Author |
Topic |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29456 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 18/05/2023 : 13:11:25
|
Puno prije Aame i nešto poslije Plavih pilula Frederik Peeters s Lupusom se okušao u znanstvenoj fantastici, zbunjujući dio svog vjernog čitateljstva, ali i pridobivši mnoge nove fanove. Peeters će kroz Lupusa naći nov način bavljenja intimnim, napuštajući određeni oblik naturalizma kako bi sebi bliska pitanja postavio u znanstvenofantastičnom okruženju, na 400 stranica evocirajući glavne teme, kao što su figura oca, odricanje ili ono što nam preostaje nakon nečije smrti.
Progonjen plaćenicima misterioznog oca Sane, djevojke s kojom putuje svemirom, Lupus ne prestaje bježati, a ta će jurnjava ubrzo poprimiti oblik unutarnje potrage iz koje on neće izaći neozlijeđen… Ovo integralno izdanje nova je prilika da otkrijete reprezentativno djelo autora u vječnom pokretu.
Orka 59 • Lupus • 396 stranica • C/B • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Frederik Peeters • Crtež Frederik Peeters • Prijevod Dorotea Held • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 18.5.2023. • Cijena 27 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-59-lupus/886/
|
Trouble will find me |
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2519 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6357 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 18/05/2023 : 14:31:20
|
Peeters mi pomalo postaje jedan od najdražih autora. Privju kreće pomalo i onda puf-paf, svašta-nešto se nabrzinu izdogađa i skužiš da je on u SF zamotao nešto sasvim drugo....i onda sam morao skinut sken i nastavit čitat dalje jer mi je bilo prenapeto. Nisam još došao do kraja, ali strip je za sada bonbonček. ;) |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 18/05/2023 14:53:33 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
john connor
Senior Member
Serbia
2754 Posts
Member since 15/02/2011 |
|
naker
Advanced Member
4889 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Chui
Senior Member
1182 Posts
Member since 13/12/2020 |
|
Kerempir
Senior Member
1618 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 26/07/2023 : 20:22:34
|
Dva lika se idu dobro zabaviti ( čitaj urokavati se nonstop), usput sretnu i pokupe zgodnu žensku ali koja je tražena i zbog koje upadnu u nevolje, a imamo sastojke za ljubavni trokut što dodatno otuđi već otuđene frendove koji se tek po navici druže i urokavaju sa sve većim jazom između njih.
Ali sve se to događa u svemiru sa fantastično izmaštanim svjetovima pa je kakti sf.
Sveukupno dojam je solidan. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Posted - 12/09/2023 : 22:38:21
|
Petersa i njegove sjajne stripove na ovim prostorima guraju Fibra (6 naslova) i Komiko (četiri). Osim Gladnih dečaka,gde imamo fenomenalan crtež i brutalno konfuznu priču,pa celokupan dojam nije toliko blistav,sve ostalo objavljeno itekako vredi.Uključujući i ovo potonje objavljeno delo.
Pre svega,vidi se iz aviona da je Lupus svojevrsni preteča daleko ambicioznije Aame,mada njegova opuštenija realizacija mu nikako nije mana. Čak naprotiv,Lupus ima neverovatnu lakoću čitanja i lako se završi u cugu.
U pitanju je SF slajs of lajf,jer ovo je pre svega drama,priča o ljudima,romansi,porodici,začinjeno sa malo psihologije,introspekcije i tome slično,i lako se prepoznaje Petersov stil pisanja.Naučna fantasika je ovde u drugom planu. Tu su i majnd fak momenti,ali ništa preterano,kako autor može da opali,meni se čini da sam pohvatao konce. Kraj itekako valjan.
Za Lupus jedna stamena 4.5/5,uz toplu preporuku,i da vidimo još njegovih dela u Fibrinom katalogu (neobjavljenih,svakako - Oleg,RG, Ruminations,Saccage,Saint-Elme, Onomatopées)
edit:lako moguće da utisci budu i bolji jednom kad ponovo obrnem strip. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 12/09/2023 22:47:29 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Posted - 12/09/2023 : 22:44:56
|
evo kako sam ja skontao završnicu (SLEDE SPOJLERI): Dete je Tonijevo,što se dalo zaključiti u toku stripa;Lupus se čuo sa ocem,ali je to potisnuo.I tako su ih i našli Sanini tragači. Lupus predaje bebu baki,a on ostaje sa malim u kontaktu. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 12/09/2023 22:46:56 |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 16/09/2023 : 13:01:59
|
Ovo vozi sto na sat... u smislu da ne mozes zatvoriti korice i prestati. :) Dobro, napravio sam nekoliko pauzi (par dana), recimo citao po jedno poglavlje dnevno, nocu pred spavanjem (recimo da je to poglavlje, jer nije nista oznaceno).
Sto se price tice je vec sve receno vise manje, ali kako vec rekoh, uhvati te i lako se cita. Sad sve sloziti je vec druga prica, ali nije to matematicka misolovka. Vise osjecaji, odluke, odrastanje, donosenje odluka...
Nije njegov najbolji strip ali bi bila steta da se ne bi objavio na ovim prostorima.
Rezime: samo nam dajte jos Peetersa!
Edit: Zaboravio na ovo... Zapravo me je sve skupa najvise podsjetilo na te stripove sa 24-satnog crtanja. Kao da bi se ovo moglo desiti na takvom eventu. Jedino tih skoro 400 tabli je malo previse za samo 24h.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 16/09/2023 15:23:22 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27117 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 16/09/2023 : 15:00:21
|
Od početka mi nije pasalo kad sam uzeja(nepotrebno)teški strip u ruke. Sto se tiče stripa,SOL koji me je promašio totalno... |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11885 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 03/11/2023 : 04:46:02
|
Mnogo volim Peetersa ali ocekivao sam vise od Lupusa. Lupus je svojevrsna vezba pred Aamu, ima mnogo slicnosti ali nema tu napetost i odnose izmedju likova da bi ti bilo stalo i da bi te vozilo sve vreme. Svakao zanimljiv strip vredan citanja i razmisljanja, ali kazem ocekivao sam vise. Nije nivo Aame i Pahiderma.
7/10 |
Edited by - going going on 03/11/2023 05:20:02 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2329 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 13/02/2024 : 08:23:00
|
Meni je isto Lupus onako, li la, pogotovo je početak dosadan i nacrtan na brzinu, fanzinski, ali prema kraju postaje sve bolji i dolazi do ove Goingove realne 7mice. Žanrovski je ovo nekakva poluljubavna priča smještena u SF okruženje. Prirodna poveznica između Plavih pilula i SF/psihodeličnih stripova po kojima je danas poznat.
Inače, Peeters mi je mačak, tek sad to kužim. Lupus i Plave pilule su mi OK, a ostali su mi baš dobri i ne znam zašto Fibra nije izdala i Pahiderm i Kule od peska. Ako već Larcenet i Chaboute imaju pokrivenu cijelu stripografiju, zašto ne bi imao i Peeters? Svi ga vole, izdanja su mu rasprodana.. |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2457 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 13/02/2024 : 09:22:46
|
Od ta dva koja spominjes kule vise zasluzuju objavljivanje.. naklada 400 komada :)
bio bi to "poklon" vama ljubiteljima stripa u HR |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2329 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
matori paraliticar
Senior Member
2457 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 13/02/2024 : 09:53:28
|
Nekako su bas razliciti jedan u crnobelom, drugi u boji tematika kao dan i noc (barem se meni tako cini) mada nije losa tvoja ideja meni su kule bile veoma dobre i to nakon magije "drugog citanja" dok mi se pahiderm uopste nije svideo pitanje je koliko sam ja tipican citaoc Peetersa :) imam veoma ambvivalentan odnos do njegovog opusa - ono sto mi se svidja, bas mi se svidja ono sto ne, bas ne :)
Sto se tice kula imam komikovo prvo izdanje meni je dovoljno ali komikovo drugo izdanje je sigurno ono sto stripofili traze ako mogu da biraju - mislim da je cak i vama prevod sasvim dobar Na kraju krajeva Marko odlucuje (mada bi mogao i neki manji HR izdavac da izda kule) |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 13/02/2024 09:54:44 |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4429 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 19/05/2024 : 09:15:50
|
Super je Lupus! Nije razina Mrlje ili Pilula ali kao i ta dva naslova i ovaj ima iznenađujuće pitak scenarij jasnog narativnog slijeda kojeg je uz brzinski ali čist crtež vrlo jednostavno pratiti. Odličan mi je i svemir(i) u kojem se radnja zbiva, osobito flora i fauna koja u mnogome podsjeća na malo reduciraniju verziju LEOvih aldebaranština a scenarij ima svoj neki posebni osjećaj otuđenosti i praznine i to ne samo duševne i misaone, ilti kraće: Peeters je uspješno stvorio svoj univerzum. Ne znam zašto sam toliko dugo odgađao čitanje ovoga; valjda sam zbog naslovnice očekivao da bi u priči mogao biti (za moj ukus) previše naglasak na psihodeliji i introspekciji ali toga ima zaista u minimalnim količinama pa oni koji nisu čitali - nemojte da vas to zavara. 8/10 |
Bok, kako si.
|
|
|
don_draper
Advanced Member
4466 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 14/06/2024 : 19:38:07
|
Aama je bila super, Mrlja onako solidna, a od ovoga sam očekivao prilično. Moram odmah pripomenuti da je ovo izvana jedna od najboljih Fibrinih korica. Čak bih rekao da nadmašuje vizualni dojam između tih istih korica. Lupus kreće tipično peetersovski, samozatajni protagonist, misteriozne okolnosti u nekom bioSF svijetu. No, Lupus nikada ne nudi onu eskalaciju, bogatstvo kakvu je nudila Aama, niti ima tu neku jezu Mrlje. Radnja je dosta jednostavna, nema tu neke kompleksnost, a ni zaplet ne nudi neku dodatnu dramatiku. Nemam ništa protiv nekog sporijeg razvoja radnje i kreiranja okoliša, ali "payoff" nakon 300+ stranica ovog stripa je dosta siromašan. Sviđa mi se ta poveznica biologije i SF-a kod Peetersa, vizualno lik stvara stvarno sjajne prizore i svjetove. Problem je što sve oko toga ovdje djeluje dosta plošno i nedinamično. U odnosu na gore navedena druga 2 stripa inferioran u gotovo svemu, sam za sebe bez neke usporedbe sasvim korektan miran SF, ali šta reći kada se zna potencijal autora. 3/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
729 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 22/06/2024 : 17:11:16
|
Obzirom da je u privjuu pojašnjeno da je Lupus strip iz početne uzletne faze ovog autora, nisam očekivao spektakl u nivou Pahiderma ili Kome, ali dobio sam jako zanimljiv strip u nivou Mrlje. Priča je jako interesantna i tečna, nema usiljenosti u namjeri da nam Lupus priraste za srce, i to se dešava upravo progresivno, stabilno i postojano, na istovjetan način na koji ubrzani tempo nosi radnju ka završetku. U suštini se ne zna šta je ljepše iscrtano, gestikulacija njegovih likova ili flora/fauna sa svih tih silnih nemogućih planeta. Jasno se vidi, s druge strane, u kom pravcu Peeters napreduje i kako nonšalantno uvodi jezu u svoje priče. Iako je najlakši način "šekspirovsko" preispitivanje svog karaktera, Peeters u startu iskače iz tih šablona i na sebi svojstven način muti vodu nevjerovatnim škrabotinama koje (u Lupusovim snovima npr.) prekidaju niz dešavanja u stvarnom vremenu. Sam Bog zna čime su prouzrokovane te vizije, i nećemo se pitati čime (jer znamo, odnosno možemo pretpostaviti ), ali se moramo složiti da su vrlo neobične i primamljive, prizivaju na dešifrovanje. Sve u svemu, dobro štivo, a sad kad znamo da imamo sve od Peetersa, u iščekivanju St.Elma, možemo reći da se radi o sjajnom umjetniku i klimnuti glavom da ga se i dalje prati. |
Škafiškafnjak |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31396 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 25/06/2024 : 11:10:35
|
Svidio mi se strip, domišljat scenarij, crtež mi se manje svidio, ali sve u svemu zabavna priča! |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6249 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 04/08/2024 : 14:27:06
|
Ono kad čitaš i čekaš da se konačno nešto desi ali ostanes kratkih rukava. 2 frenda pomupe žensku, nju traži bogati otac, jedan od frendova pogine , ona brzo zatrudni, pa ode s ovim drugim (koji naravno nije otac), pa tako pocnu skupa živjeti, Lupus ima frustracije iz djetinjstva, voli drogu, nesiguran je u sebe...i tako do samog kraja. Nije mi ni Aama nešto wow ali ovo je lošije. Dugo sam ga izbjegavao zbog čudne naslovnice (crtez prikazuje ljudsko srce) i boja. Izgleda sa Peetersom nismo kliknuli. Sumnjam da ću ovo ikad više otvoriti. |
Bond.James Bond. |
|
|
|
Topic |
|