forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koliko nas ima
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Jozzinelli
Senior Member

1672 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 23/02/2023 : 07:49:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Glasao za treću opciju.
Mada, u mom slučaju, nema neke razlike između druge i treće opcije,
normalno da kupujem samo probrano, što mi se dopadne,
a mogu da bojkotujem samo iz ličnih razloga i one stripove koje volim, ako mi se izdanje iz nekog razloga ne sviđa.

Kao što sam negde već pomenuo, bez obzira koliko neki izdavač izbaci stripova godišnje,
to neće proporcionalno povećati procenat stripova koje budem kupovao od tog izdavača na godišnjem nivou,
i zbog finansija, a bogami, nije baš ni da me privlači veliki broj tih naslova, ne može i ne mora sve da se kupi (čak ni da bi se samo pročitalo).
Jedino kada se nakupi i nekih naslova iz prethodnih godina koje nisam stigao da nabavim,
onda ispadne ponekad da sam uzeo veći broj stripova, ali, posmatrano po izdanjima izbačenim u toku jedne godine,
to je maksimalno 5 naslova od jednog (bilo kog) izdavača, retko kada broj bude veći od toga (izuzetak su kiosk izdanja).

Konkretno, kad je u pitanju Čarobna knjiga, od serijala uzimam samo Iznoguda (ranije i Štrumpfove),
tu i tamo sam uzeo ili planiram da uzmem još ponešto, ali to je vrlo mali procenat u odnosu na broj izdanja koji izbacuju,
tako da ispada da više kupuju oni koji će ih bojkotovati "ali samo da završe najpre sa započetim serijalima".
Uzeću najverovatnije i njihovu Bombu, ali nemam pojma kad, sigurno ne ove godine, nije mi prioritet.

Ove tehnikalije u smislu gde se izdanja štampaju/tiskaju mi nisu baš toliko bitne.
Jeste i to, naravno, ali ono što prvenstveno može da utiče da ne kupim strip (za koji sam potencijalno zainteresovan)
to je prevod, pogotovo ako je vidljivo još u naslovu na koricama, koja je naslovnica odabrana, kakav je dizajn naslova na naslovnici,
format izdanja, font, kakav je kolor u stripu ili samo prisustvo istog, i mnogi drugi detalji nevezani nužno za samu štampariju.

Kad vidim da na koricama Marsupilamija stoji napisano ime autora Batam umesto Batem, neću da kupim izdanje iz principa.
Kad vidim da na koricama izdanja stoji kao naslov serijala Na krilima vetra, a ne Nošeni vetrom, to mi je dovoljan razlog
za nekupovinu istog, ne ulazeći u dalje nabrajanje nedostataka, kojih svakako ima.

A u vezi ovog što se stalno pominje Rotografika kao primer kvalitetne štampe u Srbiji,
pa nije sve do štamparije, bitno je i kakav papir i korice izdavač zahteva od njih.
Meni se, recimo, daleko više dopada kako je Komiko odradio Fransoa Vijona u Simbolu,
nego kako su odrađeni ČK Inkal ili Bluberi u Rotografici.
One soft korice kod Inkala su mi bezveze. Kad sam ispustio na pod primerak što sam pozajmio iz biblioteke, odmah se nagnječila rikna,
a opet, kad sam ispustio DW Pinokija na pod (takođe primerak iz biblioteke), nije ni "osetio".

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5076 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 23/02/2023 : 08:17:56  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Dobro da je otvoren topic, nije u redu da se ovoj temi priča u svega par topica, treba svaki na prvoj stranici da bude o njoj.
Go to Top of Page

dovlajoe
Junior Member

Serbia
413 Posts

Member since 11/01/2019

Posted - 23/02/2023 : 09:24:53  Show Profile Show Extended Profile  Send dovlajoe a Private Message  Reply with Quote
@Jozzinelli
Kad sam ispustio na pod primerak što sam pozajmio iz biblioteke, odmah se nagnječila rikna,
a opet, kad sam ispustio DW Pinokija na pod (takođe primerak iz biblioteke), nije ni "osetio".

Izgleda da ti lako ispadaju na pod ovi primerci iz biblioteke.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/02/2023 : 09:51:00  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

Glasao za treću opciju.
Mada, u mom slučaju, nema neke razlike između druge i treće opcije,
normalno da kupujem samo probrano, što mi se dopadne,
a mogu da bojkotujem samo iz ličnih razloga i one stripove koje volim, ako mi se izdanje iz nekog razloga ne sviđa.

Kao što sam negde već pomenuo, bez obzira koliko neki izdavač izbaci stripova godišnje,
to neće proporcionalno povećati procenat stripova koje budem kupovao od tog izdavača na godišnjem nivou,
i zbog finansija, a bogami, nije baš ni da me privlači veliki broj tih naslova, ne može i ne mora sve da se kupi (čak ni da bi se samo pročitalo).
Jedino kada se nakupi i nekih naslova iz prethodnih godina koje nisam stigao da nabavim,
onda ispadne ponekad da sam uzeo veći broj stripova, ali, posmatrano po izdanjima izbačenim u toku jedne godine,
to je maksimalno 5 naslova od jednog (bilo kog) izdavača, retko kada broj bude veći od toga (izuzetak su kiosk izdanja).

Konkretno, kad je u pitanju Čarobna knjiga, od serijala uzimam samo Iznoguda (ranije i Štrumpfove),
tu i tamo sam uzeo ili planiram da uzmem još ponešto, ali to je vrlo mali procenat u odnosu na broj izdanja koji izbacuju,
tako da ispada da više kupuju oni koji će ih bojkotovati "ali samo da završe najpre sa započetim serijalima".
Uzeću najverovatnije i njihovu Bombu, ali nemam pojma kad, sigurno ne ove godine, nije mi prioritet.

Ove tehnikalije u smislu gde se izdanja štampaju/tiskaju mi nisu baš toliko bitne.
Jeste i to, naravno, ali ono što prvenstveno može da utiče da ne kupim strip (za koji sam potencijalno zainteresovan)
to je prevod, pogotovo ako je vidljivo još u naslovu na koricama, koja je naslovnica odabrana, kakav je dizajn naslova na naslovnici,
format izdanja, font, kakav je kolor u stripu ili samo prisustvo istog, i mnogi drugi detalji nevezani nužno za samu štampariju.

Kad vidim da na koricama Marsupilamija stoji napisano ime autora Batam umesto Batem, neću da kupim izdanje iz principa.
Kad vidim da na koricama izdanja stoji kao naslov serijala Na krilima vetra, a ne Nošeni vetrom, to mi je dovoljan razlog
za nekupovinu istog, ne ulazeći u dalje nabrajanje nedostataka, kojih svakako ima.

A u vezi ovog što se stalno pominje Rotografika kao primer kvalitetne štampe u Srbiji,
pa nije sve do štamparije, bitno je i kakav papir i korice izdavač zahteva od njih.
Meni se, recimo, daleko više dopada kako je Komiko odradio Fransoa Vijona u Simbolu,
nego kako su odrađeni ČK Inkal ili Bluberi u Rotografici.
One soft korice kod Inkala su mi bezveze. Kad sam ispustio na pod primerak što sam pozajmio iz biblioteke, odmah se nagnječila rikna,

Pa ovo ni najveštiji političar ne bi ovako uspešno uspeo da dugo priča/piše, a da potpuno izbegne temu bojkota, razloga bojkota, odnosa prema tome, a da umesto toga piše o svemu drugom - navikama, prevodu, tehnikalijama...
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 23/02/2023 : 09:56:39  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Sta je ovo od jedanput miniran poll? eh jadnici.. jedni
najmanje 50-60 novih glasova "od nigde" :)
za "nastavak uzimanja izdanja od udruge"

bedno...

(za pocetak valjda samo clanovi glasaju? .pa idemo dalje sa "istragom" )

Francuski Bogovi Grafizma

Edited by - matori paraliticar on 08/10/2024 22:38:48
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/02/2023 : 10:03:20  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by matori paraliticar

Sta je ovo od jedanput miniran poll? eh jadnici.. jedni
najmanje 50-60 novih glasova "od nigde" :)
za "nastavak uzimanja izdanja od udruge"

bedno...

(za pocetqk valjda samo clanovi glasaju? .pa idemo dalje sa "istragom" )

Kako "od nigde", pa Jozzinelli javno izašao sa glasanjem. Što on jadnik?
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 23/02/2023 : 10:15:45  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Ma gledaj na stanje sto se tice glasovanja
na prvoj stranici ..
iznenada se sjatilo gomila
glasova za "nastavicu uzimati izdanja udruge"

Nema veze ovo sa jozzinelli legendom :)

Go to Top of Page

Unngenant
Junior Member

Serbia
401 Posts

Member since 28/02/2012

Posted - 23/02/2023 : 10:16:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Unngenant a Private Message  Reply with Quote
LOL ovo kаo izbori u Srbiji...
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 23/02/2023 : 10:17:42  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Ili portali sa bot komentarima.. u korist znate vec koga.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29692 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/02/2023 : 10:25:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Kad je poll otvoren, da mogu glasati i gosti, onda se lako nabijaju glasovi. Kad samo članovi glasaju onda je sigurno jedan glas = jedan član.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29692 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/02/2023 : 10:26:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Sad ću promijeniti poll u members only i izbrisati ovih 60 glasova viška.

Trouble will find me
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/02/2023 : 10:27:38  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by matori paraliticar

Ma gledaj na stanje sto se tice glasovanja
na prvoj stranici ..
iznenada se sjatilo gomila
glasova za "nastavicu uzimati izdanja udruge"

Nema veze ovo sa jozzinelli legendom :)

Nisam pratio glasanje "iz minuta u minut", toliko dokon baš nisam (nikad mi ne reće broju 1, čime se baviš, pa imaš toliko slobodnog vremena za forum-e), ali ako kažeš da se naglo povećao broj glasova (a nemam razloga da ti ne verujem), to jeste sumnjivo. Mada, to bi valjda morali biti članovi foruma?
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/02/2023 : 10:28:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Opet me preteče Markos.
Go to Top of Page

night
Senior Member

Serbia
1779 Posts

Member since 07/07/2006

Posted - 23/02/2023 : 10:48:12  Show Profile Show Extended Profile  Send night a Private Message  Reply with Quote
Ha, nisam ni obratio pažnju na tu opciju da glasaju samo članovi, ali je simpatičan taj broj glasova koji se odjednom pojavio. Izgleda da ima neke veze šta ljudi misle na ovom forumu, čak i kod onih koji negiraju njegovu važnost. Ali kad malo razmislim, sećam se da sam pre 2-3 godine baš bio zatečen na Sajmu knjiga kad me je gospođa sa ČK štanda molila da joj kažem ko sam na DW forumu.
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 23/02/2023 : 10:51:41  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Mislim ovo je bilo lako manipulisati..
ako je bilo glasanje otvoreno za goste..
ali podmuklo bacanje klipova u tocak je
poznata metoda.. odredjene grupacije..
jos od pre 5-6 godina..

detinjasto u najmanju ruku..

Edited by - matori paraliticar on 08/10/2024 22:41:09
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2424 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 23/02/2023 : 11:25:52  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ma,bre, ljudi, manite se ćorava posla.
Ko da je važno dal će neko pazariti ovo ili ono izdanje.
Ono što smo do sada imali jeste konkurentnost između dve velike fabrike stripova. ČK i Fibre. Sada ćemo u Srbiji imati konkurentnost između ČK i svih ostalih koji zbirno ne mogu da dobace do ČK.

Ostaje da se vidi da li će se neko izboriti, pa ćemo dobiti još nekog jakog izdavača u Srbiji, ili će ih ČK pregaziti.

Ja manje više odavno "bojkotujem" ČK, al ne zato što mrzim Boru ili šta već, nego me prosto ne privlače naslovi. Naravno, pazari se tu i Marsu, i Asteriks i Talični i...
Ali, opet, zbirno Komika imam više nego ČK. Iako ČK u jednoj godini izbaci stripova koliko Komiko za deset godina.

I fora sa ovim ograničavanjem tržišta je da ja i dalje neću uzimati ČK ili Komiko ili bilo kog drugog, nešto više ako me naslov ne zanima...

Izdanja na srpskom su mi i onako uvek bila prioritetna. Ja ne znam dal se Fibrinih Kalvin i Hobs prodalo u Srbiji više od statističke greške. Ali je DW odradio tu sjajan posao. Komika sam uvek paralele uzimao pre Fibrinih. Osim Berlina, baš mi se svidelo Fibrino izdanje. I Žrvlje, nisam ni znao da će Komiko to da radi, verovatno bih sačekao. Ali su nešto svi počeli da kriju u zadnje vreme šta će da objave, pa se desi tako nešto.

Hoću da kažem, da što se mene tiče, srpski izdavači neće osetiti neku razliku u kupovini izdanja. Osim što su mi napakostili i otežali nabavku Fibri.

Da je neke dobre volje pa da se oni mogu dogovoriti... Al koliko vidim ni u okviru Srbije se ne mogu dogovoriti pa VČ zamera Golkondi...

Tako da ostaje da ja kao i do sada verovatno birkam domaća izdanja. Ima tu lepih najava i kod DW i kod Stalkera i Najkule... Komiko nisam ispratio šta je najavljivao, al eto, verovatno ću Vuka početi žešće da zaobilazim. Nisam znao da ovoliko laže i masti. ČK taj Bone se čeka... Mada, ako bude drečav i sjajan, preskok na keca...
A usput ću da ih psujem dok se snalazim za Fibrina izdanja. :)

Eventualno, mogu i ja njima da otežam malo, tako što ću čekati godinu dana od izlaska, pa kupiti strip...

Resistance is futile.

Edited by - borg on 23/02/2023 11:56:44
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 23/02/2023 : 11:43:14  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Ljubav kupaca.. barem ona prava ne moze se nigde kupiti pa ni u Srbiji

mogao sam to zameniti sa postovanjem..

Nego da ponovimo poll ali zamenimo Jamajku za Havaje?

Edited by - matori paraliticar on 23/02/2023 12:29:46
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6431 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 23/02/2023 : 12:27:42  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Ali kako je to samo najavio....

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
642 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 23/02/2023 : 12:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
Da nema slike nitko ne bi znao što se najavljuje, a i po slici samo poznavatelj francuskog može nešto više zaključiti ahaha. Al kakva iskompleksiranost...
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6431 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 23/02/2023 : 12:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
U komentarima:

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Iluvatar
New Member

Bosnia and Herzegovina
229 Posts

Member since 01/06/2021

Posted - 23/02/2023 : 12:44:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Iluvatar a Private Message  Reply with Quote
Mene samo zanima koji su to ostali iz udruzenja. Niko da kaze. Ok CK i Komiko, oni se cesto pominju. Pominju se i neki misteriozni ostali i drugi. Pominje se neko udruzenje za koje ne znamo ni ko je sve u njemu. Je li Golkonda medju njima, Darkwood?

Prioritet dajem Fibri kada je u pitanju kupovina stripova dok je Fibra ovakva kakva jeste. Za mene je Fibra broj 1 i tu nema rasprave. Hocu li ikada kupiti strip od srpskog izdavaca? Ne mogu i ne zelim reci da necu.

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 23/02/2023 : 12:45:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Navodno Makondo, Besna kobila i Dibidus.
Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
642 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 23/02/2023 : 12:53:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
Ček, ček, on ozbiljno kaže da ako za neki strip srpski izdavač dobije prava, a u međuvremenu ga je Fibra prodavala na srpskom tržistu, od tog trenutka kada oni dobiju prava ta neprodana Fibrina izdanja se vraćaju izdavaču i ne smiju se više prodavati u Srbiji. Znači, ako u Srbiji ne postoji uzgoj avokada i izvjesni Vuk u jednom trenutku napravi plantažu avokada i ponudi dućanima taj svoj proizvod, oni bi trebali trenutne zalihe vratiti dobavljačima... Zapravo neće ponuditi nego nametnuti. Bože države ako ove nebuloze prolaze...
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2788 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 23/02/2023 : 12:58:38  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Da li su se potrudili da se eventualna tranzicija kulturno sprovede? nisu

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41109 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 23/02/2023 : 13:02:20  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DK24

Ček, ček, on ozbiljno kaže da ako za neki strip srpski izdavač dobije prava, a u međuvremenu ga je Fibra prodavala na srpskom tržistu, od tog trenutka kada oni dobiju prava ta neprodana Fibrina izdanja se vraćaju izdavaču i ne smiju se više prodavati u Srbiji. Znači, ako u Srbiji ne postoji uzgoj avokada i izvjesni Vuk u jednom trenutku napravi plantažu avokada i ponudi dućanima taj svoj proizvod, oni bi trebali trenutne zalihe vratiti dobavljačima... Zapravo neće ponuditi nego nametnuti. Bože države ako ove nebuloze prolaze...

Ovako nekako i ja vidim logiku.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000