Zanimljivosti: - Ova epizoda je izvorno izašla u lipnju i srpnju 1983. godine. - Dnevniku je ovo treća epizoda zaredom koju je preskočio, što je istinska šteta. Zaista me zanima kako bi umjetnici preveli riječi opernih arija! Možda su baš zbog toga preskočili i ovu epizodu? Ne vidim drugi razlog. - Sclavi ponovno vraća već zaboravljenog simpatičnog prevaranta Olinta Righettija iz MN LIB 4: Čovjek iz Gvajane.
Kratak sadržaj: Operne zvijezde vraćaju se na mjesto zločina petnaest godina nakon posljednje predstave, odnosno u manausku impresivnu operu koja je zatvorena nakon što je bariton Erik Maelstorm netragom nestao nakon posljednje predstave. Svi ostali akteri su opet tu, pa je daljnji razvoj situacije prava enigma.
Komentar: Nisam na toj razini intelekta da mogu reći da mi se sviđa opera. U biti, ne podnosim čak ni mjuzikle, pa sam vjerojatno gori od Mister Noa u stripu. S tim na umu, prilično su mi nebitne na talijanskom upisane arije s melodijom, koje dodatno potenciraju i riječima naglašavaju ključne scene unutar priče. Slažem se da je upitno ići u prijevod tih arija (lakše je kao Dnevnik jednostavno preskočiti epizodu), a čitatelj koji ne razumije njihovo značenje donekle je hendikepiran ukupnim doživljajem stripa zamišljenog od strane Sclavija. Koliko god nezahvalno bilo upuštati se u prevođenje stihova, mislim da ih se trebalo prevesti ispod tih vinjeta, jer riječ je o stihovima na talijanskom s radnjom u Brazilu u stripu namijenjenom prvenstveno talijanskom tržištu, pa ideja da čitatelj te stihove razumije. Sclavi je sa svojim netipičnim pričama uveo nemjerljivu dozu svježine u ovaj serijal. Iako nije napisao puno priča, čak i taj njegov kvantitativno malen broj je kvalitativno digao serijal na višu dimenziju, upravo ono što Castelli nije htio ili mogao napraviti. U odnosu na briljantne "Anangu" i "Tuđinca", ova priča mi je na dosta nižoj razini, ali daleko da je loša. Naprotiv! Samo što je Sclavi s tim pričama postavio ljestvicu previsoko. Disu je teško naći konkretne zamjerke, ali dojma sam da bi Civitelli bolje dočarao atmosferu.
• 55 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju •
Najnovija knjiga zaokružuje niz od prvih 96 epizoda, žestok tempo ide dalje
• 55 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju •
Procitao sam komplet od Libellusa i uopste nisam zadovoljan kvalitetom epizode(a). Ali dobro je sto ce ekipa imati priliku da ovo uzme u jeftinijoj varijanti. Svakako ce ljubiteljima biti drago da bar procitaju...
Na stranu (ne)kvalitet ovog mini serijala, svakako je najbolji izbor bio da ga nastave u istoj ediciji. Ako se ne varam ove epizode se dešavaju pre završnog ciklusa redovnog (originalnog) Mister No-a?
Tek sad videh Mister No 89 (Veseli cetvrtak) : Mister No se vraća! U koliko svezaka ide mini-serijal?
Nisam neki ozbiljniji citac MR NO serijala ali ipak volim tog junaka jer mi je bio pa skoro omiljen krajem osamdesetih pocetkom devetdesetih. Greh je da se nisam potrudio procitati sve.
Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više i više napredujemo!
hvala majstore :) ovo mu verovatno dodje kao oni komandant mark specijali.. od kojih je mozda samo mozda dvoje od desetak stvarno valjalo.. ali ajde kao sto sawitch rece.. ljubiteljima ipak drago procitati..
Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više i više napredujemo!
Edited by - matori paraliticar on 19/05/2023 11:21:57