forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 124

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 10/04/2023 : 14:59:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 32: Legenda o generalu (KP SA 11b, KP LIB 32, KP LMS 555)

Scenarij: Giancarlo Berardi i Maurizio Mantero
Crtež: Carlo Ambrosini i Ivo Milazzo
Naslovnica: Ivo Milazzo

Kratak sadržaj:
Vojni izviđač Ken Parker treba se priključiti slavnoj 7. konjičkoj koja hrli u susret tragičnom kraju. Zahvaljujući krivom datumu na zapovijedi Ken kasni mjesec dana, pa što prije mora stići svoju postrojbu na čelu s potpukovnikom Custerom.

Zanimljivosti:
- Radnja ove priče odvija se u lipnju 1876., a obuhvaća povijesnu bitku kod Little Bighorna, gdje je život izgubio "general" Custer.
- Ova epizoda je originalno izdana u kolovozu 1980. godine, Dnevnik je objavljuje u rujnu 1983., Libellus u studenom 2006., a Strip-agent u rujnu 2019.
- Većinu epizode nacrtao je Ambrosini, a završnih tridesetak stranica Milazzo.
- Na kraju prošle epizode Ken je telegramom dobio premještaj u Fort Lincoln u Sjevernoj Dakoti (iako do 1889. nije bilo podjele na Južnu i Sjevernu Dakotu, ali sigurno da je moguće da je već tada to bio udomaćen naziv među rijetkim stanovnicima tih krajeva), ali se, u potrazi za svojom jedinicom, vraća u Montanu na poprište slavne bitke.
- Ken konačno napušta vojsku na kraju ove priče.

Komentar:
Kao što naslov epizode sugerira, priča se isključivo bavi generalom Custerom, iako se isti pojavljuje tek na zadnjih desetak stranica. Kroz priče raznih likova dočarano je zašto se za njega kaže da ima sto različitih ličnosti; jednima je velikodušni heroj, drugima napuhani egoist, trećima krvnik...
Ukratko, on je "čovjek sa savješću za svaku priliku, što je nužna vrlina za vojnu karijeru..."
Unatoč činjenici da je Berardi smislio zanimljiv i originalan način za ispričati priču o jednoj od znamenitih bitaka iz povijesti SAD-a, scenaristički dio pati od dosta praznog hoda. Baš kao i za prethodnu priču (koja je uvod u ovu) jasno je da bi Berardi sam sve to sočnije začinio, posebno da je imao isključivo Milazza kao crtača.
Kada se priča o crtežu, na ovom serijalu se posebno može primijetiti koliko je crtež bitan za samo priču i da nije to samo vizualni dio stripa. Konkretno, Ambrosini nije sposoban dati tu višu dimenziju stripu, što dokazuje čak i očito indisponirani Milazzo u završnom dijelu. Dok Ambrosini plošno pokušava prikazati napisano u scenariju, Milazzo (iako daleko od svojega najboljeg izdanja) priča priču crtežom, jasno dočaravajući kaos i tragediju završnih trenutaka bitke kod Little Bighorna:

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 7, naslovnica: 9) - 72%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 10/04/2023 15:39:38
Go to Top of Page

Macbeth
Junior Member

361 Posts

Member since 19/08/2022

Posted - 10/04/2023 : 18:22:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Macbeth a Private Message  Reply with Quote
Brutalan završetak. Slažem se s ovim opisom epizode, ništa posebno, ali ima svojih trenutaka.
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2158 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 10/04/2023 : 18:58:36  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
120. stranica teme zapocete 2008
Danas sam u nju upao po skoro prvi put :)

Svi koji su zeleli a vole ovog stripjunaka su imali priliku nabaviti i procitati
ili libellus/fibra komplet ili SA komplet...
dobro valjda postoje i oni koji su mozda
nabavili komplete a nisu mozda jos sve procitali...

Da li cemo opet doziveti da se Ken objavi na podrucju Ex-YU sta ja znam..
nesto bas i ne verujem.. da li sam prepesimistican..pa mozda :)

Idealna prilika za zloglasno udruzenje u Srbiji da pokaze misice i nastavi DW Kena..
sta ja znam bilo bi to zanimljivo videti..

Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno!

Edited by - matori paraliticar on 10/04/2023 19:00:46
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 17/04/2023 : 19:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 33: Milady (KP SA 11c, KP FB 33, KP LMS 560)

Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Giorgio Trevisan

Kratak sadržaj by igor 12:
Montana, jesen 1876. Ken je napustio posao vojnog izviđača i s malom skupinom lovaca sudjeluje u lovu na vukove i bizone. U divljini Montane susresti će Barbaru Huntington Scott, novinarku-dopisnicu Timesa, i slugu joj Arthura. Lady Barbara nije se slučajno zatekla u divljini, namjera joj je angažirati Kena za vodiča koji bi ju odveo do Hunkpapa Siouxa, kako bi intervjuirala legendarnog poglavicu Bika Koji Sjedi.

Zanimljivosti:
- Ova epizoda je originalno izdana u rujnu 1980. godine, Dnevnik je objavljuje na jesen 1983., Fibra u svibnju 2007., a Strip-agent u rujnu 2019.
- Ken kaže da je do susreta s Milady čitao samo Bibliju. Kako su to preveli u LMS-u?

Komentar:
Priča koja se čita u jednom dahu i bez imalo praznog hoda, ali ukupan dojam pomalo blijedi kako se približava kraj. Možda je to samo moje razočaranje "premodernim" prikazom Milady, a pogotovo neočekivanim prikazom njena pravog lica. S druge strane, trebalo bi mi se svidjeti razotkrivanje nekoga "ufuranog" u aktivističke pomodnosti, ali nešto mi ovdje ne štima da u potpunosti zadovolji moja očekivanja.
Mislim, tamo neka "wannabe" novinarka i plemkinja, kojoj je dosadno u životu, hoće intervjuirati Bika Koji Sjedi. Možda je nekih stotinjak godina prerano za tako nešto!?

Berardi još jednom dokazuje da je istinski scenaristički virtuoz. Posebno mi se svidio prikaz "lovačke priče" staroga trapera, a Trevisanu je ovo najbolji rad na serijalu kronološki gledano, ili sam počeo cijeniti kvalitetan crtež? (Anto! )

(priča: 7, scenarij: 10, crtež: 9, naslovnica: 9) - 87%

Edited by - Spock on 17/04/2023 19:54:56
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13137 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/04/2023 : 20:03:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ajde baš ću uzeti ovih dana i ponoviti, čisto da vidim u čemu griješiš, Spock:)))
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 17/04/2023 : 21:32:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

ajde baš ću uzeti ovih dana i ponoviti, čisto da vidim u čemu griješiš, Spock:)))

Samo naprijed! Dapače, veselim se tvome komentaru.
Mogu ti reći da sam uvelike promijenio percepciju vrijednosti unutar priča zahvaljujući tvojim pronicljivim komentarima.

Možda se neću složiti s tobom, ali moram priznati da me većinom razoružaš sa stilom (čitaj: kvalitetnim argumentima), a to treba cijeniti i poštovati.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13137 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/04/2023 : 15:53:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma šalim se
ali budemo popričali. ionako nisam dugo čitao Kena Parkera, a ovo si stavio kao nešto jako dobro.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 18/04/2023 : 16:21:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

ma šalim se
ali budemo popričali. ionako nisam dugo čitao Kena Parkera, a ovo si stavio kao nešto jako dobro.

Pa i nije baš. Sedmica za priču za mene nije neka visoka ocjena. Priču koja baš ne drži vodu spašava fluidan i uzbudljiv scenarij. Nema praznih mudrovanja, a ni patetike. Crtež odlično nadopunjava scenarij. Zato je ukupno gledano skoro odlična ocjena, ali imao je Berardi ranije puno boljih epizoda.

Konkretno, jedan od mojih favorita po pitanju priče, koju fanovi ovog serijala baš ne stavljaju u tu kategoriju, je KP SR 18: Santa Fe Express.
Riječ je o iskrenoj i dirljivoj ljudskoj priči u pozadini akcije.

Ken Parker SR 18: Santa Fe Express (KP SA 6c, KP LIB 18, KP LMS 806)

Zanimljivosti:
- Radnja se odvija u Novom Meksiku (Santa Fe, Los Alamos) i Coloradu (Silverton).
- Dnevnik je naknadno objavio ovu epizodu, tek 1988., a to je 6 godina kasnije nego ostale epizode iz ovog perioda. Zašto, ne znam?

Komentar:
Ova epizoda od mene dobiva desetke za scenarij i bolja je od većine nepotrebno brutalnih, a time i nerealnih epizoda u serijalu. Prvi put da Berardi pogađa pravu bit u jednoj sceni, srž onoga bitnoga u svijetu koji nije bajka.

Meksikanac Emiliano je to svijetlo, dobro u svijetu na kojem treba inzistirati. Ne izražavanje oduševljenja brutalnim i nebitnim scenama!
Taj neugledni, škrti, bogobojazni Meksikanac prolazi preobrazbu u osjećajnog, hrabrog i velikodušnog junaka ove odlične epizode. On je ta junačina ove priče, ne hladni i nedokučivi Ken!
Pogledajte koliko je emocija u toj sceni gdje Emilio grli dječaka. Cijeli svijet je tu stao! Dječak kaže za svog tatu da je najveći. Da, baš kao i svi tate svojim sinovima! To i Berardi preko Emiliana jasno ističe.

Tko je dječakov tata?
To je obični, beskurpulozni pljačkaš, sposoban pucati nevinu čovjeku u leđa. I mrtav je! Stigla ga je zaslužena kazna!
Ali dječak nije kriv!
On čeka svoga velikoga tatu koji neće doći!
Zagrljaj koji slijedi govori više od stotinu riječi...

Emiliano pita Kena vjeruje li u Boga, a ovaj ne odgovara. Emiliano svojim djelima pokazuje da vjeruje - kao nepošteni upravitelj koji je oprostio dugove dužnicima svoga gazde i tako si otvorio vrata raja. To radi i Emiliano - meksički Robin Hood. Krade od države, da bi dao onima kojima treba, iako je i njegovoj obitelji isto potreban novac. Ali njegova dvanaestočlana obitelj još ima svoga velikoga tatu - tatu koji će nagovoriti Kena da mu prepusti svoj dio nagrade.

Vratimo se sada cjelokupnoj priči. Ovdje nas Berardi ponovno iznenađuje i servira nam jedan "buddy-buddy" vestern. Daje nam uzbudljivu, detektivsku potragu, bez nelogičnih zamjerki - upravo suprotno.
Kao što nas je i navikao, pokazuje nam sve grozne ljudske osobine: pokvarenost, okrutnost, nemilosrdnost, prijevaru, laž...
Tu se ova epizoda ne razlikuje od dvije prethodne: besmislenog "Nemilosrdnog Butcha" i horor masakra u planinama Stjenjaka.
Ipak, i u tim pričama je pokazao tračak svjetla, najprije preko postupka Butcha na kraju prve i samilosti učiteljice, pa i doktora u "Dugoj, krvavoj stazi".
Ovdje bih još izdvojio scenu s nesretnom djevojkom, koja, uz pomoć naših junaka, bježi od roditelja - zlostavljača u najgorem obliku. Svejedno, unatoč Kenovom trudu, nekome je suđeno da pati u životu i ona opet nesvjesno bira očitog prevaranta - pravog kicoša bez pokrića.

Berardi, unatoč tolikoj negativnosti u svijetu, ovdje konačno pokazuje pravu stvar - ono što je bitno i što treba isticati. Vrline koje ima svaki pravi strip junak, pa i Ken, samo što on neće sam sebi da prizna te vrline, pa ispada kao da pomaže drugima preko volje ili zato što nema drugog izbora.
Zato i nije odgovorio na Emilianovo pitanje!

Alessandrini solidan, ali daleko je to od Milazza, pa čak mi je i Marraffa bolji (ne mogu vjerovati da samo ovo napisao). Teško mi je objasniti to, ali kao da mu fali emocija u crtežu - atmosfere.

(priča: 10, scenarij: 10, crtež: 7, naslovnica: 8) - 89%

Ostatak mojih komentara je linku ispod pa možeš prolistati:
http://www.libellus.hr/Forum/default.aspx?g=posts&t=1514

Edited by - Spock on 18/04/2023 16:35:02
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13137 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/04/2023 : 13:37:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

Zanimljivosti:
- Ova epizoda je originalno izdana u rujnu 1980. godine, Dnevnik je objavljuje na jesen 1983., Fibra u svibnju 2007., a Strip-agent u rujnu 2019.
- Ken kaže da je do susreta s Milady čitao samo Bibliju. Kako su to preveli u LMS-u?

Komentar:
Priča koja se čita u jednom dahu i bez imalo praznog hoda, ali ukupan dojam pomalo blijedi kako se približava kraj. Možda je to samo moje razočaranje "premodernim" prikazom Milady, a pogotovo neočekivanim prikazom njena pravog lica. S druge strane, trebalo bi mi se svidjeti razotkrivanje nekoga "ufuranog" u aktivističke pomodnosti, ali nešto mi ovdje ne štima da u potpunosti zadovolji moja očekivanja.
Mislim, tamo neka "wannabe" novinarka i plemkinja, kojoj je dosadno u životu, hoće intervjuirati Bika Koji Sjedi. Možda je nekih stotinjak godina prerano za tako nešto!?

Berardi još jednom dokazuje da je istinski scenaristički virtuoz. Posebno mi se svidio prikaz "lovačke priče" staroga trapera, a Trevisanu je ovo najbolji rad na serijalu kronološki gledano, ili sam počeo cijeniti kvalitetan crtež? (Anto! )

(priča: 7, scenarij: 10, crtež: 9, naslovnica: 9) - 87%

Pročitao.
Meni ovo nije nešto posebno dobro. Okej je, jedan standardni Ken s dosta popovanja i poluzanimljivom radnjom. Dajem minus sedam, -7/10.

Na žalost, indijanski dio, pa i traperski, ovdje su dosta tanki, a jači dio je međuigra Kena i damice. No, to meni ne može biti nešto previše napeto, jer jednostavno ne polažem puno na ženska pitanja i ostale trice.

Također, što više napredujem, događa se upravo suprotno od onoga što su mi govorili: da ćeš tobože imati više razumijevanja za drukčije. Naprotiv, događa se suprotno i meni te berardijevske priče postaju prozirne, taj njegov svijet mi je sve više lažan, a Ken kao njegov glasnogovornik mi postaje odbojan lik.

Nešto je skroz lažno u Kenu. Tog se dojma ne mogu otresti i kada gledam njegove cinične upadice u kojima tobože realno promatra stvari, dođe mi da mu polupam nos. Indijanci su puna vrlina i ušljivi, vole i izražavaju bol isto kao i mi, samo imaju drugačije običaje, a ja lovim bizone i teglim vreću s knjigama. Izigravam mudraca, a realan sam u neružičastom svijetu - to mi je sve tako odbojno, taj način, to berardijevsko popovanje o neružičastom svijetu koji treba biti drukčiji.

Nemam pojma, Ken je onda isto lažan ko milady. I ona sebi traži užitke, skače s teme na temu, vrti tipove oko malog prsta i pokazuje guzicu. Ken odlazi s tipovima koji se ne kupaju loviti bizone, a non stop sere nešto, gunđa, popuje o razlici između preživljavanja i zabave. Pa što onda ideš loviti bizone, kad i sam znaš kakvi su tu tipovi??

Ne, nije mi uvjerljiv taj Ken, nije mi uvjerljiva ta priča, tu nešto debelo ne štima i taj Berardijev govor je ludost uobraženosti. Više je stanovište u Texu. Čitao sam sad Irce. Tu nema popovanja, svijet je takav kakav jest, Englezi su gore, Irci dolje i nema tu tog laganog seruckanja a la Berardi, nego se tu muški pokefaju, ako hoće izmijeniti svijet, odnosno, osloboditi se Engleza. Čak sami akteri, sami irski domoljubi prihvaćaju da su outlawi, da su niža pozicija, jer nema te budalaste berardijevske uobraženosti, u kojoj se obična budalasta misao u pojedinčevoj glavi stavlja na rang objektivne stvarnosti. Ova irska ekipa zna da su loši, ideali i sami tonu, tope se, i samo ostaju kao jedan unutarnji glas i ima veliko finale u kojemu se oni iskupljuju i to tako da su žrtve (jer ustaju protiv toka svijeta, protiv općeg) i to je daleko misaonije od Berardija. Dobro, to nije Bosellijeva mudrost, nego preuzeto iz Divlje horde, al' opet, daleko je to misaonije od Berardijevog seruckanja.

Berardi ovdje stavlja Indijance i vojsku, ne valja svijet, nema pravde i bla bla. Ali upravo to što se odvija, to jest pravda, i nema druge pravde, pojedinac ne može ništa učiniti svojim popovanjem, svojim kenovskim seruckanjem. Može samo biti iritantan, kao što i jest Ken iritantan, kada je ciničan. Vjerujući čovjek ne može biti cinik, i ako ti je stalo do izmjene svijeta, onda vjeruj, radi u datome i ne budi cinik.

U jednom smislu je čak i ova mala glupačica, ova damica manje iritantna od Kena, jer ona igra svoju igru, niti razumije niti vidi u tome išta loše. Ona uzima svijet kakav jest: muž nema pimpača, Arthur je gluperda i šonjo, Indijanci se ne pokazuju tako zanimljivi kako je mislila, a ionako ulijeće odmah nova prilika i časnik ima pedigre, moć i ugled. Ona se lako otarasi Kena, ostavlja mu bezvrijedne knjige i nema smisla trošiti vrijeme na šumskog čovjeka kojemu indijanski skauti polupaju tikvurdu i sada taj leži sa zamotanom glavom ko neka baba.

Naravno da je ona budala, ali ne tolika budala kao Ken, koji moralizira tipovima koji love bizone i drži se tako uzvišeno i nad bijelcima i nad Indijancima.

Ken podsjeća na ove uobraženke s foruma, koji puno pričaju o toleranciji i druže se s gejevima, a onda se fure na krkane i međusobno se zgražaju kada pravi ljudi govore otvoreno i ne haju za floskule. Nije ni čudo da je to njegova publika. Ja, ja to mogu čitati, ali više ne držim puno do toga, i u osnovi, ljepši, realniji i misaoniji mi je svijet bez seruckanja.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/04/2023 : 14:11:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
@stinky:
Ništa ne negiram od ovoga što si napisao, ali upravo zato je Ken iritantno realan lik.

Ono što ni ti ne uzimaš u obzir (kao i većina fanova Kena) da se on stalno propitkuje, koliko god iritantan i bahat bio.
Takve stvari su cenzurirane od strane Dnevnika, pa se Kena prije kod nas shvaćalo donekle na krivi način.

S nekim tko je čitao samo LMS izdanje uopće ne želim ići u raspravu, jer često nismo čitali isto. To posebno vrijedi za Kena.
U svojim osvrtima pokušavam naglasiti takve primjere.

Dakle, u pravu si da je Ken iritantan, ali takav je kakav je.
Zato je i u konačnici završio u zatvoru.

S druge strane, često imamo likove itekako vrijedne pažnje na ovaj ili onaj način, kao što je npr. Meksikanac Emiliano iz SR 18 ili pomoduša i vrtirepka Milady, žena najgorega soja.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13137 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/04/2023 : 14:42:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nije stvar da neki lik bude realan, nego da bude uvjerljiv.
Mislim, nema sad to veze, ovdje te ja neću uvjeravati u ovo ili ono. Samo kažem kako ja sad vidim Kena, i to više nije ono što je bilo nekada, kada sam se mogao oduševljavati s tim stripom. Ne odgovara mi, ne volim takve ljude. Ili, ako sad ne pratim više, barem u ovoj priči je Ken iritantan i, u osnovi, skroz bezvezan tip. On je praktičan, tip kompromisera, s jednima i s drugima, tj. sve što ja nisam i kod mene je sve crno-bijelo. Tako ja preferiram.

Zato meni te stvari nisu uvjerljive. Uvjerljiv mi je Nolitta Na Mister Nou, i na Zagoru, Berardi mi nije uvjerljiv. Predikat "biti realan" ne znači to što ljudi namjeravaju reći, nego znači da je taj lik stvar, postvaren. Ne živ, nego stvar, jer stvari su realne. Ja hoću žive likove, likove koji nisu realni, koji nisu sitnograđanski svagdanji marco. Ken je, na žalost, ovaj svagdanji marco, sa sitnim rezonima i sitnom praktičnošću. On će naučiti čitati, i tako, tobože se nešto preispituje. Ali nikada dovoljno radikalno, on samoga sebe i svoju sitnu praktičnost nije doveo u pitanje, nego uzima zdravo za gotovo, uzima da je to realno, odnosno, on je stvar u svijetu stvari. Ken nije poetičan lik, on je proza svakodnevice i on je jedan filistarski lik. Okej za pročitati, tu i tamo, ali nema tu strasti ni epike ni pretjeranosti. Ken nije dionizijski lik, nije iracionalan i zato je dobrim dijelom uškopljen ko i miledin muž.

Kažem, ovo sve nema veze, i da bismo se sad ti i ja sporili oko nečega. Za sada te ne želim siliti da me pratiš (tek kad i ako budeš napravio metanoju haha), i čisto na razini čitanja stripove, slažemo se da je strip okej, solidno napisan. Taj strip Miledy je i toliko jasan da se tu nema što posebno pričati u tom smislu, sve je tu samotumačeće i nije čak ni podložno nekoj diskusiji.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/04/2023 : 15:21:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Dobro si napisao. Tu se zaista nema o čemu raspravljati.
Sve je jasno prikazano, bez upitnika ili pokušaja dizanja priče na viši nivo. Scenaristički pitko posloženo i zabavno za čitanje, ali bez za to vrijeme neuvjerljive Milady ovo bi bila epizoda bez ičega pamtljivog. Zato sam i stavio sedmicu za priču.
Možda sam pretjerao s desetkom za scenarij.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/05/2023 : 22:53:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Salkan opet razveseljava..., sad jednom recenzijom Kena Parkera:

https://www.stripovi.com/recenzije/ken-parker-kp-lms-548-crni-bregovi/3027/

Go to Top of Page

miladin
Starting Member

41 Posts

Member since 13/01/2010

Posted - 08/09/2023 : 19:59:04  Show Profile Show Extended Profile  Send miladin a Private Message  Reply with Quote
https://www.youtube.com/watch?v=9Mp_4_pK33w&t=6s
Go to Top of Page

miladin
Starting Member

41 Posts

Member since 13/01/2010

Posted - 10/09/2023 : 21:20:13  Show Profile Show Extended Profile  Send miladin a Private Message  Reply with Quote
https://www.youtube.com/watch?v=STzSkVR631w&t=71s
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 10/09/2023 : 21:21:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Doviđenja, Miladine.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 10/09/2023 : 21:22:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Doviđenja, Miladine.

Partibrejkeru

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26826 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 10/09/2023 : 22:37:01  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Čeka je da mu dirne u Kena😄

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/09/2023 : 01:05:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Pobjeda!

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 11/09/2023 : 11:38:13  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message  Reply with Quote
Trouble found miladin

I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26826 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/10/2023 : 01:43:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/11/2023 : 20:21:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 34: Vitezovi sjevera (KP SA 12a, KP FB 34, KP LMS 565)

Scenarij: Giancarlo Berardi & Maurizio Montero
Crtež: Bruno Marraffa

Kratak sadržaj:
Završivši s karijerom vojnog izviđača, Ken je trbuhom za kruhom završio u Kanadi, gdje treba pronaći još jednog čovjeka za posao dostave namirnica udaljenom naselju kopača zlata.

Zanimljivosti:
- Radnja ove priče odvija se u studenome 1876., u današnjoj kanadskoj državi Saskatchewan, tada "Zapadnoj Kanadi". 
- Gradić Milestone uistinu postoji i na pravom je mjestu gdje bi po priči trebao biti, samo što je ime dobio 1893. 
- Ova epizoda je originalno izdana u listopadu 1980. godine, Dnevnik je objavljuje u drugom dijelu 1983., Fibra u svibnju 2007., a Strip-agent u listopadu 2019.  

Komentar:  
"Ionako više nije bitno. Sad je samo pitanje vremena. Ubili smo Mountieja. Njegovi će nas pronaći gdje god otišli!

Pod nazivom epizode (Vitezovi sjevera) krije se epitet koji opisuje pripadnike kanadske konjičke policije, popularno nazvane Mounties. Zbog prepoznatljive uniforme (crvenog kaputa) zvali su ih i "crvene dolame". Glavni motiv ove priče je upravo veličanje tih članova engleske kraljevske policije, koja je povijesno puno dobra napravila u održavanju reda i zakona u kanadskim pustopoljinama. Stoga mi je još teže probaviti stalnu američku propagandu od zlim engleskim "crvenim mundirima". Srećom po današnje Kanađane, tamo "divljaci" nikada nisu preuzeli vlast. 

Uvijek mi je pomalo nategnuto korištenje danas modernih scenarističkih rješenja kao npr. igra točke "dobar i loš policajac", koju je scenarist Montero upotrijebio u sceni kada je trebalo doći do informacija o bjeguncima, ali to su sitne zamjerke. Pregršt emocija pažljivo utkanih u priču brišu te negativnosti, a vrhunac je za ovaj serijal potpuno neočekivan "happy end". Ono, samo još nedostaje fraza "živjeli su sretno do kraja života" na zadnjoj vinjeti.

Smatram da poanta svih prȋča mora biti dobar osjećaj kod čitatelja nakon završetka, pa neparkerovski "happy end" uzimam kao prednost, nikako manu. 

Marraffa lošiji u odnosu na prijašnje radove na serijalu, likovi su mu dosta zdepasti i drveni, a akcijske scene neuvjerljive. Ipak, kako se priča razvija, crtež se poboljšava, a do izražaja sve više dolazi atmosferičnost snježnih kanadskih krajolika. Naslovnica top!

(priča: 8,  scenarij: 10, crtež: 7, naslovnica: 10) - 85%

Go to Top of Page

Ted Miller
Average Member

734 Posts

Member since 28/10/2021

Posted - 20/11/2023 : 09:56:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Ted Miller a Private Message  Reply with Quote
konačno sam kompletirao Ken Parkera nedavno na Interliberu :)
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
668 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 20/11/2023 : 12:10:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ted Miller

konačno sam kompletirao Ken Parkera nedavno na Interliberu :)

Takođe
Mada, najbitnije je pitanje - kada se tačno posvetiti čitanju ovog velikog junačine? Nema šanse da se uvijek može čitati, bez obzira na raspoloženje.

Svejedno, sreća nad srećama što je sav tu.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26826 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 14:06:22  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Stvarno pothvat.
Strip koji je dostupan po vrlo povoljnoj cijeni.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page
Page: of 124 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000