forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Alan Ford "Ultimate" Topic
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 589

bvagner3
Senior Member

Croatia
2355 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 22/12/2023 : 18:51:44  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nikotin

quote:
Originally posted by bvagner3

Imao bih jednu zamolbu,ako netko zna,hoće i može,jer meni komp ne radi baš dobro,a i ne kužim se baš u to.Ako mi netko može snimiti onaj Alan Ford crtić s titlovima(latinica),na dvd,i pošalje mi to.Naravno platim za tu uslugu,hvala.Lp.

Ako si pratio moje objave ili moj spisak vidio bi da sam napravio DVD verziju tog crtanog filma u DVD fotmatu. Pored toga dodao sam i ostalih 7 crtiča koji nisu pravi crtani. Svih 8 imaju prijevod.
Može sve to skinuti sa ovog linka:

https://mega.nz/#!ljxAAITb!x_WQhmdHV4bhjjK3zVQEtltfIB3UuPZZ9aQN9qTAgVk

Kad skineš taj fajl otpakuj ga sa WinRar-om.
Poslije to što je otpakonvano unutar foldera samo snimiš na DVD i radiče ti na bilo kojem DVD playeru (PC, Playstation 2, Klasični DVD PLAYER...)

Evo ovdje možeš skinuti DVD omot pa ga isprintaj i stavi na kutiju.

https://imgur.com/22rai9g

Ako ti je to baš sve komplikovano snimiču ti ja na DVD i besplatno poslati nekom koga imaš u BiH.

Ok,Hvala,ma kužim ja što treba,nego imam stari laptop koji radi jako loše i sporo,jedva da se pokreće,i mora ići na servis.Inače pristupam forumu i opčenito internetu isključivo putem mobitela.Na žalost nemam nikoga u BiH.Omot nije problem skinem ga na mobitel,i odnesem u kopriraonu da ga naprave po mjeri.

#!??
Go to Top of Page

Dusxan
New Member

Serbia
257 Posts

Member since 12/08/2008

Posted - 22/12/2023 : 19:09:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Dusxan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl
[objavljena je kratka Maxmagnusova epizoda “Prvak u plivanju”.

Jel bilo jos nesto Magnusovo ikada objavljeno osim te kratke epizodice koju imam , i par epizodica u Maxi Superstripu?

"Nema i ne može biti pravednog bogatstva" Cehov
Go to Top of Page

nikotin
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2316 Posts

Member since 12/12/2016

Posted - 22/12/2023 : 20:37:05  Show Profile Show Extended Profile  Send nikotin a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Imao bih jednu zamolbu,ako netko zna,hoće i može,jer meni komp ne radi baš dobro,a i ne kužim se baš u to.Ako mi netko može snimiti onaj Alan Ford crtić s titlovima(latinica),na dvd,i pošalje mi to.Naravno platim za tu uslugu,hvala.Lp.

Ako si pratio moje objave ili moj spisak vidio bi da sam napravio DVD verziju tog crtanog filma u DVD fotmatu. Pored toga dodao sam i ostalih 7 crtiča koji nisu pravi crtani. Svih 8 imaju prijevod.

Poslije to što je otpakonvano unutar foldera samo snimiš na DVD i radiče ti na bilo kojem DVD playeru (PC, Playstation 2, Klasični DVD PLAYER...)

Ako ti je to baš sve komplikovano snimiču ti ja na DVD i besplatno poslati nekom koga imaš u BiH.

Ok,Hvala,ma kužim ja što treba,nego imam stari laptop koji radi jako loše i sporo,jedva da se pokreće,i mora ići na servis.Inače pristupam forumu i opčenito internetu isključivo putem mobitela.Na žalost nemam nikoga u BiH.Omot nije problem skinem ga na mobitel,i odnesem u kopriraonu da ga naprave po mjeri.

Hajde snimiču ti ja DVD i poslati. Javim ti se privatnom porukom kad snimim DVD da mi javiš tvoju adresu.

Spisak Alan Forda - MEGA
Spisak Alan Forda - MediaFire
Spisak Alan Forda - Google
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15815 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/12/2023 : 21:17:10  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dusxan

quote:
[objavljena je kratka Maxmagnusova epizoda “Prvak u plivanju”.

Jel bilo jos nesto Magnusovo ikada objavljeno osim te kratke epizodice koju imam , i par epizodica u Maxi Superstripu?

Kako ne...

ZOV (Zabavni omladinski vjesnik) Vjesnik, Zagreb

Broj, epizoda, godina

3. Prepad 1974.
5. Kruha i rada 1974.
6. Vjerni sluga 1974.
9. Pobuna 1974.
10. Čiščenje grada 1974.
12. Čarobni napitak 1974.
17. Čarobnjaci, vještice & Co 1974.
18. Posjet kralja Svinjoglava 1974.
19. Dan bančenja 1974.
22. (Nije bilo naslovljeno) 1974.
25. Blagdan dan 1974.
33. (Nije bilo naslovljeno) 1975.
42. Pravedna presuda 1975.

'Placem' vec godinama da neko ovo 'sabije' u jedan album, sa recimo dodacima Maestrovih crteza, skica...

Ne znam tocno, koliko je ovih epizodica Maestro nacrtao po Bunkerovim idejama, koliko ih je bilo u Italiji. (Ali valjda se danas sve moze naci po netu)

Meni je ovo neprocjenjivo stripovsko blago. Pa jos od tandema Magnus/Bunker. I to dok su bili najaci...

Los cukar na fritulama!

Edited by - ivanl on 22/12/2023 21:19:59
Go to Top of Page

bvagner3
Senior Member

Croatia
2355 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 22/12/2023 : 22:28:02  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Hajde snimiču ti ja DVD i poslati. Javim ti se privatnom porukom kad snimim DVD da mi javiš tvoju adresu.

Ok,puno hvala.Ako želiš mogu ja tebi poslati,imam neke novinske članke većinom o Alan Fordu iz Večernjeg(i neke o Zagoru iz Jutarnjeg lista),imam toga nekoliko stranica izvađenih iz novina,nisu svi iz istog broja.

#!??
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9137 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/12/2023 : 00:32:47  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by alexts

Izađe li ta poslednja epizoda AF u Italiji?

Pa ne, izgleda.
Po novim, zadnjim informacijama ne prekida se serijal. Vec dapace, nastavlja samo, (tako se prica), u vecem formatu.

Opet će naši mediji, koji su svi od reda preneli vest o gašenju, da ispadnu krivi za neistinu, koja je prihvaćena kao činjenica u javnosti.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15815 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/12/2023 : 07:57:08  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Izađe li ta poslednja epizoda AF u Italiji?

Pa ne, izgleda.
Po novim, zadnjim informacijama ne prekida se serijal. Vec dapace, nastavlja samo, (tako se prica), u vecem formatu.

Opet će naši mediji, koji su svi od reda preneli vest o gašenju, da ispadnu krivi za neistinu, koja je prihvaćena kao činjenica u javnosti.

Pa da, pomalo brzopleto su svi prenjeli informacije iz Italije gdje je to bila prilicno vazna vijest o mogucem prestanku serijala Alan Ford. A znajuci koliko je bitan taj strip na ovim nasim prostorima, ne cudi sto su svi mediji odmah kopirali tu vijest. No stari Luciano je to sve demantirao i kazao da su taljanski mediji to krivo shvatili. Ne bi me cudilo da je to u stvari bio marketinski trik u stilu broja 1, na kojeg Bunker i daje sad vec i likom koliko i postupcima. Starome ocito ni u 84oj nije dosta para pa ce Alana gurati i dalje unatoc potrosenosti ideja i ocitog zamora materijala. No mozak mu, vidi se, dobro radi i ne misli o mirovini, vec o jos profita, iako odavno ne pise dobre price. Sad, koliko ce taj novi format donjeti neko osvjezenje u scenariju i idejama, nemam pojma. Nista ne ocekujem. Kamoli nesto revolucionarno. To je davno zavrsena prica, a 'vozi' samo na nostalgiju i stare osjecaje fanova na obje obale Jadranskog mora. Posteno je reci, da se Alan Ford danas kupuje po inerciji i da je taj strip, svoje najbitnije, vec davno kazao. No zna se da je Signor Luciano/Bunker samodostatan i prilicno teska persona pa da ce gurati koliko moze i sto on misli da moze i treba. Bez imalo primisli da ga zivotno limitiram, pitanje je koliko ce to trajati s obzirom na njegovu dob... Iako je dosao u fazu njegove visosti, Broja 1, nemoguce je da ce i zivjeti kao on. A i krcag ide na vodu, dok se ne razbije.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15815 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/12/2023 : 08:02:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zviznemte

Trebalo bi se usporediti ondasnji broj i talijanski

Da. I zato me bas živo zanima što će to biti drugčije u LL knjizi. Koji su to nepoznati kadrovi...

A nećemo puno čekati, ide knjiga brzo.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

DOMI
Advanced Member

Croatia
5141 Posts

Member since 19/06/2007

Posted - 23/12/2023 : 10:31:32  Show Profile Show Extended Profile  Send DOMI a Private Message  Reply with Quote
Da, brzo će nove knjige i još njih, ovim tempom ubrzano se formira "nova dimenzija" kvalitete AF-a (u ovom formatu i opremi), postavljen je nov standard (zasluženi) a i u mnogim knjižnicama AF će najzad biti dostupan i mlađima, ukoliko odluče zaviriti u "papirnati svijet" i barem na kratko odvojiti se od mobitela...

A ove nove odluke o "Grande AF-u" i Petri ne čude, ići će to do iscrpljivanja, do kraja i preko kraja, dok god išta zvecka u kasi br.1, ne znam kakva je struktura te tvrtke i hoće li se jednog dana čak i nasljednici drznuti nastaviti sve to ili će se dogoditi dostojanstven kraj serijala (ako je to uopće više i moguće)?

Br.661 odmah ću nabaviti po objavi i detaljno izvijestiti ovdje...

• 54 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) •
• Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju •
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1859 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 23/12/2023 : 19:40:09  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Ja sam stara garda i za mene Alan Ford = "Magnus 75"

Jos u detinjstvu sam prakticno ignorisao skoro sve epizode preko, sta znam, recimo broja 120 i osecao nekako da "to vise nije to" a kada sam se vratio kolekcionarstvu i ponovo citao sve od pocetka (vise puta) moj tvrdokorni stav se potpuno izkristalisao

Ne pamtim kada sam zadnji put procitao AF koji nije crtao Magnus. Povremeno i dan danas probam sa skenova i ne ide. Ne samo sto ne ide nego mi i kvari moj "licni" svet Alan Forda koji sam u svojoj glavi zamislio i stvorio a koji je baziran na Magnusovim crtezima i atmosferi. Zato i mogu da citam ona tri kasnija broja koja je crtao Romanini iako scenario nije na nivou (a mnogi i preziru Romaninija sto je "samo" kopirao Magnusa).

E sad, da li je i kada "trebalo" stati sa Alan Fordom to mozemo spekulisati. Mozda je jos broj 76 trebao biti broj 1 "novog Alan Forda"... Jer po meni je to bila najveca promena u svetu Alan Forda ikada.
Go to Top of Page

nikotin
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2316 Posts

Member since 12/12/2016

Posted - 23/12/2023 : 21:14:14  Show Profile Show Extended Profile  Send nikotin a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ok,puno hvala.Ako želiš mogu ja tebi poslati,imam neke novinske članke većinom o Alan Fordu iz Večernjeg(i neke o Zagoru iz Jutarnjeg lista),imam toga nekoliko stranica izvađenih iz novina,nisu svi iz istog broja.

Može ako ti ti članci ne znače puno. Hvala ti. Skupljam ja i Zagora. Poslat ču ti adresu jednog mog druga u HR pa onda pošalji njemu te članke.

Spisak Alan Forda - MEGA
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15815 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/12/2023 : 04:17:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wintermute

Ja sam stara garda i za mene Alan Ford = "Magnus 75"

Jos u detinjstvu sam prakticno ignorisao skoro sve epizode preko, sta znam, recimo broja 120 i osecao nekako da "to vise nije to" a kada sam se vratio kolekcionarstvu i ponovo citao sve od pocetka (vise puta) moj tvrdokorni stav se potpuno izkristalisao

Ne pamtim kada sam zadnji put procitao AF koji nije crtao Magnus. Povremeno i dan danas probam sa skenova i ne ide. Ne samo sto ne ide nego mi i kvari moj "licni" svet Alan Forda koji sam u svojoj glavi zamislio i stvorio a koji je baziran na Magnusovim crtezima i atmosferi. Zato i mogu da citam ona tri kasnija broja koja je crtao Romanini iako scenario nije na nivou (a mnogi i preziru Romaninija sto je "samo" kopirao Magnusa).

E sad, da li je i kada "trebalo" stati sa Alan Fordom to mozemo spekulisati. Mozda je jos broj 76 trebao biti broj 1 "novog Alan Forda"... Jer po meni je to bila najveca promena u svetu Alan Forda ikada.

Ti se onda komotno mozes naci u ovom nedavno objavljenom tekstu knjizevnika Miljenka Jergovica, apropos prvih 75 epizoda Alan Forda.

https://www.jergovic.com/junak-naseg-doba/max-bunker-covjek-koji-se-posvadao-s-prijateljem-i-tako-unistio-vlastiti-pripovjedacki-talent/

Jako cijenim ovog covjeka i njegovu pisanu rijec, ali imam mu par zamjerki u ovom clanku.

Ne mozes Miljenko reci da Maestro Magnus nije bio crtacki genij ni da Alan Ford nije bio likovno remek djelo. Sorry, to se tako ne radi. To bi bilo kao da ja kazem da je Sarajevski Marlboro, naaako tamo neka prica... a nije, naaako tamo neka prica, vec izvrsno djelo. Dakle, ne priznati genijalnost Roberta Raviole i Alan Forda znaci biti slijep kod zdravih ociju, ili nedovoljno, to jest povrsno likovno osvijesten. U najmanju ruku.

Drugo, reci da Piffarerio nije bio nista losiji od Magnusa prava je bedastoca!

Trece, treba se ipak malo raspitati prije ovakvog teksta, (bar to danas nije tesko i svasta-nesto je dostupno), te je krivo naznaceno da je Magnus poslije crtao komercijalno za Sergio Bonelli Editore. Krivo i lose. Nacrtao je kao sto znamo jednog velikog Texonea, a Miljenko ocito ne zna koncept crtanja tog slavnog godisnjeg rendzera.

Cetvrto, Lazar Dzamiceva knjiga eto, uopce nije dobra, kako se kaze u clanku, jer puno govori a nista ne kaze. Rekao bi, pise opsirno a bezveze. I to naprosto nema veze s nikakvim osobnim ukusima i razumjevanjima. U knjizi Cvjecarnica u kuci cvijeca, se nista posebno ne rasclanjuje u svezi popularnog serijala. Bar ne nista posebno suvislo, artikulirano, a kamoli zanimljivo.

Nadalje, implicirati da je Bunker zajebao Magnusa nije bas provjerena stvar da je se ovako javno iznosi. Miljenko to sigurno ne zna, i nema nikakve konkretne cinjenice pa je i apsurdno Luciana nazivati svinjom zbog toga. Tocan i istinit poslovni odnos Magnus/Bunker sigurno mu je nepoznanica, kao uostalom i nama, fanovima. Takav neprovjereni senzacionalizam ne prilici knjizevniku ovog kalibra.

I na kraju, Miljenko Jergovic nikada nece procitati ovaj moj osvrt na njegov tekst i bas ga briga za to. To je naprosto tako. No ipak, evo ga tu. Neka ga...

Los cukar na fritulama!

Edited by - ivanl on 24/12/2023 04:26:19
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1859 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 24/12/2023 : 05:49:04  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Sto se odnosa Magnus-Bunker tice, ovo je iz knjige "Bolje izdati knjigu nego prijatelja":

Pocetkom 2013. godine, finansijski uzdrman nakon sudskog epiloga po tuzbi Magnusovih naslednika, Max Bunker Press prestaje s radom, nakon tacno 30 godina strip izdavastva. Avanture Alana Forda i Grupe TNT nastavljaju se preko male izdavacke kuce 1000 Volte Meglio Publishing, koja je u vlasnistvu Bunkerove cerke Rafaele Secchi. MBP se od citalaca oprasta brojem 523 - kolornim izdanjem epizode „Drakula" (prethodno objavljenoj u ediciji Alan Ford Special), te na taj nacin daje uvod novoj vampirskoj prici s novom lozom vampira (epizoda „Vampiri", februar 2013.) kojom debituje nova izdavacka kuca. Ove, 2019. godine, jubilarnim sestotim brojem (epizoda „Pomraenje"), izdavacka kuca 1000 Volte Meglio Publishing prigodno je ispratila jubilej pola veka postojanja stripa Alan Ford.

A sto se specificnog Magnusovog stila tice, to se i vidi u Dolini terora. Taj strip je monumentalno delo nesumnjive apsolutne umetnicke vrednosti. Ludizmi sa crtanjem svakog lista u sumi pojedinacno gledajuci u prirodu ili onih kapi kise pa istrazivanje svih oruzja i odece pa uglova svetlosti sunca i meseca da se senke pravilno pomeraju kako radnja odmice pa se cak kazaljke sata pomeraju u realnom vremenu u jednoj sceni... Taj strip je mozda Magnusa oterao u grob (bukvalno je umro nakon sto je nacrtao zadnju tablu -- naslovnicu nije stigao!) A mozda ga je i odrzavao u zivotu i kad je strip zavrsen zavrsio se i njegov zivot. Ali to za mene nije Tex i Magnusov crtez mi je cak smetao da se uzivim u svet Texa. Likovi su groteskni (pogotovu Karson) a Magnus je smatrao da ne ume da crta konje pa je njih crtao Romanini (osim na par slika). Previse vuce na Alan Forda (kao i Neznanac a i sve ostalo sto sam od Magnusa gledao).

Magnusov stil je bio rodjen za Alan Ford i takvu simbiozu je nemoguce replicirati. Ono poredjenje sa Garrinchom je mozda i dobro u tom smislu.

Naravno, ovo je sve moje licno misljenje -- mnogi verovatno misle drugacije ili suprotno...
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15815 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/12/2023 : 06:28:19  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Meni je Roberto, sami vrh crtacke vjestine devete umjetnosti. Medu najboljih deset crtaca stripova ikada. Ovo sto si napisao za Texonea stoji sve, od ludacke perfekcije do 'prepoznavanja' likova u Alan Fordu, ili iz Alan Forda. Ali vidis meni to osobno ne smeta. To je taj stil. Meni vrhunski.

Sto se perfekcije tice, dovoljno je pogledati scene operacije i kirurske sale u Neznancu, jednostavno ne znam da je ijedan crtac ulozio takav napor u detaljnost crteza. (Mozda Geof Darrow u Hard Boiledu) To je stani pa gledaj i cudi se talentu i 'ludilu', (citaj: genijalnosti)
Strasno puno je ulagao u pripremu i realnost scena, a tada nije bilo interneta sa svakakvom dostupnoscu kao danas na klik misem od saznanja.
I ne zaboravimo za Lo Sconosciuto je sam i pisao scenarij, to je kompletno njegovo djelo. Osim jednog od najboljih grafizama u stripu tu je vazan i taj ogromni trud oko pripreme da bi sve bilo tocno i vjerno.

Ne znam da li si imao prilike citati Maxmagnusa? Nedavno spominjanog na ovom topicu. Epizodice po par tabli. To ti je tek cista genijalnost, mozda i 'jaca' od Alan Forda.

A, La compagnia della forca je Magnusov zenit. Mislim, tesko je to sve usporedivati i vrednovati, cak i nije potrebno, no meni je Druzina od vjesala najbolje nacrtan njegov strip. (One perfektne, detaljima 'nakrcane' naslovnice, pa takvo sto se vise valjda nikada nece ponoviti) A nije da nije bilo njegovih radova i stripova. Ostavio je gomilu toga iza sebe.

Uglavnom sve sto je dodirnuo, pretvorio je u stripovsko zlato. Da ne nabrajam sve, potrajalo bi. Od Kriminala i Satanika gdje se 'trazio' i uvjezbavao do erotsko/pornografskih ludorija gdje se vec sasvim 'pustio s lanca'.

Jedan i jedini. Maestro. (A kome li se sve, Boze me sacuvaj, samo daje taj epitet)

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1859 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 24/12/2023 : 06:50:43  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Jeste, nesumnjivo je medju najboljim crtacima ikad ali mu je stil veoma specifican i prozima sva njegova dela. A najbolje je odgovarao Alan Fordu. Citao sam i Maxmagnusa i Druzinu davno ali mi se nisu nekako primili. Mozda probam opet. A mozda je to i zato sto sam vec toliko bio "usao" u Alan Forda da mi je posle sve licilo na njega i izgledalo kao kopija AF (mada su mnogi od tih stripova nastali pre AF ali nisu u moj zivot usli tim redom).

Ni meni ne smeta taj Magnus stil: Dolina terora je sam po sebi odlican strip u kome ja uzivam i citam ga svakih nekoliko meseci (imam i italijansko i hrvatsko i srpsko izdanje a nadam se da ce ga i D.J. izdati ovde u USA jednom na engleskom) ali ga ne dozivljavam kao Tex... nego kao neku odvojenu nezavisnu graficku western novelu sa poznatim glavnim likovima.

Od Neznanca sam samo citao jedini broj preveden izdat u USA na engleskom prevodu: Full Moon in Dendera (a Neznanac je preveden kao "The Specialist").
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15815 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/12/2023 : 10:55:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Meni je takoder Alan Ford usao u zivot prije ikakvih saznanja da taj crtac ima uopce jos ikakvih stripova. Davno je to bilo i kao mulci nismo prevec istrazivali, (nismo ni mogli u to vrijeme), vec smo samo znali da je Alan Ford dobar i pravo zajeban strip. Svi su citali Fordove. Cijela ulica. Cijeli kvart. (Uostalom tad se masovno citalo i kupovalo stripove. Sve je bilo u stripovima. Na njih smo igrali na franje i karte, kladili se u stripove, mjenjali ih i krali...) Ali Alan Ford je bio top! Vise nego Mark, Blek i svemoguci Zagor. (Instiktivno smo znali da je Ken Parker takoder zafrkan strip, ali nismo mu bili dorasli kao djeca) A eto, zanimljivo, svu onu grotesku i crni humor u Fordu smo upijali. Te su se epizode masovno prepricavale, (znas ono u Udaru, jesi li vidio Larigana u Kuci duhova-koje ludilo...), naslovnice se komentirale i usporedivale, (favoriti su bili Doktor Rakar i Stupica za grupu TNT, i danas su mi najdraze), i svakako je to fenomen sirokih razmjera. Uostalom masu nas djece su naucili roditelji i navukli na AF, koji su takoder citali i gustali u tom stripu. Taj je strip bio svugdje. (Jbg. 60 000-80 000 primjeraka po broju) to je danas nezamislivo...
Sve su tete s trafike voljele AF, u svakodnevnom zivotu su se koristile 'baze' iz epizoda... definitivno drugo, ljepse i zlatno doba masovnog konzumiranja stripa.
Znaci zaista moj najdrazi strip i Alan Ford je to i danas. Pa tako i Magnus. Taj carobnjak crtac.

I sad kad sam se raspricao o ovome bas sam provjerio sto imamo na ovim prostorima objavljeno od njegovih radova.

Alan Ford kao jedan od vaznijih stripova bivse Juge, a i danas s ovih prostora u izdanju Vjesnika, Strip Agenta i odnedavno Libellusa sa 75 prvih epizoda i dvijestotom, Hik hik hura. Gledajuci sveukupno da ne analiziram posebno.

Zov sa 13 epizodica Maxmagnusa, plus jos dvije dodatne u drugom broju Maxi Super stripa, (bile su 3, ali Kruha i rada se poklapa sa ZOVom, a dvije koje nisu tamo su Savjeti i Prepad), te Prvak u plivanju u 237om broju SS AF Ponovo Baby Kate, na kraju stripa kojem su nedostajale originalne stranice pa su pokrpali prostor Maxmagnusom.

Zatim Druzina od vjesala, takoder zagrebackog Vjesnika, svih 20 epizoda, osamdesetih te poslije objavljene i od Carobne knjige u dva toma. (Meni odlicne knjige, ali naviknut na onaj davni sleng, ovaj prijevod kod CK mi ne lezi uhu), ali imam i jedno i drugo pa sam miran, (jer Marko je kazao da to ne namjerava objavljivati)

6 brojeva Satanika od Bookglobea i 4 Kriminala, (i ovo je imalo 6 epizoda ali samo na 4 je crtao Magnus), iz 2006/07. prije nego se odustalo od tiskanja daljih epizoda kojih ima jako puno.

Pa Fibrin Neznanac u 5 albuma cijih se 12 epizoda poklapa i sa izdanjem Carobne u dva integrala. (Nemam te integrale pa ne znam kakvi su dodatni materijali. U svakom slucaju kod Fibre je vise stranica pa pretpostavljam i vise skica, crteza...)

Te Fibrin Omnibus sa kracim, kasnijim radovima Maestra od 1979 do 1995. Na nesto vise od 400 stranica.

I to je mislim sve.

Nije malo, svakako, ali ovaj je crtac imao jos toga. Mogu makar ovdje spomenuti da mu je sve vrijedno objavljivanja i da zarko to prizeljkujem. Pa makar to i bila utopija. No tko zna... nismo ni Neznanca i Omnibus imali do nedavno a sad su tu, na polici.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

zviznemte
Starting Member

75 Posts

Member since 09/04/2022

Posted - 24/12/2023 : 11:50:39  Show Profile Show Extended Profile  Send zviznemte a Private Message  Reply with Quote

Popis Alan Fordova izašlih u Hrvatskoj
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_Alan_Fordova_iza%C5%A1lih_u_Hrvatskoj
Go to Top of Page

bvagner3
Senior Member

Croatia
2355 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 24/12/2023 : 12:00:19  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Može ako ti ti članci ne znače puno. Hvala ti. Skupljam ja i Zagora. Poslat ču ti adresu jednog mog druga u HR pa onda pošalji njemu te članke.

Ok.

#!??
Go to Top of Page

danielp
Senior Member

Serbia
1382 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 24/12/2023 : 12:46:03  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message  Reply with Quote
Drugar mi je u Rimu i nigde na trafikama nema AF niti Binelija? Da li imate neku preporuku gde kupiti? Ko je bio...
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15815 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/12/2023 : 13:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by danielp

Drugar mi je u Rimu i nigde na trafikama nema AF niti Binelija? Da li imate neku preporuku gde kupiti? Ko je bio...

Kako nema stripova u Rimu? Ako igdje ima, tamo ima... nema gdje ih u Rimu nisam vidio.

Nek drugar napise u trazilicu; dove comprare fumetti a Roma, i izbacit ce mu dvadesetak striparnica i specijaliziranih ducana. Samo pazi, sad su blagdani, Badnjak pa Bozic i ducani su mahom zatvoreni.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

bing67
New Member

128 Posts

Member since 10/07/2022

Posted - 24/12/2023 : 13:43:08  Show Profile Show Extended Profile  Send bing67 a Private Message  Reply with Quote
quote:

ALAN FORD is out on newsstands these days... in Milan it came out yesterday but it doesn't come out on time in all cities, you can probably find it on Wednesday. However, you must look for it in the main newsstands because not all newsstands are stocked

If you are looking for old ALAN FORD issues, try looking here
https://www.facebook.com/p/Pocket-2000-libreria-100058006428228/
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1859 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 24/12/2023 : 17:57:20  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Svoje autoportrete su crtali mnogi.

Autoportret odnosa izmedju dve osobe samo Magnus :

Go to Top of Page

danielp
Senior Member

Serbia
1382 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 24/12/2023 : 20:24:42  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Kako nema stripova u Rimu? Ako igdje ima, tamo ima... nema gdje ih u Rimu nisam vidio.

Nek drugar napise u trazilicu; dove comprare fumetti a Roma, i izbacit ce mu dvadesetak striparnica i specijaliziranih ducana. Samo pazi, sad su blagdani, Badnjak pa Bozic i ducani su mahom zatvoreni.

pronadao je par striparnica, ali samo imaju mange i amere. Kakva je to Italija?
Go to Top of Page

bing67
New Member

128 Posts

Member since 10/07/2022

Posted - 24/12/2023 : 20:37:03  Show Profile Show Extended Profile  Send bing67 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

pronadao je par striparnica, ali samo imaju mange i amere. Kakva je to Italija?

Most comic shops don't have vintage comics but in the one I indicated in the post above in Roma you can find old Bonelli and Alan Ford comics
Go to Top of Page

nikotin
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2316 Posts

Member since 12/12/2016

Posted - 25/12/2023 : 10:43:40  Show Profile Show Extended Profile  Send nikotin a Private Message  Reply with Quote

Spisak Alan Forda - MEGA
Go to Top of Page
Page: of 589 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.17 seconds. Snitz Forums 2000