forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stripovski ratovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 135

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/03/2023 : 16:12:26  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:
Originally posted by Unngenant
Srpsko udruženje izdavača stripa, koga sačinjavaju: 300 Čuda, Beli put, Besna kobila, Čarobna knjiga, Darkwood, Forma B, Komiko, Lokomotiva, Makondo, System Comics[/i]

Mislim da bi onda bilo fer od Lokomotive da se ugledaju u ČK pa da ne šalju svoje stripove u Hrvatsku.
Mislija sam možda uzet Ticonderogu ali sad ne želim.
A i Berserk će otići na bubanj.

Zašto?
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1321 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 08/03/2023 : 16:12:35  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
Ne pratim previše ovo, ali čitajući me podsjtilo na sličnu akciju http://kupujmohrvatsko.hgk.hr/
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/03/2023 : 16:15:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by tinton

Tako možeš opskrbiti par knjižnica u državi, ne više.

Možeš obskrbiti dovoljno s obzirom na udio čitatelja stripova u hrvatskoj populaciji. Da kojim slučajem stripove u hr čita 10-20% pučanstva kompletni Markosov, Libellusov i Bernijev katalog ne bi bili dovoljni.

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/citanost-knjiga-u-hrvatskoj-opada-najvise-citaju-visokoobrazovani-oni-dubljeg-dzepa-i-gradani-zagreba-15187452

Ako dobro shvaćam statistiku iz teksta, 3% populacije starije od 16 godina čita stripove. Ako bi se uračunali oni mlađi od 16g, to bi trebalo biti za još koji postotak više.

Toliko mnogo deca čitaju stripove, da iako čine manji deo populacije, podigli bi rezultat za neki postotak??

Koja je sad godina? 1982?
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 08/03/2023 : 16:22:04  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Možeš obskrbiti dovoljno s obzirom na udio čitatelja stripova u hrvatskoj populaciji. Da kojim slučajem stripove u hr čita 10-20% pučanstva kompletni Markosov, Libellusov i Bernijev katalog ne bi bili dovoljni.

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/citanost-knjiga-u-hrvatskoj-opada-najvise-citaju-visokoobrazovani-oni-dubljeg-dzepa-i-gradani-zagreba-15187452

Ako dobro shvaćam statistiku iz teksta, 3% populacije starije od 16 godina čita stripove. Ako bi se uračunali oni mlađi od 16g, to bi trebalo biti za još koji postotak više.

A ako je ja dobro shvaćam, 3 % pročita barem JEDAN strip godišnje. Eitherway, čak i da tri posto populacije regularno čita stripove, znači li to da im ostalih 97% mora financirati to zadovoljstvo?

Go kneel and weep
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1321 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 08/03/2023 : 16:25:13  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čitanost knjiga u Hrvatskoj opada: Najviše čitaju visokoobrazovani, oni dubljeg džepa i građani Zagreba

Čitanje, a pogotovo kupovanje knjiga i stripova postaje skup sport. Što zbog cijena, osiromašivanja srednje klase, neimanja vremena, tiktokizacije društva...

"Osobito je vidljiv pad kupovine knjiga. Svaki peti građanin odnosno 20 posto njih kupilo je barem jednu knjigu u posljednja tri mjeseca. Godina 2017. i 2018. knjigu je kupila četvrtina građana (25 posto), a 2005. gotovo trećina ispitanika (32 posto)."

"Koliko su strategije i politike koje se vode uspješne najbolje govore podaci da 58 posto naših sugrađana nije u posljednjih godinu dana uzelo knjigu u ruku. Velik broj podataka govori da se taj loš trend nastavlja, kaže."
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 08/03/2023 : 16:26:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alaniusfordius

Posto ga znas 20g mozda bi nas ostale mogao prosvetliti sta je tamo trazio...

Mozda tamo sluze dobru kahvicu? Ko ce ga znati... igrom slucaja tamo nasao ekipu poznanika za stolom i seo ...

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 08/03/2023 : 16:28:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

quote:

quote:

Možda postoji i bolje rješenje. Sigurno bi se svidjelo vukozecu kao socijalističkom utopistu.
Država nacionalizira Fibru i druge izdavače - štivo bude dostupno svima, ali bez poticaja.

A možda postoji još bolje rješenje- dobrovoljna donacija. Zamislite da netko dođe na ovaj forum i pita želi li netko donirati stripove za dječiju knjižnicu i odmah se skupi gro ljudi spremnih da dobrovoljno doniraju. Oh, wait...

Ovo je baš klasična neoliberalština.
Trickle down ekonomija samo na nivou biblioteka. Oni koji imaju, da budu otvorena srca ponekad pa nek se sete onih koji nemaju. Užas.

pa zato su danas u procvatu nuspojave poput "effective altruism" & co, koje pod maskom dobrocinstva zapravo pravdaju status quo stalnog koncentrisanja moci u rukama sve manjeg broja pojedinaca (koji na primer vide otkup knjiga&stripova za javne biblioteke samo kao (joj boze nepravedni) finansijski podstrek lenguzim izdavacima i bibliotekarima, a ne npr. kao (nedajboze) podstrek sirokom stanovnistvu da ima kulturu i razonodu nadohvat ruke) xD

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13531 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 08/03/2023 : 16:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Baš veliko razočarenje videti Darkwood ovde.

quote:
Originally posted by sawitch

Sad onako malo hladnije glave i nekog drugog ugla dobro je da udruzenje strip izdavaca postoji. Ne kao kartel vec kao telo koje ce moci da od drzave zahteva nesto za strip kao stvarni reprezent struke iliti grane umetnosti. Kada mogu ona trecerazredna mazala da dobijaju svasta nesto za tzv. likovne kolonije sto ne bi i strip. Treba ga gurati u skole, izgurati podrsku drzave pri otkupu radi planiranja, dobiti i neke prostore itd. E sad, sto je ovde pozadina drugacija je drugi par rukava. Iskreno, nekako mi laknulo kada sam video Slobu tu. Kontam da ce biti mnogo bolja prica iako znam Pedju i znam da je covek kao i Miska i momke iz Makonda. Ali Sloba se zamalo samoubio zbog stripa i guranja nekonvencionalnih stvari, tako da je dokazano da ima druge interese osim finansijskih.

Svakako i dalje zivim u nadi da ce Fibra naci put do nas pored svih ovih represalija. Jednostavno zabranom se ne postize nista. Mozda kratkorocno ali na duge staze sam sebi skaces u stomak. Stvaraju se animoziteti, kod mene prvog.

Ne može da bude dobro ono što se gradi sa lošim namerama.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27662 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 08/03/2023 : 16:43:51  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts
Zašto?

Pa ako su članovi udruženja koje ne da uvoziti stripove iz Hrvatske onda neka ni ne šalju svoje stripove u Hrvatsku.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Profesor
Average Member

Serbia
653 Posts

Member since 24/06/2005

Posted - 08/03/2023 : 16:46:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Profesor a Private Message  Reply with Quote
Hmmm.

Radom na stvaranju zdravog poslovnog ambijenta u izdavanju stripova, kao i borbom protiv nezakonitih pojava u prometu stripom na domaćem tržištu;
...
Verujemo da će formiranje našeg udruženja doprineti ostvarivanju ovih ciljeva i daljem razvoju čitalačke kulture u Srbiji.

Da li se to samo meni čini ili su ove proklamovane aktivnosti kartela i njihovi ciljevi malo kontradiktorni. Smanjivanjem broja stripovskih izdanja na tržištu, nadamo se da ćemo doprineti razvoju čitalačke kulture. Šio mi ga Đura. :/
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/03/2023 : 16:55:08  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:
Zašto?

Pa ako su članovi udruženja koje ne da uvoziti stripove iz Hrvatske onda neka ni ne šalju svoje stripove u Hrvatsku.

Možda se zalažu da se dopusti, čekaj malo.
Go to Top of Page

Profesor
Average Member

Serbia
653 Posts

Member since 24/06/2005

Posted - 08/03/2023 : 16:55:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Profesor a Private Message  Reply with Quote
A tek što su se pokazali na aktivnosti
Radom na unapređenju informisanja čitalačke publike i šire javnosti;

Muk i zabrana oglašavanja po svim pitanjima u vezi zabrane, samo unapred sinhronizovani demagoški pamfleti. Bogami su dosta toga naučili od šerifa na vlasti.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5078 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 08/03/2023 : 17:07:35  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Toliko mnogo deca čitaju stripove, da iako čine manji deo populacije, podigli bi rezultat za neki postotak??

Koja je sad godina? 1982?

Sva školska djeca koju ja znam (a znam ih puno s obzirom da imam djecu te dobi) pročita bar jedan strip godišnje. Ne čitaju non-stop, ali bar jedan godišnje da. OK, opet je to ono donošenje generalnih zaključaka na temelju malog uzorka ljudi iz mog okruženja, ali eto.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 08/03/2023 : 17:42:54  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ala ste se raspisali... Mrzi me baaš sve da pročitam.

Dal ima kakva (nova) odluka udruženja koja se odnosi na naslove koji nemaju svoje paralele u domaćim izdanjima?
Neko izuzeće od zabrana za izdanja za koja niko u Srbiji nije ni prava kupio, a kamoli izdao.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/03/2023 : 17:47:07  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Poruči toj deci da vode računa i da ne preteruju, neka malo smanje taj tempo na jedan strip u dve-tri godine, da se ne preforsiraju.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27662 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 08/03/2023 : 18:19:04  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Možda se zalažu da se dopusti, čekaj malo.

Možda ali zasad je ovako.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41185 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 08/03/2023 : 19:24:41  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Baš veliko razočarenje videti Darkwood ovde.

Ne može da bude dobro ono što se gradi sa lošim namerama.

Ono sto sam ja pomislio kad sam video sliku prvi put je da tu ne vodi kolo ovaj iz CK. Ali mnogo puta sam ja najebao u zivotu zbog mog optimizma pa necu mnogo trcati pred rudu.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13531 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 08/03/2023 : 20:34:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Ne znam samo gde nađe optimizam kad vidiš kojim se merama služe od samog početka. Imali su 15 godina pre Hansa da naprave udruženje i brinu o dobrobiti srpskog stripa.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 08/03/2023 : 20:49:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Sva školska djeca koju ja znam (a znam ih puno s obzirom da imam djecu te dobi) pročita bar jedan strip godišnje. Ne čitaju non-stop, ali bar jedan godišnje da.

Pa da, to je sasvim ok... i mi, kolekcionari i stripofili, isto tako.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 08/03/2023 : 20:52:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Profesor

Hmmm.
... kao i borbom protiv nezakonitih pojava u prometu stripom na domaćem tržištu;

Ma da, ako se dosad nisu uspili riješiti pirata ne virujen da tu udruga išta puno može... previše su umreženi.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Profesor
Average Member

Serbia
653 Posts

Member since 24/06/2005

Posted - 08/03/2023 : 22:48:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Profesor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

quote:

Hmmm.
... kao i borbom protiv nezakonitih pojava u prometu stripom na domaćem tržištu;

Ma da, ako se dosad nisu uspili riješiti pirata ne virujen da tu udruga išta puno može... previše su umreženi.

Ne znam da li je Boban još uvek vezan za Beli Put, ali mislim da jedino on izdaje pirate u Srbiji. Tako da mi je ta aktivnost kartela na listi isto onako ...meeh.
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2835 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 08/03/2023 : 23:12:45  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Mnogo je to trziste "sazrelo" - toliko je sazrelo
Da su se DW i Carobna knjiga rastali 2017. CK uspeo da satera DW toliko na kolena (2019-2020) da je Fibra uspela da uzme toliko parce kolaca (neki deo onih koji su uzimali izdanja dw su se prebacili na fibru) da je pocelo da smeta izdavacima sada okupljenim u udruzi.

Bravo al ste sazreli i vi i trziste

daleko od skroz sigurna i precizna analiza ali..
jos kad bi se pokrenula prica o kome mozemo zahvaliti na procvatu..

"Stripsko izdavaštvo je protekle decenije doživelo pravi procvat u našoj zemlji, i ponuda izdanja domaćih izdavača može se meriti s mnogo većim i bogatijim tržištima. Sazrevanje tržišta stvorilo je uslove, ali i potrebu da se izdavači ozbiljnije bave svojim statusom, regulisanjem tržišnih uslova i unapređivanjem opštih uslova rada u sopstvenoj oblasti."

Francuski Bogovi Grafizma
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13531 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 09/03/2023 : 02:11:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

quote:

Hmmm.

Pa jedan iz udruge opusteno valja pirate na limundu
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 09/03/2023 : 07:35:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Niste skužili ni sarkazam ni “umreženost”.🤣🤣🤣

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41185 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 09/03/2023 : 08:50:04  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Ne znam samo gde nađe optimizam kad vidiš kojim se merama služe od samog početka. Imali su 15 godina pre Hansa da naprave udruženje i brinu o dobrobiti srpskog stripa.

U Slobi.

Sve ostalo je jezivo lose.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page
Page: of 135 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.44 seconds. Snitz Forums 2000