ime mu je na ćirilici.
EDIT: Evo sve i bok:

|
Edited by - DiSkAcH on 23/02/2023 13:25:22 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 23/02/2023 : 13:23:28
|
Mislim da je sad sve potpuno razjašnjeno:
1. Licencna hrvatska i BiH zdanja na koja srpski izdavači imaju prava, ne smeju se uvoziti. 2. Sva ostala licencna strip izdanja hrvatskih i BiH izdavača se ne smeju uvoziti u Srbiju, za svaki slučaj, jer postoji verovatnoća da će za neko od njih, u nekom trenutku u budućnosti, biti kupljena prava u Srbiji. |
 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6431 Posts
Posted - 23/02/2023 : 13:24:41
|
quote: Originally posted by alexts
Mislim da je sad sve potpuno razjašnjeno:
1. Licencna hrvatska i BiH zdanja na koja srpski izdavači imaju prava, ne smeju se uvoziti. 2. Sva ostala licencna strip izdanja hrvatskih i BiH izdavača se ne smeju uvoziti u Srbiju, za svaki slučaj, jer postoji verovatnoća da će za neko od njih, u nekom trenutku u budućnosti, biti kupljena prava u Srbiji.
Nije jasno, pita čovjek što je sa SBE, pa ni šuć ni muć.
EDIT: na gornjem postu napisao evo sev..vraga, komentari se poduplali u 20min...nećem više prenosti jer nema smisla...puno je. |
Edited by - DiSkAcH on 23/02/2023 13:28:34 |
 |
|
Wolfman
Senior Member

Croatia
1130 Posts
Member since 13/07/2010 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 23/02/2023 : 13:29:51
|
Razjašnjeno je zašta se oni zalažu, a ima mnogo nejasnih stvari u sprovođenju, legalnosti, moralnosti, šteti prema čitaocima itd itd. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 23/02/2023 : 13:31:45
|
Čitatelji/kupci su nužno zlo. Tu su jer se bez njih ne može, al sad baš misliti o njihovim osjećajima... Nema potrebe  |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27616 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 23/02/2023 : 13:31:47
|
kad se već radi neka anketa onda bi pitanje i opcije trebalo dobro isformulirati. u ovom slučaju: 1 totalni bojkot 2.djelomičan bojkot(smanjenje kupovine ili nastavak samo započetih serijala) 3.protiv bojkota(sve po starom) i da li su ovo glasovi samo forumaša iz Srbije? |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
AleksandarN
Senior Member

.jpg)
Serbia
2078 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 23/02/2023 : 13:32:35
|
quote: Originally posted by Iluvatar
Mene samo zanima koji su to ostali iz udruzenja. Niko da kaze. Ok CK i Komiko, oni se cesto pominju. Pominju se i neki misteriozni ostali i drugi. Pominje se neko udruzenje za koje ne znamo ni ko je sve u njemu. Je li Golkonda medju njima, Darkwood?
Prioritet dajem Fibri kada je u pitanju kupovina stripova dok je Fibra ovakva kakva jeste. Za mene je Fibra broj 1 i tu nema rasprave. Hocu li ikada kupiti strip od srpskog izdavaca? Ne mogu i ne zelim reci da necu.
bora ck - big boss vuk skrta lazljiva pizda komiko - borina podguzna muva Kristijan Makondo - on se iskreno bori za prava srpskog jezika Besni Laki Besna Kobila - verovatno se ljuti zbog Sabutea pa je upao u lose drustvo vlasnica Dibidusa - opalo joj je pola kose kada je Marko objavio Neman jer joj nije svejedno da ona nesto ne moze da uradi kako treba a drugi moze
Mozda jos neko ali se krije. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
Edited by - AleksandarN on 23/02/2023 13:36:21 |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 23/02/2023 : 13:35:20
|
Ovdje je i dalje dosta toga nejasno. Treba nam netko sa završenim najtežim fakultetom na svijetu da razjasni. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
AleksandarN
Senior Member

.jpg)
Serbia
2078 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 23/02/2023 : 13:36:58
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Ali kako je to samo najavio....

Ko kupi ovo pizda! |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6431 Posts
Posted - 23/02/2023 : 13:44:41
|
A sada sam tek skužio da sam fulao topic...ovo je zapravo trebalo u ratove a ne tu...mea culpa što bi rekao Vuk. ;)
Nego eto, saznao sam i da je Fibra najveći izdavač piratskih stripova na Balkanu. Rekao bi da mu je bolje da šuti, najava mu je odmah provokativna, pa ono, sam je tražio. Pretpostavljam da slijedi Sin City kutija od ČK i ne znam sada napamet što se već od piratskih izdanja brzo rasprodalo. |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 23/02/2023 : 13:53:37
|
quote: Originally posted by Imrahil
Bio pre neki dan u Delfiju u Knezu, ima Svet bez kraja jedno 5-6 komada minimum a fibre koliko hoćeš. Jel to sad Udruga kreće i na Delfi da vraća stripove nazad? 
I ti primerci su se pojavili tek nedavno kao iz vedra neba.. tragikomicna smejurija je ovo
svasta se desava a glavni udarac usmeren ka striparnicama .. |
Francuski Bogovi Grafizma |
Edited by - matori paraliticar on 23/02/2023 14:07:20 |
 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
Member since 21/12/2010 |
Posted - 23/02/2023 : 13:57:13
|
Baš bezveze i besmisleno.Mislim da takvi potezi nikako neće poboljšati prodaju izdanja izdavača koji su se odlučili na ovu da se tako izrazim konfrontaciju. Zanima me samo kako nikom nije palo na pamet da uradi malo bolju reklamu svojih izdanja, da proba da ih približi malo potencijalno široj publici?Zašto za reklamu služe samo strip tribine i mini-festivali gde se uvek vrte uvek jedni te isti ljudi?Zna se kako se reklamira i kako funkcioniše marketing.
Moja podrška za izdavače van Srbije čija se izdanja blokiraju na ovaj ili onaj način. Ne treba ništa blokirati niti zabranjivati, što je tržište koherentnije, to je bolje, bar za nas u ovom delu sveta.Stripovi su sfera društvene aktivnosti koja je ovde i dalje u nekom zapećku tako da svima koji su u dodiru sa njima treba što veća pomoć i što veći broj ljudi poput njih. Razumem i sve priče oko jezika, domaćih izdanja i da neko više preferira jedno u odnosu na drugo, ali opet kad se podvuče crta ostane tu mesta za dosta mešovite kupovine.A tu je i večita priča šta je isplativije u odnosu cena-kvalitet, pa neka svako izabere šta voli, a izdavač svakako može da izabere šta će da ponudi, tu mislim naravno na oblik i formu izdanja.
Mogu da povučem sa ovim neku grubu paralelu vezano za učestvovanje na kvizovima i to ne samo onim pab već i na nekom ozbiljnijem nivou u okviru kviz asocijacija kako srpske tako i hrvatske i zadarske.Svi se trudimo da povećamo broj takmičara, od onih povremenih pa do redovnih i da podignemo kviz kulturu na jedan viši nivo gde će ljudi itekako biti zainteresovani da svoje slobodno vreme potroše na proveru svog znanje i proširivanje istog uz naravno neizbežno druženje i zabavu.U okviru svega toga postoje saradnje između asocijacija, šalju se testovi sa jedne na drugu stranu, jezik ne predstavlja nikakav problem i tako bogatija ponuda može samo da pomogne, nikako da odmogne.Ne postoje nikakve trzavice, svako je dobrodošao kao gost na kvizaške opene u Zadru, Novom Sadu, Požegi...koji predstavljaju događaje koji se željno iščekuju i gde se okupi najveći broj kvizaša.
Lepo je kad stvari funkcionišu na taj način.Svaka čast ljudima koji ostavljaju komentare u gore spomenutoj grupi i činjenicama se bore protiv ovoga, uvek treba tako, navoditi na lep način činjenicu po činjenicu.
|
 |
|
blueberry9
New Member

246 Posts
Member since 14/11/2016 |
|
blueberry9
New Member

246 Posts
Member since 14/11/2016 |
Posted - 23/02/2023 : 14:01:59
|
quote: Originally posted by maelstrom
Baš bezveze i besmisleno.Mislim da takvi potezi nikako neće poboljšati prodaju izdanja izdavača koji su se odlučili na ovu da se tako izrazim konfrontaciju. Zanima me samo kako nikom nije palo na pamet da uradi malo bolju reklamu svojih izdanja, da proba da ih približi malo potencijalno široj publici?Zašto za reklamu služe samo strip tribine i mini-festivali gde se uvek vrte uvek jedni te isti ljudi?Zna se kako se reklamira i kako funkcioniše marketing.
Moja podrška za izdavače van Srbije čija se izdanja blokiraju na ovaj ili onaj način. Ne treba ništa blokirati niti zabranjivati, što je tržište koherentnije, to je bolje, bar za nas u ovom delu sveta.Stripovi su sfera društvene aktivnosti koja je ovde i dalje u nekom zapećku tako da svima koji su u dodiru sa njima treba što veća pomoć i što veći broj ljudi poput njih. Razumem i sve priče oko jezika, domaćih izdanja i da neko više preferira jedno u odnosu na drugo, ali opet kad se podvuče crta ostane tu mesta za dosta mešovite kupovine.A tu je i večita priča šta je isplativije u odnosu cena-kvalitet, pa neka svako izabere šta voli, a izdavač svakako može da izabere šta će da ponudi, tu mislim naravno na oblik i formu izdanja.
Mogu da povučem sa ovim neku grubu paralelu vezano za učestvovanje na kvizovima i to ne samo onim pab već i na nekom ozbiljnijem nivou u okviru kviz asocijacija kako srpske tako i hrvatske i zadarske.Svi se trudimo da povećamo broj takmičara, od onih povremenih pa do redovnih i da podignemo kviz kulturu na jedan viši nivo gde će ljudi itekako biti zainteresovani da svoje slobodno vreme potroše na proveru svog znanje i proširivanje istog uz naravno neizbežno druženje i zabavu.U okviru svega toga postoje saradnje između asocijacija, šalju se testovi sa jedne na drugu stranu, jezik ne predstavlja nikakav problem i tako bogatija ponuda može samo da pomogne, nikako da odmogne.Ne postoje nikakve trzavice, svako je dobrodošao kao gost na kvizaške opene u Zadru, Novom Sadu, Požegi...koji predstavljaju događaje koji se željno iščekuju i gde se okupi najveći broj kvizaša.
Lepo je kad stvari funkcionišu na taj način.Svaka čast ljudima koji ostavljaju komentare u gore spomenutoj grupi i činjenicama se bore protiv ovoga, uvek treba tako, navoditi na lep način činjenicu po činjenicu.
Tako je bilo i sa stripovima dok nisu videli da je Markos obrnuo neke pare, pa je sad i nekima koje ovde nazivaju malim lazljivim pizdama zinulo dupe da porastu i postanu velike. |
 |
|
stbojan
New Member

Serbia
280 Posts
Member since 29/10/2011 |
Posted - 23/02/2023 : 14:05:48
|
Sramota je šta je sve Vuk ispisao i sramota je realno blaga reč!
Ovo uistinu primorava svakoga ko realno sagledava stvari oko sebe da odjavi svaku pomisao da podrži izdavača koji piše, razmišlja i postupa na ovakav način. Takve ljude treba ostaviti da posluju sa sličnim sebi, to će im biti dovoljno. |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2619 Posts
Member since 26/07/2009 |
Posted - 23/02/2023 : 14:06:53
|
Čitam (na žalost) šta Vuk Marković piše po društvenim mrežama, i mogu da zaključim samo jedno: Čovek je ili neopevani lažov ili paranoidni šizofreničar. Ovakav upliv sumanutih misli i ideja viđam kod vrlo teških pacijenata.
Za laganje možda nema leka, ali za ovo drugo postoji terapija. Jeste da je dugotrajna i ne uvek sa najboljim rezultatom, ali treba probati. Molim vas nemojte stavljati njegove izjave ovde. Nije dobro da ih on čita (a čita ih svakako).
|
Carpe diem |
 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
Member since 21/12/2010 |
Posted - 23/02/2023 : 14:08:28
|
Jeste malo drugačija situacija sa stripovima, stripovi su i biznis i normalno je da će izdavači da gledaju svoj interes, ali zato sam i napomenuo da se neke stvari itekako mogu raditi na drugačiji način, pogotovo na polju marketinga (naravno ne mislim na onaj skup i uopšte ne nužno onaj koji se plaća). Takođe, deviza da komšiji crkne krava pa će meni biti bolje nije nužno istinita. Ako mnogim komšijama crkne krava, možda onda sve ode u propast i interesopvanje vremenom potpuno zamre ili se drastično smanji.Uspeh jednog može da povuče i uspeh drugog ako taj drugi izvuče pravilne zaključke i povuče dobre poteze.Umesto rata oko redovnih mušterija, zašto ne pokušati privući nove? |
Edited by - maelstrom on 23/02/2023 14:08:50 |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 23/02/2023 : 14:15:04
|
Vuk je pogrešio što se upustio u raspravu sa ljudima koje to što piše ne zanima. Ako Fibra ima worldwide licencu za nešto, onda izdavač u Srbiji ne može da dobije licencu za Srbiju (to se već dogodilo u slučaju Korta, Bookglobe je imao licencu za celu Ex-Yu i Darkwood nije mogao da je dobije za srpsko tržište) i Fibra je jedina koja u Srbiji sme da prodaje taj proizvod. Ukoliko srpski izdavač dobije licencu, to znači da Fibra više nema worldwide (dva izdavača ne mogu da imaju licencu za isto tržište, osim ako se nekako ne dogovore, kao u slučaju Ludensa i Libellusa oko SBE naslova) i srpski izdavač bi mogao da traži povlačenje Fibrinog izdanja. Moja pretpostavka je da strani vlasnici prava više neće dati davati worldwide licence jer je očito da u obe zemlje postoje izdavači koji bi mogli izdavati neko izdanje, i želeće da ga prodaju na oba tržišta, ostaje pitanje koliko ima još onih aktuelnih. Što se tiče opcije povrata neprodatih primeraka, to bi bio dovoljan razlog da se ne vrši uvoz, budući da se ne bi znalo za koji tačno naslov su uzeta prava a verujem da je jasno ko bi tu bio na gubitku.
Kao što već rekoh, kolizija između izdavača i kupaca je praktično neminovna jer kupce razlozi tipa "mi uskoro izdajemo taj strip i ne odgovara nam da se pre toga u prodaji nađe hrvatsko izdanje" ne interesuju. Uprkos pričama da se prevashodno posmatra kvalitet pa se bira srpsko izdanje ako je štampano u kvalitetnoj štampariji i/ili dobro prevedeno, dobar deo kupaca uzima prvo izdanje koje se pojavi u prodaji (ko se zatekao u striparnicama prilikom uvoza iz Hrvatske zna kako to izgleda) i arhivira taj naslov. Druga stavka je mogućnost da Fibra, npr, određeni naslov koji bi trebalo uskoro da izađe u Srbiji, ili za koji su upravo kupljena prava, a kod nje se još nije rasprodao, pošalje po velikom popustu u Srbiju i ono ispadne (znatno) jeftinije nego srpsko izdanje koje će možda tek za koju godinu biti na popustu (ili uopšte izaći ). Naravno da to srpskom izdavaču ne odgovara, dok je za kupca veoma poželjno, i onda su tu u samom startu u razmimoilaženju i nema prihvatljivog objašnjenja.
|
 |
|
DK24
Average Member

.jpg)
Croatia
642 Posts
Member since 24/04/2020 |
Posted - 23/02/2023 : 14:17:23
|
Po ovoj logici tko ima worldwide prava jedini na cijelom svijetu može objaviti taj strip?? Gubite se malo u svemu ovome... |
 |
|
Topic  |
|