Author |
Topic |
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1020 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 06/12/2023 : 10:29:16
|
Otkrivenje je u stvari "epizoda" iz zadnje trećine serijala o kojem sam jednom razmišljao i koja može funkcionirati samostalno. Plus nekoliko nivoa podteksta, naravno.
Nevezano za sam strip Otkrivenje, pokušaj odgovora na stinkyeva pitanja (prije nego se moderatori pobune):
quote: Originally posted by stinky
imamo sreću da su tu na livadi oba autora, pa mogu razotkriti što je to što ih muči.
Zombifikacija živih pred izbore i obljetnice.
i zašto se ovi vraćaju...
Bilo koje pozivanje na povijesne argumente je zombifikacija živih. Povjesne činjenice se ne mogu promijeniti, ali interpretacija povijesti može. Svako interpretiranje povijesti spada u zombifikaciju živih.
Protuotrov za zombifikaciju: Prije nego nasjedneš na povijesni argument, zamisli da te netko vremeplovom vrati u to doba i da ti ostane svo znanje koje imaš o tome što će se kasnije događati. Ne možeš puno promijeniti. Kako bi se ponašao? Koju stranu bi odabrao?
moram priznati da ja nikada nisam imao ovakve noćne more i da me nisu proganjali ni ustaše ni partizani. tim više je meni zanimljivo čuti razloge zabrinutosti: zašto se vraćaju i što hoće??
Vraćaju se jer povijest nije učiteljica života, a problem je što zapravo nemaju pojma što hoće. Jedino ih mori glad. Tako je to kad si zombi. |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
1992 Posts
Member since 23/12/2022 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1020 Posts
Posted - 06/12/2023 : 11:01:02
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
Ova dva momka stinky i frano su dva pitoma decka, nikakvi ekstremisti zar ne?
Naravno da su ekstremisti. Već godinama iznose raznorazne ekstremne stavove. Radikalizirani su u nekoliko kategorija. Nebrojeno puta bili su kažnjavani na s.comu. Ima toga još, ali da sad ne iznosim sav prljavi veš, već će ti se oni sami pohvaliti.
Ali da, u stvari su dva pitoma dečka. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 06/12/2023 : 11:11:28
|
He, he, he...
Stinky je gospodar svemira. Ja sam klasični dudek.
U toj kombinaciji dijelimo ljubav i bajadere.
Scom nas izbacuje i kad treba i kad ne treba. Trenutno smo zauzeli glavni mjesto kritike hrvatskog stripa.
Odoljevamo svim klimatskim promjenama.
|
|
|
matori paraliticar
Senior Member
1992 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 06/12/2023 : 11:12:01
|
Z A G O R - kako se filozofira sjekirom http://darkwoodforum.rs/index.php/topic,6603.0.html Eh a ja ih znam kao PingvinPatuljak stinky mirni anal-iticar sa mozda preteranim zanimanjem za Hegela a franu kao autora stripa koji mi Markos toplo preporucio a ja debilno odbio da uzmem... sem sto sam promasio priliku da uzivam u stripu promasih i priliku da se obogatim...
Gde li je danas Bimbo?? |
beštimanje |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
Lorda
Average Member
Croatia
643 Posts
Member since 07/11/2002 |
Posted - 06/12/2023 : 11:14:49
|
Moram pohvaliti kako napredujemo kao društvo; tema je otvorena početkom devetog mjeseca, trebalo je čak tri mjeseca da se napokon spomenu partizani i ustaše za čime smo svi ustreptalo čeznuli. Ipak je to veliki napredak, nekada bi se ta tema spomenula već na trećoj stranici. Nadamo se da recimo oko 2123. godine možda i prođemo bez toga... na strip forumu možda do toga dođe već oko 2083. godine.
Kada smo već kod toga možda da se još na brzinu spomenu Rusi i Putin (znam da neki čeznu i na rubu su pucanja) pa da i tu temu stavimo ad acta... |
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1020 Posts
Posted - 06/12/2023 : 11:18:15
|
quote: Originally posted by Lorda
Kada smo već kod toga možda da se još na brzinu spomenu Rusi i Putin (znam da neki čeznu i na rubu su pucanja) pa da i tu temu stavimo ad acta...
Evo jesi pa smo i to riješili.
|
|
|
Lorda
Average Member
Croatia
643 Posts
Posted - 06/12/2023 : 11:23:20
|
Bio sam na rubu pucanja cijelo jutro, glavinjao sam gradom misleć' na Gospodara svemira i okolice, čak sam mislio otići do ruske ambasade ali je prehladno pa sam odustao... Evo našao sam priliku da i drugi put spomenem Putina!
quote: Originally posted by dupli
quote: Originally posted by Lorda
Kada smo već kod toga možda da se još na brzinu spomenu Rusi i Putin (znam da neki čeznu i na rubu su pucanja) pa da i tu temu stavimo ad acta...
Evo jesi pa smo i to riješili.
|
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1020 Posts
Posted - 06/12/2023 : 11:28:15
|
quote: Originally posted by mladjo
Frano ajde nemoj molim te o Komunizmu, ratovima, Jugoslavenima & co. Samo mir i dobro.
Lorda, ovo je, nakon nekoliko postova, mladjo moderator napisao na 2. (DRUGOJ!) stranici livade. |
|
|
Lorda
Average Member
Croatia
643 Posts
Posted - 06/12/2023 : 11:33:20
|
Bolje da ne uznemirujemo Mlađu... Čovjek se taman oženio pa da mu ne kvarimo medeni mjesec Vidiš, možda nije slučajno tema pokrenuta baš danas (nova tema; Na rubu znanosti, misterije i fatamorgane). No ipak pohvaljujem pokretača topica, ja recimo kad sam na ljeto na moru i idem na kupanje pa ugledam škrinju sa sladoledom odmah dotrčim i zagrabim, nema šanse da čekam ma ni 15 min. Ova snaga volje da se izdrži 3 mjeseca je jednostavno nevjerojatna, pohvale autoru! |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 06/12/2023 : 11:41:37
|
Na stranu zezanje. Teške su to teme. Ali, na pitanje "zašto se vraćaju" zaprav ni teško odgovorit.
Zato jer stvari nisu riješene. Mnogi životi su naglo prekinuti. I ta energija (boli, ako ničeg drugog) kola i dalje.
S bilo koje strane.
No eto, Lorda primjećuje pomake. To je dobra vijest. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 07/12/2023 : 08:42:08
|
Priča o partizanima i ustašama je prastara. I non stop se ponavlja.
Kršćanstvo tu podjelu prepoznaje kao farizejstvo i iskrenost.
Druge filozofije to prepoznaju kao borbu uma protiv tijela. Duha protiv materije.
Stari grci su isto zabilježili sve te ljudske vrline i mane, a prije njih su to sve puno detaljnije u svojim epovima opisali i razumijeli "stari" indijci. I kinezi.
U tim starim epovima opisane su nesuglasice unutar iste obitelji. One su pak rezultirale stvaranjem dvaju klanova. Pandava i Kaurava. Najstarijih ustaša i partizana.
Ukrajinaca i rusa. Izraelaca i Hamasa. Tehnokrata i prirodnjaka. Muške energije i ženske.
Sve te bitke su vodili veliki kraljevi i vojskovođe. Nebitno s koje strane.
Moje pitanje bi bilo, tko izvojeva pobjedu i zašto?
Očigledno i jedni i drugi skupljaju i pobjede i poraze. I naravno, svaka strana je sebi najbolja.
|
Edited by - frano on 07/12/2023 11:32:55 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 07/12/2023 : 10:21:08
|
Ukratko.
Svi imamo ego. Netko zna izać na kraj s njime, netko ne. Ovi drugi jedino što žele jest zatuć boljeg od sebe. Umjesto da uče od njega.
Sve te podijele na ustaše i partizane, crne i bijele, progresivne i konzervativne su tek ego na ego.
Borba je neophodna i neminovna. Iz naših borbi uglavnom se samo mrtvi vraćaju. Rijetko kad (bar za sad) iz borbe izađu obje strane iskusnije i jače. I žive. Sport bi bio tome na tragu.
U indiji bi rekli da čak i smrt u vojničkoj borbi vodi ka napretku. Ipak, takve vrste napredak - ovisi samo o motivu ratovanja. O svijesti prije umiranja.
Ako je Andrija svojim umijećem crtanja inspirao Igora u tome da ga ovaj sad samo želi prestić i mrtvog zatuć ... mogli bi reći da je negdje pukla ljubav u obiteljskom nadlijeđu. Ili im je to klanovska tradicija :)
Srećom sam iz drugog klana iste porodice :)
Čini se kako je Texas Kid finalni zaključak jedne kompletno izgubljene generacije strip crtača.
|
Edited by - frano on 07/12/2023 11:56:29 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 07/12/2023 : 13:02:46
|
Nahajjednostavnije rečeno. Kauravama treba protivnik - ne mogu funkcionirat bez protivnika. Pandave se pak miču od sukoba.
Potjera, tarapana i urnebes su zagarantirani. |
Edited by - frano on 07/12/2023 13:12:20 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
dupli
Senior Member
Croatia
1020 Posts
Posted - 07/12/2023 : 13:31:22
|
quote: Originally posted by frano
Nahajjednostavnije rečeno. Kauravama treba protivnik - ne mogu funkcionirat bez protivnika. Pandave se pak miču od sukoba.
Potjera, tarapana i urnebes su zagarantirani.
Vidim da slijedi, frano Kaurava, a svi ostali Pandave. Ovo počinje zvučati kao nastavak iz SW franšize.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 07/12/2023 : 14:16:40
|
Frano Pandava, hehe, to bi bilo fora, ali ja sam ipak samo "dudek" kasta :)
Ova štorija nije poput SWa. Star warsi su limunada. Mahabharata je najstariji ep na svijetu. Grčki mitosi su čokolino spram ovog.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 07/12/2023 : 14:22:35
|
U indiji opisuju da je sad u tijeku doba svađe i licemjerja. Čušpajz, sve zbrčkano. Svakom se ego rita.
Ti veliki kraljevski klanovi opisani u Mahabharati su primjeri titana o kojima mi danas, kakti "razvijeni svijet" možemo samo sanjat.
A opet, primjeri i savjeti za život iz tih knjiga primjenjivi su i danas.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 07/12/2023 : 14:25:41
|
Želim reći bolje pričati o Pandavama i Kauravama nego o partizanima i ustašama.
Iz te epizode su svi izašli manje - više mrtvi.
Dok ovi gornji žive još i danas :)
|
|
|
Topic |
|