forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 "Vrela Sajamska jesen leta gospodnjeg 2023."
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 15

jagodanbg
Senior Member

2968 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 05/11/2023 : 18:13:42  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Znam da politika nije dobrodošla na forumu, ali ova tema ne može da prođe bez politike, tako da ću samo ovo napisati:
Braćo Srbi, zato 17.12. svi na izbore, da ih za početak oteramo iz BG i da se nadamo da će nova vlast povući tu odluku!!

Pumpaj

Edited by - jagodanbg on 05/11/2023 18:14:16
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2395 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 05/11/2023 : 18:17:48  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
A gde su mislili da ga izmeste?

Znam da su se tužili i da je presuđeno da je to državna imovina. Al nisam znao da će da ruše. Mislio sam samo da će biti neke preraspodele vlasništva...

A gde će da premeste sajam? Pored aerodroma?
Ili još dalje?

Resistance is futile.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3363 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 05/11/2023 : 18:20:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Kod nacionalnog stadiona, da bude gotov za onaj EXPO 2027
Go to Top of Page

Largo
New Member

292 Posts

Member since 23/06/2021

Posted - 05/11/2023 : 18:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Largo a Private Message  Reply with Quote
Koliko znam, zvanična vest je da će Sajam knjiga biti na istom mestu i sledeće godine. Ovaj novi kod Surčina ko zna kad će biti gotov.

Edit - evo linka https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/knjige-stripovi/3774277-naredni-sajam-knjiga-od-19-do-27-oktobra-2024-godine

Edited by - Largo on 05/11/2023 18:31:10
Go to Top of Page

suptil
Starting Member

65 Posts

Member since 22/04/2023

Posted - 05/11/2023 : 18:30:33  Show Profile Show Extended Profile  Send suptil a Private Message  Reply with Quote
Javno je saopsteno da ce Sajam knjiga i sledece godine biti na istom mestu. Expo je 2027. Do tada bi i Sajam trebalo da predje na novu lokaciju. Cisto sumnjam da ce se Sajam seliti do 2o27. Da se ja pitam ne bih ga ni tad pomerao sa ovvog mesta.

Edited by - suptil on 05/11/2023 18:31:11
Go to Top of Page

Largo
New Member

292 Posts

Member since 23/06/2021

Posted - 05/11/2023 : 18:32:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Largo a Private Message  Reply with Quote
Takodje je potvrdjeno da se glavna sala/kupola neće rušiti jer je pod zaštitom. Ali sve oko nje verovatno hoće…
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4790 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 05/11/2023 : 18:35:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message  Reply with Quote
Zato je ove godine odjednom svaka hala prokišnjavala, palili su se alarmi u vreme najveće gužve, temelj je navodno pukao... nisam optimističan. :(

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2968 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 05/11/2023 : 18:39:50  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Kao što je slučajno i Depo izgoreo

Pumpaj
Go to Top of Page

dovlajoe
Junior Member

Serbia
408 Posts

Member since 11/01/2019

Posted - 05/11/2023 : 20:06:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dovlajoe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jagodanbg

Znam da politika nije dobrodošla na forumu, ali ova tema ne može da prođe bez politike, tako da ću samo ovo napisati:
Braćo Srbi, zato 17.12. svi na izbore, da ih za početak oteramo iz BG i da se nadamo da će nova vlast povući tu odluku!!

Uze mi post iz tastature (reč iz usta). I ja sam hteo da napišem ovakvu motivacionu poruku. I zbog sajma i zbog svega drugog.
Go to Top of Page

Pjerooo
New Member

111 Posts

Member since 17/06/2021

Posted - 05/11/2023 : 20:38:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Pjerooo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

I ja sam bio u petak, i ove i prošle godine, prošle je bila veća gužva. Ali da, prošle godine bio lep dan, a ove potop.
No, mnogo važnije, razočaran sam popriličnom tišinom samih izdavača i kritikom izmeštanja Sajma, jer sam dosad čuo baš samo sporadične izlive bunta.

Tokom Sajma je u Danasu bio čitav niz tekstova na tu temu, a izjašnjavali su se brojni predstavnici izdavačkih kuća. Između ostalih i Sloba ispred SUIS-a.
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2017 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 05/11/2023 : 21:33:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote

Slobin tekst o Sajmu u Danasu od 26. 10. 23.

https://postimg.cc/dDX2jWxz

Edited by - Dzimi Gitara on 05/11/2023 21:34:17
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2682 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 05/11/2023 : 22:25:36  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Ne znam sta pametno reci niti imam pravo nesto puno da se mesam
ali polako simbol po simbol BG kolju..

Kao da nam nisu dovoljni grobari ex-yu stripa

Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više i više napredujemo!

Edited by - matori paraliticar on 05/11/2023 22:32:40
Go to Top of Page

Beloyar
Starting Member

7 Posts

Member since 27/02/2023

Posted - 06/11/2023 : 00:53:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Beloyar a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav svima, malo da se uključim u raspravu kada su u pitanju ovogodišnja stripska izdanja sa Sajma i po mom utisku Blejk i Mortimer je odlično izdanje sa tehničke strane, uvez, rikna, mat papir, doduše jeste malo blijeđi otisak ali po meni je sasvim adekvatan i zadovoljavajući, vjerovatno najbolje Makondovo izdanje do sada uz Čudovišta, oba stripa su štampana u Grafostilu čini mi se. Makondo je do sada imao praksu da sva izdanja štampa u AMD-u čija su izdanja solidna ali ne i odlična, vraćao sam se čak u 3 navrata na štand da prelistam Blejka i Mortimera, toliko me dojmio vizuelni utisak stripa ali ga ne kraju ne uzeh zbog cijene i bojazni da će me možda smoriti zbog gomile teksta, dao sam sebi zadatak da prvo pročitam online par brojeva pa onda donesem konačan sud o nabavci.
Negativni dojam koji sam stekao o tehnički neadekvatno uređenom stripu su Bosonogi Gen, sva izdanja sam morao da proberem i da odaberem najmanje umrljan, bukvalno je svaki strip po riknama umazan ljepilom, možda nekome neće smetati ali ja sam izuzezno zahtjevan i uvijek biram najsavršenije izdanje, zatim BPRD 4, Majkara (iz Stripovedača) mi je iz kutija vadio nova izdanja i nisam mogao da nađem dobar primjerak, strip je preobiman, na svakom je rikna bila malo zgužvana ili čuknuta i uzeo sam najmanje loše izdanje, zatim Torgal saga od Lokomotive mi se nije dopala zbog sjajnog papira ako se dobro sjećam , Torgalovu mladost su štampali na mat papiru. Na Najkulinom Pacijentu Publikum je malo zajebao riknu, trebala je biti šira za 2mm možda, ovako je izdanje ostalo nekako prenapregnuto. Još nešto sto mi se nije dopalo su Stalkerova Deca mora, tako moćno mini izdanje ali ova manga im je kraća za pola cm sigurno u odnosu na Nikad čovek, da li je to moralo biti tako ili je Džimi želio da umanji troškove proizvodnje, ne znam ali šteta što biblioteka Sunce nije ujednačena, onda u Ledenom demonu je po meni odabran neadekvatan papir, neko je već spominjao Arna, tamo je to savršeno ispalo, a ovde nekako blijedo, neupečatljivo, uopšte ne dolazi do izražaja taj Tardijev grafizam na ovakom papiru pa ga zato nisam ni uzeo.

Sa tehničke i vizuelne strane najupečatljivija izdanja sa sajma po meni su: Tintin, Drakula, Erni Pajk, Sendmen, Blejk i Mortimer i sve novo od Darkwooda - Modesti, Fjuri, Lokot i Ključ.
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2017 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 06/11/2023 : 07:07:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Jedno opšte zapažanje – čini mi se da većina, kada govori o mat papirima, uopšte ne pravi razliku između ofseta i luksuznih premazanih mat papira (koji mogu imati određeni procenat sjaja, providnosti, refleksije i brojnih drugih karakteristika, i koji se cenovno kreću od kunstdruka, koji spada u jeftinije, pa naviše).

Što se Belojarovih zapažanja tiče, izbor za Tardija je napravljen tako da bi se naglasio Tardijev grafizam. Naime, ovaj perigo papir ima nijansu više glosa od galeri art papira korišćenog u Arnu. Mislim da se njime postiglo to da se svaka tanka bela linija jasnije vidi. A opet, to je i dalje manje sjaja od mat kunstdruka. Ne znam o kakvom bledilu se može govoriti, naprotiv, otisak je savršen, crna puna, duboka, a bela jasna, neka neko slika ako ima vremena. Ovo je toliko viši nivo papira i štampe od izdavačkog standarda, čak i među strip-izdavačima, da možemo polemisati o finesama, ali teško o štednji i nekvalitetu. Mislim, mogao sam ja to opaliti na ofsetnom papiru, izašlo bi me samo koju hiljadu evra jeftinije.

Apropo Dece mora, dimenzije prate originalno Šogakukanovo izdanje, tj. 130 x 180. To je 1cm manje po visini od serijala Nikad čovek i većine domaćih mangi. Tako su vlasnici licence insistirali i tu nema mesta za pogađanje. Štaviše, ovaj format je standardni japanski format, ali uvek ima „viška” crteža koji ode u bleed, tako da je za većinu mangi bilo moguće malko povećati format. No, neće to moći na svim, tako da će se format tankobona menjati od serijala do serijala, od 130x180 do 130x190. Cena je ista, ne postiže se ušteda na takvim stvarima, samo se ovde blok seče centimetar više. :)
To je još jedan od razloga zašto Sunce kao ni Zona nema numeraciju nigde osim u impresumu. Jer svaki serijal će biti tretiran onako kako je najoptimalnije, a ne kako bi kolekcionarski OCD nalagao.

Edited by - Dzimi Gitara on 06/11/2023 07:32:44
Go to Top of Page

trolodtroje
Advanced Member

3280 Posts

Member since 14/09/2010

Posted - 06/11/2023 : 08:38:33  Show Profile Show Extended Profile  Send trolodtroje a Private Message  Reply with Quote
Evo još moji utisci sa Sajma knjiga - u petak i subotu masa posjetioca. Nikad do sad nismo stali u tako dugoj vrsti za karte (petak 10:30, subota 9:55) i kod ulaza (6 ili 8 linija). Šteta što se tolka masa ljudi (večinoma srednješkolci) nije probila do Hale 4, gdje na strip štandovima nije bilo neke gužve. Najviše 3 ili 4 za razliku od prošle godine, kad smo se gužvali na svim štandovima. Jedino kod Makonda (Hala 1) gužva ko prošle godine. Izgleda, da večina ljudi nije ni stigla do strip štandova u Hali 4 - lokacija sasvim na kraju Hale 4 očito nije najbolja. A ono kad pitaš šefove (Đimi, Colt, Igor+Aleks....) svi kažu da je posjeta i prodaja rekordna. Kod Lokomotive tolko su prodali, da jim je "ponestalo" dodatnog popusta kod kupovine >12.000 din (ali smo rešili taj propust sa Milanom). Nešto više ljudi kod strip prodavača na spratu Hale 4, al puno manje no prije.
Nadam se, da su se Markos i SUIS sreli pa doneli neko pozitivno rešenje za sve.
Go to Top of Page

vetropiroman
Junior Member

330 Posts

Member since 27/02/2022

Posted - 06/11/2023 : 09:28:15  Show Profile Show Extended Profile  Send vetropiroman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara

Što se Belojarovih zapažanja tiče, izbor za Tardija je napravljen tako da bi se naglasio Tardijev grafizam. Naime, ovaj perigo papir ima nijansu više glosa od galeri art papira korišćenog u Arnu. Mislim da se njime postiglo to da se svaka tanka bela linija jasnije vidi. A opet, to je i dalje manje sjaja od mat kunstdruka. Ne znam o kakvom bledilu se može govoriti, naprotiv, otisak je savršen, crna puna, duboka, a bela jasna, neka neko slika ako ima vremena. Ovo je toliko viši nivo papira i štampe od izdavačkog standarda, čak i među strip-izdavačima, da možemo polemisati o finesama, ali teško o štednji i nekvalitetu. Mislim, mogao sam ja to opaliti na ofsetnom papiru, izašlo bi me samo koju hiljadu evra jeftinije.

Što se tiče Ledenog demona, i sam sam u prvi mah bio malko iznenađen izborom sjajnijeg papira nego u Arnu, samim tim što je u Arnu odabir papira vrhunski legao, ali direktnim poređenjem oba stripa, u Demonu je crna, makar za nijansicu, dublja. Problem jedino može biti refleksija ako se čita pod direktnim svetlom, ali to važi za sve papire koji nisu izrazito mat, zbog čega bih, makar za CB, i sam preferirao mat. Ukratko, Demon je sve samo ne bled, i nikako se ne može reći da je neupečatljiv, a papir meni, laički, pod prstima deluje skupo.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/11/2023 : 11:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jagodanbg

Tek sad ovo vidjeh.
Da, politika nije dobrodošla ba forumu i nadam se da je ovo zadnji post na ovu temu.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Promys
Starting Member

98 Posts

Member since 03/02/2023

Posted - 06/11/2023 : 11:58:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Promys a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by trolodtroje

Evo još moji utisci sa Sajma knjiga - u petak i subotu masa posjetioca. Nikad do sad nismo stali u tako dugoj vrsti za karte (petak 10:30, subota 9:55) i kod ulaza (6 ili 8 linija). Šteta što se tolka masa ljudi (večinoma srednješkolci) nije probila do Hale 4, gdje na strip štandovima nije bilo neke gužve. Najviše 3 ili 4 za razliku od prošle godine, kad smo se gužvali na svim štandovima. Jedino kod Makonda (Hala 1) gužva ko prošle godine. Izgleda, da večina ljudi nije ni stigla do strip štandova u Hali 4 - lokacija sasvim na kraju Hale 4 očito nije najbolja. A ono kad pitaš šefove (Đimi, Colt, Igor+Aleks....) svi kažu da je posjeta i prodaja rekordna. Kod Lokomotive tolko su prodali, da jim je "ponestalo" dodatnog popusta kod kupovine >12.000 din (ali smo rešili taj propust sa Milanom). Nešto više ljudi kod strip prodavača na spratu Hale 4, al puno manje no prije.
Nadam se, da su se Markos i SUIS sreli pa doneli neko pozitivno rešenje za sve.

Odlično zapažanje za situaciju sa đacima. Kao i svake godine, skoro sve škole u Srbiji organizuju redovne posete sajmu knjiga, tako da armija đaka dolazi na sajam. Ipak, nisam siguran da ove organizovane ture dolaze i do Hale sa stripovima (super bi bilo ako su dolazili)...Što se školstva tiče, izgleda da je strip i dalje u rangu šunda, tretmana koji je dobio od vremena Tita pa do devedesetih. Ovu praksu bi trebalo nekako promeniti, uključiti i stripovske delove sajma u đačke obilaske,jer može bitno da utiče na interesovanje mladjih generacija za strip umetnost.
Mojoj petogodišnjoj ćerkici su se neke stvari baš svidele- "Spajdermen okuplja ljubimce", "Stripovjetke" po Ćopićevim delima, "Kako je Obeliks kao mali upao u druidovo kazanče", Nindža kornjače i dr.
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2968 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 06/11/2023 : 13:02:54  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Anketa jedne srpske agencije za istrazivanje trzista:

Pumpaj
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2383 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 06/11/2023 : 13:38:32  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by Largo

quote:
Originally posted by john connor

Ako je neko kupio Blejka i Mortimera, neka javi utiske.

Prelistao ga samo, papir je skroz mat i nije mi se svidelo kako izgledaju boje - isprano.
Ne znam, mozda tako treba da bude ali meni se uopste nije svidelo.

Jaki je zarazio ljude sa foruma sa bezveznim mat papirom. Sad se izdavači plaše da štampaju na sjajnom papiru, gde se dobijaju lepe žive boje i dobar otisak i podilaze glasnim ljubiteljima mat papira, što je pogrešno.
Dobijaćemo izdanja kao stara Bookglobeova. Nadam se da je B&M ipak bolji.

Ja o tome godinama pričam... i dalje tvrdim da je Bookglobe sa integralima puko samo zbog papira...drago mi je da vidim da ima ljudi koji znaju i razumeju problem sa tom "matomanijom"...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2865 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 06/11/2023 : 17:18:04  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
To sve stoji. Kopiraju Markosa ali lose, Marko je napravio Fibru sa mat papirom, ali probrano, selektivno, promisljeno. Vecina BD humoristickih stripova je za sjaj, i tu nema dileme. Bukglib je tu pukao, a mozemo videti i Komikovog Krcka kako je ispao.
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2865 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 06/11/2023 : 17:19:47  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Zahvalan sam svima za utiske oko BiM, naslov mi je zanimljiv i kupio bih ga, ali Makondo dugo godina radi tako da sve zaobilazim. Cudovista moram da pohvalim ali njihov Usagi je "najjeftinije" izdanje koje sam u dugo vremena video.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21626 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 06/11/2023 : 17:47:30  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
@džon konor
šta fali Komikovom Krcku,mislim papiru u njemu? Meni je on savršen.
@eksl
da,da.Baš je BG pukao zbog izbora papira.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3363 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 06/11/2023 : 18:05:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Jbg, volim Orlove Rima, i morao sam naravno da kupim i VI deo, ali i tu im svaki album nejednake visine, ovaj novi ima jedno 2mm više od petice, a jedno 5mm od keca. ČK ima dosta brlja ali i dosta vrlo dobrih izdanja, dok Makondo je skoro uvek nekako tanka trojka.
Go to Top of Page

Beloyar
Starting Member

7 Posts

Member since 27/02/2023

Posted - 06/11/2023 : 19:07:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beloyar a Private Message  Reply with Quote
Džimi hvala na detaljnom pojašnjenju, znam da si ti detaljista i perfekcionista, zato i moram neke svoje kritičke opservacije da iznesem kao viđenje jedne od najsavšenijih biblioteka, a to je tvoja Zona. Moj utisak na prvo listanje Ledenog demona je bio mlak i blijed, vizuelno mi ispalo nekako neupečatljivo, nema tog vau efekta kao kada listaš Arna, nekako nisam to tako zamišljao da će ispasti, pošto sam već ranije pročitao strip. Meni se papir nije dopao ali naravno ostaje tvoja urednička i vlasnička sloboda da po svom nahođenju biraš najadekavtnije. Nisam nigdje spomenuo štednju kod ovog izdanja, samo kod Dece mora jer su kraća za 1cm ali dao si pojašnjenje i za to.
Go to Top of Page
Page: of 15 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000