Author |
Topic |
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 22/02/2023 : 17:33:32
|
Koliko su stvari relativne, vidi se i po tome što bi bojkotovanjem nekih srpskih proizvoda Hrvati bojkotovali i sebe, jer su nekih srpskih firmi vlasnici hrvatske firme. Pominjem to jer u mom gradu ima takav izražen slučaj, a verujem da ima i obratno (manje ili ne, nebitno).
U vreme mešovitih kapitala, bojkotovanje po teritorijalno-nacionalnim osnovama je baš totalno preveziđeno. |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19701 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 22/02/2023 : 17:33:43
|
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Ja bojkotiran iz principa, a kako onda moran obuhvatit i sve moguće proizvođače/autore i analizirat njihovu moralnost, a to bi bilo suludo tj nemoguća misija, ne da mi se uopće zajebavat sa srpskin izdavačima. Sve ih bojkotiran. Ionako san već par godina kad je kupovina stripova u pitanju dostiga Zen.
Nemaš ti tu nikakav princip. Sam si ranije pričao da direktno svojim postupcima želiš da (na neki način) podržiš Marka; tu onda imamo lični aspekt, a bojkotovanje iz principa je kad nisi lično involviran. A ako bojkotuješ (kažnjavaš) i one koji nisu krivi, onda to baš nema veze sa principom.
Ovo što sam rekao DzekDenijelsu je samo podsećanje da samo deo cene proizvoda (mali) ide samom vlasniku. To se nekako zanemari, tj izgubi iz vida kad se priča o ovim bojkotima. A ne znači da je zbog toga loše što bojkotuje, a verujem da će iz poreza za druge stvari namiriti gorepomenute u lancu.
Čekaj, ja sam mislio da se ti šališ s ovim oko bolnica i škola?
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 17:35:07
|
quote: Originally posted by Tonto
Pa ne mora... to njegov nacin da pizdarijama kaze aleksu da pise pizdarije koji sad vec stvarno pise pizdarije.
Navedi mi jednu stvar, pametnjakoviću, koju sam pogrešio. Napisao netačno. Citiraj slobodno, ne plašim se, stojim mirno. |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10233 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 22/02/2023 : 17:35:29
|
Ja bojkotiran iz principa, a kako onda moran obuhvatit i sve moguće proizvođače/autore i analizirat njihovu moralnost, a to bi bilo suludo tj nemoguća misija, ne da mi se uopće zajebavat sa srpskin izdavačima. Sve ih bojkotiran. Ionako san već par godina kad je kupovina stripova u pitanju dostiga Zen.
Nemaš ti tu nikakav princip. Sam si ranije pričao da direktno svojim postupcima želiš da (na neki način) podržiš Marka; tu onda imamo lični aspekt, a bojkotovanje iz principa je kad nisi lično involviran. A ako bojkotuješ (kažnjavaš) i one koji nisu krivi, onda to baš nema veze sa principom.
Ovo što sam rekao DzekDenijelsu je samo podsećanje da samo deo cene proizvoda (mali) ide samom vlasniku. To se nekako zanemari, tj izgubi iz vida kad se priča o ovim bojkotima. A ne znači da je zbog toga loše što bojkotuje, a verujem da će iz poreza za druge stvari namiriti gorepomenute u lancu.
Ti baš baš ne razumiješ? Aj sad provaj isključit sve osobne stavove i dojmove, i gledaj samo poslovno i profesionalno. Marko moju bezuvjetnu podršku nema zato šta ga znan, nego zato šta je profesionalac od glave do pete, i zato šta ga u 20 godina nisan uvatija da laže ili da mi prodaje muda pod bubrege. Vuk, osin šta je rojalist je i neprofesionalan. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 17:36:58
|
Ti baš baš ne razumiješ? Aj sad provaj isključit sve osobne stavove i dojmove, i gledaj samo poslovno i profesionalno. Marko moju bezuvjetnu podršku nema zato šta ga znan, nego zato šta je profesionalac od glave do pete, i zato šta ga u 20 godina nisan uvatija da laže ili da mi prodaje muda pod bubrege. Vuk, osin šta je rojalist je i neprofesionalan.
Pa to je lepo. Ja tebi i ne kažem da nisi u pravu iz tvog ugla. |
|
|
blueberry9
New Member
229 Posts
Member since 14/11/2016 |
Posted - 22/02/2023 : 17:38:00
|
quote: Originally posted by alexts Ali kroz to plaćanje idu i porezi, iz njih finansiraš škole, bolnice, puteve, od te cene je i deo za omiljenu knjižaru, parče hleba za prevodioce koji su nezavisni, štamparije od kojih ima jedna do dve dobre itd.
E, kada je ovo u pitanju, tu nema dvojbe. Ako mogu, rado cu uvek i svuda izbeci da placam taj harac. Pogotovo mi prevodioci idu na kurac, pa ako znas kako bih mogao da im uskratim parce hleba, kazuj. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 22/02/2023 : 17:41:07
|
Pa ne mora... to njegov nacin da pizdarijama kaze aleksu da pise pizdarije koji sad vec stvarno pise pizdarije.
Navedi mi jednu stvar, pametnjakoviću, koju sam pogrešio. Napisao netačno. Citiraj slobodno, ne plašim se, stojim mirno.
pa nisam rekao da si ista krivo rekao, ali je potpuno irelevantno... Da ne bi sada jos razmisljao o tome kad kupujem strip kome i koliko ide mojih novaca, pa mogu odma u ludaru... |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 17:42:48
|
Ti baš baš ne razumiješ?
Marko je izdavač koji na pomen izdavanja Šang Čija, Džone Heksa, SS of Conan i dr, odgovara bez razmišljanja NE. On je izdavač koji nikada ne bi izdavao mnoge moje omiljene stripove i meni ništa ne znači.
Ti misliš da bi ja trebalo da bojkotujem izdavače koji izdaju moje omiljene stripove, da bi podržao izdavača čiji me asortiman skoro uopšte ne dotiče.
Ti misliš da sam ja lud?
Ja ne mislim da si ti lud, što podržavaš bojkotom.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 17:46:13
|
Navedi mi jednu stvar, pametnjakoviću, koju sam pogrešio. Napisao netačno. Citiraj slobodno, ne plašim se, stojim mirno.
pa nisam rekao da si ista krivo rekao, ali je potpuno irelevantno... Da ne bi sada jos razmisljao o tome kad kupujem strip kome i koliko ide mojih novaca, pa mogu odma u ludaru...
Ma ja znam da sam u pravu i da ne grešim. Samo podsećam na ono što se zanemaruje - ne idu sve pare vlasniku. Kad neko kaže - ne dam mu mojih 400€, to je u stvari 4€ ili manje. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 22/02/2023 : 17:48:26
|
Ne bojkotiram nikoga i ništa. Doduše, od Komika ionako nikad nisam ništa kupovao, a od ČK jako malo i tako će se i nastaviti. Imam sedam knjiga njihovog Asteriksa koji mi je apsolutno perfektan i želim jednog dana imati sve knjige. Također, napokon sam dočekao mange u jeftinom i pristupačnom izdanju i ne pada mi na pamet preskočiti ih sad zbog ovih pizdarija. Situacija s mangama na srpskoj strip sceni je fenomenalna i kod velikog broja izdavača se može naći svašta šta me zanima. ČK ima odličan tempo, odlične cijene i (na primjeru Alite koja je jedina njihova manga koju zasad imam) odličnu tehničku izvedbu. Nema šanse da ću preskočiti Alchemista ili Planetes.
Naravno, s Fibrom nastavljam istim tempom kojim sam išao i prije i to je zapravo najbitnije u svemu ovome. Nije to sad neki ekstra tempo, al s guštom odvojim godišnje nekakvu cifru za Markosova izdanja. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10233 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 22/02/2023 : 17:56:02
|
Ti baš baš ne razumiješ?
Marko je izdavač koji na pomen izdavanja Šang Čija, Džone Heksa, SS of Conan i dr, odgovara bez razmišljanja NE. On je izdavač koji nikada ne bi izdavao mnoge moje omiljene stripove i meni ništa ne znači.
Ti misliš da bi ja trebalo da bojkotujem izdavače koji izdaju moje omiljene stripove, da bi podržao izdavača čiji me asortiman skoro uopšte ne dotiče.
Ti misliš da sam ja lud?
Ne mislin da si lud. Odakle ti to? Isto tako, ja ne mislin da bi ti išta triba. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
alaniusfordius
Senior Member
1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 22/02/2023 : 17:57:02
|
quote: Originally posted by Imrahil
ČK ima mange, Asteriksa, Taličnog. Mislim da ih zabole za 50 sa foruma. Ostali kako se uklapaju tu, pa valjda imaju neku računicu.
Od mene preskok za buduće kupovine za kolovođe pokreta, taman da upotrebim Andrin izraz "kolekciji treba puštati krv sa vremena na vreme"
Mislim da gresis, polako se topi broj tih sigurica naslova - sta ce posle toga? Verujem da deo nervoze i ovih kretenskih poteza ima tu pozadinu... |
|
|
blueberry9
New Member
229 Posts
Posted - 22/02/2023 : 18:05:06
|
quote: Originally posted by alexts Ma ja znam da sam u pravu i da ne grešim. Samo podsećam na ono što se zanemaruje - ne idu sve pare vlasniku. Kad neko kaže - ne dam mu mojih 400€, to je u stvari 4€ ili manje.
Ma nije 4 evra, nego mnogo manje, -200 evra. Mi kad ne kupimo neko izdanje izdavacu cinimo uslugu, jer onda nema taj gubitak. |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 22/02/2023 : 18:08:42
|
quote: Originally posted by alaniusfordius
ČK ima mange, Asteriksa, Taličnog. Mislim da ih zabole za 50 sa foruma. Ostali kako se uklapaju tu, pa valjda imaju neku računicu.
Od mene preskok za buduće kupovine za kolovođe pokreta, taman da upotrebim Andrin izraz "kolekciji treba puštati krv sa vremena na vreme"
Mislim da gresis, polako se topi broj tih sigurica naslova - sta ce posle toga? Verujem da deo nervoze i ovih kretenskih poteza ima tu pozadinu...
Ma to sa siguricama uopšte nije tačno. Uostalom, ima tona mangi koje mogu da pokrenu i klinčadija će da ih poliže ko sladoled sve redom.
A neke stvari/autore i sam izdavač dobrom izdavačkom politikom napravi siguricama. Jel bio Taniguchi sigurica pre 10 godina? Nije. Već kod Fibre on postao. Ili kad napraviš izdanje kakvo je Sin City pa ga svi požele iako imaju već neko drugo izdanje.
Sigurica ima i dalje dovoljno, stvar je samo kako im se prilazi i kako se urade. Govorim uopšteno za sve izvođače, ne samo za ČK. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13464 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 22/02/2023 : 18:09:16
|
quote: Originally posted by alaniusfordius
Mislim da gresis, polako se topi broj tih sigurica naslova - sta ce posle toga? Verujem da deo nervoze i ovih kretenskih poteza ima tu pozadinu...
Misliš na ČK? Mange se sigurno prodaju ko blesave a kapiram da klinci koji to kupuju nemaju pojma o ovom sukobu niti ih zanima. Kao što imaš kupce Taličnog npr koji ga uzimaju iz nostalgije a za Fibru pitanje dal su i čuli. Sad će da štancuju one Garoviksove avanture pa će i tu biti odlična prodaja. |
Edited by - Imrahil on 22/02/2023 18:09:47 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 18:14:19
|
Ti baš baš ne razumiješ?
Ti misliš da sam ja lud?
Ne mislin da si lud. Odakle ti to? Isto tako, ja ne mislin da bi ti išta triba.
Ali ti, kao i drugi, često učitavaš šta ja hoću da kažem, a ja to ne kažem, jer da hoću da kažem, rekao bih.
U ovom slučaju - time što sam rekao da pare koje "ne damo izdavaču", ne idu sve izdavaču - vlasniku, ali i da idu nekima koje ne žele da kažnjavaju bojkotom (striparnici npr.), ti učitavaš da ja prebacujem onima što bojkutuju ili osuđujem ih.
Ne. Ja razumem njihovu ostrašćenost.
Voleo bih da se nađe i efikasniji način za ispravljanje nastalih anomalija. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 18:20:55
|
quote: Originally posted by blueberry9
quote: Originally posted by alexts Ma ja znam da sam u pravu i da ne grešim. Samo podsećam na ono što se zanemaruje - ne idu sve pare vlasniku. Kad neko kaže - ne dam mu mojih 400€, to je u stvari 4€ ili manje.
Ma nije 4 evra, nego mnogo manje, -200 evra. Mi kad ne kupimo neko izdanje izdavacu cinimo uslugu, jer onda nema taj gubitak.
Čist profit vlasnika Majerse, koliko stavi u svoj džep, ne koliko uzima firma. Nisam ekonomista, možda ti znaš bolje, ti si bio ili jesi izdavač. |
|
|
blueberry9
New Member
229 Posts
Posted - 22/02/2023 : 18:34:08
|
quote: Originally posted by alexts Čist profit vlasnika Majerse, koliko stavi u svoj džep, ne koliko uzima firma. Nisam ekonomista, možda ti znaš bolje, ti si bio ili jesi izdavač.
Jesam. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 22/02/2023 : 19:24:12
|
@Alex: rekao bih da prevodioci, tiskare, vlasnici prava i svi ostali ne rade na postotak. Njima su izdavači sve platili prije nego su tiskali, tako da ti te izjave ne stoje, a i da stoje su apsolutno nebitne. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 22/02/2023 19:26:47 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 20:02:31
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
@Alex: rekao bih da prevodioci, tiskare, vlasnici prava i svi ostali ne rade na postotak. Njima su izdavači sve platili prije nego su tiskali, tako da ti te izjave ne stoje, a i da stoje su apsolutno nebitne.
Tvoja izjava je nebitna a i ne stoji, jer nije bitno da li si platio unapred ili unazad.Da li je Tom Cruise plaćen pre snimanja ili od procenta. Jedan veliki deo je ono što se zove akumulacija. Ono što ulažeš u buduću proizvodnju (može i u sadašnju, ako vraćaš dug banci, ali zbog kamate nije...) tj proizvodnju uopšte, svi troškovi su ti u ceni, od struje, štampe, papira, prevodioca, kirije, poreza, prodaje, reklame...
|
Edited by - alexts on 22/02/2023 20:04:54 |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 22/02/2023 : 20:08:56
|
@Alex: rekao bih da prevodioci, tiskare, vlasnici prava i svi ostali ne rade na postotak. Njima su izdavači sve platili prije nego su tiskali, tako da ti te izjave ne stoje, a i da stoje su apsolutno nebitne.
Tvoja izjava je nebitna a i ne stoji, jer nije bitno da li si platio unapred ili unazad.Da li je Tom Cruise plaćen pre snimanja ili od procenta. Jedan veliki deo je ono što se zove akumulacija. Ono što ulažeš u buduću proizvodnju (može i u sadašnju, ako vraćaš dug banci, ali zbog kamate nije...) tj proizvodnju uopšte, svi troškovi su ti u ceni, od struje, štampe, papira, prevodioca, kirije, poreza, prodaje, reklame...
Pa koji dio da im potencijalni kupci žele sve najgore zbog nelojalnih poteza ti nije jasan?
Sa svojim izjavama možeš samo postić suprotni učinak po meni, ali to sam samo ja.
Meni je u cijeloj priči žao zaposlenih koji nisu ni orali ni kopali (valjda, jer ni ovo ne znam) ala Karven, a mogu nagrabusit zbog loših poteza glavonja.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 22/02/2023 20:10:44 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 20:22:57
|
Meni je u cijeloj priči žao zaposlenih koji nisu ni orali ni kopali (valjda, jer ni ovo ne znam) ala Karven, a mogu nagrabusit zbog loših poteza glavonja.
Bravo! Na kraju se ipak slažeš sa mnom. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 22/02/2023 : 20:25:54
|
Sve vreme govorim da bojkot kači i mnoge druge sem Bore koji stoji iza blokade Fibre. Ne kažem da je loše to, samo da budemo svesni činjenica svih. |
|
|
dovlajoe
Junior Member
Serbia
380 Posts
Member since 11/01/2019 |
Posted - 22/02/2023 : 22:59:39
|
Dobra ideja inicijatora ove teme da se konačno prebrojimo i da se vidi kolika je ta novoformirana ekipica koja bi članove zločeste udruge najradije videla razapete, a svim ostalim da sugerišu šta i od koga da kupuju. Moram primetiti da su rezultati malo neočekivani i razočaravajući za pomenute. Na uzorku od 140 forumaša za totalni bojkot je 40%, što je najbolji mogući rezultat, uzimajući u obzir da su možda glasali i oni koji ne bi trebali, jer je anketa namenjena samo za forumaše iz Srbije. Ne znam šta je ideja bojkota, da ne kupujemo stripove prema ličnom afinitetu i ukusu nego prema moralnoj podobnosti izdavača? Da li je ideja da ono što sam kupovao do sada batalim, izaberem novog izdavača, pređem na njegov katalog i počnem da slažem na police nešto što me nikad nije interesovalo? Meni ne smetaju (sem što bi neki mogli biti malo kulturniji i manje gnevni prilikom javne komunikacije) i razumem one koji su za bojkot, odluka im je laka jer verovatno ni do sada nisu "sekli vene" za stripovima problematičnih izdavača. U svetlu toga, i ja sam delimično za bojkot - eto od srpskih izdavača u udruženju neću kupiti ni jedan jedini strip iz produkcije Marvel i DC, mange, Boneli i ove novotalasne po Alextovoj definiciji "umetničke" stripove. Malo li je?
|
|
|
Topic |
|
|
|