Author |
Topic |
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13059 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 15/03/2023 : 14:10:38
|
Ne znam je li dosada bila slična tema, ali ako je i bila, možda i nije toliko važno jer ionako imamo dosta novih članova, a možda se i kod starijih članova mišljenje u vezi toga u nekoj mjeri promijenilo pa da vidimo kako forumaši danas dišu i razmišljaju :)
Topic otvoren ponukan ovim postom:
quote: Originally posted by matori paraliticar
Nego predlog za iducu neku "bolnu" diskusiju : "Imate li potencijalnog naslednika/naslednicu za vasu kolekciju stripova (i knjiga?)? ;) Sine... vidis ovo je tvoje nasledstvo... Zagor Klasik 1-60 sa svim naslovnicama :)
I ja sam dosta razmišljao o ovome, što sa stripovima kad me više ne bude, jer kod mene osim mene samog (a vjerujem da je to kod većine slučaj) nitko nema od mojih posebnu zanimaciju, a onaj tko će to nasljediti, bilo bi mu možda dobro dati nekakav heads up, do znanja koliko nešto od toga vrijedi i gdje da stavi na prodaju kada nas jednog dana ne bude (mislim, najgore da to završi poslije u nekakvom vlažnom i pljesnivom podrumu ili kao papir za potpalu).
Znam da nije popularno o ovom pričati, ali neminovno je da nas jednog dana neće biti. Život je takav, nepredvidljiv. Imate li kakav plan za nasljednike vaših kolekcija? Što uopće napraviti, napraviti nekakav spisak stripova koliko što vrijedi sa nekakvim dodatnim uputama za nasljednike? Ili možda smatrate da se s tim ne treba uopće opterećivati? Što bude, bude.
|
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 15/03/2023 : 14:14:58
|
samo prodavati i ulagati u vino i žene a vino ne pijem žene sam davno batalio zbog impotencije :D
ne salim se...smrtnost je razlog što sam odustao od dosta dugovječnih serijala koje nikad neće završiti... npr nik rajder ili natan never
dilana kupujem jer je epizoda svaka za sebe i ima ga puno :D već
ostale skupocjene sam rasprodao
a knjige držim na magičnoj brojci od 999 :D i rasprodajem sve što ne planiram opet čitati tako nove knjige kupujem starima pa će s vremenom kolekcija sama sebe otplatiti po nekoj osnovi 2 prodate 1 kupljena trebala bi se kolekcija knjiga i stripova smanjiti na 3-4 kutije koje možeš prodati pred smrt i uložit u spomenik :) jebo sve ovo skupa |
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12517 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 15/03/2023 : 14:30:31
|
Naletio sam u nekom stripu na staru arapsku mudrost: Ne vrijedi se sikirat zbog stvari koje ne možeš ponijeti na onaj svijet. |
Have mercy |
|
|
prop_ovednik
Senior Member
Croatia
1482 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 15/03/2023 : 14:47:00
|
Onaj kome ostanu neka o tome brine... Meni je radost kad su oni tu. Kad je kisni dan, a ja uletim u kolekciju, izaberem si nesto i citam, pa nek je i neki koji sam citao vec deset puta... |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2307 Posts
Member since 12/09/2016 |
Posted - 15/03/2023 : 14:53:11
|
quote: Originally posted by ReemCP
Imate li kakav plan za nasljednike vaših kolekcija? Što uopće napraviti, napraviti nekakav spisak stripova koliko što vrijedi sa nekakvim dodatnim uputama za nasljednike? Ili možda smatrate da se s tim ne treba uopće opterećivati? Što bude, bude.
Ne opterećivati se onim - na šta ne možeš uticati. Uživaj u stripovima za života, a posle neka ih upotrebe kao potpalu. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 15/03/2023 : 14:54:15
|
quote: Originally posted by zeljko
samo prodavati i ulagati u vino i žene a vino ne pijem žene sam davno batalio zbog impotencije :D
ne salim se...smrtnost je razlog što sam odustao od dosta dugovječnih serijala koje nikad neće završiti... npr nik rajder ili natan never
a knjige držim na magičnoj brojci od 999 :D i rasprodajem sve što ne planiram opet čitati tako nove knjige kupujem starima pa će s vremenom kolekcija sama sebe otplatiti po nekoj osnovi 2 prodate 1 kupljena trebala bi se kolekcija knjiga i stripova smanjiti na 3-4 kutije koje možeš prodati pred smrt i uložit u spomenik :) jebo sve ovo skupa
Tek je to glupost. Sta ce ti spomenik ?da ga pasi zapisavaju? A knjige smanji na 666. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 15/03/2023 : 15:02:25
|
Kupujem zbog sebe, i ja uživam u njima. Zabole me za posle. Realno sve što bilo ko od nas poseduje sem nekretnina, nikom neće ustrebati. Nekima ni to. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26827 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
maverick
New Member
152 Posts
Member since 13/08/2012 |
Posted - 15/03/2023 : 17:32:22
|
Broj trafika je sve manji. Baš jučer u prolazu gledam još jedna nestala. Ukupni tiraž dnevnih novina u državi je pao na nekih 70 000 primjeraka. Slobodna Dalmacija na nekih 7000. Sve novinske kuće sad razmišljaju kako će zbog neisplativosti tiskanja na papiru ostati samo na digitalnim izdanjima. Kakve će biti trafike bez novina (zbog kojih su u stvari i nastale) i stripova?
Nećemo morati razmišljati kome ostaviti kolekciju jer papir više uopće nikoga neće zanimati. A cijeli će Zagor stati na jedan USB stick.
Uživajmo u papirnatom stripu dok možemo. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 15/03/2023 : 17:47:58
|
Ma daj... Tako se govorilo i za vinil pa evo, idalje je tu. Tiraži će se smanjiti, al papir neće izumrijeti. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12517 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
mmihoci
Senior Member
1093 Posts
Member since 01/02/2018 |
Posted - 15/03/2023 : 18:38:26
|
Mene više brine nekoliko tisuća CD/DVD-ova s kutijama te 20-tak USB diskova od 1 TB kao backup svega toga (ili obrnuto).
Ma ustvari, ne brine me ni to. |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 15/03/2023 : 18:43:19
|
quote: Originally posted by zeljko
a knjige držim na magičnoj brojci od 999 :D i rasprodajem sve što ne planiram opet čitati tako nove knjige kupujem starima pa će s vremenom kolekcija sama sebe otplatiti po nekoj osnovi 2 prodate 1 kupljena trebala bi se kolekcija knjiga i stripova smanjiti na 3-4 kutije koje možeš prodati pred smrt i uložit u spomenik :) jebo sve ovo skupa
|
|
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2269 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 15/03/2023 : 19:00:10
|
quote: Originally posted by Paka01 Ma daj... Tako se govorilo i za vinil pa evo, i dalje je tu. Tiraži će se smanjiti, al papir neće izumrijeti.
Ne samo da je tu, nego je npr. prodaja LP-ja u Americi lani prvi put nekon 35 godina veća nego prodaja CD-a. Ništa ne može zamijeniti papir. Nikakva digitalija. To je poseban osjećaj. Barem kod stripova. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 15/03/2023 : 19:11:29
|
Ma kakva digitalija... Papir, papir i samo papir. Prevrtati i osjetiti pod prstima. Miris starih romana i novih albuma, neprocijenjivo! |
Los cukar na fritulama! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/03/2023 : 19:31:01
|
zabole me patka - kad odapnem,mogu sve da zapale.
mada,rekao sam ženi par puta - "ako mi se nešto desi,nemoj slučajno ovo što imam da daješ budzašto;ovo sve što posedujem vredi poprilično,nemoj da te neko zajebe". |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Posted - 15/03/2023 : 19:57:32
|
quote: Originally posted by Dalen
quote: Originally posted by Paka01 Ma daj... Tako se govorilo i za vinil pa evo, i dalje je tu. Tiraži će se smanjiti, al papir neće izumrijeti.
Ne samo da je tu, nego je npr. prodaja LP-ja u Americi lani prvi put nekon 35 godina veća nego prodaja CD-a. Ništa ne može zamijeniti papir. Nikakva digitalija. To je poseban osjećaj. Barem kod stripova.
A ko uopće više kupuje CDe (nas par luđaka ne računan). S druge strane ploče su sad fensi šmensi. I bilo je prije 7-8 godina,većina kupaca ploča uopće nema gramofon. Kupuju ih čisto kolekcionarski (a neki vjerovatno misle da će in narast cijena u budućnosti) Svega toga će bit u bliskoj budućnosti ali cijene će rast. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Humbert Coe
Average Member
Croatia
592 Posts
Member since 17/02/2005 |
Posted - 15/03/2023 : 20:46:05
|
Kakva ironija da je ovo baš osvježavajuća tema. A po odgovorima se osjeti da nije baš poželjna, ovo podneblje kao da negira prolaznost pa tema lagano već otklizala od poante.
Dobro si ubo, ReemCP, nije kod nas o tome popularno pričati. I ne mislim samo na ovo tu o stripovima, nego i inače. Kao da je prisutno neko praznovjerje tipa "Ako o tome razmišljam, strefit će me nešto, prizivam vraga". Ali ne berite brigu na veselje (da parafraziram), ne ide to tako. Testirajte ovo razmišljanjem o onome što jaaaako želite i neće vam doći tako lako. Uostalom, glumci i neki pisci onda bi umirali kao muhe.
Iz nekih se odgovora da iščitati i da "nema života poslije mene".
Nego, da ne kliznem.
Već su autor teme i Jaki napisali pametne stvari. Valja procijeniti za druge i uputiti ih gdje i kako da ne budu nasanjkani ako je riječ o prodaji. Eventualno reći kojoj možda ustanovi da se pokloni ako drugima ne trebaju novac i stripovi. Sve ovo, naravno, ako nasljednika ne zanima naslijeđeno u pogledu umjetnosti ili zabave.
Onim emotivnijima valja i reći da ne čuvaju (opet: ako im stripovi ne trebaju) nasljeđe samo kao neku uspomenu ili poštovanje - jer je nepotrebno i pregabaritan je spomenik. Ono što je značilo vlasniku/ljubitelju, ne mora značiti nasljedniku. Nego, nešto me grlo počinje stezaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa |
Humbert Coe |
|
|
maddjuro
Average Member
672 Posts
Member since 08/01/2008 |
Posted - 15/03/2023 : 21:25:38
|
bum' rekao da me kremiraju skup s svim stripovima i knjigama; lijepo me polegnu na sav taj papir; poliju benzinom i zapale. |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6195 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 15/03/2023 : 21:32:48
|
quote: Originally posted by jaki
Napravit popis sa rasponom cijena i gdje ih prodat. I to je to.
Eto..da se ne mučim sa pisanjem. Upravo tako.
Drugo pitanje je vrijednost kolekcije. Čini mi se da ljudi misle da imaju na policama desetke tisuće eura koje mogu sutra dobit samo da se odluće prodati stripove. Nisam siguran da je to baš tako. |
Bond.James Bond. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Posted - 15/03/2023 : 21:44:42
|
quote: Originally posted by maddjuro
bum' rekao da me kremiraju skup s svim stripovima i knjigama; lijepo me polegnu na sav taj papir; poliju benzinom i zapale.
Mislin da ti triba veća temperatura da uništi tijelo. Ne bi potpuno sagorija. |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
maddjuro
Average Member
672 Posts
Member since 08/01/2008 |
Posted - 15/03/2023 : 22:37:49
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by maddjuro
bum' rekao da me kremiraju skup s svim stripovima i knjigama; lijepo me polegnu na sav taj papir; poliju benzinom i zapale.
Mislin da ti triba veća temperatura da uništi tijelo. Ne bi potpuno sagorija.
do smrti cu imati toliko sala da ću gorjet danima |
|
|
Topic |
|