Author |
Topic |
Lorda
Average Member
Croatia
657 Posts
Member since 07/11/2002 |
Posted - 25/08/2023 : 18:22:07
|
Eh, ti baš voliš, što se kaže, cijepat dlaku. Da, Diso je mogao malo povećati glavu Patriciji pa bi sve bilo ok... Ona vjerojatno dolazi Mister Nou s boka. No to je jedan kadar od tisuća koje je Diso nacrtao.
No vidiš kako su linije kod Disoa različite debljine... One važnije poput linije profila su deblje a npr. na kosi tanje. Naravno tako se označava važnost primarnih elemenata u odnosu na manje bitne kod šturog crteža. To isto radi i Bignotti ali manje izražajno, sve linije su mu slične debljine.
Diso crta brzo, s malo linija ali sve vidi da zna što radi. Vidi se da ima sigurnu ruku, što je crtač manje iskusan to mu je linija krzavija.
I još jedna opaska. Ne znam točan kontekst scene ali vidim da se Patricija unosi u lice Mr Nou. Uobičajen refleks je da malo povučeš glavu prema nazad. I to Diso napravi maestralno, ne crta liniju čeljusti prema uhu za razliku od Bignottija. Znam da svi heroji moraju imati čeljust kao Superman, no probaj otići do ogledala i malo povuci vilicu prema vratu... Linija vilice se utopi u koži vrata i ne vidi se izražajno. Upravo je to Diso napravio a Bignotti pogriješio.
Diso je majstor, on to instinktivno zna za razliku od Bignottija.
|
Edited by - Lorda on 25/08/2023 18:25:27 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9402 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 25/08/2023 : 18:22:19
|
Krugeru, ti si talent, i kad si u pravu zvučiš u krivu. Diso je nacrtao Mister Noa malo većeg, kao da ih je htio nacrati iz poluprofila ali nije. Zbog toga ispada kao da su razlicitim planovima i da Patricija gleda pored njega. Bignotti, s druge strane, crta Patriciju da mu gleda u njedra. Zaključaka, i falično Diso dominira nad Bignottijem.
Diso je svašta, ali slikar nije nikakav. Svi njegovi (slikarski)radovi su teški kič i naiva. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17113 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 26/08/2023 : 09:23:24
|
quote: Originally posted by Lorda
Eh, ti baš voliš, što se kaže, cijepat dlaku. Da, Diso je mogao malo povećati glavu Patriciji pa bi sve bilo ok... Ona vjerojatno dolazi Mister Nou s boka. No to je jedan kadar od tisuća koje je Diso nacrtao.
No vidiš kako su linije kod Disoa različite debljine... One važnije poput linije profila su deblje a npr. na kosi tanje. Naravno tako se označava važnost primarnih elemenata u odnosu na manje bitne kod šturog crteža. To isto radi i Bignotti ali manje izražajno, sve linije su mu slične debljine.
Diso crta brzo, s malo linija ali sve vidi da zna što radi. Vidi se da ima sigurnu ruku, što je crtač manje iskusan to mu je linija krzavija.
I još jedna opaska. Ne znam točan kontekst scene ali vidim da se Patricija unosi u lice Mr Nou. Uobičajen refleks je da malo povučeš glavu prema nazad. I to Diso napravi maestralno, ne crta liniju čeljusti prema uhu za razliku od Bignottija. Znam da svi heroji moraju imati čeljust kao Superman, no probaj otići do ogledala i malo povuci vilicu prema vratu... Linija vilice se utopi u koži vrata i ne vidi se izražajno. Upravo je to Diso napravio a Bignotti pogriješio.
Diso je majstor, on to instinktivno zna za razliku od Bignottija.
Gle nitko ne spori Disove tehničke kvalitete no tehnički odličan crtač ne znači automatski bolji crtač. Ima kod Disa još pogrešaka, likovi mu bježe iz kadrova ili lebde. No moja zamjerka Disu je što su mu likovi ukočeni nema dinamike, uglavnom ista poza isti poluzjev face.
Meni je Diso bolji u starijim pričama, recimo priča Rio Negro, odličan uradak em priča em crtež. To je ona u kojoj Mister No ne pilotira već baulja po prašumi. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17113 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 26/08/2023 : 09:37:15
|
quote: Originally posted by Deers
Krugeru, ti si talent, i kad si u pravu zvučiš u krivu. Diso je nacrtao Mister Noa malo većeg, kao da ih je htio nacrati iz poluprofila ali nije. Zbog toga ispada kao da su razlicitim planovima i da Patricija gleda pored njega. Bignotti, s druge strane, crta Patriciju da mu gleda u njedra. Zaključaka, i falično Diso dominira nad Bignottijem.
Diso je svašta, ali slikar nije nikakav. Svi njegovi (slikarski)radovi su teški kič i naiva.
Ovisi, ja sam se veselio Bignotiju. Diso je Patriciji nacrtao hipijevsku frizuru dok je Bignoti frizuru nacrtao iz doba u kojem se radnja i odvija. Diso je crtao automobile iz doba 70tih a radnja se odvija početkom 50tih. Mislim da je Civiteli prvi koji je te stvari ispravio. Ferije opet crtao Mister Noa kako baulja prašumom opasan opasačem i u njemu revolver iz doba vesterna. Tko je za to kriv, vjerojatno Nolita. No, nitko se nije bunio i to je tad prolazilo danas vjerojatno ne bi.
Ne sjećam se da li je netko stavio na forum Disove slike ili sam nabasao na njih ali meni se čini da je to O.K. Ako ti nije problem možeš staviti ovdje neku od tih slika. |
|
|
peropero
New Member
Croatia
237 Posts
Member since 07/05/2023 |
|
vice
stripovi.com suradnik
7312 Posts
Member since 29/06/2005 |
|
peropero
New Member
Croatia
237 Posts
Posted - 26/08/2023 : 13:00:23
|
quote: Originally posted by Kruger
quote: Originally posted by Deers
Diso je svašta, ali slikar nije nikakav. Svi njegovi (slikarski)radovi su teški kič i naiva.
Ovisi, ja sam se veselio Bignotiju. Diso je Patriciji nacrtao hipijevsku frizuru dok je Bignoti frizuru nacrtao iz doba u kojem se radnja i odvija. Diso je crtao automobile iz doba 70tih a radnja se odvija početkom 50tih. Mislim da je Civiteli prvi koji je te stvari ispravio. Ferije opet crtao Mister Noa kako baulja prašumom opasan opasačem i u njemu revolver iz doba vesterna. Tko je za to kriv, vjerojatno Nolita. No, nitko se nije bunio i to je tad prolazilo danas vjerojatno ne bi.
Ne sjećam se da li je netko stavio na forum Disove slike ili sam nabasao na njih ali meni se čini da je to O.K. Ako ti nije problem možeš staviti ovdje neku od tih slika.
http://www.mostrip.ba/wp-content/uploads/2019/08/69234864_2813723865323670_2320192297381134336_n.jpg
|
|
|
peropero
New Member
Croatia
237 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
peropero
New Member
Croatia
237 Posts
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
|
todor
Starting Member
4 Posts
Member since 28/06/2023 |
Posted - 26/08/2023 : 20:16:18
|
quote: Originally posted by peropero
Nisam ga našao. Jeli ga tko kupio?
Kod mene na kiosk stigla 3 kom, do 11h dva su već bila prodana, kaže gospođa: "dosta stripova prodajemo u zadnje vrijeme"...
Odlična priča i potencijalno odlično izdanje. Šteta što je prijevod izmasakriran (notorna Ana Gaspar), dobro je netko rekao na forumu - vjerovatno koristi google translate. Zato sam odustao od kupovine Dragonera.
|
Edited by - todor on 26/08/2023 20:19:11 |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3994 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 26/08/2023 : 20:56:23
|
quote: Originally posted by todor
Šteta što je prijevod izmasakriran (notorna Ana Gaspar), dobro je netko rekao na forumu - vjerovatno koristi google translate. Zato sam odustao od kupovine Dragonera.
Razlog zašto sam se ja prebacio na Veseli četvrtak. |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
Posted - 26/08/2023 : 21:59:05
|
Kod mene na kiosk stigla 3 kom, do 11h dva su već bila prodana, kaže gospođa: "dosta stripova prodajemo u zadnje vrijeme"...
Odlična priča i potencijalno odlično izdanje. Šteta što je prijevod izmasakriran (notorna Ana Gaspar), dobro je netko rekao na forumu - vjerovatno koristi google translate. Zato sam odustao od kupovine Dragonera.
Dobrodoša
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18888 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 26/08/2023 : 22:27:20
|
Kurac ste vi ljubitelji stripova kad vas jedna Gasparova Anka odvrati od kupovine.. Mene bi bilo sram o tome se tu izjasnjavati... Trazite pilota 100 godina, trazite nesto novo osim Zagora... i stize Anka sedam prevoda i skinete gace... jer ste se ukenjali prevoda.. Pic*ke jedne obicne. Ozbiljno mislim.. Zavucite glavu u pesak... i uckomite... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 26/08/2023 22:30:05 |
|
|
todor
Starting Member
4 Posts
Member since 28/06/2023 |
Posted - 26/08/2023 : 22:52:10
|
quote: Originally posted by VALTER
Japanski lovci, Nule!?
Dvostruki burbon! WTF?!
quote: Originally posted by jaki
Dobrodoša
Blagodarim! |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3994 Posts
Member since 28/03/2003 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25319 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 26/08/2023 : 22:53:20
|
quote: Originally posted by teller
Kurac ste vi ljubitelji stripova kad vas jedna Gasparova Anka odvrati od kupovine.. Mene bi bilo sram o tome se tu izjasnjavati... Trazite pilota 100 godina, trazite nesto novo osim Zagora... i stize Anka sedam prevoda i skinete gace... jer ste se ukenjali prevoda.. Pic*ke jedne obicne. Ozbiljno mislim.. Zavucite glavu u pesak... i uckomite...
Ajd malo lakše, ok? Nismo na livadi, niti u lokalnoj birtiji. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
peropero
New Member
Croatia
237 Posts
Posted - 26/08/2023 : 23:47:35
|
Kupio ga i ja večeras, pa ću sutra uživati u notornoj Ani Gaspar koja me usputbudirečeno nije odvratila od kupnje Dragonera.
|
|
|
kimba
Average Member
662 Posts
Member since 04/02/2023 |
Posted - 27/08/2023 : 19:10:54
|
quote: Originally posted by teller
Kurac ste vi ljubitelji stripova kad vas jedna Gasparova Anka odvrati od kupovine.. Mene bi bilo sram o tome se tu izjasnjavati... Trazite pilota 100 godina, trazite nesto novo osim Zagora... i stize Anka sedam prevoda i skinete gace... jer ste se ukenjali prevoda.. Pic*ke jedne obicne. Ozbiljno mislim.. Zavucite glavu u pesak... i uckomite...
Na sta si ti spao stari moj. |
Zaostao na LMS I ZS i nepoznavanje osnovnih elemena zivota - citat odredenih |
|
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 28/08/2023 : 07:35:28
|
Diso je tata modernog Mnoa. Maraffa je likove crtao kao da su roli-pop bomboni ili kao one Funko Pops figure. 😁 |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
Macbeth
Junior Member
361 Posts
Member since 19/08/2022 |
Posted - 28/08/2023 : 18:00:53
|
Pročitao sam danas, baš mi se dopala ova priča. Obožavam tenkove, avione i sl. u WW2, pogotovo priče "malih" ljudi koji su sudjelovali u ratu. Rado bih pročitao još nešto ovakvo opet... |
|
|
Topic |
|