Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 17/10/2023 : 13:54:43
|
T'Zeeovom palačom, usred tropske šume, šire se glasine. Stari je diktator, navodno, ubijen. Dok zemlja tone u kaos građanskog rata, članovi predsjednikove klike proživljavaju posljednje trenutke korumpiranog režima na zalasku. Sudbina T'Zeeova sina Hippolytea posljednji se put isprepliće sa sudbinom Bobbi, diktatorove mlade supruge: otkriva se nemoguća i strašna ljubav. U sparini afričke noći pomalja se sumrak jedne izmišljene zemlje, što su majstorski dočarali Appollo i Brüno.
Kolorka 266 • T'Zee - afrička tragedija • 160 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Appollo • Crtež Brüno • Prijevod Mirna Šimat • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 17.10.2023. • Cijena 22 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-266-tzee-africka-tragedija/913/
|
Trouble will find me |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15792 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40436 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6299 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 17/10/2023 : 16:49:47
|
Meni se crtež sviđa, ali su mi sve ove biografije za pročitati jednom i to je to. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Zula
Senior Member
1061 Posts
Member since 07/10/2015 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21169 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1699 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 17/10/2023 : 22:52:39
|
Ma ovo je odlično. Ko da gledaš onaj neki dobar starinski politički triler. Čitao na ingliš, treba ovo uziti i na papiru. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 17/10/2023 : 23:02:51
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Meni se crtež sviđa, ali su mi sve ove biografije za pročitati jednom i to je to.
Nije ovo nikakva biografija. Vrlo, vrlo dobar strip. |
Trouble will find me |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1699 Posts
Member since 25/09/2007 |
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2484 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15733 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 18/10/2023 : 09:47:18
|
Ovo se uzima..volim njegov crtež, a i priča djeluje zanimljivo |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15792 Posts
Posted - 13/11/2023 : 20:41:28
|
Izmisljeni diktator u izmisljenoj zemlji u Africi, radi sve ono sto diktatori inace rade, misle i kako su oduvjek zivjeli te kako ce i zivjeti dok je svijeta.
Ako nekog zanimaju crna posla u izmucenoj crnoj Africi, onda je to-to! Mene to odavno ne zanima, a naricito od onda kad sam prosetao dzonove po Kongu, Nigeriji, Juznoj Africi, Alziru, Angoli i ostalim mjestima koja bi najrade zaboravio.
Ovo je nekakav tribute to Africi od ovih autora s prstohvatom Vudua, i to je to. Posteno tko voli i koga zanima. Njima je ocito ovo bilo vazno podastrijeti publici...
Brunin crtez me odbija. Stalno. Ove 'kockaste' glave i ovaj njegov nedoreceni stil mi ne prija. Nije mi vizuelno privlacan, dapace ruzan mi je.
U Tayler Crossu sam ga jos i prozvakao, poslije vise, bas i ne...
'Kubizam' da karikiram. A nije mi bas ni taj pravac nikad 'legao'.
Da ne bi sve ostalo na nekoj, nazovi negativnosti, evo; tabla na stranici broj 65 mi je odlicna! Ali lica likova, ajme. To je moj osobni impresij naspram Brunovom radu, a nije da se nisam trudio. Previse mi je...kako da nadem pravu rijec...neozbiljan. |
Los cukar na fritulama! |
|
|
SenG
Junior Member
Canada
383 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 15/11/2023 : 01:09:52
|
Meni je Brunin crtež odličan. Tek sam naknadno skužio da mu ovaj put suradnik nije Nury. Iako zericu slabiji od ostala tri naslova koja je izdala Fibra, i dalje izuzetno dobar strip. Doduše, za razliku od prijašnjeg recezenta mene tema jako zanima i super mi je kako se ne temelji na jednoj istinitoj priči nego pastišem kazuje jednu amalgam istinu. |
Ich bin nur ein Schauspieler |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2301 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 28/11/2023 : 11:47:57
|
Novi Bruno. Nažalost, nije kombinacija sa Nuryjem koje su sve bile super i svaka na drugi način, ali opet je dobar strip, malo slabiji od ta prva tri. Priča zapravo nije o samom T'zeeu, čak ni o toj izmišljenoj afričkoj zemlji, nego o tri lika s njegovog dvora - sinu, mladoj ženi i još nekim sinovim frendovima. Nema tu puno akcije, više je to neka psihološka studija tih nekad privilegiranih likova koji su se sada našli između neba i zemlje. Strip se bavin njihovim osjećajem nepripadanja, strahovima i ambicijama, najviše kroz elegantno pripovijedanje iz trećeg lica. Meni je to fora, ali mi je falila neka jača završnica, katarza.. nekako se priča koja je lijepo išla spred kraj samo ispuše. Ali opet, nije loša priča.
Brunov crtež volim, sviđa mi se ta kombinacija Cartoon networka i Dicka Tracya, iako mi je nakon nedavnog uspona AI-a mi je, kao, postao manje drag jer mu crtež ima neki digitalni vajb. Opet, volim kako se potrudi oko svojih kadrova i likova. Vidi se kako pažljivo razradi scene i kako mu likovi budu ful izražajni, kako govore tijelom usprkos škrtom načinu na koji ih crta..
Jedna poslovično dobra Kolorka. |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2313 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 28/11/2023 : 12:24:05
|
Hvala pcoro pa i ostalima koji su ostavili utiske ovde. Neki su prisetili na tri ranija fibrina izdanja na kojim je Bruno radio. Ja eto imam sva ta tri izdanja, dva u Srbiji a jedno u Sloveniji :) dvoje sam video na nekoliko minuta, jedno uppste ne. Ja sam kao sto vecina zna u Svedskoj :) Kako sada izgleda ta izdanja cu najranije ugledati na leto 2024 tako da manjka frustracije nema ;) Dobro dok ima nade ima zivota je onaj stari izlizani izraz.
O scenaristi ovog stripa od ranije ne znamo puno, guglao sam malo i naleteo na ove informacije http://www.europecomics.com/author/appollo/ |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 30/01/2024 : 10:47:06
|
Hmmm, vidim vrlo malo komentara do sada. Steta, jer strip nije los. Bruno (kao uvijek) rastura, a Appollo nam se vrlo ugodno predstavio. Rođen '69 u Tuniziji, studirao u Parizu i vracao se u Afriku, u vise zemalja - procitati njegov tekst na kraju stripa. Zelio je ovim stripom napraviti nekakav moderni africki strip, pokriti vise nijansi, ima tu i magije kako je spomenuo vec ivanl, i naravno ima tih africkih diktatora i njihovih "ludorija" etc. Strip me drzao zaokupljenog tokom citanja, sta ces vise.
Khm! Sam me podjestilo da vec imam doma jedan njegov strip, i to bas onaj sa Trondheimom, Otok Bourbon 1730. Ali ga zbog nekih losih komentara ovdje jos nisam procitao... moram ovo ispraviti!
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3295 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 30/01/2024 : 14:58:35
|
quote: Originally posted by Poli
Khm! Sam me podjestilo da vec imam doma jedan njegov strip, i to bas onaj sa Trondheimom, Otok Bourbon 1730. Ali ga zbog nekih losih komentara ovdje jos nisam procitao... moram ovo ispraviti!
Slobodno nemoj žuriti. |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1471 Posts
Member since 18/03/2005 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9418 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21169 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 31/01/2024 : 17:09:14
|
Otok Burbon je,kako MAcon kaže,jako dobar strip;ej,pa Trondhajm je to. Mada,šteta što nije u boji;Trodhajm u cb varijanti nije baš praznik za oči |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15792 Posts
Posted - 31/01/2024 : 18:20:00
|
Nekidan sam rendom odabirom s police ponovo po drugi put procitao Otok Bourboun, i vratila mi se odmah radnja. Dobar je to strip, nelos skroz. Okej impresija kao i prvi put kad sam ga procitao po izlasku. Baziran sam bio sasvim na Trondheima, koji uzgred budi receno, bolje izgleda u boji, dakako. A uopce nisam primjetio da je ovaj Appollo scenarist i Brünu. Zanimljivo. U svakom slucaju Bourboun mi je bolji strip od ove africke tragedije gdje mi je istinska tragedija zapravo crtez Brûna. Uz, ajde, iznimku jednog zanimljivog kadra. |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10255 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 31/01/2024 : 18:22:37
|
quote: Originally posted by ivanl
Izmisljeni diktator u izmisljenoj zemlji u Africi, radi sve ono sto diktatori inace rade, misle i kako su oduvjek zivjeli te kako ce i zivjeti dok je svijeta.
Ako nekog zanimaju crna posla u izmucenoj crnoj Africi, onda je to-to! Mene to odavno ne zanima, a naricito od onda kad sam prosetao dzonove po Kongu, Nigeriji, Juznoj Africi, Alziru, Angoli i ostalim mjestima koja bi najrade zaboravio.
Ovo je nekakav tribute to Africi od ovih autora s prstohvatom Vudua, i to je to. Posteno tko voli i koga zanima. Njima je ocito ovo bilo vazno podastrijeti publici...
Brunin crtez me odbija. Stalno. Ove 'kockaste' glave i ovaj njegov nedoreceni stil mi ne prija. Nije mi vizuelno privlacan, dapace ruzan mi je.
Da ne bi sve ostalo na nekoj, nazovi negativnosti, evo; tabla na stranici broj 65 mi je odlicna! Ali lica likova, ajme. To je moj osobni impresij naspram Brunovom radu, a nije da se nisam trudio. Previse mi je...kako da nadem pravu rijec...neozbiljan.
Zar i ti sine Ladiću? Nije Brunin nego Brunov. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15792 Posts
Posted - 31/01/2024 : 18:26:18
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
quote: Originally posted by ivanl
Da ne bi sve ostalo na nekoj, nazovi negativnosti, evo; tabla na stranici broj 65 mi je odlicna! Ali lica likova, ajme. To je moj osobni impresij naspram Brunovom radu, a nije da se nisam trudio. Previse mi je...kako da nadem pravu rijec...neozbiljan.
Zar i ti sine Ladiću? Nije Brunin nego Brunov.
Ma da. Dobro. Ali, kako ga god deklinirali nece nauciti crtati. |
|
|
don_draper
Advanced Member
4412 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 22/07/2024 : 21:11:28
|
Možda i ne treba nabavljati stripove zbog crtača. Bruno me zarazio svojim stilom u Tyleru Crossu. Jednostavno mi je dobar taj minimalistički i pomalo autistični vibe koji ostavljaju njegovi prizori. Ovaj strip je nastao u suradnji s čovjekom koji je očito na domaćem terenu kad je moderna povijest Afrike u pitanju. No, imam dojam da je moglo biti i bolje ispričano i ispleteno. Tema je fiktivna, ali ima uporišta u stvarnosti. Ono što je problematično što mi se čini da u scenariju nisu baš dobro posloženi vremenski skokovi i narativ se često dosta neravnomjerno prebacuje iz šturog i minimalističkog u gotovo reportesko izvještavanje. Strip ima svoju potresnu notu, ima ovdje nekih prizora i činova koji izazivaju svojevrsnu povijesnu osudu, ali nema u svemu tome neke težine. Fokus je često dosta raspršen i bitne stvari se dogode nekako u lošijem timingu. Crtež je brunovski klasično, ali u ovome mi je najmanje pasao. Odabir boja i kontrasti su na mjestu, ali nekako nisam osjetio neku tu afričku atmosferu koju se trudilo prenijeti. Nije loš strip, ali nedostaje mu presušno neke težine i bolje poveznice s bogatom materijom.
2.5/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
Edited by - don_draper on 22/07/2024 21:12:00 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
|
Topic |